Innan snön(?) kommer …

Det är måndagen den 24 februari och det börjar skymma då klockan är 17:00 när jag startar detta inlägg. Dagen har varit solig och lite blåsig. Vårtecknen fortsätter att visa sig vilket kanske inte är konstigt då vi nu fått meteorologisk vår men …

… nu börjar väderprognoserna envist peka mot snö med början imorgon kväll. Och sedan spås snöandet fortsätta. Ska det bli vinter ändå? Nja, temperaturerna spås inte bli höga, någon minusgrad upp till någon plusgrad så det kommer nog i så fall att bli mest slask. Facit kommer troligen i nästa inlägg. Så här grönskande och fin såg i varje fall häckoxbärshäcken ut i eftermiddag när jag fotograferade den genom det smutsiga fönstret, därav de lite dämpade nyanserna …

Igår, den 23 februari, tog vi mitt-på-dagen-promenaden vid Tullgarn. Solen sken men oj som det blåste. Men inte går det att ana när man ser den fridfulla bilden på slottet …

Vi passerade en ensam björk och vajande vass på väg mot slottet …

Vårgrönt gräs på slottsgården …

I en skyddad vik njöt vi av himmel och vatten i ljuv förening …

Träden lämnade långa skuggor …

Vajande vippor i vinden …

Högt vatten …

Och så kanalerna där man alltid är skyddad från vinden. Det är som en egen värld …

Fjolårslöven draperade de mjuka kullarna …

Solglitter i en av dammarna …

Trädens hängande kvistar som rörde sig i vinden gav nästan illusionen av ett lätt sommarregn …

Trots blåsten så var det en skön dag i och med att det går att hitta lä.

Imorse vaknade vi till en riktigt glödande morgon (utsikt från köksfönstret) …

Jag tog kameran med mig på promenaden men det var egentligen för mörkt för att ta bilder. Dessutom brukar vi låta Lucy välja väg på morgonen och hon valde den som går förbi en trafikerad väg. Inte ett motiv i sikte så de enda bilderna jag tog var ytterligare ett par på morgonhimlen även om färgerna nu dämpats …

De senaste buketterna med tulpaner i blandade färger börjar nu se lite slitna ut och de här bilderna är (precis som motivet och kanske även fotografen 🙂 ) … lite bedagade …

För övrig är nu jord hemköpt så jag i veckan kan börja så smått med att plantera om blommorna i uterummet. Ska nog börja med blyblomman som jag också klipper ner rejält.

Chilin har fått sina första karaktärsblad men jag väntar så länge som möjligt med att skola om dom. Vet hur snabbt dom ränner iväg när dom får egna krukor att släppa loss rötterna i. En av sorterna jag sådde, ‘Anaheim’ var ett försök med gamla frön jag hittade (gick ut för fem år sedan). Sådde dom den 9 februari och först igår började de första gro. Sådde nio frön och endast två har grott än så länge, får se om det blir några fler. Kan konstatera att även om frön håller sig länge så kan det vara ett lotteri att köra med gamla frön. Alla andra sorter grodde efter 5-6 dagar och i princip till 100%.

Nu återstår att se hur vädret blir kommande vecka. Om snön kommer. En sak är i varje fall klar. I västra Sverige och då främst Halland vore det nog bra om det inte kom mer nederbörd för nu har det ovanliga skett att SMHI gått ut med en klass 3-varning! Det sker tydligen i snitt ungefär vart 50:e år!

Jag har kommit till slutet av detta inlägg. Det är nu svart utanför fönstret och det börjar bli dags att fundera på kvällspromenaden. En bra kommande vecka till er alla! Hoppas vattnet börjar dra sig tillbaka och att vi inte får in några fler stormar!

Detta inlägg publicerades i Dagbok, Vår, Vinter. Bokmärk permalänken.

27 kommentarer till Innan snön(?) kommer …

 1. Birgitta skriver:

  Alltid så fina foton Anita!
  Ha det gott oavsett snö eller solsken!
  / Birgitta

 2. Titti skriver:

  Vilken vacker promenad och ett vackert slott också! Magisk miljö och natur…
  Ja nu får det vara slutstormat! Ett under att huset står kvar!
  Ha en fortsatt fin vecka nu.
  Kram Titti

  • Anita skriver:

   Ja Tullgarn är ett favoritställe för promenader, i synnerhet när det blåser för det går alltid att söka lä under månghundraåriga träd. Här blåser det rejält idag, kan tänka mig att det tar i hos dig också. Hoppas huset står kvar!

