Block editor – nu ska jag vara positiv …

Så hände det då till slut. I och med att oktober och den mörka hösten kom blev vi alla WP:are inslussade till att använda den nya blockredigeraren. Fast den gamla finns ju kvar så det är den jag använder nu. Annars skulle det ta väldigt mycket längre tid att skriva detta. Men, jag ska lära mig den nya för det är den som kommer att gälla, den gamla försvinner säkert om ett par månader. Alla är vi barn i början, ”New Kids on the Block” 🙂

Jag tänker dela med mig av mina ”block-erfarenheter” här på bloggen. Jag tror att dom kan vara till hjälp för andra vilsna WP-själar (vet att ni/vi finns). Och naturligtvis hoppas jag att få era erfarenheter i retur, för jag är en trevande blocksjäl jag också och behöver all hjälp jag kan få. Vi kan prata via kommentarer och annat. Vi är ju ett stort gäng och vi måste hålla ihop. Jag har min mailadress i min blogg så vill någon maila är det bara att göra det.

Jag vet att många redan nu använder nya blockredigeraren och har lärt sig den så jag vet att det är på intet sätt omöjligt. Och så småningom kommer vi säkert att hitta fördelar med den. För som jag skrev i inlägget … nu ska jag vara positiv 🙂

Jag har börjat att testa och jösses så många problem jag stötte på! Men, problem är till för att lösas och jag har löst några. På väldigt ologiska sätt. Trial and Error heter det väl. Finns ingen logik i lösningarna jag hittat men jag har skrivit ner dom för jag kommer definitivt inte att komma ihåg dom.

Om nu någon inte vet hur man kommer till gamla Classic Editor så tänkte jag tala om det här:

1) Se till att du befinner dig i WP Admin! (nås på vänster sida längst ner från ”My Home”)
2) När ni är i er Admin så kolla på vänster sida, där finns ”Inlägg”. Välj ”Alla inlägg” OBS! Ange inte ”Skapa nytt inlägg” för då kommer ni automatiskt till Blockredigeraren.
3) Om ni nu tittar längst upp så ser ni texten Inlägg – ”Skapa nytt”. Där finns även en pil för att välja. Om ni klickar på den så kan ni välja mellan blockredigeraren och den gamla klassiska.
4) OBS! OBS! OBS! Om ni inte jobbar klart med ert inlägg utan vill gå in i det senare. Kom då ihåg att välja ”Klassisk redigerare” när ni går in på redigera (finns som alternativ). Annars kommer ni att hamna i blockredigeraren och då kan hela inlägget bli korrupt.

Vi kan alltså ett tag använda båda vilket jag tänker göra. Jag kommer att parallellt skapa inlägg i dels den gamla klassiska och den nya. När jag får dom ”lika” så är jag nöjd. Jag kommer att transformera mig själv från den gamla till den nya.

Och som sagt! Jag kommer att göra mitt bästa för att hjälpa till. Jag har nämligen hört om några WP:are som kommer att sluta blogga och det tycker jag är så tråkigt. Jag kommer att göra allt för att hjälpa till med min (än så länge) mycket ringa kunskap. Men … tillsammans kan vi göra detta!

Inget inlägg utan en bild. Tog bara en slumpbild och den råkade bli från en resa vi gjorde i Skottland år 2006 …

Ha nu en fortsatt trevlig helg! Och bekymra er inte över blockredigeraren. Vi fixar det här tillsammans 🙂

Detta inlägg publicerades i Block editor. Bokmärk permalänken.

32 kommentarer till Block editor – nu ska jag vara positiv …

 1. Agneta Hallberg skriver:

  Hej, Anita .
  Lycka till med nymodigheterna 😊
  Jag håller mig till FB som är bekvämt. Men…….nu har dom, såklart, uppdaterat vilket inte blev bättre. I mobilen går den nya versionen bra men det klagas lite överallt att det blev problem för de som surfar på datorer. Så är det ju skillnad på både datorernas ramprogram liksom mobilerna. Ack ja, så dom bär sig åt 😂 Allt för att klämma in ännu mer reklam.
  Ha det bäst och sköt om dig. Kram. Agneta.

