Det blev en trädgård i år också …

Efter mitt förra inlägg där jag skrev om min tappade men sedermera återfunna trädgårdslust har det varit bråda tider. Att läsa bloggar och skriva blogginlägg har dessvärre fått flytta långt ner i prioritetsordningen. Och även om jag ännu inte är klar med det jag borde varit klar med redan i maj, tänkte jag skriva ett litet dagboksinlägg, annars kommer jag ju inte ihåg något av vad jag gjort.

Den 30 maj konstaterade jag att gullregn och syrener blommade tillsamman …

… jag konstaterade också att de ännu inte fullt utvecklade ormbunkarna såg ut som en tät folkmassa …

Jag plockade en liten bukett från trädgården med det som blommade just då …

Den 31 maj tog vi vår ”mitt-på-dagen”-promenad vid Tullgarn. Den här tiden på året är speglingarna i kanalernas vatten magiska …

Lucy väntade tålmodigt på matte när hon fotograferade …

… och på väg hem igen fotograferade jag rapsfälten från bilen …

Den 6 juni åt vi nationaldagsmiddagen i trädgården …

Den 8 juni kunde jag konstatera att mina azaleor var omringade av lila. Allium i förgrunden och lila rhododendron i bakgrunden. En riktig karamellpåse …

Den dagen upptäckte jag också att det var ett väldigt fladdrande av vingar utanför fönstret i arbetsrummet. Vi (eller rättare sagt vårt syrenträd) hade fått invasion av tistelfjärilar …

Den 11 juni fick jag se något gult lysa inne i min buskpion som jag köpt som liten i England för många år sedan. Den har vuxit sig stor och fin i år men inte blommat … trodde jag. En enda blomma hittade jag djupt därinne bland bladen, strålande som ett gult solsken …

Efter diverse trevliga aktiviteter den 14 och 15 juni blev det en lite senare lördagspromenad och den tog vi återigen vid Tullgarn. Jag blev glad när jag såg alla fuchsior. Längs hela framsidan av slottet växer dom. Förr fanns det alltid många ovanliga sorters fuchsiasticklingar att köpa på trädgårdsmässorna men nu börjar dom bli sällsynta. På ”Nordiska Trädgårdar” såg jag nog inte en enda i år. Men här fanns dom en masse …

Den 16 juni gick jag ut i trädgården för att se om jag kunde fånga morgonljuset. Jag kunde konstatera att Linnétagetesen som jag sådde i våras helt klart kommer att bli ett favoritmotiv i sommar, inte bara blommorna utan också ljusets lek i de gröna bladen …

… såg också att gräslöken nu blommar …

Ett ensamt ekorrkorn hittade jag också. Ett minne från åren med min prärie …

I uterummet blommade pelargonerna något alldeles enormt …

Och mitt ginkgoträd (vars blad jag alltid tyckt påminner om fjärilar) har nu nått taket. Jag måste snart beskära det men hur? … nåja, det får bli ett senare problem …

På den ätbara sidan är nu tomaterna utplanterade under extra tjock fiberväv. Under den ska dom få bo i tre veckor och sista veckan hissar jag upp väven fler och fler timmar per dag för att dom ska vänja sig vid den starka solen. Det är den vanliga proceduren och den har alltid fungerat så förhoppningsvis fungerar den även i år.

Chili, paprika och slanggurka står i uterummet. Potatisen växer fint i sina pallkragar och första skörden blir nog någon vecka in i juli. I en annan pallkrage har jag jordgubbar som har många kart på gång. Jag har också en pallkrage med brysselkål och snart ska även inläggningsgurkan ner i en pallkrage. Den är snart avhärdad och klar för utplantering.

Däremot blev det inget av dill och salladssådderna. Det är första gången någonsin det har misslyckats. När det gällde salladen så köpte jag istället färdiga små plantor och dillen har jag nu prövat att så om för att se om det blir något.

För övrigt har jag konstaterat att det är enormt mycket bladlöss på rosorna i år. Vet inte hur många jag klämt. Det där med hård vattenstråle har jag aldrig fått att fungera. Brukar mest spruta ner mig själv 🙂

Och så är det torkan! Nu börjar det kännas som förra sommaren. Gräsmattorna lyser bruna och växterna kämpar. På promenaderna ser jag att löven på träden börjar torka ihop. Många grenar är döda, förmodligen efter förra sommaren. Eldningsförbud är infört i hela Stockholms län. Jag läser om regn som faller men det faller dessvärre inte här. Läser prognoserna där lite regn utlovas ”imorgon” och i ”övermorgon”. Men när imorgon och övermorgon blir idag är regnet återigen borta ur prognoserna. Men hoppet är det sista som överger människan. Jag fortsätter att hoppas på regn. Det är ju snart midsommar och då regnar det ju alltid eller … ?

