Bara ett höstinlägg till …

Känner mig som jag tjatat ut hösten senaste tiden. Skulle inte skriva några fler höstinlägg, inte ta några fler bilder och definitivt inte visa några fler höstbilder i bloggen. Men … ett sista inlägg innan jag stänger dörren till hösten får det ändå bli. Bloggen är ju min dagbok så jag tillåter mig själv ett par ytterligare höstminnen innan jag stänger dörren till det färgglada …

Den 16 oktober – Lunchpromenad och picknick vid Tullgarns slott

Det blåste kallt men solen sken från en klarblå himmel. Vi kokade kaffe och hällde på termos. Stekte ägg som fick bli pålägg på våra matsäcksmackor och så satte vi oss i bilen och gav oss iväg …

Det var en härlig dag och många av trädens kvarvarande löv glänste fortfarande som guld. Vi gick vägen upp mot slottet …

I två blomstertunnor fanns fortfarande lite sommar bevarad. När jag passerat dom vände jag mig om och tog en bild åt andra hållet, det håll vi just kommit ifrån …

Vi fortsatte i riktning mot slottet …

En pelargon som sett sina bästa dagar vägrade ge upp och sträckte sina spröda grenar mot en knallblå himmel …

Vi gick upp mot inre slottsgården och innanför det vackra räcket med utsikt över vattnet stod en soffa där vi satte oss och åt vår medhavda matsäck …

Mätta och belåtna vandrade vi ut i slottsparken. I fjärran skymtade ett blåskimrande dis och det var så vackert mot trädens solbelysta höstlöv …

Lek med skärpa och oskärpa …

Jag älskar att gå vid kanalerna. Det är som ett eget land där det alltid är lugnt och tyst hur mycket det än blåser och stormar i världen utanför …

Här skulle jag ta en bild på soffan i solen. Den blev totalt  misslyckad och jag skulle precis slänga den när jag upptäckte vår lilla linslus (som vi döpt till lins-Lucy) komma in från höger i bild …

Kanalerna igen …

Solens och skuggornas lek i de gyllene skogsbackarna …

Och så dessa ljuvliga lövmattor …

Sista bilden från den här sköna dagen vid Tullgarns slott får bli på lins-Lucy. Många tycker hon liknar en räv och visst finns det vissa likheter. Dessutom matchar färgen på hennes päls de vackra höstlöven. Vi brukar säga att hon är en riktig hösthund …

Den 17 oktober – lunchpromenad i Jägarskogen

Solen sken men det var blåsigt så lunchpromenaden fick bli i skogsmiljö. Vi åkte till naturreservatet Jägarskogen i Nykvarn. 

Ingen matsäck den här dagen men hade vi haft det hade vi kunnat suttit här och ätit den …

Prövade en närbild på några löv med mitt normalobjektiv …

Vägen in i skogen …

Det hade varit orientering …

Hade det inte varit för de röda löven skulle det här kunnat varit en vårbacke …

En lite murrig bild lyfte med hjälp av löven som hängde kvar som vackra smycken på trädets grenar …

Ljuset finns alltid, även där det är som mörkast …

Älskar dessa trädstammar. Skulle kunna omfamna dom alla men då hade vi väl aldrig kommit hem 🙂

Den 18 oktober – Lunchpromenad vid Eklundsnäsbadet

Måndag igen och bara tid för en kort lunchpromenad. Det fick bli vid vår närbelägna sjö Måsnaren. Jag hade kameran med men då tiden var knapp blev det bara ett fåtal bilder. 

… men vi vandrade i guld …

Ljuset flödade …

Och vattnet var så där vansinnigt blått. Och kontrasten mot den glödande vassen gjorde det än blåare …

Precis innan vi kom fram till bilen tog jag en sista bild för den här dagen. Nedanför kullen ligger den nu tomma och övergivna badstranden …

Och den bilden fick också bli den sista i det här inlägget. Nu får höstfotograferandet vara för min del för nu börjar mina bilder kännas tjatiga. 

Det är söndagen den 24 oktober, FN-dagen blev jag påmind om imorse när jag såg en lokalbuss med flaggor.  Efter en natt med nära 5 minusgrader är det nu ett par plusgrader och ett grått täcke har lagt sig över himlen. Inte lika blåsigt idag som det varit de senaste dagarna. En rejäl nordanvind som bitit i kinderna har vi haft. 

Återstår bara att önska er alla en fortsatt fin söndag och en fin kommande vecka!

Detta inlägg publicerades i Dagbok, Höst, Oktober. Bokmärk permalänken.

