Skördefinal, trädgårdsavslut och liten bloggpaus

Just nu har jag en liten bloggpaus men tänkte ändå hinna med ett inlägg. Det låter mer dramatiskt än det är, det är egentligen inget dramatiskt alls. Jag var bara tvungen att skärpa till mig. Över halva oktober har gått och jag har fortfarande massor kvar att göra utomhus innan trädgården och jag själv får ta vinter. Och så har jag en massa chili, tomater och annat att ta hand om. Så därför så blir det inte så mycket bloggande och besök på era bloggar under några dagar … men det är bara tillfälligt 🙂 Och jag har ett inlägg ligger klart för mitt nya tema ”Vad xxxxxx kan vara” där xxxxxx är månadens namn. Så det kommer jag att lägga ut om några dagar …

Då jag använder bloggen som dagbok och det är bra att veta nästa år när jag gjorde olika saker så ska jag skriva ner lite om vad det är som händer hos mig …

Jag har skördat alla mina chili och den sista att skörda var ‘Jamaican Bell’. Så här såg en del av skörden ut när den hängde på sina grenar i uterummet …

Nu är alla skördade. Räknade till 129 st …

… dom ligger nu och väntar på att fyllas med ost och sedan läggas i frysen för att avnjutas senare i höst och i vinter. De som är små kommer jag att hacka ner för att ha i matlagningen. Gillar smaken på den här sortens chili som är en Capsicum baccatum även kallad bärpeppar. Den har en fruktig och god smak och är inte så stark.

De som fortfarande var omogna (ca 10) fick ligga i korgen tillsammans med paprikan och ”mogna till sig” …

När det gäller tomater så har jag (förutom ätit färska) gjort soppor, marmelad, ”soltorkat” i ugn och annat. Som tur är så håller dom sig länge. Kan ligga närmare två månader inomhus utan att bli dåliga. Men nu måste jag ta hand om de som är kvar, det börjar bli bråttom. Inte så många tänkte jag och räknade för en stund sedan dom stora pastatomaterna … Hm, 102 stycken var det och en viss stress infann sig. Dessutom är dom flesta rejält stora.

Nu är i varje fall all chili och paprika som stod i uterummet skördad vilket känns enormt skönt. 35 stora krukor med tillhörande fat och stödpinnar ska skuras. Nu fick jag äntligen plats för att ta in kameliorna som stått ute tills nu. Började bli orolig när frostnätterna började göra sig påminda. Dom har som vanligt stortrivts ute och har producerat mängder av knoppar så det kommer att bli en härlig kameliablomning i mars, april nästa år. Något att se fram emot …

Nu är det bara fikonet som ska tas in. Det har fällt nästan alla blad och även de fikon som kom i juli. Dom hann inte mogna utan jag får vänta tills nästa år och hoppas på att den sätter mycket frukt i vår …

För övrigt så blommar det fortfarande för fullt i uterummet. Och då är det pelargonerna som står för blomningen …

I trädgården börjar det se rufsigt ut. Men visst går det att hitta motiv. Men jag börjar med det jag ser när jag sitter i arbetsrummet. Höstanemonerna är nu helt utblommade. En sista rufsig en hann jag fotografera innan de hårda vindarna drog in och tog med sig de sista blombladen …

Och hortensian ‘AnnaBelle’ har nu bivit mjukt brun i färgen. Men en tapper nyutslagen vit sökte skydd bland sina bruna kompisar …

Ute i trädgården finns fortfarande rufsiga solhattar …

… även om jag tycker den här med svart kjol var väldigt läcker …

De gula rudbeckiorna är som ett dansande solsken …

På ett ställe hittade jag en slöjsilja som självsått sig. Den var lika hög som jag (som är ganska kort men ändå). Det gjorde att jag fick problem att fotografera den, fick inte till skärpan. Men bakgrunden blev ju färgglad och fin …

Varje gång jag skriver ett inlägg med bilder från trädgården så tror jag att jag tagit den sista bilden för det här året på min blå flox. Men … den fortsätter till min stora glädje att producera blommor …

En annan blå skönhet är den blå klematisen ‘Blekitny Aniol’ … eller ‘Blue Angel’ som den också kallas. Här två bilder med två helt olika ljussättningar …

Och i dunklet så hittade jag en enda skamfilad dahliablomma. Den svarta jorden och de svarta bladen gjorde att bara blomman syntes på bilden …