… ovanstående skrev jag igår morse, den 18 juni. På eftermiddagen drog mörka moln in och det kom faktiskt en regnskur, hela 2 mm fick vi … wow!

Nu är det den 19 juni, jag har precis varit ute på promenad och det är väldigt, väldigt varmt. Det börjar bli dags att avsluta detta inlägg och jag avslutar med att önska er alla en riktigt fin midsommarhelg!

Detta inlägg publicerades i Midsommar, Sommar. Bokmärk permalänken.

27 kommentarer till Det blev en trädgård i år också …

 1. Marika skriver:

  Hej Anita!
  Vad kul att du funnit lusten till trädgården igen, det syns i dina fina bilder. Så fina naturbilder, och närbilder på växter. Vi har fått en hel del regn, men också varma soliga dagar.
  Ha en skön Midsommarhelg!
  Marika

  • Anita skriver:

   Ja det känns skönt att lusten kom tillbaka. Nu önskar jag bara att det kunde komma lite regn. Fortfarande ingenting här hos oss. Väljer ut lite växter varje dag för stödvattning för att hushålla på vattnet.

   Ha en skön kommande vecka!
   Anita

 2. Lena i Wales skriver:

  Hade nästan skrivit klart en kommentar, då klickar jag av misstag fel och allt försvinner. Så dum man kan vara!
  Härligt att trädgårdslusten kommit tillbaka. Du har det så fint i din trädgård.
  Gillar din vackra bukett. Helt i min stil.
  ”Karamellpåsen” är underbar, vilka färger.
  Här i Wales har vi ingen som helst problem med torka, snarare tvärtom, det har regnat och regnat. Fast idag ser det lite ljusare ut, tack och lov.
  Och matnyttigt har du också hållit på med.
  Önskar dej en trevlig midsommar!

  • Anita skriver:

   Oj, så har jag gjort flera gånger. Man blir ju galen på sig själv. Minns när jag gjorde det ibland på jobbet och många timmars arbete gick förlorat. Då var det bara att ta ett djupt andetag och börja om.
   Karamellpåsen är nu uppäten, dvs blommorna har blommat ut för den här gången. Fortfarande inget regn i sikte hos oss. Du kan väl skicka över lite från dig. Hoppas det stabilare vädret håller i sig hos dig. Torka är inte kul men det är heller inte översvämningar.

   Ha en fortsatt fin sommarvecka!
   Anita

 3. Eva, storasyster skriver:

  Tack finaste chillasyster för ett härligt blogginlägg!! 💖💖 Nu börjar jag känna igen dig. På min balkong frodas tomatplantorna under väv. Gurkplanta har Nessie 🐈 hittat och älskar. Jag måste passa henne när hon kommer ut på balkongen annars äter hon upp bladen. Jag har spritt ditt budskap om att inte plocka den första tomaten 🍅 på plantan! Jag gläder mig inför morgondagen! Får äta litet sillunch ensam. Svärmor Eva ska ut och handla med Lena och då blir det litet körigt. Jag åker upp till henne en annan dag istället.
  Krama och hälsa från
  Storasyster/moster 💖💖

  • Anita skriver:

   Min kommentar känns lite gammal för nu har vi ju redan träffats. Mysigt var det och snart träffas vi igen på ”biodag”. Det ska bli så kul. Slog ut ett helt glas vatten nyss över hela datorbordet men som genom ett under undvek vattnet både tangentbord och mus. Vilken himla tur. Så allt fungerar som det ska.
   Hoppas du har det bra och att tomater och gurka frodas, trots Nessies försök att äta gurkbladen.

   Kram chillasyster … Lucy hälsar till ”moster” ❤ ❤

 4. Så härligt att du fått trädgårdslust igen. Dina bilder är fantastiska och närbilderna har så fint ljus. Fjärilarna är såå fina. Svårt att fotografera tycker jag. De har sällan utslagna vingar när man står där och väntar.
  Ha det fint
  Helene

  • Anita skriver:

   Tack Helene! Ja det känns skönt att lusten är tillbaka. Fjärilarna invaderade verkligen vårt syrenträd men nu syns varken syrenblommor eller fjärilar till. Fast jo … en hel del fjärilar har vi men inte samma mängd som tidigare. Och nog är dom svårfotograferade. De lättaste att ta bilder på är påfågelögat tycker jag. Dom brukar ha liite länge stunder då dom sitter still.

