En hederlig tunnbrödsrulle …

Nu när du gjort Bostongurka, sa mannen i huset en dag …

… ska vi inte då ta och göra oss varsin hederlig tunnbrödsrulle? Jag hängde på direkt. Det var ju evigheter sedan jag åt en tunnbrödsrulle. Tror senaste gången var vid en korvkiosk som försvann för många, många, många år sedan. Den låg på Erik Dahlbergs väg i Södertälje. En av dom som jobbade där lade ner hela sin själ i korvanrättningarna. Det tog väldigt lång tid och man blev hungrigare och hungrigare innan man äntligen höll den åtråvärda rullen i handen. Då korvanrättaren tog så lång tid på sig fick han givetvis smeknamnet … ”Sölkorven”. Att det tog tid gjorde inget för den var väldigt, väldigt god!

Så nu skulle alltså mannen i huset och jag tillsammans axla ”Sölkorvens” mantel. Tunnbröd, potatis och wienerkorv inhandlades för det skulle bli en rulle med kokt korv, två i varje rulle för vi var hungriga. Senap och ketchup av rätt ”korvkioskmärke” fanns redan hemma, fattas bara hos två av korvgenerationens mest hängivna ”barn”.

Mannen är en hejare på att göra potatismos så det blev hans lott. Jag tog hand om den viktiga kryddningen av korvvattnet. Det ska dofta som när locket lyfts till de kokta korvarna i en hederlig gammal korvkiosk och det ska dofta mycket! Tre lagerblad, 1 tsk salt, 10 kryddpepparkorn och även några vitpepparkorn fick det bli. Vattnet fick koka rejält en stund innan det drogs av plattan och efter ett par sekunder slank korvarna ner. På med lock och där fick dom vänta tills moset var klart, ca 5-6 minuter.

Fram med tunnbröd, på med potatismos (vi hade till och med en sådan där mojäng man kan klicka ut moset med så det blir som små bollar) …

På med korv, senap, ketchup och den hemlagade bostongurkan. Jag mindes att mannen ville ha ketchup och senap över både korv och mos, medan jag bara ville ha på korven. Men vilket som, det blev en rejäl röra, precis som det ska vara …

Sallad och andra nyttigheter, nä, nä! Till slut virade vi ihop den och lindade in den i folie, precis som ”Sölkorven” brukade göra. Men det tog jag ingen bild på!

Hur den smakade? Mmmm, ljuvligt! Vid första tuggan kom minnen från ungdomens häng vid korvkiosken tillbaka. Och inte bara det. Jag minns när jag var liten och hela familjen åkte till Strängnäs och köpte korv i en speciell korvkiosk. Bara för att dom hade så god korv där. Jo, jo, vad gjorde man inte för en utflykt med bilen …

En sak är i varje fall klar, Det är inte sista gången vi gör tunnbrödsrulle. Nästa gång kanske vi provar med grillad korv, rostad lök och gurkmajonäs. För vad passar bättre att göra gurkmajonäs på om inte Bostongurka!

Det här inlägget postades i Kåserier, Matrecept, Nostalgi. Bokmärk permalänken.

28 kommentarer till En hederlig tunnbrödsrulle …

  1. langberg skriver:

    Det ser gott ut! Ibland får man unna sig att skippa det nyttiga 🙂 Vad duktig du är på att göra egna inläggningar och sånt. Det är sällan jag kommer till skott med sådant. Lite sylt av frysta bär gör jag ibland, för då har man koll på sockermängden. Och så slipper man alla tillsatser.
    Jag försöker laga mat från grunden, men ibland ”spårar” man ur lite 🙂
    Kram Ulla

    • Anita skriver:

      Det är gott med tunnbrödsrulle. Och precis, det går inte alltid att vara nyttig 🙂 Jag har nog aldrig varit en inläggningsmänniska men på senare år har det blivit en hel del beroende på att jag börjat odla rätt mycket ätbart. Smörgåsgurka är ett måste och nu även Bostongurka. I år har jag också lagt in Jalapeno. Det blev faktiskt väldigt bra och smakar precis som dom man kan köpa på TexMex-avdelningen. Men skillnaden är att mina är garanterat fria från besprutning då dom är egenodlade.
      Egen sylt gjorde vi för men har slutat med då vi aldrig kommer ut i skogen och plockar lingon och blåbär längre. Skogarna där vi brukade plocka är skövlade och vi har inte hittat några nya platser, tyvärr!

