Från tvåsiffrigt till tvåsiffrigt …

Kanske en underlig titel men så blev det på en vecka. Efter att morgon efter morgon vaknat till tvåsiffriga minusgrader kom ett omslag, mildväder drog in … först lite försiktigt för att sedan vräka sig fram på bred front. Och plötsligt var det inte bara enstaka plusgrader utan tvåsiffriga! Vi hade som mest plus 14 (den 25/2)och på Kalmar flygplats uppmättes samma dag rekordet, plus 17!

Nu ligger bloggandet lite på sparlåga då skid-VM pågår och kommer så att göra hela kommande vecka. Något jag inte vill missa. Och däremellan så finns det lite annat att stå i. Så nu vet ni varför om jag är lite osynlig, både hos mig själv och hos er andra. Men lite rapporter måste det ju bli … nu när minus blivit plus. Fast imorse vaknade jag till minus 3 så lite mer åt det normala hållet är det väl ändå. Fast, vad är egentligen normalt …

Jag förflyttar mig tillbaka en dag i tiden, till den 26 februari då alla bilder i inlägget är tagna. Jag tog en tur i trädgården där snön (som brukar ligga kvar hur länge som helst hos oss) nu var borta. Kunde konstatera att rådjuren ätit upp de flesta av mina azaleaknoppar, nedrans också! Men rhododendron gillar dom inte så dom knopparna får vara kvar …

Dom små miniatyräpplena har varit populär fågelmat i vinter. Nu glänste bara lite kvarlämnade skal i solen …

Syrenhortensian är lika vacker den här tiden på året som när den står i full blom …

Mina vita julrosor, Helleborus niger, blommade under snön. Skamfilade men ändå, så välkomna …

Men en ny var på gång, ännu inte naggad i kanterna. Och dessutom såg jag många knoppar av andra sorter som också var på gång …

När jag varit en sväng i trädgården gick jag in i uterummet. Där blommar kameliorna. Men dom har inte mått bra i vinter. Först mörkret när den tunga grå filten låg över oss i månader (kändes det som). Sedan kylan som gjorde att jag var tvungen att köra elementet på full effekt för att hålla värmen. Det gjorde att det blev ovanligt torr luft därinne och många blad har fallit. Men jag är inte så oroad för jag vet att så blir det ibland. Men den rödrosa blommar för fullt. I knoppstadiet har den mer dragning åt det röda …

Som utslagen går den mer över i rosa …

Och jag kan konstatera att min favorit, den ljusrosa är på gång …

Den 26 februari var en väldigt blåsig dag så vi bestämde oss för att ta en skogspromenad i Jägarskogens naturreservat. Stigen in i skogen såg inbjudande ut …

Mossa och gröna barr, vad mer behövs för att med februarisolens hjälp skapa den första känslan av vår …

Is och vatten som ännu inte sjunkit undan skapade en egen liten sjö i skogen …

Och så en av mina favoritplatser. När den mörka barrskogen möter den ljusa lövskogen i form av björk, efter björk efter björk …

När vi kom hem var det dags att städa. När husse tar fram dammsugaren tar Lucy sin tillflykt till soffan. Där ligger hon tills ”faran är över”. Men hon ser ut att ha det ganska bra medan matte och husse sliter …

Plötsligt fick jag se hur sol och måne möttes. Solens sena eftermiddagsstrålar färgade trädens kala grenar röda och samtidigt hängde en stor måne ovanför. En lite mäktig känsla. Inlägget handlade ju om det nära mötet mellan vinter och vår och nu möttes dag och natt …

Och det fick bli avslutningsbilden i detta snabba inlägg. Klockan närmar sig 16, det är lördagen den 27 februari. Imorgon är det den sista februari och på måndag ska jag bläddra upp mars i alla mina kalendrar. Den första vårmånaden, i varje fall i min alldeles privata kalender.

Önskar er alla en fortsatt skön helg och kommande vecka! Var försiktiga därute ❤

Detta inlägg publicerades i Camellia japonica, Dagbok, Kamelia, Vår, Vinter. Bokmärk permalänken.

