Så var det dags för nya problem …

Skriver detta inlägg för att höra om någon annan har fått samma problem som jag nu fått i den nya blockredigeraren. Så här är det …

När jag laddar upp en bild genom att dra en bild till mediabiblioteket från min dator så ser allt bra ut. Jag anger att bilden ska infogas i inlägget och då händer det märkliga … den går in två gånger och tittar jag i mediabiblioteket så ligger den nu även där två gånger. Dels med originalnamnet och sedan en kopia med tillägget -1 efter namnet. Nu måste jag alltså ta bort den ena bilden ur inlägget och även ur mediabiblioteket för jag vill ju inte ta upp plats med att ha dubbla bilder. Sedan gäller det att hålla rätt på att jag tar bort rätt bild ur mediabiblioteket.

Nu är jag inne i den klassiska redigeraren för att se att det fortfarande fungerar där. Prövar nu att lägga ut en bild på min snöklädda trädgård …

Och ja … här fungerar det ju precis som det ska. Usch, blir så trött på det här strulet så jag funderar allvarligt på att sluta blogga. Det går ju inte att ha en fotoblogg när det knappt går att ladda in bilder. Visst, jag kan väl använda den gamla redigeraren men vet ju att den kommer att försvinna. Jag anar att problemen kan vara kopplade till mitt tema. Men att börja byta tema utan att veta att det verkligen är problemet vet jag inte om jag har lust och ork med. Dessutom så lär det väl dyka upp nya problem. Temat jag använder är ett av de mest använda men … det kom ju till långt före blockredigeraren.

Ok … ett par bilder till får vara med, nu när jag använder en redigerare som fungerar …

Den 15 januari var det en gnutta sol även om den mest dolde sig bakom molnen. Men det var inte det där gråvädret som annars dominerar här. Läser om sol på många bloggar men här är det mest bara moln …

Och en sak är klar. Lucy älskar snö och har de senaste dagarna blivit som valp på nytt, trots att hon precis fyllt 10 …

Hittade en solbild till. Den tog jag den 12 januari när vi var på promenad i närområdet. Såg ett fjolårslöv som blänkte som guld med hjälp av solens strålar …

Och det fick bli den sista bilden i detta inlägg. Får se om det blir några fler … det blir det nog. Får väl använda gamla redigeraren så länge det går och testa då och då om den nya fungerar igen. Är glad att jag i varje fall hann skriva min årskrönika innan det blev problem.

Så … om någon av er som läser detta har samma problem så vore jag väldigt tacksam om ni vill tala om det. Tacksam om ni talar om även om ni inte har problem för då vet jag att det kan vara så att det är kopplat till mallen.

Ta hand om er och ha en fin söndag och kommande vecka!

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Block editor, Blogg allmänt. Bokmärk permalänken.

43 kommentarer till Så var det dags för nya problem …

 1. Gunnel skriver:

  Det är trist när sånt som fungerat perfekt helt plötsligt börjar strula. Jag provade på wordpress för några år sedan, men jag fixade det inte. I och för sig är det en hel del strul hos blogger också, men det har jag ändå lyckats klara av. Bilderna du fick med idag är jättetjusiga vinterbilder. Sol finns inte här heller…bara lite snö och jättehalt på småvägarna. Kram

  • Anita skriver:

   Ja det är så typiskt. Jag har använt WordPress i jättemånga år, hela mitt bloggliv och aldrig haft problem, inte förrän nu när dom har tvingat in oss i en ny redigerare. Men som tur är finns den gamla kvar ett tag till så den tar jag till när dom har strulat till det. Jag har egentligen inget emot ändringar men … dom måste fungera! Rätt vad det är så gör dom en uppgradering och så är det någon funktion som inte fungerar längre. Förmodligen blir programvaran för komplicerad, dom kan inte täcka upp allt. Man vet liksom inte från dag till dag. Skönt att i varje fall du fått Blogger att fungera efter ändringarna. Har läst om många som är frustrerade över dom också.

   Ja det har inte blivit många vinterbilder i år, trots snö och det beror på att det är så grått ute. Längtar efter solen och lite vackert fotograferingsljus. Som tur är är det i varje fall inte så halt.

   Ha det så bra och ta det försiktigt på de hala småvägarna!
   Kram

 2. Marit skriver:

  Hej Anita!

  Så trist å lese at du fortsatt har problemer med bildene på bloggen din. Å nei, jeg håper ikke at du slutter å blogge, men jeg forstår at du blir lei 😦
  Jeg kan dessverre ikke hjelpe deg med problemene.

  Som alltid har du tatt noen vakre bilder! Jeg nyter de hver gang.
  Lucy ser ikke ut som hun er ti år! Hun er så søt 🙂 Snø er morsomt for flere dyr. Kattene (3 stk.)til den ene sønnen elsker snø de også, og leker i snøen. Det er jo hyggelig at dyr også har glede av snø.

  Ønsker deg en fin søndag!
  Klem, Marit

  • Anita skriver:

   Hej Marit!
   De nya problemen upptäckte jag idag. Jag kan jobba runt det men det tar alldeles för lång tid. Men som tur är kan jag fortfarande använda den gamla redigeraren när det strular. Får göra det så länge den finns kvar, sedan få jag se hur jag gör. Kanske det går att hitta något annat ställe att lägga ut sina bilder på.
   Jag tittade på gamla kort på Lucy och då såg jag hur vit hon blivit runt nosen och på huvudet. Men vi tycker hon är lika söt ändå, om inte sötare 🙂 Och det är så härligt att se henne hoppa runt i snön. Hon är så lycklig nu för nu har äntligen nyårssmällandet börjat avta. Jag hörde ett fyrverkeri igår kväll vid 23:30 men det var ”bara” det. Förstår att dina katter älskar snön också. Bara det inte blir för mycket så dom försvinner ner i snön.

