Var i hela världen är dagsljuset?

Jag tittar på väderprognosen, går in på den för 10 dygn framåt. Där finns symboler som visar hur det ska bli. Den enda symbolen jag ser är ett grått moln. Ibland finns det också ett par streck som pekar nedåt, regn! Ingen sol i sikte. Inte ens en liten gul solglimt som försöker titta fram bakom den där grå molnsymbolen …

Det är söndagen den 6 december och det innebär också andra advent. Kameran har legat på hyllan. Letade i arkivet och hittade lite novemberbilder jag inte lagt ut ännu. Ganska grå bilder men … ändå bilder.

Den 13 november gav vi oss ut med bilen. Lucy var som vanligt överlycklig när hon satt där fastspänd i sin fina säkerhetssele …

Målet var Brandalsunds naturreservat. Strax innan åker man genom en allé. Jag älskar den allén för det känns som om man åker in i en grotta …

Vädret var nästan lika grått som idag men det var skönt att promenera vid strandkanten …

På andra sidan vattnet skymtade huvudbyggnaden …

Ett stilla vemod infann sig där vid stranden. Bojens röda färg och de kvarvarande gula löven på den lilla busken försökte desperat ge motivet lite färg …

Vi lämnade den skyddade viken och gick mot bilen via den öppna farleden. Där var inte vattnet lika stilla och med ens framträdde lite blå nyanser då solen desperat gjorde ett försök att spräcka molnbarriären …

Det var den sista bilden från besöket vid Brandalsund. Nu hoppar jag fram till den 20 november då vi tog lunchpromenaden i ett bostadsområdet som heter Pershagen. Där finns flera fina promenadstråk. Den här dagen så hittade jag lite strimmor av ljus …

En solbelyst björk livade upp sopstationsområdet …

Och så hittade jag en pärla jag inte visste om. Plötsligt kom vi till en damm och runt den växte stora snår av rhododendron. Jättefina och fulla med knopp. Gissa om jag kommer att åka hit framåt försommaren när dom står i blom … älskar att hitta sådana här dolda pärlor …

Och det var den sista bilden från den promenaden …

Avslutningsbilden får bli på en insekt (kanske är det en mygga) som satt på fönstret en dag när jag skulle ta en bild på lite snö som kom den 29 november. Jag hade autofokus på som lyckades sätta skärpan där jag inte tänkt det. Precis när jag skulle slänga bilden fick jag se insekten. Kändes lite kul så det fick bli avslutningen …

Det är alltså den 6 december och andra advent. Det här kändes som ett ovanligt grått inlägg men dagen är fortfarande grå. Alla ljusstakar är tända trots att klockan snart närmar sig lunch. Men jag kände att jag ville skriva ett inlägg. Det var ju ett tag sedan sist. Hoppas nästa blir lite mindre grått. Längtar efter att få gå ut med kameran och fånga lite motiv.

Nu återstår bara att önska er alla en fin andra advent. Och som vanligt … var försiktiga!

Nu ska jag se om jag lyckas publicera detta … publiceraknappen har nämligen försvunnit!

Detta inlägg publicerades i Advent, Dagbok. Bokmärk permalänken.

35 kommentarer till Var i hela världen är dagsljuset?

 1. Ulla skriver:

  Åh vilken härlig bild på Lucy! Så fin hon är. Ja, nu är det riktigt mörkt, så mörkt så det knappt går att fotografera. Dina bilder är ändå härliga, så vackra bilder från strandkanten. Och vilket vackert parti du fann med rhododendron! Fick mig genast att tänka på Slottsskogen för där finns det också rhododendron intill vatten. Ja, dit till din nya pärla får du åka när de blommar, det är ju så fint då och du kommer att ta fantastiska bilder där, då, om jag känner dig rätt 🙂
  Och så svar på din fråga: Jo, jag hade publiceraknappen som vanligt när jag gjorde mitt inlägg.
  Vad konstigt att du inte fick fram den….hm. WP gör lite som det vill ibland och man fattar inte varför….. Hoppas det löser sig till ditt nästa inlägg.
  Önskar dig en fin adventshelg, nr 2.
  Kram Ulla

  • Anita skriver:

   Ja Lucy är mattes ögonsten 🙂
   Det där mörkret bara fortsätter. Det är inte bara mulet, molnen är så låga att det knappt är dagsljus. Men lycklig kan jag bli ändå, i synnerhet när jag hittar en dold pärla. Den ligger mitt i ett villaområde, helt otroligt. Och på bilderna syns bara en liten del av alla rhododendron. Dit måste jag gå i slutet av maj och ta bilder.