39 kommentarer till Från tvåsiffrigt till tvåsiffrigt …

 1. Znogge skriver:

  Visst blev det väldigt snabba kast i väderläget. Ena veckan hade vi snö och riktigt kallt och bara kort därefter så blommade krokusarna i trädgården men inte mig emot. Hela december var verkligen grå så därför är det skönt att solen håller sig framme lite mer nu. Vilka härliga bilder från er promenad och ljuset där inne i skogen är ju bara så magiskt! Så Lucy gillar inte heller dammsugaren? Det gör inte Miss T heller. Jag hade önskat att hon gjorde som Lucy och placerade sig i soffan men i stället ska hon följa i mina och dammsugarens fotspår. Visst är mars den första vårmånaden och snart är det dags att vända blad.

  Kram och god lördagskväll!

  • Anita skriver:

   Ja det var ett väldigt omkast i vädret. Här finns inga krokusar, dom blir rådjursmat men så småningom kommer det att dyka upp påskliljor, dom gillar dom i varje fall inte.
   När det är rejält blåsigt är det skönt att ta sin tillflykt till skogen.
   Nej se dammsugaren, den är inte populär. Lucy håller sig så långt ifrån den som möjligt. På vintern blir det soffan i vardagsrummet och på våren och sommaren soffan i uterummet. För hon vill ha koll, även om hon håller sig borta. Förmodligen samma med Miss T, hon gillar inte dammsugaren men vill a koll på den … så den inte gör något med matte.

   Kram och fin söndag!

 2. Marit skriver:

  Ja, plutselig ble det væromslag. Det var 10 grader her i går, men i natt var det -4. Men det er sånn våren alltid begynner, og vi må regne med litt kulde fremover tror jeg.
  Det er så vakkert med alle bjørkene. Lucy er alltid så søt der hun ligger. Hunder og katter finner seg alltid en favorittplass. Nydelig camellia!

  Ønsker deg en fin helg!
  Klem, Marit

  • Anita skriver:

   Ja här blev det ett rejält väderomslag även om det nu är lite normalare igen med minusgrader på nätterna och bara några plusgrader dagtid. Det jag hoppas att det inte blir är tvåsiffriga minusgrader, kalla vindar och stark sol i april. Då far naturen illa. Men vi får hoppas det blir ”lagom”-väder.
   Ja Lucy kan konsten att koppla av. Inte så ofta jag kan smyga på henne och ta en bild när hon sover men nu brummade dammsugaren i bakgrunden så då märkte hon nog inte mig.
   Ja kameliorna är vackra men mår som sagt inte bra i år. Men efter omplantering och beskärning tror jag det blir bra igen med dom.

   En fin söndag till dig Marit!
   Kram Anita

 3. Du har så rätt, det har varit otroliga väderomkastningar – men efter en vecka med ”värme” och sol börjar livsandarna vakna till liv. Jag tror att jag ska våga mig på att cykla lite i morgon, alltså på motionscykeln….. *fniss*
  Andra hösten/vintern med växthuset hade jag köpt på mig fem kamelior. Vi var en grupp i Trädgårdsamatörerna här på Gotland som tog hem en massa, tror det var från Holland. En var dålig redan när dom kom – och dom andra gick åt senare under året. Så nu har jag ingen alls, men det är nog lika bra för jag har inte varit dit ut sen långt före jul. Rolle stackarn, han får gå ut och vattna. Men nu säger han att en stor klängväxt ser väldigt dålig ut, så jag får nog försöka ta mig dit i morgon. Jag har visserligen otroligt ont av diskbråcket och i mitt ben, men det onda i benet har flyttat ner i ankeln. Så jag ska försöka…..
  Och precis som dig tittar jag på skidtävlingarna, tjejerna är otroligt duktiga!!!
  KRAM/Susie

  • Anita skriver:

   Ja hos er på ön har det väl varit rejäla väderomkastningar. Skönt för dig för jag vet ju att du längtat så enormt till våren. Hoppas cykelturen går bra idag 🙂
   Jo jag minns ju dina kamelior, minns den försenade leveransen. Dom brukar trivas bra hos mig men i år har inga växter i uterummet trivts så bra under vinterförvaringen. Jag måste ta och pyssla lite extra med dom så dom vaknar till liv igen. Undrar vilken stor klängväxt det är som ser dålig ut, hoppas du kan ta dig ut till växthuset och titta. Ett elände med diskbråcket och det onda benet.
   Visst är tjejerna duktiga! Snart är det dags igen … men först ska jag hinna baka matbröd!

