Att lägga sig platt …

… det är precis det jag gjort de senaste dagarna. Jag har legat alldeles platt på gräsmattan för att föra ett samtal med scillorna i min gräsmatta …

Jag insåg att dom var inte lätta att ha att göra med. Dom vände sig bort när jag pratade med dom. Dom stod i klunga trots att samlingar inte är att rekommendera. Dom ville inte stå stilla utan vajade i nordanvinden. Det var då jag bestämde mig för att bara knäppa några (ganska många) bilder och sedan kolla dom i datorn och se vad det blev. Skärpa var inte det viktigaste, mer känslan …

Det här blev resultatet av mitt gräsmattemingel …

”Tittut” … sa den här …

En och annan porslinshyacint visade upp sig …

Som sagt, det där med skärpa är inte alltid det viktigaste …

Men här var det i varje fall en som skärpte till sig …

Och här nedan verkar en intressant konversation pågå …

En del var huvudet högre än de andra …

Här bara älskade jag den måleriska bakgrunden. Att skärpan hamnade på ett helt ointressant strå i förgrunden var totalt oväsentligt …

Och så var det det där med stora samlingar, men nog är det vackert med blått en masse …

Jag kollade också in platsen där mina julrosor växer. En Helleborus orientalis, inköpt innan pandemin på trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar, hade börjat blomma. Omöjliga att fotografera då dom hänger med huvudena men man kan väl ändå ana lite hur den ser ut, nästan som den har en balettkjol på sig …

Forsythian har i princip blommat ut så jag fick snabba mig på för att få med en på bild …

Valborgsmässoaftonen tog vi en promenad vid blåsippsstället där det nu istället lyste vitt av vitsippor. Då jag inte tagit en enda vitsippsbild i år fick det bli ett par stycken sådana också. Bara att lägga sig platt igen. Ganska svårt den här dagen då alla växte i gassande sol. Inte alls lätt att fotografera vita blommor i starkt solljus. Här lyckades jag i varje fall använda mig själv som skugga …

Och så några i flödande sol …

När vi var på väg därifrån kom en kanadagås och bröstade upp sig mot Lucy. Hon blev så rädd att hon tog skydd bakom husse. Ja det var nästan så jag gjorde det också, som den fräste och gick på …

Och det var väl ungefär allt för den här gången. Kan konstatera att sköna maj kommit och tagit med sig aprilvädret. Minusgrader på nätterna och kalla vindar på dagarna men i varje fall sol vilket vi är tacksamma för. Men snart ska det tydligen bli ändring. Nästa vecka ska det komma rejält med regn. Ja, ja … det behövs säkert det också. Så småningom ska det väl vända och komma in lite ljumma försommarvindar. Jag har inte städat trädgården ännu men det gör jag å andra sidan aldrig förrän en bit in i maj så det är inget konstigt …

Ikväll ska jag lyssna på Lunds studentsångare när dom sjunger in våren. En tradition jag inte vill vara utan. Idag kan jag sjunga med i ”O, hur härligt majsol ler” … för idag ler hon i varje fall.

En fin fortsättning på maj till er alla! Och, var försiktig därute.

Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

40 kommentarer till Att lägga sig platt …

 1. Eva, storasyster skriver:

  Underbara hjärtesyster tusen tack för vackra bilder och gott skratt! 😂😂 Du skriver så härligt till dina bilder. I dag gick jag den nya ”trägångstigen” längs kanalen på östra sidan. Så mysigt. Jag har längtat så efter att kunna gå där. En skön 1 maj hoppas jag ni får. Krama Lucky och hälsa så gott till Thomas. 🤗🥰💝❤

  • Anita skriver:

   Tack själv kära hjärtesyster. Jag har läst att dom äntligen öppnat upp så att det går att gå längs kanalen på östra sidan. Kanske du och jag ska gå där lite senare i maj när vi ääääntligen kan träffas igen 🙂
   Ler lite när du kallar Lucy för Lucky … det är nog matte och husse som känner sig ”lucky” över att ha en så fin hund som hon 😉 Hon hälsar förresten till moster och husse hälsar också.

