En återblick på 2009 …

Så var det då dags att summera år 2009. Det är alltid lika roligt att gå igenom och sammanställa lite av det som hände det gångna året. Det mesta kommer man ihåg men en del har fallit i glömska. Som tur är fotograferar jag mycket så det jag har glömt kommer kameran ihåg.

Så … här kommer några av mina minnen från 2009 (de flesta bilderna är klickbara för att kunna ses i större format vilket också är nödvändigt för en del av dem)!

Januari
Januari började med riktig iskyla och inget skyddande snötäcke för växterna. Den 5 januari kollade vi in vintern vid Mälaren. Vid Sandvikens brygga i Enhörna låg ett vitt flortunt snötäcke och isen låg blank och stilla.

Vi åkte vidare till ett annat ställe vid Mälaren, Bastmora friluftsgård. Det ligger högt med fin utsikt över vattnet. När vi gick ner mot vattnet hörde vi plötsligt ett öronbedövande dån. Jag tittade upp mot himlen, trodde det var militärplan som var ute men det var det inte. Till slut så förstod vi att det kom från isen. När vi närmade oss strandkanten såg vi hur hela isen rörde sig i en vågrörelse. När ”vågen” närmade sig land så blev den till issörja. Det var ett mäktigt skådespel och man kände sig väldigt liten inför de mäktiga krafterna.

Den 11 januari inträffade ett ljusfenomen som jag skrev om här i bloggen. Det var ett glödande ljus som bara varade en kort stund innan allt återgick till det normala igen. Det här bildkollaget är från den morgonen.

Februari
Nu kom det äntligen lite snö. Den här bilden är tagen på morgonen den 24 februari. Det var en tisdag kan jag konstatera då jag ser alla soptunnor som står framkörda, redo för sopbilen.

I februari drömde jag om våren tillsammans med blommorna i uterummet.

Mars
Den 15 mars gick vi omkring i vårvintern ute vid Taxinge.

Och detta var typiskt för våren 2009. Hård tjäle i marken som gjorde att gräsmattor och rabatter blev till sjöar när det regnade och snön smälte och vattnet inte hade någonstans att ta vägen. Inte alls bra för växtligheten.

Den 22 mars fotograferade jag min polkagrisrandiga julamaryllis som blommade igen, lägg märke till att gräsmattorna är så gott som gröna.

Och följande bild är tagen dagen efter, den 23 mars. Inga gröna gräsmattor längre utan fullt med snö!

Nu började längtan efter vår, blommor och trädgård bli stark. Den 27 mars var det dags för en av vårens höjdpunkter, trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar i Älvsjö. Den 27 var en fredag och jag hade tagit ledigt och gick där i princip hela dagen. Där köpte jag bland annat denna gula julros.

April
I början av april var snön borta och det var äntligen dags att ge sig ut och leta efter de där söta små som står i backarna … blåsipporna. Dessa fångade jag den 4 april.

Och trädgårdens rosor var insvepta i skyddande säckväv.

Årets pelargon var en hel grupp, de med brokiga blad. Jag köpte två stycken som nu står i uterummet för vinterförvaring.

 Och i trädgården började nu äntligen saker att hända.

I blomsteraffären köpte jag mina första körsbärstomater, söta och goda.

Vårens våffeltradition (som oftast inte inträffar på våffeldagen) inträffade i år den 19 april. Traditionen består av att det är en hel våffelmeny bestående av förrättsvåffla (creme fraiche, stenbitsrom, röd lök), varmrättsvåffla (stekt fläsk med lingonsylt) och dessertvåffla (grädde och hjortronsylt).

Och i gräsmattan under ett av äppelträden försökte de små snökrokusarna Crocus tommasinianus förgäves att sprida sin blomsterprakt. Men, dom blev kaninföda som vanligt. Dagen efter fanns inte heller denna halvt uppätna kvar.

Maj
Med maj månad startade mina trädgårdsprojekt. Min trädgård är en liten kedjehusträdgård på endast 300 m² men målet är att där ska finnas små smultronställen som jag kan njuta av under hela växtsäsongen. Jag ger de olika platserna storslagna namn för att jag tycker det är kul. Här återfinns platser som:

 • Rosa-röda entrén
 • Roslunden
 • Azaleasluttningen
 • Piondalen
 • Långdansen
 • Klematisväggen
 • Vårhörnet
 • Fjärilsträffen
 • Dammen
 • Månskenslandet

Tidigt i maj skapade jag just ”Månskenslandet”, min helt vita rabatt. När den här bilden togs var rabatten nygrävd och det fanns knappt några växter där. Men … mitt vita nyinköpta Tokyokörsbär, som jag drog hem i en vagn från plantskolan och planterade, stod där och såg precis ut som jag föreställt mig det i fantasin.