   Kram Anita

 4. Blomsterbönan skriver:

  Det är så hoppfullt med ljuset och blommorna!
  Den andra skogsbilden uppifrån är som en akvarell, ett mystiskt landskap och jag kan riktigt höra Ronja och Birk skrika vårskriket.

  Jag tycker Lucy ser väldigt avslappnad ut trots att dammsugaren är igång, Mille är stendöv så han bryr sig absolut inte men hans två kattkompisar är mycket skeptiska!

  Jag sådde äggskalspelargoner i början av året och idag fick de varsin liten kruka. Det stod att fröna skulle gro till åtminstone åtta plantor men det blev femton, väldigt bra grobarhet! Jag har ett fönster som är den ultimata groplatsen. Funkar bra med det mesta.

  Var rädda om er ni med!

  • Anita skriver:

   Javisst är det väl hoppfullt när ljuset kommer tillbaka och det börjar spira utomhus. Och visst var dom där, Ronja och Birk … jag hörde dom.

   Både katter och hundar är nog skeptiska till dammsugare. Jag tror inte Lucy bara är rädd för ljudet, hon gillar inte dammsugaren ens när den inte är igång. Hon går omvägar och ser mäkta misstänksam ut.

   Men så kul att du sått äggskalspelargoner. Jag har en enda sort som heter Gemma. Den ser lite ämlig ut i år men jag ska försöka pyssla lite med den och hoppas den kommer igång igen. Hoppas dina kommer att ta sig fint. Det gör dom säkert efter den enorma grobarhetsprocenten.

   En bra söndag och kommande vecka till er!

   • Blomsterbönan skriver:

    Den här sorten heter Divas raspberry ripple, spräckliga blommor i vitt och rosa 💕

    Där har Lucy och min sambo nåt gemensamt, han går också omvägar runt dammsugaren och ser misstänksamt på den 🙂

 5. Anna-Lena skriver:

  Så fina bilder! Skogsbilderna och månbilden är otroliga, tycker den här lantisen.
  Azalea, det påminner om Kew Gardens.Trodde att de var ovanliga i vårt land. Tror iaf inte att skulle må väl hos oss, växtzin 4-5.
  Julrosorna blommade för fullt vid jul. Nu är de frusna och får börja om igen. Sådana små som du visar, har jag aldrig sett. Har bara den vanliga sorten.
  Plus nio idag. Härliga promenader. Vintergäcken har vaknat.
  Ha det fint!

  • Anita skriver:

   Tack så mycket 🙂
   Månbilden var lite kul, det var moln så jag fick vänta tills den (månen) visade sig bland molnen. Och samtidigt sken solen … mäktig stund.
   Azaleor är lövfällande rhododendron skulle man kunna säga. Och dom fungerar utmärkt att odla här, det finns många sorter för zon 4-5 också. En gul doftande som jag gillar och som är helt betagande när den blommar i gult och skickar doftpuffar lång väg är Azalea luteum, kallas också guldazalea. Men tyvärr blir det nog inte så många doftpuffar den här våren efter rådjurens framfart.
   Mina julrosor är i och för sig den vanliga men dom är väldigt, väldigt små. Men jag har även andra och dom väntar jag spänt på. Härligt att dina blommade till jul.
   Vintergäck är så härligt, dom små gula solarna som tittar upp. Finns ett stort bestånd vid ett hus på vår gata och där lyser det gult nu.

   En riktigt fin söndag till dig!

