Erfarenheter från mina år med kamelior …

Flera har efterfrågat ett inlägg där jag skriver lite mer om mina kamelior. Först och främst, jag är definitivt ingen kameliaexpert men då jag haft kamelior sedan 2009 så har en del hänt på vägen. Det är ju inte alltid helt problemfritt så det kan framför allt vara bra att skriva om de problem jag haft och hur jag försökt åtgärda dom. Kanske kan det vara till nytta för någon. Om inte annat så går det ju att titta på bilderna i galleriet här nedan och längst ner i inlägget, efter all lång och tråkig text. För hur som helst, kamelior är ju vackra 🙂

Bakgrunden till min kameliaförälskelse …
Jag har varit på många trädgårdsresor och på flera av dom har jag sett kamelior. När jag såg det första blommande kameliaträdet förälskade jag mig direkt. I ett inlägg från 10 januari 2015 lade jag ut ett galleri på bilder tagna på en resa i Italien 2006. Istället för att länka till inlägget så lägger jag ut samma galleri här. Titta på bilderna så förstår ni säkert varför jag blivit så förälskad i kamelior. För att se dom i fullt format, klicka bara på en av bilderna och bläddra med pilarna, klicka sedan på krysset för att stänga galleriet och komma tillbaka till inlägget.

Beskrivning av uterummet där övervintringen sker
Övervintring är en viktig faktor och jag lägger därför lite tid på att beskriva uterummet där kameliorna vistas under vinterhalvåret.

Vi bor i kedjehus med garage mellan varje hus. Det är ett sutteränghus och garaget ligger vid entréplan och mellan garaget och grannens hus går en trappa upp mot trädgården. Uterummet är byggt ovanpå garaget. Det var från början ett sommaruterum men hösten 2008 beslutade vi oss för att vinterbona det så pass mycket att det skulle gå att övervintra växter där. Storleken på uterummet är ca 25 kvadrat. Bilden nedan visar vyn mot husets entrésida. Jag står vid dörrarna ut mot trädgården och tar bilden. Till vänster syns dörren mot hallen. Det som inte syns i bild på vänster sida är ett fönster bredvid halldörren och ett fönster och en dörr från vardagsrummet. Vi har alltså utsikt mot uterummet inifrån huset. Väggen mot grannens hus är som synes helt utan fönster.

Vintertemperatur i uterummet
Meningen med uterummet är inte att vi ska vistas där under vintern utan det är anpassat för övervintring av växter. Temperaturen ligger på ca 7 grader, lite högre respektive lägre beroende på temperaturen utomhus. Ett element som går på termostat ser till att temperaturen håller sig runt de 7 graderna om det blir tvåsiffriga minusgrader ute.

Ljusförhållanden i uterummet under vintern
Det här är ett ”mörkt uterum” under vinterhalvåret. Husen på var sida om uterummet skymmer ljuset. Dessutom har vi en skogsbacke med väldigt höga träd som solen inte når över under hela vintern. Kommer det dessutom snö så skymmer den ljusinsläppet ovanifrån. Trots att det är så begränsat med ljus så har jag inget extraljus under vintern och det verkar inte bekomma växterna alls, förmodligen p.g.a. den låga temperaturen och det faktum att det lilla dagsljus som ändå finns når in genom fönstren och dörrarna.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

De olika kameliorna
Bilden nedan visar de fem kameliorna. Bilden är tagen den 18 mars 2018. Dom står som synes på bänkar vid väggen utan fönster, då kan jag se dom och njuta av dom inifrån huset.

Inköpsår
Samtliga är Camellia japonica. De två vänstra köpte jag den 14 februari 2009 i en lokal liten blomsterhandel, sort okänd. Den gula ‘Brushfield’s Yellow’ köpte jag på mässan Nordiska Trädgårdar 2014. Den bredvid köpte jag den 17 mars 2018. Den heter ‘Nobilissima’ och är rent vit. Den högra köpte jag på Plantagen 2015, sort okänd.

Det jag kan konstatera är att kamelior växer och utvecklas på helt olika sätt. De två vänstra, som jag alltså köpte samtidigt år 2009 och som då var ca 30 cm har utvecklats helt annorlunda. Den röda har vuxit mycket på höjden medan den ljusrosa vuxit mer på bredden. Jag har till och med klippt in den ljusrosa då den blivit för yvig. De jag köpte 2014 och 2015 verkar ha lite samma växtsätt som den röda, dom växer på höjden och har redan vuxit om den ljusrosa från 2009. Den jag köpte 2018 är så ny så den vet jag inte. Men även den ser ut att ha ett mer upprätt växtsätt.

