Vintervandring vid Gripsholms slott …

Den 4 februari. Tvåsiffriga minusgrader som vanligt i arla morgonstund och över hustaken välkomnade morgonen mig med ett en himmel i dova toner men med ett hoppingivande ljus närmast horisonten …

Dagen rullade på utan att några mer bilder blev tagna men dagen efter, den 5 februari, blev det ett besök i Mariefred och Gripsholms slott. Det var länge sedan vi var där och jag har bara varit där på sommaren och då brukar det vara en enorm trängsel. Nu var det lugnt och skönt att gå där och promenera i vinterlandskapet.

Vi parkerade nedanför slottet och jag tog en bild från bilen på den blandade byggnationen och kunde inte låta blir att tänka på uttrycket ”i slott och koja” (även om husen var långt ifrån ”koj-lika”) …

Ett slott i röda nyanser mot en knallblå vinterhimmel, färgrikt så det förslår …

Vi vandrade i den vita snön längs slottet och på andra sidan sjön skymtade i motljuset en annan ståtlig byggnad. Vilken har jag ingen aning om …

Formklippta träd som av någon anledning fick mig att tänka på rakborstar. Det större trädet, vars gren syns i vänsterkanten, fick mig att tänka på en förälder som förmanade sina välfriserade barn att inte gå alltför nära vattnet …

Tre musketörer …

Majestätiskt … ja jag älskar ju träd. Ju högre desto bättre …

Som här. Den illa gruppen med fem träd, stående på en egen liten ö och med en vacker bro som förbindelse med ”fastlandet” …

En skog av gyllene vass, lika vacker alla tider på året …

Vi promenerade vidare längs vattnet och strandpromenaden. Och naturligtvis hittade jag ytterligare ett träd som ville vara med på bild …

Men även en bild utan träd kan ha en viss tjusning …

Att vi var i Mariefred gick inte att ta miste på …

Kontrasterna var stora mellan det rödmålade trähuset och det gula Jugendhuset …

Och titta! Vilket oerhört charmigt radhus. Så himla mysigt. Jag kände en enorm längtan att flytta dit. Den gula färgen, de gröna dörrarna och så skidorna som stod utanför nästan varje dörr … Ok, det låg nära strandpromenaden så det är nog inte speciellt lugnt där på somrarna. Men å andra sidan … det är det definitivt inte där vi bor heller 😦

Nu kunde jag också ta en bild där hela slottet kom med, med alla sina torn …

Sista bilden får bli när vi var på väg mot bilen. Solen kastade lite gyllene stråk över den i övrigt blåtonade snön. En översnöad bänk väntade på att bli besutten. Trädens kronor dolde slottets mörka siluett …

Det var en slottspromenad den 5 februari. Nu är det den 6 februari och klockan närmar sig lunch och en ny promenad väntar. Vart det blir vet jag inte i skrivande stund. Kanske får kameran följa med, kanske inte. Solen skiner från en blå himmel med endast ett fåtal molntussar …

Återstår att önska er alla en trevlig helg!

Ta hand om er och var försiktiga därute!

Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

40 kommentarer till Vintervandring vid Gripsholms slott …

 1. Marit skriver:

  Hej Anita!
  Så fine vinterbilder! Jeg er som du, for jeg er også veldig glad i trær. De er vakre året rundt. Snø forvandler landskapet totalt, og det gjør alt helt annerledes.

  God helg!
  Klem, Marit

  • Anita skriver:

   Hej Marit!
   Tack för dina fina ord. Ja träd är något alldeles extra. Älskar dom och som du säger, de är vackra året om och i snö blir de något alldeles extra.

   En fin helg till dig också!
   Kram Anita

 2. Anki skriver:

  Jättefina bilder från ert besök i Mariefred! Vi har varit där med husbilen några gånger och det är verkligen en pärla! En mysig stad att gå runt i en tidig sommarmorgon, innan alla morgontrötta turister vaknar. Slottet är pampigt!
  Det stora huset på andra sidan är Gripsnäs herrgård.
  Jag gjorde också slottsbesök igår 🙂
  Ha en fin lördag!
  Kram

  • Anita skriver:

   Tack Anki … och tack igen 🙂 Tänk att du visst vad det stora huset på andra sidan sjön heter, Gripsnäs herrgård! Så jätteroligt för mig att få veta. Just det där att åka iväg med husbil och kunna promenera på platser i arla morgonstund, mer eller minde allena, det måste vara härligt. Just morgonpromenader är mina favoritpromenader.
   Och nu är jag naturligtvis nyfiken på vilken slottsbesök du gjorde igår 🙂

   En fortsatt fin lördag till dig!
   Kram

 3. Znogge skriver:

  Så vackra bilder från Gripsholms slott och Mariefred. Naturen gör sig verkligen i vinterskrud och är tacksam att föreviga då. Inga platser som jag besökt men när pandemin förhoppningsvis lägger sig hoppas jag att man kan röra på sig lite mer. Det finns ju så otroligt mycket att se i vårt fina land.

