Några bevingade dagar …

Det är den 2 februari och klockan närmar sig 17. Det snöar ymnigt och har så gjort nästan hela dagen. Det ska fortsätta hela kvällen också. Så här har det i princip sett ut hela dagen och det fortsätter alltså …

Även om det är mulet och snöar idag så har det ju varit en hel del sol. En fördel med snö och sol är att det blir lättare att fotografera fåglar genom fönstret i vardagsrummet. Jag har suttit ett par dagar och försökt fånga lite bevingade vänner. Det är inte lätt då objektivet är klumpigt och fönstret jag fotograferar igenom är lite vågigt i glaset.

Vi har en honungsros med många nypon kvar i. Dessutom brukar jag sätta fast några äpplen på grenarna vilket brukar vara populärt. För övrigt så har jag knappt någon fågelmat alls i år då jag inte vill ha hit objudna gäster. Lite skalade solrosfrön är det enda. Dom är bra då dom inte skräpar och de få som hamnar på marken är koltrastarna direkt och äter upp.

I helgen som gick var det fågelräkningshelg. Jag brukar ha massor av fåglar att rapportera men inte i år. Men visst kom det några på besök, trots att det fanns begränsat med mat.

Blåmesar såg jag två stycken. Här är en som placerat sig på en gren i honungsrosen …

För övrigt så är det äpplena som är mest populära …

Den som vann fågelräkningen hos mig var annars lite otippad. Det var nämligen den vackra steglitsen. Fem stycken räknade jag till vid ett och samma tillfälle. På bilden nedan kan tre av dom anas även om två av dom är lite väl oskarpa …

Här är en steglits som siktat in sig på samma äpple som blåmesen tidigare besökte …

Den svåraste att fånga på bild var, som vanligt, talgoxen. Den är så kvick så det är nästan omöjligt att få en skarp bild …

Avslutningsbilden är nog egentligen misslyckad fotomässigt men faktiskt den jag tycker bäst om. Den blev överexponerad och oskarp. Men solen lyste på snön i bakgrunden och gav ett så vackert ljus och i och med att den inte blev skarp så blev den nästan som en målning. Det fanns lite störande grenar omkring så det här är ett utsnitt ur en större bild. Det gör den naturligtvis ännu lite grynigare men för mig gör det inget …

Antalet talgoxar att rapportera blev två. För övrigt såg jag en nötväcka, en skata och två koltrastar.

Klockan har nu hunnit närma sig 18. Snöandet fortsätter och fortsätter. Skottningen får vänta till imorgon bitti. Ikväll blir det en tidig kväll. Har en bok som väntar … 🙂

Återstår bara att önska er alla en fortsatt bra kväll och en bra fortsättning på veckan!

Detta inlägg publicerades i Fåglar, Vinter. Bokmärk permalänken.

51 kommentarer till Några bevingade dagar …

 1. Blomsterbönan skriver:

  Den sista bilden är jääättefin! Ser ut som en målning. Vilka små färgklickar i det vita!

  Ja det var inte roligt att åka in till stan imorse, det är ju ändå E18 men det var väldigt slirigt och plogen hade inte hunnit med.

  Vad är det för bok? Jag har alltid en på gång, älskar att läsa. Det är min meditation.

  Slarva inte bort Lucy i drivorna…
  Trevlig tisdag kväll!

  • Anita skriver:

   Tack så mycket 🙂

   Ja nu är det ordentlig vinter. En enorm skillnad mot förra året då vi inte fick någon snö alls. Vi skottade igår kväll och nu dalar stora flingor ner igen och när jag tittar på radarbilderna så ser det ut som det ska bli snö flera timmar framåt. Lucy hade inte lätt igår kväll i och med att dom inte plogat gångvägarna. Imorse gick det bättre (dom var ute och plogade inatt) och vi har inte tappat bort henne i någon snödriva 😉

   Boken just nu, som jag började på igår kväll, är en deckare av Mari Jungstedt, ”Jag ser dig”.

   Oj, nu är det riktigt tätt mellan snöflingorna. Ha en bra onsdag och … ta det försiktigt i halkan!

