Underbara onsdag – Hetta, eller att avliva en myt

Så var det onsdag igen och Linda med bloggen Växthusliv har gett oss temat ”Hetta”.

Hm, vad ska jag nu hitta på att skriva om? Nä, skämtar bara. Det här temat är ju som gjort för mig som är chilifantast.

Jag gillar ju att odla chili (om det nu skulle vara någon som missat det). Tycker det är fantastiskt att en så här vän blomma kan utveckla en frukt som är så het att man tror det brinner i munnen om man tar för mycket av den …

20140205_Blomma

För det mesta förknippar man den röda färgen med hetta men även de omogna (eller de som inte blir röda ens som mogna) kan bränna till ordentligt …

20140205_HelaFrukterFat

Men vad är det för myt som ska avlivas då undrar ni? Jo, det är myten med de starka fröna! Hur ofta har man inte hört kockar på TV säga att … ”skaka ut fröna ur frukten innan ni använder den så blir det inte så starkt”. Läser man på påsen på Bröderna Nelsons ‘Hot Lemon’ så står det ”avlägsna de heta fröna innan förtäring”.

Jag har vetat att den mesta styrkan sitter i fröfästet och skiljeväggarna och att fröna inte är så starka men så läste jag i en artikel att dom endast innehåller 2% av chilifruktens totala styrka! Det lät ju väldigt lite så jag bestämde mig för att göra ett eget test. Inte alltför vetenskapligt men ändå.

Jag skördade en medelhet chilifrukt som heter ‘Fish’ som jag sedan delade upp i olika beståndsdelar, fröfäste, frön, skiljevägg och fruktvägg. OBS! På bilden nedan har jag redan avsmakat så därför är en hel del av fröfästet, fröna och skiljeväggarna redan uppätna. Var så ivrig med mitt test att jag glömde dokumentera det i bild 🙂

20140205_ChiliHettaTestt

Jag smakade varje del och för att det skulle bli så korrekt som möjligt så lät jag det gå en kvart mellan avsmakningen av respektive del. Mellan varje avsmakning drack jag dessutom mjölk för att ta bort hettan.

Avsmakning 1 – Fröna
Det brände till lite när jag tog in några frön i munnen men när jag sugit på dom ett tag och försiktigt tuggade på dom upptäckte jag att dom inte smakade någonting över huvud taget.

Avsmakning 2 – Fröfästet
Här hettade det till ordentligt. Det här var starkt!

Avsmakning 3 – De vita skiljeväggarna
Samma sak här. Riktigt starkt! Tyckte nog att dom var ännu starkare än fröfästet.

Avsmakning 4 – Fruktväggen
Lite starkt men på ett behagligt sätt. Här känner man också själva smaken på chilin. Det som är roligt med chili är ju att dom faktiskt inte bara är starka, de olika sorterna har sin egen karakteristiska smak också.

Min summering: Skiljeväggarna följt av fröfästet var klart starkast. Orsaken till att fröna får skulden till att vara starkast är förmodligen för att dom sitter fästade här och tar åt sig styrka. Men vill man reglera styrkan i maträtter så är det definitivt via fröfästet och skiljeväggarna. Man ska alltså inte tro att det räcker med att avlägsna fröna. Sedan tycker jag personligen att det ser lite tråkigt ut med fröna i maten så jag brukar ta bort dom av den anledningen.

Ett annat tips. Om du behöver släcka chilield, använd inte vatten utan mjölk, fil eller yoghurt. Det är speciellt bra om du råkat ta dig i ögat efter att ha handskats med chili men även bra om det bränner på tungan.

Artikeln där jag läste att fröna endast innehöll 2% av chilins totala styrka var i en tidning och jag hittar inte den artikeln på nätet. Däremot hittade jag en fråga med svar i Illustrerad Vetenskap. Den går att läsa här.

Och till sist en bild på mina chilifrukter (som jag använder till att fylla med ost) innan jag fryser in dom. Som synes låter jag en hel del av det vita vara kvar. Men så gillar jag ju hettan också. Vill man ha lite mildra hettan ska alltså allt det vita tas bort.

20140205_FrukterFat

Det här var alltså min egen helt ovetenskapliga test. Men den visade i varje fall att fröna i chili inte är starka och det var ju syftet 🙂

Vill du se andras tolkning av temat kan du bara klicka på loggan här nedan så kommer du direkt dit.

Ha en underbar onsdag!

UnderbaraOnsdag

Detta inlägg publicerades i Chilepeppar, Chili, Underbara onsdag. Bokmärk permalänken.

