Ljusglimtar i oktober ….

Idag är det riktigt gråväder. Molnen hänger djupt ner från himlen och dom släpper ifrån sig vatten. Men igår var det en strålande dag. Riktig brittsommar. Imorgon, den 7 oktober är det Birgitta som har namnsdag så det var nog nära en riktigt ”äkta” brittsommardag.

Lunchpromenaden bjöd på strålande väder och ljusglimtarna var många. Vi promenerade vid Telge hus, en gammal slottsruin där nu bara grunden finns kvar. Ett vackert träd med klart lysande gula löv lyste mot en knallblå himmel …

I skogen låg en varmfärgad lövmatta. Skuggorna från träden bildade ett vackert solfjädersmönster …

Solens ljus flödade ymnigt längs skogsstigarna …

Det mjuka gräset gav en känsla av en plats där älvorna kan ses dansa …

Sköna stunder vid vattnet …

Om det inte varit för de röda löven som låg längs stigen och de gula träden som skymtade i fjärran skulle jag varit övertygad om att nedanstående bild var tagen en ljuv sommardag, i månaden juli …

Ett besök av sommaren, den 5 oktober 2020. En välkommen ljusglimt.

Det fick bli den sista bilden den här gången. Tog fler bilder men dom sparar jag till mitt inlägg om ”vad oktober kan vara” 🙂

Ett kort inlägg för att vara från mig. Men jag måste träna på nya redigeraren. Hitta bästa sätten att jobba med den. Känner att jag börjar få in rutinen nu.

En bra fortsättning på veckan till er alla!

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Färg, Höst. Bokmärk permalänken.

47 kommentarer till Ljusglimtar i oktober ….

 1. Eva, Storasyster skriver:

  Finaste Hjärtesyster som vanligt vackra bilder. Jag tog en promenad igår i det vackra vädret och tog många fina bilder över Inre Maren, som jag lade ut på FB i en grupp som heter Vi som Gillar Södertälje. Jag har roat mig med att lägga ut flera promenaders bilder där och får hur många glada tillrop som helst. Det är jätteroligt!
  Det var underbart att prata med dig en stund idag och jag kan meddela att jag har lagt in i min mobil när jag ska ringa till dig älskade hjärtesyster.
  Bokcirkel var trevlig och när jag kom hem dammsög jag och torkade golv. Känner mig riktigt nyttig idag.
  Krama och hälsa så gott till Thomas. En extra kram till Lucy från moster.

  • Anita skriver:

   Kära Hjärtesyster ❤
   Vi får njuta av de vackra höstdagarna som bjuds och mysa inomhus när det regnar. Vet att du tar så fina bilder så jag förstår att du får många glada tillrop. Du har ju tagit så fina bilder i min trädgård och gjort fina kollage av.
   Visst var det mysigt att prata innan du drog iväg på bokcirkeln. Och jag är imponerad av din energi. Visst blir man nöjd med sig själv när man är klar 🙂
   Idag ska jag kanske försöka vara lite nyttig. Måste slänga mina gamla tomatplantor. Dom står ju i 40 liter jord så det är ganska jobbigt. Är det för blött i jorden så väntar jag några dagar. Men sååå skönt när det är klart. När det är gjort är det min tur att vara nöjd med mig själv.

   Ha det nu så bra så hörs vi ❤
   Kramar från oss tre, Lucy tackade extra för kramen från moster 😉

 2. Kristina Skoglund skriver:

  Fina bilder med sol och höstlöven med vackra färger. Här regnar det öser ner så man kan inte vara ute. Det skall väl bli bättre får jag hoppas så jag kan göra höst fin. Tack önskar Kristina Skoglund

  • Anita skriver:

   Tack så jättemycket Kristina!
   Ja igår när jag skrev inlägget så vräkte regnet ner här också. Men idag är det uppehåll och en vacker morgon. Och det kommer nog fina dagar då vi kan göra höstfint.