   Beträffande publiceraknappen så är den inte tillbaka. Chattade med supporten igår och dom säger att när jag startar ett inlägg så blir det tydligen ett felaktigt datum som gör att jag hamnar i schedulering. Dom visade hur jag skulle få tillbaka publicera men problemet är att så fort jag trycker ”spara” så hamnar jag in i scheduleringsläget igen. Och där vill jag inte vara för jag har ingen kontroll. Satt igår och testade och helt plötsligt så publicerades inlägget när jag höll på och skrev. Och så kan jag inte ha det. Får jag inte ordning på det så blir det nog inga mer blogginlägg på ett tag. Känns jättetrist men jag vill inte riskera att få ut halvfärdiga inlägg. Dessutom höll jag på jättelänge innan jag lyckades få ut det här inlägget. Var inne i kalendern och inget hände. Men så plötsligt så publicerades inlägget. Har ingen aning om hur.
   Nehej, nu är det dags för morgonpromenad och sedan frukost, dagens höjdpunkt 🙂

   Ha en fin dag Ulla!
   Kram Anita

   • Ulla skriver:

    Hm, schedulering vet jag inte riktigt vad det är, men att det blir fel datum låter ju galet. Det måste väl ha blivit något fel någonstans på vägen, eftersom du hamnar i det läget? Man vill ju ha kontroll över sina inlägg, så det förstår jag att du tycker är jobbigt när du inte har det. Men det måste väl gå att lösa på något sätt, det hoppas jag i alla fall. Håller tummen! Kram Ulla

 2. Marit skriver:

  Hej Anita!
  Ja, det er et godt spørsmål, for hvor er lyset? Jeg har på følelsen at solen gar vært borte siden oktober. Herlige bilder av solglimt og ikke minst av Lucy! Så fin sele som hun har.
  Det er så fint lys i bildene dine selv om været er grått.

  Ønsker deg en fin søndag!
  Klem, Marit

  • Anita skriver:

   Ja det känns som väldigt länge sedan vi fick se sol och blå himmel. Men ett par solglimtar hittade jag i varje fall. Och Lucy är ju min största solglimt 🙂 Hon ser alltid lite märkvärdig ut där hon sitter i sin sele. Det verkar som hon gillar den.

   Önskar dig en fin tisdag!
   Kram Anita

 3. Eva, storasyster skriver:

  Älskade Hjärtesyster! Tack för promenaden i gråa november. I dag blir det inte ljust. Alla ljusstakar, ledljus och julgranen är tända, men det hjälper tyvärr inte. I dag är det fyra år sedan mamma dog. Vart tar tiden vägen? Veckorna består av måndagar och fredagar. Det har jag sagt tidigare.
  I går eftermiddag gick Åsa och jag ljusstigen. Vi var inte ensamma. Det var jättefint! Jag kan skicka några bilder i mejlen.
  Ja, jag har alltså julpyntat med tomtar och allt. 🌲🤶🧑‍🎄🎅💖 Återstår dukar men dem lägger jag på dagen före julafton. Jag går här och njuter! Vet att det är väl tidigt. Det här är ju inget normalt år, så jag är inte heller normal. 🤪🤪😊😊
  Hälsa så gott till Thomas och krama Lucy. Jag ringer i veckan.
  Massa kraaaaamar från storasyster och ”monster” 🤗🤗💖💖

  • Anita skriver:

   Kära hjärtesyster … tack själv för bilderna så jag fick se lite av ”Stad i ljus”. Idag har vi gått i mörker. Nu lyser de lampor jag felanmälde men nu är hela gångvägen från Brolundavägen till busshållplatsen Mårten Buller i V:a Blombacka helt nedsläckt. Ficklampa är standard nu på promenaderna 🙂 Men man börjar bli van.
   Här är inte så mycket julpyntat ännu men det är stämningsfullt ändå. Har faktiskt hängt en ljusslinga i mitt Ginkgo-träd.