Mina trädgårdsprojekt ska jag snart börja dokumentera här i bloggen med ritningar och bilder på olika blommor. Det kommer att bli bra terapi i väntan på att växtsäsongen kommer igång 2010.

Det här året blommade doftpelargonen ”Dr Westerlunds hälsoblomma” något enormt. Redan tidigt i maj hade den massor av blommor.

Maj … denna ljuvliga blomstertid …

Juni
Juni startade kallt. Plötsligt stannade allt bara upp. Ettårsväxterna undrade vad som hänt och drog sig tillbaka för att invänta varmare dagar. I början av juni kom flera kalla nätter och växterna stod som spöken, insvepta i fiberväv.

Juni fortsatte att vara vädermässigt trist och den 11 – 16 juni åkte jag på en efterlängtad trädgårsresa till det vackra Wales.


Om den har jag skrivit här på min hemsida.

Väl hemma igen var det strax dags för midsommar. Som vanligt var vi ute vid Taxinge Slott på midsommarafton.

För övrigt fortsatte grävandet av rabatter och vi gick in i …

Juli
Den 14 juli fick jag besök av denna lilla söta ödla som var på väg in till oss. Efter att jag tagit ett par bilder på honom fick jag med varsam hand visa honom vägen ut mot trädgården igen.

Den 20-22 juli var vi på en minisemester i Ronneby. På morgnarna gick vi på sköna promenader bland blomsterprakten i Brunnsparken.

Väl hemma igen fortsatte mina trädgårdsprojekt. Och vi vandrade in i …

Augusti
Nu jobbade jag för fullt med det som jag storslaget kallar för ”Dammen”. Inte så stor men likväl ett vattenblänk och med hjälp av en pump var det väldigt skönt att sitta på altanen i de tidiga augustikvällarna och lyssna på det rogivande porlandet från ”Dammen”. Här pågår iordningställandet för fullt.

Den 8 augusti fick jag ett välkommet avbrott i grävandet då vi åkte till Yxlan i Roslagen. Den här bilden är från Vagnsunda, ändhållplats för bussen. Vilken idyll. Ser nästan ut som en sån där gammal sommarbonad som satt på väggarna i husen förr i världen.

Ett av mina allra bästa minnen från sommarens grävande var sällskapet jag hade av en liten rödhake. En kväll var han extra sällskaplig. Han var med mig hela tiden. Flyttade jag på mig så följde han med. När jag frågade honom om jag fick fotografera honom tyckte jag nog att han nickade lite. Och jag fick ta en hel serie bilder. Det här är en av mina bästa bilder på min lilla kamrat. Jag skulle nog till och med vilja säga att det är den bild som jag är stoltast över från hela 2009.

Augusti började att gå mot sitt slut. Varje morgon satt jag i uterummet och åt frukost och njöt av detta blickfång.

I augusti gick jag också med på Facebook. Tänkte att ”det är väl ingen som märker att jag är med där” men …  det började direkt att hagla in vänförfrågningar från för mig kända, mindre kända och totalt okända personer. Jag fick nästan panik. Jag är fortfarande med men är nästan aldrig inloggad. Jag hinner helt enkelt inte hålla på med för många aktiviteter och har valt att prioritera mina foton, mailen, bloggen och hemsidan när jag sitter vid datorn. Och när jag inte sitter vid datorn har jag ju så mycket annat. Men … vem vet. Kanske jag dyker upp lite mer aktivt år 2010 eller också så försvinner jag därifrån helt.  Bara så ni vet, ni som är med i min vänlista och eventuellt läser detta. Men vänner kan vi säkert vara ändå hoppas jag … även om jag inte är så aktiv på FB 🙂

Slutbilden från augusti får bli ett litet blomsterkollage. Blommorna på bilderna är inte bara från augusti utan tagna under hela sommaren.

September
September bjöd på sköna dagar och den 18:e tog jag en morgonpromenad bland Södertäljes blomsterplanteringar. Bland annat tog jag denna bild från bron över ”Maren” som jag skickade in och fick publicerad i Länstidningen. Fler bilder från den promenaden finns i mitt inlägg Södertäljes blommor 2009.

År 2009 var inget år för mördarsniglar. Vi hade kanske en handfull på hela sommaren. Då blev förvåningen desto större när jag en dag fick denna påhälsning inomhus. I trappen på väg från övervåningen till undervåningen så upptäckte jag denna snigel.