  • Anita skriver:

   Hej Agneta, kul att höra ifrån dig. Och tack! Nymodigheterna är här för att stanna så det är lika bra att tag i dom. FB har jag inte så den ändringen slapp jag 🙂

   Ha det bäst du också och var försiktig!
   Kram Anita

 2. Marit skriver:

  Hej Anita
  Jeg føler med deg, for det er jo dette blogger også har begynt med. Det tar lang tid å lære seg alt nytt. Nå ser jeg endelig at det går fremover. Jeg ønsker deg lykke til med alt det nye.
  Bildet ditt er veldig fint!

  Klem, Marit

  • Anita skriver:

   Hej Marit och tack!
   Ja du vet ju som har kämpat med layouten till din blogg efter bloggers ändring. Från början skulle ändringen varit från 1 juni men dom sköt upp den då det blev för stora protester. Hade det blivit då hade jag gjort ett blogguppehåll för då ägnade jag minimalt med tid vid datorn och med bloggen. Men nu är det höst och även om skörden pågår för fullt så finns mer tid att sätta sig in i det nya.
   Och på tal om höst. Vaknade till blåst och regn. Tydligen rester av en storm som heter Alex som kommit hit.

   Ha en fin söndag!
   Kram Anita

 3. Ojdå! Jag har ju bara varit i WP ett år och tror jag kom in i det nya från början av din beskrivning att döma, men som gammal bloggeranvändare är det fortfarande mycket som inte är så praktiskt och vissa funktioner jag saknar i WP. Ska ta en privatlektion hos studieförbundet vuxenskolan under hösten för att klara ut ett par saker. Faktiskt nåt jag verkligen kan rekommendera, att gå en kurs i word press hos studieförbund, som jag gjorde i början av våren. Det finns så mycket intressant vetande kring sociala medier.
  Hoppas ingen hoppar av. Vi blir ju en allt tunnare skare.
  Allt gott och håll ut
  /Anette

  • Anita skriver:

   Hej Anette!
   Ja så var det helt säkert, du kom till det nya direkt. Jag tror även att du har en egen hemsida/blogg och inte har den på wp.com som jag har. Så du menar att studieförbundet har kurser i WP. Det var mer än vad jag visste. Mycket intressant.
   Nej vi blir färre och färre och efter större ändringar hoppar alltid en del av. Men vi får försöka hålla oss kvar. Kämpa, hålla i och hålla ut som det heter nu för tiden.
   Tack för att du tittade in.
   Trevlig söndag till dig!
   /Anita

 4. Agneta Hallberg skriver:

  Något lurt är det nu, för min adress till FB är fel. Kanske jag som klantat till det 😂
  Illa när jag inte kommer ihåg adressen till min FB-sida. Visserligen används den aldrig . Det är ju bara till att logga in så hamnar man rätt. Hittade den på min gamla hemsida 😂 Kram igen.

 5. Märtha skriver:

  Bravo, Anita! Jag är nu bara en sån att om jag börjar med något nytt så försöker jag lära mig det och tycker att jag då släpper det gamla, även om det kändes så bra. Troligen är förändringen för att allt skall fungera bättre på plattor och mobiler, men jag trivs bäst vid ett ”rejält” tangentbord. Visst ändrades Facebook också, många klagade, men jag uppfattade inte så stor skillnad. Kanske det beror på att jag inte använder mig av en massa finesser… Men jag kommer troligen inte att börja blogga på telefonen eller på en platta…

  • Anita skriver:

   Tack Märtha!
   Jodå, jag kommer definitivt att släppa det gamla. Men jag ska använda de båda redigerarna parallellt för att se hur jag får inläggen att se lika ut. Håller som bäst på att försöka få bilderna att se ut som i gamla och det är inte lätt. Men jag har klurat ut en del och när jag känner att jag är redo ska jag lägga ut ett inlägg om det. Kanske är det till hjälp för någon.
   Jobbar också vid dator och en stationär sådan med stor skärm. Min nacke klarar inte av att jobba med mobil och läsplatta. Hade ofta migränanfall förut men sedan jag började med min stora skärm och kan sitta ”helt rakt” har anfallen gått över. Bättre för ögonen också.
   FB har jag inte av samma anledning. Fast, det går väl att ha det på enbart datorn också antar jag.
   Vaknade till regn och blåst idag. Tydligen rester av en storm som heter Alex.
   Snart dags för morgonpromenad!
   Ha det gott!