36 kommentarer till Bara ett höstinlägg till …

 1. Marit skriver:

  Kjære Anita,

  Du kan skrive så mange høstinnlegg du vil! Jeg nyter dine høstbilder, og det er også veldig vakre omgivelser du har tatt bildene i. Kanaler, vann og høstfarger passer utrolig godt til hverandre.

  Ønsker deg en fin søndag!
  Klem, Marit

  • Anita skriver:

   Tack Marit … så glad jag blir av dina ord! Kanske är det mest jag själv som känner mig tjatig 🙂 Kanalerna är mina favoriter vid Tullgarn, inte bara att fotografera utan att vandra vid. Så lugnt och stilla …

   Önskar dig en fin måndag kväll!
   Kram Anita

 2. Gunnel Moberg skriver:

  Jag älskar höstbilder! Den fina natur du promenerar i är helt underbar.Kram

  • Anita skriver:

   Vilken tur att du älskar höstbilder Gunnel … för det har ju blivit rätt många hos mig senaste tiden. Tack för dina fina ord!

   Kram

 3. Åsa skriver:

  Kära Anita,
  Dina vackra höstbilder kan man alltid njuta av 🍁. Vi brukar promenera vid Tullgarn och i Jägarskogen, det är spännande att se dessa välkända miljöer genom din kamera.
  Önskar er en fortsatt fin söndag. Vi ses på torsdag 💖
  Kram Åsa

  • Anita skriver:

   Tack fina Åsa ❤
   Vet ju att ni promenerar på många av dom platser vi också besöker så jag antar att du känner dig "som hemma" 🙂
   Och gissa om jag ser fram mot torsdagen … men dagarna går ju så sakta … 🙂

   Kram till dig ❤

 4. Märtha skriver:

  Jag ”älskar” stigar i skogar, den bilden väljer jag den här gången. Obs, stigar, inte körvägar! Men visst hade bilden där lins-Lucy dök upp en liten humoristisk nyans! ### Om bloggen är din dagbok, så är bloggen definitivt lekstuga för mig! Tyvärr är idéerna nästan för galna emellanåt… Vi hade kanske tre minusgrader i natt, det gick till lite över klockan elva innan minustecknet på termometern försvann. Nu, klockan 14.20, visas +4,1. Det utlovas varmare väder i veckan. De flesta löv har försvunnit. Sitter och jobbar med trädgårdsföreningens 70-åriga historia, skall utmynna i en utställning 20 november. Tepaus!

  • Anita skriver:

   Då är vi lika … jag är ju också stigfrälst. I viss mån även körvägar … men bara om dom är kantade av träd … alléer, annars får dom vara. Enbart bra för att ta sig till de där skogsstigarna.
   Jag gillar din lekstuga och jag tycker definitivt inte att idéerna är för galna, i varje fall inte för mig.
   Idag är det sol men en lite småsnål vind blåser. Och fortfarande finns oväntat många löv kvar på träden. Men asparna har tappat sina och vi har väldigt mycket asp här.
   Lycka till med trädgårdsföreningens 70-åriga historia. Spännande med utställning. Anar att det kan komma en rapport!
   Och på tal om te … nu blir det tepaus här också!

 5. Anna-Lena Larsson skriver:

  Just det. FNdagen idag! Förr gjorde vi alltid en temavecka i skolan kring FNdagen. Nu är ju min skoltillvaro begränsad till ett par musiklektioner per vecka. Får bli lite fredssånger då.
  Underbara vackerhetsbilder! Sol och höstfärger, så vackert.
  Ha en fortsatt fin höst! Kram!

  • Anita skriver:

   Ett par musiklektioner per vecka låter väl ändå bra … får se då om det blir några fredssånger.
   Tycker om ditt ord, vackerhetsbilder, Och ja … sol och höstfärger går ju inte att förneka att det är vackert. Och idag skiner solen återigen men kameran får nu vila och vänta på nya utmaningar.
   Kram och fortsatt fin höst till dig också!

 6. Eva, storasyster skriver:

  Tack för promenaderna genom dina kameraögon kära hjärtesyster. De blir verkliga njutningar. Jag har inte varit ute i dag. Motion har jag fått genom städning. Just nu lyssnar jag på Thomas Stenström och Ser du månen…den är så fin.
  Vi ses på torsdag älskade hjärtesyster!
  Många kramar och hälsningar från mig till er

  • Anita skriver:

   Jodå kära hjärtesyster … den här kommentaren gick in, det var nog bara WordPress som var lite söliga att visa den.
   Städning ger minsann mycket motion. Läste i vår lokaltidning imorse om Så mycket bättre som börjar på lördag. På tal om Thomas Stenström. Han är ju med där och är tydligen en av dom som kommer att vara med hela tiden. Ska vi gissa att ”Ser du mången …” kommer att tolkas av någon?
   Och jag skrev just till syster Åsa om hur jag längtar till på torsdag. Men att dagarna går så långsamt … 🙂 Men det ska bli sååå roligt!

