Trädgården i maj och början av juni

Det är den 10 juni och klockan närmar sig 11:00 när jag börjar skriva detta inlägg. Ute är det grått, det regnar och det blåser. Temperaturen har med nöd och näppe letat sig upp till +11. Det är stor skillnad mot vädret i maj som bjöd på högsommarvärme. Vi har gått på sköna promenader men jag har inte haft kameran med mig. Däremot har jag tagit en hel del bilder på trädgården så jag har mer än väl för att fylla detta blogginlägg. Det här blir ett långt inlägg då det även kommer att bli en dokumentation för mig själv av trädgården under maj och början av juni 2024. Men om någon orkar hänga med så … 🙂

Jag flyttar mig tillbaka till den 17 maj då jag insåg att jag missat att ta bilder på vårblomningen så det var hög tid att få till några bilder. Sagt och gjort. Jag tog kameran med mig ut i trädgården för att se vad den hade att bjuda på …

Lungörten blommade. Jag valde att zooma in en av blommorna men andra syns skymta i bakgrunden som små diffusa färgfläckar i grönskan …

En bedagad påsklilja …

Kungsängsliljorna, Fritillaria meleagris, hade blommat rejält, både de klassiska vinröda och de vita. Det må vara Upplands landskapsblomma men den trivs också bra i grannlandskapet Södermanland. Älskad av liljebaggarna och jag tror att det är just en liljebagge som ses skymta på den mittersta klockan …

Balkansipporna, Anemone blanda, hade översvämmat rabatter och gräsmatta …

… och naturligtvis njöt jag av gullvivorna som nu är tillbaka efter att nästan ha försvunnit då rabatten där de växer blev invaderad av asprötter …

Jag har ofta en följeslagare med mig i trädgården. Här ligger hon och njuter i det oklippta gräset bland utblommade scilla …

Jag hoppar nu fram till den 21 maj. Favoritplatsen i trädgården är området där det växer rhododendron och azaleor, en plats jag döpt till Azaleasluttningen. Älskar att följa utvecklingen där. En del är tidiga, andra är sena men det gör inget för då får jag njuta extra länge. För många år sedan köpte jag en ljust gul, nästan limefärgad rhododendron som skulle blomma tidigt på säsongen. Namnet är sedan länge borttappat för den har i princip aldrig blommat, möjligen med någon enstaka blomma. Orsaken har varit att knopparna varje år torkat och aldrig slagit ut. Förmodligen är den kanske inte härdig här i och med att det är en tidig sort. Men det här året överraskade den. Helt plötsligt var den översållad av gula blommor som blommade långt innan de övriga. Kanske berodde det på att värmen kom så tidigt i maj. Den stod där och lyste i en mild gul nyans och gjorde mig väldigt glad …

Annars var den allra första rhododendronbusken jag köpte en sort som heter ‘Fantastica’. Den planterades sommaren 1998 på framsidan av vårt hus där den inte alls trivdes. Flyttade den efter några år till trädgårdssidan. Där trivdes den bättre. När jag så småningom kom på att jag skulle ha en speciell plats för rhododendron och azalea så flyttade jag den igen och där står den kvar. Den är också tidig men inte så tidig som den gula och den blommar troget varje år. Den 21 maj hade knopparna börjat öppnas …

Bakom mina rhododendron och azaleor finns ett staket och där växer olika sorters klematis. Omöjliga att fotografera för det går inte att komma fram med kameran. Här höll jag bara upp kameran och tog en bild i blindo …

För övrigt var vi nu inne i äppelblommornas tid. Älskar mixen mellan knoppar och utslagna blommor …

Älskar den här vyn på våren när äppelträden blommar. Trots att det var så varmt när det var blomning så såg och hörde jag inte speciellt många pollinerare. Vet inte varför, förra året surrade det av humlor och bin överallt och då blev det massor med äpplen. Återstår att se hur det blir i år. Med tanke på denna rikliga blomning borde det ju bli rejält med frukt …

Så hoppar jag fram till den 24 maj. Då njöt jag av mina rosa liljekonvaljer. En planta inköpt för många år sedan på en trädgårdsresa i England. Det var innan Brexit så då kunde man köpa växter och föra in i Sverige. Hon är så söt när hon blommar i maj och jag brukar kalla henne för Prinsessan Liljekonvalje. Hon har nu också börjat sprida sig lite försiktigt så nu har jag flera rosa prinsessor …

Nu blommade även svavelpionen med det krångliga namnet Paeonia mlokosewitschii. Den brukar ha många blommor men i år blev det bara fyra stycken som blommade över på några dagar …

Och nu hade även Rhododendron ‘Fantastica’ (som var i knopp den 21 maj) börjat slå ut …

Så hoppar jag fram ytterligare två dagar till den 26 maj. Vid altanen blommade nu den lilla Phlox divaricata ‘Clouds of Perfume’ även den inköpt på en trädgårdsresa i England …