   En fortsatt fin söndag till dig också!
   Kram Anita

 3. Ulla skriver:

  Vad trist när det krånglar på bloggen. Men jag tror, som du, att det kanske kan ha med ditt tema att göra. Kan du inte bara prova att byta tema? Det kan ju gå ganska enkelt också. Jag blev förvånad när jag bytte första gången, ( jag hade ju också en äldre mall då ) att det gick så lätt. Sen har jag aldrig haft några problem, vare sig med bilder eller annat, peppar, peppar är väl kanske bäst att tillägga 🙂
  Så vacker din trädgård är även i snödräkt. Hoppas du inte slutar att blogga och att du får rätt på problemen.
  Kram Ulla

  • Anita skriver:

   Ja det kan vara temat. Men jag vill inte prova att byta för det går visst inte att ta tillbaka det igen. Det finns inte med att välja på längre. Men jag såg en statistik för ett tag sedan att det är det vanligaste temat som används fortfarande. Och det är helt ok enligt WP att använda det, det enda ska vara att vissa funktioner kan saknas, typ anfang och att lägga ut en av bilderna från inlägget som headerbild, rundade hörn etc. Och sådant kan jag vara utan. Vill bara ha en rak enkel mall där jag kan skriva in text och lägga ut bilder. Och det här är ett typiskt fel. När man laddar upp en bild så ska det ju bara komma in en bild i mediabiblioteket, inte två. Ja, ja … jag kan ju använda den gamla redigeraren t.v. så jag gör det, sedan får jag se. Jag håller tummarna att du klarar dig från strul i varje fall.

   Min trädgård är nog vackrast iklädd snö … annars ser den bedrövlig ut under vintern. Tyvärr kommer snön att försvinna för dom spår regn till mitten av veckan. Och sedan ska det frysa på och då blir det halt igen. Och solen lyser med sin frånvaro. Längtar efter lite vackert fotograferingsljus. Men dagarna blir i varje fall längre … och snart går vi in i årets kortaste månad och så plötsligt är det mars … 🙂

   Kram Anita

 4. Marika skriver:

  Hej Anita!
  Så tråkigt att det inte vill såg med bloggen. Hoppas det ordnar sig. Det var en del problem med blogger också men det fungerar i alla fall att göra inlägg. Fina bilder och visst är det fint med ren vit snö. Så härligt med lövet som ser ut som guld.
  Ha det gott /Kram, Marika

  • Anita skriver:

   Hej Marika!
   Ja nu trodde jag att allt skulle fungera men … då har dom tydligen gjort någon ändring och eftersom det är en så komplicerad programvara så har dom väl inte testat allt. Men än så länge kan jag använda den gamla redigeraren. Skönt att du fått ordning på blogger i varje fall.
   Ren vit snö är härligt och jag njuter så länge den ligger vit. Snart ska det bli slask och då blir den bara grå och trist. Och Lucy är så lycklig över snön. Och lövet var så vackert där det lyste som guld, en av de få solskensdagarna.

   Ha det gott du också!
   Kram Anita

 5. Znogge skriver:

  Jag använder fortfarande den gamla redigeraren och känner mig lätt matt redan nu över hur det kommer att bli när den försvinner. Jag har bloggat på WordPress i många år och tycker att det har fungerat bra hittills. Den enkla sanningen är att alla förändringar inte är av godo och detta är ett praktexempel på att det blivit mindre användarvänligt. Ärligt talat så har jag inte hört en enda som sagt att det är till det bättre men det finns kanske någon.

  Vilka vackra vinterbilder i alla fall och vilken fin bild på Lucy. Våra hundar blir som kalvar på grönbete när det snöar men det händer ju inte så ofta hos oss. Nackdelen tycker jag är att pälsen vid deras tassar brukar bli fulla av snöklumpar så det tar en bra stund innan de kan röra sig fritt inomhus igen. Med tanke på att de ska klippas i morgon ser jag helst att vi slipper både snö och regn men något säger mig att så blir det inte.

  Kram och god söndag!

  • Anita skriver:

   Ja jag kommer att använda den gamla så länge det går så får vi se. Visste inte att du gjorde det, trodde du använde den nya för det var väl i den som du, precis som jag, fick problem med ”publiceraknappen”?
   Jag var inne och testade nu igen och upptäckte ett annat delikat problem. När jag hade lagt in en bild och sedan lade in en till då försvann den första ur inlägget, men å andra sidan så fick jag ju istället två likadana bilder. Ha … Nåja, jag får väl testa igen om ett par veckor så får jag se om det fungerar.

   Ja Lucy poserade för matte för en gångs skull. Fast egentligen var hon nog mest intresserad av vad husse höll på med en bit bort. Kalvar på grönbete var en bra liknelse. Samma sak med Lucy. Som tur är har hon inte så mycket päls runt tassarna så hon klarar klumpar rätt bra. Och hon är dessutom rätt nyklippt, bara ett par veckor sedan hon var på ”spa”. Håller tummarna för att ni slipper snö och regn.

   Kram och fin söndagkväll!