Det är också skillnad på rosa och rosa. Den jag köpte 2009 är ljusrosa och fyllig …

… medan den jag köpte 2015 ser mer ut som en marsipanros på en prinsesstårta …

Jag lägger också ut en bild på nykomlingen i gänget. Den vita ‘Nobilissima’ …

Men nu är det dags för lite erfarenhetsförmedling …

Vinterförvaring
Jag har ju skrivit om mitt uterum tidigare i inlägget. Det verkar vara en idealisk övervintringsplats. 7-10 grader under vintern. Inget tillägsljus, bara dagsljuset som kommer in via fönster, glasdörrar och det genomskinliga taket (om där inte ligger snö). Då rummet är relativt stort (25 kvadrat) och temperaturen är sval så är luften heller inte torr. Kamelior lär inte vilja ha en för torr övervintringsplats. Att övervintra en kamelia i den torra luften inomhus tror jag är svårt men … jag har ju aldrig prövat så jag vet egentligen inte.

Omplantering
De nyinköpta kameliorna står ofta i små plastkrukor. Jag har låtit dom stå kvar i dom tills blomningen är helt över, då har jag planterat om dom i jord för surjordsväxter då dom är kalkskyende. Jag försöker plantera om dom i terrakottakrukor. Dels tycker jag det är vackert dels så står dom stadigare när det blåser. Jag planterar inte om dom varje år. Bara när plantan börjar bli för stor för krukan.

Gödning
I mars börjar jag göda dom en gång per vecka med en flytande gödning avsedd för kamelior och andra surjordsväxter. När jag tagit in dom för vinterförvaring drar jag ner på gödningen till en gång/månad och i november slutar jag helt så dom får vila under vintern.

Sommarviste
När risken för nattfrost är över ställer jag ut kameliorna. Dom står på vårt altandäck av trä. Jag har inget fat utan ställer dom på träklossar direkt på altangolvet. Då blir det luftväxling under krukan och vatten från häftiga regn blir inte stående. Jag placerar dom så ljust som möjligt men försöker undvika gassande sol då bladen lätt bränns (se mer om det under problem nedan). Den första tiden får dom dessutom stå under fiberväv. Jag brukar ha fiberväv ett par veckor och den andra veckan fäller jag upp fiberväven under några timmar per dag och utökar sedan ”uppfällandet” tills det är dags att ta bort den helt.

Det där med att vända på kameliorna när dom har knoppar/blommor
Jag har läst på många ställen att man får absolut inte vända på kameliorna, då faller knopparna. Jag kan säga att jag vänder, flyttar och snurrar mina hej vilt, året om och jag har aldrig haft något problem med att knopparna eller blommorna faller.

Bevattning
Kamelior får inte torka ut, i synnerhet inte när dom har knoppar, men får heller inte bli för blöta, detta är speciellt viktigt under vinterförvaringen. Mer om det går att läsa under problem nedan. Jag har dom ju ute under bar himmel på somrarna och vissa somrar är väldigt regniga men jag har ändå inte haft några problem med att dom blir för blöta. Förmodligen för att kamelian i sig själv skyddar jorden med sin växtlighet och efter regn så kommer sol och då torkar dom upp. Jag har dom ju heller inte på fat utan dom står på träklossar med luftväxling under.

P R O B L E M

Ohyra
Mina har ”peppar, peppar” aldrig haft någon ohyra. Jag har läst att dom kan drabbas av sköldlöss och/eller ullöss. Får jag några sådana problem något år kommer jag att skriva om det under denna rubrik.

Knoppfall p.g.a. vattenbrist
Dom som jag köpte 2009 hade massor av knoppar när jag kom hem och ställde dom i uterummet. Där verkade dom trivas, blomma efter blomma slog ut. Men så hände det. Den rosa stod lite längre fram mot dörrarna ut mot trädgården och en dag gassade solen och jorden blev snustorr. Direkt började knopparna att falla.
Lärdom 1: Kamelior får inte torka ut, då faller knopparna!