22 kommentarer till Underbara onsdag – Hetta, eller att avliva en myt

 1. Linda skriver:

  Det är bra med egna tester! Kan inte fatta att jag inte ens tänkte på chili. Vad gör du förresten med alla dina plantor och var ställer du dem? Hur orkar du med?

  I dag är det mycket bättre. Grannen på andra sidan skogen pysslade om mig i går kväll och jag fick mysa med hennes 12 veckor gamla kattunge. Sov gott i natt och nu finns det inte ett spår (peppar, peppar) av huvudvärk kvar. Så skönt! Ägnar dagen åt att repetera det jag inte riktigt fick kläm på i kursen digital bildbehandling.

  Kram
  //Linda

  • Anita skriver:

   Framför allt är det kul med egna tester. Skönt att höra att du mår mycket bättre idag och kan njuta av din lediga onsdag.

   När det gäller mina chiliplantor är det inte så betungande som det kanske verkar. Första omskolningen är inga problem, då ryms dom lätt i min växtpyramid. Efter andra omskolningen tar dom mer plats. En del står kvar i växtpyramiden och en del får flytta ut i uterummet där jag har dom i stora plastbackar som jag köpt på Clas Ohlson. Men jag har inte alla kvar speciellt länge för jag ger bort dom flesta så fort som det är möjligt. Jag odlar nämligen inte bara till mig själv. Brukar dock behålla alldeles för många själv. Kan bli sisådär 35 st. Men i år tänker jag ”bara” ha max 25 … tror jag 🙂

   Lycka till med repetitionerna och ha en skön fortsatt onsdag!

   Kram Anita

 2. Oj! Vad mycket bra information om chilifrukten. Jag får allt försöka mig på att odla några till iår och hoppas på bättre tur. Förra säsongens plantor, dessutom de första för mig, blev inget att skryta med.

  Tökram / Therése

  • Anita skriver:

   Så synd att dom inte blev bra förra året. Om du sår nya så håller jag tummarna för att det går bättre i år. Chili är ju inte bara goda utan vackra som växter.

   Tökram härifrån också!
   Anita

 3. Annika skriver:

  Jag älskar chilikrydda i mat men har hittills varit väldigt feg när jag ska använda färska chilifrukter. Tack för ditt test och genomgång! Nu kan jag kanske bli lite modigare vad gäller chilifrukt.

  Mina små chiliplantor har äntligen grott! Det är två sorter och båda sägs vara milda. Kan väl vara lagom att börja med? 😀

  Ha det gott!

  Kram Annika

  • Anita skriver:

   Ja man får pröva sig fram. Ibland blir det för starkt till och med för mig 😉 Så glad jag blir att dina chilisar äntligen grott. Tror det blir jättebra att starta med ett par milda sorter. Sedan kan du pröva dig högre upp i Scoville-skalan.

   Ha det gott du också!

   Kram Anita

 4. Carita Norden skriver:

  Vilken bra information om chili. Jag har några sådder på gång så få se om det blir något. Det är gott om det inte blir alltför starkt, fast jag gillar stark mat. Ha en fin dag/Carita

  • Anita skriver:

   Kul att du har sådder på gång och att du också gillar stark mat. Men som sagt, det får inte bli för starkt. Fast man vänjer sig har jag märkt.

   Ha en fin dag du också!
   /Anita

 5. Britt skriver:

  Bra information. Jag har också prövat fröna utan att tycka de var alltför starka. Det som är riktigt starkt gör att man knappt får luft och i ögonen ska det inte få komma. Usch!
  Vi använder chili i maten nästan dagligen. En del har jag själv odlat, men också köpt stora påsar torkad chili i Thailand. Så utan chili är jag inte.

 6. Marit skriver:

  Så mye flott informasjon om chilli! Jeg visste ikke at det sies at frøene er så sterke, men da har jeg jo lært at de ikke er så sterke likevel. Morsomt eksperiment du gjorde 🙂

  Jeg har sådd en sort som het ‘Vampire’ og er spent på om den vil spire. Likte så godt de lilla grenene på planten 😉

  Ha en fin kveld!

  Klem Marit

  • Anita skriver:

   Jodå, här pratas det ofta om att ”fröna är så starka”. Det var kul att göra ett experiment. Jättekul att du sått ‘Vampire’. Den har jag tittat på och var väldigt sugen på att pröva. Men jag hade så många sorter redan så jag beslöt mig för att vänta till nästa år. När man ser den på bilderna är den jättevacker. Och av namnet att döma kan den nog vara rejält stark också 😉 Ska bli roligt att följa den på din blogg.

   Ha en fin dag!

