Lite blandad marskompott …

Den 20 mars. Idag kl 17:15 inträffar vårdagjämningen. Ute skiner solen men det blåser kalla nordliga vindar och temperaturen ligger precis under noll. Så här långt har mars definitivt inte känts som någon vårmånad. Flera morgnar har jag vaknat till tvåsiffriga minusgrader och ibland har det sett ut så här (bilden tagen 16 mars) …

Egentligen vill jag inte visa några snöbilder men det här är ju en dagbok och det kan vara bra att nästa år (när vi den här tiden har varmt och skönt 😉 ) se hur det såg ut i år. Bilden nedan är tagen den 18 mars …

Och lite sorgligt var det att se den här krabaten som frusit ihjäl i en snödriva. Den tyckte nog att det skulle varit vår nu och därför gett sig ut för tidigt …

Men nog om vinter, nu till lite annat …

Som väl de flesta vet nu så har ju min trädgård blivit en samlingsplats för många fåglar. Gråsiskor och steglitser har varit här i ett par månader nu …

Blåmesen naturligtvis …

Och så sidensvansarna. Dom dyker ofta upp under köldperioder. Till mig kom dom den 11 mars. En morgon när jag var i uterummet så satt det en i den värmande solen i äppelträdet, uppburrad i kylan med den knallblå marshimlen som bakgrund. Nog andas väl ändå bilden lite vår?

Vid äpplena är det livat värre …

Dom här tre hade placerat sig snyggt. En liten vilopaus mellan slagsmålen om äpplena …

Och som vanligt kan jag konstatera att inga kan vara så arga på varandra som sidensvansar …

Lite krasst kan jag väl säga att jag matar fåglar i trädgården och då innefattar det inte bara småfåglarna utan även sparvhöken som ibland tar någon av de andra. Det är inte roligt att se men det är ju naturens gång …

Och fågelmaten är intressant även för andra. Högt uppe i skogen skymtar rådjuren som just varit inne i min trädgård, nu på väg mot en annan trädgård …

Men nu till något helt annat. I helgen som gick var vi på Plantagen för att se om det kommit in någon sättpotatis. Det hade det inte men på väg till stället där potatisen brukar ligga passerade jag ett bord med röda kamelior. Och mitt bland de röda stod en vit! Trots att jag egentligen inte har plats så har jag alltid sagt att hittar jag någon gång en vit kamelia så kommer jag att köpa den. Och då jag alltid försöker stå vid mitt ord så var jag ju tvungen att göra det. Och den hade till och med en namnskylt vilket är ovanligt. Den är rent vit och heter Camellia japonica ‘Nobilissima’ …

Inomhus börjar tulpansäsongen vara över. Den här buketten måste jag säga har åldrats på ett vackert sätt …

Och så en rapport om årets frösådder av chili och paprika som höll på att sluta riktigt illa då jag köpte såjord som var väldigt märklig. Fröerna grodde snabbt men sedan hände inte mycket. Hjärtbladen började gulna och det var knappt dom orkade producera de första karaktärsbladen. Efter snabb omplantering i planteringsjord verkar det som om dom tagit upp sig. Dom är inte lika kraftiga och fina som dom brukar vara den här tiden på året men dom är definitivt på gång. Puh! Det var en pärs jag aldrig varit med om förut och inte vill vara med om igen. Jag har nu köpt den gamla vanliga såjorden jag brukar ha till resten av mina sådder.

Tomaterna ska jag snart så. Väntar så länge som möjligt i och med att jag har dom ute. Men jag har samlat på mig mjölkförpackningar inför andra omskolningen. I år ska jag för första gången pröva vintertomater. Tre sorter har jag köpt för det ändamålet, ‘Ponderosa’, ‘Principe Borghese’ och ‘Vesuvio Giallo’. Det är flera bloggare som har skrivit om vintertomater och jag har blivit inspirerad. Jag brukar ha tomater en bit in i november men skulle jag kunna ha ännu längre vore det toppen. Tomater är en favorit i den här familjen 🙂

Och slutligen så vill jag passa på att påminna om att Gardener’s World har startat igen för säsongen. Avsnitt 1 och 2 ligger ute på Youtube.

Återstår bara att önska er alla en skön vecka!

Detta inlägg publicerades i Camellia japonica, Fåglar, Frösådder, Kamelia. Bokmärk permalänken.

