En vacker septembermorgon …

Den 22 september vaknade jag till en stilla morgon. Inte en vindpust och på himlen låg bara några lätta molnskyar. Då dom håller på att asfaltera våra gångvägar så övertalade jag husse att vi skulle ta morgonens hundpromenad vid Tveta och sjön Måsnaren. Jag längtade efter lite spegelblankt vatten och att spana efter glödande höstfärger. …

Det var en magisk morgon med stilla vatten och lite lätt dimma som dansade på vattenytan en bit bort. Solen kastade  sina första värmande strålar både mot träden vid sjön och höghusen långt bort i fjärran … ”Ser du solen bakom höghusen” var en textrad som dök upp i huvudet …

Kanadagässen som kom flygande sjöng en helt annan sång, en väldigt skränig sådan …

På ena sidan sjön var fortfarande mycket grönska och endast några punktinslag av eldig färg …

… medan det på andra sidan brann ordentligt. Solen hjälpte naturligtvis till för en del av de gröna löven lyste även de i gult …

Vattenytan var som en färgpalett inramad av svart …

Färg, färg, färg …

Att det kan vara sådan skillnad. När jag tittade åt vänster var det rödtonade nyanser …

Tittade jag åt höger var det blåtonade …

Kanske lite som i politiken. Jag missade att ta en bild för att se hur det såg ut i mitten. 

Ett ensamt rött löv låg i gruset. Skulle det symbolisera Löfvens avgång tro …

Sommar mötte höst. Fortfarande sommargrönt gräs men hösten hade fått en del av löven att släppa taget …

Och där mitt i den av dimma uppmjukade vattenytan låg min favoritö …

Och där anas den igen, till höger i bild …

Och där är den igen, tjatigt värre …

Vi närmade oss allén och fortfarande blommade rudbeckior och nävor tillsammans med vippande gräs …

Ännu var trädens blad gröna men längs vägkanten kunde små drivor i rött anas …

Sista bilden den här morgonen. Det var dags att åka hem och göra frukost. Solen steg allt högre och hälsade den 22 september välkommen …

Jag är glad att det kom en sådan här morgon för nu spås det att bli riktigt busväder. Imorgon ska det bli både regn och blåst om prognosen stämmer. 

Hoppas ni får en fortsatt bra vecka, oavsett väder!

Detta inlägg publicerades i Dagbok, Höst. Bokmärk permalänken.

47 kommentarer till En vacker septembermorgon …

 1. Anna-Lena Larsson skriver:

  Underbart vackra bilder. speciellt dim-bilderna vid sjön. Nu är det höst! Vackra höst! Ha det fint! Tack för fantastiska bilder!

  • Anita skriver:

   Tack själv Anna-Lena! Jag är så glad att det kom en sådan här fin höstmorgon för idag faller regnet, precis som prognosen förutspådde. Nu inväntar jag helgen då det spås sol igen. Hoppas det är en korrekt prognos.

   Ha det fint du också!

 2. Marit skriver:

  Så vakre høstbilder du viser, Anita! Det er tidlige morgenturer dere er ute på. Det bildet med den blå båten er helt magisk. Det siste med de gule nyansene er også så fint.
  Ønsker deg en fin kveld.

  Klem, Marit

  • Anita skriver:

   Tack Marit! Ja den här morgonen visade sig hösten från sin bästa sida. Den blå båten är ett favoritmotiv som ofta hamnar på bild. Idag fick jag inte njuta av av en gul soluppgång, idag så var det mulet och nu faller regnet.

   Önskar dig en fin torsdag!
   Kram Anita

 3. Rosor och ruiner skriver:

  Åh! Alltså dina foton är Tavlor allihop!! ❤️

  Kram Gunilla

 4. Vilken härlig morgon, jag hade en liknande morgon men i skogen och där blåste det definitivt ingenting.
  Hoppas du har fel angåeende morgondagens väder …

  • Anita skriver:

   Ja det var en riktigt härlig morgon … till skillnad från idag då regnet faller. Så tyvärr, SMHI:s prognos verkar stämma. Det blir regnkläder på vid dagens hundpromenader.

   Ha en fin dag … trots regnet!

 5. Märtha skriver:

  Välj nu sen en favoritbild här bland alla underbara… Det ensamma lövet och politikanspelningen tilltalar min humor, så det blir den bilden den här gången! Även om det finns bilder som slår den i komposition, som till exempel sjuan och tolvan… Vädret må bli vad som helst i morgon, men jag bör ändå ”fira köksdag”! Här väntas regn fr.o.m kvällen, och det upphör till fredag eftermiddag. återstår att se. Ha det gott, hur som helst!