   Ha en fortsatt fin vecka!
   Kram Anita

 3. Det är så vackert där vid telgehus, jag var där i början av sommaren sen har det tyvärr inte blivit fler besök där.

  • Anita skriver:

   Ja det är fint där. Det är bra också för där hör vi inga skott. Nu på hösten är det väldigt mycket aktivitet vid olika skjutbanor och vår lilla hund är skotträdd. Vi har försökt vänja henne men det är svårt. Malmsjön brukar vi ju ofta besöka men där hörs skott, likadant vid Tveta. Så telgehus är bra liksom Taxinge. Bävar inför ”smällarsäsongen” (som redan börjat lite smått) och kulminerar vid nyår.

   Ha en bra dag! Finare väder idag än igår.

 4. Dirk skriver:

  veldig fin høststemning der borte …

 5. Marit skriver:

  Hej Anita!

  Så vakre bilder du tar! Ja, der kan jeg se for meg at alvene danser 😉
  Det er veldic grønt og frodig, så en kunne tro at bildene dine var fra juli ja…
  Her har det regnet i hele dag igjen 😦

  Ønsker deg en fin kveld!
  Klem, Marit

  • Anita skriver:

   Tack Marit 🙂
   Ja jag såg absolut att älvorna dansade där 😉 Och det var verkligen som en sommardag. Igår regnade det igen till och från. Vi har inte fått lika mycket som ni fått så jag är glad för regnet som kommer.

   Önskar dig en fin torsdag!
   Kram Anita

 6. Ulla skriver:

  Härliga bilder med vackert oktoberljus. Det är ju nästan sommarlikt fortfarande, med vissa undantag.De där riktiga höstfärgerna har inte kommit här heller ännu. Snart dags att gå och titta till de japanska lönnarna i Änggårdsbergen och se hur de ser ut. 🙂
  Ha det så gott!
  Kram Ulla

  • Anita skriver:

   Tack Ulla!
   Ja det har tydligen varit den varmaste septembermånaden. Vi hade några dagar i början då det var kalla nätter men sedan har det ju varit varmt och skönt. Vi var ute vid Taxinge igår och jag var förvånad att många av träden fortfarande var gröna. Hoppas dom hinner få lite färg innan dom faller av. Det gäller att vara beredd med kameran 🙂 Ser fram mot ditt besök hos de japanska lönnarna. För jag anar att du har kameran med dig 🙂

   Ha det gott du också!
   Kram Anita

 7. Märtha skriver:

  Älvorna dansar i gräset mellan trädstammarna med ljus i bakgrunden… Det var svårt att välja favorit även nu, trots färre bilder. Så är det när alla bilder är så genomtänkta och väl komponerade! Ikväll har jag skrattat på italienskan, i morgon på isländskan – och däremellan förbereder jag för vintern. När det inte regnar.

  • Anita skriver:

   Ja här dansade älvorna den dagen men igår sökte dom nog lite skydd för regnet. Men just nu har vi uppehåll och en fin morgon. Det låter kul med din italienskakurs. Jag har faktiskt gått en nybörjarkurs i just italienska men kan inte säga att jag kommer ihåg så speciellt mycket. Minns mest en fras om en Signora Rizzi som gick in i en bokhandel. Isländska låter kul. Hoppas du fick skratta där också.
   Lycka till med vinterförberedelserna!

 8. Anki skriver:

  En riktigt fin dag … och så vackert där ni var. Vackra bilder med vackert ljus och en härlig blandning av sensommar och tidig höst – för mig den allra bästa årstiden!
  Molnig morgon här idag, men om det inte blir regn så ska jag åka och titta efter fler sillkremlor idag! 🙂
  Ha en fin onsdag!
  Kram

  • Anita skriver:

   Ja det var en ljuvlig dag. De senaste veckorna har det känts som om vi stått med ena foten i sommaren och den andra i hösten. Det är en ljuvlig tid, har också alltid tyckt om den. Det jag tänker mycket på nu är dofterna. Dom är speciella. Sommar blandat med höst.
   Hoppas du klarade regnet och fick leta sillkremlor. Här kom det regn till och från men vid lunchtid var det fint och då tog vi en skön promenad vid kakslottet Taxinge.