   Vi hörs kära hjärtesyster och ”monster” 😉
   Kramar från oss tre ❤

 4. Titti skriver:

  Helt underbara bilder! Ja grått och trist nu…ingen direkt julfeeling råder och det är 2:a advent! Kul med utflykter och du har verkligen fångat det bästa av naturen just nu!
  GLAD ADVENT från Titti

  • Anita skriver:

   Tack Titti 🙂
   Inte mycket till julfeeling som sagt men … det kanske är så här vi får vänja oss att det är vid jul. Vi får försöka lysa upp inomhus istället. Och så får vi försöka vara soliga och glada själva 🙂

   Ha en fortsatt fin vecka!

 5. Märtha skriver:

  Vilken pigg och alert hund du har! Inom ett halvår får vi se rhododendronen blomma, hoppas du kommer dig dit med kameran i högsta hugg i rätt tid! Favoritbilder: strimmor av ljus och björken! Grått här också, ingen lust att gå ut. Dagen faktiskt en aning över sex timmar lång, även om det inte märks… Ha det gott!

  • Anita skriver:

   Jodå, Lucy kan vara väldigt pigg och alert men ibland kan hon vara slö. I synnerhet när vi går på promenad här hemma. Det är hon inte så förtjust i, hon vill åka iväg med bilen så det gör vi så ofta vi kan. Vi har en golfbana som är stängd för säsongen och där kan hon springa av sig tillsammans med husse. Vi har henne alltid kopplad så han får ordentligt med kondition i och med att han måste springa med henne.
   Det verkar vara grått överallt. Idag var det friska vindar men inget regn vilket var tacksamt. Och rhododendronpärlan jag hittade ska förevigas i vår.
   Ha det gott du också … ännu ingenting med posten. Hoppas det kommer idag.

 6. Kristinas oas skriver:

  Ja, denna gråa tid är verkligen trist! Åtminstone om man vill fotografera! Maken och jag gick långpromenad i dag. Härlig skogsdoft, vackra trädstammar och fåglar som kvittrade. Jag tog inte ett enda foto. 😦 Men men, solen kommer tillbaka!
  Fina Lucy är ju som en stor lurvig solstråle hela hon! Syns hur glad och förväntansfull hon är.
  Önskar en fin andra advent!
  Kram Kristina

  • Anita skriver:

   Ja det blir inte många bilder tagna den här tiden, i varje fall inte i sånt här väder. Men det är härligt att promenera ändå. Fåglar som kvittrade, rena vårkänslan. Låter som ni fick en skön promenad och … det är faktiskt skönt att inte alltid ta foton. Och visst kommer solen tillbaka, det gör den ju alltid.
   Lucy har fått springa mycket senaste dagarna. Vi åker iväg så mycket vi kan den här tiden. Smällandet och fyrverkerierna har nämligen redan börjat.

   Önskar dig en fortsatt fin vecka!
   Kram Anita

 7. Blomsterbönan skriver:

  Hej lilla fina Lucy!
  Vad härligt med en solglimt! Här i Närke var det längesen vi såg den, lyser med sin frånvaro, haha! Idag har det inte blitt ljust över huvudtaget.

  Jag tänder ljusslingor, lampor, stearin så det ska bli lite roligare. Jag har även pimpat vår lilla bys anslagstavla med ljusslingor och julgranskulor.

  Det är tiotalet hus i en liten bullerby och idag hängde jag upp ett förslag att alla som vill på nyårsafton ses vid anslagstavlan tio i tolv och skålar in nya året. Det går bra att hålla avstånd och alla tar med sitt eget glas champagne. Sen hem och i säng! Lucy, det bor även åtta hundar i byn så det blir inte en enda raket! Även tonåringen och jag ogillar starkt raketer och smällare.

  Fina bilder, roligt med insekten, måste vara en tvättäkta linslus! 🙂

  Ha det bra i det grå!