 2. Vilka fina bilder du fick och det frostiga äpplet blev så fint. Ja den sista bilden blev riktigt stämningsfull. Steglitsen är så vacker, den fick jag inte med i min fågelräkning, jag fick samma arter som fredagens redovisning.

  • Anita skriver:

   Tack Annemor 🙂
   Jag läste imorse att steglitsen minskat i antal i Södermanland. Den låg tydligen på 5:e plats förra året men har halkat ner till 15:e. Den är så fin. Den fångades ju förr och användes som burfågel pga sina vackra färger. Usch.
   Roligt i varje fall med fågelräkningen varje år.

   Ha en fin onsdag!

 3. Rosor och ruiner skriver:

  Ja, den ser verkligen ut som en målning! Du är en konstnär, sannerligen! Och den där Steglits, har aldrig hört talas om faktiskt, den var ju för himla söt!!

  Kram och njut i snön!
  Gunilla

  • Anita skriver:

   Tack Gunilla 🙂
   Aha, du har inte hört talas om steglits. Den kanske inte är så vanlig på Gotland. Jag brukar se den hos oss varje år. Dom kommer ofta i flockar. Är otroligt vackra.

   Kram och njut i snön då också … för visst har ni väl snö på Gotland?

 4. walkaboutsweden skriver:

  Jag har också en bok som väntar – älskar´t !
  Så en tidig kväll här också.

  • Anita skriver:

   Javisst är det härligt att krypa ner i sängen med en god bok när snön yr utanför fönstret. Blir nog en relativt tidig kväll ikväll också 🙂

 5. Marit skriver:

  Så vakre bilder du viser, Anita! Eplet med frossen snø på ser ekstra flott ut med rim på siden av det. Magiske bilder! Steglits har jeg kun sett et par ganger her. Det er en veldig spesiell fugl. Likevel er jeg mest glad i blåmeisen, for jeg liker så godt den blåfargen den har 🙂
  Tusen takk for alle kommentarer du legger igjen hos meg, Anita. Jeg setter veldig stor pris på de!
  Jeg har vært borte i hele dag, så det er først nå jeg har fått lest igjennom alle kommentarene dine 🙂

  Ønsker deg en fortsatt fin uke!
  Klem, Marit

  • Anita skriver:

   Tack Marit!
   Det är inte lätt att ta bilder genom fönstret då glaset är lite vågigt. Det gäller att försöka få skärpan på exakt rätt ställe. Steglitsen är verkligen speciell men jag vet att din favorit är blåmesen. Jag gillar den också. Just för att den är så liten men ändå så tuff. Och vackert blå också.
   Ja det blev ju flera kommentarer på rad … av någon anledning så syntes ju inte dina inlägg men det verkar ha rättat till sig igen.

   Önskar dig också en fortsatt fin vecka! Här snöar det för fullt idag igen. Nu har vi fått vinter så det förslår.

   Kram Anita

 6. Ulla skriver:

  Så jättefina fågelbilder! Steglitsen framför det röda äpplet, så härlig. För några år sedan såg vi en flock steglitser här. Även talgoxarna och blåmesarna är söta 🙂 En bild behöver verkligen inte vara fototekniskt perfekt för att man ska gilla den. Jag fastnar också ofta för sådana bilder, de blir nästan som målningar.
  På promenaden idag såg jag i alla fall en domherre. Fick den på bild, trots att det var lite långt ifrån, men hanen lyser med sin röda färg. Vi får inte mata fåglarna här längre så det är inte så jättemånga runt här nu, som det var tidigare, synd, för det är så mysigt med fåglar 🙂
  Kram Ulla

  • Anita skriver:

   Tack Ulla! Ja steglitsen vid äpplet är nog den som blev fotomässigt bäst även om jag gillar den nedersta bäst. Vi har flockar av steglitser här varje år. Men dom har tydligen sjunkit i antal. Förra året kom dom tydligen på 5:e plats i fågelräkningen men har halkat ner till 15:e plats. Det beror väl helt på hur vintern utvecklar sig i landet kan jag tänka.
   Kul att se en domherre! Dom är oerhört ovanliga här. Kanske har sett ett par stycken på alla år vi bott här.
   Det är mysigt att ha fåglar utanför fönstret och jag är glad att åtminstone några kommer hit, trots begränsningen med mat.

