Den djupa frostens morgon …

Vilken titel på inlägget! Låter nästan som en bok eller filmtitel. Eller som om vi drabbats av en enormt djup frost, typ permafrost. Så är det naturligtvis inte. Men efter att haft regn, djupt liggande grå moln och halkat omkring i lera i flera veckor så kändes det som den djupaste frost när jag den 28 oktober vaknade till minus 4 och helt vitt på taken.

Efter frukost var jag naturligtvis tvungen att gå ut med kameran. Har ju längtat efter lite ljus och färg, klagade på det i mitt förra inlägg. Och trots att de flesta löven fallit av så glödde de kvarvarande i morgonljuset. Lite extra glöd blev det av kontrasten mot den vita frosten. Visst smälte frosten så fort solen sken på den men några frostiga bilder hann jag ta … plus några med en hel del färg!

Morgonljus, långa skuggor och vitt i gräset av frost …

Så vandrade jag in i skuggan. Men jag såg ljuset längre fram …

Passerade en trädgård med frostnupna astrar, enormt fina ..,

När frosten ligger tjock men färgerna kämpar sig igenom, det gillar jag …

Ingen hade ännu suttit på soffan …

Motljuset fick frosten att lysa lite extra vit …

Vattnet i en av de senaste dagarnas regnpölar hade frusit i rörelsen och skapat vackra mönster …

Frostnupna bär …

Blad som för bara någon dag sedan hängde bruna och tråkiga på sin gren glimmade nu likt bärnsten, tänk vad lite morgonsol kan göra …

Solsken, frostigt gräs, stenar och några björkstammar blev till en favoritkombination …

En skata betraktade både mig och den vackra morgonen …

Här finns det faktiskt en hel del löv kvar. Som att vandra genom en portal, gjord i guld …

Men här hade alla löv fallit! En väldigt blek bild i jämförelse med det som komma ska …

För nu blir det färg!

Ja det var väl allt! Där fick jag för att jag i förra inlägget klagade på att det var så lite färg och att det var grått, mulet och regnigt! Gillar när naturen och vädret ger mig svar på tal 🙂

Och som vanligt länkar jag till TrädgårdsFägring! För att komma dit är det bara att klicka på bilden nedan!

Detta inlägg publicerades i Höst, Naturbilder, Oktober. Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Den djupa frostens morgon …

 1. Marit skriver:

  Ja, det var litt av en tittel, Anita! Nydelige bilder av rimfrosten. Her var det kun 0 grader i natt, så denne gangen var det kaldere hos deg. Den astersen var fantastisk vakker.
  Ønsker deg en fin uke!
  Klem, Marit

  • Anita skriver:

   Ja och frostnätterna har fortsatt om än inte med så mycket som den dagen jag gjorde inlägget. Och astern (tror jag i varje fall att det är) var väldigt fin där den stod med frost ”i håret”.

   Önskar dig en fin dag!
   Kram Anita

 2. Underbar titel och underbara bilder! Men…jag är trots det vackra är jag jättesur på kylan som vi börjar få här med. En mus har tydligen tagit sig in i växthuset, grävt upp en STOR grop i en jättestor kruka där jag har två klängväxter och sen sprättat ut all jord med lecakulor över hela växthuset. T.o.m. uppe på en av stolarna. Nu är min gubbe ute och försöker få nån stil på det hela. Han är MYCKET bättre på att grovstäda än vad jag är och jag ska strax iväg till frissan på andra sidan ön. Dessutom vågar jag inte gräva i krukan, musen kanske boat sig där…. *fniss*
  Kram/Susie

  • Anita skriver:

   Ja ni verkar haft en bedrövlig höst med regn, blåst och kyla. Det där med möss är inte lätt. Dom kommer ju nu när det börjar bli kallt. Vilken tur att du slapp fixa med det själv 🙂 Men jag tror nog att musen håller sig borta, den är nog ännu räddare än vad du är.
   Och på tal om frissan, i eftermiddag är det dags för mig att gå till frissan! Känns bra, har passerat den där gränsen då håret blivit liiite för långt. Ibland känns det som det går över en natt 🙂

   Kram Anita

 3. Kristinas oas skriver:

  Tänk vad lite färger kan göra underverk! Skönt med lite vackra blad som höstfarväl, nu när kylan kommer. I natt kom frosten hos oss också, men inte blev det några fina bilder för min del, nä, det var bara att åka till jobbet i mörker… Hrmm!
  Önskar dig en fin vecka, hoppas du får fler fina promenader.
  Kram Kristina

  • Anita skriver:

   Så fint det lät Kristina, ”vackra blad som höstfarväl”. För visst håller hösten på att ta farväl nu. Men idag är det återigen vackert väder. Ett par minusgrader även imorse och vindstilla gjorde att morgonpromenaden kändes extra skön och frukosten är alltid så god efter en rask morgonpromenad. Kaffet känns alltid extra gott och rykande hett 🙂 Tänk, jag som aldrig drack kaffe förut på morgnarna.