   Ha en fin kommande vecka!
   Anita

 5. Marit skriver:

  Hej Anita!
  Du tar så nydelige bilder! Refleksjonene av vannet og kanalene er jo bare så fint. Ditt bilde av bregnene som ser ut som en folkemasse er helt utrolig! Du er så dyktig 🙂
  Håper å se flere blogginnlegg fra deg snart igjen 🙂

  Ønsker deg en fortsatt fin Midtsommerhelg!
  Klem, Marit

  • Anita skriver:

   Hej Marit och tack 🙂
   Jag älskar att gå vid kanalerna. Även om det blåser kraftigt så är det alltid lugnt och stilla där. Och jag har alltid varit svag för vattenspeglingar.
   Jag ska försöka komma igång med bloggandet igen. Det blir alltid lite uppehåll under sommaren men samtidigt är det ju viktigt med dagboksanteckningar.

   Ha en fin kommande vecka!
   Kram Anita

 6. Kristinas oas skriver:

  Skönt att du hittat tillbaka till trädgårdslusten lite mer igen. Dina bilder är som alltid så vackra! Älskar smällkarameller och vattenspeglingar! 🙂
  Hoppas ni får ordentligt med regn snart. Hopplöst när regnet går på annat håll.
  Önskar en fortsatt fin Midsommarhelg!
  Kram Kristina

  • Anita skriver:

   Tack Kristina! Javisst är smällkarameller härliga 🙂 Men regnet lyser med sin frånvaro. Jag har fått börja stödvattna, väljer några växter per dag. Gräset är helt brunt nu. Ser inte roligt ut men när det väl kommer regn så vet vi ju att det. tar upp sig. Man behöver i varje fall inte klippa 🙂

   Önskar dig en fortsatt fin vecka!
   Kram Anita

 7. Gratulerar till dom 2 mm med regn! Här blev det inte ens ett utslag i mätaren när det kom regn i förrgår. Det var verkligen blomkarameller du visade, helt underbart!! Den bästa bilden var på Tagetesen – och så på Lucy förstås. 🙂
  KRAM/Susie

  • Anita skriver:

   Ja tänk att vi fick hela 2 mm 😉 Men sedan blev det inget mer. Det verkar som om det kommer regn på många platser men ni och vi verkar inte få något. Tagetesen gillar jag, den kommer att bli ett favoritmotiv. Men min finaste blomma är naturligtvis Lucy ❤

   Kram Anita

 8. Rosor och ruiner skriver:

  Läser också om regn, men inget här heller, visserligen inget brunt gräs ännu, men det är bara dagar dit känner jag om det skall fortsätta att vara så här varmt…
  Trevliga dagboksanteckningar, och vilka bilder! Och de där ormbunkarna, de ser verkligen ut som en fokmassa, nästan lite upprorisk sådan., man kan undra vad de tänker protestera mot… uteblivande av regn kanske.. 😉

  Ha det fint!
  Kram Gunilla

  • Anita skriver:

   Det verkar vara vi på östra sidan som inte får något regn alls. Jag läser också om regnskurar och att trädgårdarna grönskar. För oss känns det som förra sommaren men på andra platser verkar det vara mer ”normal” sommar.
   Jag hajade till när jag såg ormbunkarna, var tvungen att fånga ”folkmassan” på bild. Det var nog säkert uteblivet regn de protesterade mot 🙂

   Ha det fint du också!
   Anita

 9. Hej Anita!
  Njuter som vanligt av dina bilder, superlativen räcker inte längre till! Har inte riktigt haft tid själv att koncentrera mig på fotograferingen och då blir bilderna därefter. Har lärt mig att om jag skall fånga en vacker bild, då krävs tid, tålamod och tankeverksamhet, ingen stress för då blir resultatet alldagligt och trist.

  Tråkigt om torkan drabbat dig, här har vi för en gångs skull haft hyfsat med regn, dagen före midsommar passerade tre åskväder oj, vad det blixtrade, dånade och regnade

  Kram!

  • Anita skriver:

   Tack så jättemycket för dina fina ord Gunilla! Jag har själv inte fotograferat så mycket i år men samtidigt är bilderna viktig dokumentation, i synnerhet för mig som använder bloggen som dagbok.
   Torkan har verkligen drabbat oss. Och det blir extra torrt av allt blåsande känns det som. Ingen åska har vi haft, har inte ens hört muller på avstånd. Man kan inte tro att vi bor så pass nära varandra. Det är bara att fortsätta hoppas på regn. Brandkåren hör vi var dag nu och flera skogs och gräsbränder har härjat i närområdet.