   • Znogge skriver:

    Jo det var i den nya jag fick problem med publiceringsknappen. Jag har pendlat lite mellan båda. Känner väl att jag måste lära mig den nya men skjuter upp det och håller mig nu till den gamla. Så märkligt med bilderna. Det problemet har jag inte stött på.

    Kram och ha en bra start på den nya veckan

 6. ADMIN skriver:

  Om du inte använder mediabiblioteket, utan väljer ett block som heter ”image” eller ”bild” och sedan laddar upp från datorn så borde det fungera klockrent.
  Det finns väl inen anledning att ha en massa bilder mediabiblioteket om du ändå har dem på dator, Eller….?

  • Anita skriver:

   Hej och tack för respons!
   Jodå, jag har prövat att ladda upp direkt från datorn utan att gå via mediabiblioteket och det fungerar men … bilderna hamnar alltid i mediabiblioteket ändå det är bara det att dom kommer in en annan väg. Jag laddar helst in dom i mediabiblioteket direkt då det bara är att dra bilden direkt in där från den folder jag har öppen på datorn. Men, det fungerar allra bäst i den gamla redigeraren för där kan man dra in flera bilder på en gång. Än så länge finns den kvar så t.v. använder jag den så får jag se om dom löser det här problemet.

   Tack för att du tog dig tid och svarade och ha en fortsatt fin söndag!

 7. Blomsterbönan skriver:

  Det vore väldigt tråkigt om du slutade blogga, vi behöver dina fina bilder! Jag förstår dock frustrationen, saker ska bara rulla på! Det är först nu under pandemin jag upptäckt det här med bloggar, har aldrig läst en innan men har hittat så mycket roligt! 👍

  Fina lilla Lucy! Mille gillar också snö, speciellt för att alla spännande gula pölar syns så bra! 🙂 Måste man undersöka! Vissa av dom har han själv gjort dagen innan!

  Ha en trevlig söndag kväll! Filmtips på Netflix En oväntad vänskap, fransk film som är helt fantastisk! Serien Lupin på Netflix med samma huvudperson är också sååååå bra!

  • Anita skriver:

   Tack … det var väldigt roligt att höra 🙂 Ja frustrerad blir jag för helt plötsligt slutar det som fungerade ett par veckor tidigare att fungera. Pust! Men det finns en gammal redigerare som går att nå fortfarande och som det aldrig är några problem med. Får nog inse att jag får använda den tills dom tar bort den och sedan får jag se.
   Håller med om det där med intressanta bloggar. Jag har också hittat en massa under pandemin. Det pratades om att bloggandet var dött men oj, det finns hur många intressanta som helst.

   Haha, känner igen det där med dom gula pölarna. Dom ska undersökas och fyllas på 🙂 Och Netflix har jag inte men däremot har jag sett ”En oväntad vänskap”, flera gånger till och med. Den är fantastisk. Har du sett Green book? Också en jättebra film, lite i samma anda som en oväntad vänskap.

 8. Blomsterbönan skriver:

  Jag tänkte när filmen var slut att vad synd att jag inte har kvar att se den 😂 så jag måste se den igen, absolut! Har inte sett Green book, måste googla!

 9. Märtha skriver:

  Jag märkte en gång att en bild kom in två gånger i mediabiblioteket, men jag tänkte inte desto mer, tog bara bort den. Jag har kört med samma modell i WordPress nu i snart sex år, mitt enda bloggförsök. Jag är rätt så oteknisk av mig, ”vägrar” lära mig en massa termer, kör bara på så länge det går. Å andra sidan har bloggandet blivit en så stor del av mig själv att jag har svårt att sluta om det skulle börja strula alltför mycket. Jag hoppas verkligen att du inte slutar!!! Nu tar jag sats och skriver ett inlägg, så se hur det går. Vi har nästan shortsväder här nu, jämfört med de tidigare tre dagarna – endast -7,5 grader. Igår kväll var termometern ner till -23… Ha det gott, fortsätt blogga!

  • Anita skriver:

   En gång gjorde jag det två gånger … eller hur var det nu någon gammal sketch gick 🙂

   Ja här är inte bara problemet att bilderna går in två gånger i inlägget och mediabiblioteket upptäckte jag efter ytterligare tester igår. Om jag lagt in en bild i inlägget, skriver en text och ska lägga in en bild till, då läggs den in två gånger och den förra bilden försvinner. Härligt! Men nu kör jag gamla redigeraren ett tag så får jag se om dom fixar problemet. Brukar kolla forumen och ser att andra också har problem. Problemet är bara att det ofta är ett fåtal som har ett problem. Kan vara kopplat till webbläsare, tema, hur gammal bloggen är etc, vad vet jag. Programvaran är helt enkelt för komplicerad i och med att den ska vara anpassad både till mobil, läsplatta och dator.
   Så småningom brukar det ju lösa sig och det går oftast att hitta en väg runt problemet men just det där med att man aldrig vet om något helt plötsligt inte längre fungerar, det är det som gör mig så frustrerad och får mig att tappa lusten att blogga. Men … jag hänger med ett tag till, på ett eller annat sätt. Och vad som än händer så kommer jag fortfarande att läsa andras bloggar och kommentera, så försvinner gör jag inte.

   Härligt med shortsväder, -7,5 är ju praktiskt taget högsommar. Men, har ni haft -23. Har hört att det varit extremt kallt i norra Sverige men visste inte att ni haft så kallt. Här har det varit runt 2-3 minus, inte mer. Och snart ska det bli plus 4 och regn vilket jag definitivt inte ser fram mot. Men vädret är som det är.