  Kram och ha en härlig lördag!

  • Anita skriver:

   Tack så mycket! Ja det blir något extra när naturen klär sig i vitt och när dessutom solen skiner på snön. Jag längtar också till dagen då pandemin är ett minne blott och det går att resa igen, även om det kanske inte blir riktigt som det var. Som du säger, det finns ju så otroligt mycket vacker att se i vårt fina land.

   Hoppas du haft en fin dag med lilla S och att kvällen blir riktigt bra!
   Kram

 4. Blomsterbönan skriver:

  Härligt! Jag var på Gripsholms slott sommaren- 19. Vi var inne och sa hej till det mycket underligt uppstoppade lejonet! Vad nyfiken jag blir vad det är för byggnad mittemot. Jag gillar alla husen i detta inlägg, skulle gärna gå in i det lilla röda trähuset och det gula.

  Otroligt fina bilder igen! Mille och jag har precis varit ute på en runda i snön och solen. Nu ligger han och tinar på golvvärmen med ena katten. Imorgon ska vi pimpla med min brorsdotter och hennes familj, covidsäker aktivitet! Vi har eget vatten vid stugan så vi behöver inte trängs med nån annan.

  Ha en härlig promenad!

  • Anita skriver:

   Aaah, så härligt att du varit på Gripsholm för inte alls så länge sedan. Sommaren innan allt blev annorlunda. Nu är slottet stängt, alla slott här är stängda pga pandemin. Och byggnaden mittemot har Anki talat om vad den heter i sin kommentar, den heter Gripsnäs herrgård!
   Javisst vore det spännande att få gå in i de olika husen och titta. Lucy njöt som vanligt i snön idag. Matte och husse däremot tyckte det var lite väl kyligt. Det blåste en sån där lite ”isande gråkall vind”.
   Att pimpla låter ju jättekul. Och med eget vatten är det ju verkligen garanterat covidsäkert.

   Ha nu en fin lördag kväll och en fin pimpeldag imorgon!

 5. Tove Elisabeth Olberg skriver:

  Underbara bilder, jag har inte varit där, så det blev en lördagsutflykt för mig!
  Slott och koja tanken tar jag och tänker på min norska mormor som ofta kom tillbaka till det hör med Kung Salomo och Jörgen Hattemaker.
  Tack för en härlig tur och dina fina texter till bilderna är absolut mottagna!
  God fortsättning på lördagen. Vi är ju inte så bekanta än, men en kram får det bli 🙂

  • Anita skriver:

   Tack så mycket, så roligt att du fick en liten lördagsutflykt via mig 🙂
   Och nu måste jag dessvärre erkänna att jag inte kände till Jörgen Hattemaker. Men jag har googlat och till och med hittat texten till en sång. Jätteroligt!
   Kul att du ville följa med till Mariefred och Gripsholm och att du tyckte om mina texter. Nu är det lördag kväll och jag hoppas att du får en fin kväll och en fin söndag!
   Och visst får det blir en kram, dessutom börjar vi ju faktiskt bli lie bekanta nu … 🙂

 6. Ulla skriver:

  Nu är det kallt, brrr. Härliga vinterbilder från det mysiga Mariefred och slottet. Vi bodde där, inne i Mariefred, på ett mysigt ställe för många år sedan. Det var på hösten och det var faktiskt kallt den gången. Minus på kvällen så vi frös när vi tog en promenad i byn för vi hade ju inga vinterkläder med oss då.
  Fina bilder på alla träden och just de friserade ser ju lite roliga ut 🙂
  Kram Ulla

  • Anita skriver:

   Ja nu är det kallt. Vi var ute på vårt eget lilla Skansen i eftermiddag, Torekällberget. Och hu så kalla vi blev.
   Roligt att du bott i Mariefred. Det finns flera fina ställen där. Synd att det var kallt. Annars är nog hösten en bra tid där när det inte är så mycket turister vilket det är på sommaren. Och minusgrader tänker man sig ju inte på hösten. Förstår att det blev en kylslagen promenad. Hoppas ändå att du fick positiva minnen av Mariefred.
   Träd, ja jag älskar ju träd. Och är dom friserade så är det ju lite extra kul. Kan säga att det fanns väldigt många friserade träd dr.