Ännu fler Rhododendron ‘Fantastica’ hade nu slagit ut. På bilden syns också flera olika sorters klematis som klättrar i bakgrunden …

Nu hade även guldazalean, Azalea luteum börjat blomma och kastade starka doftpuffar över hela trädgården …

Jag hade sett stora lila alluimbollar i andra trädgårdar men hade inte sett till mina ännu. Var tvungen att kolla och hittade några som var på väg att slå ut. I bakgrunden går att se skillnaden mellan gult och gult. I förgrunden den lite limegula rhododendronen och i bakgrunden guldazalean …

Nu hade även snöbollsbusken, Viburnum opulus ‘Roseum’ börjat blomma …

… liksom min trädgårdshortensia på altandäcket …

Det är egentligen rätt fantastiskt att denna hortensia fortfarande lever. Den inköptes 2006 och planterades i krukan den står i nu. Den har aldrig planterats om. Jag lägger bara på lite ny jord överst ibland och så ger jag den en speciell gödning för surjordsväxter. Den övervintrar i uterummet men får stå ute länge innan jag tar in den. Men 2022 så kom det en riktig köldknäpp i slutet av november och då frös den ner helt och jag trodde den var död. Jag tog in den i uterummet och lät den stå där. På våren 2023 kom det upp några blad ifrån jorden. Det var nya grenar som var på väg nerifrån och det kom till och med ett par små ynkliga blommor senare på sommaren. Och i år har den fått en hel del blommor. Den är långt ifrån sin glans dagar men den lever och verkar trivas.

Den 25 oktober 2013 blev den tillägnad ett eget lite speciellt inlägg på min blogg. Ett inlägg i form av en liten humoristisk berättelse där hortensian fick sin egen lite nyckfulla personlighet och hon fick till och med ett namn, ”Fröken Hortensia”. Denna lilla berättelse finns att läsa HÄR.

Den 30 maj hade så mina stora alliumbollar i lila slagit ut …

Så var det dags för den 31 maj. Den sista dagen i månaden som bjudit på så mycket sommarvärme. Nu började verkligen Azaleasluttningen leverera. Här stod jag på trappan till vår lilla bod och tog en bild över blomsterhavet som nu var som en glad karamellpåse …

Den rosa till vänster är ‘Fantastica’ och man kan se att de förut mörkrosa blommorna bleknar betydligt med tiden. De lila är vanliga parkrhododendron och den vita (eller ljust, ljust lila) med mörkt öga heter ‘Calsap’.

Bredvid Guldazalean hade nu fler azaleor slagit ut. Många av knopparna blev uppätna av rådjuren under vårvintern men det blev en hel del blomning ändå …

Lyckades ta en närbild på en vit clematis …

Jag tycker om att ha mina rhododendron och azaleor i anslutning till skogen. Att det blir lite kalt nedtill på vissa buskar (som syns på bilden nedan) gör inget. Där låter jag det vilda flytta in, t.ex. midsommarblomster som matchar den lila parkrhododendronen perfekt i färg. På våren är marken fylld av vitsippor och gula hundtandsliljor …

Och på tal om rhododendron. Den här dagen var vi vid Taxinge slott och där finns en jättestor lila rhododendron. Den är så stor att man kan gå in och stå under den. Det är väldigt mäktigt med de kraftiga stammarna och ljuset som letar sig in i springorna mellan blommor och blad …

Och så gick vi in i juni. Den 2 juni promenerade vi i området där jag växte upp, Rosenlund. Jag hade ingen kamera med mig men när jag fick se hur gullregnen blommade så plockade jag fram mobilen …

Syrenernas tid är väl i stort sett över men vi är definitivt i gullregnens månad.

Den 3 juni tog jag en översiktsbild över azaleasluttningen och där syns i nederkanten en del av den vita rabatten, Månskenslandet. Som synes på bilden så har en lila näva smugit sig in bland det vita. Den har fått vara kvar under blomningen men kommer senare att förpassas för att nästa år istället blomma tillsammans med de lila rhododendronbuskarna …

Och så förflyttar jag mig till den 5 juni. Jag har ju tidigare visat mina stora lila alliumbollar. En annan allium som nu blommar för fullt är gräslöken. Tycker den är så dekorativ …

Vid dammen blommar en okänd iris som jag fick av en granne första sommaren då vi flyttat in i huset. Det var alltså 1998 …

I månskenslandet blommade den vita brunnävan, Geranium phaeum ‘Album’. Den är vacker men oj som den kan sprida sig. Det gäller att hålla efter den …

Och nu började rosornas tid. Den väldoftande och rikblommande ‘Stanwell Perpetual’ kom med sin första knopp. I skrivande stund har massor med blommor slagit ut …

En annan favoritros är den ljust gula ‘Aïcha’, denna sommar översållad med blommor …

