Samma ord men ändå så olika …

Ordet är damm! Om jag bara kastar ur mig ordet så kan reaktionerna bli olika. Man kan få något tungt i blicken, sucka och se dammsugaren framför sig. Eller också kan man få något ljust och lätt i blicken, le och se en sommarkväll vid en porlande trädgårdsdamm framför sig. Själv väljer jag sommarkvällen och porlet från trädgårdsdammen.

Jag hade en dröm. Jag ville absolut ha en damm i trädgården. En liten bara för trädgården är ju så liten. Vid dammen skulle det få bo grodor, flyga trollsländor och där skulle jag sitta i sommarkvällarna och lyssna på det rogivande porlet.

Sagt och gjort. En liten, liten damm inköptes sommaren 2009. Ett stort hål grävdes (i varje fall kändes det så) för att passa den lilla, lilla dammen. Men hur skulle jag dölja kanterna? Det enda jag kom på var att lägga torvblock. Det var ett fasligt jobb att få till dom. Dom skulle ju dessutom ligga lite över kanten för att dölja den. Så här såg den ut den första sommaren …

20090805_Damm01

20090805_Damm02

20090807_Damm01

Sommaren efter var fortfarande torvblocken intakta men då kom jag på att jag gjort ett misstag. Jag hade växter runt hela dammen vilket gjorde det väldigt svårt att göra ren den på våren.

20100629_Damm01

Åren gick, dammområdet började se bedrövligt ut. Vildvuxet och torvblocken gick sönder och blottade kanterna. Så här såg den ut i juli 2013 …

20130619_Damm01

Sommaren 2014 var jag trött på dammen. Jag struntade i den. Den fick bara vara. Vildvuxen och ovårdad låg den där i sin stora grop. Men för all del. Visst lyssnade jag på porlet på kvällarna. Och visst bodde där en groda.

20140805_Damm01

En ny sommar kom och nu var året 2015. Jag förstod att jag måste ta ett beslut när det gällde dammen. Antingen skulle jag ta bort den eller också skulle jag röja upp omkring den. Det fick bli det senare alternativet. Det var ju faktiskt så att det bodde en groda där och det flög ju faktiskt trollsländor där och den porlade ju faktiskt på kvällarna.

Så här såg den ut i mitten av maj 2015. Gräset hade rådjuren ätit av under vintern. Torvblocken längs ena kanten var helt borta. Jag hade lagt ett par stora stenar för att dölja kanten och det syns ju hur bra det blev. Inte det minsta bra!

20150518_Damm01

Det första var att försöka göra en öppning så att det över huvud taget skulle gå att komma fram till dammen. Först så tog jag bort en bit av gräsmattan för att kunna flytta ut växterna lite. Vi köpte lite begagnade gatstenar och dom la jag ut för att kunna gå fram till dammen. Några av torvblocken hade klarat sig bra och dom fick vara kvar. I övrigt så dolde jag kanterna med hjälp av stenar. Som kronan på verket fick grodan som jag köpte på Sanda Cottage vakta dammen. Det var minimalt med jobb men resultatet blev väldigt mycket bättre.

20150614_Damm01

20150622_Damm01

20150622_Damm02

Och nu kändes det väldigt bra att sitta ute på kvällarna och lyssna på det porlande vattnet …

20150625_Damm01

Jag vet inte hur dammen kommer att se ut efter vintern men förhoppningsvis bättre än i mitten av maj förra året. Det ska bli spännande att se hur den ser ut sommaren 2016.

En damm har alltid varit en dröm för mig så det här får bli mitt bidrag till veckans Blommig fredag som har temat ”Sommardrömmar”.

Titta gärna in till Hélena med Blommig fredag genom att klicka på logan nedan för att se hur andra tolkat dagens tema.

Detta inlägg publicerades i Blommig fredag, Damm, Trädgårdsdokumentation. Bokmärk permalänken.

58 kommentarer till Samma ord men ändå så olika …

 1. Gunilla skriver:

  Vilket fint bidrag till temat.
  Att se hur det blev och det du inte tyckte om ger fin information och inspiration.
  Porlande vatten är så rogivande och fint att både se och lyssna på.

  Trevlig helg

  • Anita skriver:

   Javisst är det väl härligt med porlande vatten. Det var nog det som var grunddrömmen. Jag hoppas det kommer att porla i sommar också 😉

   Trevlig helg till dig också!

