Blommande kamelia och matglada sidensvansar

Ute är det riktig blygrå dimma och det är med nöd och näppe jag skymtar träden i skogsbacken några hundra meter bort. Men jag vill ha färg och det finns det i uterummet. Förutom tulpaner och blommande pelargoner är det nu dags för ”vinterns ros”, kamelian (Camellia japonica) att slå ut i full blom.

Min ena kamelia har blivit väldigt hög och krukan är alldeles för liten. I vår blir det omplantering i jord med lågt ph och rymligare kruka. Jag försökte ta några bilder men det var inte lätt. När jag skulle rulla iväg den så höll den på att stjälpa och jag fick hjärtat i halsgropen. Ett par blad bröts av men inga blommor. Så det blev bara en bild innan den fick flytta tillbaka till sin plats framför glasdörrarna igen för att få så mycket ljus som möjligt.

20140203_Kamelia01

Min andra, ljusrosa kamelia har ännu bara knoppar och dom är inte så stora. Jag tror inte den börjar blomma förrän i mars. Men det gör inget, då har jag det att se fram emot.

Imorse kom det ett gäng sidensvansar på besök. Jag hade satt ut lite äpplen till trastarna och dom tilltalade även sidensvansarna.

Titta så fint dom samsas om maten …

20140204_Sidensvansar02

Fast här ser det ut som det är lite osämja på gång …

20140204_Sidensvansar03

Rena råkurret …

20140204_Sidensvansar04

Dom stannade kvar och åt ett bra tag innan dom drog vidare …

20140204_Sidensvansar01

Och på tal om mat. Det börjar bli dags för lunch!

Ha en fortsatt bra dag!

Detta inlägg publicerades i Camellia japonica, Fåglar, Kamelia. Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Blommande kamelia och matglada sidensvansar

 1. Carina skriver:

  Mmmm… för kamelia! Vill gärna ha en sån och då måste jag ju få ett uterum också, eller hur? 😉 Är de jobbiga att sköta? Har förstått att den sköna damen inte är helt enkel utan besitter en del diva later.

  Kram, Carina

  • Anita skriver:

   Precis, skaffa en kamelia så kan du sedan säga att … nu måste kamelian ha ett uterum att bo i under vintern 😉

   Har man ett uterum så är dom inte alls jobbiga att sköta men har man inte det så tror jag det är svårare. Dom vill bo svalt under vintern nämligen. Jag försöker hålla 7 – 10 plusgrader och så har jag dom står vid dörrarna ut mot trädgården för att dom ska få så mycket ljus som möjligt den mörka årstiden. Dom behöver nog inte ha så svalt men rumstemperatur är nog för varmt. Ett år hade jag den ena stod för mörkt och då tappade den knopparna. En annan sak är att man inte får glömma att vattna för då torkar knopparna och faller av. Man får inte övervattna men den får inte bli för torr. Det visste jag inte första året jag hade dom utan lät dom torka ut ordentligt mellan vattningarna. Den enas knoppar torkade då och föll av men den andras hann jag rädda. Annars står dom ute hela somrarna i princip tills det börjar bli risk för frost. Det gillar dom.

   Jag är sugen på att köpa fler men det är ju det där med att få plats med dem också 🙂

   Kram Anita

 2. lunasblogg skriver:

  Vilken färgprakt du har i uterummet! Tänk den som hade ett sådant rum som höll 7-10 grader på vintern . Då skulle jag också ha kamelia. Förra året i februari när jag var på Madeira var det så otroligt mycket blommande Kamelia träd överallt i alla färger att man fick nästan nypa sig i armen. Vilka underbara fågelbilder du visar också!
  Och tack för din kommentar på min blogg om Feng Shui för 2014. Ämnet är i sig inte så lätt att kommentera. Många tar antingen avstånd eller känner sig osäkra, men det är inte konstigare än annat jag skriver om.
  Kram Luna

  • Anita skriver:

   Ja vårt uterum är det bästa vi gjort. Från början var det oisolerat och vi kunde bara använda det sen vår, sommar och tidig höst. År 2008, på hösten, beslöt vi oss för att vinterisolera för att kunna förvara blommor där över vintern. Vi har ett element som går på om det blir för kallt. Det har vi knappt behövt använda i år. Vill vi sitta därute drar vi bara på värmen men vi försöker att hålla det svalt för det primära är ju att blommorna ska ha det bra. Jag förstår att det var mäktigt att se alla kamelior på Madeira. Jag har ju sett blommande kamelior på mina trädgårdsresor i England och Italien och det är magiskt.

   Jag tycker det är väldigt intressant med dina Feng Shui-inlägg även om jag är helt novis i ämnet. Men jag är ju väldigt intresserad av färger och dess inverkan på oss och det verkar vara en viktig parameter inom Feng Shui. Såg att du lagt ut ett nytt inlägg som jag ska läsa senare under dagen.

   Ha en bra dag!

   Kram Anita

 3. Marit skriver:

  Så vakker og stor din Camellia er! Den kan trenge en ny potte ser jeg 😉 Jeg ser at mine har også vokst mye. Det er veldig forskjell på de enkelte sortene hvor høye de blir. Brushfield Yellow har en veldig kompakt voksemåte, mens en annen jeg har er snart over en meter høy.
  Flotte sidensvanser du har tatt bilde av!