Kunde inte låta bli att krypa lite nära …

Jag fyller år den 30 maj och har under flera år önskat mig ”samma” present. Vi åker till Zetas plantskola. Husse och Lucy sätter sig vid den fina serveringen i skuggan och fikar och läser tidning (husse) och får lite godis (Lucy). Jag går och botaniserar bland alla växter. När jag fyllt en vagn så lämnar jag den hos husse och tar mig an nästa. När jag är klar finns både perenner och sommarblommor i vagnarna. Då går vi till kassan och husse betalar … en mycket bra födelsedagspresent tycker jag 😀

Bland annat inköptes olika sorters sommardahlior …

… men även rosenskära …

Avslutningsvis en bild på det lilla syrenträdet som blev helt förstört vid snökanonen i november 2022. Meningen var att jag skulle ta bort det förra året men beslutade mig för att ge det en chans. Många grenar var brutna och de sågades av. En del var uppfläkta och bands ihop med band (som man har när man binder upp nyplanterade träd mot stödstolpar). Jag hade väl ingen större förhoppning om att trädet skulle överleva vintern men det gjorde det, mot alla odds. En gren är död och den kommer jag att ta bort senare i sommar. Det är glest men oj som det har blommat. Och det kommer lite nya skott vid de grenar jag sågade av. Nu får det stå kvar och jag hoppas på blomning även nästa år …

Så … nu har jag kommit till slutet på detta mastiga inlägg. Känns skönt att för egen del fått lite dokumenterat av trädgården. Alltid spännande att veta när olika växter blommar, hur mycket etc.

Det har hunnit bli den 11 juni och det närmar sig lunch. Orsaken till att jag inte avslutade inlägget igår berodde på att vi fick nätproblem på eftermiddagen och det höll i sig till framåt kvällningen och då orkade jag inte fortsätta. Men nu fungerar allt som det ska igen. Solen har skinit hela morgonen men nu har det dragit in moln men enligt SMHI:s radar finns inget regn i närheten så jag hoppas på uppehåll inför kommande lunchpromenad. Igår däremot regnade det rejält och vi fick 18,5 mm på några timmar. Dessutom rejält med åska och jag undrar om inte åskan var orsaken till nätproblemen. Nåja, det får vi aldrig veta. Huvudsaken är att det fungerar igen. Och som vanligt återstår bara en sak och det är att önska er alla …

En fin fortsättning på veckan! 💐 🌺 ☔️ ☀️

Detta inlägg publicerades i Hortensia, Trädgårdsdokumentation. Bokmärk permalänken.

51 kommentarer till Trädgården i maj och början av juni

  1. Marika skriver:

    Hej Anita!

    Helt underbara bilder från din trädgård. Gillar de ljust gula azaleorna och pionen och Aicha är helt fantastisk. Ett besök på Zetas låter som en perfekt födelsedags present.

    Ditt syrenträd är helt fantastiskt hoppas att det klarar sig.

    Har skrivit om hela kommentaren och vet inte om jag lyckas kommentera. Vi får se.

    Ha det så bra /Kram Marika

    • Anita skriver:

      Hej Marika!

      Din kommentar gick in men det har kommit in olika tecken efter namnet. Vet att det blev likadant när du kommenterade hos Lena. Vet inte varför inte WordPress får ordning på det där med att kommentera. Vet flera som inte kan kommentera längre och det är verkligen tråkigt. En del skriver mail istället men andra ger nog bara upp.

      Tack … ja, trädgården är fin just nu. Visst är det fint med de ljust gula nyanserna. Syrenträdet är jag så glad över och jag hoppas att det klarar sig. Fantastiskt att det överlevt trots fläkta grenar.

      Ha det så bra du också! Nu hoppas vi på varmare väder!

      Kram Anita

    • Anita skriver:

      Har nu prövat att gå in själv och redigera din kommentar. Tagit bort ”siffrorna” och lagt in din bloggadress. Då ser det normalt ut men så ska jag ju inte behöva göra.

  2. marika9cf8815ce5 skriver:

    Hej igen! Vet inte varför jag får en massa siffror och krumelurer, efter mitt namn, denna gången loggade jag in och då kommer inte min bloggadress med.

    Mvh Marika

    https://maribelsgarden.blogspot.com/

    • Anita skriver:

      Nej allt är väldigt märkligt. Förstår ingenting.Ska söka på forumet igen hos WordPress och se om jag hittar något svar.

      Kram Anita

  3. Znogge skriver:

    Wow, vilken fantastiskt fin trädgård ni har och det syns verkligen att minst en trädgårdsintresserad person bor där. Jag tycker det är så tilltalande men även genomtänkt att trädgården är indelad i olika sektioner och rabatter. Då blir det genomtänkt och fint.

    Så mycket som har blommat hos er och det är ett smart sätt att dokumentera för att veta. Förmodar att det också underlättar om man planterar något nytt. Det är en konst att få till en blomning över tid misstänker jag.

    Alla bilderna, inklusive den på sötaste Lucy är så fina men när det gäller växterna så fastnade jag direkt för den rosa liljekonvaljen. Vilken tur att du fick handlat med dig denna ljuva skönhet hem!

    Önskar en fortsatt fin vecka och en förhoppning om lite sommarvärme igen!