   En fin torsdag till dig!
   Kram Anita

 9. Marika skriver:

  Hej Anita!
  Det har varit mer regn och gråväder nu i oktober, men också riktigt sköna soliga dagar. Visst ser det ut som om sommaren har kommit tillbaka, på din sista bild.
  Ha det gott /Kram, Marika

  • Anita skriver:

   Hej Marika!
   Ja det har kommit en del regn men det har varit välkommet i min trädgård. Mina rhododendron har inte mått bra av torkan och jag hoppas dom kan få lite vattentillskott nu i höst. Och den dagen då vi var ute och promenerade var det verkligen som sommar. Vattnet var så blått, de gröna löven så gröna. En brytningstid men en vacker sådan.

   Ha det gott du också!
   Kram Anita

 10. Vilken vacker sensommarpromenad i naturen du bjöd med oss besökare på. Jag kan tänka mig att älvorna dansar där. Otrolig skillnad på vädret när det gällde måndagen och tisdagen. Eftersom jag kom på i tid att jag inte har någon hund stannade jag inne hela gårdagen. 😉
  Din översta text innan första fotot. Skrev du den direkt eller är den kopierad från ett worddokument?
  Ditt inlägg är lika fint som vanligt.
  Kram Bosse Struts

  • Anita skriver:

   Tack Bosse och jag vet att älvorna dansar där, jag såg dom bestämt 🙂 Det är väl lite typiskt med hösten att ena dagen är vi nästan tillbaka i sommaren för att sedan kastas in i höstrusket. Men ändå, det är en skön tid och jag njuter av luften, färgerna, dofterna. Just det, har man hund måste man gå ut i alla väder. Men det finns inget som slår känslan att komma in i stugvärmen och mysa efter en regnig eller kylslagen promenad, kanske med en kopp rykande varmt te 🙂
   Jag skriver alla mina texter direkt i redigeraren. Däremot kan jag skriva lite stolpar vid sidan om (ofta då för hand faktiskt) för mina lite längre inlägg som jag planerar längre fram typ ”vad oktober kan vara …”.

   Sol här idag, jag blir glad när jag höjer blicken och tittar ut genom fönstret.
   Ha det fint!
   Kram Anita

 11. Rosor och ruiner skriver:

  Ja, det kan man nästan tro, att den sista var en sommarbild, om det inte varit för löven!
  Oktober är fin! Älskar när löven börjar skifta i färg!
  Kram Gunilla

  • Anita skriver:

   Ja det var en magisk känsla när jag stod och tittade nedåt stigen mot vattnet som var så vackert sommarblått. En riktig brittsommardag. Och jag håller med, oktober är fint. Det gäller att hänga med bara så man inte missar de vackra löven innan dom fallit av (även om dom är vackra på marken också).

   Ha en fin torsdag!
   Kram Anita

 12. Lena i Wales skriver:

  Så vackert! Sverige i sensommar-höst-skrud.
  Du är fantastisk på att fånga naturen.
  Inte dåligt att du gjort detta inlägg med den nya redigeraren. Jag håller på att öva mig lite, så vi får se vad det blir. Tack för all hjälp!
  Sköt om dig!

  • Anita skriver:

   Tack Lena!
   Ja när sommaren letar sig tillbaka för ett tag blir hösten väldigt vacker. Fortfarande finns många gröna löv kvar så jag väntar på den riktiga färgexplosionen.
   Ja det börjar gå bra nu med inläggen. Och som sagt, bara hör av dig om du har frågor så ska jag efter bästa förmåga försöka svara.
   Sköt om dig du också!

 13. Men så vackert! Älskar hösten, det är min favoritårstid.

 14. Look at those colours. So beautiful.

 15. Anja C. Hill skriver:

  Anita! Jag bara drunknar i dina fina naturbilder. Känner dofterna och vet precis hur det känns att gå där. Tack för denna promenaden!

  • Anita skriver:

   Tack Anja! Så roligt att du ville promenera med mig. Att vara ute den här tiden, att känna dofterna, känna luften, blandningen mellan sommar och höst är ljuvlig. Idag har vi vaknat till regn men det har dragit bort nu. Nu blåser det en del men det gör också att det torkar upp på vägar och stigar. Bra inför eftermiddagens promenad!