   Ha en fin dag! Här snöar det återigen för fullt 🙂
   Kram Anita

 7. Anki skriver:

  Ååååååhhhhh … vilka fantastiska bilder! Såå vackra – som konstverk allesammans!
  Ha det gott!
  Kram

  • Anita skriver:

   Tack så jättemycket Anki! Jag det är härligt att ha fåglarna på besök och jag är glad att en del av dom ville fastna på bild 🙂
   Hoppas du får en fin dag!

   Kram

 8. Märtha skriver:

  Steglitsen som siktar på äpplet vann den här gången! Vårt fågelutbud är mycket ensidigt, tror att jag sett endast tre arter i år: blåmes, talgmes och pilfink. Tänk, så man längtar efter snö på träden i december, nu när det har snöat inatt (igen) så är det nästan tråkigt med alla snötyngda grenar – hör just att killen med traktorn är här och tar bort de fem centimetrarna. Nu verkar det bli varmare hos er och tvåsiffriga köldgrader här, om någon dag. Ha det gott!

  • Anita skriver:

   Tack Märtha! Ja det är nog den bästa bilden fotomässigt även om en annan blev min personliga favorit.
   Den du kallar talgmes antar jag är den vi kallar talgoxe. Märkligt namn egentligen, undrar vad ”oxe” kommer ifrån.
   Ja visst är det märkligt. Till jul vill man ha snö på träden så att det ska se ut som ett julkort. Då är det ofta grått, disigt och trist. Nu däremot vräker snön ner. Det snöar idag också och jag kollade radarn och ser att ett envist molnområde hänger sig kvar i vårt område. Minus 7 grader imorse och dom spår faktist tvåsiffriga nattemperaturer närmaste veckan. Men det blir nog ändå mildare här än hos er.
   Ha en bra dag! Mycket väderprat blev det 🙂

 9. Tove Elisabeth Olberg skriver:

  Vet inte om kommentaren försvann eller om du har moderering kanske … testar

 10. Tove Olberg skriver:

  Nu testar jag igen med googlekonto får vi se …
  Hej Anita; vilken have du har här!
  Jeg vet en deilig have hvor roser står i flod … texten minns jag inte helt, men melodin. Måste kolla och fann en version på youtuben. Du mer än rosor 🙂
  Jag har läst dina äldre kåserier, din historik du skrev till ditt 10 års jubileum och några inlägg här och var och stannar upp här. Dina bilder och texter ger något till mina sinnen. Det växer till lite, formar sig.
  Jag har sett dig hos Anki och fått med mig lite från någon kommentar, blev nyfiken. Var här igår kväll, men då var min hjärna trött så jag bestämde mig att återkomma i dag.
  Jag är en hoppjerka vad gäller bloggandet, men kom in i Blogglandia första gången 2013.
  Öppnar, pausar, stänger, återkommer efter lust och känsla. Provat några olika forum.
  Nu ska jag inte dra hela min långa blogghistoria här – jag lämnar kommentaren och ser om den kommer fram som min testkommentar gjorde då ett par stycken tidigare försvann. Jag får kommentera med mitt FB konto.
  Hälsningar Tove
  http://blandar.bloggo.nu
  från Karlstad där solen skiner, det är minus 10 och vitt på marken, så pass så jag kan få knarr under skorna. Lyckan är gjord 🙂
  Ha en fin dag Anita!

  • Anita skriver:

   Hej Tove! Är tillbaka efter lunchpromenad och nu hade alla dina kommentarer kommit in till mig men låg för godkännande. Vet inte om det varit något konstigt hos WordPress men förhoppningsvis fungerar det nu. Låter två av dom vara kvar även om dom har samma text i och med att du kommenterat från olika profiler. Om jag låter båda vara kvar så ska det nog fungera i framtiden att kommentera från vilken av profilerna som helst.
   Tack för dina jättefina ord. Så roligt att du varit runt på olika ställen i min blogg och läst. Du är så välkommen.
   Jag har som sagt varit ute på lunchpromenad. Jag har pulsat runt i snön och vår lilla hund har flera gånger försvunnit i snödrivorna. Men hon tycker det är jättekul. Knarr här också under fötterna. Det har blivit rejäl vinter nu och jag hoppas att det fortsätter att vara minusgrader. När det blir plus och minusgrader om vartannat blir det så halt ute.