 6. Märtha skriver:

  Och här ligger drivorna ännu. Tog på mig snöskorna för att kolla några hjortspår, men snön är så porös så… Nåja, motion fick jag. Hjortarna hade bara gått genom vår trädgård, inte stannat ens! Och jovisst, här hängs det också vid TV, skidVM. Synd att Sverige inte visar de kombinerade tävlingarna, där tog vår Ilkka Herola silver igår! Och så skall jag kora favoritbilden… Ljuset i helleborus-bilden är bara för bra! Där var det.. Även om sovande Lucy med huvudkudde… Nej, hon får inte charma varje gång! Ha det gott!

  • Anita skriver:

   Ja men … dessa drivor. Tänk att du måste gå i snöskor, vilken skillnad mot här där det nu går att gå i lågskor. Men å andra sidan, motion är ju alltid nyttigt. Tur att hjortarna bara passerat och inte stannat och gjort skada.
   Högtidsstunder för mig med först skidskytte-VM och nu skid-VM. Älskar att titta på vintersporter men inte att utföra dom själv. Grattis till silvret i kombinationen. Håller med om att det är synd att dom inte sänder från dom tävlingarna.
   Ja vem kan stå emot blommande Helleborus efter den här iskalla vintern. Tror Lucy har överseende att hon inte vann den här gången.
   Nu ska jag snart gå och kolla degen. Det pågår matbrödsbak i kombination med skid-VM.
   Ha det gott du också!

 7. Carina skriver:

  Det är inte bra för träd och buskar när det blir de där enorma kasten i temperatur men jag hoppas och håller tummarna att det går bra.

  Stigen in i reservatet tog mig mentalt till reservatet där jag brukar titta på blåsippor. Känslan i en väg eller stig som kröker och gömmer sig bakom en buske eller ett träd är så spännande… Det fanns knopp som visade färg i några av blåsipporna jag fick i fredags så snart går det nog njuta dem.

  Mötet mellan dag och natt var snyggt fångat 🙂 Jag tror jag ska ta ut kameliorna igen. Det är inte så torrt i verkstaden men de mår ändå bättre ute men de får nog stå under tak eftersom det ska bli minusgrader igen. Jag tittar också på skidorna och stickar på en tröja 🙂

  Ha en fin söndag! Kram, Carina

  • Anita skriver:

   Nej, det är oroväckande med den enorma temperaturförändringen. Räknade ut att det var 28 graders skillnad på bara några dagar. Nu har det i varje fall gått över till mer normala temperaturer med ett par minusgrader på nätterna och 7-8 plus på dagarna. Vill bara inte ha kalla nätter, iskalla vindar och brännande sol på dagarna när vi landar i april.

   Vet att du pratat om reservatet med blåsippor och att dom finns där i olika färgnyanser. Och kanske du idag kan njuta av en utslagen blåsippa om du hade en knopp i fredags.

   Det var mäktigt med mötet mellan dag och natt. Glad att jag hann med att fånga månen innan den gömde sig bakom molnen. Det där med torr luft är det värsta för kameliorna. Tror dina kommer att trivas ute men som sagt, var försiktig för än kommer nätterna att vara på minussidan.

   Igår gick det ju väldigt bra för tjejerna i skid-VM. Här tittas det men stickas ingen tröja 🙂

   En fin kommande vecka till dig!
   Kram Anita

 8. walkaboutsweden skriver:

  Så ofattbart fort det går, att snön försvinner och vyerna förändras.
  Här hos oss var det likadant. Bister kyla och snötäcke förändrades på bara några få dagar till något helt annat. Skillnaden i år (som vi lade märke till) är att det inte blåste och regnade utan helt enkelt bara blev så varmt att snön försvann på det sättet istället.
  Men senare, i mars och april så kanske den vanliga vädertypen anländer. För redan kan det väl inte vara vår på riktigt?!