    Kram

    • Anita skriver:

      Tack så mycket 🙂 Jo, det är nog endast en trädgårdsintresserad person som bor där. Men husse hjälper till med att få hem jord och annat och han klipper gräset också. Och hjälper till om något tungt ska göras. Men resten gör jag och det gör mig absolut inget för det finns inget mer avkopplande än att spendera några timmar i trädgården.

      Jag har ritat och skissat på de olika sektionerna och rabatterna genom åren och nu känns den nog som klar i grunden. Men växter behöver skötas och ibland bytas ut så det finns alltid något att göra. Jag vill gärna ha lite av en parkkänsla och det tycker jag att trädgården har nu. Som du märker kan jag skriva hur mycket som helst om den …😁 Att dokumentera via blogginlägg är väldigt praktiskt för då kan jag gå tillbaka och titta när någon specifik växt blommade året innan.

      Lucy är naturligtvis min finaste blomma men den rosa liljekonvaljen är jag väldigt glad över. Så glad att jag hittade den i England och kunde ta hem den och framför allt, att den har tagit sig. Har många växter i trädgården som kommer därifrån. Det var så härlig förr att kunna åka dit och köpa växter.

      Önskar detsamma, nu vill vi ha lite sommarvärme igen!

      Kram

  4. Marit skriver:

    Det er jo så bra at du har tatt så mange bilder fra hagen din, Anita! Azalea og rhododendronblomstringen hos deg er jo fantastisk. Nydelige roser også. Lucy er som alltid veldig søt. Det er noe annet du også kan nevne i det forumet. Når jeg skriver inn navn, blogg og epostadresse og at det skal huske meg til neste gang så fungerer ikke det dessverre. Det er ikke noe problem for meg, men det er noe som ikke fungerer som det skal.

    Ønsker deg en fortsatt fin dag!

    Klem, Marit

    • Anita skriver:

      Ja, det är praktiskt att dokumentera det som blommar. Det vet ju du 🙂 Och trots att rådjuren åt upp så många knoppar av azaleorna i vintras så blev det fin blomning ändå. Det är jag glad för. Rosorna har blommat rikligt i år. Har ju bara tre rosor men dom är jag glad för.

      Det där med att kryssa i att namn epost etc ska sparas till nästa gång brukar jag inte heller få att fungera på flera bloggar jag är inne på (inte bara wordpress). Vet inte varför. Ska kolla det på forumen men tvivlar på att jag får något svar. Så tyvärr kan det nog bli så att du får fortsätta att fylla i dina uppgifter …

      Önskar dig också en fortsatt fin dag!

      Kram Anita

  5. Storasyster skriver:

    Underbara hjärtesyster vilken fantastisk trädgård du har. Så roligt att se allt vackert. ❤️❤️❤️

    Plantorna på min balkong frodas och det gläder mig så. Jag kollar dem innan jag blir hämtad på torsdag. Och kommer ju hem en sväng på måndag-tisdag. Försöker åka hem innan midsommar också för att titta till dem.

    Kom hem från Engsholms slott för en stund sedan. Ett jättemysigt besök! Gillar gamla tegelbyggnader,vackra rum med vackra möbler.

    Krama och hälsa från ”monster”

    • Anita skriver:

      Heeej kära hjärtesyster och tack! Det blev ett långt inlägg men det var för att jag skulle få allt dokumenterat vilket är väldigt praktiskt.

      Jag är glad att det frodas på din balkong. Det blev ju en kall start med både hårda vindar och åska men fiberväven gör nog sitt till så att de mår gott därunder.

      Visst är Engsholms slott fint. Där har jag ju varit många gånger på konferens och jag har gått omkring i alla rum och insupit atmosfären. Har ju till och med lagat mat nere i slottsköket vilket var en upplevelse. Och den blev riktigt god också … men så hade vi ju en proffskock som hjälpte oss 🙂

      Lucy och jag har varit ute på promenad och kom in för en stund sedan. Hon tycker det är mysigt nu när det är svalt men matte vill nog gärna ha liiiite varmare.

      Vi hörs på fredag!

      Kraaaam ❤ ❤ ❤

  6. Ulla skriver:

    Anita, du har ju verkligen en alldeles egen underbar botanisk trädgård! Så vackert!

    Jag njuter av alla dina bilder och jag saknar verkligen att jag inte kan gå någon riktig fotorunda ännu. Min energi är inte på topp men det ska nog bli bra så småningom.

    Den gula rosen är ju helt ljuvlig! Ja, alla bilderna är riktigt ögongodis för en blomsterälskare. 😍

    Kram

    • Anita skriver:

      Tack Ulla 🙂 Ja, jag tycker själv att trädgården är fin den här tiden på året när så mycket blommar. Sedan blir det inte lika mycket blommor men ändå vackert med grönska i olika nyanser, allt från gult till mörkaste rött.