   Ha det gott du också! Senare under dagen ska jag läsa ditt senaste inlägg. Såg att det dök upp i läsaren när jag startade upp för dagen.

 10. Fina bilder fick du dit i alla fall. Jag tycker att det är enklast att göra inlägg genom telefonen. Andra bilder än telefonbilder går ju lätt att föra över till telefonens galleri och göra inlägg i bloggen med dem.

  • Anita skriver:

   Tack Annemor 🙂
   Mobil eller läsplatta är tyvärr inget alternativ för mig. Det klarar varken min nacke eller mina ögon av, framför allt nacken är problem efter många år som programmerare och fel arbetsställning. Det tänkte man inte på då. Men, jag kör gamla redigeraren ett tag till så får jag se om dom löser problemen. Det brukar dom ju göra till slut.
   Hoppas du får en fin dag!

 11. Kristinas oas skriver:

  Men så jobbigt att den beter sig på det viset! Jag kör fortfarande med klassisk redigerare, har utkast till framtida inlägg jag vill ha ”slut” på först innan jag byter. Kan inte påstå att jag blir sugen när jag läser om trasslet.
  För mig är det inte heller aktuellt att skriva inlägg på mobilen, ger inte alls samma överblick plus att jag har fotobiblioteket på datorn.
  Jag hoppas att vad det nu är för fel fixas till och att det fungerar bra sedan. Förstår att du blir trött av det.
  Måste bara avsluta med att säga: bilden på Lucy i snön är så fin och jag blev glad av att se den! 🙂
  Kram Kristina

  • Anita skriver:

   Tack Kristina … ja för en gångs skull så poserade Lucy fint för matte 🙂 Just nu ligger hon och sover i sin korg och laddar inför lunchpromenaden då det blir ny snölek 🙂

   Jag försöker ju verkligen var positiv när det gäller den nya blockredigeraren men det som är så trist är att dom gör mycket ändringar i den och då den är så komplicerad och ska passa både datorer, mobiler och läsplattor (av olika fabrikat) och dessutom alla olika operativsystem och webbläsare, ja då missar dom nog en del i testandet. Så småningom rättas det oftast till men man vet ju liksom aldrig från gång till gång om det ska bli problem eller ej. Jag kör ju mac och safari som webbläsare och min erfarenhet är att den kommer rätt långt ner i testkedjan. Det är nog orsaken till att jag har problem när inte andra har. Men ibland läser jag om andras problem som inte jag har så det verkar vara lite av ett lotteri. Nu kommer jag att gå tillbaka till den gamla igen och testa den nya då och då och se om dom får ordning på bildhanteringen för mig.

   Fortfarande ligger snön vit här men tyvärr är rejält mildväder på väg in. Tråkigt, mest för Lucy som älskar ”riktig” snö!

   Ha nu en fin måndag och kommande vecka!
   Kram Anita

   • Kristinas oas skriver:

    Aha, ja, den kombinationen med dator och läsare kan ju vara en delförklaring.
    Här hade vi -10 natten till lördag och i mitten på veckan ska det bli +6 grader… Så snön lär inte stanna länge!
    Fin vecka till dig också!
    Kram Kristina

 12. Rosor och ruiner skriver:

  Kan tro att Lucy blir glad av snö, vem blir inte det? 😉 Minns när jag hade hund, så skönt det var med snö, inga smutsiga pälsar och tassar som skulle tas om hand när man kom hem… 😉
  INget roligt när det strular, jag har aldrig haft WordPress så jag kan inte hjälpa till. Men inte sluta blogga inte! Då får du gå över till Blogger istället! Funkar väl oftast bra tycker jag även om det har varit strul nångång där med…
  Ha det fint, i sköna vädret!
  Kram Gunilla

  • Anita skriver:

   Ja hon blir överlycklig. Tyvärr ska det nu bli tö och regn och det tycker hon inte det minsta om. Det enda som hon tycker är kul med regn är när vi ska torka henne med badlakanet. Det är som en lek för henne och hon blir helt vild. Hon kommer hela tiden och vill att vi ska torka mera 🙂
   Nej det är inte roligt när det strular. Men jag har hittat lite workarounds så ett tag till hänger jag med. Blogger tror jag inte jag orkar börja sätta mig in i. Har hört många som har strul där också. Det verkar inte hända alla, programvarorna blir väl mer och mer komplicerade och det beror nog mycket på operativsystem, webbläsare och annat också.

   En fin tisdag till dig!
   Kram

 13. Carina skriver:

  Det är ju en bra sak med wordpress – de jobbar aktivt och de flesta uppdateringar som släpps täpper igen säkerhetshål. Enda gången jag fått bilder med -1 på slutet då har jag lyckats ladda upp dem dubbelt utan att märka eller om nätet spökar. Kan uppladdningen buffras på något sätt, dvs det blir två istället för en. Är det en bugg så tror jag den fixas snabbt. Men det kanske är skillnad mellan .org och .com – .org uppdateras ofta och det är alltid en tydlig lista på vad man gjort – buggar, säkerhetshål osv.

  Jag vet inte om du kanske skulle tycka det var enklare med wix eller squarespace som är två andra plattformar. Det finns en lång lista… Squarespace har jag flera fotovänner som använder – mindre programmering tyckte dem. Men de gillade inte gamla wordpress. Kan du inte prova ett nytt tema genom en så kallad ‘preview’? Ett tema håller inte hur länge som helst, det kan fungera men teknik och annat förändras så fort att temat till slut är föråldrat. Och om man tagit bort det från nyinstallation är det en signal i sig. Deras 2015, -16, -17, -18 såg väl ungefär likadana ut.