31 kommentarer till Lite blandad marskompott …

 1. Märtha skriver:

  +358405233850 Torsdag, Älvsjö. Anländer och äter morgonmål på hotellet där vid åttatiden. Där till stängningsdags. Korta o runda, hon grå, han grå och skäggig. Plus längre stockholmsboende parant systerdotter.

 2. Cathy skriver:

  Till och med Garderners World var snöigt och kallt. Och i sydvästra England har det varit snökaos, inte lär det väl vara ofta de får nästan 30cm snö i Devon i alla fall. Här snöade det för fullt ett tag igår eftermiddag och idag har det visserligen varit sol men bara runt nollan. Segt är det och nu är jag rejält trött på vinter och halka. Min Kamelia har många ganska stora knoppar och några är lite röda men ännu har den inte slagit ut. Vi har till och med haft ett element på om nätterna när det var som kallast för att hålla frostfritt. Din nya vita ser härlig ut.
  Kram, Cathy

  • Anita skriver:

   Ja i synnerhet första avsnittet. Hu som det blåste. Såg på nyheterna att vi har något som heter Grönlandsblockering, det är tydligen därför det är så kallt. Och den lär väl ligga över England också. Idag blåste det fruktansvärt kallt när jag var ute med Lucy. Det var många lager plus mössa djupt neddragen.

   Roligt med din kamelia. Den slår säkert ut snart. Det beror ofta på vilken sort det är, en del är väldigt tidiga medan andra kan vara sena. Jag har en som precis öppnat sin första blomma. Jag är väldigt glad över den vita.

   Kram Anita

 3. Carita Nordén skriver:

  Vilken underbar kamelia, ibland kan man göra fynd där också. Sidensvansarna är så vackra. Vi har faktiskt en uppstoppad sådan och då kan man säkert undra varför. En vinter när det stod en busskur på ett ställe på Höglandsvägen där det växte massor av rönnar fulla med bär så var där massor av sidensvansar som kalasade på dom . När vi tog en promenad förbi så låg det flera stycken döda bakom busskuren och på trottoaren och vi fattade inte först vad som hänt. Men sen såg vi att när fåglarna hade ätit eller blev skrämda flög dom rakt in i busskurens glasvägger med ödesdigert resultat. Vi plockade upp ett par stycken som hamnade hos en konservator, han fick en och vi behöll den andra. Nu har dom tagit bort den kuren för några år sen. Ha det bra/Carita

  • Anita skriver:

   Ja gissa om jag blev glad när jag hittade den vita kamelian. Den var dessutom ganska stor, säkert ca 70 cm hög. Och för ovanlighetens skull så fick jag ju ett namn på den också.
   Så tragiskt med sidensvansarna. Vilken tur att dom tagit bort busskuren. Fast dom kanske tagit bort rönnarna också, jag tycker alla träd försvinner. Men det var intressant att få höra hur ni fick en uppstoppad sidensvans.

   Ha det bra du också! Nu håller vi tummarna för lite vårvärme.
   /Anita

 4. Men oj vad mycket frösådder du har på gång! Äntligen, äntligen har våren börjat ge sig tillkänna i varje fall med ljuset 🙂

  Tack för att du länkat till TrädgårdsFägring. Det känns som om den i förlängningen kommer kunna bli en riktigt bra plats att samlas på. Tips mottages tacksamt 🙂

  Ha en fin kväll!

  • Anita skriver:

   Ja det såg illa ut ett tag med frösådderna men det redde ut sig. Det är jätteskönt att ljuset är på väg tillbaka.

   Kul med en samlingsplats för trädgårdsbloggare. När jag länkade min blogg så hittade jag ett par bloggar jag inte kände till och som jag nu börjat följa. Jag ska fundera på om jag kan komma på några tips.

   /Anita

 5. Luna Ek skriver:

  Ja vintern är tuff i år och vad jag hört ska det bli en kall och sen vår också. Vi smiter iväg till värmen nu i dagarna för att ladda batterierna. Fast det är alltid lite riskabelt att lämna bort frösådder,men bättre nu än senare i vår. Njuter av dina fina bilder. Den vita kamelian är så fin, för att inte tala om bilderna på sidensvansarna.
  Och så bra att det startat en ny trädgårdslänk och nya avsnitt med Monty Don. Det ska jag hänga på.
  Tack för titten och tipsen!
  Kram Luna

  • Anita skriver:

   Ja vi är tydligen under inflytande av något väderläge i Grönland. Det är därför vi har så kallt. Men en sak vet vi ändå, våren kommer i varje fall så småningom. Det låter ju fantastiskt härligt att åka till värmen. Jag hoppas ni får komma hem till våren eller åtminstone början på den.
   Jag blev väldigt glad när jag hittade en vit kamelia. Har aldrig förut sett dom till försäljning så den var ju tvungen att följa med hem.

