Januari … en vintermånad?

Det är den 14 januari. Under morgonpromenaden hörde jag som vanligt fågelsång, vårsång. Efter en natt runt nollan stiger temperaturen. SMHI hotar med tvåsiffriga plusgrader under onsdagen. Jag säger hotar för januari ska vara en vintermånad, borde vara en vintermånad. Utanför fönstret ilar låga, grå moln snabbt över himlen. Vinden sliter och drar i restena av vidjehortensians bruna, torra men fortfarande vackra blomsterminnen. Dom slår mot fönstret och jag hoppar till varje gång, det låter som någon står och knackar på rutan. Regn ska dra in. Regn och 19 sekundmeter i byarna betyder att det inte går att ha paraply.

Varmt, blåsigt och ibland ett dygn med minusgrader innan mildgraderna tar över igen. En väderlek jag vant mig vid den senaste tiden. En märklig väderlek. En oroande väderlek. Hur skönt det än må vara att slippa snö och att det är plusgrader så känns det inte bra. Natur, djur och fåglar får vårkänslor, för tidigt. För kylan kommer med all säkerhet att komma och då kan det bli rejält kallt, länge.

Men nu lämnar jag dom funderingarna. Det här är ju min bilddagbok så det måste bli lite rapporteringar. Inte så många bilder tagna men jag kan konstatera att efter en grå inledande vecka i januari har det nu varit soliga dagar och med ens går det att hitta både ljus och färg …

Månen tog jag en bild på den 8 januari, inte så gul i verkligheten som den blev på min bild. Men den är finare som gul tycker jag …

Den 11 januari var det minusgrader och när vi startade morgonpromenaden i ett frostnupet landskap så var det fortfarande mörkt. Så kom gryningen ifatt oss och lade ut lite rosa stråk på himlen. När vi kommit hem var himlen starkt rosa och kontrasterade mot det blå och jag tog en bild för att minnas …

Men när vi skulle ta lunchpromenaden hade moln börjat dra in och temperaturen steg. Snabbade mig på att fånga den sällsynta frosten på ett par bilder…

Och en väg kantad med björkar är ju egentligen nästan alltid vacker …

Ett tunt lager med is hade lagt sig på sjön. Turligt nog ligger ett gult hus vid strandkanten som gav lite gula speglingar i den för övrigt grå isen …

Och det blev kväll och morgon och vi skrev den 12 januari. Morgonen var ljus och vacker. Temperaturen hade stigit och det var blåsigt. Solen fortsatte att skina även vid lunchtid när vi skulle ta lunchpromenaden. Vi åkte till Brandalsunds naturreservat. Oj som det blåste där. Det här är en ny promenadplats för oss och jag har inte riktigt lärt mig ”vyerna” ännu.

Den första bilden tog jag från bilen. Tyckte det var mäktigt med spotlighten på gräset och den brunrandiga jorden som låg där som en matta med ett veck på …

På väg ner mot vattnet. Det blåste så det var nästan omöjligt att hålla kameran stilla därav den oskarpa bilden …

Vattnet hade letat sig en bra bit upp längs stränderna …

Vi drog oss bort från värsta blåsten och gick mot en lite mer skyddad vik. Vattnet hade en så vacker blå nyans …

Sanden gick ut i vattnet, nästan som en brygga …

Det ljusa, lätta januariljuset letade sig ner i skogen …

Januarifärger år 2020 …

Det lät och vattnet sprutade när det slog in mot stranden. Lucy var djupt fascinerad …

Träden stod i vatten och gav mig associationer till träskmarkerna i Louisiana …

Det var dags att åka hem. Sista bilden från den här dagen tog jag i starkt motljus …

Hit kommer vi att åka i vår. Det lär vara vitsippstrakter har jag läst. Så småningom kommer jag nog att hitta ”mina” vyer. Men den här dagen var inte vyerna så viktiga, det var ljuset och färgerna jag ville fånga och komma ihåg.

Den 13 januari sken också solen hela dagen. Men jag tog inga bilder då jag ”bara” promenerade i omgivningarna här hemma.

De hårda vindarna fortsätter, regnet har ännu inte dragit in men det känns som det är i faggorna. Dags att avsluta detta inlägg och önska er alla en skön fortsättning på veckan!

Det här inlägget postades i Dagbok, Vinter. Bokmärk permalänken.

30 kommentarer till Januari … en vintermånad?

 1. Carina skriver:

  Jag har samma funderingar här och samma oro… Jag har många växter som lätt kan drabbas av barksplit om det blir kallt och temperaturen sen åker jojo….

  Vägen och raden med björkar, fältet med sina ränder… Man pratar ju om hur ‘bra bilder’ har linjer och dina bilder är fantastiska exempel på att teorin stämmer i verkligheten. Motiven är ju inte spektakulära, inte heller färgerna men med linjerna så blir det ett underbart resultat.