   Kram och fin söndag till dig ❤

 2. Anki skriver:

  Helt underbara bilder från din träff i gräsmattan med scillorna … och så fina konstnärliga foton på dem och annat vackert … jag sitter här med ett nöjt leende på mina läppar!
  Inte alls underligt om Lucy blev skrämd av kanadagåsen – de kan verkligen bli skräckinjagande!
  Ha en fin fortsättning på helgen!
  Kram

  • Anita skriver:

   Tack Anki … ja det var ett litet trevligt mingel jag hade tillsammans med scillorna i gräsmattan. En och annan porslinshyacint dök också upp för att mingla. Snart är det dags för balkansipporna att entra scenen. Dom är också trevliga att umgås med 🙂
   Ja jösses så skräckinjagande gåsen blev när hen bröstade upp sig och fräste . Har aldrig tänkt på att dom är så stora. Det kändes som Lucy inte räckte högre än till knävecken på den … om dom nu har knäveck.

   Kram och fin söndag ❤

 3. Blomsterbönan skriver:

  Fina bilder, jag gillar när det är suddig bakgrund och fokus på ett föremål längst fram. Det är effektfullt. Ja scillorna och vitsipporna struntar alldeles i restriktionerna. Här ser det ut som det har snöat i skogen, massor med vitsippor!

  I somras i stugan fick vår ena katt hybris och skulle smyga på ett gäng gäss. Som ensam katt är det en dum idé! Tio gäss som vänder sig om och väser, det tog inte många sekunder så satt han i vårt sovrum på övervåningen och pep livrädd!

  Fick besked från handelsträdgården igår att de inte går att beställa Gingko just nu 😭 Det är renrakat. Jag får tråna en stund till.

  Trevlig första maj!

  • Anita skriver:

   Tack så mycket. Ja suddigt blev det en hel del av 🙂 Blommorna i backarna och på gräsmattorna bryr sig inte ett dugg om att hålla avstånd. Och bra är väl det, då kan jag njuta av massblomning. Vitsippor som växer en masse är så vackert. Lika vackert som ramslök som jag sett några gånger på resor jag gjort.

   Men … stackars kissekatten. Fast han lärde sig nog att det inte är läge att smyga på gäss. Dom kan verkligen brösta upp sig och väsa högt.

   Asch då, du får som sagt tråna en stund till. Jag försökte ta skott förra året men lyckades aldrig få dom att rota sig. Prövade både med att ha dom i vatten för att se om det skulle bli rötter och att sätta dom direkt i kruka, både med och utan plastpåse över. Ett klarade sig men det är hur ynkligt som helst och ser inte ut att må bra så jag tror att det är på väg att dö. Har läst att det kan vara svårt att föröka Ginkgo men vet inte om det är så. Jag lyckades i varje fall inte. Det kan ju vara en av orsakerna till att det är så svårt att få tag på dom.

   Trevlig söndag!

 4. walkaboutsweden skriver:

  Starkt solljus är svårt, men du lyckades verkligen bra.
  Å det där med suddighet/oskärpa blev hur fint som helst!

  Trevlig helg Anita

 5. Marit skriver:

  Så vakre bilder, Anita! Det virker som en god idé å snakke med scilla, og det har jeg aldri prøvd før 😉
  De er jo så vakre, og sprer seg utover alt. Men de er tilgitt nettopp fordi de er så vakre. Det er et stort behov for regn her nå, så jeg håper at det kommer mye til uken.

  Ha en fin 1.mai!
  Klem, Marit

  • Anita skriver:

   Tack Marit 🙂
   Jodå, jag tycker att du ska pröva att prata med scillorna, dom är inte så mycket för att svara men ändå. Och visst sprider dom sig lite som dom vill. Men det gör mig inte så mycket, jag städar ju trädgården så sent ändå och då är dom i regel utblommade.
   Det är väldigt torrt och regn är välkommet. Och efter det får gärna värmen komma.

   Önskar dig en fin söndag!
   Kram Anita

 6. Anna-Lena skriver:

  Vilken häftig bild på gåsen!
  Och scillorna gillade jag verkligen .
  Att ta bilder på vita blommor är ju hopplöst. Har inte blivit av att köpa bättre objektiv ännu… tror att det bästa är att jag åker till affären flr kameror i Bsnkeryd, och ber om råd.
  Ser fram emot lundasångarna. Kram!

