Det börjar lysa blått i backarna …

Äntligen börjar dom vakna efter den långa vintern. Dom där som är så välkomna, dom där blå. Jag pratar naturligtvis om blåsipporna … Hepatica nobilis.

Den 23 mars var vi ute vid vårt blåsippsställe för ryktet hade gått att dom börjat titta fram. Dom var inte många och då vi hade bråttom så blev det bara några få bilder tagna. Men ändå, det måste ju dokumenteras att vi den här dagen såg de första blåsipporna våren 2021. Vilken dag det var … plus 12 grader och i det närmaste vindstilla. En riktigt vårdag när vårdagar är som bäst.

Lucy var inte så intresserat av just blåsippor. Hon undrade var husse tog vägen när han gick tillbaka till papperskorgen med bajspåsen. Det går absolut inte att gå förrän hela flocken är samlad så jag fick stå där och vänta tillsammans med henne och då kan man ju passa på att ta en bild, när hon för en gångs skull är stilla …

När husse kom tillbaka fortsatte vi stigen fram. En tyghund satt på en sten, alleldes för sig själv …

Jag hade macrot på kameran så det var inte att tänka på att fånga några landskapsvyer. Det blev bara en bild på den färgskiftande strandkanten där is och öppet vatten tillsammans bildade färgnyanserna …

Och så var det ju det där med blåsipporna. Som sagt, dom var inte många så tre bilder fick det bli. En ensam blå …

En grupp sippor som såg ut som en liten bukett …

Och så använde jag lite rödtonade fjolårslöv som filter för att få en lite drömsk bild …

Och det var allt. Nu är dom i varje fall dokumenterade. Om någon dryg vecka blir det ett nytt besök för det här är ett ställe där backarna brukar lysa blå och det vill jag inte missa.

En fortsatt fin vecka till er alla!

Detta inlägg publicerades i Blåsippor, Hepatica nobilis, Vår. Bokmärk permalänken.

52 kommentarer till Det börjar lysa blått i backarna …

 1. walkaboutsweden skriver:

  Vilken energikick jag fick av de där blåsipporna! ♥

 2. Marit skriver:

  Så nydelige de er Anita! Blåveis gir meg en helt spesiell følelse, for når den blomstrer er det jo vår 🙂
  Lucy er også så søt. Her har det vært 12 grader i dag, og jeg ser at det minker på snøen selv om det tar tid. Det er en herlig tid vi har foran oss nå!

  Ønsker deg en fin kveld.
  Klem, Marit

  • Anita skriver:

   Ja äntligen kan vi njuta av blåsipporna igen. Så bra att vårvärmen kommit till dig också. Du ska se att nu kommer nog snön att smälta snabbt. Snart är det dags för blåsippor hos dig också Marit. Och visst är det en härlig tid som nu ligger framför oss!

   Önskar dig också en fin kväll!
   Kram Anita

 3. Gunnel skriver:

  Så vackert! Tyvärr fans det inga blåsippor i närheten av där jag bor, utan jag får ta bilen och köra iväg en bit. Men det är det värt. Kram

  • Anita skriver:

   Ja blåsippor är favoriter på våren och ger ett vårpirr i magen. Vi har en liten backe med blåsippor men backarna där det lyser blått … den nås bara med hjälp av bil.
   Kram

 4. Blomsterbönan skriver:

  Iiiiiiih vad gulliga! Både Lucy och blåsipporna! Bra att hon håller ihop flocken! Känner igen det, Mille tycker det är jobbigt om vi på kvällarna är på olika våningarna. Speciellt om jag är uppe och resten nere. Då ligger han vid trappan och suckar.

  Ja tänk vilken kick det är att våren är på gång! På söndag är det ju dessutom sommartid!

  • Anita skriver:

   Javisst är dom … även om jag tycker Lucy är gulligast 🙂 Känner precis igen det där med att vara på olika platser hemma. Lucy tycker det är dumt när vi inte är tillsammans allihopa. Och man märker att hon håller koll. Men hon har lärt sig att matte springer som en tätting upp och ner för trappan, i synnerhet nu när hon håller på så mycket med omplantering av blommor.
   Och just det … sommartid på söndag. Tur att de flesta klockor ställer om sig själva nu för tiden.

