Fåglarna räknade, vinnare hos mig blev …

Jag har varit osynlig i bloggvärlden men ni som känner mig vet ju vad det beror på när jag försvinner i nästan en vecka den här tiden på året. Just det, det har varit fågelräkning! Datumintervallet detta år var den 31 januari till 3 februari!

Jag måste säga att det har känts väldigt märkligt att räkna fåglar i år och inte alls lika inspirerande som vanligt. Det heter ”vinterfåglar inpå knuten” men det där med vinter är det ju inte så mycket med så det blev mest ”fåglar inpå knuten”. Och inte var det någon större trafik av hungriga gäster som dök upp heller. Trots det har jag ändå sett och rapporterat 11 olika arter.

Jag har en utmaning till mig själv varje år och det är att lyckas ta minst en bild av varje art. Den behöver inte vara bra men den ska visa arten och … den måste vara tagen någon gång under de fyra fågelräkningsdagarna, annars är det fusk. Jag kan redan nu tala om att jag för första året har misslyckats! Två av arterna lyser med sin frånvaro när det gäller bildbevis. Dom visade sig i ungefär 2 sekunder och då befann kameran och jag mig på olika våningsplan så ja … då förstår ni att det var kört. Jag satt i två timmar(!) och väntade på att dom skulle dyka upp igen men icke … Sedan var jag tvungen att bryta då jag skulle iväg på synundersökning.

Men nog om allt detta. Nu är det dags att presentera listan och jag börjar från botten!

Fem arter visade sig med endast 1 individ . Två av dom arterna var dom jag inte lyckades få med på bild så det är lika bra att börja med dom …

Större HackspettDendrocopos major – bild saknas!

PilfinkPasser montanus – bild saknas!

EntitaPoecile palustris

Det här gissar jag är entita men det skulle också kunna vara talltita. Men jag har sökt information och entitan är tydligen vanligare här så det få bli den som får komma med i rapporten.

Den visade sig bara i ca 5 sekunder men då höll jag kameran i handen och hann, via autofokus, ta en bild. Bilden blev lite suddig och dessutom så kom en steglits med i bild men jag ville inte beskära bort den. Den är ju så färggrann och snygg. Entitan är alltså till höger …

GrönfinkChloris chloris

Bilden tagen tidigt på morgonen i dåligt ljus. Svårt att få in skärpan men att det är en grönfink går inte att ta miste på …

Jag har alltid tyckt grönfinkarna ser lite stränga ut och det tycker jag syns på bilden nedan där den sticker fram huvudet och ser allmänt barsk ut medan grönsiskorna mest ser näpna ut …

RödhakeErithacus rubecula

Det är första gången jag ser rödhaken så här tidigt. Den brukar alltid flytta från min trädgård och inte dyka upp förrän i mars/april igen. En dålig bild men att det är en rödhake går inte att ta miste på …

Så går jag vidare med de fyra arter som visade sig med 2 individer. Och då startar jag med den mest misslyckade bilden av alla … den på …

SkataPica pica

Skatorna har jag aldrig lyckats ta bilder på. Dom försvinner så fort jag närmar mig fönstret. Och dom kommer aldrig dit när jag sitter där och väntar. Så den här bilden blev ett totalt misslyckande. Skärpan hamnade på busken framför skatan men … visst är det ett bildbevis …

SteglitsCarduelis carduelis

Denna färggranna fågel som nu för tiden är en återkommande gäst i trädgården. Och den är så välkommen. I år har jag dock bara sett två exemplar. Det brukar vara små flockar som kommer på besök.

TalgoxeParus major

Fågeln som alltid vinner för Sverige totalt men inte hos mig. Kommer snabbt och hämtar ett frö och sticker sedan iväg igen, ännu snabbare. Svårfotograferad!