  • Anita skriver:

   Javisst är det ofattbart. Från en värld till en annan på bara några dagar känns det som. Du säger det så bra med orden ”vyerna förändras”.
   Här har det faktiskt blåst rejält. Men det har varit bra för det har gjort att allt smältvatten torkat upp. Men visst var det värmen som tog snön.
   Jodå, jag gissar att vi går tillbaka igen till mer normala temperaturer. Vi har nu minusgrader varje natt, ett par stycken och så går det upp till 7-8 plus dagtid.
   Ha det så bra, den första dagen i vårmånaden mars 🙂

 9. Tove Elisabeth Olberg skriver:

  ÅÅÅÅ nu blev det så där blogglivshärligt här – fin rubrik – från minus till plus!
  Knoppar är tydligen inte bara vackra, de är goda också och nyttige för de fyrbenta hungriga.
  Bild 2, 3 och 4!! De bara känns i sinnena på så fint vis.
  BIld 13 och avslutningbilden likaså!!
  Lucy så god där och de blommande blommorna så fina de med.
  Ha en fin söndag hos dig Anita!
  Solkram från mitt soliga 🙂

  • Anita skriver:

   Tack så mycket, så härligt det lät, blogglivshärligt … ett vackert ord tycker jag 🙂
   Ja oj vilken temperaturskillnad. Räknade ut att det var 28 graders skillnad på bara några dagar.
   Azaleaknoppar är mycket populära hos rådjuren. Dom knipsar av dom väldigt snyggt. Själv tycker jag ju att dom har tillräckligt med knoppar uppe i skogen men dom vill väl ha lite delikatesser förstås 🙂
   Roligt att du tycker om bild 13, med björkstammarna. Det är en så mäktig plats för mig. Det känns som jag befinner mig i en katedral och står och tittar ut mot ljuset därute. Jag stannar alltid en extra stund och tar in allting. Skönt med sådana platser och jag undrar ofta om andra känner likadant. Lucy gör det inte för hon vill bara springa på … ut bland björkarna 🙂 Hon njöt i varje fall av promenaden och så sov hon ju skönt när hon kom hem också medan husse och matte fick städa.

   Solen skiner här hos mig idag. Hoppas den gör det hos dig också!
   Kram och fin vecka till dig 🙂

 10. Gunnel skriver:

  Bilden med björkarna är så vacker. De två träden i förgrunden bildar nästan en port. Lucy ser ut att trivas i soffan. Sr ut att ha det gott där med huvudet på kudden. Kram

  • Anita skriver:

   Tack Gunnel 🙂
   Ja platsen med björkarna är väldigt mäktig och speciell för mig. Älskar den! Och det är som du säger som en port. Jag känner mig som jag vandrar i en katedral när jag är inne i barrskogen och så ser jag ljuset därute med alla björkstammarna. Det är mäktigt.
   Lucy trivs väldigt bra i soffan, en av hennes favoritplatser, i synnerhet när städning pågår.

   Kram och fin dag till dig!

 11. Marika skriver:

  Hej Anita!
  Helt otroligt så fort det vände, från en fin vinter till plusgrader och värme. Det är vår ute, otroligt men skönt. Dina Kamelior är väldigt vackra. Julrosorna har knoppar, och såg till min glädje att en mörk också har knoppar på gång. Det brukar bara vara de vita som blommar. Dina trädbilder, både björk och gran, är så fina. Det blir ett djup i bilderna som gör dem extra spännande.
  Lucy gör helt rätt, tänk vad skönt att vakna till ett nystädat hem.
  Ha det gott /Kram Marika

  • Anita skriver:

   Hej Marika!
   Javisst var det väl märkligt med den enorma vändningen. Inte länge sedan jag klädde mig i lager efter lager och helt plötsligt fick jag ta fram vårjackan. Lite orolig över de kraftiga svängningarna dock men hoppas naturen klarar det.
   Kameliorna är alltid fina när dom blommar men i år är dom inte som dom brukar. Dom har inte mått bra den här vintern. Det är mycket i uterummet som inte mått bra, flera pelargoner som jag haft i många år har dött. Olivträdet har tappat alla sina blad och många andra växter ser allmänt dåliga ut. Men jag hoppas att dom tar upp sig med hjälp av omplantering och omvårdnad.
   Roligt att du sett knopp i en mörk julros. Dom är så vackra dom mörka.
   Och visst gör Lucy helt rätt som sover sig igenom städningen … 🙂

   Ha en kommande fin vecka!
   Kram Anita

 12. Elna Slot skriver:

  Det er nogle meget smukke billeder af hortensiablomsterne. Man nyder næsten blomsterne allermest her i vintertiden, hvor der ikke er så meget at se på i haven, som i sommertiden. Birkestammerne er også smukke, og igen – man lægger meget mærke til dem om vinteren, når birketræerne står uden blade.
  Sjovt billede af månen og solstrålerne.
  Hav en god uge!