 5. Anna-Lena skriver:

  Så fin hund! Och så många blåsippor! Hittade min allra första igår. ( måndag 22) Gick ner på knä och insöp doften. Verkligen en speciell vårdoft! Och tog en bild med mobilen!
  Ha det gott! Kram!

  • Anita skriver:

   Tack Anna-Lena! Så många var inte blåsipporna ännu men dom kommer att bli, stället är ett riktigt blåsippsställe och om ett par veckor kommer backarna att vara helt blå. Ljuvligt. Själv går jag inte ner på knä utan lägger mig raklång för att komma på samma nivå som sipporna när jag ska ta bilder. Det är många gånger som det hänt att folk kommit och frågat om jag mår bra … inte lätt att veta när man får se en människa ligga orörlig i skogen. Men roligt att folk bryr sig.
   Ha det gott du också!
   Kram

 6. Märtha skriver:

  Blåsippor… Det tar garanterat minst en månad… Här finns inte så många, när jag flyttade hit grävde jag upp några från min tomt som var ganska så blå om vårarna. Alla har inte överlevt. Var tvungen att ”omplantera” några i höstas, de finns nu närmare huset, men där ligger snön fortfarande. Traskar runt på vägar och stigar, men är enbart koncentrerad på träd nu när man ser deras former. Har ”specialstuderat” ek för ett halvkåseri (som publiceras om någon vecka), nu funderar jag på följande träd/buske, men vet inte vilket/vilken jag skall välja… Men bilden av Lucy kan jag inte motstå!!!

  • Anita skriver:

   Nej blåsippor är inte alltid lätta att få att trivas. Jag har ungersk blåsippa i trädgården. Den fungerar bra hos mig. Tänk att snön fortfarande ligger hos dig. Så brukar det vara hos mig men de senaste åren har det varit snöfritt redan i slutet av mars. Ja förra året så var ju hela vintern snöfri men i år är det perioderna med tvåsiffriga temperaturer plus regn som tagit bort snön snabbt. Fast å andra sidan hade vi ju inte lika mycket som du har.
   Låter intressant med specialstuderingen av ek, ser fram mot det halvkåserit.
   Sol här idag … lite blåsigt men 9 grader varmt.
   Ha det gott!

 7. Anki skriver:

  Alldeles underbart Anita! Ljuvliga bilder på de blå skönheterna … och på finaste Lucy! Ev. ska jag åka och kolla ett av mina ställen idag – har jag tur finns det blåsippor i olika nyanser, men det kan vara en vecka eller två för tidigt 🙂 Mina röda slog ut igår … och de ungerska blå är på gång 🙂
  Ha det gott!
  Kram

  • Anita skriver:

   Tack Anki 🙂 Ja vårpirret i magen infann sig igår när jag såg de första blå. Längtar så efter att backarna ska lysa i blått. Och Lucy fastnade på bild för en gångs skull, jag tar bilder varje gång men hon håller sig aldrig still så dom flesta får jag slänga.
   Vi har just kommit hem från en skogspromenad men i den skogen fanns inte en enda blåsippa. Ska bli spännande att höra om du hittade idag … blåsippor i olika nyanser, visst är det härligt. På ”mitt” ställe är det mest de vanliga men en och annan rödtonad finns där plus ljust, ljust blå, nästan vita. Härligt med de röda som slagit ut hos dig. Jag har också ungerska men dom har långt kvar hos mig. I vår trädgård är allt jättesent beroende på att vi har en skogsbacke som skymmer solen.

   Kram och fortsatt fin onsdag!

 8. Ulla skriver:

  Härligt! Det är något alldeles speciellt med blåsippor! Ljuvliga bilder på dem. Här är de inte uppe ännu. De är mycket senare i år än förra året, då var de första uppe redan i slutet på februari om jag inte minns helt fel 🙂 Kanske vi kollar vårt ställe senare idag.
  Åh, det känns igen det där med att hundar inte vill gå förrän alla är samlade. Det har väl att göra med att de är flockdjur, alla måste vara med 🙂
  Kram och ha det fint!