  Kram, Carina

  • Anita skriver:

   Hu, jag ryser när jag tänker på det. Hoppas verkligen inte att det blir så! Vi får hålla tummarna för att det kanske blir lite normal vinter ändå … snart.

   Men så glad jag blir 🙂 Linjer är något jag ofta ser och försöker använda mig av när jag tar mina bilder. Och nu får jag bekräftat att det syns i bilderna också! Jätteroligt att höra.

   Kram Anita

 2. Nyfiken som jag är så var jag naturligtvis tvungen att ta reda på exakt var Brandalunds Naturreservat ligger – vi kanske hade varit där! Men jag tror faktiskt inte det. Det låg ju 12 km söder om Södertälje och jag kan inte komma ihåg om vi åkt där i närheten och sen gått runt…. Fast vi har ju gått på MÅNGA ställen runt Södertälje, så man vet inte.
  Igår fixades tanden, så jag känner mig lite gladare – det är svårt att vara sur en längre tid! *fniss*
  KRAM/Susie

  • Anita skriver:

   Vet du var Pershagen ligger i Södertälje? Det är inte så långt därifrån, man passerar det och åker i kanske 5-10 minuter innan skylten dyker upp med ”Naturreserat”.

   Så skönt att höra att tanden är fixad. Jag såg det hos dig men har inte hunnit kommentera ännu. Vilken fantastisk tandläkare du har! Fast det har jag också måste jag säga.

   Skönt att höra ett *fniss* från dig igen och att du känner dig gladare!

   Kram Anita

 3. Anni skriver:

  Den där randiga mattan, bilden tagen från bilen … trots alla dina vackra foton är det den jag stannar vid längst. Det är så mycket i den ,så många lager av färger och texturer. Och så Mötesplatsskylten som dyker upp mitt i allt.

  Hit har regnet kommit nu och vinden tar i. Jag hade tänkt mig en promenad till mina föräldrar men ändrade mig snabbt efter en kort vända till soptunnan. Burr.

  Och kram!

  • Anita skriver:

   Ja men visst var den randiga mattan läcker! Jag fattar inte hur det bara kan vara ”jord” det är ju ett tydligt veck på jorden. Jag gillade också mötesplatsskylten och jag förstår att du gjorde det också … den är ju blå 🙂

   Ja jösses som det har blåst idag .. och regnat på tvären. Just nu tror jag regnet har passerat och imorgon väntar eventuellt tvåsiffriga plusgrader. Vi får se hur det blir.

   Kram Anita

 4. Marit skriver:

  Så fine bilder, Anita! Ja, vi kan bli bekymret både for det ene og andre denne ”vinteren”. Det er noe som er helt spesielt i år. Brune jorder er ikke det en forventer å se nå.
  Lucy er som alltid så søt! Vannet var nok spennende.

  Ønsker deg en fin tirsdag!
  Klem, Marit

  • Anita skriver:

   Tack så mycket Marit!

   Jag har ju läst om att du också är bekymrad, att du flyttat växter som kanske inte helt hunnit etablera sig. Jag hoppas verkligen dom kommer att klara sig.
   Ja det var roligt att se Lucy. Hon liksom smög på vattnet och hoppade bakåt när det slog in med kraft. Nyfiken men också lite rädd.

   Önskar dig också en fortsatt fin tisdag!
   Kram Anita

 5. walkaboutsweden skriver:

  Kan bara instämma i dina funderingar om vädret. Detta känns verkligen inte normalt.
  Uppskattar dina inlägg stort.
  Bra text och många jättefina bilder.
  Ser fram emot nästa. 🙂

  • Anita skriver:

   Ja, jag tror att vi är många som funderar på det märkliga vädret vi har nu. Normalt känns det inte i varje fall, det är en sak som är klar.

   Blir glad att du uppskattar mina inlägg och att du ser fram mot nästa. Du är så välkommen att läsa 🙂

 6. Märtha skriver:

  Jag ”föll” också för bilden av plogfårorna, skicklig plöjare. Var tvungen att räkna på flera ställen, fem- eller sexskärig plog? Nuförtiden har ju alla vändplogar, plöjandet går som en dans, och det blir vackert. Dessutom beundrade jag kontrasten mellan björkarna och granarna, vacker! Jag läste i min dagbok: 2005, 13 januari körde jag hem från jobbet i hällregn, plus tre grader. 14 februari samma år måste vi ta till traktorn för att få bort all snö… Hälsningar!