   Kramar från oss tre och en extra hälsning från Lucy till ”monster” 😉

 7. Eva, storasyster skriver:

  Tack för de vackra promenaderna genom dina skickliga kameraögon kära hjärtesyster! I dag har min motion bestått av storstädning. På torsdag ses vi hjärtesyster. Det ska bli så mysigt! ❤❤
  Får se om det här inlägget kommer fram. Jag skickade ett nyss, men det blev något fel tror jag.
  Kramar och hälsningar från mig till er ❤❤

 8. Znogge skriver:

  Jag är väldigt glad för att du bestämde dig för ännu ett höstinlägg och delade dina bilder med oss. De är fantastiskt vackra och visar verkligen hur fin hösten kan vara och vilka färger den bjuder på. Tyvärr har vi inte haft så fina dagar här utan det har mest varit gråväder men i dag skiner solen. Då känns det betydligt trevligare att komma ut på promenader.
  Jag tycker att bilden där Lucy tittar in blev kul så klart att den skulle få vara med!

  Kram och god söndag!

  • Anita skriver:

   Så roligt att du ville följa med på mina höstpromenader. Det är kanske mest jag själv som känner mig lite tjatig med alla mina höstbilder. Jag har ju förstått att ni haft mycket gråväder med regn och blåst. Men vilken tur att det blev sol igår. Hoppas den fortsätter att skina.

   Här har solen skinit i princip hela dagen. Det kom lite moln men dom skingrades snart. Och vår lilla linslus Lucy trivdes på lunchpromenaden. I synnerhet som hon fick följa med in i djuraffären när vi skulle handla bajspåsar. Hon älskar att gå och nosa på alla godsaker men hon försöker aldrig ta något. Alla i affären tycker hon är så väluppfostrad men det är nog mest som hon är.

   Kram och fin måndag kväll!

 9. Anki skriver:

  För min del så ser jag gärna hur många som helst av dina vackra höstbilder! Jag kan inte se mig mätt på dem! Underbara bilder med ett fantastiskt ljus!
  Finaste Lucy … ja, hon ser verkligen ut att njuta av stunden där i solen. 🙂
  Önskar dig en fin avslutning på denna helg och en bra början på oktobers sista vecka!
  Kram ♥

  • Anita skriver:

   Tack snälla Anki ❤
   Ja egentligen älskar jag ju hösten så det är kanske inte fel att frossa i alla färger.
   Lucy älskar verkligen den här tiden på året. Ja hon älskar vintern också … om det inte är slask, det avskyr hon. Men hon lever verkligen upp och blir alldeles valpig.
   Ja tänk att vi går in i sista oktoberveckan. Snart har alla löv fallit men då blir det nya utmaningar. Att hitta allt vackert i det grå …
   Fortsatt fin vecka till dig också!

   Kram ❤

 10. walkaboutsweden skriver:

  Kaffe och stekta ägg-mackor – en klassiker! 🙂

 11. Ulla skriver:

  Hösten är ju så vacker och härlig, precis som dina bilder. Pelargonbilden sticker ju ut lite här från höstmotiven 🙂 Jag tänkte också lite så när jag gjorde mitt senaste blogginlägg att ”nä, nu blir det nog för mycket höstbilder”, men det blir det inte 🙂 Snart är det grått och trist och inga färgglada löv kvar, så vi får njuta av hösten så länge den finns.
  Kram och ha fin söndagskväll!

  • Anita skriver:

   Ja vi älskar ju faktiskt hösten du och jag. Men ibland känns det som jag har tagit alla bilder som finns att ta … men så är det ju inte. Det är ju som dom där blåsipporna om våren, dom tröttnar vi ju heller aldrig på 😉
   Och nu får vi ta oss an nästa utmaning. Att hitta vackert i det grå … spännande!
   Tack Ulla!

   Kram och fin vecka till dig!

 12. Blomsterbönan skriver:

  Man kan aldrig få för mycket höstbilder och bilder på Lucy! Lite svårt att se henne bara mot löven. Mille har nästan exakt samma färg, lite mörkare. Hans färg heter ruby och är också kamouflerad i höstlöven.