  • Anita skriver:

   Både jag och gåsen tackar 🙂 Den bröstade verkligen upp sig och det gällde att vara på sin vakt.
   Scillorna brer ut sig och blir, inte ett hav men väl en liten insjö. Bara att lägga sig platt och rikta kameran mot dom, alltid blir det några bilder att spara.
   Ja vita blommor är inte lätta och den här dagen hittade jag inte en enda som växte i skugga. Fick agera skugga själv. Lycka till med objektivet! Och så hoppas jag att du, liksom jag, fick en trevlig kväll tillsammans med Lunds studentsångare.

   Kram och fin söndag!

 7. Eva skriver:

  Ha ha så rolig text till bilderna. Små konstverk. Kanadagäss kan skrämmas rejält. Studentsångarna vill man inte missa.
  Trevlig fortsättning på helgen!

  • Anita skriver:

   Tack Eva 🙂 Ja det är kul att måla med hjälp av scillor och macro. Och oj som dom kan skrämmas, kanadagässen. Första gången vi hamnat i närkontakt. Det kom en till farande mot oss så vi fick vika av en annan väg.

   En fin söndag till dig!

 8. Märtha skriver:

  ”Konversationsbilden”! Den vinner den här gången. En träffande text ”lyfter” ofta en bild till högre höjder! Så det var vinnaren den här gången, enligt enväldiga domaren Ordodlaren. Har haft en riktigt skön första maj, just nu undrar jag om jag skall lägga mig eller inte, nattuggla som jag (vi) är. Gillar dina blombilder! Ha det gott!

  • Anita skriver:

   Tack så mycket du enväldiga domare Ordodlare 🙂 Konversationsbilden gillar jag själv för det kändes verkligen som om dom stod och konverserade.
   Låter som ni haft en trivsam första maj, har för mig att du nämnde att ni hade fått order att leta fram studentmössorna. Undrar hur länge ni nattugglor var uppe. Här är det alltid tidig sänggång som gäller. Lägger jag mig för sent är det stört omöjligt att sova.
   Sol med vandrande moln här idag och lite hotfullt i fjärran. Regnet är på väg!
   Ha en bra söndag!

 9. Znogge skriver:

  Bilderna alltså! De är så fantastiskt vackra var och en på sitt sätt! Gåsen är kanske inte lika söt men bilden är så bra och det framgår tydligt vem som bestämmer var skåpet ska stå. Jag förstår att Lucy backade och det var klokt för gäss är inte att leka med. Tack för inspirationen för nu är det jag som ska plocka fram mitt makro och använda det regelbundet.

  Kram och ha en härlig söndag!

  • Anita skriver:

   Tack så mycket! Scillor är tacksamma fotoobjekt, man behöver liksom inte bry sig för dom är så många och alltid är det någon som hamnar i skärpa. I skärpa hamnade också den ilskna gåsen. Lucy såg verkligen förskräckt ut när hon gömde sig bakom husse. Vi passerade ändå en bra bit ifrån dom (dom var två nämligen) men dom såg oss tydligen som ett hot och valde att säga ifrån på skarpen.

   Kram och fortsatt fin söndag!

 10. Marika skriver:

  Hej Anita!
  Underbara bilder på vackra blommor. Gåsen hade jag nog också backat undan för. Den ser skrämmande ut. Saknar vårtraditionerna, med sång och vårtal, men vi får hoppas att de kommer tillbaka nästa år.
  Ha det bra /Kram Marika

  • Anita skriver:

   Hej Marika!
   Tack så mycket. Ja gåsen var riktigt skräckinjagande. Jag tittade på Lunds studentsångare så jag fick i varje fall höra de kära vårsångerna. Nästa år kanske … Vi får hoppas att det är lite tillbaka till det normala då, även om det väl aldrig blir riktigt som innan pandemin.
   En fortsatt fin vecka till dig!