  • Anita skriver:

   Javisst är det härligt och alldeles speciellt när man får se dom första blåsipporna. Vi brukar nog prata om dom varje år tror jag 🙂 Jag var förvånad att dom kommit upp med tanke på att vi haft så kalla nätter. Men med solens hjälp så letar dom tydligen sig upp. Om ett par veckor kommer det att lysa blått, det är en härlig tid. Då ska det bli fler bilder 🙂 Hoppas du hittar snart också.
   Japp, hundar är flockdjur och flocken måste vara intakt, annars vägrar Lucy gå. Det går bra om bara en av oss går ut med henne för då vet hon att det ska vara så. Men går vi ut alla tre, ja då kan vi inte gå olika vägar och träffas på något ställe. Det betyder att dom alltid får vänta när jag ska fotografera 🙂

   Kram och fortsatt fin onsdag!

 9. Så glad att du visade bilder på blåsippor – jag har inte sett en enda hitintills! 🙂 Fast det kan ju bero på att vi inte varit ute i naturen i år. Får nöja mig med att sitta i växthuset och göra lite nytta, samt sitta vid pallkragarna och rensa vilket jag ska göra så fort solen tittar fram igen. idag är det nämligen gråväder….. 😦
  Och bilden på Lucy är otroligt fin, man vill bara klappa och krama och pussa och kela…..!!!
  KRAM/Susie

  • Anita skriver:

   Jag förstår mer än väl att du inte kunnat ta dig ut i naturen. Men så småningom hoppas jag du kan göra det. Men bara att kunna sitta i växthuset och sitta vid pallkragarna och pyssla och fixa måste ju kännas ljuvligt. Vi hade gråväder på förmiddagen men nu skiner solen här så jag hoppas den letat sig till dig också.
   Och Lucy, visst är hon väl go. Just nu sover hon i korgen bredvid mig. Vi har varit ute på en 1-timmes-promenad och det tog visst på krafterna.

   Kram Anita

 10. Znogge skriver:

  Vilka ljuvliga bilder på blåsipporna! Tyvärr så ser vi dem sällan här vilket är synd för de hör våren till. Bilden på Lucy är självklart lika fin den med och visst måste man passa på när de står still. Det är absolut ingen självklarhet att göra det när man är hund och är utomhus 😉

  Kram och ha en härlig onsdag!

  • Kristina Skoglund skriver:

   Vackra Blåsippor, här är det mycket snö kvar än. Bilden på Lucy är också fina. Kram Kristina.

   • Anita skriver:

    Tack Kristina! Förstår att det är mycket snö kvar hos dig men så småningom så kommer våren.
    Ha en fortsatt fin vecka!
    Kram Anita

  • Anita skriver:

   Tack så mycket! Nej det är väl så att blåsippor inte är så vanliga nere hos er … eller är det något jag bara inbillat mig kanske. Att hinna ta en bild på en hund som absolut inte vill vara still är inte lätt men ibland står hon som förstenad och då passar matte på 🙂

   Kram och fortsatt fin onsdag!

 11. Marika skriver:

  Hej Anita!
  Ljuvligt med de första blåsipporna, har gått och spanat på mina i trädgården, men de har inte kommit så långt ännu. Det blev riktigt fina bilder.
  Ha det gott /Kram, Marika

  • Anita skriver:

   Hej Marika!
   Båda kommentarerna gick in. Dom har gjort uppgraderingar på WordPress och jag tror att det kanske var därför. Uppgraderingen skedde nämligen någon gång under förmiddagen.
   Javisst är det ljuvligt med de första blåsipporna. Vet ju att du har i din trädgård för du har visat bilder på dom. Hoppas dom dyker upp snart för det är verkligen något visst när dom kommer på våren.
   Ha det gott du också!

