Block redigeraren – Första testen

Ok, jag har suttit och testat en del och nu börjar det känns som jag fått ett litet grepp på den nya redigeraren. I varje fall så jag kan skriva mina inlägg. Jag har ju inga avancerade inlägg men dom är långa då jag använder bloggen som dagbok. Det här inlägget är alltså skrivet med nya blockredigeraren. Tänkte skriva ner lite. För eget kom-ihåg men även om någon annan ”blocknybörjare” är intresserad.

Texten är väldigt enkel att skriva in, det är ”bara att skriva”. Varje sammanhängande textblock blir ett stycke. Och så fort jag trycker på radmatning så har jag avslutat det blocket jag hållit på med och ett plustecken dyker upp till höger. Antingen fortsätter jag bara skriva och då blir det automatiskt ett nytt textblock. Eller också trycker jag på plustecknet om jag exempelvis vill ladda upp en bild. Det är också enkelt att gör texten fet, kursiv eller ge den färg. Det är bara att markera den text man vill göra något med och välja vad man vill göra via ”listen” som kommer upp vid textblocket. Det är bara att pröva sig fram. Samma sak att lägga in en länk. Markera text och tryck på ”(-)” så är det bara att ange den URL man vill länka till. Där går även att ange att att länken ska öppnas i en egen flik.

Däremot har det nu blivit lite mer tidskrävande (i varje fall för mig) att lägga in bilder. Det är många fler moment och tar rätt mycket längre tid. Naturligtvis är det mitt eget fel då jag lägger in mycket bilder men, så vill jag ju ha det 🙂

Jag har en mall som jag vill utnyttja till maxbredd. Den tar en bredd på 640 pixlar och så breda vill jag ha bilderna i mina inlägg. Jag skriver ju inläggen för min egen del, som en form av dagbok. Jag vill helst lägga in bilderna löpande och inte i gallerier då dom oftast följer mina texter. Ofta skriver jag en text, lägger in en bild. Skriver en text, lägger in en bild. Men ibland händer det att jag vill lägga in flera bilder efter varandra men ändå inte i ett galleri. Vill inte hela tiden behöva sitta och förstora dom, men, dom ska ändå vara klickbara.

Förut var det väldigt enkelt att ladda in en eller flera bilder. Jag drog bara in dom till mediabiblioteket och valde den/de bilder jag ville ha och angav ”infoga”.

För varje bild i mediabiblioteket fanns ”Inställningar för bilagsvisning”. Dom inställningarna hade jag ställt in en gång för alla och jag behövde aldrig ändra något. För att bilderna skulle passa mina inlägg (stora och klickbara) var följande värden inställda:

 • Justering: Centrerat
 • Länk till: Mediafil
 • Storlek: Full storlek

När jag i nya blockredigeraren laddar in bilder via (block: MEDIA Bild) måste jag gå in och ändra dessa värden för varje uppladdad bild. Har inte hittat något annat ”centralt sätt” att ange det för alla bilder men om någon vet en enklare lösning tar jag gärna emot den.

Dessutom är det flera olika ställen jag behöver gå in på. Se följande exempel för bilden ovan hur jag gör för att justera de olika värdena för bilden. Om man ställer markören på bilden få man upp ”listen för blocket”. Tryck på dom jag markerat med pilar. Via ”De tre strecken” centrerar man bilden. Via ”krumeluren bredvid” kopplar man bilden till mediafil och gör den därmed klickbar. Tryck på de tre punkterna och välja där ”Show Block settings”. Det kommer då upp ”ett fönster” till höger med en massa parametrar och där går att ange storlek ”Full”.

Om jag inte gör dom tre momenten så blir inte bilderna så stora som min mall tillåter och dom blir heller inte klickbara. Dom kan se helt ok ut i redigeraren, men när jag trycker på förhandsgranska fyller dom inte ut mallen. Jag måste av någon anledning alltså göra så. Jag vet att min mall är gammal och inte optimerad för blockredigeraren men jag vill inte byta mall nu. Det kan bli ett projekt att ta tag i senare i vinter.

Men, jag känner definitivt att det här kommer att gå bra. Inte alls så stökigt som jag och säkert många med mig befarade (kanske inte ska säga för mycket, har ju inte prövat att publicera ännu)

Ha det så bra. Nästa inlägg blir ett ”vanligt” inlägg 🙂

Nu trycker jag på ”Publicera” och hoppas resultatet ser ut som i förhandsgranskningen!