Bladen blir brända
På sommaren ställde jag ut dom på altandäcket efter att ha avhärdat dom under någon vecka. Dom var ju så pass små så dom var lätta att kånka ut och in. Men solen sken och nu märkte jag att bladen började få brännfläckar, trots avhärdning. Jag försökte då att hitta en plats som var så ljus som möjligt men inte i direkt sol och då blev det genast bättre.
Lärdom 2: Kameliorna behöver stå ljust men helst ej direkt i gassande sol då bladen kan brännas.

Knoppfall p.g.a. för mörk vinterförvaring
I augusti 2009 började knoppar att bildas och innan första frosten tog jag in dom och ställde dom i uterummet. Då jag inte hade en aning om hur dom skulle förvaras ställde jag dom där jag hade plats och det blev på det allra mörkaste stället. I januari började knopparna att falla en efter en.
Lärdom 3: Ställ inte kameliorna för mörkt. Tilläggas kan att dom står inte på ljusaste stället nu heller men dom får ändå betydligt mer ljus än vid första övervintringen.

Bladen faller av
Ibland tappar dom ett och annat blad, det är nog ett naturligt bladfall. Men ibland kan bladen börja falla i en rasande fart. Det hände med den gulvita i januari 2017. Jag har ingen som helst aning om varför. Bladen såg helt friska ut men föll helt enkelt av. Knopparna var kvar och hur fina som helst och slog ut i en riklig blomning. Den tappade inte alla blad men grenarna blev betydligt kalare. Men i år så har det börjat komma nya skott där bladen förra året föll av. Jag har märkt att bladfallet börjar i samband med blomningen. Det kan vara så att dom lägger så stor kraft på blomningen att en del blad faller. Men det är bara spekulationer.
Lärdom 4: Grips inte av panik om bladen börjar falla av. I regel hämtar den upp sig igen och skjuter nya skott året efter.

Bladen ser inte krya ut men faller inte av
Ibland har det hänt att bladen framåt februari börjat se ”konstiga” ut. Lite svårt att förklara men dom tappar lite färg, men gulnar inte. Ser inte riktigt friska ut helt enkelt men dom faller inte av. Ibland kan det dyka upp en och annan svart fläck på dom också. Jag har detaljstuderat dom med förstoringsglas men inte hittat någon ohyra. Jag har ändå lagt ner ett stort jobb med att tvätta varje blad plus stam och grenar med såpvatten, som en ren säkerhetsåtgärd. De bladen som sett mest ”okrya” ut har jag tagit bort och kastat. Det här har främst hänt med min stora röda. Så plötsligt så mår den bra igen. Utan förklaring.
Lärdom 5: Grips inte av panik om bladen börjar se lite sjuka ut. Det behöver inte vara ohyra. Läs även under nästa punkt om övervattning som också kan vara en förklaring.

Dom skjuter inte nya skott på våren, orsaken kan vara övervattning
Mina kamelior sätter alltid igång att skjuta nya skott i februari/mars. Man ser små gröna skott som sticker fram ur bladveck, i änden på grenarna och ibland på huvudstammen. Men våren 2017 så sköt min röda inte ett enda nytt skott. Dessutom såg bladen lite sjuka ut (se det jag skrivit i stycket ovan) och en del föll av. Jag hade märkt under vintern 2016/2017 att den inte druckit speciellt mycket vatten och att jorden aldrig blev riktigt torr. Jag fick en känsla av att rotsystemet inte verkade må bra. Jag gjorde då så att jag planterade om den i en rätt mycket större kruka så att den fick en hel del med ny fräsch jord. Jag försökte försiktigt lufta rötterna innan jag planterade den. Därefter vattnade jag den väldigt sparsamt och höll sedan upp med vattningen i flera veckor. Det jag märkte ganska snart var att bladen slutade att falla och började se lite fräschare ut men den sköt inga nya skott. Den fick flytta ut som vanligt under sommaren 2017 och i augusti började den äntligen skjuta nya skott. Men då den kom igång så sent så satte den bara ett fåtal blomknoppar. Det är annars den kamelian som brukar vara översållad med blommor men i år så kommer det att bli max ett 10-tal totalt. Men oj vilken tillväxt det är på den i år. Den skjuter massor med nya skott och har redan fått massor av nya blad. Den ligger långt före alla dom andra.
Lärdom 6: Övervattna inte och kolla noga innan vattning att jorden verkar torkat upp, inte bara på ytan. Visserligen får kamelior inte torka ut men som för andra växter får dom heller inte övervattnas. Om rötterna inte verkar vilja suga vatten, pröva att plantera om så att dom får leta sig ut i ny frisk och torr jord. Och håll uppe med vattningen så att den får möjlighet att etablera sig i den nya jorden/krukan. Försök också lufta rotklumpen försiktigt innan omplantering. Och kom ihåg att plantera i jord avsedd för kalkskyende växter.