      Förstår att du längtar efter att kunna gå fotorunda igen. Har undrat hur det är med dig. Tråkigt att din energi inte är på topp men jag förstår dig. Denna fina tid och inte kunna fotografera. Men som du säger, det kommer att bli bra så småningom. Och hösten är ju en alldeles ljuvlig fotoårstid också. Kanske rent av den bästa av alla.

      Den gula rosen ‘Aïcha’ har jag haft i många år men jag har nog aldrig haft en sådan blomning som i år. Likadant med ‘Stanwell Perpetual’ som är helt översållad med blommor.

      Fortsätt nu krya på dig med din arm och ha en fortsatt fin sommar!

      Kram

      • Ulla skriver:

        Så tänker jag också, att hösten blir fin, jag älskar ju hösten och då är jag nog så pass bra igen för fotorundor. 😀
        Tack och kram!

  7. Anna-Lena skriver:

    Vilken trädgård! Vilken blomrikedom! Azaleabacke, det skulle jag gärna vilja ha! Kram

    • Anita skriver:

      Tack Anna-Lena 🙂 Ja, det är mycket som blommar nu. Och min Azaleasluttning är just nu favoriten. Snart utblommad dock men …. då går trädgården in i ett annat skede.

      Kram

  8. Gunilla Ericsson skriver:

    Grattis i efterskott! Vilken härlig present, perfekt ju, förstår att du njuter!

    Och din trädgård, du har så mycket vackert, vad roligt att se! Rosen Stanwell Perpetual hade jag förut, har för mig att den var taggig men fina rosor! Aicha såg ju helt bedårande ut! Ja, det finns så mycket fint, som man vill ha 😉

    Ha en skön vecka du med, Kram!

    /Gunilla

    • Anita skriver:

      Tack Gunilla! Absolut bästa födelsedagspresenten för en trädgårdsnörd 🙂

      Vet att du brukar vilja se bilder från trädgården så här kom det ett helt gäng. Stanwell är väldigt taggig. Små taggar som sitter tätt, det gäller att ha rejäla handskar när man ska klippa den. Aïcha är verkligen helt bedårande och doftar dessutom men är precis lika taggig som Stanwell. Har aldrig haft så riklig blomning som i år. Ett riktigt rosår verkar det som.

      Ha nu en fortsatt skön vecka!

      Kram Anita

  9. ibod11 - Ingrid skriver:

    Vilken fantastisk trädgår du har och vad du har lyckats bra med alla dina växter. Jag är full av beundran men så har jag ju aldrig kunnat kalla mina fingrar för gröna. Jag har tittat och njutit. Namnen fastnar inte men all blomsterprakt försökte jag få fastetsad i minnet. Det gick så där, kanske för att det var så väldigt mycket att ta in. Men din azaleasluttning tror jag är där för att stanna 😀 Otroligt tjusigt med alla blommor i olika färger. Vilken tur att jag kan titta in hos dig och få all denna blomsternjutning när jag själv inte har någonting av den varan 😀

    Kram

    • Anita skriver:

      Tack Ingrid 🙂 Ja, min trädgård har blivit som en lummig oas med åren. Men så har jag lagt ner mycket jobb också. Men nu är den uppvuxen och behöver främst bara skötas om genom rensning, gödning och lite beskärning. Att inte namnen fastnar är helt förståeligt. Jag har skrivit ner alla namn och även tagit med de latinska på flera då det är en dokumentation för mig själv. Ett inlägg att gå tillbaka till då och då. Azaleasluttningen är nog trädgårdens pärla. Den här vintern åt rådjuren av säkert en tredjedel av knopparna på just azaleorna men blomningen blev fin ändå. Lite av en karamellpåse … kanske som Gott & blandat 😉 Så glad att du vill titta in till mig och vandra med mig i min trädgård 🙂

      Kram

  10. walkaboutsweden skriver:

    Så himla kul att det kommer ett litet livstecken från dig lite då och då Anita.

    Bara att sitta här och njuta av alla fina foton på ljuvliga blommor och träd.

    Ha det fortsatt gott i sommar!

    • Anita skriver:

      Tack Barbro!

      Ja, livstecknen i form av inlägg kommer inte så ofta men ibland händer det 🙂 Roligt att du ville titta in och följa med på en runda i min trädgård.

      Ha det nu fortsatt fint i sommar du också!

  11. Britt-Marie Lundgren Holm & Lars Holm skriver:

    Vilken underbar trädgård du har och självklart ska den dokumenteras i ord och bild. Fotona på de flesta blommorna är helt magiska!

    Sedan undrar jag om det varit ett speciellt gynnsamt år för rhododendron i år? Jag tycker det verkar som om buskarna är helt översållade med blommor överallt i trädgårdarna. Din limegröna tycker jag var så speciell och fin, sedan är jag otroligt förtjust i de flesta sorterna av klematis.

    Ha det riktigt fint då hoppas vi att sommarvädret kommer tillbaka igen!