  Det vore trist om du slutade 😉

  Kram, Carina

  • Anita skriver:

   Vet ju inte om redigeraren fungerar på samma sätt hos .org som hos .com men troligen inte. Det som händer är märkligt. Jag väljer blocket ”Bild” och går till mediabiblioteket för att dra in en bild från en folder på datorn till biblioteket och sedan bifoga den till inlägget. Har funkat klockrent! Men inte längre. När jag dragit in bilden till mediabiblioteket ser jag den där. Det märkliga är bara att det inte är originalbilden jag ser utan en med tillägget -1, originalbilden syns inte. Om jag nu anger ”bifoga” så kommer två bilder in i inlägget, originalet (som inte syntes i mediabiblioteket) och den med -1. Ok, nästa försök. Jag avmarkerar bilden med -1 och struntar helt enkelt i att trycka bifoga. Går tillbaka till inlägget och … originalbilden ligger där. Så långt har jag nu alltså bara en bild i inlägget men två i mediabiblioteket. Om jag nu skriver lite text och försöker, på samma sätt, dra in en ny bild i mediabiblioteket så kommer den att lägga sig över den förra bilden i inlägget. Kort sagt, det fungerar alltså inte alls längre att bifoga en bild genom att dra den till mediabiblioteket och bifoga den.

   Ja, ja, det finns workarounds. Om jag istället för att dra in en bild till mediabiblioteket väljer ”ladda upp” så fungerar det. Ett annat sätt är att ladda upp alla bilder jag ska ha i inlägget till mediabiblioteket innan jag börjar inlägget och sedan gå in och bifogar dom därifrån. Redan befintliga bilder i mediabiblioteket fungerar alltså som vanligt att ta in i inlägget. Och så finns ju som tur är den gamla redigeraren kvar ett tag till.

   Jodå, att byta tema har jag tänkt göra och jag har gått igenom alla möjliga via ”preview”. Har några kandidater men vet ju egentligen inte hur gamla dom är. Deras 2015, 16, 17, 18 gillar jag inte. Dom föreslår själva 2016 men … nja, är inte förtjust i den. Men den finns med på ”möjliga” listan. Har en annan blogg som jag kan leka lite med också.

   Men … det där med att blogga själv är inte längre så viktigt för mig. Jag läser hellre andra bloggar och ägnar mig åt annat. Det kanske helt enkelt är så att tiden är inne för att lägga ner. Historien finns ju kvar och dagbok går ju alltid att skriva och lagra på annat sätt. Ett tag till fortsätter jag i varje fall. Kan ju inte bara begära att andra ska skriva intressanta blogginlägg och inte bidra själv med något 🙂

   Ursäkta att min kommentar blev lång. Troligen ser du den inte men det var bra att skriva ner lite för att ha som ”stöd för minnet”.

   Ha en fortsatt fin vecka!
   Kram Anita

 14. Ulrika skriver:

  Hej Anita,

  Har inga tips beträffande WordPress men hoppas det löser sig. Skulle vara så tråkigt om du gav upp bloggandet.
  Vilka underbara vinterbilder du tagit. Den här gråa vintern gör att man verkligen vill passa på att njuta de få vintriga och soliga dagar den bjuder på. Förstår Lucy! Och din snöklädda trädgård ser så mysig ut.

  Ha en fortsatt fin vecka. Ulrika

  • Anita skriver:

   Hej Ulrika och tack för peppande ord!

   Det löser sig på ett eller annat sätt. Jag har hittat olika workarounds som fungerar. Samtidigt kommer tankarna. Jag har bloggat i så många år nu så det kanske helt enkelt är dags att sluta. Förr älskade jag att lösa problem, nu blir jag mest trött och frustrerad. Det kanske är ett tecken 🙂 Har ju bloggen som dagbok och det går ju att ha på annat sätt. Det som varit bra är att det är lätt att söka rätt på gamla inlägg. Ja, ja … det är inget jag behöver bestämma nu. Nya inlägg dyker nog upp ett bra tag till … 🙂

   Ja några cm snö kom det men idag regnar det och är riktigt slaskigt. Men … efter regn kommer ju solsken heter det. Och nu har vi passerat halva januari och närmar oss februari.

   En fortsatt fin vecka till dig också!
   Anita

 15. Underbara bilder. Valp på nytt. Det låter härligt. Kan det vara så att skenet bedrar? Lucy ser så söt och snäll ut. Men nu när hon blivit valp på nytt så har hon kanske varit och röjt i dina datorsaker.