Det var väl ungefär allt jag kom på just nu. Mycket text som vanligt men det måste det ju bli när det är den här typen av inlägg. Kommer jag på något mer så kommer jag att lägga till det i inlägget. Slutligen lägger jag ut ett galleri med bilder från tidigare inlägg. Samtliga bilder är tagna i vårt uterum.

Detta inlägg publicerades i Camellia japonica, Kamelia, Växtporträtt. Bokmärk permalänken.

24 kommentarer till Erfarenheter från mina år med kamelior …

 1. Anni skriver:

  Dina kameliabilder från Italien är helt obeskrivliga! Jag förstår fullständigt varför du föll för dem! Själv har jag njutit av Tage Andersens kamelior när han ställde ut dem på Drottningholms slott, tror jag lade ut några bilder då. Under våra kanalbåtsresor i England har jag också bedårats, kombinationen med brittiska cottages du vet.
  Jag påminns om när jag för första gången vågade skriva en kommentar hos dig. Du hade skrivit om magnolior (och kamelior?) i just Italien och jag undrade när bästa tiden var för att resa dit och se dem. Har försökt förklara för familjen att vi borde göra en resa till de italienska sjöarna på påsklovet, men de har tydligen inte riktigt förstått behovet … I vilket fall så svarade du så snällt, vilket jag var tacksam över 🙂
  Nu njuter jag av dina marsipanrosor och utförliga information och hoppas att mina hibiskusar också skjuter nya – bladlusfria – skott snart. Jag försöker krossa lössen och spruta med duschflaska, men de små nya bladen är alldeles för ömtåliga för min behandling.
  Efter dagens underbara solsken har det nu öst ner snö igen. Anar att det är likasamma hos dig, söder om stan.
  Kram och tack för matnyttig läsning!

  • Anita skriver:

   Ja det blommade väldig många kamelior och även magnolior på resan vid dom Italienska alpsjöarna 2006. Vi var till och med på en kameliafestival i Locarno i Schweiz. Där visades 350 olika sorter! Synd att inte familjen förstår behovet av en resa till de italienska alpsjöarna under påsklovet, en idealisk tidpunkt. Dom vet inte sitt eget bästa 🙂 Jag kan också tala om att jag och maken var där en sommar (då blommade inte kameliorna men mycket annat) och han var, trots sitt ointresse för trädgårdar, djupt imponerad och tyckte det var en väldigt fin resa. Och maten! Den är ju bara så god.

   Jag håller verkligen tummarna för dina hibiskusar. Jag vet hur det är det där när man försiktigt försöker klämma lössen på de nya bladen. När dom sedan växer ut ser dom deformerade ut. Du kanske kan kolla upp det där med nyttodjur. Det kanske kan vara en lösning.

   Det drog in snö här också igår men som tur var blev det kortvarigt. Imorse vaknade jag till minus 12 för andra dagen och det blåser en kall vind. Jag tycker det räcker nu. Nu vill jag ha vår och jag tror inte jag är ensam om den önskningen 🙂

   Ha en fin dag!
   Kram Anita

 2. Marit Sønstebø skriver:

  For et fantstisk innlegg, Anita! Vakre bilder av de også. Veldig bra oppsummering, og camellia er en krevende plante som ikke tar til takke med hva som helst av stell.
  Jeg vil ikke skremme noen fra å kjøpe camellia, men en må ha erfaring med stell av planter for å lykkes med den. Jeg husker at for mange år siden så kjøpte jeg min første på gartneriet her. Den ble satt lyst, men i stuetemperatur. Den begynte med å kaste knoppene, så bladene og til slutt så døde den. Den hadde fått miljøsjokk, for de tåler ikke en brå overgang fra et kjølig lyst rom til en varm stue med lav luftfuktighet. Jeg tror at luftfuktigheten er veldig viktig og det er temperatur også. Camellia er en primadonna helt enkelt! Så den må behandles deretter. Ikke vanskelig å få til hvis visse ting er innfridd.