 2. GladiGrönt skriver:

  Vad fint det blev med gatstenarna, och du kan komma fram och hälsa på grodan. Vi satte också en del torvblock för att dölja gummiduken runt dammen och många stora stenar. Torvblocken blev så fina med mossa på för de fick fukt ur dammen, men till slut blev det massor av ogräs i dom. Det grodde björkar älggräs klöver och elände. Om man drog upp rötterna gick blocken sönder. Så nu är de bort för gott. Hälsn Monica

  • Anita skriver:

   Ja gatstenarna var så enkla att lägga ut och helt plötsligt var det hur lätt som helst att nå dammen. Det var intressant att läsa om era torvblock. Så var det med mina också. Förutom att dom föll sönder och ramlade ner i dammen så började det växa ogräs och faktiskt också ”träd” (det var väl frön som blåst dit). Min kommer nog också att försvinna helt så småningom men ännu får de som är i hyfsad form vara kvar.

   Ha en bra helg!
   /Anita

 3. Marit skriver:

  Jeg synes at dammen din er veldig fin! En dam trenger ikke være så stor for å gjøre nytten som magnet for insekter og frosker. Der jeg bodde før hadde jeg en dam som var på størrelse med din, og der fikk jeg også besøk av en padde 🙂
  Vann er så viktig i hagen, for bare lyden av rennende vann er nok selv om det bare er litt.
  Jeg er sikker på at det blir fint til våren hos deg, Anita!

  Ønsker deg en god helg!

  Klem, Marit

  • Anita skriver:

   Tack Marit! Nej det räcker med ett litet vattenblänk för att det ska bli lite annorlunda liv i trädgården med grodor och trollsländor t.ex. Och så är det så roligt att se när fåglarna flyger igenom fontänstrålen och försöker ta sig en dusch under varma sommardagar.

   Önskar dig också en fin helg!

   Kram Anita

 4. Helena skriver:

  Vilket fint bidrag. Och det blev så fint med kantstenarna. Här lärde jag mig saker. När vi (planerat sommaren 2017) ska bygga vårt växthus/orangeri så tänkte jag ha en liten damm bredvid. Nu fick jag både inspiration och med mig saker jag kan tänka på. Tack! Fin fredag till dig.

  • Anita skriver:

   Tack Helena! Ja det är viktigt att kunna komma fram till dammen på ett bra sätt så man kan rengöra den. Jag ville bädda in min i grönska men tänkte inte på rengöringen. Men som tur är går det ju ofta att rätta till saker och ting i efterhand.

   Ha en fin fredag och helg du också!

 5. Gunsan skriver:

  Funderar på en sån liten damm här också.Ock nu fick jag ju bra tips om vad man ska tänka på.
  Trevlig helg.

  • Anita skriver:

   Så roligt. Hoppas du får till din lilla damm och kan sitta och lyssna på porlet i de ljumma sommarkvällarna.

   Trevlig helg till dig också!

 6. My rented garden skriver:

  En härlig dröm som också gått uppfylles för dig, inte alla drömmar som gör det.Ser fint ut!!
  Ha en underbar helg!!

  • Anita skriver:

   Nej, det är långt ifrån alla drömma som går i uppfyllelse. Men ibland är det skönt att bara ha drömmar också. Men dammdrömmen blev uppfylld i varje fall.

   Ha en fin helg du också!

 7. lunasblogg skriver:

  Det var en söt och trevlig dröm du beskriver.
  Alla önskar sig nog en damm eller i varje fall ett rinnande vatten i trädgården. Många börjar dock sitt trädgårdsbyggande med en stor damm men det kan också bli väldigt fel och svårt att hålla rent. Bättre då med ett litet projekt som passar storleken på trädgården. Natursten och ca 30 % växter runt ser naturligt ut. Ljudet av rent vatten är minst lika viktigt. Gillar formen på dammen som ett öga där den ligger inbäddad i planteringen hos dig.
  tack för titten!
  kram Luna

  • Anita skriver:

   Tack Luna! Ja jag tror att ett vattenblänk står högt på mångas önskelista. En stor damm är fantastiskt vackert men min lilla trädgård skulle i så fall bara bestå av en damm. Och som du säger, det kan bli ett väldigt stort och svårt projekt också. Jag är glad åt min lilla damm och längtar efter att lyssna på porlet kommande sommarkvällar.

   Ha en fin helg!

   Kram Anita

 8. Marika skriver:

  En fin dröm som gick i uppfyllelse. Så vackert.
  Trevlig helg!