  Trist! Trist! Trist!.
  Det finns en risk att jag skriver fel ord, stavar fel. Mina pupiller är fortfarande förstorade efter en ögonbottenfotografering tidigare idag.
  Jag har temat Twenty Eleven och har haft det genom alla snart nio år, till sommaren.
  Du skriver att du drar bilder. Väljer dem från mediabibblan?
  Jag låtsades att jag skulle lägga in ett inlägg. Hittade på en rubrik; Lucy på snöäventyr. Nästa steg är som du vet att lägga till text eller foto. Jag brukar skriva längst upp till vänster ordet bild eller foto. (Spelar ingen roll vilket av de två orden) Jag trycker på bild och får TRE möjligheter. Ladda upp en bild, välj bild och sista alternativet; URL. Personligen väljer jag ALLTID det förstnämnda som alltid är i en blå rektangel: LADDA UPP. Det är här jag undrar om din och min väg är olika varandra. Andra frågan är om du har alla dina fina foton i ett externminne. Det har jag haft ända sedan den olyckliga kvällen när vår dator dog ca 2007. :(Mina små ”pinnar” var fulla av bilder. Men alldeles för små jämfört med ett rejält externminne. Det var en ”dyr” visdom jag fick den kvällen. Nu har jag tre externminne. Med jämna mellanrum lägger jag över viktigt mellan dem.
  Jag går alltså in och söker upp ex. gotlanduppochner 2021 och vidare till januari och rätt inlägg och rätt bild. (Trist att det bara går att ladda upp en bild åt gången). Men den hamnar DIREKT i mitt inlägg som jag skapar. Sedan finns såklart alla bilder jag lagt in på bloggarna i Mediabibblan.
  OBS! Jag dar alltså inga bilder från datorn till mediabiblioteket. Utan från mitt externminne till där markören står och blinkar på skapningsinlägget. Jag ser över huvudtaget inte längre mediabiblioteket som jag alltid gjorde i förra redigeraren. Kan det vara så enkelt att du ska välja det första. Ladda upp och inte Välj bild? Jag håller tummmarna.
  Du! Sluta blogga vill jag inte att du ska göra. Inte på de närmaste tjugoåtta åren. Om du inte ska slå Dagnys rekord. 🙂
  Kram.
  Ps. Dags att torka golv.

  • Anita skriver:

   Ha, ha … det kanske är Lucy som ställt till det … 🙂 Nej, hon är så ordentlig så det skulle hon aldrig göra. Idag var hon inte lika glad ute, det regnar och vattnet är 5-10 cm djupt på sina ställen. Hon har ju så korta ben så det tycker hon inte om. Men hon tycker om när husse gnuggar henne med badlakanet. Då blir hon som en valp på nytt igen och far runt i huset … 🙂

   Och Bosse! Ett stort, stort tack till dig för att du beskriver hur du gör. Uppskattar det jättemycket! Nu ska jag berätta hur jag gör …

   Vi gör inte riktigt lika märker jag. Jag brukar inte använda ”ladda upp” utan väljer alternativ nummer två, ”välj bild”. Då får jag upp en lista på tre alternativ där ”mediabibliotek” är det första. Jag väljer det och mediabiblioteket visas, precis som i gamla redigeraren. Där väljer jag, precis som i gamla, ”ladda upp bild” och drar en bild från en folder som jag har öppen på datorn. Jag ser nu bilden i mediabiblioteket och bilden är markerad. Jag kan nu skriva in bildtext, skriva in beskrivning, kopiera url etc om jag vill det. Sedan trycker jag ”välj” för att få in bilden i inlägget. Det har alltid fungerat klockrent. Men nu fungerar det inte alls. När jag kommer tillbaka till inlägget så har bilden jag dragit in till mediabiblioteket kommit in två gånger i inlägget (samt ligger dessutom dubbelt i biblioteket). Om jag redan hade en annan bild i inlägget, då försvinner dessutom den och den översta av ”dubletterna” lägger sig över. Bara en enda röra alltså! Men, att göra som du gör fungerar fortfarande som tur är. Och att välja en gammal bild ur mediabiblioteket fungerar också som tur är för det gör jag då och då, i synnerhet när jag jobbar med min årskrönika. Det är alltså bara ”dra in bild”-momentet till mediabiblioteket som har spårat ur. Orsaken att jag alltid jobbat via mediabiblioteket är att jag dels tyckt det är enklast. Har alltid min aktuella mapp uppe på datorn där jag har en överblick över bilderna och lätt kan välja den jag ska dra in. Sedan vill jag ha möjlighet att skriva in bildtext, kopiera url till bilden etc. Det går ju bara via mediabiblioteket. Men å andra sidan så gör jag det så sällan så det kan jag avstå från.
   Det kan ju vara så att inte så många andra jobbar direkt mot mediabiblioteket och därför inte märkt om det är problem. Jag tror inte längre att det har med mitt tema att göra. Då skulle det inte fungera att ladda in bilder direkt från datorn heller. Det är dessutom väldigt många som kör det temat fortfarande (Twenty Ten)så vore temat problemet skulle nog forumet svämmat över av frågor. Har sett en del som har liknande problem som jag men då kommer alltid WP med sitt standardsvar att ”rensa cache och history” och det har jag redan testat. Det är naturligtvis WP som gjort någon ändring som inte testats fullt ut och ger problem hos vissa men inte hos alla. Så var det ju när ”publicera-knappen” försvann för mig och en del andra. Det rättade dom ju till efter någon vecka.

   Så summa summarum. Jag får helt enkelt sluta gå via mediabiblioteket och bara använda ”ladda upp” i fortsättningen. Det fungerar ju egentligen bra i och med att jag oftast bara skriver in text, lägger ut bild, skriver text etc. Håller ju inte så ofta på med bildspel och gallerier.
   Och … nu har du ju påmint mig om att jag har många år kvar att blogga också 🙂 Det är bara det att när det börjar strula (vilket det aldrig gjorde med gamla redigeraren) så tappar jag ibland lite sugen. Trots att jag sagt att jag ska vara positiv. Men det är det här som är så bra, vi är ju inte ensamma om att få problem ibland. Och då kan vi stötta varandra i den nya blockredigerarvärlden 🙂 Hitta lösningar tillsammans. Nästa gång kanske det är någon annan som får problem och jag kan hjälpa till.