Rosorna fortsätter att sätta knopp. Fast här var det vattendroppen jag försökte fånga …

Och vad ska jag säga om ‘New Dawn’. Ljuv som en ros är hon …

Avslutningsbilden från trädgården är en soligt gul bild. Blomman köpte jag en gång som septembersolros men tror inte att det är det. Men det spelar ingen roll. Den är vacker ändå där den står och tittar in i grannens trädgård …

För övrigt så har det varit ett par kyliga och blåsiga dagar. Men soliga och fina. Igår tömde jag alla mina tomatkrukor som var och en rymmer 40 liter. Nu återstår att röja ur pallkragarna. Gräset är klippt för (förhoppningsvis) sista gången det här året. Fortfarande återstår att hyra vagn och åka till återvinningen med allt trädgårdsavfall.

De sista bilderna i det här inlägget får bli från dagens lunchpromenad i naturreservatet Jägarskogen. Äntligen fick jag fotografera lite björkstammar …

Då har jag fått iväg ett blogginlägg, trots bloggpaus 🙂 Några dagar till kommer jag att vara rätt osynlig. Men när chili, tomater och annat är omhändertaget … då är jag tillbaka!

Ha en fortsatt bra vecka och var rädda om er! Vi ses snart! ❤

Detta inlägg publicerades i Chili, Dagbok, Trädgårdsdokumentation. Bokmärk permalänken.

44 kommentarer till Skördefinal, trädgårdsavslut och liten bloggpaus

  1. walkaboutsweden skriver:

    Vilken underbar färgterapi-start på det här inlägget. Nu piggnade jag till. 🙂
    Den där chilin alltså, så vacker!
    Kul att du hann med ett inlägg för oss att njuta av.
    Jobba på! 🙂

    Barbro

    • Anita skriver:

      Tack Barbro 🙂 Ja finns det någon bättre färgterapi än rött en masse! Chilin är både vacker och god. Mild med lite hetta och fruktig i smaken. Nu är 102 fyllda med ost och ligger i frysen. Resterande nedpackade att användas i matlagningen.
      Och jag fortsätter att jobba på … men tänkte hinna blogga liiite också mellan varven!

      Ha en fin helg!
      Anita

  2. Marit skriver:

    Hej Anita
    Du må være utrolig glad i chili! De er så vakre de fruktene du viser . De ser ut som små lykter eller klokker ja 🙂
    Det ser bra ut med knopper på dine Camellia. Det er virkelig noe å glede seg til ja. Det er mange knopper på mine også. Så hyggelig at du tok deg tid til å lage et blogginnlegg til tross for pause. Det er så få som blogger for tiden at det er snart ingen igjen som gjør det. Flotte bilder!
    Ha en fin uke!
    Klem, Marit

    • Anita skriver:

      Jo Marit, jag tycker om chili. Men till skillnad från förr om åren så håller jag mig nu bara till ett fåtal sorter som jag verkligen använder i matlagningen. Inte för starka 🙂
      Ja kameliorna är verkligen fulla med knopp. Dom mår så bra av sin vistelse utomhus under sommar och höst. Nu står dom i säkert förvar i uterummet och laddar för blomning framåt mars, april. Härligt 🙂

      Önskar dig en fin helg!
      Kram Anita

  3. villroses skriver:

    Sannelig er det mye å gjøre ute (også) om høsten! Flott chili. Ja, chiliavlingen ble enorm her også, så chilimarmelade og hakking/frysing står på programmet.
    Ha en flott høstuke!
    /Irene

    • Anita skriver:

      Ja det är väldigt mycket att göra i skördetider, även om jag inte odlar så många grödor så blir det mycket skörd av de jag odlar. Kul att höra att du också fått god skörd på din chili. Chilimarmelad har jag inte prövat på. Kanske vore något till nästa år. Däremot har jag gjort tomatmarmelad på gröna tomater.

      Ha en fin helg!
      Anita

  4. Vad roligt med ett inlägg från dig igen och du visar så vackra bilder. Det är mycket att göra nu, jag har växthuset som ska städas ur och krukor att tvätta. Men allt får vänta för mig för jag tror jag har bihåleinflammation, inte snuva men värk i alla bihålor, så jag håller mig inomhus.