   Nu ska jag se om jag lyckas komma in på din blogg och titta!
   Återigen, tack för ditt besök och jag hoppas du vill fortsätta besöka mig 🙂

   Ha en fortsatt fin dag!
   /Anita

 11. Tove Elisabeth Olberg skriver:

  Hej Anita; femte gången gillt förutom testerna 🙂
  Du har en fin have!
  Jeg vet en deilig have hvor roser står i flod … kommer inte håg texten, men melodin. Kollade upp och det finns en version på youtuben.
  Jag läser hos Anki och har sett något av dina kommentarer så jag blev nyfiken. Var här igåe kväll men då var hjärnan för trött så jag återkommer nu. Dina bilder och texter ger något till mina sinnen.
  Läste din historik till 10 års jubileet, äldre kåserier och någon inlägg och hamnar här på detta.
  Kan inte kommentera med min bloggadress
  http://blandar.bloggo.nu
  hälsningar Tove I Karlstad som har vitt på marken, sol på himlen. minus 10 och det kan bli knarr under skorna när jag går ut.
  Ha en fin dag 🙂

  • Anita skriver:

   Skriver inte så mycket här jag skrev ett långt svar på din förra kommentar. Det var som rena ketchupeffekten. Helt plötsligt rasade alla kommentarer in 🙂

 12. Bilden med blåmesen och äpplet var otroligt vacker! Fast min favoritfågel är annars koltrasten och den vann ju tydligen räkningen. Här kryllar det av dom, men det är ett litet problem; Dom flyger så lågt över vägarna att dom ofta går åt…..
  KRAM/Susie

  • Anita skriver:

   Tack Susie! Din favorit vann tyvärr inte i Sverige totalt, det gjorde talgoxen, som vanligt. Men den är vanlig på Gotland så där kan den nog vinna kanske. Jag tittade precis på Gotlands län och den ligger hack i häl på talgoxen så chansen finns. Det kommer ju in rapporter hela tiden. Men så tråkigt att dom flyger lågt över vägarna och blir påkörda. Det har jag faktiskt aldrig varit med om.

   Kram Anita

 13. Tove Elisabeth Olberg skriver:

  Jisses Amalia, nästan lite skrattretande det här. Rena hjärngympan detta att komma i håg vad jag skrev för det är ju det som först dyker upp som är budskapet.
  Vi ses igen vid tillfälle 🙂

 14. Marika skriver:

  Hej Anita!
  Idag har vi en solig vacker vinterdag, med lite takdropp. Fåglarna är frånvarande fortfarande. Får åka till affären och skaffa nya fågelfrön, det måste vara något fel, då de inte lockar till sig några fåglar. Det var några mesar i helgen, men de försvann lika fort som de kom. Dina bilder på fåglarna är riktigt fina. Får kontinuerligt bilder av sonen på messanger, han har en massa fåglar på besök. Den senaste var en sparvhök, och den kanske man inte vill ha i närheten av alla småfåglar som man matar. Hoppas vi får ha dethär fina vädret ett tag till.
  Ha det gott / Kram, Marika

  • Anita skriver:

   Hej Marika!
   Så konstigt att det inte kommer några fåglar. Nu borde dom ju vilja äta maten dom får när det är så mycket snö och kallt. Men det kan ju vara många omkring er som matar och att dom hittat dit istället. Jag hoppas du får lite besök snart.
   Nej sparvhöken vill man ju inte ska ta fåglarna men å andra sidan så måste ju den äta också. Men man vill inte se det. Har sett sparvhök här flera gånger och såg när den tog en koltrast. Det var dramatiskt.
   Soligt har vi inte. Vi ligger i ett litet snöbälte så det småsnöar hela tiden. Det blir ut och skotta ikväll också. Som tur är blev det ett litet uppehåll igår kväll så vi fick skotta undan det värsta.

   Ha en fortsatt fin vecka!
   Kram Anita

 15. Carina skriver:

  Första snöbilden har något magiskt över sig… De objudna gästerna är det råttor? Det kanske är en fördel med att bo i villa på landet. Jag ser inga spår efter råttor här. Det finns nån ladugård osv som är mer intressanta att bo i.