  I dag har jeg vært i Sverige, og vi var som vanlig i Strömstad. Der fant jeg to camellia uten navn, men de måtte bare bli med hjem 😉

  Ønsker deg en fin kveld!
  Klem, Marit

  • Anita skriver:

   Tack Marit 🙂 Ja du är ju en kameliafantast du också. Vi har pratat mycket kamelior du och jag genom åren. Men du har många fler än vad jag har. Och så ler jag glatt när jag ser att du köpte ytterligare två igår. Jag är jättesugen på att köpa ytterligare en kanske två. Jag håller på och funderar på var jag ska ställa dom under vintern. Jag har ju andra växter också som måste övervintra 🙂

   Intressant att läsa om din första kamelia, som fick flytta in i stugvärmen. Jag förstår att den fick en chock. Precis som du tror jag också att dom inte tål för torr luft som det blir när elementen går för fullt inomhus. Och visst är dom primadonnor. Man får verkligen behandla dom som sådana men när man gör det så får man så otroligt mycket tillbaka.

   Önskar dig en fortsatt fin vecka!
   Kram Anita

 3. Underbart inlägg! Precis vad jag behöver eftersom i april får jag hem mina fyra kamelior som jag beställt från grossisten Dix i Holland – och då vill man ju gärna veta vad man ska göra med dom!! 🙂
  Jag tror att växthuset blir perfekt över vintern. 🙂 🙂 Vi har isolerat golv, det är byggt mot husväggen och är på 15 kvm men ovanligt högt i tak. Vi har en termostatstyrd värmefläkt inställd på 10 grader, men är det jättekallt (mer än -12) så går det ner mot bara 3-4 grader. Fläkten klarar inte av alltför låg yttertemperatur, men vid den normala vinterkylan här på Gotland så håller den 8-10 grader….. 🙂 🙂 🙂
  På sommaren tänkte jag ha kameliorna på altanen. På halva har vi plasttak, så dom kommer varken att få sol eller vatten på sig. Tror att det ska funka bra!?
  Du gillade tydligen den falska hummersoppan, har du ätit ”Evas Polska Tomatsoppa” – om inte är det en verklig höjdare. Helt överlögsen ”vanlig” tomatsoppa. Hör av dig om du vill ha receptet!
  Återigen TACK och KRAM/Susie

  • Anita skriver:

   Åååh, är det i april du får hem dina kamelior. Det ska bli så spännande att följa dom. Det låter verkligen som om ditt växthus kommer att bli en idealisk övervintringsplats. Det låter som om du har lite samma förhållanden som jag har. Det är ingen fara heller om temperaturen skulle gå ner mot 3-4 plusgrader, det klarar dom. Tror också att dom kommer att trivas på altanen. Och ljus får dom ju genom plasttaket utan att behöva stå direkt i solen. Det låter som idealiska förutsättningar. Det ska bli så roligt att följa dina kamelior. Vi får ha erfarenhetsutbyte i med och motgång 😉

   Den falska hummersoppan tyckte vi mycket om och jag tar gärna emot recept på tomatsoppan. Försökte googla fram receptet men hittade det inte.

   Ha en bra dag! Snart är det april och då kommer dina kamelior 🙂
   Kram Anita

 4. Linda skriver:

  Hej!

  Så intressant att få läsa om dina tankar och skötselråd när det gäller kamelior. Och ditt uterum. Blir imponerad och lite avis. Det vore fantastiskt att övervintra plantor där 😀 Kamelior är så vackra. I mina ögon är de på något sätt lite overkliga. Nästan som om de skulle vara målade eller tillverkade. De är så perfekta. Jätteroligt också att se alla dina bilder på kamelior. Jag visste inte att de kunde ha så stor variation.

  Kram
  Linda

  • Anita skriver:

   Jodå, kamelior kan ha stor variation. Jag har varit på kameliafestival i Schweiz och där fanns det 350 olika sorter! Helt otroligt. Mitt uterum är idealiskt i och med att det håller så låg temperatur. Men å andra sidan kan jag inte sitta där under vintern och mysa vid braskaminen som du kan i ditt 🙂 Du har ett fantastiskt vackert uterum.

   Ha en fin dag! Här skiner solen idag men det är kallt och dessutom blåser en kall vind. Nu vill vi ha vår!