 9. Ibland tar det tid innan man hittar den bästa lösningen, men det blev ju jättefint till slut! Den lilla grodan känner jag igen, köpte också en sån hos Veronica. Vi var visst där samtidigt, men jag fick inte reda på det förrän efteråt.
  Ha en trevlig helg!
  Titti

  • Anita skriver:

   Tack Titti! Ja vi får väl se hur den ser ut efter vargavintern vi har nu. Så roligt att du har en likadan groda. Men att vi var hos Veronica samtidigt utan att vi visste det. Synd, det hade varit roligt att hälsa. Men det kanske kommer fler trädgårdsbesök.

   Ha en trevlig helg du också!
   /Anita

 10. Inger Marie skriver:

  Fantastisk!
  Herlige sommerdrømmer:)
  God helg:)

 11. Lotta skriver:

  Jag drömmer också om en damm trots att jag bor vig sjön… Härliga bilder från din trädgård! Trevlig helg! /Lotta

  • Anita skriver:

   Ja ni verkar ju bo så fantastiskt vid Vätterns strand. Men en liten damm är aldrig fel ändå. Och om den inte blir bra kan man ju alltid justera 🙂

   Trevlig helg till dig också!
   /Anita

 12. Jannicke skriver:

  Åååh, så fin den dammen ble. Frodig, vakkert og harmonisk. Man må ha vann i hagen, uansett hvor nærmt man bor sjøen.
  God helg.
  Jannicke

  • Anita skriver:

   Tack Jannicke! Ja vatten måste man ha. Och förutom dammen så har jag skålar för fåglarna att dricka ut och ibland bada i.

   En fin helg till dig också!
   /Anita

 13. Dammen ble fin:) Jeg kunne egentlig tenke meg en dam, men så er redd den ikke blir slik som jeg tenker st den skal bli + at jeg er redd for at det fort kan bli barnas plaskedam. God fredag!

  • Anita skriver:

   Tack 🙂 Ja du ser ju hos mig, det blir inte alltid som man tänkt sig, fast det går ju att rätta till. Men ett litet vattenblänk kan man ju alltid ha.

   Ha en fin helg!
   /Anita

 14. Carina skriver:

  Skrattar när jag läser om tolkningarna av damm. Den där första, den tråkiga hade inte en landat i min hjärna 🙂 Tänker att det var ett bra beslut att renovera. Det får man ju tyvärr göra ibland. Eller egentligen är det ju en möjlighet… I vart fall blev förändringen ett lyft och nu är dammen ett ljuvligt litet vattenblänk.

  Kram, Carina

  • Anita skriver:

   Det låter klokt tycker jag, varför ska man tänka på dammråttor och dammsugare när man kan tänka på trädgårdsdammar 😉 Ja dammområdet blev bättre. Nu är det bara att hålla tummarna att det fortfarande ser hyfsat ut efter vintern.

   Kram Anita

 15. Ruben skriver:

  Verkligen intressant att läsa om din damm! Det är verkligen svårt att få till det – och man får nya infallsvinklar lite då och då. Det blev väldigt fin med den stenlagda gången!

  Ha det gott!
  /Ruben

  • Anita skriver:

   Ja det behövs inte alltid så mycket för att det ska bli lite bättre, eller rätt mycket bättre kändes det som i det här fallet. Och de begagnade gatstenarna bidrog och enkelt var det att placera ut dom. Bara känslan att kunna gå fram till dammen är bra.

   Ha det gott du också!
   /Anita

 16. Britt skriver:

  Intressant läsning. Vi har också en sådan liten enkel damm och har väl upplevt samma problem som du. Först växte nävorna runt kanten så man inte såg vattnet knappt. Sedan när de togs bort, syntes ju kanten. Jag lade litet platta stenar runt, men så väldigt naturligt såg det inte ut. Dessutom puttar fåglarna ner dem i vattnet. Nu hoppas jag på att växterna ska växa in bland stenarna så att det ser mer naturligt ut och att de ligger kvar. Jag har dammkanten rätt nära en kanten så att jag kan rensa.Någon riktig groda eller slända har jag tyvärr inte sett. / Britt

  • Anita skriver:

   Ja det är inte lätt det där med en liten damm. Jag tror att jag får fixa till området med några års mellanrum i framtiden. Växter har ju en tendens att bli större och större och plötsligt är dom för stora och behöver delas eller flyttas. Men som tur är har jag gräsmatta att ta av. Synd att ingen groda hittat till din damm. Jag har haft grodor i flera år nu, dom är så trevliga.

   Ha en trevlig helg!
   /Anita

 17. Lena i Wales skriver:

  Kul dammläsning! Gillar din groda!
  Ha en fin weekend!

