Södertäljes blommor 2009

När jag var inne på Slottsträdgårdsmästarens blogg och såg hans trevliga vandringar bland Stockholms blommor 2009 så fick jag idén att göra en liknande vandring bland Södertäljes blommor 2009, innan den första riktiga frostnatten kommer och tar dom ifrån oss.

Södertälje är en stad med vatten. Vi har kanalen som ringlar sig fram och delar staden i två delar. Kanske är det vattnet och kanalen som inspirerat till vissa av årets planteringar. Den första bilden är från Slussgatan där rabatten rinner fram som en blå bäck över gräsmattan. Här och där sticker det upp rosa inslag i form av underbart sköna dahlior:

20090918sorbon

Samma sak kan man se vid centralstationen där det forsar fram en flod av blå blommor med inslag av rosa:

20090918tstationen01

Den blå och rosa färgskalan dominerar också i planteringarna på torget:

20090918ttorget01

På gågatan står det flera helt fantastiska blomsteruppsättningar som jag beundrar varje gång jag passerar där. Också i blått och rosa men här har de rosa blommorna övertaget:

20090918tgagatan01

I ”Spanska trappan” nere vid vattnet (som kallas ”Maren”) står det stora krukor med bland annat fuchsia, femtunga och million bells:

20090918trappan01

Över Maren går en gångbro. Där kan man stå och se bort mot centrum. Vid bron hänger lådor med million bells. Här har jag inte kryssat över Södertälje utan tagit bilden genom ett av träkryssen på gångbron. Blommorna kan anas i dunklet i förgrunden:

20090918bridge01

I stadsparken var det lite svårt att ta några bilder. Man håller på och bygger om trottoarerna vid bussgatan och har satt upp en massa stängsel som är ivägen när man ska dokumentera blommor. Men här syns en del av planteringen. I de höga klematistornen klänger klematis som är planterade till minne av Magnus Johnson (1907-2002) som bland annat tagit fram en klematis med namnet  … ”Södertälje”. Det var stort när jag besökte en plantskola i England och skulle titta på namnlappen på en klematis dom sålde och det stod ”Södertälje” med prickar över både ö och ä:

20090918stadsparken01

Hittills har de flesta planteringarna gått i färgskalan blått och rosa men några inslag av gult hittade jag också. Denna underbara samling med rudbeckia växer också i stadsparken:

20090918rudbeckia01

Och på Järnagatan så står stora, runda betongkrukor med glada tagetes:

20090918tagetes01

Och där slutar min vandring bland Södertäljes blommor 2009. När jag satt på bussen på väg hem såg jag en annan fantastisk plantering. Det var en ring med klarröda blommor planterade runt en staty. Fantastiskt vackert. Men … dom hann jag tyvärr inte få med på bild.

Med denna bildkavalkad från Södertälje så vill jag önska er alla en riktigt skön fredagskväll!

Detta inlägg publicerades i Södertälje. Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Södertäljes blommor 2009

 1. Ruben skriver:

  Har en ‘Södertälje’ själv. Den har artat sig riktigt bra. Första året hade den ett grönt stråk i de flesta blommorna, men andra året (i år) är blommorna utan detta stråk i dominans. Kul att staden satsar på fina planteringar till glädje för alla! /Ruben

 2. Ulla skriver:

  Här kan man verkligen frossa i blommor, vilka fantastiska planteringar, så frodigt och fint.
  Och så fastnade jag för bilden med krysset, så läcker. Jag tycker ljuset faller så fint på blommorna i den bilden, lite dämpat, men så vackert.
  Önskar dig en skön septemberhelg!
  Kram Ulla

 3. Ditte skriver:

  Jaha, så har jag varit i Södertälje igen,
  två gånger på kort tid! 🙂
  För med din fotopromenad känns det som om
  man själv fått följa med för att inspektera
  stadens fina planteringar.
  De verkar satsa ordentligt på planteringar och
  jag kan inte annat än börja fundera på
  om man gör det i samma utsträckning i Malmö
  och andra ställen, eller om det helt enkelt är så
  att jag inte tänkt på och observerat det?
  För jag ser ju verkligen inte blommor
  som dina ögon gör!

  Helgkramar till dig, Anita! / Ditte

 4. Det ser fantastiskt fint ut Anita…härlig spaning! Ha en skön helg!

 5. billan skriver:

  Oj, vilka fina planteringar ni har i din stad – härliga bilder!
  Må så gott och ha en skön helg o trivsam helg!

 6. billan skriver:

  Klantig svenska jag fick till ovan:)

 7. Mona K skriver:

  Hej Anita!
  Så vackert ni har det i Södertälje, alla planteringarna var fina på sitt vis men gångbron blev jag så förtjust i. Vad du hade fångat detta
  blickfång vackert, du är suverän!!!!

  Kram på dig!
  Mona K

 8. Birgitta Carlsson skriver:

  Fin idé av dig att som tema för dagens blogg gå runt och fota stadens blommor. Bilden med staketet på brom och blommorna i förgrunden gillade jag särskilt mycket. Din blogg med fina bilder och texter beundrar jag alltid. Sätt in allt detta inom två pärmar och ge ut en fin bok, Anita!
  Min dag i dag har gått i fotgraferandets tecken. Jag har varit på en kurs vid Hornborgasjön tillsammans med Stina Deurell, så det har verkligen varit en bra och roligt dag.
  Kram/Birgitta

 9. Laila skriver:

  Blommorna var just en av de saker som jag fastnade för när jag flyttade hit 1992. Att det var så mycket av dessa krukor och planteringar lite över allt i staden överaskade mig. Ännu idag njuter jag av dom! ♥

 10. Anita skriver:

  Ruben … ja det gröna stråket i blomman var även hos min Södertälje framträdande första åren. Men ju äldre plantan blir, ju mindre grönt finns i blommorna.