   Kram Anita

 5. Marika skriver:

  Hej Anita!
  Vilket fint inlägg med många goda råd. Underbara bilder, kan förstå varför man faller för denna skönhet. Får njuta av bilderna på dina fina, själv har jag ingen lycka med blommande inneväxter. Härligt med ett uterum så du kan förvara dem. Ute är det solsken och en vacker vinterdag. Men nu längtar man efter våren, och att få komma ut i trädgården.
  Ha en trevlig helg /Marika

  • Anita skriver:

   Hej Marika!
   Jag var just inne hos dig och skrev, vi skrev visst hos varandra samtidigt 🙂 Kamelior är vackra men som Marit säger i sin kommentar. Dom är primadonnor och därför inte alltid lätta att tas med.

   Vi har också solsken men nätterna är väldigt kalla. För andra morgonen vaknade jag till minus 12 grader. Det gnager en liten oroskänsla i magen men … det har ju varit sådana här vintrar förut och det har gått relativt bra så vi får hoppas det gör det i år också. Men visst längtar man efter våren!

   En trevlig helg till dig också!
   /Anita

 6. Helt underbara collage! Inte svårt att förstå att du gilla kamelior, men inget för en nybörjare förstår jag. Många bra tips! Jag är oftast dålig på växter som inte får torka ut såvida jag inte kan ställa krukan i en skål med vatten. Perfekt ordnat att kunna se dem från köket. Lite förundrad över att de klarar sig i så pass små krukor men du är förstås noga med gödslingen.
  Härligt inlägg!
  /Anette

  • Anita skriver:

   Tack Anette!
   Nej det där med att komma ihåg att vattna är inte alltid helt lätt. Jag brukar kolla igenom mina växter en gång per vecka på vintern och det brukar räcka i och med att jag har så pass kallt i uterummet. Det är lite avslappnande att gå där och filosofera med vattenkannan också 🙂 Krukorna börjar bli lite små för några av dom, det blir omplantering i vår.

   Ha det gott!
   /Anita

 7. Carina skriver:

  Å Anita! Jag läste och inspirerades… Åkte och köpte en säck rhododendronjord och planterade om de två som fick för mycket vatten i somras. Det visade sig att båda krukorna var pluggade i botten. Mitt minne av att de var uppborrade var helt och tokfel. Jag har varit så himla trött i veckan att orden för att kommentera liksom inte kommit på plats. Att få dina praktiska, hands-on tips från en vanlig hobbyodling är väldigt mycket värt. Så även om mina inte blommar i år så kommer jag absolut återvända för att läsa igen och igen. Ska nog ge dem lite gödning i vår. För det vore väldigt kul om de blommade nästa säsong i verkstan bland olja och verktyg 🙂

  Ha en fin söndag! Kram, Carina

  • Anita skriver:

   Men så bra Carina, då har ju mitt inlägg varit till lite nytta redan nu. Så glad jag blir. Jag håller tummarna för att dom kommer att leva upp nu när dom fått ny jord och nya krukor. Och det är ju så att även om dom bara sätter ett par knoppar så blir det ju i varje fall ett par ljuvliga blommor att njuta av. Det kan aldrig vara fel med lite kameliafägring bland olja och verktyg 🙂

   Ha en fin vecka!
   Kram Anita

 8. Djup njutningsfull suck! Ack så vackra de är. Jag tror jag har skrivit tidigare att jag aldrig vågat mig på att köpa en kamelia, eftersom jag är så rädd för att missköta den och skulle tycka att det kändes riktigt hemskt. Nu när jag läst ditt fina och informativa inlägg blir jag riktigt sugen på att prova. Kanske vågar jag. Kanske skulle jag klara det. Ett stort problem är övervintringen eftersom jag bara har inomhus med varm torr luft och mörk källare att välja på. I källaren ligger tvättstugan så där håller nog luften en bra fuktighet, men det är för varmt, runt 15 grader. Och för mörkt för fönstren är små, men en lagom ljuskälla skulle nog gå att ordna. 🙂

  Dina foton från Italien är fantastiska, liksom de från uterummet. Vilken längtan du väcker. Både efter Italien och efter att ha en egen kamelia. Alla dina fyra är mycket vackra, var och en på sitt sätt.

  Tack för ett jättefint, inspirerande och lärorikt inlägg.

  Kram Anna-Karin

  • Anita skriver:

   Hej Anna-Karin!