  • Anita skriver:

   Ha, kul att du har lite samma humor som jag. Kunde inte låta bli när jag gick igenom bilderna och såg den med det ensamma, röda lövet.
   Det var en magisk morgon och den behövdes för idag så regnar det. Men jag ska krossa tomater som ska hamna i helgens lasagne. Bakar dom i ugnen med lite kryddor. Liter dom svalna och klämmer ut dom ur skalet. Snabbt och enkelt förfarande och godare än de man köper i affären.
   Tack för fina ord om mina bilder … och ha det hur gott som helst du också!

 6. Ulla skriver:

  Åh vilken härlig höstmorgon med det stilla vattnet och dimma som lättar. Så vackert och dina bilder förmedlar verkligen känslan. Och den pampiga allén, så vacker!
  Idag vräker regnet ner här men ändå ganska ljummen luft, kände jag när jag gick ut på balkongen 🙂
  Ha det så gott!
  Kram!

  • Anita skriver:

   Tack så jättemycket Ulla!
   Jag var så glad när jag vaknade och såg den fina morgonen. Vindstilla och nästan helt klart. En magisk morgon. Det gäller att ta vara på dom när dom kommer. Allén älskar jag. Följer årstiderna i den. Snart kommer den att lysa i eldiga färger. Hoppas får lite bilder då också.
   Regnet faller här också. Det blir regnställ när jag ska ut på lunchpromenad.

   Kram och ha det gott du också!

 7. Marika skriver:

  Hej Anita!
  Sitter och njuter av dina fina bilder. De med dis och dimma gillar jag. Morgonbilden är så fin. Ja det blev busväder, vaknade till regn och det ser riktigt ruggigt ut.
  Ha det gott /Kram Marika

  • Anita skriver:

   Hej Marika!
   Tack för dina fina ord. Är ju extra svag för dis och dimma och den här morgonen så var dimman så där lite ”lagom” och dansade bara på sjön. Och när den uppåtgående solen färgade himlen gul … då kändes det i hela mig. En skön morgon.
   Idag regnar det här också så det blir regnställ på promenaderna idag. Men till helgen hoppas vi på sol igen.
   Ha det gott du också!

   Kram Anita

 8. walkaboutsweden skriver:

  S E P T E M B E R ♥
  Så fint fångad i dina bilder Anita.

 9. Znogge skriver:

  Vilket perfekt väder för en härlig promenad och vilken tur att kameran fick följa med ut! Bilderna är verkligen fantastiska var och en på sitt vis men jag fastnade för den vackra allén. Det är något visst med sådana… Den lilla ön är ju bara för söt!

  Kram och god torsdag!

  • Anita skriver:

   Ja det var verkligen en perfekt morgon för både promenad och foto. Det är bara att tacka och ta emot när dessa stunder dyker upp och framför allt, att ta vara på dom.
   Allén är ett av mina favoritmotiv, jag har tagit många olika bilder där och snart hoppas jag på än mer eldiga bilder. Ön är speciell för mig. Jag har gått ut till den vissa vintrar när isen legat tjock. Men det är många år sedan.

   Kram och fin fredag!

 10. Eva skriver:

  Det vilar något pastoralt över en del av dina oerhört vackra bilder. Vilken vacker morgon!

 11. Kristina skriver:

  Vackra fina Höstbilder. Kram Kristina Skoglund

 12. Anni skriver:

  Tack för att du visar det vackra med hösten denna regntunga grå dag. Visst känns det mer som oktober än september nu? Eller var det extra svårt för mig att komma från Europas sommartemperaturer och blommande trädgårdar till vissnande plantor och ruggig kyla här hemma? Måste nog plantera mer senblommande växter, som de där rudbeckiorna du visar – trots att jag inte gillar gult så gillar jag ju blommor!
  Vad gäller min chili så är det något kryp som tagit sig in i flera av dem och gjort hål, så jag valde att plocka av nästan alla när jag såg att Annika Christensen gjort det med gott resultat. Nu ska jag återigen läsa hur du brukar fylla och frysa dina.
  Kram igen!

  • Anita skriver:

   Och tack för att du tycker om att titta på hösten hos mig 🙂 Idag är det mulet men inte lika regntungt som igår men rejält blåsigt. Jag förstår mer än väl att det blev en väldig kontrast att komma tillbaka hem efter att spenderat tid i blommande trädgårdar. Ser fram mot härliga resereportage. Rudbeckior är väldigt tacksamma. Blommar länge och lyser upp.