   Ha en fortsatt fin dag!
   Kram Anita

 6. Marit Sønstebø skriver:

  Så vakker camellia, Anita! Jeg er også på jakt etter en ren hvit, for det har jeg ikke. Du tar så vakre fuglebilder, og sidensvansene er så vakre i seg selv.

  Spurvehauken har vært på besøk her også flere ganger, og jeg vet jo at den tar av ”mine” fugler. Men sånn er bare naturen.

  Ønsker deg en fin uke!

  Klem, Marit

  • Anita skriver:

   Tack Marit! Ja, jag blev faktiskt överlycklig när jag hittade den vita. Den stod där för sig själv och bara väntade på mig. Jag är väldigt sällan på Plantagen så det var nog ödet som gjorde att jag var där just den dagen så ingen annan hann före och köpa den 🙂

   Sparvhöken har varit här två gånger som jag sett den. Men det är ju som sagt naturens gång.

   Önskar dig också en fin vecka”
   Kram Anita

 7. Laila skriver:

  Hej Anita! Så trevligt att du hittade mig via Trädgårdsfägring – det innebar ju att jag hittade dig! Vilken fin och matnyttig blogg du har. Ska surfa runt i den när jag har mera tid, nu lägger jag upp den bland bloggar jag följer.
  Allt gott!/Laila

  • Anita skriver:

   Hej Laila och tack 🙂 Ja det var jätteroligt att jag hittade din blogg som jag nu följer. Och du är så välkommen att besöka min!

   Allt gott till dig också!
   /Anita

 8. Kristinas oas skriver:

  Så vackra bilder på sidensvansarna Anita! Vet du, i går på jobbet hörde jag deras speciella ”kvittrande” på långt håll och jodå, där var de! En hel flock satt i ett träd som stora fluffiga julgranskulor. 🙂 De är ju så vackra!
  Det var en fin kamelia du hittade, nu håller jag tummarna att den trivs riktigt bra hos dig och kameliakompisarna.
  Kram Kristina

  • Anita skriver:

   Tack Kristina! Ja dom har verkligen ett speciellt kvittrande. Så kul att du fick se dom. Dom burrar upp sig i vinterkylan. Fast jag läste imorse att våren kommit till Skåne nu, först i Sverige. Då hoppas jag att den snart sprider sig norrut 🙂
   Kamelian blev jag jättelycklig att jag hittade. Den står nu bland sina kompisar och verkar stortrivas. Inga knoppar har fallit och de utslagna blommorna fortsätter att blomma. Ändå fick den en ganska tuff behandling på hemvägen då den ramlade flera gånger i bilen.

   Ha en fin dag!
   Kram Anita

 9. Hej Anita!
  I söndags fyllde min svärdotter år och det brukar vara en bra riktpunkt för hur långt våren har kommit. Väldigt ofta blommar blåsipporna vid den tiden, i år känns det riktigt långt borta.
  Dina gäster vid fågelbordet är som alltid skickligt fotograferade. Bilden där de två tycks skrika åt varann är ett mästerverk, den skulle alla gånger platsa i en fototävling. Det är många års arbete och erfarenhet bakom en sådan bild.
  Vi får hålla modet uppe med den gäckande våren, vi vet ju att den kommer till slut.
  Kram!

  • Anita skriver:

   Hej Gunilla!
   Ja våren är väldigt sen. Jag hittade ju en bild i arkivet för ett tag sedan då blåsipporna blommade för fullt den 8 mars. Jag såg i varje fall blåsippsblad igår. Alltid något. Får vi bara lite värme på nätterna så …
   Tack för dina fina ord om mina fågelbilder. Det är roligt att försöka fånga sidensvansarna och dom är väldigt ofta osams. Och en av bilderna blev extra lyckad.

   Vi fortsätter att hålla modet uppe, våren kommer så småningom, det är i varje fall något vi vet med säkerhet!