   Önskar dig en fortsatt fin vecka och en fin helg!
   Kram Anita

 4. Hej Anita!
  Du var uppe i arla morgonstund för att få de frostiga bilderna förstår jag. Så snart solen träffar den vita frosten är den borta.
  Vackert är det när grönskan lämnar oss med ett sprakande farväl och dina bilder är som alltid – oemotståndliga.
  Kram!

  • Anita skriver:

   Tack Gunilla för dina fina ord!
   Ja, det gäller att inte vara för sent ute. Samtidigt vill jag ju att det ska bli så ljust som möjligt, älskar ju att fånga ljuset. Det är en avvägning.
   Från att det känts som om hösten varit ovanligt grå och mulen så blev det verkligen ett sprakande farväl. Och de fina morgnarna har fortsatt. Har njutit på mina promenader men nu har kameran fått stanna hemma.

   Önskar dig en fortsatt fin vecka och en fin helg!
   Kram Anita

 5. Marie i Skrifvarstugan skriver:

  Tack för de underbara frostiga solskensrika bilder du delade med dig av. Alla bilder lika vackra. Inte direkt min årstid det här men att sitta och titta på frostiga, vintriga bilder är trevligt. Men vår och sommar är nog skönast iaf när man ska vara ute 🙂
  Önskar dig en fin helg ! /Marie

  • Anita skriver:

   Och tack för din fina kommentar 🙂
   Kanske inte direkt min favorittid heller (i synnerhet inte mörkret) men samtidigt gillar jag årstidsväxlingarna och att få gå och längta. Och så är det så härligt när det vänder och dagarna blir ljusare igen.

   En fin helg till dig också!
   Anita

   • Marie i Skrifvarstugan skriver:

    Du har så rätt i det du skriver om årstidsväxlingarna och att få gå och längta. Det är väl härligt med att vi har det så tydligt här i Sverige 🙂

 6. Carina skriver:

  Mmm nu tar det bleka och ibland även murriga över. Det känns faktiskt skönt. Och jag ler lite inombords när jag läser om naturen – den kände nog på sig dina tankar. Tänk om vi förstog mer och hur den egentligen kommunicerar med oss men vi lagt ifrån oss förmågan att lyssna på vägen. Och när jag skriver det så får jag lite dåligt samvete för stenarna jag flyttade i veckan och åverkan på marken jag gjort…

  Ha en fin helg! Kram, Carina

  • Anita skriver:

   Visst är det väl så … att det murriga och bleka är vilsamt. Vi behöver nog vår vintervila precis som naturen behöver den (även om naturen gav mig lite svar på tal och ”sken upp” de sista dagarna i oktober).
   Tror nog att stenarna och marken har överseende. Naturen har en fantastiskt förmåga att anpassa sig och det är ju ingen skövling du håller på med. Har varit inne hos dig och läst och det blir sååå fint!

   Kram Anita

 7. Rosor och ruiner skriver:

  Alltså SÅ vackert! Naturen är god mot oss, och du förmedlar det vackra så fint genom kameralinsen! Vilken färgfest, älskar hösten!

  Novemberkram!

  • Anita skriver:

   Tack Gunilla 🙂 Ja naturen är god mot oss. När det känns tungt så finns ofta små glädjeämnen att hitta i naturen. Och även om färgerna nu runnit bort så kommer säkert kommande månader att bjuda på små glädjeämnen, dimma, frost och snö kan vara fantastiskt vackert. Och så småningom kommer ju våren igen …

   Kram Anita

 8. Rost och rädisor Anette Brunsell skriver:

  Fantastiskt vackert! Och så föll plötsligt alla löv över bara en natt här och nu är alla färger bort och det känns faktiskt lite tungt även om jag stretat emot i det längsta.
  Tack för fina bilder
  /Anette

  • Anita skriver:

   Tack Anette 🙂 Visst gick det snabbt för löven att hamna på marken. Men november kan också vara fin, trots sitt rykte. Jag brukar alltid utmana mig själv att försöka hitta fina motiv i den månad som de flesta anser vara grå och trist.

   Ha en fin vecka!
   Anita

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s