 18. Eva, storasster skriver:

  Käraste chillasyster!
  Fick jag se dammen någon gång förra året? Jag kommer inte ihåg. Jag hoppas jag får se den i sommar!
  Du skriver så trevligt och jag njuter av att läsa din text och se dina fina bilder.
  Nu ska jag njuta mera av dina fina bilder och texter!
  Kramar
  storasyster

  • Anita skriver:

   Kära storasyster, när du var hos mig så var nog hela trädgården som en enda stor damm så du såg nog inte den lilla 😉 Fast vi satt ju faktiskt på altanen och åt vår goda pasta med cajunkryddad lövbiff. Fast vi pratade nog så mycket så vi överröstade porlet från dammen. Men i sommar ska jag ge dig ”The grand tour” 🙂

   Kram från chillasyster

 19. Sanda Cottage skriver:

  Man bara ”måste” ha lite vatten i trädgården. Vi har ju oxå en damm, som din! Och det är ju det där med kanterna!!? Galet svårt att få snyggt tycker jag. Jag hade nog planerat att i vår lägga torvblock… Men Nehä 😦
  När sommaren står i sin högtid så döljer ju växter kanten men innan? Mmmm! Jaa, kanske sten!
  Vad fint att Stefans lilla groda hänger där hos er 🙂
  Min dröm angående dammen är att eftersom vi gett bort vår Koifiskar så i år kommer det finnas ett rejält vattenporl därifrån 🙂

  Kram

  • Anita skriver:

   Grodan har sin givna plats 🙂 Så då blir det inget Koi-släpp i år då. Men porlande vatten är fint. Ja det är svårt det där med kanterna. Torvblocken är ju fina ett tag men … Min damm har ju ”hyllor” strax under kanten avsedd för växter. Det är där jag lagt det första lagret stenar och sedan byggt på uppåt. Lite pyssligt men det blev över förväntan.

   Kram Anita

 20. Inger skriver:

  Så bra att du inte gav upp din damm, alltid härligt med porlande vatten.
  Ha det fint!

 21. Kristinas oas skriver:

  Vilken fin tolkning av sommardrömmar, tror precis som du att många vill ha lite porlande vatten i en eller annan form. Tack för att du delade med dig av både plus och minus kring din lilla damm, nu ser det så fint ut. Jag kör ju med ‘gör om, gör rätt’ i trädgården när saker inte blir som jag tänkt mig. Bättre att anpassa sig efter verkligheten.
  Önskar dig en fortsatt fin helg!
  Kram Kristina

  • Anita skriver:

   Dina ”gör om, gör rätt” inlägg har inspirerat mig. Man måste ju inse att det inte alltid kan bli rätt direkt. Och det är ju också lite av tjusningen. För ofta blir man så himla nöjd när man gjort om något som man från början trodde var rätt. När bitarna slutligen faller på plats. Förra sommaren var jag nöjd med dammen igen och jag hoppas att den klarar vintern. Idag upptäckte jag att rådjuren har klivit i den. Grrr!

   Ha en fortsatt fin vecka!

   Kram Anita

 22. Intressant att läsa om dina dammerfarenheter. Fin är den och kul med groda och sländor, kanske bor där andra djur också. Kanske släcker en igelkott törsten och en fågel badar diskret när du inte ser.
  Skulle också vilja ha ett blänk, men drar mig för fler stora projekt,måste i vilket fall avsluta de vi påbörjat.
  Allt gott
  Anette

  • Anita skriver:

   Jag är väldigt glad över grodan som jag har sett flera somrar i rad. Hoppas du så småningom får ditt vattenblänk. Men jag förstår dig, har man pågående projekt så vill man bli klar med dom först.

   Allt gott till dig också!
   /Anita

 23. Åh, vilket härligt och intressant bidrag! Ja, och damm (den med vatten i alltså) kan ibland vara förenat med den engelska svordomen som låter likadant, för det är inte självklart enkelt att skapa dess kanter och omgivningar. Jag tror ofta det är en process med såväl fram- som motgångar. Så har det varit (och är) här. Men vattenblänket, ljudet och de små djuren därtill, det är väl värt att satsas på. Så fint det blev! Stenen tillsammans med vattnet och grönskan, det blir bra det här!
  Allt gott!
  /Katarina

  • Anita skriver:

   Men se där, du hittade ytterligare en definition på damm 🙂 Fram och motgångar är ju något vi trädgårdsmänniskor är vana att tampas och glädjas med. Och det är väl lite det som är tjusningen. Det var roligt också att skriva inlägget och titta tillbaka på ”dammbygget”. Och se att man ska inte ge upp.