  • Anita skriver:

   Så roligt att du tycker det 🙂 Ja hon försvinner nästan bland löv vår lilla rödhåriga hundtjej. Förstår att Mille också är kamouflerad när det är höst. Ruby känner jag till, det är en vacker färg, djupare röd än den Lucy har.

 13. Anni skriver:

  Äsch, nog kommer det lite höstbilder i november också? I femtio nyanser av grått och mörker, men det har sin charm det också (försöker jag intala mig).
  Blå himmel är trots allt det bästa av det bästa och nog känner jag det där med komplementfärgerna när du fångar alla löv mot himlen. Det är ren färgterapi. Lite vatten på det så är det vackra med hösten komplett. Jag är så glad att jag får följa med på dina höstpromenader såhär eftersom jag mest håller mig inomhus och försöker få ordning på röran här. Väldigt långsamt dessutom, för att orka med.
  Suger åt mig lite energi och syre från dina bilder.
  Kram!

  • Anita skriver:

   Ja bilder kommer det allt i november, men kanske inte så färgrika. Men jag ska ta mig an utmaningen att hitta lite vackra motiv även när det är som gråast.
   Men jag håller helt med … inget slår en blå himmel och inget slår blå himmel och blått vatten mot de härligt varma färgerna. Färgterapi behöver vi och nu gäller det bara att hitta komplementfärger till de grå … som inte är en annan typ av grå … 😉
   Jag är väldigt glad att du vill följa med på mina promenader, i synnerhet som du inte hinner ut så mycket själv. Hoppas att du snart får ordning på röran även om du känner att det går långsamt. Men en dag så … och tills dess får du följa med på mina promenader ❤

   Kram till dig ❤

 14. NEEEEEJ! Dina höstbilder är inte tjatiga, men väldigt njutbara så här en bit från minus fem grader och nordanvind. Fast jag inte fick någon fika och inte fick klappa den söta Lins-Lucy. ❤
  Jag hade garanterat älskat att gå vid kanalerna och ha picknick vid Tullgarn slott. Kanske inte i slutet av november. Då har jag ändå inte tid.
  Kram, Bosse

  • Anita skriver:

   Tack så mycket … dom orden värmer i den grå höstens tid. Fikat smakade extra gott och Lins-Lucy fick en liten godbit hon också ❤
   Jag är helt övertygad om att du skulle älska kanalerna. Där är man omsluten av lugnet, det spelar ingen roll hur mycket det blåser i världen utanför. Även i grå november är kanalerna njutbara. Fast jag vet ju att du är upptagen med annat då. Ser fram mot att kryssa och jag kommer säkert att gå på grund men det bjuder jag på. Inte många dagar kvar nu 🙂

   Kram från ett just nu lite mulet fastland

 15. Marika skriver:

  Hej Anita!
  Jag blir lika glad varje gång av dina vackra naturbilder. Så vackert vid Tullgarns slott och fina omgivningar. Lucy passar verkligen in i omgivningen. Vackra soliga höstdagar är härligt.
  Ha det gott /Kram, Marika

  • Anita skriver:

   Hej Marika och tack 🙂
   Det är verkligen vackert vid Tullgarn, i synnerhet dagar då solen skiner. Lucy älskar våra utflykter. När vi säger ”ska vi åka bil” blir hon alldeles till sig, hoppar upp på oss och krafsar på benen. Hon riktigt skiner av lycka och hösten är hennes tid. Då är det svalt och så kan hon springa bland de matchande höstlöven.
   Som du säger, vackra soliga höstdagar är härligt. Snart har löven fallit men vi hoppas på många soliga dagar ändå.
   Ha det gott du också!
   Kram Anita

 16. Fairy Queen skriver:

  Wonderful places. 😍😍😍 I’d like to see your picnic food too. How you cook your eggs?

  • Anita skriver:

   Thank you very much! I always forget to take pictures of the food … to hungry I guess 🙂 Fried eggs over hard when on picnic, at home sunny side up 🙂

 17. Kristinas oas skriver:

  Vet du Anita, höstbilder kan jag aldrig se för många av! Lilla lins-Lucy är verkligen är hösthund och jag fnissade åt den där förmågan att hamna i bild! 🙂
  Önskar dig en fortsatt fin vecka!
  Kram Kristina

  • Anita skriver:

   Ja den färgrika hösten är inte dum … och lins-Lucy gillar hösten. Hon har en fantastisk förmåga att alltid springa in i mattes bilder. Men när matte vill ta en bild på bara henne, då vänder hon bort huvudet och går därifrån 🙂
   Tack Kristina och fortsatt fin vecka till dig också!

   Kram Anita

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s