    • Anita skriver:

      Tack Annemor! Jag har fortfarande alla krukor kvar att tvätta. Och fortfarande har vi inte åkt till återvinningen och röjt pallkragarna så det finns en hel del kvar att göra här också. Men nu regnar det så då fick jag ”ledigt”. Nu är det ett tag sedan du skrev din kommentar men jag hoppas att din bihåleinflammation gått över. Du får vara försiktig med dig … ❤

  5. Anki skriver:

    Har saknat dina inlägg, men förstår att du har mycket att göra.
    Så mycket chili! WOW!
    Alldeles fantastiska bilder Anita! Så vackert med alla dina blommor och bilderna från Jägarskogen är underbara!
    Lycka till med det fortsatta höstjobbet i trädgården!
    Kram

    • Anita skriver:

      Hej Anki och tack 🙂
      Jag har fortfarande mycket att göra men tänkte försöka hinna blogga lite också. Saknar mina bloggvänner! Ja chili och tomatskörden i år blev enorm … fast det brukar den bli. Men nu ligger 102 fyllda Jamaican Bell i frysen och resten är hackade. Tomat och paprikasoppa har jag nu i frysen och mer är på gång. Har fortfarande omkring 50 tomater att ta hand om 🙂 Idag skulle vi fixat lite i trädgården men det regnar så jag ”fick ledigt” 🙂 Jägarskogen har blivit en favorit, där finns härlig barrskog och vackra björkdungar. Perfekt för en naturälskare!

      Kram till dig!
      Anita

  6. Det började med den fantastiskt vackra bilden med Jamacain Bell-chilin. så otroligt fin! Sen bara fortsatte det med vackra härliga njutbara bilder – tack!! 🙂
    KRAM/Susie

    • Anita skriver:

      Tack Susie! Ja Jamaican Bell är både vacker och god och nu ligger 102 st fyllda med ost i frysen. Nu kommer hösten mer och mer, får se om jag hittar fler motiv i trädgården innan allt vissnat.

      Kram Anita

  7. Ulla skriver:

    Oj Anita, vad mycket chili du har! Fantastiskt att du hinner, och orkar, ta vara på allt 🙂 Jag har en chiliplanta och den gav ganska mycket. Dottern har fått de flesta. Jag tycker de är så dekorativa så jag odlar den mest för det. Igår tog jag in min ena kamelia, den nyaste. Den andra ska få stå kvar ute så länge det bara går, kanske hela vintern om den blir mild. Den står under tak och nära väggen på framsidan, så vi får se hur det går.
    Och underbara bilder, som vanligt! Den skamfilade dahliablomman gillar jag skarpt 🙂 Snyggt!
    Ha det så bra med skörd och allt!
    Kram Ulla

    • Anita skriver:

      Tack Ulla 🙂
      Ja chiliskörden kan jag inte klaga på. Har ju odlat en del andra sorter också. Men Jamaican Bell är definitivt en av favoriterna. Den är både god och vacker. Vet att du brukar odla vackra sorter. Minns att du odlade Blue Christmas. Den har jag inte längre men har en annan som liknar den som heter Ecuador Purple. Den blev dock inte så fin i år.
      Ja som vintrarna har blivit går det ju nästan att ha ute kameliorna. Inte hos mig kanske men hos dig borde det gå bra i och med att den står under tak och vid en vägg. Mina står ju svalt och fint i uterummet. Det är så roligt med alla knoppar som kommer. Som jag längtar efter blomningen. Kamelior är definitivt några av mina största favoriter 🙂 Och den skamfilade dahlian … ja den var verkligen skamfilad. Knappt den fastnade på bilden 🙂

      Ha det gott!
      Kram Anita

  8. Marika skriver:

    Hej Anita!
    Det blev en hel del chili, ser så dekorativa ut. Vackra bilder på pelargoner och fina växter från trädgården, både visset och annat i full blom. Vilken fantastisk bild på New Dawn.
    Ha det gott /Kram Marika

    • Anita skriver:

      Hej Marika!
      Ja chiliskörden kan jag inte klaga på. Gillar Jamaican Bell just för att den ger så rikligt med skörd. Och så är den ju vacker också! Precis som New Dawn. Aldrig trodde jag väl att hon skulle bli en av mina favoritrosor.

      Ha det gott du också!
      Kram Anita

  9. Carina skriver:

    Ojojoj så mycket fint du visar här och nu! Och visst är det en hel del att göra innan hösten är klar. Jag hittade fler växter uppgrävda häromdan och så är det de f-de krukorna med snödroppar…

    Jag har kommit underfund med att jag har lätt att skriva och de som hämmar mig ibland är när det inte finns klara bilder. Så nu har jag lagt några tidiga mornar och skrivit flera utkast – känns skönt.