      Ha en fin helg!
      Kram Anita

  2. Marit skriver:

    Hej Anita!

    Det så godt ut, men det er for meg en helt ukjent matrett 🙂
    Tynnbrød, hvordan lager du det?
    Korvkiosk heter Pølsebod på norsk, og det var mange sånne steder der jeg også vokste opp.
    Det er morsomt å fremkalle gamle dufter i hukommelsen 🙂

    Ønsker deg en fin helg!
    Klem, Marit

    • Anita skriver:

      Hej Marit!

      Jag skulle kanske skrivit lite mer om bakgrunden till tunnbrödsrullen. Det är nog inte konstigt om du inte känner till den. Den skapades 1965 av Elov ‘Loffe’ Bråtfors som hade Loffes Grill i Stuvsta (nära Stockholm). Och den var med just korv, mos, bostongurka, senap och ketchup. Sedan har ”rullen” fått varianter med tiden men den vi lagade den där kvällen är den ursprungliga. Den blev så populär så nu finns den i princip i hela Sverige men den verkar ha stannat där och inte gått över gränsen till Norge. Den har till och med en egen dag, den 13 maj 🙂
      Tunnbrödet bakar jag inte själv och ärligt talat så vet jag inte hur man gör 🙂 Men som tur är finns det att köpa.

      Tack för att du tittade in och blev lite nostalgisk!
      Önskar dig en fin helg!

      Kram Anita

  3. langberg skriver:

    God morgon Anita!
    Bären jag använder till sylt de plockar jag i frysdisken i butiken 🙂 Mest blir det drottningsylt jag gör, hallon och blåbär. Ja, tyvärr så är det väldigt lite bär i skogen, speciellt blåbär har det varit dåligt med de senaste åren. Och hittar vi några så äter vi dem direkt. 🙂 Godast så.
    Ha en fin helg!
    Kram Ulla

    • Anita skriver:

      Aha … men så smart! och nu gav du mig en idé. Det går ju faktiskt att köpa bär på torget, varför i hela världen har jag inte gjort det. Nästa år blir det sylt … och drottningsylt var jättelänge sedan jag åt. Nästan lika länge sedan som jag åt tunnbrödsrulle innan vi gjorde den 🙂

      En fin helg till dig också!
      Kram Anita

  4. Din beskrivning av måltiden är så levande så till och med jag blev riktigt sugen på en tunnbrödsrulle. Jag är annars en person som saknar intresse för matlagning, jag vet att det låter konstigt och det är nog ännu värre..äter för att jag måste men förstår inte riktigt upplevelsen. Nej, jag är inte anorektiker om det låter så, bara helt ointresserad av allt som har med mat att göra.
    Men din tunnbrödsrulle ser aptitretande ut!
    Kram!

    • Anita skriver:

      Jag tycker inte alls att det låter konstigt att du inte gillar matlagning. Det går inte att gilla allt. Förr var jag likadan. Jag tyckte det där med att laga mat var ett nödvändigt ont. Kommer egentligen inte ihåg när jag började tycka det var roligt. Kanske när jag började odla egen potatis. Nej, jag vet inte … men nu tycker jag i varje fall det är roligt.
      Tunnbrödsrulle är lätt att göra så det kan jag rekommendera. Och härligt nostalgiskt gott är det också 🙂