  Hilsen Elna

  • Anita skriver:

   Ja jag tycker mycket om dom vissna hortensiablommorna. Dom är så spröda och genomskinliga och släpper igenom vårljuset så fint. Och precis så är det, kontrasterna mellan ljus och mörker blir extra synbara den här tiden när björkstammarna lyser vita och grenarna ännu inte har några löv.
   Och när jag fick se månen som konkurrerade med solen var jag tvungen att försöka ta en bild. Är glad att jag hann för sedan gömde den sig bakom molnen.

   Tack Elna och en fin kommande vecka till dig!

 13. Ulla skriver:

  Ja, plötsligt händer det, från vinter till vår direkt. 🙂 Åh, bilderna på hortensian är så vackra. Härligt ljus i dem. Min rödvita kamelia blommar som aldrig förr i år. Och blommorna är mycket större än de brukar vara. Kanske beror det på att jag lät den stå kvar ute väldigt länge denna gången. Hade det inte blivit så kallt, så skulle den fått stå där ännu längre, men jag vågade inte chansa.
  Min rosa blommar inte ännu, men man börjar ana lite rosa på en del knoppar. Och min klockranka kommer med nya knoppar, men jag måste nog klippa ner den sen.
  Och Lucy ser ju ut att ha det gott där i soffan 🙂
  Ha det gott du också!
  Kram!

  • Anita skriver:

   Precis, en ytterst snabb acceleration från vinter till vår det här året kändes det som 🙂
   Visst är de vissna hortensiorna vackra. Jag tycker faktiskt nästan mer om dom under vinterhalvåret än när dom blommar ”på riktigt”.
   Min rödvita kamelia (kallar den rödvit även om den går över mot rosa som utslagen) blommar alltid mycket mer rikligt än de andra. Har läst om flera andra som har just rödvita som blommar rikligt. Kan det var så med dom kanske … jag vet inte.
   Mina stod kvar väldigt länge ute i höstas och jag undrar om det är därför dom ”surnade till” och började tappa så många blad när dom kom in i ”värmen” i uterummet. Jag vet inte. Men jag ska beskära dom efter blomningen så dom får bryta nytt.
   Kul att din klockranka kommer med nya knoppar. Dom blir ju ganska vildsinta i växtsättet så jag förstår om du behöver klippa ner den 🙂
   Jodå, Lucy hade det väldigt gott i soffan.

   Tack Ulla!
   Kram och fin vecka till dig!

 14. Lena i Wales skriver:

  Vilket växlande väder. Snabba kast.
  Fina vårbilder som inger hopp.
  Härligt att ha blommande kamelia nu. Älskar kamelia, fast mina buskar är utomhus, så det lär nog ta ett tag tills de blommar.
  Vilken skillnad i naturen nu när snön är borta. Ljuset är underbart i dina bilder av träden. Fastnade på den sist trädbilden, underbar!
  Trevlig ny vecka!

  • Anita skriver:

   Ja väldigt snabba kast blev det, 28 graders temperaturskillnad på några dagar. Nu är det väl mer normala temperaturer igen men fortfarande vår i luften.
   Jag förstår att du längtar till att dina kamelior ska börja blomma. Avundas dig som kan ha dom växa i trädgården.
   Ja det är ett speciellt ljus nu, det tidiga vårljuset. Jag sitter just nu framför datorn i arbetsrummet. Morgonen håller på att vakna, himlen börjar så smått ljusna. Lite lätta molnstråk ligger men dom kommer nog snart att skingras. Oj, precis som jag skrev så antog molnen en rosa färg som nu blir starkare och starkare. Mäktigt.
   Roligt att du gillar min trädbild med alla stammar. En plats som jag älskar att besöka.