BlåmesCyanistes caeruleus

Visst är den en favorit. Denna lilla tuffing med sitt blå huvud …

Så går vi in på upploppet. Tvåan i listan presenterade sig med 3 individer. Av många framröstad som Sveriges nationalfågel. Han som sjunger så vackert i vårens ljusa kvällar. Han som började sjunga redan i december denna märkliga vinter. Jag pratar naturligtvis om …

KoltrastTurdus merula

Så är det då dags att presentera vinnaren i 2020 års fågelräkning! Det var den här arten som räddade hela fågelräkningen. Som gjorde att det i varje fall blev rejäl trafik vid matbordet. Dessutom är den tacksam att räkna då dom sitter kvar länge. Förra året trodde jag att jag slagit rekord i antal individer att räkna vid ett och samma tillfälle då jag räknade till 27 individer av 2019 års vinnare, gråsiskan. Men i år blev det en annan siska som tog hem vinsten och det med hela 33 individer!!! Vinnaren är …

GrönsiskaSpinus spinus

GRATTIS till vinnaren hos mig!

Slutligen kan jag konstatera att bilderna i år är de sämsta jag tagit från något av fågelräkningsåren. Den här tiden på året behövs snö eller åtminstone rejält med frost för att få lite mer ljus. Jag har matplatsen undanskymd för att småfåglarna ska få vara ifred för sparvhöken och det gör att det blir mörkt och väldigt svårfotograferat, går knappt att ställa in skärpan. Men nu är i varje fall rapporteringen klar. Jag har just tittat på rapporteringsstatistiken för hela landet och som vanligt har talgoxen vunnit. Men i Stockholms län leder faktiskt grönsiskan. H Ä R är länken till sidan om ni vill gå in och titta vilken art som vunnit i ert län eller i er kommun!

Avslutningsvis, ett sammandrag av min rapportering för samtliga år …

Det är dags att avsluta inlägget. Idag är det en lite frostig morgon. Det var 5 minusgrader när jag gick ut på morgonpromenaden. Lite moln har dragit in. Vinden är obefintlig och det verkar bli en ganska skön dag.

Fortsatt trevlig vecka till er alla!

Detta inlägg publicerades i Fåglar, Vinterfåglar inpå knuten. Bokmärk permalänken.

32 kommentarer till Fåglarna räknade, vinnare hos mig blev …

 1. Märtha skriver:

  Här har vi talgoxar och blåmesar, sällan så många andra. Ägnar mig inte åt fågelräkning, känner inte så många fåglar. Men en förmiddag tittade jag ut genom fönstret och såg två stjärtmesar! Väntar varje dag på att de kunde visa sig igen. Å andra sidan sitter jag inte och kollar in varje rörelse vid fågelmatningsplatserna heller. ### Dåliga bilder???? Hur megastora krav har du??? Här nu sol, -4,1. Och jag måste åka på stadsärenden…. (och läsa på läxan i italienska till kvällen…)

  • Anita skriver:

   Åh, stjärtmesar! Det har jag också sett två stycken vid ett tillfälle och sedan aldrig mer. Dom är så näpna och söta men visar sig sällan. Nja, jag har tagit väldigt mycket bättre bilder så jag har nog rätt stora krav på mig själv.
   Just nu far lite vilsna flingor i luften och det är någon plusgrad. Hoppas italienskakursen gick bra. Gick en kurs i italienska för många år sedan men kan inte säga att jag minns så mycket.
   Dags att ila vidare … Ha det bra!

 2. Marit skriver:

  Så dyktig du er til å telle fugler, Anita! Det er så vakre bilder du har tatt av de. Jeg holder blåmeisen som min favoritt av de. Den har jeg besøk av her også, og den er så søt.
  Ønsker deg en fin dag!

  Klem, Marit

  • Anita skriver:

   Tack Marit! Ja det blev en del fåglar ändå och jag vet att din favorit är blåmesen. Håller med om att den är väldigt söt.