      Ha en fin söndag!
      Kram Anita

  5. Det var två ingredienser som fattades i kokvattnet; En nypa socker för att göra korvskinnet sprött och en pytteliten bit med vanlig gul lök! Annars såg det ut precis som min favoritkorvgubbes recept. Han höll till i hörnet av Ringvägen/Hornsgatan i Stockholm på 50/60-talet. Fast då fick man bara korv med bröd, senap & ketchup, nån tunnbrödsrulle hade inte ”uppfunnits” ännu!
    Senare när jag träffat Rolle som hade bil så blev det Valhallavägen eller Personnevägen och där fanns det tunnbrödsrullar. Men precis som du så var det otroligt länge sen jag åt nåt sånt!!
    KRAM och TREVLIG HELG/Susie

    • Anita skriver:

      Japp, det där med löken känner jag till. Jag hade bara två lökar kvar och ville inte offra en liten del av en av dom, därav avsaknaden av lök i vattnet. Men sockret var en nyhet. Så härligt det låter när du minns tillbaka till din favoritkorvgubbe på 50/60 -talet. Visst är det kul att få vara nostalgisk ibland. Tunnbrödsrullen uppfanns ju 1965, då var jag i min bästa ”korvålder” 🙂 När tunnbrödsrullen väl uppfunnits så drog den ju snabbt vidare från Stuvsta till övriga landet.

      Kram och härlig söndag till er!
      Anita

  6. Inger Hansson skriver:

    Tunnbrödsrulle med potatissallad och rostbiff är en utflyktsklassiker hemma hos oss. Kokt korv, däremot, gillar inte jag. Men stelt och grillad. 🙂

    • Anita skriver:

      Ja tänk så mycket läckerheter det går att lägga i ett tunnbröd. Rostbiff och potatissallad lät gott. Rökt kött och pepparrotssmör är en favorit vi gjorde för många år sedan men som fallit i glömska. Nu blev jag sugen igen. Nostalgi ger inte bara sköna tillbakablickar utan även tips för framtida upplevelser … som sedan blir nostalgi … 🙂

  7. Marika skriver:

    Hej Anita!
    Det låter så gott när du beskriver er middag. Tror att det smakade helt underbart.
    Ha en trevlig helg /Marika

    • Anita skriver:

      Tack Marika 🙂
      Jo det smakade väldigt gott i all sin enkelhet och jag kände mig som ung på nytt! Och så fick jag ju använda min Bostongurka 🙂

      Ha en fin söndag!
      Anita

  8. Maries Photos skriver:

    Oj himmel så gott ! Så hungrig jag blev när jag läste ditt inlägg. Det sitter bra med en sån tunnbrödsrulle när som 🙂 Får nog och ta det på menyn en dag. Och koka korven enligt ditt recept.
    TREVLIG HELG ! //Marie

    • Anita skriver:

      Ja, en tunnbrödsrulle kan varmt rekommenderas. Enkelt och gott. Fick också tips i en kommentar om att sätta till ytterligare två ingredienser i korvvattnet. En liten bit lök och en gnutta socker (som ska göra korvskinnet sprött). Det ska jag testa nästa gång 🙂

      Ha en skön söndag!
      Anita

      • Maries Photos skriver:

        Det ska jag också lägga på minnet med det där extra i korvspadet. Måste prövas i veckan.
        Ha en skön söndag du också !
        Marie

  9. Rolle hälsar och tackar för gratulationen!
    KRAM/Susie

  10. Carina skriver:

    Mmm… när jag har tid gör jag som du med vattnet 🙂 Jag tillhör också korvgenerationen och får ofta kommentaren – och vad blir det för korv idag? Men numera köper jag korv av bra kvalitet. Tunnbrödsrulle får jag ta och pröva även om jag inte har nån egen bostongurka 🙂

    Kram, Carina

    • Anita skriver:

      Ha … jag känner igen det där med att vara korvälskare. Jag kommer från en ”korvfamilj”. Min mellanbror var en korvätare av sällan skådat slag. Han köpte burkar med 40 korvar (det här var på 60-talet) och av dom kunde han ibland äta 12-14 korvar i ett svep … jo det är sant 🙂 Själv köper jag nu för tiden också korv av bra kvalitet för korv kan jag inte vara utan 🙂