   Ja dom är verkligen vackra, som primadonnor som Marit skrev i sin kommentar. Jag har ju dessvärre bara prövat att övervintra mina i uterummet och där är det ju som sagt runt 7 grader. Därför kan jag inte riktigt råda dig. Inomhus tror jag inte det går men 15 grader skulle nog kunna gå med lite tillskottsljus, i synnerhet som luften inte är så torr i källaren. Jag tänker på förr i tiden, då övervintrade dom ofta inomhus i och med att dom hade så låg temperatur. Ofta stängde dom ju av värmen i vissa rum men jag kan inte tänka mig att det var så kallt som 7 grader ändå. Och något tillskottsljus tror jag inte dom hade, bara det vanliga dagsljuset. Om du prövar ställer jag gärna upp och svarar så gott jag kan om du vill fråga något.

   Italien längtade jag själv till när jag lade ut mitt collage 🙂

   Önskar dig en fin vecka!
   Kram Anita

   • Tack Anita, vad snällt av dig att ställa upp och svara på frågor. Och modigt! Frågorna kan nog bli många. 🙂 Är dock lite osäker på om jag ska prova i år för jag har så otroligt mycket på gång. Frösådder, växter som ska flyttas, nya land att plantera ………. Tänker varje år att nästa, då ska jag inte göra så mycket, men sen drar jag igång i alla fall. 🙂 Tänker nu att nästa år då kommer det att vara lugnare och då kan jag prova, och det kan nog faktiskt bli så för snart är det mest underhåll att göra. Kanske? Hoppas jag får kontakta dig med frågor då istället, eller om jag springer på en Kamelia nu, som jag bara inte kan motstå. 🙂

    Här strålar solen och det känns verkligen som vår. Hoppas du har lika fint väder du också!
    Kram Anna-Karin

    • Anita skriver:

     Anna-Karin! Du får komma tillbaka till mig med frågor precis när du vill! Jag ställer upp och svarar så gott jag kan 🙂

     Här strålar också solen men det blåser kallt. Det blir många lager kläder när jag ska gå ut med vår hund om en stund (det rimmade 🙂 )

     Kram Anita

 9. Kristinas oas skriver:

  Superbra och informativt inlägg Anita! Jag har ju gett upp kamelior efter att ha haft ihjäl tre underbara. Tur du visar bilder av dina så jag får njuta av dem. 🙂
  Kram Kristina

 10. Pingback: Årskrönika 2018 | Anitas blogg … De fyra blomsterhaven

 11. Maggan skriver:

  Hejsan! Läste dina råd och tips. Jag är verkligen nybörjare. Kanske du vet något om detta.
  Min camelia japonica fick många knoppar men de föll av ( tyvärr miss med vattning) men sen ca 3 månader har det funnits 3 st miniknoppar (storlek som en mandelkärna). De har spruckit upp lite och man ser röda kronblad men har liksom stannat i växten. De vissnar inte, faller inte av men blommar inte ut???
  Har du någon aning
  Hälsningar Maggan

  • Anita skriver:

   Hej Maggan!

   Hm, det har jag faktiskt inte varit med om. En del sena knoppar som kommer på mina torkar och faller av nästan direkt, dom blommar ju normalt tidigt kameliorna och nu blir det ofta för varmt så dom sena knopparna faller av, men då är dom pyttesmå. Men att dom börjar spricka upp och till och med visa röda kronblad utan att sedan slå ut … det har jag faktiskt inte varit med om. Alla mina knoppar som kommer så långt slår alltid ut. Kan det vara att dom står för torrt? Kamelior trivs ju inte att övervintras i rumstemperatur. Normalt sätts ju knopparna redan på eftersommaren. Kanske dom här knopparna sattes under vintern och kommit lite ur sin normala cykel. Tyvärr har jag inte så mycket råd att ge mer än att du får försöka låta dom stå så svalt som möjligt, ge jämn bevattning och om möjligt, kanske höja luftfuktigheten omkring den. Men … det är bara vilda gissningar. Men i och med att din kamelia satte knoppar som föll pga miss med vattning så tror jag att du kommer att få blomning nästa år i varje fall. För det betyder ju att den trivts så pass att den sätter knopp.
   Lycka till … hoppas dom slår ut, annars får du se fram mot nästa års blomning.

   Hälsningar Anita

 12. Lisette Salo skriver:

  Hej ska camelis vattnas under i från? Stå kvar o vattnet? Vh Lisette Salo

  • Anita skriver:

   Hej Lisette!
   Jag vattnar inte mina underifrån utan uppe på jorden. Min erfarenhet är att det ska inte stå vatten på fatet. Dom får inte torka ut men inte heller bli för blöta.
   Hälsningar Anita

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s