    Har funderat på kameliorna men de får sta kvar utanför verkstan – efter den första frosten tror jag kylan kommer dröja. Men jag har lagt ner tanken på att sätta ut några i år. Vet inte riktigt var jag ska ha de ute ännu.

    Jobba lugnt med hösten! Kram, Carina

    • Anita skriver:

      Tack Carina!
      Ja ofta blir det lite stressigt under en viss period på hösten för mig. Oftast kopplad till skörden då mycket mognar samtidigt. Tomaterna till exempel, där kan man prata om ketchupeffekt.
      Visst är det skönt att ha utkast att ”ta av”. Och jag tycker alltid att du har så fina bilder i dina inlägg tillsammans med din text.
      Ja tänk att det oftast är så, det kommer en rejäl frostknäpp och så blir det inget mer på ett bra tag. Mina kamelior skulle säkert också kunnat fortsätta att vara ute ett bra tag till men då dom ändå ska tas in är det skönt att få det avklarat. Men att sätta ut några permanent skulle inte gå här. Nu ser jag i varje fall fram mot kommande blomning … dom har väldigt många knoppar.

      Säger samma sak till dig … jobba lugnt med hösten. Hoppas du hittat plats för snödropparna!

      Kram Anita

  10. Rosor och ruiner skriver:

    Men oj, så mycket chili och tomater du har, och att ta hand om! Och vilka söta chili de där på första bilden! Aldrig sett den formen förut!
    Puh, vilken tur att det inte blir en längre bloggpaus, ser fram emot oktoberinlägget! Men känn ingen stress, vi väntar tålmodigt 😉

    Kram Gunilla

    • Anita skriver:

      Tack Gunilla 🙂
      Ja skörden av chili och tomat kan jag inte klaga på i år. Fast jag brukar ha rejält med skörd. Det värsta är ju att mycket mognar samtidigt och då blir det lite stressigt när allt ska tas om hand. Har fortfarande en hel del att göra men känner att jag vill hinna blogga liiite i varje fall. Och oktoberinlägget är på gång … 🙂

      Kram Anita

  11. Märtha skriver:

    Det du skriver om arbetet känns så bekant, så bekant… Även om jag inte befattar mig alltför mycket med chiliodlingen och ingalunda har så stora krukor som du, men de skall också tvättas. Ditt uterum och vår vinterträdgård är också olika vad gäller förvaring. Våra pelargoner får stå där utan alltför mycket tillsyn till februari, punkt och slut! Chilimängden här är enorm, vi åt laxmedaljonger idag, och Bernt hade satt lite, lite för mycket av sin chilisås på den, för min smak alltså. Såsen har tropiska frukter som bas och chilin är stark chinense… Jag gillar just chinense bäst, den känns först efter någon sekund, och den har arom, jämfört med speciellt annuum, som oftast bara har styrka, rakt i planeten, alltså. Bernt odlar mest chinense – han fick lite väl stor skörd av ‘Carolina Reaper’ i år, och den har torkats och blivit pulver. Gissa hur det låter när det pulvret malas, trots att kvarnen är hermetiskt tillsluten… Favoritbild: Vad kan skogsmänniskan välja annat än trädstammarna, verkligen något att vila ögonen på… Ha det gott!

    • Anita skriver:

      Kan mycket väl tänka mig att det känns väldigt bekant för dig … även om du inte själv befattar dig så mycket med chiliodlingen. Pelargonerna får inte så värst mycket tillsyn hos mig heller. En vattenskvätt då och då. Men dom brukar blomma året runt ändå.
      Hm, laxmedaljonger var väldigt länge sedan jag åt. Har fallit i glömska, nu blev jag sugen. Brukar göra lax i ugn och då har jag en chilipeppar på som heter ‘Fish Pepper’. Men det är en annuum. Bra uttryck … styrka ”rakt planeten” … det gillade jag 🙂 Men vet du. Jag kan inte äta chinense. Tycker inte om smaken och inte ens lukten. Odlade den i början för det fanns så många läckra sorter. Gjorde flakes, hackade och frös men … slängde alltid alltihop för jag kunde inte med smaken. Pratade med några av chilidolarna på mässan om det och då sa dom att det var inte alls ovanligt just när det gäller chinense. Antingen tycker man om den och då tycker man om den mycket … eller också så kan man inte med den alls. Det är tydligen något speciellt ämne som är specifikt just för chinense. Men helt klart så hör du till dom som gillar den … mycket. Och det är nog det vanligaste ändå för det är ju faktiskt den mest populära chilisorten att odla.
      Och så klart att trädstammarna blev dina favoriter. Mina också 🙂

      Ha det gott du också!