Detta inlägg publicerades i Block editor. Bokmärk permalänken.

28 kommentarer till Block redigeraren – Första testen

 1. Marit skriver:

  Hej Anita
  Så mye du har funnet ut, og så bra at du får lagt ut bilder. Det er mye arbeide med disse nye malene, men skal vi fortsette å blogge må vi bare lære oss alt dette nye. Flotte bilder!

  Ønsker deg en fin ny uke!
  Klem, Marit

  • Anita skriver:

   God morgon Marit!
   Här har precis morgonmolnen skingrats och det verkar bli en strålande dag.
   Och den nya redigeraren har jag bemästrat 🙂 Det mesta går enkelt men bilder (som jag har många av) har blivit stökigare att lägga in. Men, bara jag hittar en rutin så går det nog bra. Får helt enkelt bara kalkylera med att ett inlägg tar längre tid att skapa (du hör hur positiv jag är 🙂 )

   Tack för att du tittade in. Trodde inte jag skulle få en enda kommentar på detta ”trista” inlägg 🙂

   En fin vecka till dig också!
   Kram Anita

 2. Märtha skriver:

  Tack, Anita! För mig var det där med klickbara bilder ett mysterium. Jag håller gärna bilderna rätt så små i själva texten, men det bör vara klickbara för den som vill se dem i större format. Nu återstår bara att se hur jag får ihop följande inlägg, om någon dag.

  • Anita skriver:

   Tror det kommer att gå galant för dig med inlägget. Du fokuserar ju mycket på texten och det är inga problem, nästan enklare i nya redigeraren. Så upplever i varje fall jag det. Och jag tror inte heller att det är några problem för dig att få små bilder. Där jag går in och klickar i ”full storlek” går det ju istället att klicka i en annan, mindre storlek.
   Vi får pröva oss fram. Tror det kommer att ordna sig!

   Just nu skiner solen här och det ser ut att bli en strålande dag. Imorgon däremot spås massor med regn. Får se hur det blir med det.

   Ha det fint kära bloggkompis!

 3. Anki skriver:

  Det här fixar du ju galant! Håller med om detta med bilderna – det har inte blivit till det bättre, utan snarare åt andra hållet – kanske är det något vi missat både du och jag …
  Ha en bra start på denna nya vecka!
  Kram

  • Anita skriver:

   Tack Anki!
   Ja det var inga som helst problem att få ihop ett inlägg. Och textdelen tycker jag är enklare i nya editorn. Intressant att höra att du upplever samma sak med bilderna. Jag ska forska lite vidare och hör av mig om jag kommer på något. Skrev ju en fråga om det i inlägget, får se om någon svarar. Skulle jag få något svar hör jag av mig också.

   Här skiner solen från en klarblå himmel. Det ser ut att bli en vacker dag. Får passa på att njuta för imorgon ska det bli regn, massor.

   En riktigt bra start på denna vecka till dig också!
   Kram Anita

 4. Lena i Wales skriver:

  Du är fantastisk!
  Stort tack för hjälpen och för ditt mail som jag ska besvara snart.
  Jag hör av mig!

 5. Carina skriver:

  Mmm det är inte så svårt. Det enda jag saknat är att kunna välja flera bilder på en gång. Men jag har wp.org och där har Gutenberg varit måste länge nu och det goda är att från basen att lägga in en bild så kommer fler och fler alternativ. Man lägger helt enkelt ut möjligheterna från måste-kunna-göra och bygger sen på med vore-bra-att-kunna. Jag var anti först – hade vant mig vid mitt räknande för att få text och bild sida vid sida mm. Men det går fortare nu. Ska titta på sen hur jag gör, snarare inte gör, för att få bilderna som jag vill. Nån enstaka gång behöver jag centrera en bild. Men jag lagrar de stora, större än mallen och då spelar det ingen roll de fyller automatiskt ut bredden. Men så var det även tidigare.