Oktober
Den 2 oktober kom den första frosten. En del tackade för sig …

… medan andra iklädde sig frosten och strålade mer än någonsin …

Naturen började nu att glöda …

Varje höst brukar jag åka till Roslagen en helg. Det brukar bli ett farväl till sommaren. Tidigare år har jag åkt i september men i år blev det av olika anledningar inte förrän helgen den 10 – 11 oktober.

Den 10:e kom jag till Norrtälje och gick på promenad vid Norrtäljeån i väntan på bussen. Det var en magisk dag med magiska färger.

När jag kom till Yxlan tog vi som vanligt en promenad längs stranden vid Furusundsleden. På kvällen skulle Sverige spela VM-kval mot Danmark, en ödesmatch. Jag fick en känsla av ett dåligt omen när jag såg denna flagga på stranden. Och känslan var riktig. Sverige förlorade i Köpenhamn med 1-0.

På morgonen den 11:e gick jag upp tidigt. Jag sa ju att den här helgen brukar vara mitt farväl till sommaren. Och visst var det ett farväl när man såg badbryggan ligga där mörk och övergiven.


Fler bilder från den helgen kan ses i mitt inlägg F Ä R G.

I oktober startade jag en ny kategori på bloggen, ”Dikter”. Så många har det inte blivit och dom lär väl inte göra några större avtryck i den poetiska himlen men … jag har alltid tyckt om att skriva och dikter är lite nytt och outforskat för mig. Får se om jag fyller på ”diktförrådet” under 2010 eller om det bara var ett tillfälligt utbrott under den mörka hösten 2009.

November
November kommer vi (åtminstone i Stockholmsområdet) att minnas som en av de dystraste och mörkaste någonsin. Endast 19 soltimmar blev det och man fick verkligen leta efter ljuset i mörkret.

Den 12 – 15  blev ett välkommet avbrott i detta års ovanligt mörka november. Då åkte vi nämligen till London. På bilden nedan syns London Eye. Fler Londonbilder visade jag i mitt inlägg Londonfärger.

Ja november var mörkt. Men den 29 november smög en mjuk vacker dimma in. Tunn var den så att solen fick en möjlighet att lysa upp den.  Det var verkligen en sådan dag man såg ljuset i mörkret. Fler bilder från den dagen återfinns i mitt inlägg Den mjuka dimman.

December
Ingen skillnad på väder. Vi gick och sa att det var ”novemberväder” trots att vi hade gått in i december. Grått och trist. Men dagen före Lucia, den 12 december var det i varje fall sol och jag fångade bland annat några rönnbär på bild.

Och så hände det plötsligt. Efter Lucia kom rapporter om att vi skulle få snö och kanske en vit jul. Och visst kom det snö. Och det blev minusgrader så att snön låg kvar. Tänk så många gånger man sagt att ”det ser ut som ett julkort” när det kommit snö i januari/februari. Men detta år kunde man verkligen säga att det såg ut som ett julkort på självaste julafton.

Sedan dess har temperaturen gått i vågrörelser. Plusgrader på juldagen blev minusgrader på annandagen för att återigen bli plusgrader på måndagen. Och avslutningen på året verkar bli riktigt kall.

År 2009 är snart tillända. Vi går från 00-talet till 10-talet. Jag tycker inte det är länge sedan jag satt och utökade datumfält i databaser och ändrade program för att inte systemen skulle krascha när vi gick in det nya milleniet. Och nu har det alltså gått mer än 10 år sedan jag och många andra jobbade med det.

Jag vill avslutningsvis önska er alla ett riktigt gott avslut på 2009 och ett fint 2010. Avslutningsbilden får också bli en bild jag tog på julafton. Plötsligt, på min julaftonspromenad, hörde jag vingslag. När jag tittade upp fick jag se 7 vita svanar glida fram över himlen.

Så GOTT NYTT ÅR – 2010 till er alla 🙂

//Anita

Detta inlägg publicerades i Årskrönika, Årsresumé, Nyårskrönika. Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till En återblick på 2009 …

 1. Birgitta Carlsson skriver:

  Hej Anita!
  Ett så underbart vackert collage du har sammanställt med bilder och tillhörande text! Känn Dig stolt och glad för detta! – Drömmen för mig är ju att kunna göra detsamma, men jag har svårt att samla mig för detta.
  Här har vi också ett bistert vinterväder och dimman ligger tung över landskapet. Min dotter med familj är på väg till Ikea i Göteborg och hon rapporterade om en besvärlig dimma.
  Jag väntar på lite sol, som ska förgylla naturen och också mina bilder.
  Jag önskar Dig och de Dina ett riktigt
  G O T T N Y T T å R – OCH FOTOÅR!
  Kram/Birgitta

 2. Vilken underbar tillbakablick på året! Ser fram mot nya härlig inlägg under nästa år. Älskar dina bilder! Önskar dig ett Gott Nytt År.