   Ha en fin lördag kväll!
   Kram Anita

 7. Carina skriver:

  Träd – ja de är ju så vackra med sina silhuetter som är lika men ändå så olika. Och de ger oss så mycket även i trädgården. Magnifika vinterbilder – jag har inte fotat solskenet men däremot dimman över hygget förra helgen men de har inte kommit ur redigeringen ännu 🙂

  Kram, Carina

  • Anita skriver:

   Träd ja, Vad vore vi och vad vore världen utan träd. Och som du säger, dom kan vara så olika men ändå så lika. Och dom ger oss skugga och avskärmning. Dom lockar fåglar och ger liv. Ja vintern är fin nu och jag vet ju att du tog bilder på dimman vid hygget. Hoppas dom kommer ur redigeringen snart så att jag kan så se dom på din blogg 🙂 Kan säga att jag är väldigt nyfiken på dom 🙂

   Kram och fin kväll!
   Anita

 8. Marika skriver:

  Hej Anita!
  Vackra vintriga vyer, det är så vackert med en vit solig vinter. Du har hittat riktigt fina motiv, med de knotiga träden och vackra vassruggar. Är så glad att vi har fått en riktig vinter med gnistrande vit snö och ett härligt solsken. Det var länge sedan, vintern var så fin.
  Ha en skön söndag /Kram, Marika

  • Anita skriver:

   Hej Marika!
   Javisst är det en vit och vacker vinter. Idag är det en riktigt fin vinterdag. Inte alls så kallt och solen börjar verkligen värma. Jag fick nästan känslan av att vara i fjällen när solen gassade på snön och nästan bländade mig. Vi är ju inte bortskämda med snö. Nu kan det få fortsätta att vara lite minusgrader tills det är dags för dagsmejan att sätta igång.

   Ha en fortsatt fin vecka!
   Kram Anita

 9. Lena i Wales skriver:

  Så fina bilder från Mariefred och Gripsholm.
  Jag var där för några år sedan, sommartid.
  Besökte slottet på en trevlig guidad tur, mycket intressant och vackert att se.
  Jag blev väldigt nyfiken på vad slottet man ser över sjön heter. Försökte googla, men lyckades nog inte så bra. Gick in på google maps och det enda jag hittade var Bergåsa, men hittade inga bilder av stället, så kunde inte jämföra. Nu måste jag åka till Mariefred en gång till och lösa gåtan, bra utflyktsmål när och om jag kommer till Sverige.
  Så fint i Mariefred, men säkert mycket folk och rörelse där sommartid.
  Skön söndag!

  • Anita skriver:

   Tack Lena och så kul att du var där för inte så länge sedan. Har också gått guidad tur men oj, det var många år sedan. Minns alla porträtten. Och herrgården på andra sidan sjön fick jag reda på i en kommentar av Anki att den heter Gripsnäs Herrgård. Du kan kolla på Wiki så får du reda på lite mer om den. Har du vägarna dit igen så passerar du troligen Södertälje. Då kan du göra en avstickare och hälsa på en viss bloggkompis 🙂

   Kram och fortsatt fin vecka!

 10. Lollo skriver:

  Vackra vyer och intressanta byggnader 🙂 ❤
  Kram

 11. Märtha skriver:

  Äntligen kommer jag mig för att kommentera… Bilden med träden på ön lämnar mig bara inte, den vinner den här gången! Spekulerar om tanken bakom… Gillar dina associationer med rakborstar och annat som ger ”merintryck” åt bilderna! Jag har länge ”planerat” att åka till Sverige och besöka bl.a. Gripsholms slott och en massa parker. Ett av problemen är att jag saknar ressällskap, borde klona mig själv för det. Mina intressen med bl.a. kameran är så pass udda att ingen orkar stå och vänta tills jag är klar! En viss oföretagsamhet finns ju också inblandad, och så kom pandemin… Ännu en orsak till att bryta de där ”sen skall jag…” ”När jag blir ledig/pensionär, när jag får tid, när jag får råd…” Ha det gott!