  Lycka till med fortsättningen! Kram, Carina

  • Anita skriver:

   Nej, det gick lättare än jag trodde. Mina bilder är också större än mallen men det enda sättet att få dom fylla ut mallen är att ändra till centrerad och ange värdet ”Full storlek”. Det ser helt perfekt ut i redigeraren men vid förhandsgranskning har bilden minskats. Default är det ”Stor” och det fungerar inte. Men, jag har en gammal mall som inte finns längre så det kan ha med det att göra. Så småningom ska jag byta men det är inget jag gör nu. Känner inte riktigt behovet. Men när vintern viner runt husknuten, då kan det vara roligt att fixa med sådant 🙂

   Tack Carina, tror det kommer att gå bra 🙂
   Kram Anita

 6. Ulla skriver:

  Bilderna tycker jag går lätt att lägga in. Jag har samma grundstorlek på alla mina bilder, 800 ggr 533. När jag fått in bilden i blocket så kommer det upp en sidopanel till höger där jag lätt ändrar, om jag vill. Jag brukar där dra ner bilden till 75 % för det passar den bloggmall som jag har nu. Gallerier är jag inte heller så förtjust i, jag tror inte folk sitter och klickar upp varje bild i ett galleri 🙂 Jag föredrar också det rullande systemet med bilderna och text. Här kan man ju skriva texten direkt under bilden också, det är bra tycker jag. Det här var nog ingen större hjälp kanske, men så gör jag och det går lätt nu, tycker jag. Du kommer nog på hur du enklast får dina bilder som du vill ha det.
  Kram Ulla

  • Anita skriver:

   Hej Ulla!
   Jo det är inget problem att lägga in bilderna. Men förut kunde jag dra in flera åt gången och grundvärdena fanns redan inställda. Behövde inte göra ett dugg med bilden. Nu vet jag att mallen jag använder är gammal och inte anpassad för ”block” så det kan ha med det att göra. Jag måste ange ”Full storlek” och ange centrerad bild, annars fungerar det inte. Har prövat med 100% men det hjälper inte. Och mina bilder är också större än mallen. Men det går att fixa, tar bara lite längre tid 🙂
   Intressant att höra hur du gör. Och det är visst till hjälp, bara att diskutera med varandra är till hjälp.

   Kram och tack!
   Anita

 7. walkaboutsweden skriver:

  Så intressant att läsa Anita.
  En sak som jag inte känner igen mig i är när du beskriver hur du gör när du lägger in dina bilder.
  Det låter invecklat…
  Kanske kan det ha att göra med att jag har en ny mall, anpassad till blockredigering.?

  Men i alla fall – så här gör jag.
  När jag skall lägga in en bild så trycker jag på Plus-tecknet precis som du gör. Men längst till höger i redigeraren, längst upp så finns det ett kugghjul. Det har jag klickat på och har alltså en högermarginal (under tiden som jag jobbar med inlägget) som visar klart och tydligt vad jag kan justera i inlägget.
  Jag behöver aldrig tänka på bildstorlek i förhållande till mallen, lägger in mina 1300-bilder (valda från arkivet) och allt är klart. Skulle jag däremot vilja göra någon bild mindre så kan jag välja: 25% 50% 75% – det gör jag ibland när jag har stående motiv, som jag kan tycka blir för stora om jag bara låter dem vara 100%.
  Gör precis som du när det gäller att få klickbara bilder, väljer mediafil.

  Vill man som du (och jag ibland) lägga in många bilder så blir det jobbigare om man hela tiden vill lägga in text emellan bilderna. Då får man hela tiden välja 1 st bild, alltså: Bild istället för Galleri.
  Man kan ju också välja att klicka på bilden och skriva texten i den fria yta som bildats precis under bilden – bild och text hänger alltså då ihop i ett och samma block. Textstorleken blir något mindre där.

  Vi syns! 🙂

  • Anita skriver:

   Tack Barbro för din långa kommentar!

   Jag tror faktiskt att det har med mallen att göra. Jag måste centrera bilden och välja ”Full storlek” annars blir bilden liten i inlägget. Jag har prövat att ange 100% eller ”Stor bild” och allt ser hela tiden bra ut i redigeraren men inte när jag förhandsgranskar. Och det räcker inte bara med ”Full storlek”. Om jag har bilden vänster eller högerjusterad så blir den liten. Bara centrerad fungerar. Jag har läst förut på forumen att den mallen jag har (som är en WP-mall som används av många men utgången) inte riktigt passar för block och det var därför jag var orolig inför det obligatoriska införandet av block-hantering. Men det har ju gått bra ändå, ofta hittar man alltid genvägar och lösningar 🙂

   Och det var mycket värdefull information om ”kugghjulet”, att klicka på det för att få utökad information automatiskt om blocket man jobbar med. Jag har alltid markerat blocket och tryckt på de tre prickarna i ”listen” som kommer upp och därmed fått upp högersidan men det behöver jag ju inte nu 🙂 Det var nog det Ulla menade i sitt svar också. När hon tagit in bilden så kommer det upp en sidopanel till höger. Jag förstod bara inte då att det var ”kugghjulet” som var lösningen för att den skulle komma upp automatiskt.