    • Anita skriver:

      Tack så mycket! Ja, för mig känns det viktigt att dokumentera trädgården för att veta när de olika växterna blommade och hur mycket. Sedan är det ju roligt att fota blommorna också 🙂

      Jag undrar om det inte är så att det varit ett gynnsamt rhododendronår. Min ljusgula som i princip aldrig blommat och mina vanliga lila har ovanligt mycket knopp. Den jättelika rhododendronbusken vid Taxinge (som jag gick in i och fotade från insidan) var helt lila av blommor. Knopparna börjar ju bildas redan året innan så förmodligen var sensommaren och hösten gynnsam för knoppsättningen. Kanske allt regn som kom i juli/augusti …

      Ja, nu hoppas vi på lite varmare väder igen. Det var lite skönare luft imorse så hoppet finns.

      Ha en fortsatt fin vecka!

  12. Jag kan inte utse någon speciell favorit, De är alla favoriter. Du är jättebra på att ta foton..! Underbart är ordet..

    • Anita skriver:

      Tack Karin! Älskar mina blommor och jag älskar att föreviga dem på bild. Men snart har de flesta blommat ut. Underbart är kort … men … annan blomning väntar runt hörnet.

  13. stefansvardag skriver:

    Visst är det underbart att dokumentera hur blommorna sakta växer fram under våren. Inte minst i en trädgård som ni har. Vackert.

    Att fota ”närgånget” ger alltid bra resultat. Den bokeh som som då glittrar i bakgrunden ger en ny och fin dimension till bilderna.

    • Anita skriver:

      Att följa trädgården från ostädad till städad, från oblommande till blommande … det är livet för en trädgårdsälskare 🙂

      Ja, visst är det kul med macro. Att leta vinklar och ljus som ger en speciell bakgrund är extra roligt. Men det är dessvärre inte alltid blommorna växer där den bästa bakgrunden finns. Men man kan ju inte få allt 😉

  14. Vilken mysig årsdagspresent du kommit på. Håller med. Gräslöken är dekorativ. Fast det tycks allt i din underbara trädgård vara. Sedan är alltid ”Följeslagaren” min absoluta favorit i alla väder. Gullvivorna gav alltså aldrig upp.
    Azaleasluttningen. Jag suger på ordet och säger det högt. Samtidigt som Dolly Parton sjunger i rummet. Det måste vara en fin sanndröm att kunna få följa utveckling, säsong för säsong. Dessutom, tack vare din briljanta redovisning kunna jämföra. Jag hade garanterat gjort något liknande. Tänk. Fröken Hortensia fyller ”snart” tjugo år. Då har jag lärt mig ett suveränt gömställe vid Taxinge slott. Nästa gång jag leker kurragömma så… 😉

    Kram och tack från en kylig junidag.

    • Anita skriver:

      Visst är det en bra present jag kommit på. Vill inte ha någon annan och vilken tur att jag fyller år den tiden på året. Gräslökens blomma är väldigt fin … jag tog faktiskt in en bukett här om dagen som står på bordet i uterummet tillsammans med rosa pelargoner. En vacker färgkombination.

      Följeslagaren har varit ute med oss på en promenad när regnet helt plötsligt började vräka ner. Och då menar jag vräka ner. Trots att vi hade paraplyer var vi helt dyngsura när vi kom in. Har just bytt kläder. Efter att vi torkat Lucy har hon sprungit runt i rummet för att torka sig ytterligare och sedan kröp hon under korgen och gick omkring med den på ryggen innan hon lade sig under den. Det finns olika knep att torka sig 🙂

      Gullvivorna gav aldrig upp utan låg och inväntade att ”matte” skulle rensa bort asprötterna så det blev fritt fram igen att växa och blomma. Azaleasluttningen är ett av namnen i trädgården. Andra är Månskenslandet, Piondalen, Roslunden och Långdansen. Tycker om att ge olika platser namn.

      Fröken Hortensia har blivit lite nedtyngd av regnet som kommit. Men hon hämtar upp sig igen. Hon är envis. Och tänk att hon lämnat tonåren och gått in i vuxenlivet.

      Japp, rhododendronbusken vid Taxinge slott går alldeles utmärkt att gömma sig inuti.

      Kram och tack från en regnig och åskig ostkust

  15. Anki skriver:

    Jag har sagt det förr och säger det igen … Din trädgård är fantastisk! Alltid så roligt att få följa årstidsväxlingarna och samtidigt se hur det blommar hos dig! Kan inte se mig mätt på dina blommor! En god vän och tidigare granne till mig var så stolt över sin svavelpion … och visst är det väl den som har en ganska spektakulär frökapsel med svarta frön och röda ”skenfrön”?

    Här har vi sammanlagt under den senaste veckan fått ca10-12 mm regn och egentligen skulle det inte skada med lite till, men samtidigt längtar man efter lite stadigare väder nu och aningen varmare 🙂 Idag är det hittills en strålande dag och jag kunde hänga tvätten på baksidan av huset … en förmån att ha den möjligheten när man bor mitt i centrum tycker jag.

    Önskar dig en fin fortsättning på veckan!