   Allt gott till dig också!
   /Anita

 24. jesh stg skriver:

  Thank you for visiting me today!
  Would love to have a little pond like this, but I need to refrain myself, because it would attract the deer, and other animals in the forest here trampling on and eating my flowers!
  By the way, I am in the process of painting in soft pastel form the pics of the birches:) Have a happy week!

  • Anita skriver:

   I must tell you that the deers walked into my little pond yesterday. I hope it will be intact. It is full with ice so I think it’s ok. I try to lock them out from the garden but they will always find a way in. I was exited to hear that you have started the painting of the birches.

   A happy week to you too!
   /Anita

 25. Linda skriver:

  Så härligt att du har fått till dammen på ett bra sätt. Ibland drömmer jag också om en damm, men hittar inget bra ställe att anlägga den på. Och min trädgård är ju inte heller så stor. Men visst vore det mysigt med en damm som en groda kan bosätta sig intill – eller ännu större lycka – en ödla 🙂

  Kram
  Linda

  PS! Ska du till trädgårdsmässan? Det skulle vara väldigt mysigt att få syn på dig i myllret 😀

 26. Linda skriver:

  Ber om ursäkt, Anita. Jag missade att svara på dina frågor. En man ringde in till programmet. Vet inte om du hörde det. Han sätter julpotatisen på Margaretadagen, så det ska jag testa 😀 Fast han odlade ju utomhus och det var det som jag egentligen vill testa.

  Kram
  Linda

 27. Cathy skriver:

  Vilken gullig liten damm:-) nu har vi nästan ingen snö alls kvar här i Hässelby, det regnade kraftigt och blåste halv storm i morse och sen snöade det ett tag (medans jag var ute med Crispie,brr). Det klarnade upp lite och solen sken faktiskt en kort stund också. Men det är blött och lerigt, igår var det +8 grader. Snö lär ju komma igen så jag är glad att allt nästan smält bort nu så det inte är is under ev ny snö i alla fall. Fortsätter det såhär milt lär väl vitlöken visa sig snart:-).
  Ha en härlig kväll.
  Kram, Cathy

  • Anita skriver:

   Ja vädret är konstigt den här vintern. Nu har snön gått bort och det har varit rena vårvärmen. Vi hade plus 9 här om dagen. Och så hotar dom med kyla igen och nu finns ingen skyddande snö kvar för växtligheten. Den här helgen är det fågelräkning och jag har barrikaderat mig vid fönstren i vardagsrummet 🙂 En rapport kommer på måndag eller tisdag (räkningen pågår till och med måndag).

   Ha en fin söndag!

   Kram Anita

 28. Jag föredrar din variant av ordet damm. 🙂 Vissa projekt behöver mogna fram under flera år. Grundtanken var bra och jag tror du kommer att trivas som ”fisken i dammen” med att lyssna på porlandet sommaren 2016. Bra att du skaffat en pålitlig dammvakt som kommer att skrämma iväg rådjuren. 🙂
  Det var faktiskt det första trädgårdsprojekt, som vi gjorde när vi köpte vår förra villa. Köpte liten damm, grävde, köpte fyra guldfiskar, satte i en fontän som gick att ställa in med olika munstycken. Mycket behagligt ljud. Stora stenar dolde den fula kanten.
  Kram Bosse

  • Anita skriver:

   Den pålitliga dammvakten skulle behövas nu också … i förrgår hade vi besök av 5 rådjur i trädgården. Det är rekord. Annars har jag ett speciellt minne av rådjur i trädgården. En sommarmorgon fick vi se ett rådjur och hon var inte ensam, hon hade under natten fött ett litet kid. Vi vet att hon hade gjort det för på den tiden var hela trädgården inhägnad och det fanns bara ett ställe där ett fullvuxet rådjur kunde hoppa in. Hon hade alltså hoppat in och fött sitt barn hos oss. Nu var problemet hur det skulle kunna ta sig ut. Vi var tvungna att öppna en grind mot skogen och för att göra det var vi tvungna att gå ut i trädgården. Mamman hoppade ut så fort vi kom och kvar var den lilla ungen. Vi smög iväg och öppnade grinden (vilket var jobbigt för den var ihopsatt med hönsstängsel för att hålla ute kaninerna). Därefter smög vi in igen. Nu såg vi hur mamman stod utanför grinden och tittade på sin unge, liksom lockade på den. Efter en stund gick den ut på mycket vingliga ben och återförenades med mamman och vi kunde andas ut.

   Nu börjar det ljusna och vi ska äta lite frukost innan jag ska bänka mig vid fönstret och fortsätta att räkna fåglar (vinterfåglar inpå knuten).

   Ha en fortsatt fin helg!
   /Anita

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s