 3. Agneta skriver:

  Hej, Anita!

  Helt ljuvligt fint har du gjort! Och vilket digert jobb du lagt ned, som vi tackar för 🙂
  Just nu skiner solen över Göteborg och här är runt -8 och någon dimma är inte i sikte över Kallebäck/Mölndalsvägen/Landvetter-flygplats-vägen. Så Birgittas dotter får säkert en fin resa/vistelse här. ( Svar till inlägget här ovan)

  Tack för besöket, Anita:-) Har just uppdaterat med solskensfoton:-)

  Jo, jag blev tvungen att köpa både domän och hemsideutrymme, då Telia helt sonika lägger ner alla privata hemsidor den 31/12, utan at sänka Internetavgiften :-((

  Motiveringen är att numera har de flesta enbart bloggar….! Har då inte jag märkt av. Jag tycker många har både och! Hur skulle det se ut om jag la ut all info. om Struma på en Blogg? Alla undersidor till index behöver ju varsin blogg…suck! Nu är problemet åtgärdat i alla fall och One.com verkar bra och priset är helt ok.

  När jag tittar på några av dina foton så måste jag medge att du är en riktig liten ”turgumma”.
  Att få se hur naturen gör revolt, byter färg inom loppet av några få minuter, isen spricker, svanar i vacker formatering m.m.
  Otroligt!

  Gott Nytt År 2010, önskar jag dig.
  Kram, Agneta

 4. Beppan skriver:

  Trevlig läsning och fantastiska foton! Blir så inspirerad ….

 5. Ruben skriver:

  Det var ett händelserikt år med många fina inlägg och fantastiska bilder. Jag, som inte har följt din blogg så länge ser, att jag har mycket trevlig läsning i form av gamla inlägg i din blogg att njuta av vartefter, härligt!! Vill önska dig ett riktigt gott nytt år! /Ruben

 6. Ulla skriver:

  Ja, visst är det roligt att se tillbaka på det gångna året och det gör du med bravur! Härliga bilder och ditt blomstercollage gillar jag väldigt mycket.
  Underbara bilder!
  Jag väntar på min rosa kamelia nu, den börjar öppna knopparna liite, men den kommer inte att blomma i nyårshelgen.

  Jag önskar dig ett Gott slut på 2009 och ett riktigt Gott Nytt 2010!

  Kram Ulla

 7. Mona k skriver:

  Tack snälla Anita för denna sammanställning av år 2009. Det var mycket vackert som du har fångat under året. Jag hoppas att du fortsätter ditt fotograferande för det du super på.
  Jag önskar dig detsamma och hoppas på ett bra år 2010.

  Kram Mona K

 8. billan skriver:

  Vilket bloggår!Blommorna, våffeldagen, london-eye….djur och natur!
  Ingen kan fånga dagen så fint som du!
  Tur att det snart kommer ett nytt bloggår:)
  Hoppas du får en fin nyårshelg och ett riktigt Gott Nytt År!

 9. Eva, syster skriver:

  Sanart kommer vi söstra mi! Dina bilder är som vanligt helt magiska! Min favorit är nog den frostnumpna rosen! 🙂
  Det ska bli så trevligt att få träffa er och fira in det nya året tillsammans!
  Just nu snöar det lätt utanför fönstret och det är ljust och fint!
  Ryggsäcken ska packas med bl.a. oxfilé och sedan bär det av mott bussen!
  Vi ses snart kära vänner!
  Kramar från Eva, Kjell och Nessie

 10. Eva, syster skriver:

  Jag kan nog inte skriva ett inlägg utan minst ett stavfel ”frostnupna” ska det vara och inget annat! 🙂 🙂

 11. theswenglish skriver:

  Härlig återblick med massor av fantastiska bilder!

  Önskar också dig ett riktigt Gott Nytt År!

 12. Britt skriver:

  Vilket år. Önskar dig ett bra 2010//Britt

 13. monartic skriver:

  Å så många bilder å trevliga tillbakablickar…
  Gott Nytt år på dig Anita

  /Kram Mona

 14. Catharine skriver:

  en fantastisk krönika över det gångna året som vanligt! fina bilder också….
  jag ska nog skriva mer bara jag blir av med bandage etc. vi var till hunter valley igår på nyårsafton, en lugn tllställning.
  ha ett riktigt fint 2010
  vi hörs 🙂
  kram cathy

 15. Anita skriver:

  Stort tack till er alla som kommenterat min årskrönika, både i bloggen och via mail. Glad blir jag ska ni veta 🙂

  Ha nu ett fortsatt bra 2010!

  //Anita

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s