  • Anita skriver:

   Nu är det flera som fallit för den bilden. Gissa om jag föll också när motivet uppenbarade sig framför mig … är så glad att jag lyckades hinna ta en bild. Inte lätt från bilen.
   Visst är det bra med dagbok. Där ser man … hällregn och plusgrader 13 januari, känns bekant. Och visst kommer det att komma snö … kanske blir det runt alla hjärtans dag som det blev hos er år 2005. Det återstår att se!
   Just nu … plus 9 och stigande. Undrar om vi får värmerekord idag … fortsättning följer i senare inlägg …

   Tack för besöket och en bra dag till dig!

 7. Hej Anita!
  Brandalssund låter välbekant för mig, har aldrig ”landstigit” där men det är en av passagerna när man med båt skall ta sig ut till Stockholms skärgård. Vacker natur och som alltid har du lyckats fånga det bästa trots att omständigheterna inte är de optimala.
  Ja, denna vinter, trädgården vaknar till liv men det är nog det minst allvarliga – egentligen. Värmen som vi nu har kommer att ställa till det för allt som lever i naturen, igelkotten vaknar och är hungrig men det finns ingen mat. Värmen skapar en kedjereaktion som inget i naturen kan värja sig mot, det går för snabbt. Hur påverkar detta flyttfåglarna? Jag vet inte men når våra långväga gäster anländer för att sätta bo måste det finnas insekter för att föda upp ungarna.
  Just nu har vi 10 grader varmt här.
  Kram!

  • Anita skriver:

   Hej Gunilla och tack!

   Javisst är det en av passagerna på väg mot Stockholms skärgård. Jag såg ett stort fartyg passera när vi var där. Det var, trots blåsten, så härligt att gå där och njuta av färgerna som solen tog fram.
   Och så ”vintern” vi har. Det är just det som oroar mig mest, allt som lever vår natur. Imorse när vi var ute på promenaden hörde jag återigen fåglarna och idag sjöng dom som om det vore april. Och jag hör dom faktiskt just nu också, genom fönstret. Jag tittade på 10-dygnsprognosen och samma vädertyp fortsätter, inte så extremt varmt som idag men ändå varmt för årstiden.
   Just nu har det stigit till 10 grader hos oss också!

   Kram Anita

 8. Ulla skriver:

  Det känns onekligen lite konstigt med den här milda januari. Även om man kan tycka att det är skönt att det i alla fall inte blir halt ute, så får man ju ändå känslan av att något är fel. Körsbärsträden ska inte blomma redan, som jag läste att de börjar göra i Sthlm……hm.
  Dina bilder är i alla fall som de brukar, dvs fina 🙂 Härlig bild på månen, det lyckas jag aldrig med, att fånga den på bild så fint som du gjort. Och som flera skrivit, bilden på åkern, fantastiskt vacker med ”spotlightljuset” och de fina linjerna!
  Ha det så gott!
  Kram Ulla

  PS: Jag skrev till Impecta och frågade om fröer till rosa svartöga, men de hade inte det och de skulle inte få in några heller, denna säsongen. Så man får kanske satsa på en färdig planta när det bli dags, för det verkar väldigt svårt att få tag i fröer. Kanske de inte fått fram tillräckligt med fröer, för det var väl en nyhet från 2018, tror jag? DS

  • Anita skriver:

   Hej Ulla och tack 🙂
   Just nu har vi 11 grader. Det hänger lite regn i luften men jag ska snart gå ut en promenad med Lucy. Har väntat tills det dragit förbi. Det är svårt med klädvalet. Får kanske ta fram vårjackan.
   Månen brukar jag roa mig med att ta bilder på när det inte finns några andra motiv. Den brukar hänga så fint ovanför träden när jag tittar ut genom köksfönstret.
   Kul att du också gillar ”åkerbilden”. Det var ett sådant där motiv som uppenbarade sig och som jag kände att jag bara måste hinna fånga. De flesta bilderna blev suddiga men just den här blev till min stora lycka skarp.

   Så bra att du kontaktade Impecta, då vet vi att dom inte kommer att få in fröer. Jag ska försöka hitta en planta. Det kanske kan finnas hos Zetas eller någon annan plantskola i Stockholmsområdet. Om jag hittar en planta och lyckas ta frö ska du få 🙂

   Kram Anita

 9. Marika skriver:

  Hej Anita!
  Dina bilder är så fina, åkern med plogfåror och en våg mitt i. Sitter och njuter. Ni har vackra promenadstråk. Såg på nyheterna igår om syrener som har knoppar och körsbärsträd som har blommor, inte riktigt det man förväntar sig i januari. Vi har haft det väldigt blåsigt i några dagar nu.
  Ha det fint /Marika

  • Anita skriver:

   Hej Marika och tack!
   Det verkar som alla (inklusive jag själv) har fallit för bilden med åkern.
   Jo det finns många fina promenadstråk, tyvärr måste vi ta bilen dit. Skulle vilja ha lite mer naturområden i närområdet. Vi har faktiskt en sjö med fin natur men ibland kan det vara lite stökigt där då det ligger nära ett större bostadsområde så jag går inte gärna där ensam.
   Just nu är det 11 grader här. Det har regnat men nu tror jag det dragit förbi så det är dags för eftermiddagspromenad i ”vårvärmen”. Blåsigt är det här också och prognoserna säger att blåsten ska fortsätta.