   Kram Anita

 12. Marika skriver:

  Hej Anita!
  Den första kommentaren försvann, gör ett nytt försök.
  De första blåsipporna är ljuvliga, har spanat i min trädgård, ser knoppar, så snart är det dags för dem också. Du fick riktigt fina bilder av dem.
  Ha det gott /Kram, Marika

 13. Carina skriver:

  Härligt! Har inte tittat här ännu. De sista dagarna har varit rätt blåsiga och jag har kört fliskvarn. Men såg att min ‘Peach Blossom’ har knoppar i jordytan så snart är det dags. Sista bilden – vårblommor ska ha löv som sällskap det gör helheten såå mycket finare 🙂

  Kram, Carina

  • Anita skriver:

   Ja det är härligt när dom kommer. Vet ju att du har blåsippor i många olika nyanser att titta på. Och visst ska dom ha löv som sällskap, Det är ju så det är i naturen. Just blåsippsbilder får bli som dom blir. Grenar, löv och annat som är i vägen får vara i vägen helt enkelt 🙂

   Kram Anita

 14. Sandra Jönsson skriver:

  Jag tycker du tog jättefina foton, Anita. Vad är det för macro du använder? Och Lucy, sen. Vilken skönhet! Vad är hon för ras? (Jag vet inte så mycket om hundar, tycker dock de är oerhört söta.)

  • Anita skriver:

   Tack Sandra! Jag har ett Canon Macro 100 mm f2,8. Det är gammalt men fungerar även om det är stort och tungt.
   Lucy är en liten blandrashund och vi tycker också att hon är oerhört söt, men så tycker väl alltid matte och husse 🙂

 15. Lena i Wales skriver:

  Så roligt att höra att våren är på väg till dig också. Minsta lilla vårtecken ger hopp.
  Underbara foton, som vanligt. Du är en fantastisk fotograf.
  Ha det bra!

  • Anita skriver:

   Ja äntligen är våren på väg och även blåsipporna … soligt idag även om lite kylig vind. Men i uterummet är det härligt nu, för en stund sedan plus 23 och en sol som letar sig in.
   Kram och tack Lena.

 16. Vilken härlig blå aptitretare inför morgondagen. Det är en njutning både att få se de första få och sedan förhoppningsvis ett blått hav i april.
  Den taktiken får du köra med fler gånger. Skicka iväg husse med påse och få till en gullig stillbild på Lucy. Måste säga att du var skicklig på att få till en stillbild på den andra söta hunden också. Hur bar du dig åt? 🙂
  Förstår att ni ser fram emot ett återbesök i nästa vecka. Blir det varmt några dagar finns möjligheten.
  Kram Bosse Mack

  • Anita skriver:

   Aha … nu är jag naturligtvis nyfiken på vad aptitretaren resulterade i. Hur många blå hittade ni … vet ju att ni har ställen som lyser blått ni också även om vi får vänta in i april.
   Japp, jag kommer att fortsätta den taktiken. Husse får gå iväg och då står hon still, som om hon vuxit fast och väntar och då är det bara att rikta kameran. Och oj, det var inte lätt att få till bilden på den andra hunden … men det gick till slut 🙂
   Idag är det soligt och fint här men blåsippsbacken får vänta. Istället blir det nog en slottspromenad … frågan är vilket slott vi ska välja. Visst låter det väl lyxigt att kunna välja bland olika slott.

   Kram och fin lördag!

   • Låter sagolikt att kunna välja bland olika slott. Den lyxen har vi inte här. Men det låg ganska tätt med fina slott i trakten om Ystad.
    Behöver jag vara finklädd inför slottsinlägget? 🙂
    Tidig påskkram

    • Anita skriver:

     Ja det är ett sagolikt lyxproblem … vilket av slotten ska vi nu välja idag … Den här dagen föll till slut valet på Tullgarn (stavningskontrollen vill av någon anledning ändra till Tullgran, inte mycket kunskap om våra slott där inte).
     Inlägget är på gång inom några dagar men det ska nog till lite fler bilder … det blev lite tunt med foton och jag vill ju gödsla med bilder som du vet 🙂 Och nej … finklädsel behövs inte. Vi tillåter s.k. casual klädsel på våra slottspromenader …
     Regn här idag och blåsigt. Får klä på mig regnkläder till promenaden och sedan hålla mig inne i salongerna …
     Hoppas ni har en fin dag på örn!

     Påskkram

 17. Tove Elisabeth Olberg skriver:

  Å ååå så blå
  de i sippeparken stå
  Lysa känsla i vårt sinne
  varje år samma minne
  Ändå nytt att skåda varje gång
  finna glädje fröjdas när vi stämmer in i blåsippesång
  Tack för inspirationen
  när jag nu fick en stund på versiga tronen
  🙂 Må gott kram

  • Anita skriver:

   Nej men Tove! Vilken dikt! Oj så imponerad jag blir. Och glad att jag fick bidra med inspirationen så du fick en stund på versiga tronen. Nästa gång vi besöker blåsippsbacken ska jag tänka på dig och din dikt 🙂
   Sol här idag! Hoppas solen skiner på dig idag också så du kan njuta av våren!
   Kram och må så gott!