   Tack för att du berättade hur du gör och stort tack för tipset om kugghjulet.!

   Ha det gott! 19 grader varmt här idag, ett besök av sommaren 🙂

 8. Nu har jag återkommit för att se om det dykt upp mer kött på benen. Måste tacka dig för att du ”drar igång detta” på ditt charmiga sätt. ❤ En sådan lärare skulle jag velat haft många gånger, när jag i backspegeln tänker tillbaka på min långa skoltid. Ännu bättre hade varit om jag kunde trolla fram dig och be dig sätta dig ner på en stol bredvid mig och lotsat utan någon piska eller hård pekpinne. Inga hårda vokaler. Bara mjuka. 🙂 För än så länge har jag inte gjort något nytt försök sedan i söndags, när jag lät Solveig avsluta och rätta till mina misstag. Men igår blev det fint i inneförrådet. Gick bara förbi datorn ett par gånger och blängde lite. Tror inte den blängde tillbaka. 🙂 Jag som älskar psykologi kan inte låta bli att jämföra mina värden när jag kör fast i ett berg av problem framför datorn och ex. när jag som igår bär massor av saker, går upp och ner från en pall och kan stoppa i mig sötsaker som vilken frisk person som helst. Det tar bara tre sekunder att föra min leksak (Libra) mot min knapp på överarmen och få ett svar/en fingervisning. Blockredigaren fick siffrorna att stiga snabbt och en pil visade rakt upp när jag lämnade över rodret i söndags.
  Nu ska jag njuta av din återblick till september.
  Onsdagskram, Bosse

  • Anita skriver:

   Tack Bosse ❤ Ja det är nog lite typiskt för mig, att försöka hjälpa till och skriva instruktioner 🙂 Höll på mycket med utbildning när jag jobbade och jag var alltid den som fick skriva utbildningsmaterialet. Och här finns varken piska eller hårda pekpinnar 🙂
   Förstår pilen som visade rakt upp. Jag fick en panikkänsla och hjärtklappning när jag skulle skriva ett nytt inlägg och plötsligt kastades in i en främmande värld. Min enda tanke var, hur kommer jag tillbaka till min gamla trygga värld! Och så hittade jag hur det var möjligt. Och i och med det så släppte paniken för då visste jag att jag kunde leva i de två världarna samtidigt. I lugn och ro lära mig den nya men ändå ha tryggheten att kunna göra ett besök i den gamla.
   När paniken släppt så kom jag att tänka på att om jag kände så skulle troligen fler känna samma sak. Det var därför jag skrev mina inlägg för att ingjuta lite hopp och en känsla av att vi är ju inte ensamma i det här även om det känns så när vi sitter där vid våra datorer.
   Nu ska jag läsa vidare på dina andra kommenterar 🙂

   Kram Anita

 9. Lollo skriver:

  Du är som jag, ser jag :D. Ofta ger jag mig i kast med att hjälpa till med instruktioner när jag ser att jag kan bidra med hjälp, men jag har lugnat mig lite … 😉
  Blocken har jag använt rätt så länge. När de först kom kände jag direkt att det fanns delar med det som jag gillade och som var mer tilltalande än i den klassiska redigeraren, men det fanns annat som saknades och som jag fortfarande saknar. Men då jag känner behov går jag till den klassiska vyn och fixar just det.
  Däremot blir det mer och mer sällan som jag har behov av det.
  Fortsatt lycka till med dina block 😉
  Kram

  • Lollo skriver:

   Jo, jag tänkte bara nämna en sak. Jag använder mig väldigt mycket av de olika gallerierna. Då behöver jag inte fundera över klickbarhet. Vill jag att de ska synas stora i inlägget så väljer jag bara att jag vill se en enda kolumn.
   Enskilda bilder använder jag bara om jag INTE vill ha dem klickbara, eller om vill ha enskilda bildtexter till varje bild men inte ha dem inne i bilden, så som det blir om jag väljer det galleri som tillåter enskilda bildtexter.
   Det finns ju flera gallerier som fungerar på lite olika sätt.
   Har du testat det?