   Ha det fint du också!
   Anita

 10. Kristina Skoglund skriver:

  Vackra bilder inte kan man tro att det är januari, man kan tro att våren på väg. Kristina Skoglund.

  • Anita skriver:

   Tack Kristina!

   Nej visst är det konstigt. Idag har det varit plus 11 grader men det kändes ändå inte skönt när jag var ute. Vinden tog i och luften kändes fuktig och kall. Vi får se om det kommer vinter snart eller om ”våren” fortsätter.

   Tak för att du tittade in och ha en bra kväll!
   Anita

 11. GladiGrönt skriver:

  Tack för kommentaren på bloggen, har svarat där. Tack för alla fina bilder! Du har blick för sånt där. Vi har också varm vinter men imorse minus 6. Vi har kört till Västerås och är snart framme. Här är det tvärt emot: +6! Ha det gott/Monica

  • Anita skriver:

   Tack Monica 🙂
   Mildvädret fortsätter här men inte så höga temperaturer som i onsdags då det var värmerekord hos mätstationen i Södertälje som visade plus 11,1.
   Jag har skrivit en kommentar hos dig om storleken på krukorna!

   En skön helg till dig!
   Anita

 12. Lena i Wales skriver:

  Ja, vilken konstig vinter ni har i år. Fast det verkar ju ha varit en hel del sol.
  Så vackra bilder du visar!
  Trevlig helg!

  • Anita skriver:

   Tack Lena och jag kan rapportera att den konstiga vintern fortsätter. Idag plus 7 grader och väldigt blåsigt. Och ovädren verkar komma in från väster … Brittiska öarna 🙂
   En fortsatt fin vecka till dig. Hoppas du har det varmt och gott i Spanien!

 13. Maries Photos skriver:

  Det har varit bloggvila här under veckan. Men ska nu försöka komma ikapp 🙂
  Jättefina bilder som vanligt av vår konstiga vinter. Men jag gillar den. Men lite mer sol skulle önskas.
  Dina bilder överträffar nästan verkligheten. De är så vackra ! Jag tycker jag har så svårt att få till några fina bilder en sådan här snölös vinter. Lite dåligt med inspiration också. Men det är väl allt det gråa vädret som har varit så länge nu.
  Önskar dig en ny bra vecka !
  Marie

  • Anita skriver:

   Ja ibland måste man få ha lite bloggvila. Tack för fina ord om mina bilder. Solen har synts lite mer frekvent senaste tiden men … det blåser kallt nästan varje dag. Idag tog det i ordentligt på morgonpromenaden med vovven.
   När det gäller inspirationen så ska du se att den kommer med ljuset. Det blir flera minuter ljusare per dag nu. Härligt!

   Tack för att du tittade in och ha en fortsatt skön vecka!
   Anita

 14. Rosor och ruiner skriver:

  Vackra naturfoton som vanligt! Gillade speciellt den med sjön med isen, kanske för att jag så sällan ser vatten som inte krusar sig… här blåser ju alltid så mycket!
  Ja, jag oroar mig också för vädret, vi borde ha kallare och snö nu… även fast det är skönt utan…
  Tack för kommentaren om mitt kök, nu var jag tvungen att leta upp ditt inlägg med ert kök, och ni har ju härligt ljust grå färg, sån kan jag tänka mig! Jag hade också Lindö från Marbodal förut, dock i gul som vi sedan målade om i vitt. Men trivdes bra med Lindö, och den jag har nu är ju lite lika i utseendet, dock för mörkt som sagt! Och du hade rätt, det var ljuset som spelade ett spratt, den är grå, bara grå!

  Ha det fint!
  Kram Gunilla

  • Anita skriver:

   Tack Gunilla, så glad jag blir. Ja is har det inte varit mycket på sjöarna den här vintern. Däremot har nog vattnet krusat sig här också för det blåser nästan jämt. Idag är det rejält med friska vindar.
   Ja tänk, jag trivs fortfarande så bra i vårt kök. Det var värt att lägga ner mycket tid på designen. Jag tänkte på det igår när jag stod och bakade rågkakor. Hur mysigt jag tycker det är att vara i köket. Ditt kök är fint och du kommer säkert att trivas där. Och när du känner kan du ju måla om och då kommer det att kännas som ett helt nytt kök.

   Ha en fortsatt fin vecka!
   Kram Anita

 15. Ping: Årskrönika 2020 | Anitas blogg … De fyra blomsterhaven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s