  Ha en fin kveld.

  Klem Marit

  • Anita skriver:

   Jo den behöver verkligen en större kruka. Den börjar faktiskt bli lite ostadig och jag vill ju inte riskera att den faller omkull och blir förstörd. Och som du säger, det är verkligen olika hur dom växer. Jag köpte mina två samtidigt och då var dom lika stora men den ljusrosa har blivit liten och kompakt medan den här blivit hög och gles, mer som ett träd.

   Det var bara ren tur att jag råkade titta ut genom fönstret när sidensvansarna kom på besök och jag blev väldigt glad att jag lyckades fånga dom på bild för det var rätt tidigt och inte ljust ännu och dessutom dimma.

   Ha en fin dag!

   Kram Anita

 4. Kristinas oas skriver:

  Vilken underbar föraning om våren att se din kamelia! Med risk för att låta som ett bortskämt barn: jag vill också ha! 😉 Men jag tvekar fortfarande. Jag kan ordna vinterförvaring i vår isolerade lekstuga med frostvaktselement – men då ser jag ju inte kamelian när den blommar. Det är det som är mitt problem. Inomhus har vi inget svalt och ljust rum där jag kan ha den. Så det får nog vänta ett tag till är jag rädd. Men under tiden njuter jag av din och andras kamelior och längtar lite till. Kul att sidensvansarna kom på besök, här har jag inte sett dem på länge.
  Kram Kristina

  • Anita skriver:

   Jag förstår att du tvekar för man vill ju verkligen kunna njuta av dom. Men mina kamelior blommar väldigt länge. Normalt börjar dom inte blomma så tidigt som min ena gjort i år. Oftast så brukar dom börja lite smått till ”Alla hjärtans dag”. Jag tittade just i mitt fotoarkiv och såg att dom fortfarande blommade för fullt i mitten av april, i synnerhet min ljusrosa som är lite senare. Faktum är nog att den brukar ha sin peak i april. Så även om den börjar blomma tidigt så skulle du nog hinna njuta av den.

   Jag tyckte också det var kul med sidensvansarna som man inte ser så ofta. Vackra är dom och många.

   Ha en fin dag!

   Kram Anita

   • Kristinas oas skriver:

    Mmm, det kanske skulle gå om de blommar så länge. Då skulle jag ju kunna ha den inne i nya trädgårdsboden och njuta av att se den där när jag står och pysslar med frösådder och annat. Tål att tänkas på! 🙂 Tack för att du peppar mig!
    Kram Kristina

 5. Britt skriver:

  Mycket fin kamelia. Jag har tyvärr inte sådant uterum som ni. Jag har försökt påverka att vi ska kunna ha det isolerat. Jag har även köpt kamelior, fast det har inte hjälpt.
  De har jag haft i garaget och när knopparna var stora tog jag in dem och den ena blommade med tre blommor. Den andra tappade dock sina knoppar. Jag har dem i svalaste rummet, men det blev för varmt ändå.

  • Anita skriver:

   Ja det är det som är det värsta med kamelia. Dom tål inte att stå för varmt. Du får försöka tjata dig till att isolera ert uterum 😉

 6. Agneta skriver:

  Hej, Anita!
  Var inom en blogg och där såg jag en kamelia som planterades 1908 och lika fin i dag…inte illa 🙂
  http://jennysutflykter.blogspot.se/
  Kram, Agneta

  • Anita skriver:

   Tack för länken 🙂 Jag hade tidigare hört talas om kamelian på Strömsbergs gård. Tycker det är konstigt att dom visar den så tidigt, i januari har den ju mest knopp och bara ett fåtal utslagna blommor. Det verkar ha varit den allmänna uppfattningen också ser man när man läser på Jennys blogg. Men det finns säkert någon orsak till det. Och visst är det fantastiskt. I synnerhet som den står planterad direkt i jorden och inte i en kruka. Och den var verkligen översållad med knopp såg man på bilderna.

   Kram Anita

 7. lenadyche skriver:

  Ytterligare vackra bilder och intressant läsning!!! Kamelian är underbar!!

 8. Ulla skriver:

  Underbart när kameliorna blommar! Mina blommar lite också. En av dom har bara knoppar ännu och den kommer nog också att blomma i mars nån gång.
  Ja, du får nog byta till större kruka 🙂
  Inga sidensvansar här i år. Ett år gjorde de ett snabbstopp här, sen försvann dom.
  Ha en skön helg, det är lite vår i luften nu.
  Kram Ulla

  • Anita skriver:

   Ja det där med större kruka börjar bli akut. Men jag kan inte börja med det förrän den blommat klart. Tur att den var tidig i år 🙂

   Sidensvansarna kom två dagar i rad och andra dagen fick jag bättre bilder för då kom dom senare på dagen när det var lite ljusare och bättre förhållanden.

   Ha en skön helg du också! Talgoxen sjunger här så det står härliga till så lite vår i luften är det allt 🙂

   Kram Anita

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s