   • Lollo skriver:

    En sak till … om du inte vill ha nytt block vid radbrytning (Enter) så kan du radbryta med (Shift+Enter) … men det kanske du vet 😉

    • Anita skriver:

     Hi, hi …. så du är likadan. Jag försöker alltid hjälpa till, även om jag är novis 🙂 Och blev orolig då så många blev panikslagna och tänkte lägga av. Ville försöka ingjuta lite mod och styrka 🙂

     Jag använder bara blockredigeraren nu. Men däremot så är nog min mall inte riktigt anpassad för den, har läst det på forumet där medlemmar frågat WP. Men det funkar bra. Har fått in en rutin så nu går det lika fort att skriva ett inlägg som i den klassiska. Har testat de olika gallerierna men fått lite problem … förmodligen beroende på min mall. Men jag ska fortsätta testa 🙂

     Och …. (Shift+Enter) … det visst jag inte. Stort, stort tack för den informationen. Du ser … vi är nog som sagt lika … vill hjälpa till … 🙂

     Kram
     Anita

     • Lollo skriver:

      Så är det Anita 😀
      Det är ju tråkigt om någon upplever motstånd där det kanske bara handlar om lite insikt.

      På vilket sätt får du problem med gallerierna? Jag har ibland fått problem om jag laddar in för stora bilder. Jag gör oftast min bildbearbetning innan jag laddar upp dem. De bilder jag som jag vill dela på något sätt förminskar jag med kopior i en egen undermapp. Det var väldigt lätt förr när ”Microsoft Picture Manager” fanns. När den försvann ihop med Windows 10 så har jag istället börjat använda en gratisapp som heter IrfanView. Det är ett bildhanteringsprogram med många funktioner. Man kan ändra storlek, bildformat (t.ex. göra om en jpg till en tif) och mycket annat … på en eller flera bilder samtidigt.
      Men det är ett program som man måste jobba med lite för att lära sig finesserna. Inte lika lätt som Picture Manager var, men med betydligt fler funktioner.
      Jag tycker att det är tråkigt när utvecklingen går åt fel håll 😦 … Man vill ju att saker ska bli bättre och enklare, inte sämre och svårare.

      Men det här kanske var lite mer information än nödvändigt … hehe.
      Du har så rätt i att Temat man använder påverkar mycket.
      Kramis

      • Anita skriver:

       Nja, vanliga gallerier har jag nog inte problem med. Däremot försökte jag använda en funktion där man kunde lägga in flera bilder efter varandra. Men hur jag än försökte så fick jag inte bilderna att utnyttja hela mallens bredd. Jag har en bredd på 640 och vill utnyttja den helt. Ibland lägger jag ut kanske 3 bilder efter varandra och det var väldigt lätt i gamla redigeraren. Men som sagt, det är egentligen inga problem för jag har fått in så bra rutin nu så det går lika fort som förut ändå 🙂

      • Lollo skriver:

       Toppen 😉

 10. Anni skriver:

  Grattis! Nog undrar man varför det inte kan vara användarvänligt? Vi som bloggar är sällan lika nördigt tekniska som de som tycker att vi måste ha nya redigerare. Vi vill att det ska fungera och att det som var smart fortsätter att vara smart. Jag har också tappat några viktiga inställningar i nya blogger, men nu börjar vi bli lite mer vänner när en del barnsjukdomar försvunnit. Och jag fattat hur jag måste göra.,

  • Anita skriver:

   Tack! Ja så användarvänligt är det inte men nu har jag i varje fall hittat rutiner för att jobba med blocken så nu fungerar det riktigt bra. Men det är betydligt sämre att ladda upp bilder. Och det märks så tydligt att förändringarna är till för nördar, mycket lull-lull som inte vi som bara bloggar med text och bilder behöver. Har ju läst om blogger också. Tänk att dom ändrade samtidigt, blogger och WP. Den ena måste väl överträffa den andra. Skönt att höra att du börjar komma överens med nyheterna. Och Anni … visst använder du WP till bloggen för företaget? Tala om utifall du kör fast där så ska jag se om jag kan hjälpa dig.

   • Anni skriver:

    Tack! Ja, till butiken använder jag WP men till egna firman har jag ett hemsidesprogram. För snart två år sedan fick maken brått att köpa ett nytt hemsidesprogram eftersom det var extra billigt just då. Tror du vi har börjat använda det än? Nix, vi kör med det vi brukar …

 11. Pingback: Årskrönika 2020 | Anitas blogg … De fyra blomsterhaven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s