  12. Lena i Wales skriver:

    Vilken skörd du fått, enorm. Förstår att det är mycket arbete som ligger bakom.
    Chilli fylld med ost, låter gott.
    Älskar torkade tomater i olja. Och så många plantor du har!
    Mina fikon blev heller inte klara, tyvärr, trots klimatet här.
    Underbara blom- och skogsbilder.
    Sköt om dig!

    • Anita skriver:

      Jo det ligger en hel del jobb bakom innan man får skörda. Men det är mödan värt, i varje fall när det gäller min favorit Jamaican Bell. Älskar den gratinerad med ost …
      Roligt att du också gillar torkade tomater i olja. Du skulle nog gilla mina för dom blir så kraftfulla i smaken. Vi äter en pasta med lök, vitlök, chili och massor med små soltorkade tomater. Blir supergod med en liten skvätt grädde och grovriven parmesan.
      Visst var det synd att vi inte hann få några mogna fikon varken du eller jag. Älskar fikon men vi får se fram mot våren och hoppas dom sätter många frukter då istället.
      Ha det så bra Lena och var försiktig! Ska titta in till dig senare!

  13. Vilka fina foton du bjuder på. Skulle inte förvåna mig om din Blå flox fortsätter att producera blommor in i november. Har du någon anteckning om rekordet när det fanns kvar en blomma? December?
    Vad duktig du är. Jag sitter och funderar på en viktig sak. Undra hur min ömtåliga mage skulle må om jag pressade i mig 129 st Jamaican Bell? 🙂 Jag blev lite förälskad i New Dawn knoppen.
    Kram, Bosse

    • Anita skriver:

      Tack Bosse 🙂
      Nej det skulle inte förvåna mig om den blå floxen bara fortsätter att blomma. Den har ju överraskat mig hela hösten. Har ingen koll på rekordet men i år finns nog i varje fall chansen att den kan blomma i november. Kanske kommer den med i inlägget ”vad november kan vara” 😉 Fast först är det ju dags för oktober. Det är ingen lätt utmaning jag gett mig själv … att försöka hitta bilder och ord till varje månad. November … hm …
      Tror inte din ömtåliga mage skulle klara 129 Jamaican Bell. Det skulle inte min heller. Men sisådär en 3-4 st fyllda med ost och gratinerade i ugn … det går alldeles utmärkt. 102 st blev det som blev ostfyllda och hamnade i frysen. Resten har jag hackat för att ha i mustiga höstgrytor!
      Och många äro de som blivit förälskade i New Dawn … bland annat jag.

      Ha det fint på ön!
      Kram Anita

  14. Blomsterbönan skriver:

    Vad fyller du chilin med för ost? Gör du något med chilin innan?

    Du tar så otroligt fina bilder! Återigen tycker jag att trädstammarna ser ut som det är målade tavlor! Det är något med ljuset.

    Trevlig helg allihopa!

    • Anita skriver:

      Tack så mycket för dina fina ord som gör mig glad. Älskar själv trädstammar, därför fastnar dom ofta på bild. Kanske är det något med ljuset som silas emellan dom …

      Jag gör inget med chilin innan jag fyller den. Skär av ett lock vid skaftet på den färska chilin och gröper ur innanmätet med skaftet på en liten tesked. Sedan fyller jag den med ”vanlig” ost, typ Herrgård, prästost eller vad som finns hemma. Hyvlar skivor som jag rullar ihop och pressar ner i chilifrukterna. Fungerar jättebra med just den här sorten. Jag har skrivit ett inlägg om det. Om du är intresserad så kan du bara skriva ”ostfyllda klockor” i sökrutan i min blogg så kommer du till det inlägget.

      En trevlig helg till dig också!