  Oavsett känns det konstigt att se så lite fågelbilder hos dig. Men steglitsen är fortfarande en gäst som jag aldrig sett vid matbordet här.

  Kram, Carina

  • Anita skriver:

   Ja snön den faller varje dag här. Vi ligger tydligen till så att snö som ligger ut över havet drar in. Just nu är prognosen, ingen snö. Verkligheten, det snöar.
   Det har pratats om att någon sett råttor i området, dock en bra bit från oss. Jag drog därför ner på matningen, för säkerhets skull. Men det finns varken spår eller andra tecken på att vi skulle ha råttor så jag är faktiskt inte alls orolig. Många tror ju också att skogsmöss är råttor. Däremot så kan nog överfulla soptunnor (finns en del) dra åt sig råttor.

   Ja det blev inte många fågelbilder. Men de trogna steglitserna kom som vanligt i varje fall.

   Kram Anita

 16. Elna Slot skriver:

  Helt fantastiske fuglebilleder! Og sikken smuk baggrund. Det må have taget lang tid, at lave dette indlæg.

  Hilsen Elna

  • Anita skriver:

   Tack så mycket Elna!
   Ja det blir lite lättare att få till bilderna när det är sol och snö och visst får jag sitta ganska länge för att få till några hyfsade bilder. Men det är roligt att titta på fåglar.

   Önskar dig en fortsatt fin torsdag!
   Anita

 17. Znogge skriver:

  Wow, säger jag bara! Dina fågelbilder är alldeles fantastiska vilket även gäller den sista. Det vita vinterlandskapet verkar framhäva fåglarnas färger på ett fantastiskt vis. Även om vi bor under ett fågelsträck som lockar massor med fågelentusiaster och ornitologer hit så är jag ganska så okunnig när det gäller fåglar tyvärr. Kanske dags att titta närmre vilka som finns hos oss…

  Kram och trevlig torsdag!

  • Anita skriver:

   Tack så mycket! Ja snön och solen gör att det äntligen går att fotografera lite fåglar, innan flöt dom ihop med den grå filten 🙂 Anar att det kan finnas väldigt många spännande arter hos er. Där skulle jag trivas att sitta med kameran.
   Idag vaknade jag till minus 15 och nu skiner solen. Vintern fortsätter verkar det som.

   Kram och fin fredag!

 18. Lena i Wales skriver:

  Den första bilden ser ut som från en sagobok, vackert och mystiskt.
  Jag fick en rapport från en fågelräknande väninna i Göteborgsområdet. Inget jag skulle kunna göra, eftersom jag knappast vet skillnaden på kråka och gråsparv. Tycker ni är fantastiska som håller på med denna räkning och vilken kunskap ni har!
  Underbara bilder på fåglarna, speciellt de med fåglar och äpple.
  Ha det bra!

  • Anita skriver:

   Tack Lena!
   Ha, ha … du är för rolig. Kråka och gråsparv. Ett tips, stor fågel: kråka. Liten fågel: gråsparv 🙂
   Jag har lärt mig många nya arter sedan jag började räkna fåglar. Äpplena är populära men imorse hade vi minus 15 och äpplena är nog som isklumpar nu. Förhoppningsvis tinar dom upp i solen.
   Kram och fin dag till dig!

 19. Klausbernd skriver:

  Dear Anita,
  sorry, I write in English because I can only read Swedish but not write it.
  Anyway, I like especially your first picture. It’s so moody, great how you caught that winter feeling.
  Thanks for sharing.
  Keep well
  Klausbernd
  The Fab Four of Cley
  🙂 🙂 🙂 🙂

  • Anita skriver:

   Thank you very much for your kind words Klausbernd!
   Yes, that day was really snowy. Today the sun is shining from a blue sky and the snow is white and crispy.
   Have a nice day and keep well you too!
   Anita

 20. Dina skriver:

  Gorgeous photography!! We love your snow scenes, the blue tit, and the stunning goldfinches.
  Thanks for the follow. 🙂
  Warm greetings from North Norfolk
  Dina
  The Fab Four of Cley
  🙂 🙂 🙂 🙂