 6. walkaboutsweden skriver:

  Det här var riktigt roligt att läsa – Heja dig Anita!
  Som jag kanske berättat om tidigare så var jag väldigt motsträvig till att börja använda den nya blockredigeraren, men maken fortsatte att påverka mig – lite då och då.
  Till sist gav jag den ett försök. Som alltid med nya saker lite knöligt i början, men med maken som guide så gick det riktigt bra. Nu minns jag inte den gamla. 😉

  Ha det gott!
  PS. Har du någon fråga så kanske jag (och maken) kan hjälpa dig. DS.

  • Anita skriver:

   Tack, tack Barbro! Jag behöver alla hejarop 🙂
   Jo jag vet ju att du gick över i god tid innan förra aviseringen som var den 1 juni. Och jag vet ju att du varit positiv och det har känts bra. Dom sköt ju fram datumet då det blev så stora protester. Det är likadant nu. Det är ”storm” på WP-forumen. Men det är ingen idé att hetsa upp sig, det är blockredigeraren som gäller nu så nu är det bara att försöka vara positiv och lära sig. Kommer säkert att hitta en massa fördelar så småningom också. Och nu är det höst så nu har jag tid att sitta och ”grotta ner mig”.

   Och, stort tack för erbjudandet om hjälp. Känns skönt att höra att jag kan få ställa någon fråga om jag kör fast 🙂

   Ha det nu så gott du också!

 7. Anki skriver:

  Intressant att följa din övergång till det nya – heja dig Anita! En eloge för din tydlighet och hjälpsamhet till dem som är tveksamma för fortsatt bloggande!
  Jag har använt den nya redigeraren ett tag nu och tycker den fungerar bra. I början känns det konstigt detta med blocken, men det är övergående och snart inser man fördelarna.
  Ååhhh vilken vacker vy från resan i Skottland!
  Ha en fin söndag!
  Kram

  • Anita skriver:

   Stort tack Anki!
   Jag kommer att göra allt för lära mig och även hjälpa andra om jag kan. För jättetråkigt om vissa ger upp. Det vill jag inte. Jag vet ju att du använt den nya redigeraren ett tag nu och jag vet att du är nöjd med den. Det känns bra för mig också att veta. Det värsta är att min nuvarande mall inte riktigt är blockanpassad men jag har hittat en del workarounds så det ska lösa sig. Så småningom kanske jag byter mall men det får bli längre fram. En sak i taget.
   Ja, jag i princip bara öppnade en folder och det råkade bli resan i Skottland. Trivsamma minnen från en härlig resa. Kanske ska skriva lite om den, med nya blockredigeraren 🙂

   Ha nu en riktigt fin söndag!
   Kram Anita

 8. Ulla skriver:

  Nu har jag snart haft min nuvarande blogg i ett år och jag minns hur himla jobbigt jag tyckte det var i början! Jag höll på att få spader! Jag provade flera gånger och gav upp lika många gånger. Men så efter ett tag ( några veckor ) så tänkte jag att ” det ska väl för 17 inte vara så svårt ” så jag gav mig på det igen och till slut så fick jag ihop ett inlägg 🙂 Jag kom ju direkt till blockredigeraren då. Och nu tycker jag det fungerar bra. Jag gör ju bara vanliga enkla inlägg utan några extra finesser och så långt fixar jag det. Jag minns inte nu hur den gamla redigeraren fungerade.
  Men jag förstår att om man som du och många andra, som haft den gamla och måste byta till den nya, att det då kan uppstå en massa problem. Att få bilder och text som man vill ha det….. ja, jag förstår ibland inte varför allt ska ändras på, men det ligger väl i tiden….. Vi får hjälpas åt alla som fortfarande bloggar och hoppas att du fixar det Anita, men självklart gör du det!
  Kram Ulla

  • Anita skriver:

   Ja alla som började blogga för drygt ett år sedan fick automatiskt starta med blockredigeraren och visste inte om något annat. Fast du hade ju haft blogg tidigare så du kom väl kanske lite ihåg den gamla klassiska när du började men jag förstår att den fallit i glömska nu när du bara kört blockredigeraren. Så är det, helt plötsligt har man glömt hur det var 🙂 Så blir det säkert för mig också. Jag håller på och strular med bilderna men hittar lösningar. Vill kunna ha dom klickbara och vill kunna utnyttja hela bredden i min mall. Det ser helt ok ut i redigeraren men när jag förhandsgranskar är bilderna annorlunda. Jag har hittat hur jag ska ändra dom. Men i gamla redigeraren blev det ”rätt” från början. Då låg värdena jag bestämt kvar. Nu måste jag ändra för varje bild vilket är lite tidsödande. Men, det kanske finns lösningar. Och jag är en envis en så jag ska nog hitta dom 🙂

   Tack för uppmuntrande ord Ulla och fortsatt trevlig helg till dig!
   Kram Anita

 9. Tack för alla tips, men jag har ännu inte lärt mig dom och inte haft några problem – än så länge! 🙂
  Men sen till det här med ruccola; Jag älskar starkt mat, men hatar vitlök (kan användas ibland) och ruccola som jag tycker bara smakar kvalmigt. Nåt pepprigt känner jag inte…..och sen gillar jag inte att båda är sånt som ”tar över” i en rätt. 😦 *fniss*
  KRAM/Susie

  • Anita skriver:

   Men … vitlök som jag också älskar, inte bara rucola alltså 🙂 Undrar om du gillar parmesanost? Det är många som inte ens kan känna lukten av den. Vad dom tycker det luktar vill jag inte ens säga. Själv älskar jag naturligtvis parmesan.
   Och tipsen för WP behöver du väl inte för du använder väl inte WP alls längre? Och jag tror att du nog använde blockredigeraren. Blogger har ju också gjort om och det är bra om det har gått utan problem för dig.

   Kram Anita

 10. Carina skriver:

  Det kommer gå bra och strax kommer funktionaliteten utökas även på er plattform. Det Anette skrev – hon har bloggen på wp.org och du på wp.com – det skapar en del förvirring. Men snart kommer man märka oavsett plattform att möjligheterna faktiskt är fler…

  Bakgrunden finns i att många skapar sidor, som jag gjort, och istället för att behöva lära sig html, php, javascript och css så kan jag använda en ‘builder’ där den grunden redan är lagd och från den dra in tex rubrik och göra visuella ändringar. Kanske är det lättare för mig – många av symbolerna är desamma som i word, excel och andra filsystem. Oavsett så är det f-baskat mycket lättare än att skriva kod från grunden.

  • Anita skriver:

   Ja det är nog så. Det är annorlunda mellan wp.org och wp.com. Har förstått att det är ett jättebra verktyg att bygga sidor i. Och att det finns en stor community på wp.org där man kan få hjälp. På forumen på wp.com sitter folk bara och klagar på allt, där kommer sällan något konstruktivt fram.
   Ja tänk tiden när man satt och knappade sin HTML-kod själv 🙂
   Och … jag är inte orolig längre, det här kommer att gå bra. Det är bara (som jag skrev ovan) att på forumen på wp.com är allt så negativt. Alla bara skriker om att ”det går inte att använda nya block-redigeraren, ge tillbaka den gamla” etc. Och då är det lätt att tro att det är mycket svårare än det är.

   Kram
   Anita

 11. Jag läste någonstans på nätet att det fortfarande skulle gå att använda den gamla till december 2021. Minns att det hände förändringar för några år sedan. Då lyckades jag ta en livlina någonstans och hamna på old wordpress. Undra hur många livlinor jag har kvar i livet. 😉 Vill inte veta. Det är en hel del skyddsänglar som vakat över mig genom åren. Jag har ju skrivit om en del i mina böcker.
  Oktoberkramar

  • Anita skriver:

   Jag har forskat lite i det där med december 2021. Det är så att den gamla redigeraren är tydligen en plugin som Wp.com underhåller fram till december 2021. Men det finns inga som helst garantier att den kommer att vara tillgänglig för oss användare så länge. Troligen inte för så fort någon frågar om hur man når den gamla klassiska redigeraren svarar WP med att det är den nya som gäller. Dom informerar alltså inte om hur man når den utan det får man klura ut själv. I somras talade dom om att den gick att nå från WP Admin men det har dom alltså slutat med. Men ett tag till kommer den säkert att finnas kvar. Och en sak är klar. Vi får hjälpas åt 🙂