   Ha en fin dag!
   Kram Anita

 10. Carina skriver:

  Ljuvlig kamelia – skulle gärna hitta en sådan trots att jag förra året fick fatt i ‘Nuccio’s Gem’. Och sidensvansarna är roliga att se eftersom jag aldrig ser dem här. I år köpte jag naturgödslad Hasselfors såjord och den har fungerat bra. Tror jag köpte på samma ställe förra året men då blev det ingen bra utveckling upplevde jag. Ska se om jag kan ställa ut en del av de varm- och ljusgroende frösådderna i växthuset i helgen så jag får plats att så lite sommarblommor och fler grönsaker. Tur att du fick styrt upp dina plantor genom omplantering. Bättre att de utvecklas lite långsammare än att behöva börja från början.

  Kram, Carina

  • Anita skriver:

   Jamen du, jag var tvungen att googla på ‘Nuccio’s Gem’. Wow, vilken vacker kamelia. Blomman är så vackert skulpterad. Jag var inne och läste på RHS sida och där stod det att blommorna kunde bli upp mot 10 cm i diameter. Det låter fantastiskt. Det låter som min röda (som den här tiden på året börjar bli mer rödrosa). Men den får också så där stora blommor.

   Naturgödslad Hasselfors såjord är den jag alltid har använt också och den är nu inköpt för att användas till resten av sådderna. Det är snart dags för tomater. Men jag försöker hålla mig i skinnet så länge som möjligt 🙂

   Ha en fortsatt fin dag!
   Kram Anita

 11. Anni skriver:

  Jag trodde också att det skulle vara kallt och otäckt ute igår, men upptäckte till min förtjusning att det var riktigt skönt i solen! Och idag har det ju varit ännu bättre. Lite luttrad tänker jag bara på det där aprilvädret som brukar lura oss – där är vi inte än.

  Återigen underbara fågelfoton, även det på sparvhöken. I år har jag inte sett någon, bara en del spår efter tillslagen. Hemsk som jag är hoppas jag att det är skrän(björk-)trastar som går åt och inte mina älskade koltrastar.

  Vilken lycka att finna en så vacker kamelia på Plantagen av alla ställen! Sättpotatis och sättlök har jag sett på Lidl (av alla ställen!). Själv vill jag helst köpa någon liten pensé nu, kanske blir något på mässan. Tänkte ta mig dit imorgon när det fortfarande är ganska lugnt.

  Dina tulpaner är ju helt magnifika! Vad gör du med dina växter egentligen? Tror aldrig jag sett så vackra tulpaner! Här slängde jag just en blandbukett som maken fått, de fyllda tulpanerna hade tröttnat och de enkla lade jag i vatten för att se om det kan bli något sådant där trendigt iskonstverk som så många gör just nu. Måste utnyttja nattkylan om det går!

  Inget har jag sått än, det känns lite lugnande att du inte heller har sått tomaterna. Jag blev lite stressad av Monty Don när han sa att det redan skulle varit gjort. Förr sådde jag aldrig någonting före den första april och så tycks det bli i år också.
  Kram!

  • Anita skriver:

   Hu, och jag som höll på att frysa ihjäl igår kändes det som 🙂 Men jag var ute och gick i motvind så det var nog därför. I solen var det säkert mycket skönare. Idag däremot så höll jag på att svettas ihjäl när jag hade för mycket kläder på mig 🙂 Men jag svettas så gärna den här tiden.

   Hos mig så undrar jag om inte det var en av sidensvansarna som blev bytet. Ett år blev jag vittne till när sparvhöken tog en koltrasthane. Det var inte trevligt men jag ska ändå säga till sparvhökens försvar att den försökte döda trasten så fort som möjligt. Den trampade på den tills den var död. Och på tal om koltrastar. Igår när jag gick till körövningen (sång) så satt koltrasten i ett träd och sjöng sin ljuvliga sång. Då kändes det som vår!

   Javisst är det väl strålande att jag hittade en så fin kamelia på Plantagen. Orsaken till att vi köper sättpotatis där är att vi är ute efter en viss sort som bara dom brukar ha. Jag har annars sett färskpotatis på flera ställen men inte ”vår” sort som är den röda Cherie. Kanske den finns på mässan förstås. Jag planerar att vara där både imorgon och på fredag.

   Tulpanerna är inköpta på Ica Maxi av alla ställen. Dom har stått jättelänge och står sig fortfarande. Tycker det är lite snyggt när dom bugar sig så där fint över bordet.

