Engsholms slott och möte med Slottsträdgårdsmästaren

Den 16 och 17 maj var jag på konferens med jobbet på Engsholms slott. SMHI hade spått en del regn så jag var lite orolig att jag inte skulle kunna njuta av de sköna omgivningarna runt slottet. Men som tur var så var det uppehåll nästan hela tiden och i synnerhet var det uppehåll när vi hade ledigt så jag fick möjlighet att promenera i slottsparken.

Vi anlände på eftermiddagen strax före 16:00 och när vi checkat in så hade vi matlagning tillsammans med kockarna i slottsköket. Det var fantastiskt roligt och strax före 18:00 var vi klara. Då vi inte skulle äta förrän vid 19:00 passade jag på att gå ut på en promenad.

Vid hotellet där vi bodde blommade häggen. Den sände ut härliga doftpuffar.

Och även om de små påskliljorna börjat sjunga på sista versen matchade dom den vackra väggen.

Vita blommor som ramar in en gammal knotig trädstam är poesi.

Husväggen som skymtar till vänster var huset jag bodde i. Mitt fönster låg så jag hade utsikt mot de vita buketterna av narcisser som växte i gräsmattan.

Nere vid vattnet tog vinden i och vågorna kluckade mot bryggan.

Skirt vårljus som blev extra skirt då det lyste genom de ännu blommande påskliljorna.

Knallblå himmel över Engsholms slott.

En misslyckad överexponerad bild på penséer som jag ändå blev förtjust i då den fick lite akvarellkänsla.

Min promenad var slut. Det var dags att äta maten som vi tidigare lagat. Mycket gott! Vid kaffet var det plötsligt någon som skrek ”titta på månen”. Jag rusade ut och tog en bild. Nu saknade jag min stora kamera, mitt tele och mitt stativ. Men en bild blev det i varje fall, av månen, i den vackra blå majskymningen.

Så småningom var det dags att gå och lägga sig. Jag sov gott och vaknade vid halv-6-tiden. Morgonen var frisk och klar och slottet lyste som en mörk siluett i den uppåtgående solen.

Man kan ju inte åka till Engsholms slott utan att träffa Slottsträdgårdsmästaren som har en fantastisk fin blogg med samma namn. Vi träffades strax efter klockan 6 innan det var dags för frukost. Det var verkligen trevligt. Jag fick se delar av trädgården och planteringarna och jag uppskattade rundvandringen mycket. Speciellt spännande ska det bli att följa hans senaste projekt med inspiration från Drömparken i Enköping. Här ser vi Slottsträdgårdsmästaren själv framför sin ‘Drömhörna’ som är namnet på den nya planteringen.

Speciellt roligt ska det bli att följa en växt som han letat så länge efter och äntligen hittat. Den heter Scutellaria incana – ‘Grå frossört’ och är jättevacker och ni kan läsa om den i detta inlägg. Han berättade också att han planterat den stora häggen (som jag har med på min översta bild) när han började som slottsträdgårdsmästare i slutet av 90-talet. Då var den bara en liten pinne och nu hade den vuxit och blivit så ståtlig. Den växer på ena sidan om gångbron mellan hotellbyggnaderna. På andra sidan växer syrener. Detta för att gästerna skulle få vandra mellan hägg och syren. Vilken härlig idé.

Så småningom var det dags för frukost. Det hade varit en intressant och mycket trevlig promenad.

Även om frukosten väntade kunde jag inte låta bli att ta en liten promenad till i slottets omgivningar. Solen glittrade i vattnet.

Just närheten till vattnet är så härligt vid Engsholms slott.

Sköna maj …

Sista bilden visar det som är så härligt med maj. Trädens alla olika nyanser.

Nu var det dags för frukost, utcheckning och sista timmarna av konferensen innan det var dags att åka tillbaka till jobbet. Det hade varit ett par härliga dagar vid Engsholms slott.

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Slottsparker. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Engsholms slott och möte med Slottsträdgårdsmästaren

 1. Cathy skriver:

  Vilket härligt ställe att konferensa på! Och tur med vädret hade ni också 🙂 Vattenbilderna är nog mina favoriter även om alla bilder är väldigt vackra. Hoppas du också får en skön och solig helg. SMHI sticker ut näsan och lovar sol i alla fall imorgon (säger min iPhone åtminstone).
  Kram, Cathy

 2. Ulla skriver:

  Den knotiga trädstammen och den ”misslyckade” bilden blir mina favoriter denna gången 🙂 Ibland är det så att det som man först tycker är helt misslyckat kan bli bra vid närmare påseende, och tvärtom också.
  Du ser i alla fall ut att ha haft det fint på konferensen, i en vacker miljö 🙂
  Önskar dig en skön helg!