    Kram ❤

    • Anita skriver:

      Tack Anki … ja som du förstår så älskar jag trädgården. Men jag älskar ju naturen över huvud taget … precis som du. För en stund sedan såg jag en blåmes som satt i en av rosbuskarna och åt bladlöss på en av knopparna. Och snart kommer humlorna att göra honungsrosen ”levande” igen. För det låter verkligen som den lever när man står under den och hör surret av 100-tals humlor och bin. Det är det som är så härligt. Jag planterat massor av växter där djur och insekter trivs och får tillbaka hjälp i form av pollinering och bladlössätning.

      Visst är det så med svavelpionen. Frökapseln är vacker som en brosch och består av svarta och även röda frön. De röda ska se läckra ut och locka fåglarna samtidigt som de svarta får vara kvar.

      Här var vi ute för en stund sedan och blev totalt överraskade av ett skyfall. Gissa om vi var blöta när vi kom in. Lucy fick vi gnugga och sedan sprang hon runt innan hon kröp in under sin korg och la sig en stund. Hundar hittar sina egna knep att torka sig.

      Hoppas tvätten klarade sig. Ser att det bygger på med åskskurar även i dina trakter. Och visst är det härligt att kunna hänga tvätten ute. Du bor verkligen bra.

      Och jag önskar även dig en fin fortsättning på veckan! Nu vräker regnet ner igen.

      Kram ❤ ❤

  16. Underbara blommor, kan inte välja ut någon alla är vackra på sitt sätt.

    • Anita skriver:

      Tack Annemor! Visst är det så med blommor, det tycker jag också. Alla är vackra på sitt sätt. Och när man plockar en bukett så blir de en vacker enhet.

  17. Märtha skriver:

    Nu har jag läst ditt inlägg två gånger, tidigare idag och nu just innan Jacob Ingebriktsen sprang 1500 meter. Antingen kommenterar jag ingenting eller så skriver jag jäättelåångt… Rhododendronen ‘Fantastica’ – den finns här också. B kom inte ihåg att han planterat den nån gång för länge sen. Stora ‘P.M.A Tigerstedt’ står bredvid och höll nästan på att kväva den. I år har den haft några blommor. Men vår gula har inte orkat blomma i år, något namn har B inte sparat… ‘Nova Zembla’ har blommat, men mycket har torkat…. Nä, nu är jag igång igen! Här är det Öppna trädgårdar (i hela Finland) på söndag, mycket att stå i men jag har gett upp med vissa områden. På fredag är jag på en garantisamlingsträff i Åbo, startar 08.00 och kommer hem ungefär tio timmar senare, som tidigast. Och på lördag kväll sjunger en 300 personers kör i musikhuset i e, B är en av dem, så förstås sitter jag där… I natt tänker jag sova. Men föst måste jag ju se hur det går för Mondo!

    • Anita skriver:

      Så du tittade också på EM i friidrott igår. ‘Fantastica’ i er trädgård kanske är lika gammal som den här. Här är det nog den rhododendron som är blomvilligast och tål tuff behandling (har ju flyttats flera gånger) men så kvävs den ju inte av någon annan. Minns att du skrivit ett inlägg om ‘P.M.A Tigerstedt’. Var tvungen att googla för att se bilder på den och då fick jag upp ditt inlägg.
      Förstår att du har mycket att stå i om du ska fixa inför Öppna Trädgårdar. Här är det Tusen trädgårdar den 30 juni.
      Oj, mycket som händer runt dig, som vanligt. Kul! Kör med 300 personer låter som en mäktig upplevelse.
      Hoppas du sov gott! Ha det nu så bra med alla din aktiviteter!

  18. Vilken underbar trädgård du har! Den påminner om Sofieros trädgård. Din azaleasluttning är något av det vackraste jag sett. Det enda jag saknar från min trädgård är rhodedendronbuskarna, men att få kika in hos dig är en lisa för själen. Kram

    • Anita skriver:

      Tack så mycket Gunnel. Jag kan säga att Sofieros slottsträdgård är en inspirationskälla. Som jag har njutit av rhododendron och azalea där. Javisst är det härligt när rhododendronen står i full blom under försommaren. Förstår att du kan sakna dina rhododendronbuskar men då är du välkommen att titta in hos mig 🙂

      Kram

  19. Vilka underbara växter du visar! Och så fick man se Lucy också!!!

    KRAM-Susie

    • Anita skriver:

      Tack så mycket Susie! Ja, jag vet ju att jag måste ha en bild med på Lucy, annars får jag bannor … från flera håll 😉

      Kram Anita

  20. Blomsterbönan 2.0 skriver:

    Du har så fin trädgård och härliga växter! Den lilla röda prinsessan måste vara mysigaste sällskapet när du håller på i den. Jag hade en honkatt som följde mig som en skugga i trädgården, Sura Sigrid. Hon var helt och hållet min katt, eller snarare jag som var hennes människa, och traskade med.

    Lilla rosa konvaljen är sååå söööt!