 16. Raj skriver:

  That’s fascinating

 17. Blomsterbönan skriver:

  Hej
  Hittade precis hit via en annan blogg, får jag hänga med? Så otroligt fint fotograferat! En del bilder ser målade ut! Älskar höstfärger! Jag tror vi har gemensamma intressen.

  • Anita skriver:

   Men så roligt att du hittade hit. Och naturligtvis får du hänga med. Jätteroligt att du vill. Naturen är väldigt vacker nu i övergången mellan sommar och höst. Jag älskar också höstfärgerna. Och så roligt att vi verkar ha gemensamma intressen!

   Tack! Och en fin helg till dig!
   Anita

 18. Carina skriver:

  ..och ett härligt inlägg därtill! Jag behöver sköta SEO analysen och då är en rekommenderad längd minst 350 ord och om det är ett så kallat grundstensinnehåll 640 om jag minns rätt. Så plats för både långt och lite kortare 🙂

  Älskar bilden där skogen speglar sig i vattnet mellan trädstammarna – subtilt och stämningsskapande.

  Hoppas ni får en fin söndag med solsken! Kram, Carina

  • Anita skriver:

   Tack Carina 🙂 Ja här blir det oftast både långa inlägg och kommentarer 🙂 Inte ens blockredigeraren har fått mig på fall. Roligt att du nämner just bilden där skogen speglar sig i vattnet mellan trädstammarna. Såg speglingen och lyckades pricka in den fint mellan ett par trädstammar. Tyckte också om att vattnet antagit en grön nyans.

   Jo då, det var sol igår. Hoppas du fick njuta i solen också!
   Ha nu en fin vecka!
   Kram Anita

 19. Titti skriver:

  Fantastiska höstbilder! Så vackert! Ja nog kan hösten vara fin…bäst att njuta innan grådasket slår till! Ha en härlig söndag 🙂
  Kram Titti

  • Anita skriver:

   Tack Titti 🙂
   Hösten är min favoritårstid när det gäller att hitta fotomotiv. Älskar de eldiga nyanserna tillsammans med de bleknande gröna. Och ja, vi får njuta riktigt mycket ny innan löven fallit till marken.

   Kram Anita

 20. Ulrika skriver:

  Magiska bilder, den första och sista ”vattenbilden” är helt fantastiska. Och bilden med solfjädersmönstret. Hösten kan verkligen vara vacker.

  Allt gott! /Ulrika

  • Anita skriver:

   Jättetack Ulrika!
   Det var verkligen en fantastisk dag. Sommaren dröjde kvar och tog hösten i hand. Och när solen sken i vattnet, då kändes det som det var en dag i juli. Hösten när den är som vackrast.

   Allt gott till dig också!
   Anita

 21. Om det inte vore för att man vet att efter hösten så kommer den hemska vintern, då skulle jag nog gilla hösten allra bäst av årstiderna. Det är så underbart vackert i naturen och dina bilder visar det verkligen….. 🙂
  KRAM/Susie

  • Anita skriver:

   Tack Susie 🙂
   Ja hösten är vacker med alla sprakande och livgivande färger. Kanske ger den oss all fina färger för att vi ska kunna ladda riktigt mycket energi innan vintern kommer.

   Idag skiner solen här och det är en fin höstdag. Hoppas det är fint hos dig också!
   Kram Anita

 22. Anni skriver:

  Ett inlägg fyllt av träd. Träd ger trygghet, eller hur? Det är något med stammarna, stadiga och trofasta. Och känslan av hur gamla de är, de där stadiga och trofasta …

  • Anita skriver:

   Jag älskar träd. Trädkramare, trädfantast, trädentusiast … allt stämmer på mig. Det lät så fint när du skrev om stammarna. Stadiga och trofasta. Precis så känns det när jag går i en skog. Det är nog därför jag tycker så mycket om att stamma upp krukväxter också. Och mitt älskade Ginkgo-träd som bor i uterummet. Alldeles för stort egentligen men alldeles, alldeles underbart …

 23. Pingback: Årskrönika 2020 | Anitas blogg … De fyra blomsterhaven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s