   Kryp i chilin, jo jo, det känner jag till. Det är larver som anfallit hela sommaren och ätit hål i både tomater, chili och paprika, blad och frukter. Det är bara en chili som klarat sig från besök och det är en sort med variegerade blad, undrar om det är något dom inte vill gå i närheten av. Den har dessutom varit översållad med frukter så den borde dom gillat. Larverna har även ätit på pelargonbladen, på persiljan. Kom ut en morgon och det var bara stjälkar kvar av krusbladiga persiljan, däremot var den slätbladiga orörd. Nu är dom i varje fall borta för säsongen men det här har varit en riktig larvsommar. Nu hoppas jag på ett par soliga dagar i helgen så att mina Jamaican Bell sätter fart. Dom är på gång ordentligt nu så hoppet finns. Men så här sena har dom aldrig varit. Kylan i augusti var en katastrof. Undrar om det kommer att påverka smaken. Ja, ja, det återstår att se. Hoppas det går bra med eftermognaden av dina JB. Du ska helst fylla dom när dom är röda, jag har prövat att fylla gröna men dom smakade inget vidare tyckte jag. Den speciella fruktiga smaken hade inte alls utvecklats.

   Kram och fin fredag!

 13. Anki skriver:

  Så vackra bilder från er morgonpromenad! Ljuvliga september … min favoritmånad – och du har verkligen fångat det bästa!
  Ha det fortsatt gott!
  Kram! ♥

  • Anita skriver:

   Tack så mycket Anki ❤
   September och oktober är favoritmånader hos mig. I oktober då brukar det "brinna" i träden och det är så vackert. Men när sommar möter i höst i september … det är också så fint. "Minns i november den ljuva september" som det heter i sången. Jag är glad att jag fick uppleva den här septembermorgonen innan regn och rusk drog in dagen efter. Men i helgen hoppas vi på lite sol igen.
   Ha en fin fredag!

   Kram ❤

 14. Åsa skriver:

  Kära Anita,
  Dina vackra bilder får t.o.m. mig att förlika mig med att sommaren är slut och hösten gjort sitt intåg.
  Härliga färger och magisk dimma över Måsnaren.
  Kram Åsa

  • Anita skriver:

   Kära Åsa … blir alltid så glad när du tittar in. Vet ju att du har svårt för den här tiden men jag är glad att mina bilder kan göra att du kan förlika dig lite med att sommaren är slut. Den tog lite abrupt slut p.g.a. att augusti var så kall. Men det var extra fint att få uppleva den stilla morgonen vid Måsnaren. Hoppas på fler sådana höstmorgnar innan alla löv fallit av och vi går in i vintern.

   Kram och fin helg till er ❤
   Anita

 15. Blomsterbönan skriver:

  Hösten är vacker såna dagar som du fångat på bild. Den sista bilden är otroligt vacker!

  • Anita skriver:

   Tack så mycket!
   Ja sådana dagar är hösten ljuvlig. Tyvärr finns ju även mindre ljuvliga dagar som dagen efter då regnet vräkte ner. Men å andra sidan var det skönt inomhus då tillsammans med alla mina tomater 🙂

 16. Elna Slot skriver:

  Hvilken fantastisk smuk morgen. Det sidste billede er helt magisk. Hvor kan man få mange oplevelser, hvis man står tidligt op og går ud og nyder naturen. Tak fordi du tog mig med på turen!

  Hilsen Elna

  • Anita skriver:

   Tack för att du ville följa med Elna!
   Ja det var en alldeles speciell morgon och jag är glad att vi kom iväg på vår promenad vid sjön. Och när solen steg högre och färgade himlen gul … då var det en riktigt vacker septembermorgon!
   Önskar dig en fin helg!

   Hälsningar Anita

 17. Priti skriver:

  Wow! So beautiful Autumn pictures! Excellent colour combinations specially the 15 number where the way is going between the rows of trees. Thank you very much for sharing ❣️👏🌹😊

 18. Jodå, vi har haft busväder med både regn och blåst! 😦 Men nu är det andra dagen med strålande soligt och hyfsar varmt väder, hela 16 grader!! 🙂 Alltså kan man göra lite nytta, men eftersom vi klippte gräset igår och Rolle började ta in en del trädgårdsmöbler och tömde poolen så vill jag inte att vi tar in fler. Jag vill gärna ta möblerna lite pö om pö så man hinner välja sig att sommaren är över….. 🙂 🙂
  KRAM/Susie

  • Anita skriver:

   Ja idag var det väldigt varmt när vi var ute på lunchpromenaden, kändes som riktig sensommar. Ja det är så man får göra, ta bort sommaren i små steg. Än dröjer den sig ju kvar men kvällarna börjar bli väldigt mörka. Det går så snabbt den här tiden.
   Ha en fortsatt fin vecka!