      Kram Anita

  11. Eva, storasyster skriver:

    Underbara chillasyster! Tusen tack för ett jättemysigt dygn hemma hos dig! ❤❤❤ Jag avundas dig er underbara lilla, spanska gatukorsning, utom i kväll när det ösregnar och har gjort i flera timmar! 🥺 Nessie blev nöjd när jag kom hem och gav henne blötmat, som hon krävde med detsamma! Nu har vi gosat mest hela tiden. På teven är det Så mycket bättre. Det är nog dags att lägga ner det nu. Man har liksom kramat ut det mesta nu. De artister som inte varit med vill inte vara med. Detsamma gäller Idol, som jag inte tittar på och inte så många andra heller om jag förstått rätt. Men vi har ju annat att titta på både du och jag! Ännu en gång tack för ett mysigt dygn. Tack för jättegod mat även om jag ser fram emot att smaka tunnbrödsrullen du beskriver ovan! ❤❤
    Älskar dig chillasyster!
    Många, många kramar från Storasyster

    • Anita skriver:

      Ååååh, så roligt det var att ha dig här ❤ Det tyckte både Lucy och jag. Vet du, Lucy sprang in i "ditt" rum imorse när vi skulle gå ut, jag tror hon letade efter dig för dit går hon aldrig när vi ska gå ut på morgonen, då ställer hon sig alltid vid dörren.
      Ja jösses som det regnade igår när vi skulle gå ut. Jag satt och följde regnradarn men insåg att det bara var att ta tjuren vid hornen och ge sig ut. Regnställ och ett gammalt redan trasigt paraply (för det blåste enormt). Lucy brukar normalt inte bry sig om regn men nu sprang hon ner till gräsmattan vid busshållplatsen. Där gjorde hon både nummer ett och nummer två i rask takt. När jag plockat upp nummer två tittade hon uppfordrande på mig och vände hemåt igen. Springande. Det var väldigt skönt att komma in i värmen igen och jag fick gnugga henne länge för att få henne torr. Sedan lekte vi med bollen så hon skulle torka ytterligare innan vi la oss i tv-soffan och tittade på Så mycket bättre. Jo, visst har dom kramat ur det mesta men det var ändå rätt mysigt att sitta där efter regnpromenaden och slötitta och lyssna. En del tolkningar var rätt bra men den bästa tolkningen i helgen var inte från det programmet utan den du visade mig … Confounds the Science. Har lyssnat på den igen … 🙂

      Kram från chillasyster och Lucy! Vi ses på tisdag då det är dags för oss att tolka julsånger 🙂

  12. Lena i Wales skriver:

    Oh, så frestande! Ser så himla gott ut. Vill ha!
    Kanske kan jag få tag i ingredienserna på IKEA, vet inte om de har tunnbröd, men tror de har bostongurka. Om inte får jag vänta tills jag kommer till Sverige.
    Ha det bra!

    • Anita skriver:

      IKEA verkar ju ha det mesta så någon form av tunnbröd borde dom väl ha. Annars får du tipsa dom 🙂 Annars får du som sagt vänta tills du kommer till Sverige. Ett besök i en hederlig korvkiosk vore väl inte fel 🙂

      Ha det bra du också!

  13. Anni skriver:

    Vilken klassiker! De få gånger jag köper något i en korvkiosk så är det alltid tunnbrödsrulle med kokt wienerkorv. Bostongurka är däremot inget vi brukar äta här hemma, det var bara de nu utflyttade sönerna som åt den. Kanske ska överraska med en burk till jul? 😉
    Kram!

    • Anita skriver:

      Så du gillar också wienerkorv. Då kan du ana att tunnbrödsrullen var mumsig … förutom Bostongurkan då 🙂 Lustigt att sönerna gillar den, trodde den var lite för speciell i smaken. Själv har jag alltid gillat den och nu extra mycket, när jag fick göra min egen. Och visst ska du överraska med en burk. till jul 🙂

      Kram Anita

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s