  • Anita skriver:

   Javisst funderar man om varför den lilla trädgruppen planterats där, på en egen liten ö. Det kan nog ha stått något men den här dagen var inte läge att gå och utforska. Lite för mycket snö. Du borde göra allt en Sverigeresa så småningom, när det här med pandemin är ett minne blott. Nästa sommar borde väl kusten vara klar. Och nog ska du väl kunna hitta något ressällskap, om inte annat kan ju alltid jag hänga med till någon av parkerna. Men jag förstår vad du menar. Du vill ha ressällskap hela vägen. En riktig roadtrip!
   Här har varit en riktigt fin vinterdag idag. Fösta dagen utan underställströja, bara två lager förutom tjockjackan. Nu dalar några flingor ner men jag tror inte det blir mycket av det. Snart dags för eftermiddagste. Blev sugen när jag tänkte på din finurliga Muminkopp.
   Ha en bra eftermiddag i vintern!

 12. Anki skriver:

  Hej …bara jag igen! Jag kom ihåg en sak jag tänkte tipsa dig om angående speciella träd. Olshammar vid Vättern där finns några speciella träd – kanske har du redan sett dem, men annars kan jag rekommendera en resa dit vid tillfälle. Här kan du läs det jag skrev om dem en gång: https://ankisbildblogg.wordpress.com/tag/de-tolv-apostlarna/
  Kram!

  • Anita skriver:

   Tack Anki … så glad jag blir, jag hade inte hört talas om de tolv apostlarna men nu har jag varit inne på ditt inlägg. Det är ju absolut en utflykt för mig. Vi tänker oss att resa på utflykter i Sverige i sommar så vad passar väl inte bättre än ett besök där. Fantastiskt också att dom alltid ska vara tolv. Om en dör måste en ny planteras. Måtte den traditionen fortsätta att leva.

   Kram och tack ❤

 13. Anni skriver:

  Tack tack tack Anita för en underbar promenad i sol, snö, vackra hus och dramatiska trädsilhuetter! Åh, det var som att gå bredvid dig fast utan att kylan nöp i näsan.
  Jag gillar både det röda trähuset och det putsade jugendhuset. Och slottet. Och radhusen! De skulle kunna få byggas på fler ställen, så otroligt charmiga och trevliga! Tror jag får gå en varm inomhuspromenad på google maps och spana in dem – eller göra en utflykt till Mariefred. Länge sedan jag var där.
  Åh, vad jag längtar efter att resa …
  Kram ❤

  • Anita skriver:

   Det var väldigt trivsamt att ha dig med på promenaden Anni. Kylan har verkligen bitit i ansiktet och nypt i näsan den senaste tiden. Senast imorse då det var minus 11 och en liten ilsken vind som knappt märktes men ändå bet i kinderna drog fram över vinterlandskapet.
   Ja oj så förtjust jag blev i radhusen. Dom var så trivsamma. Och passade så bra in i miljön. Det är likadant med Trosa. Där finns ny bebyggelse som gifter sig på ett enormt fint sätt med den gamla. Vissa nybyggda hus får man faktiskt fundera på om dom är nybyggda eller om dom stått där i 100 år. Då har man lyckats.
   En liten utflykt till Mariefred kan jag rekommendera. Sommaren är ju oftast hektisk men kanske en tidig vårdag när solen ler och dagsmejan sätter in. Visst låter det väl härligt … 🙂

   Kram ❤

 14. Gunnel skriver:

  Jag har faktiskt inte sett vinterbilder av slott så ofta. Det är i regel sommarbilder som visas för att locka besökare, men dina foton är mycket vackra. Träden gillar jag verkligen….speciellt de tre musketörerna. Tack för omtänksamma kommentarer. Kram

  • Anita skriver:

   Ja det stämmer att man inte ser så många slottsmiljöer på vintern. Men det är ofta väldigt vackert då. Visst var dom fina, dom tre musketörerna 🙂 Ja, jag älskar träd. Det har nog många märkt som följer min blogg.
   Och Gunnel … så jätteroligt att du är tillbaka ❤

   Kram

 15. Lollo skriver:

  Dina bilder gör att man tydligt ser hur stor glädje det är i vackra vinterdagar. Det blir en helt annan värld att betrakta. Renare på något sätt, och i solen så underbart vackert.
  Du har dessutom hittat härliga motiv att rama in med vinter 🙂
  Ha en fin Alla hjärtans dag ❤