   Önskar dig en fin torsdag!
   Kram Anita

 3. Marika skriver:

  Hej Anita!
  Det missade jag, men mina fåglar kommer och försvinner igen ett par dagar. Antar att de hittar annat att äta. Ser att du har skalade nötter, får fylla på med dem. Hos mig bjuds det på nötter och solrosfrön, och en viltblandning. Blir förvånad över att du har så många arter, och den lilla rödhaken, så fin. Brukar inte visa sig hos mig förrän mars-april. Hos mig är det blåmes, talgoxe och gråsparvar, skatorna förstås som sitter under mataren och mumsar i sig.
  Visst är det kul att följa dem.
  Ha det fint /Marika

  • Anita skriver:

   Hej Marika!
   Jag tror faktiskt det var många som missade fågelräkningen i år. Dom har inte skrivit så mycket om den i tidningar eller sagt speciellt mycket på nyheterna. Tror att media också missat den pga den märkliga vintern.
   Det är inte skalade nötter du ser på bilderna, det är skalade solrosfrön. Extra älskade av grönsiskorna. Jordnötter har jag faktiskt inga i år. Kanske därför hackspetten inte är här så mycket, han brukar älska jordnötter.

   Ha det fint du också!
   Anita

 4. Hej Anita!
  Tack för den fina rapporten, jo den är fin med både rödhake (som inte skall vara här) och så steglitsen. Och visst är det en entita, talltitan har en vit strimma på vingen.
  Skatorna, vi har alltid haft ett par här, är vaksamma, jag har inte lyckats fotografera en skata. De registrerar varje rörelse även inomhus bakom fönster.
  Du har en större artrikedom än vad jag har här även om det känns fattigt förstås i jämförelse med riktiga vintrar. Det är förmodligen så att fåglarna hittar mat i naturen nu och inte behöver exponera sig för sparvhöken vid fågelmatningen.
  I går satt jag hela eftermiddagen och fotade blåmesar och talgoxar, blev nästan 300 bilder. Större hackspett dök upp en gång men försvann snabbt när den upptäckte mig.
  Jag ser det som en övning, tänk om det någon gång dyker upp en raritet och jag skulle stå där och mixtra med kamerans inställningar – fniss!
  Kram!

  • Anita skriver:

   Hej Gunilla!
   Så bra att du kan bekräfta att det verkligen var en entita. Visste inte det där med den vita strimman på vingen för talltitan. Men nu vet jag.
   Så du har märkt samma sak med skatorna. Dom verkar nästan ha ögon överallt. Det går inte att röra sig inomhus ens utan att dom ser en.
   Jag blev själv förvånad att jag ändå lyckades rapportera 11 arter, även om det var grönsiskan som var dominerande.
   Kul att du tagit så många bilder. Och bra att vara förberedd och tränad i kamerans inställningar när den där riktiga rariteten dyker upp. Inte om utan när … för att den kommer att dyka upp är jag övertygad om.

   Ha en fin dag!
   Kram Anita

 5. Anni skriver:

  Du hade betydligt fler fåglar att rapportera än vad jag hade! Och dessutom alla dessa fina bilder. Jag förstår att du sitter och spanar i timmar, du är ett under av tålamod!
  Här var det gråsparvarna som vann i år igen …
  Kram ❤

  • Anita skriver:

   Tack Anni ❤
   Det är märkligt, gråsparvar har vi nästan inga här och i år så har jag inte sett en enda. Annars trodde jag koltrastarna skulle vinna hos dig. Dom brukar ju till och med sitta och vänta på att du ska komma ut med mat till dom 🙂 Och jo … jag har väldigt mycket tålamod när det gäller att spana på fåglar. Fast jag måste erkänna att i år var det inte lika roligt som förr om åren.

   Ha en fin dag!
   Kram Anita

   • Anni skriver:

    Tre par koltrastar har jag – som väntar på mig 😉 Förra året var det betydligt kallare vid fågelräkningen, då var det otroligt många koltrastar!