    • Anita skriver:

      Tack så mycket! Ja, det syns väl att jag älskar min trädgård och alla växter. Och visst är det härligt att ha Lucy med sig. Vet du, hon är ju så skotträdd. En gång så smälldes det av en jättehög smällare i någon trädgård i närheten av vår. Hon blev livrädd och sprang in och gömde sig. Men efter en stund kom hon på att ”matte är ju kvar därute”. Då kom hon smygande ut försiktigt och letade upp mig för att se att jag var ok. Visst var det gulligt.

      Sura Sigrid, ja det var ju också ett namn på en katt. Katter väljer ju sin människa och hon hade alltså valt dig. Så fint.

      Den rosa konvaljen är jag så glad att jag köpte i England innan Brexit.

      • Blomsterbönan 2.0 skriver:

        Ja väldigt gulligt! Hon blev lite bekymrad över dig.

        Hon hette Sigrid för vi skaffade henne precis innan vi flyttade ut på landet så hennes första halvår bodde hon inne och hade låda ”Sigrid på pottan ” du vet. Sen visade det sig att det var den suraste katten som nånsin funnits. Det var endast jag som dög, sambon fick vara hos oss på nåder och sonen accepterade hon när han föddes men det räckte så. Alla andra sa hon ”prata med tassen” till.

        • Anita skriver:

          Visst minns jag ”Sigrid på pottan”. Och sicken katt. Men jag har hört det förr om katter. Att en del accepterar en person och endast den personen. Förstår nu smeknamnet hon fick.

  21. Anna i Portugal skriver:

    Vad fint med kungsängsliljorna tillsammans med förgätmigej 

    Jag älskar gullvivor, så ett extra tack för den bilden!

    Fin bild på Lucy!

    Så läcker den limefärgade rhododendron är och jag förstår verkligen att den rosa liljekonvaljen kallas för Princessan.

    Alla dina översiktsbilder visar mig en magiskt vacker trädgård där det blommar i fantastiska färger. Jag förstår du gillar att gå runt där och njuta. 

    Det är ju en toppenbra födelsedagspresent – grattis i efterskott!

    Kram!

    • Anita skriver:

      Så fint att du uppmärksammade förgätmigejen. Glömde nämna den, det är en kaukasisk förgätmigej med vita och gröna blad, fantastiskt fin. Den har fått dispens att växa i den vita rabatten bara för sina vita blad. Blomningen varar ju bara en kort tid 🙂

      Gullvivor är favoitblommor för mig. När jag fyllde år så fick jag alltid, när jag var barn, liljekonvaljer. Men vissa år, då våren var sen, hade inte liljekonvaljerna börjat blomma och då blev det istället gullvivor. Fina minnen.

      Blev så glad att den limefärgade rhododendronen äntligen blommade. Nu hoppas jag på blomning även nästa år, när den nu kommit på ”hur det går till” 😉

      Ja, liljekonvaljen är verkligen vacker som en prinsessa.

      Tack för grattiset. Och födelsedagspresenten är den bästa, är så glad att jag fyller år i maj.

      Kram

  22. Lena i Wales skriver:

    Har sagt det förut, men säjer det igen. Underbara bilder av natur och trädgård!

    Rhododendron och azaleor, fantastiska.

    Äppelträdens blomning, så vacker tid.

    Allium, älskar dem. har försökt med dem några gånger, men lyckats ganska dåligt.

    Också vackert med gullregn. Min blommade fantastiskt i år.

    Vackra rosor och dalior.

    Lördagskramar!

    • Anita skriver:

      Tack Lena … ja, det är en härlig tid nu. Det har nog varit ett riktigt blomsterår när det gäller rhododendron och azaleor. För att inte tala om gullregnen. Nu känns äppelblomningen långt borta men förhoppningsvis kommer resultatet i form av mycket frukt.

      Allium kan vara lite knepiga. Satte först på ett annat ställe men de kom bara upp första året efter plantering. Försökte under några år men gav sedan upp. Men så tänkte jag att ”jag prövar på en helt annan plats”. Och där fungerade det. De sprider sig för vart år som går. Vet egentligen inte var dom är skillnaden. Så om du har möjlighet kan du ju pröva på ett helt annat ställe i trädgården.

      Rosorna och dahliorna blommar fortfarande …

      Söndagskramar!

  23. Lollo skriver:

    Vilket vackert inlägg. En ren fröjd för ögat att skrolla igenom alla bilderna.
    Kram

  24. Anni skriver:

    Om vi orkar genom ditt inlägg? Ha! Det var egentligen inte speciellt svårt men samtidigt jättesvårt eftersom där är så sanslöst mycket vackert att se! Dina bilder på all fägring är helt underbara, så det är verkligen inte lätt att välja ut favoriter. Men azaleasluttningen tror jag tar priset. Fantastica!

    Och så Aïcha förstås, den vill jag ha – jag som inte gillar gult …

    Och den lilla söta liljekonvaljen …

    Och, och, och … Kram!

Lämna en kommentar