   Kram Anita

 19. Eva, storasyster skriver:

  Åh käraste Hjärtesyster, jag blir helt tagen och betagen av dina underbara bilder. Ett skratt undslapp mig när jag lästa om rött till vänster och blått till höger och att du missade att ta en bild mitt emellan. Men å andra sidan fick du ju med Löfvéns avgång. 🙂
  Vi har precis pratat i telefon och glädjen över att få prata med dig och dig i mitt liv bubblar i mig. Nu har min mobil snart laddat klart så att jag kan ta min promenad och fotografera, samt lyssna på musik.
  Var rädda om er mina kära vänner och krama Lucy från Monster. 🙂 ❤

  • Anita skriver:

   Tack kära Hjärtesyster och jag blir alldeles tagen av dina fina ord. Kunde inte låta bli att dra lite paralleller till den röriga politiken i vårt land.
   Det var så trivsamt att prata idag. Vi brukar ju alltid ha våra diskussioner om diverse ämnen … så och idag 🙂
   Hoppas du fick en fin promenad i septembersolen. Det har blåst lite men solen har ju varit framme. Väntar på en rapport från dina promenader i lokaltidningen 😉
   Lucy ligger här bredvid mig, husse har gått ut på en behövlig promenad, han brukar gå en snabb promenad ibland efter jobbet, när vi är ute med Lucy blir det inte någon direkt motion för hon ska ju nosa överallt. Hon letar väl spår efter sina kompisar. Tyvärr har tre av dom farit till hundhimmelen i sommar. Idag träffade vi matten till en jättevacker collie som inte längre finns kvar. Och samma sak med en grannes pekineser som vi brukade träffa ofta. Och så det sorgliga med hennes lekkompis som blev ihjälbiten 😦 Men fortfarande finns två av hennes bästisar kvar och dom träffar vi då och då.

   Kramar till dig från oss tre ❤

 20. Gunnel Moberg skriver:

  Otroligt vackra höstbilder! Det är något mystiskt och spännande över fotot av ön. Kram

 21. Wow! 🙂 Du är tillbaks med besked. ”Sommar mötte höst”. Romantiskt, politiskt aktuellt inslag i en vacker skörd av underbara speglingar i vattnet. Tänk vad det går att uppleva och förmedla till andra redan innan frukost. Det här gjorde du bra. Precis vad jag behövde se och läsa i en paus i mitt novembersnickrande, där jag aldrig är rädd för att slå hammaren på ett oskyldigt finger. 😉
  Min favoritbild bland väldigt många andra alternativ, blev den där det gula huset, röda boden och båten speglade sig i vattnet. Förra onsdagen var magisk men för mig en orolig dag.
  Höstkramar från öjn

  • Anita skriver:

   Där ser man … här har jag ju missat din kommentar. Men då blev jag ju desto gladare när jag hittade den … 🙂
   Så roligt att jag fick förmedla denna höstmorgon till dig, redan innan frukost. Och jag bugar och bockar och tackar allra ödmjukast för dina fina ord.
   Du vet att jag ser fram mot att se vad ditt novembersnickrande kommer att resultera i. Snart får jag och många andra veta. Och favoritbilden du valde är ett ofta förekommande motiv för mig så det är en favorit hos mig också.
   Skönt att den oroliga onsdagen slutade bra. Och nu är det lördag, en blåsig sådan men inget regn i sikte. Vi har ju vårt högtryck i öster som trycker bort lågtrycket. Jag ska nu ta med mig en liten röd hund och gå på promenad i vinden. Hon brukar inte märka så mycket, det blåser väl inte så mycket längs marken kan jag tänka … 🙂

   Kram, tack för fina ord och en fin lördag!

 22. Pingback: Innan september tar slut … | Anitas blogg … De fyra blomsterhaven

 23. Kristinas oas skriver:

  Soliga septemberdagar gäller det verkligen att passa på och vara ute! Höstfärgerna har kommit så mycket längre hos er än här, precis att det börjar slå över lite i gult nu.
  Den där allén är jag så förtjust i, så jag fattar verkligen att du gärna går förbi och ser den förändras under säsongen. Här har det varit mycket regn och blåst sista veckan och det blev verkligen höst på en gång då. Nu håller jag tummarna för lite uteväder hos både dig och mig.
  Önskar dig en fin helg!
  Kram Kristina

  • Anita skriver:

   Japp, det gäller verkligen att ta vara på de soliga och fina stunderna, framför allt om det dessutom är helt vindstilla.
   Det märkliga är att höstfärgerna kom plötsligt, eller också var det jag som inte hann med. Men jag förstår att ni ligger efter oss. Vi får se hur mycket rött det blir i år, verkar bli mer av en ”gul” höst.
   Allén ja, min älskllingsallé. Snart blir det nog ett besök igen för den kommer att förvandlas stegvis nu under hösten. Undrar om jag har någon vinterbild, annars är det nog på tiden att det blir en sådan också 🙂
   Regnet har inte kommit hit ännu. Det ligger väster om oss och slåss mot ett högtryck i öster. Men blåser rejält gör det och nu är det väldigt mulet. Men vi håller tummarna för uteväder både hos dig och här.

   Ha nu en riktigt fin söndag och kommande vecka!
   Kram Anita

 24. Pingback: Årskrönika 2021 | Anitas blogg … De fyra blomsterhaven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s