    • Anita skriver:

     Men det låter så fint, att dom sitter och väntar på dig. Vet du, en sak har jag upptäckt i år hos mig. Koltrastarna jagar inte bort varandra som dom brukar när dom ska äta. Undrar om det är för att dom inte känner att dom behöver konkurrera lika hårt om maten i och med att vi har så mild vinter …

 6. GladiGrönt skriver:

  Vad roligt att få se alla vackra fåglar. Hos mig lyser dom tyvärr med sin frånvaro . Jag är för lat med att mata dem. Ha det gott! /Monica

  • Anita skriver:

   Tack Monica!
   Ja det är trivsamt med fåglarna, vill gärna ha dom i trädgården året runt så jag lockar hit dom med mat. Men dom finns säkert runt omkring dig också, även om du inte ser dom. Dom kommer nog till våren/sommaren när insekterna börjar dyka upp.

   Ha det gott!
   Anita

 7. Vad otroligt massa fina fågelbilder! Min bildfavorit hos dig är nog Steglitsen – den är ju så härligt färggrann!! Men annars är det naturligtvis koltrasten som är storfavorit. Dess otroligt härliga sång verkligen förnöjer vårkvällarna – och så härmas dom också! 🙂 Vi har massor med olika fåglar här eftersom vi bor i en liten skog, allt från kungsörn till blåmesar – men vi har aldrig några skator!?
  KRAM/Susie

  • Anita skriver:

   Tack så mycket 🙂
   Jag anade att du skulle gilla steglitsen. Vet ju att du gillar starka färger 🙂 Koltrasten är nog favorit hos många. Jag brukar alltid längta efter vårens ljusa kvällar då den sitter och sjunger. Men nu sjunger den samma melodi på morgnarna istället. Började redan i december.
   Tänk, kungsörn! Vilken upplevelse att se en sådan. Men märkligt att ni inte har några skator. Undrar varför.

   Kram Anita

   • Skator hade vi däremot i Örvy, Älvsjö Stockholm, så jag tror att det är en typisk stads- eller förortsfågel! Kunsörnar är fina, men den havsörn vi såg på mycket nära håll när vi var ute med Penny på ett näs en gång – den var otrolig!! 🙂
    Och visst har det hänt att vi också fått en liten död mus i ett stor bunke som jag hade ställt full med vatten i trädgården. Tänkte ha den som en liten damm. Sen fick Rolle göra en trappa år den, men det blev inte lika snyggt så nu står bunken i växthuset med jord och en död planta i….. 😦
    KRAM/Susie

 8. Ulla skriver:

  Så härligt att ha fåglarna så nära inpå sig. Jag saknar verkligen att vi inte kan mata dem här. Vi får inte lov, därför att det drar till sig råttor som vi haft en del problem med i området. De är borta nu, som tur är. Steglitserna är så vackra! Det kom en hel flock här i december, så de fick jag på bild 🙂
  Tycker att fåglarna minskat i antal över lag, ser inte lika många nu som förr. Fast skator har vi gott om här. Fina bilder på alla dina fåglar!
  Kram Ulla

  • Anita skriver:

   Ja jag har gett mig själv tillstånd att mata fåglarna 😉 Som tur är har vi inga problem med råttor men vet att det har varit och är nog problem nere i centrum. Det hamnar en hel del sopor på platser där det inte borde hamna några och dom drar ju till sig råttor.
   Kul att du fick besök av en hel flock med steglitser. Och framför allt att du hann fånga dom på bild. Tycker inte att fåglarna minskat i antal hos oss, däremot så har vissa arter minskat medan andra ökat. Gråsparv ser jag t.ex. aldrig längre. Och inte gulsparv heller. Det hade vi hela flockar av för 5-6 år sedan.

   Kram Anita

 9. Lena i Wales skriver:

  Jag tycker bilderna är helt fantastiska! Och vilken kunskap du sitter inne med. Jag kan knappt se skillnad på kråka och svan, kanske lite överdrivet, men inte långt ifrån.
  Ha det bra!