 21. Wow! Vilka underbara pippibilder du fick till. Måste visa Solveig dem. ❤
  Helgkram

 22. Anna-Lena skriver:

  Klickade random på länken till din blogg via Znogge. Hamnade på en sida med otroligt vackra bilder. Steglits har jag bara sett någon enstaka gång i våra trakter. Talgoxar har vi gott om. En stackars koltrast och en lika stackars rödhake, som borde flytta söderut innan kylan kom.
  Håller med dej, den understa, i bakgrunden ofokuserade bilden, är helt fantastisk. Gillar steglitsen och äpplet också. Färgerna! Wow!
  Tittar nog in snart igen och njuter av ögongodis! Anna-Lena

  • Anita skriver:

   Hej Anna-Lena! Så roligt att du hamnade hos mig via Znogge. Och tack för dina fina ord. Men lilla rödhaken, ja dom flyttar ju inte alltid nu för tiden. Förra vintern var ju lätt för dom men inte den här i och med den långvariga kylan.
   Roligt att du tyckte om den lite diffusa bilden men äpplet och steglitsen är väl den som är bäst fotomässigt 🙂
   Tack för att du tittade in! Du är så välkommen tillbaka!

 23. Lollo skriver:

  Du har lyckats bra med dina fågelbilder, tycker jag. Jättefina ❤
  De sitter ju inte stilla direkt, de där små energiknippena 🙂
  Den med Steglitsen och äpplet blev nog min favorit ❤

  Idag försökte jag fånga en av våra ekorrar med mobilkameran. Det var inte lätt det heller, trots att jag inte kom så nära som med systemkameran.
  Det är roligt med djurlivet 😀

  Hoppas du har en fin söndag ❤
  Kram

  • Anita skriver:

   Tack Lollo ❤
   Ja du, fåglar har en förmåga att förflytta sig snabbt. I synnerhet har jag problem med talgoxarna. Bilden med steglitsen och äpplet är nog den bästa fotomässigt. Ekorrar är inte heller lätta att fotografera, dom är kvicka dom med så jag förstår att du fick kämpa. För övrigt så har vi kanin och rådjur här så det är ingen brist på djurliv. Många djur som letar föda nu för det är länge sedan det var sådan här långvarig kyla och dessutom snö.

   Fortsatt fin tisdag till dig!
   Kram

 24. Anni skriver:

  Knepigt att dina fåglar inte ville vara med i samma utsträckning som förr. De måste ha hittat ett bättre matställe. Här blev jag glad att det var lite kallare igen (jag som inte gillar minusgrader) för då kom alla tillbaka. Några dagar tidigare var de försvunna eftersom det inte var så kallt. Det är en speciell känsla att öppna ytterdörren på morgonen när det sitter ett tjugotal koltrastar och säger bjupp bjupp bjupp i väntan på maten. Nu har det kommit två björktrastar också, tyvärr. De sitter och bevakar maten utan att äta men skrämmer bort alla koltrastarna. Hur kan tjugo koltrastar låta två björktrastar bestämma? Något att tänka på …
  Steglitsen ser jag bara på sommaren, då den kommer till fontänen för att dricka. Gillar din poetiska bild med två i oskärpa! Och talgoxen på sista bilden, ja nog är den som en tavla ❤

  • Anita skriver:

   Jag gav dom ju väldigt begränsat med mat mot vad jag brukar i och med att det ryktades om råttor i närområdet. Men jag är inte orolig, har inte sett minsta spår och jag anar att finns det råttor så är det sopor som drar. Många överfulla soptunnor här som dessutom sprider en doft som jag tror råttorna tycker är angenäm.
   Det är så mysigt med dina koltrastar. Det känns nästan som om dom är tama och du är deras matte 🙂 Jag vet att björktrastarna är dominanta. Fattar inte heller hur dom kan skrämma en hel flock med koltrastar men det har hänt här också.
   Stegliterna är fina. Jag ser dom bara på vintern. Bilden med de två i oskärpa blev lite kul. Tack vare att dom är så färgglada så syntes dom ju ändå 😉 Men den ”misslyckade” talgoxen är ändå min favorit.

   Kram ❤

 25. Pingback: Årskrönika 2021 | Anitas blogg … De fyra blomsterhaven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s