   Ha en fortsatt fin vecka!
   Kram Anita

 10. Ida skriver:

  Nyter dine vakre bilder!

  Klem, Ida

 11. Anna-Karin skriver:

  Hej Anita!
  Så skönt att höra att du återfann trädgårdslusten. Jag känner igen mig för jag har också ett projekt på gång som jag trodde jag skulle vara klar med i maj, men där alltför mycket fortfarande är kvar att göra. Det står där halvfärdigt och ropar ”Kom och gräv färdigt nu då” men nje, jag tittar hellre åt andra hållet ett tag till. 🙂

  Vilka underbara foton du visar. Som alltid blir man varm i hjärtat av att titta på dem. Det är fint att låta sig fascineras av hur du lyckas trolla med ljuset, skärpan och färgerna. Jag försökte också fotografera tistelfjärilarna men de fladdrade iväg tillsammans med mitt tålamod. 🙂

  Din bukett, din azalearabatt, tagetesen, ekorrkornet, ginkon…….. så mycket vackert det finns.

  Jag håller mina tummar för att du och hela Stockholms-området får regn snart. Vi var en vecka i Stockholm i fjol, i augusti, och det var så torrt så torrt…. det var så tårarna brände….. Så jag hoppas av hela mitt hjärta på regn.

  Kram Anna-Karin

  • Anita skriver:

   Hej Anna-Karin och tack 🙂

   Ja trädgårdslusten kom tillbaka med den enorma växtkraft som är i naturen i år. Har aldrig varit med om maken. I lördags köpte jag 6 stora krukor med solhatt ‘Magnus’. Har en stor rabatt med bara solhattar och rudbeckior och där växer det också något enormt. Ser verkligen fram mot när allt slår ut i slutet av juli. Och jag tror fjärilarna väntar. När dom sitter på solhattarna är dom mycket lättare att få bilder på. Tistelfjärilarna var ju som sagt helt vilda i sin framfart.

   Och regn fick vi till slut, 15 härliga mm. Och till veckan hoppas jag på mer. Kanske inte riktigt lika mycket i prognoserna men alla droppar är välkomna. Gräset är fortfarande mestadels brunt men lite gröna stråk börjar synas.

   Önskar dig en fin vecka … den första i juli!

   Kram Anita

 12. Anja C. Hill skriver:

  Så njutbara, vackra bilder! Ett av mina favoritmotiv, som jag gärna jagar efter, är just morgonljuset. Så underbart du har fångat den. Ormbunksbladen reser sig som surikater, nyfikna och stadiga ;-).
  Du fångar inte endast ljuset utan själva stämningen. Mycket, mycket vackert!
  Ha det fint!
  /Anja

  • Anita skriver:

   Hej Anja och tack 🙂
   Ja morgonljuset är min vän. Älskar att gå ut tidiga morgnar och jag vet att det är en favorittid för dig också i din trädgård. Blev extra glad när jag såg ormbunksbladen, dom stod där och ”tittade” på mig och jag var bara tvungen att föreviga dom på bild.

   Ha det fint du också!
   /Anita

 13. Carina skriver:

  Mmm de första Tullgarnsbilderna är otroliga 🙂 Och sen bilden av slottets framsida – jag blev kär i färgkombinationen kring fönstren. Annars känns det som vi är lika i ofas. Hos mig står snart blommande tagetes och annat inkl kål kvar i brätten 🙂

  Kram, Carina

  • Anita skriver:

   Ja jag tröttnar aldrig på att vandra vid Tullgarn och då vid kanalerna där vattnet alltid är stilla och speglingarna himmelska. Är det dessutom riktigt varmt finns svalkan där under de höga trädens skuggor. Och visst är det väl en snygg färgsättning på slottet. Jag har också alltid gillat den.

   Nu börjar jag väl så smått hinna ikapp. I varje fall stressar jag inte, jag försöker njuta …

   Ha en fin vecka!

   Kram Anita

 14. Anni skriver:

  Ormbunksbilden – wow!
  Speglingarna i vattnet – wow!
  Tackolov att det kommit regn nu när vi varit bortresta annars vet jag inte hur sonen klarat att sköta trädgården och inte heller hur gräsmattan skulle ha överlevt – den hade också stora gula torkfläckar förut. Men idag måste jag vattna lite i grönsakslandet om det inte kommer något regn … Ska det vara svalt kan det väl lika gärna regna också?!?!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s