   Och när det gäller Monty Don så får vi tänka på att han bor i England, dom ligger ju en hel del före oss. Jag kommer att så mina tomater i nästa vecka.

   Kram Anita

 12. Det är inte ofta, men ibland händer det att man blir lite avundsjuk på er som bor på fastlandet. Alltså – det gäller endast det är med inköpsställen! *fniss* Här får man istället be vänner att dom ska ta med sig vissa växter när dom kommer hit och hälsar på – vilket inte alltid är så lyckat – eller importera från grossister. Nu i vår väntar jag leveranser frän B´Ströös Handelsträdgård på Öland (Boel har MASSOR av roliga träd och buskar) och sen också fyra kamelior från Esveld i Holland. Båda dom här leveranserna är beställningar som gjorts ihop med andra trädgårdsvänner. Det är ett ”måste”, annars blir frakten för dyr…..
  KRAM/Susie

  • Anita skriver:

   Det finns fördelar med båda 🙂 Du verkar ju ändå hittat bra grossister och så har du ju bra vänner som ställer upp. Och kameliorna från Holland ska bli så kul när du får och kan visa på bloggen. Nu börjar ju också våren kännas som den närmar sig i varje fall. Hade ”fel” jacka på mig igår (tjocka dunjackan) och höll på att får värmeslag.

   Kram Anita

 13. Väldigt fina fågelbilder. Det är ju mycket svårare än växtbilder, normalt. Förstår din frustration, jag gav upp helt ett tag. Såjord är verkligen ett vågspel. Man undrar varför. Hur svårt kan det va’? Tur att du var uppmärksam. Hoppas de kvicknar till rejält nu.
  //Helene

  • Anita skriver:

   Tack Helene! Ja fåglarna sitter ju inte lika stilla som växterna gör 🙂 När det gäller såjord har jag nu köpt hem den jag haft i alla år. Dum som jag var så köpte jag på ett ställe nära mig. Skulle naturligtvis inte använt den för jag reagerade över strukturen på den. Men, det är lätt att vara efterklok. Jag lyckades i varje fall rädda de små och nu hoppas jag att resterande sådder ska fungera som vanlig.

   Ha en fin helg!
   /Anita

 14. Marika skriver:

  Hej Anita!
  Härliga bilder både på fåglar och sådder. Har skolat om mina paprikaplantor, några perenner tittar fram, tomaterna väntar jag med precis som du. Var på trädgårdsmässan igår, det börjar närma sig våren, hoppas inte mina inköp behöver vänta länge på att bli planterade. En alldeles underbar Kamelia.
  Ha en trevlig helg /Marika

  • Anita skriver:

   Tack Marika! Då verkar vi ligga lite lika när det gäller sådderna. Jag var på mässan både igår och idag. Igår rekade jag mest, idag handlade jag. Men mest sådant som inte var så tungt typ fröer. Men lite annat blev det också. Och nog tycker jag att våren ändå börjar närma sig. Luften är lite annorlunda nu. Jag hoppas den kommer snart så att du kan plantera dina nyinköp. Spännande!

   En trevlig helg till dig också!
   /Anita

 15. Den där sparvhöken borde du ge rött kort med en gång. 🙂 Sedan tycker jag rådjuren kan messa innan de kommer på besök i din trädgård.
  Vilken skärpa. Vilka fina foton du tar Anita. 😀
  Det är alltid intressant och kul att jämföra år med varandra. Därför föredrar jag ex. en femårsdagbok.
  De tulpanerna hade åldrats med värdighet. Tror vi haft bara en som gjort det denna säsong. Annars brukar de akutdö och lämna spår på golvet.
  Helgkram Bosse

  • Anita skriver:

   Jo, rött kort skulle den ha. Och det är inte första gången den är här heller. Den verkar bo uppe i skogen där den sitter och spanar. Och jag ska genast säga åt rådjuren att messa innan dom kommer så jag kan stå beredd och knacka på fönstret 🙂 Javisst är det roligt att föra dagbok. Det är det som är så bra med bloggen, där kan jag gå tillbaka till samma tidpunkt tidigare år och se hur det var då. En av dom bästa tulpanbuketterna i år. Och dessutom var den billig. Bara en sådan sak.

   Helgkram till dig också!
   /Anita

 16. Pingback: Årskrönika 2018 | Anitas blogg … De fyra blomsterhaven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s