   Tack Bosse! Hoppas det gick bra med torkningen av golv. Själv ska jag nog ta mig en kopp te och smyga till Lucy en liten bit hundgodis. Det är hon värd nu när hon inte kan leka i snön längre 🙂

   Kram Anita

   • Jag vill också bara att saker ska funka som de gjort tidigare. Sedan kan det vara kul och nyttigt att fylla på med nya kunskaper & möjligheter då och då.
    Det blir förhoppningsvis en repris. Efter någon vecka funkar det igen för dig. För att få/ha det som du plötsligt fick orkar ingen med. Samtidigt känns det inte tryggt med vetskapen att ”allt” kan hända från en gång till en annan.
    Men du kan i alla fall lägga in om du tar den andra vägen. Jag har alltid tidigare varit glad att jag fastnade och började med wordpress. Däremot var/är den nya redigeraren en ren flopp enligt mig.
    Det blir säkert fler snölekartillfällen för Lucy innan säsongen är över. Undra när vår äldsta ska skaffa hund. Hon träffar visserligen många hundraser om dagen. Men de är sjuka, skadade och kanske söver hon ner dem innan operation. 😉 Då är det inte tal om att ”leka” med dem. Hon bytte arbetsplats för några veckor sedan. På förra djursjukhuset var det många kolleger som hade med sig sin hund till jobbet. Suveränt yrke när det gäller den biten, med den möjligheten.
    Kram från ”enskalmaren” Bosse

    • Anita skriver:

     God morgon! Men vad är nu detta … ”enskalmare”, det lät inte bra. Hoppas du snart blir ”tvåskalmare” igen.
     Jättefint yrkesval av din dotter. Jag blir varm i hjärtat. Hon råkar säkert ut för en del sorgliga saker men förhoppningsvis oftast solskenshistorier.
     Nya redigeraren är dock ingen solskenshistoria. Jag säger som du, har inget emot att fylla på med nya kunskaper och jag kan till och med acceptera nya redigeraren och tycka det är kul att utforska den men … då ska den fungera, åtminstone till att skriva ett enkelt inlägg med text och bilder. Måste säga att varje gång jag anger ”nytt inlägg” så har jag lite ont i magen innan jag ser att det verkar fungera. Men som tur är har jag bloggvänner som gör mig på glad 🙂 Vi får fortsätta att kämpa på tillsammans, vi tappra bloggare i wordpress-blocket 🙂

     Nu ska jag förflytta mig till köksregionerna. Städning på gång och i uterummet står 30 tulpaner och väntar på att få komma in och förgylla tillvaron!

     Kram Anita

 16. Lena i Wales skriver:

  Som du vet kan jag inte hjälpa dig, utan det brukar vara du som hjälper mig.
  Jag använder den klassiska redigeraren och hoppas att den inte tas bort. Har provat den nya och slitit mig i håret många gånger, för alltid är det något som blir fel. Jättetråkigt.
  Hoppas du kan få hjälp av någon annan.
  Jättefina vinterbilder! Hoppas att vi kan fortsätta blogga!
  Kramar!

  • Anita skriver:

   Förlåt Lena att det blev ett lite dystert inlägg men jag kände att jag ville skriva om felet för att se om jag skulle få några tips eller om andra fått samma fel.
   Men, det finns andra sätt att jobba med bilder så jag kan hitta vägar runt felet som tur är. Det här är andra gången funktionalitet som har fungerat slutat fungera för mig i den nya redigeraren. Hände aldrig i gamla och jag är också glad att den finns kvar än så länge. Den nya är ju så komplex så när dom lägger in ändringar så missar dom att testa alla fall som kan förekomma. Det brukar rättas till efter några veckor men det är otroligt frustrerande när det händer. Men … samtidigt lär jag mig mer och mer.

   Vintern har nu försvunnit. Det är slask och grått och trist ute och väldigt halt på sina ställen. Men jag är glad att jag fick några bilder på den lilla vinter vi fick. Fast det spås att det ska bli kallare i nästa vecka igen så vi får se om det kanske kommer lite mer snö.
   Och så klart ska vi fortsätta blogga. Jag brukar alltid komma tillbaka även om jag ibland tappar sugen när tekniken inte fungerar. Vi får hjälpas åt! Tillsammans fixar vi det här Lena!

   Kram och fin kväll till dig!

 17. Anni skriver:

  Åh Anita, vad jag är tacksam över att du skrivit så mycket om den nya redigeraren. Dina första inlägg struntade jag helt i, de rörde ju inte mig, men så skulle jag fixa med Castors hemsida och lägga in nya hantverkare … Jag som redan innan tyckt att WordPress är krångligt blev helt förtvivlad! Vadå block?! Vad menar de? Jag gav upp efter att jag fått in en bild men inte kunde fortsätta. Några dagar senare kom jag på att du skrivit om detta och nu har jag tack vare ditt första inlägg hittat till det klassiska redigeraren. TACK från hela mitt hjärta! Nu läser jag också Bosses kommentar och ska försöka minnas den – eller i alla fall minnas var jag hittar den och allt annat vettigt som kan läsas här hos dig (inte bara vad gäller bloggstrul). OK, jag har inte gjort de nya sidorna än, men jag utgår från att det kommer att fungera.