   Kram Anita

 7. Meta skriver:

  Härlig hetta här då. kommer nog inte att odla chili, den är för stark för mig, skulle vara för blomman i så fall den är ju väldigt fin.
  ha en fin morgondag
  kram Meta

  • Anita skriver:

   Det är faktiskt många som odlar chili bara för att dom är vackra, inte för att äta. Det finns en hel del sorter som är otroligt vackra, exempelvis ‘Blue Christmas’ som jag haft ett par år.

   Ha en fin dag!

   Kram Anita

 8. Charlotte Håkansson skriver:

  Hej Anita,
  När jag läser om dina chilis och all den kunskap du har och om dina undersökningar kommer jag att tänka på en chiliakademi 🙂
  Det är så intressant! Jag har några fröer kvar som jag ska se om jag får liv i. Hoppas det inte är för sent. Vi får se:)
  Kram Lotta

  • Anita skriver:

   Chiliakademi … det vore väl inte alls fel 🙂 Det är absolut inte för sent att så chili nu. Att jag är så tidig beror på att jag dels är sugen på att komma igång och så vill jag ha så tidig skörd som möjligt. Lagret i frysen räcker inte hur länge som helst 😉

   Hoppas vi kan ses någon torsdag framöver!

   Kram Anita

 9. Carina skriver:

  Aahhh första bilden så läcker och behaglig! Sen måste jag erkänna; läst men ej förstått! Är fröfästet där frukten fäster in i det gröna skaftet eller är det där fröet fäster i den vita hinnan inuti? Gillar ditt test – vetenskapligt eller ej. Stämmer med min erfarenhet. Tipset jag lärde mig för länge se’n; skär av toppen och smaka – det visar styrkan… ..det är bulls… Fick slänga en hel middag när barnen var små efter att ha gjort det. Förutom att jag själv höll på att brinna upp i ansiktet och på huden. Tänk så lite man håller fingrarna i styr 😉

  Kram, Carina

  • Anita skriver:

   Inte lätt att förstå och dessvärre hade jag ingen bild i mitt eget arkiv heller. Hittade bara den med lite halvuppätna delar 😉 Och alla mina chilisar är ju torkade, malda eller frysta så jag kunde inte ta någon ny bild och visa heller. Men fröfästet är där frukten fäster in i det gröna skaftet. Om man skär itu en chili eller paprika så hittar man ett helt kluster med frön där. Sedan sitter även frön längs de vita innerväggarna men den stora samlingen är alltså i skaftet. Och tipset du fick är ju helt galet. Toppen är den svagaste delen (förutom fröna då). Det man däremot kan göra är att skära av en bit nedanför skaftet och få med en bit av just fröfästet. Då får man en hint om styrkan. Jag letade på nätet för att hitta ituskurna chili där man kunde se fröfästet men hittade bara en bild på en paprika. Men där syns fröfästet tydligt och paprika och chili är ju i princip samma frukt, Capsicum annuum. Det som skiljer är ju styrkan. Här är länken:

   Kram Anita

 10. Cathy skriver:

  Vilken bra test:-) detta ska jag testa nästa gång vi lagar mat med chili. Men det blir ju lite svårare med dem jag redan torkat förståss eftersom jag låtit dem torka hela. Men till nästa skörd vet jag att det är bäst att ta bort frön och det där vita innan jag torkar. Har så himla mycket chili från förra året att jag inte bestämt mig om jag ska odla några i år. Får se vad som händer lite längre fram när det börjar klia i odlarfingrarna igen.
  Kram, Cathy

  • Anita skriver:

   Jag tänker varje år att jag inte ska ha så många chilisar men det går jämt åt skogen 🙂 Men så äter vi mycket också, så gott som dagligen. Ska bli spännande att se om du lyckas hålla dig ifrån chiliodling i år. Jag har i varje fall bestämt mig att inte ha brysselkål i år. Nu har jag odlat det fyra år i rad så nu ska ”brysselkålspallkragen” fyllas med något annat. Vad har jag ännu inte bestämt.

   Kram Anita

 11. Ulla skriver:

  Vilken vacker blomma! Man skulle kunna odla den bara för blommans skull 🙂
  Ja, man har ju alltid hört att man ska plocka ur fröna, för dom ska vara så starka.
  Jag är väl ingen chilifantast direkt, men jag har plockat ut fröna de gånger jag använt chili.
  Det finns ju både milda och starka sorter.
  Jag nöjer mig med att titta på dina fina chilifrukter 🙂
  Kram Ulla

  • Anita skriver:

   Det är faktiskt många som odlar chili bara för att det är en vacker växt. Det finns väldigt vackra sorter som jag tror att du skulle tycka om. En del får frukter i många olika färger och en del har fantastiskt vackra blad. Hör av dig om du vill ha tips 🙂

   Kram Anita

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s