  15. Lollo skriver:

    Alla dina foton i de senaste inläggen är såååååå vackra … soooooom vanligt 😉
    Kram

  16. Kristinas oas skriver:

    Oj, så mycket tomater och chili! Men även om det tar tid att skörda och ta hand om det så är det så värt det. Gott under vintermånaderna! 🙂 Jag har fryst in mina Equador Purple och gav också bort en del till en av barnens kompisar vars mamma kommer från Thailand och älskar att laga stark mat. Hon blev jättenöjd.
    Hösten har varit varm och fuktig och det är mycket som bara blommar på i trädgården. Men det är ju å andra sidan trevligt att titta på och fotografera.
    Kram Kristina

    • Anita skriver:

      Ja skördarna har blivit väldigt stora de senaste åren av chili och tomat. Nu finns en hel del portioner av tomatsoppa i frysen att avnjuta under mörka vinterkvällar … och då minnas sommarens och höstens skörd. Och chilin har jag antingen ostfyllt eller frusit i halvor eller torkat i ugn. Men jag har ju rätt många plantor också 🙂
      Kul att du fick så pass mycket skörd på dina Equador Purple att du till och med kunde ge bort. Och så roligt att hon blev nöjd. Thailändsk mat är det ju bett i och den här chilin är ju också riktigt het. Den är både het och vacker.
      Och vilken höst vi har. Vilken värme i november. Hoppas det fortfarande blommar hos dig så du kan gå ut och njuta. Och så hoppas jag att du har återhämtat dig och mår bra nu.

      Ha en fin söndag och en fin kommande vecka!
      Kram Anita

      • Kristinas oas skriver:

        Tack Anita, jag mår bättre nu men kommer jobba hemifrån så mycket det går ett tag framöver för att få lite lugn och ro. Och det passar ju bra ur coronasynpunkt också. Att kunna gå ut i trädgården på lunchrasten är inte helt fel!
        Kram Kristina

        • Anita skriver:

          Det låter väldigt bra tycker jag att du har möjlighet till att jobba hemifrån. Och att gå ut i trädgården på lunchrasten, inte dåligt alls 🙂

          Kram Anita

  17. Anni skriver:

    Man kan tro att du har storfamilj med sådana skördar att ta hand om! Jamaican Bell är otroligt söta, kanske att jag ska prova på att odla sådana nästa år. Det låter så gott när du beskriver dem ostfyllda.
    För övrigt kommer jag att titta in på de här inlägget och tanka framtidstro när nyhetsläget och omvärlden blir alltför deppig. Dina blombilder är som balsam för själen.

    • Anita skriver:

      Jamaican Bell kan jag inte vara utan. Och den verkar gilla mig och mina odlingsfingrar också 🙂 Jag har faktiskt ett gäng kvar som jag ska pröva att göra marmelad på. Kan ju inte ostfylla alla. Får se hur det går. Jag som aldrig tyckt om marmelad har nu blivit en riktig marmeladfantast. Så det kan bli. Ställer gärna upp med tips om du bestämmer dig för att försöka odla den nästa år.
      Och vet du … det var lite skönt för mig också att titta tillbaka på det här inlägget. Då när det fortfarande fanns blommor i min trädgård. Måste bara berätta. En morgon när jag tittade ut genom vardagsrumsfönstret såg jag något vitt. Jodå, det var baken på tre rådjur som stod och mumsade på floxen jag såg. Vad gör ni, sa jag! Äter ni upp Annis flox! För de blå floxen som doftar så fint av viol måste du ju ha i din trädgård. Hoppas, hoppas att läget är annorlunda i vår så du kan få några plantor.

      Kram

  18. Pingback: Årskrönika 2020 | Anitas blogg … De fyra blomsterhaven

  19. astroid skriver:

    Hej! Jag undrar vilket läge du har blåfloxen i? Utöver att vara vacker, ska den tydligen fungera som shampoo när pulveriserad! Enl Arielle de Martinez som är trovärdig hårläkare på instagram bl a. Tack, mvh, Astrid.

    • Anita skriver:

      Min flox står väldigt skuggigt då den växer under ett äppelträd. Lägret är sydöst (hela trädgården är sydöst-läge) men som sagt, den står nästan hela tiden i skugga och det gillar den då den kräver mycket vatten och om det blir för soligt blir ofta de nedre bladen gula. Hade den förut i full sol och trots vattning torkade den hela tiden och blomningen blev ganska sparsam.

      Mvh
      Anita

  20. astroid skriver:

    I vilket läge växer blåfloxen? Utöver att vara vacker ska den fungera som shampoo, när pulveriserad. Detta enl. den pålitliga hårläkaren Arielle de Martinez på bl a instagram.

    Tack, mvh, Astrid.

Lämna ett svar till Anita Avbryt svar