   Kram och fortsatt fin vecka till dig Lena!

 15. Linda skriver:

  Hej Anita!

  Så glad jag blev när jag upptäckte ditt svar! Och ändå tog det så lång tid för mig att svara. Det ber jag om ursäkt för.

  Så tråkigt att rådjuren har kalasat på dina azaleor! Finns det någon chans att de kommer igen i år eller måste du vänta till 2022 innan de blommar på nytt? Min fantastiskt fin azalea som jag köpte i Wales verkar ha gett upp för gott. Det är jag lite ledsen för, men inser att jag inte var någon vidare ägare av den. Med andra ord får jag skylla mig själv. Nu funderar jag på om jag ska försöka hitta en likadan –kanske går det att beställa någonstans ifrån. Problemet med att älskar växter är (i alla fall i mitt fall) att jag vill ha fler än vad jag kanske egentligen har plats för 😉

  Dina bilder är som vanligt så vackra! Jag tycker särskilt mycket om dem på julrosorna. Riva förstår din lilla vovve, hon avskyr dammsugaren. Men här räcker det inte med soffan utan hon måste byta rum eller allra helst försvinna ut genom kattluckan.

  Jag håller på och försöka få till temperaturen i min odlingstunnel. Det är inte det lättaste. Nattetid är det helt ok, men med tanke på att jag har ställt den i växthuset och att det blir glas och sen plast så klättrar temperaturen mitt på dagen upp till nästan 50° när solen skiner. Om jag bara vore hemma hela dagarna så skulle jag enkelt kunna öppna både tunnelväxthus men riktigt så är det ju inte. Måste försöka klura ut något bra.

  Tack så mycket för ditt grattis. Jag har tolv åringar i fokus när jag skriver, så böckerna passar för åldrarna där omkring. Jag är snart färdig med det här manuset och jag tror faktiskt inte att jag någonsin haft så roligt när jag skrivit som när jag håller på med just det här.

  Så skönt att höra att du inte har börjat tidigare än vad du skriver med dina chilisar. Jag funderar på att så ytterligare någon sort, men kan inte riktigt komma på vilken. Du kanske har något tips? Jag vill ha en riktigt god allroundchili som inte är särskilt stark.

  Jag har ätit gurka både igår och idag och det är finns många fler som är redo för skörd. Fantastiskt!

  Önskar dig en riktigt fin helg!
  Stor kram
  Linda

  • Anita skriver:

   Hej Linda!

   Och lika lång tid tar det för mig att skriva svar. Har f.n. lite dator och blogguppehåll men hoppas komma tillbaka snart.

   Azaleorna är körda för den här säsongen. Får hoppas på nästa. Vi brukar alltid hägna in dom under vintern men jag hade inte ork och lust att göra det i år så då gick det som det gick. Hoppas du kan hitta en azalea någonstans. Det är väl inte lätt längre att skicka efter något från UK pga Brexit dessvärre. Men den kanske finns på annat håll, kanske i Sverige.

   Det där med skiftande temperaturer är inte lätt. Har inte samma problem med uterummet då det ligger i skugga den här tiden på året och det blir max upp mot 16-17 plusgrader vilket är idealiskt. Däremot har luften varit för torr i och med att jag fått köra elementet. Men jag hoppas växterna hämtar upp sig.

   Har inte så många tips på mild chili. En som jag alltid odlar är Anaheim. Den ger stora röda frukter som är mest åt det milda slaget. Annars odlar jag ju den du tipsat om, F1 Sumher, den är väldigt mild och ger rikligt med skörd.