 18. Anni skriver:

  Men lilla tyghunden då ❤ Det gör alldeles ont i mitt hjärta! Måtte matte eller husse finna den snart!
  Blåsipporna är igång här också och till min glädje såg jag att de spritt sig. Men någon blå backe som den du beskriver, den lär jag få vänta på. Man får vara glad för det lilla och för att man får se så vackra foton hos dig.
  Kram!

  • Anita skriver:

   Ja men visst är det så Anni. Jag tänkte faktiskt precis samma sak när jag såg den där på stenen och ingen människa fanns i närheten. Förstod att det var en borttappad hund och att det nog finns en liten matte eller husse som kanske inte kan sova utan sin lilla tyghund. Men förhoppningsvis kom dom tillbaka och letade och hittade den.
   Så härligt med blåsippor hos dig. Och att dom börjat sprida sig. Det är inte det lättaste att få dom att sprida sig det vet jag av egen erfarenhet. Om ett par veckor blir det ett återbesök. Då hoppas jag att backarna lyser blått så jag riktigt kan frossa med mitt macro.

   Kram och fin helg till dig!

 19. Lillianna skriver:

  Jaaa, man blir ju så glad över att de de små blåa sipporna! Fint fångat!
  Hoppas den som lämnade sin lilla tyghund kommer tillbaka och kan ta med den hem igen.

  Ha en fin vecka!

  Trädgårdshälsningar
  Lillianna på http://www.pinktownroses.wordress.com

  • Anita skriver:

   Tack Lillianna!
   Javisst blir man glad när man ser de första blåsipporna. Nu väntar jag bara på att det ska lysa blått i backarna och att vårvärmen som tillfälligt försvunnit kommer tillbaka.
   En fortsatt fin vecka till dig!
   Anita

 20. Lollo skriver:

  Så fint!
  Hoppas att jag hinner med att se blåsipporna, och gärna tussilago. Blir lite nervös att jag ska missa vårens bästa …
  Kram ❤

  • Anita skriver:

   Tack Lollo!
   Ja det hoppas jag att du hinner. Du får inte stressa så du missar blåsippor och tussilago. Dom ger energi, både dom gula solarna och dom blå juvelerna ….
   Ha en fortsatt bra vecka!
   Kram Anita

 21. Rosor och ruiner skriver:

  Åh de första blåsipporna är ju för underbara! Har inte sett några själv ännu, men snart så! Får kika lite bättre nästa gång jag är i skogen, de ligger nog där under löven och kurar…

  Och söta Lucy, hon är ju för gullig!

  Ha det fint, önskar dig en Glad Påsk!
  Gunilla

  • Anita skriver:

   Tack Gunilla!
   Javisst blir man glad av blåsippor. Var ute i backarna igår också. Dom gömmer sig under löven och tittar upp när solen skiner.
   Lucy älskar att vara med i skogen men tycker det är trist när matte ska fotografera hela tiden 🙂

   En skön fortsättning på påsken till dig!
   Kram Anita

 22. Cathy skriver:

  Vad kul att få se en bild på Lucy också, hon är minst lika fin som blåsipporna. Jag var ute idag och tog ett par kort, bara med telefonen. Har varit lite hängig ett tag så idag var första gången på nästan två veckor som jag var ute på långpromenad med hundarna. Crispie är okay när jag vill fotografera, hon kan lägga sig och vänta, Blue är lite mer otålig, men kan stanna när jag säger till att han ska stanna kvar och jag kan släppa kopplet. Han är inte så reaktiv som Crispie.
  Kram, Cathy

 23. Man behöver inte ha räkor i Pagrotskymackan så är du inte allergisk mot lax går det bra med ”bara” det!
  TREVLIG PÅSKAFTON/Susie

 24. The dogs look super cute!

 25. Pingback: Årskrönika 2021 | Anitas blogg … De fyra blomsterhaven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s