  (Jag har kommit igång lite med växtbloggen igen, det är ju nu det är roligt 🙂

  Kram Ulla

 3. Agneta skriver:

  Hejsan, Anita!
  Vilken tur du har som får besöka en så vacker plats med jobbet! Och så roligt att få träffa Slottsträdgårdsmästaren i egen hög person 🙂
  Din ”akvarell” är jättefin…dags att börja måla 🙂
  De vackert fomade bänkarna vid vattnet är vackert liksom knubbiga trädstammen. Men ändå fastnade jag för foto nr.2 med stenbänken och sitter här och funderar över vad som en gång varit i hörnet. För inte har det stått ett runt bord med några blommor inte. Tittar man noga efter så ligger plattorna på marken i en kvadrat och vem vet, kanske det en gång funnits vatten där? Någon pump med kran för att släcka törsten….toilette…ack ja, fantasin kan då få till det.
  Kanske SLT-mästaren vet?
  Trots jobb så verkar du ha haft jättefina dagar i en underbar miljö och det hamnar väl på +-kontot 🙂
  Ha det så gott i vårsolen!
  Kramen, Agneta

 4. Anita skriver:

  Cathy … ja det är så härligt på Engsholm. Och inte alls långt från Södertälje heller. Tar bara 20 minuter att åka dit. Jag hoppas SMHI har rätt för jag har massor att göra i trädgården imorgon.

  —–

  Ulla … Kul att du gillar samma bilder som jag. Den knotiga trädstammen tyckte jag mycket om i verkligheten också. Passerade den flera gånger för att den var så vacker. Och den misslyckade bilder blev ju till slut rätt lyckad. Tur man inte slänger bort bilderna direkt utan låter dom få ligga till sig ibland.

  Kul att du börjat med växtbloggen igen. Var just inne och tittade och kommenterade.
  —–

  Jag önskar er båda en riktigt skön helg 🙂
  Kram Anita

 5. Anita skriver:

  Agneta … tänk nu var vi inne och skrev samtidigt. Jo man kan undra över bänken. Jag tror att det är en gammal plats. Din teori är inte så dum. Kanske det funnits en pump där.

  Konferensen var mycket lyckad och det var så skönt att vädret var fint. SMHI hade lovat regn så solen blev en extra bonus. Vi ska ha ett uppföljningsmöte senare i år och jag hoppas att det också blir på Engsholm. Kanske kan jag då fånga lite annan blomning.

  En jätteskön helg önskar jag dig 🙂

  Kram Anita

 6. Eva, syster skriver:

  Ja du kära lillasyster, vilka ljuvliga bilder du tar, skir grönska mot grova trädstammar. Ljus som lyser genom trädens bladverk och sol som förstärks av blommornas lyster. Tänk om jag kunde ta sådana bilder! Kul att du fick träffa Slottsträdgårdsmäsaren också! Har du skänkt bort en del av dina chiliplantor nu? Vi får forsätta att köpa vår chili. 🙂
  Det är fredag kväll och fredags mys. I morgon bitti ska jag gå och träna och sedan blir det litet handlande innan vi ska gratta svärmor Eva som fyllde 85 år i onsdags. Det ska bli trevligt! Vi ses och hörs kära lillasyster!
  Hälsa Thomas så gott!
  Massa kramar
  storasyster

 7. Susie Bloom skriver:

  Vilka underbara dagar du har haft, måste vara toppen att få besöka en sån vacker park!
  TREVLIG HELG
  Susie

 8. ÅsaV skriver:

  Åh vilken mysig miljö ni hade er konferens på! Som klippt och skuren för just dig som brukar besöka slottsträdgårdar även på semestern! 🙂
  Månbilden blev min favorit. Jag älskar siluettbilder och särskilt siluettbilder av träd! Och så vet jag ju hur fantastisk månen var denna kväll. I alla fall från min synvinkel i Uppsala så var den otroligt stor och nästan orangefärgad. Ha en fin helg!

 9. Anita skriver:

  Eva … jo chilin är nu utplacerad. Du hade gärna fått en planta men … Nessie skulle nog tyckt liiite för mycket om den. Hoppas ni hade det trevligt hos Eva och att ni njuter av det sköna helgvädret. Här är det trädgårdsarbete för hela slanten 🙂

  Susie … ja det är alltid trevligt att ha konferens i en vacker och avkopplande miljö. Man blir mer kreativ då.

  Åsa … ja månen var verkligen spektakulär den kvällen. Som en orange apelsin. Det är mäktigt att få se den så. Och bilden du tagit på den är ju makalöst fin!

 10. Eva skriver:

  Vilka underbara bilder från ‘slottis’ arbetsplats! Jag avundas dig som fått se allting i verkligheten, som ju nästan alltid överträffar det vi ser på bild!
  Knotiga trädstammar är alltid fantasieggande och kombinationen grovt gråbrunt och skirt vitt är fantastiskt fin!
  Kram från Eva

 11. Per skriver:

  Den där bilden på penséerna blev fantastiskt lyckad för att vara misslyckad! En underbar bild. Vi kockar på Engsholm tyckte f.ö. att ni var en ovanligt rolig grupp att laga mat ihop med!

 12. Pingback: En tillbakablick på 2011 | Anitas blogg … De fyra blomsterhaven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s