   En fortsatt fin vecka till dig också!
   Kram Anita

 3. Marit skriver:

  Hej Anita!
  Så vakre bilder! Nydelig morgenhimmel ut av vinduet ditt, og utrolige farger 🙂
  Du er så godt til å fotografere tulipaner, og de er så vakre.
  Her meldes det også om snø, men mengdene har avtatt for hver gang de har oppdatert yr.
  Så det blir spennende å se om det kommer noe i det hele tatt.
  Ha en fortsatt fin kveld!
  Klem, Marit

  • Anita skriver:

   Tack Marit!
   Ja den här morgonen brann himmelen extra mycket och jag är glad att jag hann fånga den på bild. Den ”slocknar” ju ganska snart.
   Det kom lite, lite snö igår kväll men inget att tala om. Idag blåser nordan och det var bitit att gå ut på morgonpromenaden men skönt att komma in i värmen igen.

   Önskar dig en fin onsdag!
   Kram Anita

 4. Hej Anita!
  Undrar om du någonsin tar en dålig bild? Trots att det mesta fortfarande är grått lyckas du hitta spännande och vackra motiv. Dina vattenbilder med speglingar i vattnet är så tjusiga, ett bra tips till en som ständigt letar spännande motiv (jag alltså)
  Vi får väl se om det blir vintrigt ändå efter denna långa höst, känner att jag gott kan undvara vintern nu när det officiellt har blivit vår.
  Kram!

  • Anita skriver:

   Tack Gunilla! Men du ska veta att det hamnar många bilder i papperskorgen.
   Jag letar mig ofta till vattendrag för att hitta speglingar. Den här dagen hade jag också tur för viken där jag tog bilderna låg i skydd från vinden och himlen förenade sig med vattnet och dom lyste i blått tillsammans. Vid sådana tillfällen blir jag lycklig.
   Vet inte hur det blev hos dig men här kom knappt någon snö alls. Snöovädret löstes upp innan det kom hit. Och jag håller med, har inte vintern behagat komma tidigare kan den gott hålla sig borta nu.

   Ha en fin dag!
   Kram Anita

 5. walkaboutsweden skriver:

  Sitter bara här och njuter av alla fina bilder.
  Tack!

 6. Jag har gett upp hoppet om X-a tidig vår, det ser – trots att det enligt SMHI är vår – väldans trist ut. Får sitta inne och njuta av andras bilder, som dina. Det syns absolut inte att det blåser på dom….. 🙂
  Och inte nog med att du visar vackra bilder, din text är också inspirerande! Tack!! 🙂 🙂
  KRAM/Susie

  • Anita skriver:

   Tack Susie 🙂 Det är det som är så märkligt. Jag kunde nästan inte hålla kameran still när vi gick på vissa ställen pga blåsten (bland annat bilden upp mot slottet) men det syns inte alls på bilderna. Inte ens träden ser ut att röra sig.
   Så mycket snö kom inte igår trots alarmerande prognoser. Men dom spår mer imorgon, får se hur det blir. Vill inte ha snö så jag hoppas dom spått fel igen.

   Ha en bra dag!
   Kram Anita

 7. Marika skriver:

  Hej Anita!
  Oavsett väder så hittar du alltid fina motiv. Området kring kanalen ser skön ut för promenader. Trädets grenar som ser ut som ett stilla regn, och den röda himlen. Så snyggt. Det var en varm solig dag igår, som jag njöt till större delen av i växthuset. Plockade undan lite grejer som hamnade där i höst, sådde perenner, den ena takluckan öppnade sig en aning, det var 24 grader varmt.
  Så skönt!
  Ha det bra /Kram Marika

  • Anita skriver:

   Hej Marika och tack! Ja de senaste månaderna har det varit en utmaning att hitta motiv och då blir jag extra glad när jag gör det. Hjärtat slog faktiskt lite extra när jag fick se grenarna som såg ut som ett stilla regn. Sådant blir jag glad av att se och ännu gladare att kunna fånga det på bild.
   Det låter som du haft sköna dagar i växthuset. Visst är det mysigt att kunna komma igång med säsongen. Vårt uterum ligger rätt skuggigt så det blir inte mer än 10-12 grader där. Men med en extra tröja är det väldigt skönt att pyssla omkring där.