   Kram Anita

 11. Ulla skriver:

  Fick du något vettigt svar från scillorna…. 🙂 Men det ser ut som de i alla fall gärna visade upp sig från sin bästa sida. Helt ljuvliga bilder! Och jag undrar om jag inte gillar den med oskärpa bäst, även om de andra också är jättefina! Oskärpa kan verkligen ge en bild ett helt annat intryck/uttryck.
  När jag skaffade mig en ny kamera för 5, 6 år sedan, så valde jag en med vinklingsbar skärm, just för att slippa ligga platt på marken. Enda nackdelen är att jag då måste ha glasögonen på mig för att se bra på skärmen. Men det underlättar verkligen när man vill ha det låga perspektivet. Man är ju inte riktigt lika vig längre. Ner kommer jag alltid, men upp…… 🙂
  Ha det fint!
  Kram

  • Anita skriver:

   Nej vet du Ulla, dom där scillorna var inte mycket att prata med. Dom minglade mest med varandra, brydde sig inte alls om mig 🙂 Jag kände mig lite som en fotograf som försöker fånga publiken på något stort event. Kul att du gillade den med oskärpa, tyckte själv den blev lite ”akvarellig”. Låter bra med en kamera med vinklingsbar skärm. Kanske blir en sån om jag någon gång kommer mig för att byta kamera. Och nej … lika vig som i ungdomen är man ju inte längre 🙂 Men det fungerar i varje fall hyfsat för mig efter det att jag opererat meniskerna i båda knäna. Men … jag måste vara försiktig så dom inte går sönder igen.

   Kram och fortsatt fin vecka!

 12. Anni skriver:

  Som att kliva rakt i en i poetisk dikt, så ljuvt och vackert är ditt inlägg. Jag bara suckar lite av njutningen. Himla tur att du fortsätter att blogga och inte låter den där tvekaren som var på tillfälligt besök övertyga dig om något annat. Hur skulle vi kunna vara utan dina foton och dina ord?
  Och så kom en arg gås och förstörde hela ljuvligheten 😀 😀 😀

  • Anita skriver:

   Åååh, det var fina ord det Anni ❤ Poetisk dikt … ända tills man kommer till slutet då med den mycket ilskna gåsen. Rackarns så arg den var. Och det var en till en bit bort som närmade sig. Kanadagäss är inte att leka med, det är en sak som är klar.
   Tvekaren har avlägsnat sig för tillfället. Ska försöka hålla den borta 🙂
   Idag har jag varit duktig och städat rabatten på framsidan av huset. Nu har jag lagt på gödning, både i rabatten och på gräset så nu får regnet komma … det ska vara på väg så imorgon lär det bli paraply på promenaderna. Men regnet behövs och sedan ska det komma värme …. härligt 🙂

   Kram och fin kväll till dig!

 13. Åsa skriver:

  Finaste Anita
  Som alltid vackra bilder, och tack för de roliga texterna ♥️.
  Vi hoppas också på lite regn, gräsmattan vid stugan tog stryk i höstas när vi reste växthuset. Den har fått gödning och nya frön har såtts, håller tummarna för att den piggar på sig.
  Önskar er en fortsatt fin vecka!
  Kram

  • Anita skriver:

   Tack finaste Åsa ❤
   Ja det är inte lätt när man måste gå mycket på en gräsmatta. Då tar den stryk men, dom brukar kunna hämta upp sig så med gödning, frön och kommande regn ska du se att den blir bra igen. Jag gödde gräsmattan på framsidan igår och väntar nu själv på regnet. Städade rabatter, höll på hela dagen så idag är jag totalt mörbultad. Men jag ville bli klar innan regnet.
   Ha det nu så fint så hoppas jag att vi kanske snart kan ses.

   Kramar till er från oss tre

 14. Såå fina bilder du tagit på blommorna och kanadagåsen ser ju rent av livsfarlig ut där han bröstar upp sig. Ha en fin vecka.

  • Anita skriver:

   Tack så mycket 🙂 Ja kanadagåsen var inte att leka med och den hade en kompis en bit bort som också siktade in sig på oss så det gällde att kapitulera.

   Ha en fin vecka du också … trots regnet, men snart kommer nog värmen …

 15. Lisa skriver:

  Så fina bilder – härligt med all blommor nu.

  • Anita skriver:

   Tack så mycket! Ja det är en ljuvlig tid nu. Kommer dessutom värmen efter regnet som just nu faller, då kommer naturen att explodera!