  Lova mig att du inte slutar blogga de närmaste 28 åren! På den tiden lär mycket hinna förändras vad gäller tekniken och vi måste såklart hålla hjärnorna igång 😉

  Snö, slask och regn här hos mig också, såklart. Det blir härligt när det sedan fryser på …
  Kram ❤

  • Anita skriver:

   Goaste Anni … nu blev jag riktigt, riktigt glad för att jag har kunnat hjälpa dig. Den gamla redigeraren finns nog kvar ett bra tag till men jag försöker använda den nya för jag vet ju att den gamla så småningom försvinner. Och jag måste ju lära mig den nya för jag ska ju blogga i ytterligare 28 år 😉 Och så vill jag kunna ställa upp och hjälpa andra som har frågor … om nu någon vill fråga mig … jag har ju mest problem 🙂 🙂 🙂

   Att jag skriver om strul, lärdomar och även positiva aha-upplevelser (inte än men kanske dyker det upp någon så småningom) som jag upplever beror på att jag vet att åtminstone 2 wp-bloggare som jag följt nu lagt ner sitt bloggande pga den nya redigeraren. Så tråkigt 😦 Den fungerar egentligen bra för mig (även om den gamla är mycket, mycket bättre) då jag bara skriver text och lägger in bild, skriver text, lägger in bild etc. Det jag däremot har råkat ut för är uppdateringar dom gör i programvaran som inte är testat fullt ut. Förmodligen beror det på att jag kör mac och Safari som webbläsare och den kombinationen verkar komma längst ner i testerna. Jag tänker alltså att:
   ”Om jag skriver att jag får problem ibland så kanske andra känner att dom inte är så ensamma i det här nya”.
   Många sitter nog tysta och kämpar på och tyvärr kanske också ger upp men jag talar mer än gärna om ifall jag har problem 🙂 Dessutom kommer ju en massa bra kommentarer så det finns ju information inte bara i inlägget utan även bland kommentarerna. Och vet du vad som hänt. Det här inlägget har blivit ett av mina mest lästa och jag får hela tiden meddelanden från WP som säger
   ”Your stats are booming. Your blog is getting lots of traffic”. Dessutom så är det säkert 7-8 nya som börjat följa min blogg sedan jag la ut det inlägget. Jag fattar inte vad som hänt.

   Idag syns äntligen lite sol. Men jösses, det är så halt på vissa ställen så det är inte klokt. Tur jag har mina ”spikskor” att ta till. Men ljuset … det börjar komma åter. Nu börjar det verkligen synas att dagarna blir längre.

   Tack Anni … jag blir alltid så glad när jag ser att du kommenterat. Och den här gången blev jag extra glad att jag kunnat vara till hjälp.
   Ha det så bra nu och … hör av dig om du har något du vill fråga om. Hur det än är så kanske jag kan svara på en del frågor 🙂

   Kram till dig ❤

 18. Anki skriver:

  God morgon Anita! Förstår inte varför jag missat det här inlägget … men nu har jag läst det och funderat – och läst igen. Helt galet vilka problem du råkat ut för! Jag förstår din frustration, men kan tyvärr inte hjälpa dig. Efter mina problem med gallerierna, så har allt funkat helt utan problem – och jag kan bara hoppas det fortsätter så.
  Jag skulle verkligen bli ledsen om du slutar blogga … jag tycker såå mycket om dina trevliga inlägg och dina alldeles fantastiska bilder. Alltid så trevligt att få följa årstiderna hos dig och att få följa med alla härliga utflykter … så snälla sluta inte blogga!
  Vackra vinterbilder … och Lucy är så fin där i snön!
  Önskar dig en bra helg!
  Kram 🤗

  • Anita skriver:

   God morgon Anki! Denna morgon som vi äntligen har lite blå himmel och kan njuta av ljuset. Anar att det är samma hos dig.

   Jag kör mac med Safari som webbläsare och jag anar att det kan vara problemet. Den kombinationen verkar komma långt ner i testkedjan när dom lägger ut nyheter. Har nämligen sett det även i forumen. Flera som frågar om underligheter som verkar uppstått i programvaran skriver att dom kör just Safari. Men som tur är finns det ofta lösningar att ta till. Jag brukar alltid dra mina bilder till mediabiblioteket när jag skriver inlägg men i och med att det inte fungerar längre så får jag använda alternativet ”ladda upp” som innebär att bilden laddas upp direkt från datorn istället. Det fungerar ju ofta bra hos mig som bara laddar in en bild åt gången, har ju inte så ofta gallerier. Och som tur är går det fortfarande att ta in en bild som redan ligger i mediabiblioteket vilket jag gör ibland.

   Jag har nu fått ”order” från så många håll att jag inte får sluta blogga så då fortsätter jag, bara tekniken vill 😉 Och ”peppar, peppar” … det brukar ju alltid gå att hitta vägar runt problemen som uppstår. Idag skiner ju som sagt solen också. Kanske blir det en tur med kameran och kanske blir det ett nytt inlägg …

   Tack Anki, blir alltid så glad över dina kommentarer. Hoppas du får en fin dag och att solen skiner hos dig också. Var försiktig för på vissa håll är det rejäl ishalka!

   Kram ❤

 19. Tråkigt när det krånglar, det har jag haft nog av när bloggen blev hackad i våras. Men allt funkar bra nu. Hoppas det löser sig för dig. Fina bilder så fortsätt! Monica

  • Anita skriver:

   Men usch nej! Har du råkat så illa ut. Man undrar ju vad hackare ska ha för nöje av att hacka en vanlig blogg. Jättetråkigt att höra men skönt att du nu fått ordning på allt igen. Och jag tog ett gäng bilder igår. Hoppas på att lyckas få in dom i ett inlägg 🙂

   Ha en fin söndag!
   Anita

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s