  Ulla … så roligt att du fastnade för den bild som även är min favoritbild 🙂

  Ditte … jag kan nog garantera att dom satsar väldigt mycket på blommor även i Malmö. Jag vet att jag såg väldigt mycket fint när jag var i Malmö och hälsade på dig.

  Slottsträdgårdsmästaren … ja det är kul med blomsterspaningar.

  Billan … ja det är en njutning att gå bland blommorna. Och jag får nog njuta ännu ett tag för ingen frost verkar vara på väg.

  Mona … så roligt att du också tycker om min ”kryssbild” … min egen favorit.

  Birgitta … jodå, jag håller faktiskt på att samla ihop material till en bok. Så kul med fotokurs. Förstår att du haft en bra dag.

  Laila … ja och våra planteringar och krukor blir vackrare för varje år. Och alla tulpaner framför centralen på våren är ju helt ljuvliga.

  Stort tack till er alla för att ni tittade in och skrev några rader. Inatt har det regnat men nu är det ”bara” mulet. Och det är varmt. Ännu så håller sig frostnätterna borta.

  Jag vill önska er alla en riktigt bra vecka 🙂

  Anita

 11. Camellia skriver:

  Har varit i Södertälje flera gånger, men alltid varit på väg någonstans (vidare mot Gotland eller till ett jobbmöte inomhus), och alldeles missat att det finns en stadspark! Fin guidning!

 12. Åsa V skriver:

  Oj, så fina planteringar ni har i Södertälje! Härliga bilder du bjuder på! Nu gav du mig inspiration till att göra en blomstervandring i Uppsala också! 🙂

 13. Anita skriver:

  Camellia … så du har varit i Södertälje. Jo vi har en stadspark, inte så stor men ändå. Kanske du får möjlighet att se lite av våra blommor när du är här nästa gång.

  Åsa … ja … gå en blomstervandring i Uppsala. Med din fotoblick skulle det bli en härlig samling blommor att njuta av, det är jag övertygad om 🙂

 14. witchyborder skriver:

  Otroligt vackra bilder! Jag tittade på detta när vi var i Spanien i helgen, man kunde kolla internet via tvn. Försökte kommentera då men det gick inte 😦 Cathy

 15. Yvonne och Trädgårdsinspiration LIR skriver:

  Hej Anita!
  Så fint det är i staden Södertälje! Din hemort ligger en bit från Trånghyltans och norra Skånes skogar… När jag vid tillfälle har vägarna förbi blir det
  absolut ett stopp vid Södertäljes stadsplanteringar. Mina tankar går också till Enköping och dess stadsplanteringar och parker. Enköpings stadspark är inte så långt från dina trakter och jag antar att du varit där. Åker du söderut ska du göra dig besväret att stanna till i lilla Sävsjö. Denna lilla stad bjuder också på mycket fina och vackra stadsplanteringar. Något som alla förtjänar att se!

  Ha det gott!
  från
  Yvonne och Trädgårdsinspiration LIR

 16. Anita skriver:

  Cathy … men har du varit i Spanien. Det låter otroligt skönt. I synnerhet som det kom ett rejält åskväder här förut.

  Yvonne … ja det är långt till Skåne härifrån men Skåne är ändå ett av mina favoritlandskap. Södertälje kan inte mäta sig på långa vägar med Enköpings stora, fantastiska parker men de planteringar som finns här, de är verkligen smakfulla och vackra. Tack för tipset om Sävsjö.

 17. Eva skriver:

  Åh så härliga bilder! Jag blir lika glad varje gång jag ser dem, men ännu gladare blir jag när jag ser blommorna i verkligheten! 🙂 Det är fredag eftermiddag och vi har börjat packa så smått inför vår helg på Slandö. Hoppas regnet hjälpte svampen på traven! Eller regnet för resten, det haglade något alldeles kopiöst när jag kom hem från jobbet igår. Det var svårt att gå för både hagel och vatten formligen forsade fram på trottoarer och gator! Kjell fotograferade hagelsamlingarna och allt var vitt, vitt! 🙂 En föraning om vad som komma skall kanske! Vi hoppas ni får en jätteskön helg! Hälsa Thomas så gott!
  Vi ses i kökssoffan på tisdag kära lillasyster!
  Kramar
  från storasyster

 18. Anita skriver:

  Kära Eva … nu är ni nog på väg till Slandö. Hoppas att ni hittar mycket svamp. Kanske kan bli en svamsoppa till förrätt när vi har vår matlagningsdag i oktober 🙂

  Såg i tidningen att det varit hagel i Södertälje men inte överallt. Åskade gjorde det rejält men det som kom ner var ”bara” regn.

  Ha det nu så jätteskönt ….. och stor kraaaam 🙂

 19. Åsa S skriver:

  Anita, vilka underbara bilder! Bilden över Maren fanns med i LT idag och då blev jag inspirerad att kika in på blogg igen. Vilken tur! Du får vår stad att framstå som så vacker. Och det är den ju också, men det är lätt att bli hemmablind. Just i år tycker jag att planteringarna varit extra fina, jag njuter varje gång jag är på stan (tyvärr inte så ofta). Tack vare dig kan vi nu njuta av dem långt efter att de vissnat ner.
  Kram från Åsa

 20. Pingback: En återblick på 2009 … « Anitas blogg … De fyra blomsterhaven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s