 16. Lena i Wales skriver:

  Sköna maj har kommit till dig! Äntligen!
  Vi hade ösregn i måndags, men idag är det soligt och vackert. Ska ut på en förmiddagspromenad med en vän om en stund.
  Underbara blombilder med olika skärpa.
  Kramar och ha det gott!

  • Anita skriver:

   Ja sköna maj har kommit och jag sjöng in månaden tillsammans med Lunds studentsångare. Jag har ju själv sjungit vårsångerna när vi sjöng in våren i vår kör för många år sedan så jag kan texterna 🙂
   Härligt att ni har det soligt och varmt idag. Hoppas det är den värmen vi kommer att få i nästa vecka efter regnet som vräker ner idag tillsammans med hårda vindar.

   Kramar till dig och så hoppas jag att ni får en fin förmiddagspromenad!

 17. Dina bilder är så ljuvliga att man skulle vilja ligga där också! Du visar också på att det behöver faktiskt inte vara skärpa på bilderna- om man fotat på rätt sätt. Tack!!
  KRAM/Susie

  • Anita skriver:

   Tack Susie! Nej det är tur att det inte alltid behövs skärpa … den blir svårare och svårare att hitta har jag märkt 😉

   Kram Anita

 18. De bilder som du valt att visa upp har hög klass, som små konstverk. Undra vilka ämnen du och de hann klara av under samtalsämnena på låg höjd. Scilla verkar inte kunna stilla och snälla.
  Du och din skugga är lite lika Lucky Luke. Du har kamera och han har sin ”puffra” som vi sa som tuffa grabbar.
  Vilken tuff rackare som bröstade upp sig. Är man sådan blir det inga vänner. Eller det gäller kanske mer för tvåfotade människor.
  Då är det ett par veckor kvar tills du städar trädgården.
  Kram, Bosse

  • Anita skriver:

   Jag bugar och tackar …. 🙂 Oj, vi dryftade många intressanta ämnen, bland annat att våren är så kall att scillorna blivit alldeles blåfrusna. Kanske därför dom inte höll sig stilla, dom var tvungna att röra sig för att hålla värmen.
   Gillar liknelsen med Lucky Luke … och ”puffra” sa även vi tuffa tjejer 🙂
   Gåsen fick i varje fall ingen av oss som vän. Hålla på så där och fräsa och leva rövare. Men … den ville nog mest skydda sig själv och sina nära så den är förlåten.
   Om regnet håller sig borta kommer trädgården att börja städas till veckan. Idag hotas med regn så det blir paraply på promenaden.
   Hoppas ni får en fin dag på ön och att regnet inte når er …

   Kram, Anita

   • Kan du inte ha en webbkamera i trädgården så jag ser hur det flyter fram och framför allt att du inte ligger och latar dig någonstans. 😉 Idag blir det nästan för varmt för trädgårdsarbete. Hoppas du njuter mer än pustar.
    Kram, Bosse Retsticka

 19. Carina skriver:

  Alltså alldeles ljuvliga bilder och det är så härligt med bokeh och mjuk oskärpa 🙂 Jag åkte till gläntan, tog med hängmattan jag var så trött. Fotade några vitsippor men hade inte riktigt feeling. Det hade du – vilket tur att du la dig platt 🙂

  Kram, Carina

  • Anita skriver:

   Tack så mycket Carina 🙂
   Mjuk oskärpa är roligt att leka med. Det låter härligt att ta med sig hängmattan till gläntan. Och jag förstår hur du kände det. Ibland har man helt enkelt ingen feeling. Tyvärr händer det mig oftare nu för tiden. Har inte alls samma hungriga inspiration när det gäller att fotografera som jag hade förr. Men den här dagen fanns den där och då var det bara att lägga sig platt 🙂

   Kram, Anita

 20. Kristinas oas skriver:

  Men åh! Scillorna blev ju försvinnande skira i din tappning! Vilken tur att du kröp omkring nära marken ett tag. 🙂
  Här är det inte så mycket tvekan som tidsnöd som håller mig borta från bloggandet just nu. Har varit lite väl mycket på flera fronter och då gäller hård prioritering. Frostnätterna har lämnat oss och jag håller tummarna stenhårt att det fortsätter så nu. Vi fick 35 mm regn i förra veckan och trädgården exploderade i grönska och blomning.
  Kram!
  Kristina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s