   Härligt med egenodlad gurka i mars 🙂

   Önskar dig en fin helg!
   Kram Anita

 16. Kristinas oas skriver:

  Om du ser fram emot dvärgcyklamen hos mig så ser jag fram emot kamelior hos dig! 🙂 De är så vackra och helt ljuvliga vårtecken när kyliga vindar åter viner. Här stannade våren av och det blev svinkallt igen med rejält med minus på nätterna. Suck. Men våren, den gör som den vill den.
  Önskar dig en fortsatt fin helg!
  Kram Kristina

  • Anita skriver:

   Ja kameliorna blommar för fullt nu. Fina vårtecken och nu börjar bladfallet avta också. Tog upp drivor med blad. Har klippt in en av dom rejält så den får bryta nytt. Det har varit en dålig vintersäsong i uterummet för växterna.
   Här blev det snöstorm i förrgår så nu är trädgården full av snö igen. Men tids nog kommer våren … den ”riktiga” 🙂

   Önskar dig en fin helg!
   Kram Anita

 17. Anni skriver:

  Återigen får jag njuta av dina marsipanrosor! Tur att du vet att de klarar vinterns plågor, en nybörjare hade säkert blivit alldeles olycklig. Har du mycket knopp eller blir detta ett mer sparsmakat år?
  Bilderna från skogen är så verkliga att jag kan kliva in i dem. Känner doften av fuktig mossa och barr. Mmmmmm …

  • Anita skriver:

   Du får gärna njuta av mina marsipanrosor Anni. Ja det har varit jobbigt för alla växter i uterummet den här vintern. Flera gamla trotjänare har gått hädan. Har beskurit den vita kamelian som tappat massor av blad. Den började ju blomma redan i november och jag förstod att det skulle gå åt skogen med den i och med att den hamnade helt ur den normala cykeln. Men förhoppningsvis tar den upp sig och gör den inte det så är det inget att göra åt. En mindre att vattna.
   Efter den rejäla snöstormen i torsdags ligger snön djup i trädgården igen. Men den går jag ju ändå inte ut i förrän i maj så det spelar ingen större roll 🙂

   Kram och fin helg till dig!

 18. Jag lever också efter gamla skolan och tycker mars är årets första vårmånad. Men den är som en jojo. Nu är det kyligt och blåsigt igen. Dock fanns det med en läsbild i dagens tidning, där det fanns med blåsippor från 2021. Vad jag längtar några veckor framåt.
  Det är svårt att variera sig med rosorden hos bloggare som tar bilder med klass. När jag stannar upp och sitter och njuter en stund är det ett kvitto för att jag blivit fångad. Det blir jag ofta hos dig. Både av bilder och ordmassa.
  Det blev många spännande timmar med skidskytte och vanliga längdåknings-VM. Perfekt när det går att se i efterhand. Men det gäller att se i rätt ordning. Jag vill INTE ha reda på vad som hänt tidigare. 🙂 Precis som i böcker. Inte läsa slutet först.
  Hoppas allt är väl med dig så här en tredjedel in i mars.
  Bossekram

  • Anita skriver:

   Trots att det blev snöstorm i torsdags så håller även jag fast vid att mars är första vårmånaden. Så det finns blåsippor redan. Tror inte att det finns några här ännu. Vi har haft alldeles för kallt så dom är nog ”blåfrusna” 🙂
   Roligt att du blir fångad av bilder och ordmassa. Det gör mig glad.
   Det var spännande veckor med skidskytte och längdskidor. Men jag tittade i direktsändning. Skulle säkert kollrat bort mig i sändningarna och tittat fel och fått höra något resultat innan jag sett tävlingen. Har en bekant som alltid läser slutet i böckerna först. Om slutet verkar vara bra så läser hon sedan boken. Har aldrig riktigt förstått det. Enda gångerna jag gjort det var när jag var ung och det var husdjur med i handlingen. Då ögnade jag alltid snabbt igenom sista sidorna för att se om husdjuret fortfarande fanns med. Om det fanns det så läste jag boken.

   För övrigt så har jag lite dator och blogguppehåll f.n., därav sent svar på din kommentar. Har lite ögon och ryggproblem och känner att jag måste vila och ägna mig åt annat. Försöker istället promenera och hålla till i uterummet bland växterna. Men jag är nog snart tillbaka 🙂

   Hoppas allt är bra på ön och att inte snön ställde till något!
   Kram och fin helg!

 19. Pingback: Årskrönika 2021 | Anitas blogg … De fyra blomsterhaven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s