  • Blomsterbönan skriver:

   Ja men hej även till matte! Ser ut som jag bara skrev till Lucy idag 🙂

   • Anita skriver:

    Nu svarar jag (och Lucy) på båda kommentarerna här 🙂 Ja det var en liten solglimt den dagen, med betoning på liten. Nu är det enbart grått. Här lyser alla adventsljusstakar och stjärnor hela dagen. Och vet du … jag har hängt en ljusslinga i mitt ginkgoträd 🙂

    Så mysigt det låter att bo i en liten bullerby och att du har pimpat anslagstavlan. Och det låter ju jättetrevligt att träffas och skåla in det nya året. Det går ju alldeles utmärkt att hålla avstånd då. Och … så härligt det låter att slippa raketer och smällare. Lucy är jätterädd och vi har ett sjå varje december/januari för här har skjutandet redan börjat och brukar pågå en bit in i januari. Det är naturligtvis förbjudet både att köpa och att smälla men det spelar ingen roll. Dom får tag i det ändå. Det har i varje fall blivit lite bättre, förut börjades det redan i slutet av oktober. Vi har ett par fredade platser vi åker till. Nyårsafton måste planeras minutiöst och vid 12-slaget sitter vi i tv-rummet med en film på hög volym så att hon inte ska höra så mycket.

    Tack för din trevliga kommentar. Och naturligtvis är det en tvättäkta linslus 🙂 🙂 🙂

    • Blomsterbönan skriver:

     Bedrövligt att det måste skjutas raketer och smällare! Tänker också på alla som är skadade i psyket efter att de upplevt krig, så börjar det smälla här bakom knuten.

 8. Gunnel skriver:

  Så vackra bilderna är där man ser att ljuset strilar genom trädgrenarna. Det är mörkare än mörkt nu….lite deprimerande faktiskt. Så fort solen visar sig kommer energin som ett brev på posten, och vi får hopps att det blir inom det snaraste. Ha en fin adventssöndag.

  • Anita skriver:

   Tack Gunnel! Ja inte mycket ljus har synts de senaste dagarna och jag ska ärligt säga att ljuset var inte framme länge den dagen heller. Men jag hann i varje fall fånga det 🙂
   Nu väntar vi på energin som solen kommer med. Då blir vi alla glada 🙂

   Ha en fortsatt fin vecka!

 9. Hvor er dagslyset, spørger du? I hvert fald ikke i Danmark, kan jeg berette.
  Men det er ellers fine billeder, du viser. Især det femtesidste med lys for enden af en skov.
  hilsen Lisbeth

  • Anita skriver:

   Det verkar vara likadant i hela Norden. Rapporter från både Norge, Finland, Danmark och Sverige talar om gråväder. Men så småningom ska den nog leta sig fram igen, den efterlängtade solen. Tills dess får vi mysa inomhus!

   Tack för att du tittade in och ha en fortsatt fin vecka!
   Anita

 10. walkaboutsweden skriver:

  15 dagar kvar till vintersolståndet. 😉
  För mig så är mörker och gråväder lika med mys och inomhusliv.
  Att hitta några fotomotiv utomhus är ändå näst intill omöjligt.

  Önskar dig en fin vecka Anita.

  • Anita skriver:

   Och nu är det bara 13 dagar kvar 🙂
   Jo men visst är det så, mys och inomhusliv är inte fel det heller. Men jag skulle också vilja ha liiiite sol så jag kunde åka iväg till någon sjö och ta bilder. Här är det tänt hela dagarna och visst är det mysigt. Och på kvällarna blir det mycket ljus när vi äter kvällsmaten.

   Tack Barbro och fortsatt fin vecka till dig!

 11. Marika skriver:

  Hej Anita!
  I allt det gråa har du hittat fina motiv där solens strålar hittar fram. Den lilla björken ser ut som om den var förgylld, så fin. Lucy ser verkligen ut att njuta. Det är blött, disigt och grått, och det är riktigt fint med all utomhusbelysning och ljus inomhus. Tror alla tjuvstartade i mitt kvarter, det behövs lite uppmuntran.
  Ha en fin vecka /Kram Marika

  • Anita skriver:

   Hej Marika!
   Ja tänk vilken tur jag hade som lyckades vara med den lilla stund solen tittade fram. För det var ingen lång stund inte. Vi sa att björken nästan såg ut som den var klädd med en massa ljusslingor men visst ser den också ut att vara förgylld.
   Här i området tjuvstartades det också. Jag har sett många julgranar inomhus i flera veckor nu.