   Ha en fin dag!
   Kram Anita

 8. Ulla skriver:

  Det har nog redan börjat snöa hos dig också nu. Ljuvliga bilder och jag fastnade speciellt för den bilden där du fångat trädgrenarna så det ser ut som ett ”solregn”, så vackert.
  Och tulpanerna är också jättevackra, trots sitt bedagade tillstånd 🙂 Kanske är dom som vackrast just då.
  Ha det gott!
  Kram Ulla

  • Anita skriver:

   Hej Ulla!
   Nej så mycket snö blev det inte, lite vita fjun bara. Fast jag trodde det skulle bli mer. När vi kom ut från körövningen igår kväll så yrde snön genom luften. Kollade direkt radarn när jag kom hem och såg då att det bara var en liten snöby. Det slutade snart och idag är det lite, lite vitt på taken. Men nordan blåser och det är riktigt kallt.
   Roligt att du tycker om bilden med trädgrenarna. Hjärtat slog faktiskt ett extra slag när jag fick se det, tänkte att det där måste jag försöka fånga på bild 🙂
   Och få ting är så vackra som bedagade tulpaner … 🙂

   En skön onsdag till dig!
   Kram Anita

 9. Kristinas oas skriver:

  Njuter av dina tulpanbilder! Hur gick det, kom det snö? Här regnade det lite till…
  Kram Kristina

  • Anita skriver:

   Tack Kristina 🙂
   Nja … det yrde snö när jag kom ut från körövningen igår kväll och då tänkte jag att ”det här blir inte roligt”. Men det var bara en liten snöby som förirrat sig så det blev inte mycket av det. Idag blåser nordan och det var riktigt kallt på morgonpromenaden. Men då är det extra skönt att komma in i värmen och äta frukost 🙂

   Ha en fin dag!
   Kram Anita

 10. Snön smälte undan redan igår eftermiddag, men man blev riktigt orolig ett tag. Det kom rätt mycket faktiskt! 😦
  Men inte 17 blev det speciellt bättre idag inte. Det är ett riktigt höstväder med lite vind och lite regn. Fast längre in på ön skulle det vara snöblandat, så man är tacksam för att vi slipper det åtminstone! 🙂
  KRAM/Susie

  • Anita skriver:

   Och här kom lite snö inatt som fortfarande ligger kvar. Lucy älskar nysnö så hon var glad som en lärka imorse, sprang, hoppade och skuttade 🙂
   Hoppas ni klarat er från mer snö!

   Kram Anita

 11. Lena i Wales skriver:

  Så vackert! Ser vårlikt ut, men hörde idag att det kommit snö i Stockholmstrakten. Vilket bakslag!

  • Anita skriver:

   Japp … det började ordentligt vid lunch och snöar forfarande. Ett snöområde som ligger i princip stilla över oss. Ger troligen inte så stora mängder, men lite trafikproblem kan det nog skapa. Ja, ja, egentligen inget konstigt alls, det är ju fortfarande februari och jag deppar inte ihop över lite snö som tur är, även om jag helst velat vara utan. 🙂

 12. Carina skriver:

  Nej mer vatten behöver vi inte även om jag bor lite högre. Men jag bor i ett område som breder ut sig sydväst om Vänern där vi fått 4 gånger mer nederbörd än vanligt hela höst- och vintersäsongen. .. Snön kom och la sig 10 tunga cm blev det. Men den kommer snart försvinna igen.

  Då är det väldigt fint att se på bilderna från Tullgarn… Vilken miljö, tänk att få bo där, tänk att skapa ‘naturliga’ lundområden på några av kullarna… Ja tänk om… 😉 Jag har kört kompostkvarn i solskenet som kom efter snöfallet och kan behöva drömma lite.

  Kram, Carina

  • Anita skriver:

   Nej nu vill vi att vattnet drar sig tillbaka! Så ni fick också snö som låg kvar. Här blev den inte så tung då det gick ner på minussidan när den föll som mest. Idag har vi en vacker vinterdag med moln som vandrar längs en blå himmel där solen tittar fram och förgyller tillvaron. Men i helgen blir det många plusgrader så då kommer den att försvinna även här.

   Tullgarn är en väldigt fin plats, tyvärr har dock vildsvinen gått hårt fram i vinter … eller icke vintern, det är den som gör att dom fått fritt tillträde. Och jag håller med, vilka vackra ”naturliga” lundområden det skulle gå att skapa där. Kan se det framför mig. Och att drömma vid en kompostkvarn, så klart man ska göra det 🙂

   Ha nu en riktigt fin helg!
   Kram Anita

 13. Anni skriver:

  Du gör mig återigen sugen på att åka till Tullgarn och njuta av promenader där, men den här gången fastnar jag extra för det gröna gräset på slottsgården. Längtar efter grönskan nu!
  Det ska bli intressant att se ditt nästa inlägg, vi har redan tidigare konstaterat att vi har så olika mikroklimat. Hur mycket snö fick du till sist? Här blev det inget täcke, bara lite vitt och glest som om någon pudrat florsocker över markerna.
  Kram!

 14. Pingback: Årskrönika 2020 | Anitas blogg … De fyra blomsterhaven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s