  • Anita skriver:

   Tack Lena … glad blir jag 🙂 Kråka och svan … du är ju för rolig du. Kan lova att skulle jag skåda fåglar i Spanien skulle jag inte kunna en enda … 😉

   Ha det bra du också! Trevlig helg!

 10. Carina skriver:

  Det här skriver jag nog varje år men oavsett bildkvalitet så visar du fåglar som jag aldrig tror mig ha sett. Skata – check liksom koltrast, blåmes, talgoxe och rödhake men resten tror jag inte jag stött på. Men vi har en annan liten pippi som jag glömt namnet på nu men liten och gillar att kila upp och ner längs trädstammar… Du vet nog precis vilken jag menar 🙂

  Kram, Carina

  • Anita skriver:

   Jag tror nog helt enkelt att det är så att en del fågelarter typ koltrast, blåmes och talgoxe är vanliga i stora delar av Sverige medan andra kanske håller till på östsidan och andra på västsidan. Och flera av arterna skulle jag nog inte heller se om jag inte satt klistrad vid fönstret 🙂
   Den lilla pippin som du brukar se skulle ju kunna vara trädkrypare men jag gissar ändå på att det är nötväckan.

   Ha en fin helg!
   Kram Anita

 11. Sanda Cottage skriver:

  Alltså jag fattar inte vilka fåglar som finns i Södertälje!! Typ hälften har jag inte sett i verkligheten!!?
  En enda gång har jag haft en rödhake i trädgården och blev så lycklig när den hängde efter mig en hel dag när jag skyfflade ut kompost. Den dagen och sedan aldrig mer 😦 Tack för fina bilder!

  Kram

  • Anita skriver:

   Hi, hi … i Södertälje kanske vi fått pippi 🙂 Eller också beror det på att vi ligger lite mer söderut 🙂
   Det är det som är så mysigt med rödhakarna. Att dom följer med en när man jobbar i trädgården och plirar på en med sina svarta ögon. Synd att din bara dök upp en gång. Han vet inte vad han gått miste om.

   Ha en fin helg!
   Kram Anita

 12. Även om du inte var lika nöjd i år som de andra åren måste jag ta av hatten för de underbara foton som du fick på dem som kom på besök. 🙂 Jag beundrar dig för ditt tålamod och att du inte fuskar.
  Kram från Statistik-Bosse

  • Anita skriver:

   Tack så mycket Bosse, så glad jag blir. Tålamod är ett måste vid fågelräkning och fuska skulle jag aldrig kunna tänka mig att göra.

   Ha en bra kommande vecka! Hoppas inte Ciara ställer till med för mycket problem på ön. Såg att ni har klass 2-varning.

   Kram Anita

 13. Kristinas oas skriver:

  Vad fina de är grönsiskorna! Tror knappt att jag sett någon ”på riktigt”. Förstår din vånda vid fotograferingen, så här års behövs verkligen det där extra ljuset. Tycker ändå att du har lyckats väldigt bra! Att fotografera fåglar är inte lätt.
  Hos oss inspekterar blåmesarna holkar. Uteblir kylan kan det bli tre kullar med ungar i år.
  Kram Kristina

  • Anita skriver:

   Ja grönsiskorna är så näpna. Vi har jätteflockar och det känns som dom bara blir fler och fler. Och nu har vi jättemånga koltrastar också. Alla fåglar här börjar få vårkänslor precis som era blåmesar. Tre kullar, tänk om det skulle bli det. Omöjligt är det ju inte för kylan lyser ju verkligen med sin frånvaro. Visserligen har vi haft ett par dagar med några minusgrader men nu är det grå täcket tillbaka igen.

   Kram Anita

 14. Pingback: Årskrönika 2020 | Anitas blogg … De fyra blomsterhaven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s