   En fortsatt fin vecka till dig!
   Kram Anita

 12. Anki skriver:

  Ja, ljuset fattas oss verkligen nu! Härligt att du hade lite opublicerade bilder från november … såå vackra! Vilken pärla du hittade där med rhododendronbuskarna! Den blomningen är något att se fram emot!
  Vackert också hur du ändå hittat ljuset och hur du som alltid lyckas fånga det!
  Finaste Lucy! Härlig bild på henne där i bilen – hon ser så lycklig och förväntansfull ut!
  Ha det gott!
  Kram

  • Anita skriver:

   Ja det var tur jag hittade lite opublicerat så jag fick till ett inlägg. Det är länge sedan det var fotoväder nu. Blir inte ens ljust mitt på dagen. Längtar sååå efter sol. Men pärlan, den med rhododendronsnåren, det var en riktig ljusglimt. Det ska bli väldigt spännande att åka dit i slutet av maj och se på blomningen.
   Och Lucy är så roligt. Hon pratar högt när vi frågar henne om hon vill åka bil. Det bästa hon vet.

   Ha en fortsatt fin vecka!
   Kram Anita

 13. Lena i Wales skriver:

  Fina foton ! Så vackert!
  I lördags kom den första snör här, några millimeter och den var borta efter några timmar. Idag sol och vackert.
  Sköt om dig!

  • Anita skriver:

   Tack Lena!
   Oj, tänk att ni fick snö i lördags och här var det 7 grader varmt. Det är ju helt upp och nervända världen. Här är det fortfarande grått och trist. Nu är klockan tio över nio och när jag tittar ut är det fortfarande mörkt trots att solen gick upp för en dryg halvtimme sedan.
   Jag håller tummarna för att du får sol idag!

   Ha en fin dag och var försiktig!
   Kram

 14. Agneta Hallberg skriver:

  Underbara motiv, som vanligt ❤ Ååååh, så söt din hund, Lucy är 😍 Kramar, Agneta.

  • Anita skriver:

   Men hej Agneta ❤
   Så kul att höra ifrån dig! Ja Lucy är vår ögonsten. Och hon älskar att åka bil, då blir hon överlycklig.
   Hoppas allt är bra med dig och att du har ljus och blommor som lyser upp.
   Fortsatt fin vecka till dig!
   Kram

 15. Kristina Skoglund skriver:

  Ja visst undrar man ! Här är det dimma och regn. Klara och fina bilder. Kristina Skoglund

  • Anita skriver:

   Tack Kristina!
   Och det verkar inte bli bättre väder idag. Det är alldeles mörkt ute trots att solen gick upp för tre kvart sedan. Men vi får mysa inomhus med ljus tända.

   Önskar dig en fortsatt fin vecka!
   Kram

 16. Du är en mästare på att fånga ljuset och vinklingar. Sedan vet jag inte hur många bilder du slänger för att nå dit. 😉
  Vilka fina naturreservat du har i din närhet också.
  Hade jag haft fyra ben och en svans därbak hade jag fallit pladask för L ögon. ❤
  Publiceraknappen, Nästan aldrig går mina inlägg iväg direkt. Det behövs en tryckning till på den blå rektangeln. Men att den försvinner helt. Väldigt mysko. Måtte du få hjälp med det snart.
  Kram Bo Zorro Lidén

  • Anita skriver:

   Jodå, jag slänger en hel del bilder. Jag tycker det är roligt att laborera med olika inställningar och så väljer jag en av dom jag tyckte var bäst. Det är kul att testa sig fram 🙂
   Vi hittar faktiskt fler och fler naturreservat till både vår och Lucys stora glädje. Jag ska hälsa henne att du tycker om hennes ögon. Då kommer hon att bli mallig.

   Nej jag har också måst trycka två gånger på publiceraknappen. Men nu har den alltså försvunnit och istället finns där en blå scheduleraknapp. Och den verkar inte fungera speciellt bra alls. Tyvärr går inte inläggen att kontrollera längre, dom verkar publicera sig när dom själv tycker det passar. Och det passar inte mig för jag vill bestämma själv. Men, den gamla editorn fungerar alldeles utmärkt. Jag får väl använda den så länge den finns kvar. Någon hjälp får jag nog inte. Det jag hoppas på är att det börjar fungera igen. Annars får jag tillkalla Zorro … 🙂

   Kram Anita

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s