  • Anita skriver:

   Ja jag är glad att vi faktiskt fick lite vinter i år. Den mörka grå filten som hängde över oss så länge var inte alls uppmuntrande. Nu längtar jag efter dagsmeja. Det var många år sedan jag fick använda det ordet.
   Tack Lollo och detsamma till dig ❤

 16. Här är det alldeles för mycket vinter i år! Jag är ju inte speciellt trakterad av snö, is och kyla så jag har varit väldigt nöjd med dom senaste årens barvintrar. I år fick vi däremot desto mer av allt….. 😦
  Och än så länge dröjer det nog innan jag kan ta en efterlängtad prommis, som det är just nu får jag vara glad om jag kan gå en bit i korridorerna på vc eller sjukan!
  KRAM/Susie

  • Anita skriver:

   Vet att du inte gillar snö. Jag tycker ändå för egen del att det har varit skönt med lite riktig vinter. Att slippa slask och gråväder. Men nu vill jag gärna ha dagsmeja och vår 🙂
   Och det är ju trist att du inte kan gå ut på promenader ännu. Men … det kommer!

   Ha det nu så bra som det går, trots vintern!
   Kram Anita

 17. Titti skriver:

  Helt underbara bilder och det är något visst med slott! En härlig vinterutflykt! Tack snälla för din fina kommentar på min blogg, den värmde verkligen 🙂
  Ha en fortsatt fin söndag!
  Kram från ett vintervitt Öland & Titti

  • Anita skriver:

   Tack Titti, javisst är det väl något alldeles extra med slottsmiljö. Vacker alla tider på året.

   En fortsatt fin söndag och kommande vecka till dig!
   Kram Anita

 18. Vad skönt det var att få följa med dig på denna fina vintervandring. Jag frös inte ens om näsan.
  Jag hade gärna besökt Gripsholms slott.
  Hoppas de välfrisserade barnen höll sig en bit från vattnet.
  Vilken skillnad det blir på upplevelse i en jämförelse med eller utan trädet till vänster om bänken. Med trädet vinner i min interna tävling en jordskredsseger. Eller heter det snöskred?
  De tre musketörerna. Genast tänkte jag på en kategori som vi snart ska lägga in för första gången.
  Kram från en tacksam bloggbesökare

  • Anita skriver:

   Det var väldigt trevligt att du ville följa med på vintervandringen Bosse! Och nu fick du ju i varje fall en liten glimt av Gripsholms slott. Det som lyste så vackert i röda nyanser denna vinterdag. Det var en gnistrande vacker vinterdag med lysande vit snö, imorse vaknade jag till nollgradigt och en snö som börjat anta en lite mer gråaktig ton, kan jämföra den med färgen på en skurtrasa.
   Mamma träd hade det inte lätt att hålla styr på sina barn. Dom drog sig mer och mer mot vattnet. Jag hoppas dom inte blir blöta om fötterna nu när det kritvita går över i skurtrasegrått.
   Hos mig vinner också bilden med trädet en snökredsseger (mycket bra namn du hittade där).
   Aha … de tre musketörerna … och en ny kategori … nu blev jag väldigt, väldigt nyfiken.

   Kram tillbaka! Nu ska jag läsa dina andra kommentarer 🙂

 19. Kristinas oas skriver:

  Vilken fin vandring ni fick i Mariefred! Både slott och hus kan vara så vackra i vinterljus och snö. Gillar den lilla ön med sina träd, väcker fantasin.
  Även om kylan kan bita är en vinterpromenad i sol väl värt det.
  Kram Kristina

  • Anita skriver:

   Tack Kristina 🙂
   Ja det var roligt att få se Gripsholm i vinterskrud. Det är ju ett ”färgglatt” slott så färgerna syns extra mycket mot snön. Nu kommer all snö att smälta för nu blir det mildväder. Jag såg att det kunde bli upp mot 10 plus om några dagar hos er.
   Den lilla ön var spännande och jag känner att jag måste tillbaka dit i vår för att se varför dom gjort en liten ö där. Ska se om det finns någon skylt med information.

   Kram och fin dag till dig!
   Anita

 20. Pingback: Årskrönika 2021 | Anitas blogg … De fyra blomsterhaven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s