   Oktoberkramar

 12. Kristinas oas skriver:

  Har tagit en ofrivillig bloggpaus och ser väl inte jättemycket fram emot ett nytt system… Men efter att jag har lagt ut de inlägg jag redan har skrivit i den gamla redigeraren så tror jag går över tvärt till nya.
  Jag skriver alltid mina inlägg på vår stationära dator med stor skärm, men läser andras bloggar enbart på mobilen. Så mycket sällan jag öppnar bilder stort, nuförtiden är texten lika viktig för min del. Och du har alltid en fin kombo av båda, det är därför jag gillar din blogg! ❤
  Kram Kristina

  • Anita skriver:

   Tack för fina ord Kristina ❤

   Ja ibland kan det bli bloggpauser, frivilliga och ofrivilliga. Och jag hoppas att allt är bra med dig och de dina.
   Jag har helt gått över till den nya redigeraren och har hittat bra rutiner. Det har gått över förväntan så jag tror att det kommer att gå bra för dig också. Och du får gärna höra av dig om du stöter på något du vill fråga om. Jag har ju bara ringa kunskap men … jag kan ju ha stött på samma sak 🙂
   Jag använder bara min stationära dator. Jag (eller rättare sagt min nacke) klarar inte längre av att sitta böjd, inte ens korta stunder, över en mobil eller läsplatta. Läsplattan använde jag mycket förut men den ligger nu bara och samlar damm. Jag har en dator med 28 tums skärm som jag kan sitta "helt rak" framför. Det som händer annars är att jag får migränattacker. Sedan jag började sitta enbart vid datorn och lagt mobil och läsplatta åt sidan har migränen upphört. Men vet du, i höst har jag gjort bostongurka, tomatmarmelad och annat. Jag vill helst hacka för hand, inte i maskin. Det innebär mycket hackande under kanske en halvtimme och … böjd nacke. Som ett brev på posten har jag fått migrän dagen efter. Fattade inte varför jag börjat få migrän igen men så kom jag på vad det var. Så nu får jag anpassa "hackandet" efter nacken 🙂
   Ursäkta, det här blev en mycket längre kommentar än jag tänkt. Men både du och jag gillar ju text så jag hoppas du orkar läsa 🙂

   Kram Anita

   • Kristinas oas skriver:

    Klart jag orkar läsa! 🙂 Jag står vid skrivbordet både hemma och på jobbet just pga problem med böjd nacke. Funkar bra. För min del är det att sy på symaskin (svårt att göra utan böjd nacke) som får ransoneras, trist nog.
    Känns bra att höra din rapport att det har gått bra med WP. Ska se om jag orkar skriva ett inlägg närmaste dagarna. Det går åt rätt håll, kan jag väl sammanfatta läget för min del.
    Kram tillbaka!

    • Anita skriver:

     Javisst är det trist när nacken börjar krångla. Och extra trist när du inte kan sy på symaskin längre. Det skulle jag aldrig klara heller.
     Jag blir glad när du skriver att det går åt rätt håll ❤ Och som jag skrev tidigare, hör bara av dig om du får något problem med nya redigeraren. I så fall försöker vi lösa det tillsammans 🙂

     Kram Anita

 13. Pingback: Årskrönika 2020 | Anitas blogg … De fyra blomsterhaven

 14. Anni skriver:

  Åh Anita, jag gråter blod över det här trasslet! Äntligen lyckades jag ändra öppettiderna i en widget på Castors hemsida, men bara när jag ändrar eller tar bort text. Så snart jag försöker lägga till en ny textrad står allt bara och tuggar.
  Sedan behöver jag ta bort text från sidan om vårt lilla skyltfönster, men när jag klickar på redigera får jag bara en blank sida. Och inte finns pilen kvar så jag kan välja den klassiska redigeraren …

  Glad påsk på dig ❤

  • Anita skriver:

   Anni … oj, oj, oj … det går fortfarande att hitta den gamla klassiska redigeraren. Jag har skickat en instruktion till dig på den mailadress du angivit när du skrev kommentaren. Hoppas du ser den eller att du ser min kommentar här …

   Hoppas du får det fungera och Glad Påsk till dig ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s