Skog, vind och vatten …

Måndag, en ny orörd vecka ligger framför mig. Förra veckan bjöd på blandad kompott. Vårdagjämning, supermåne, trädgårdsmässa, friska vindar och skogspromenader …

När skymningen börjat falla den 20 mars såg jag den, supermånen …

Den 21 och 22 mars besökte jag trädgårdsmässan i Älvsjö, Nordiska Trädgårdar. I år hade dom återigen flyttat till stora hallen så det var betydligt luftigare men … lättare att gå vilse. Jag som har dåligt lokalsinne tappade riktningen totalt.

Behållningen av dessa dagar var att träffa goda vänner. Jag handlade ingenting, i varje fall inget i växtväg. En musmatta med ett vackert trädgårdsmotiv, en mugg med hundar på, en golfbok och några par trädgårdshandskar var allt.

Idéträdgårdarna höll jag helt på att missa. Dom var hm, märkliga i år. Dom märktes inte. Behållningen var istället miniatyrträdgårdarna, dom gillade jag …

I lördags, den 23 mars, blåste en frisk västanvind. Vi åkte till en skog för hitta lite lä att promenera i. En av de få skogar i vårt närområde som fortfarande får vara skog, om man säger så. Den ligger vid en sjö så här fick jag idén till min rubrik, ”Skog, vind och vatten”.

Här finns mossbelupna, fallna träd …

Här finns fortfarande känslan av sagovärld …

En drake vaktade sitt näste …

Vattnet var öppet nära land men längre ut låg isen fortfarande kvar …

Spännande motiv i isen …

… och rörelser i vattnet …

Här finns många stora myrstackar. Det här var en av de större …

En soffa blev ett med naturen …

Men än så länge ligger badstranden öde …

Söndagen, den 24 mars bjöd också på friska västvindar. Vi åkte till ”blåsippsstället” där det lyser blått om våren. Nu hade det varit för kyliga nätter men några små blå hittade jag, även om jag fick leta länge efter dom …

Den sista bilden i det här inlägget får visa det som är så typiskt för den här tiden på året, det tidiga vårljuset! Det där genomskinliga, lätta som tillåts att flöda ner genom trädens kronor och lysa upp marken, innan löven kommit och blockerar …

Det var allt för den här gången. Nu ska jag snart gå ut med Lucy och sedan blir det eftermiddagsbio.

En skön kommande vecka önskar jag er alla …

Det här inlägget postades i Allmänt, Trädgårdsmässor, Vår. Bokmärk permalänken.

27 kommentarer till Skog, vind och vatten …

 1. Eva skriver:

  Underbara bilder av underbara chillasyster! Så roligt att se dina bilder och läsa dina fina texter. Snart ses vi! ❤❤
  Kramar från storasyster

 2. Kristina Skoglund skriver:

  Fina bilder och texter. Tack önskar Kristina.

 3. Marika skriver:

  Hej Anita!
  Jag hade samma känsla på mässan, hittade inget riktmärke, så jag visste inte riktigt var jag var. Idé trädgårdarna var märkliga, inte riktigt som de brukar, men vi hade det bra ändå. Dina naturbilder är så fina. Blåsipporna eller en har slagit ut i min trädgård. Känns som att våren är här, men ändå går jag och väntar på en kommande snöstorm……men hoppas att det inte blir så.
  Ha det fint /Marika

  • Anita skriver:

   Hej Marika!
   Ja dom var lite blåfrusna, blåsipporna. Och nu har vi haft minusgrader ett par nätter och nordliga vindar så jag tror dom väntar ett tag till innan backarna lyser blå. Men jag förstår att du är glad över din blåsippa i trädgården. Jag har ungersk blåsippa men det är långt kvar tills den öppnar sina vackra blå ögon.
   Våren är nyckfull och man vet aldrig, snöstormen du väntar på kan komma, men vi hoppas att den inte gör det.

   Ha det fint du också!
   /Anita

 4. Märtha skriver:

  Hej! Jag fotade också miniträdgårdarna. De var roliga. Idéträdgårdarna har jag aldrig egentligen brytt mig om. Och tydligen har jag fortfarande gott lokalsinne, inga som helst problem med riktning eller annat. Endast lite problem i slutet när jag ännu ville köpa en bok och inte riktigt kom ihåg var bokhandeln var… Mest gillar jag området med de olika föreningarna. Det blir alltid glada skratt bland ”piondamerna” och chiliodlarna, som hojtar värrigare när de ser oss. Och pelargonfönstret, härliga människor. Och så står vi vid Blomqvists och pratar vårt modersmål, österbottnisk dialekt. Lyssnade också på tre intressanta föredrag, om årets POM-rosor (köpte två…) och om rosförökning, om hur bra trädgården är för hjärnan. Skall själv hålla om buskrosor på mässan i Helsingfors 6 april. På finska… Ha det gott – ni har mera vår än vi! Märtha

  • Anita skriver:

   Hej Märtha!
   Jag spanade (och lyssnade) efter dig på ”dina ställen” men utan framgång. Jag gör så när jag är på mässan att ser jag något jag vill ha så köper jag det direkt för jag vet att risken finns att jag aldrig hittar tillbaka igen. Och det fyller ju dessutom på med mer folk hela tiden.
   Spännande att du ska hålla föredrag om buskrosor på mässan i Helsingfors. Då får jag säga lycka till, men jag anar att det kommer att gå hur bra som helst.

   Ha det gott du också. Och de senaste dagarna har våren gjort lite halt, minusgrader och nordanvindar men som tur är ingen snö.
   /Anita

 5. Har inte varit på trädgårdsmässan sen jag flyttade från stan. Då var jag där varje dag mässan pågick – jag bodde nämligen exakt mittemot i Örby nere vi den stora ängen vid mässan (Huddingevägen emellan). Det är väl det enda jag kan sakna av storstan ibland, men vi har en trevlig trädgårdsmässa uppe i Visby 13 april. så åka till fastlandet för en trädgårdsmässa behövs inte…..
  KRAM/Susie

  • Anita skriver:

   Wow … tänk att du var på mässan varje dag. Rekordet för mig är 3 dagar men nu för tiden begränsar jag mig till 2 dagar. Och för mig handlar det mest om att träffa goda vänner. Den gången jag var där 3 dagar var den tredje dagen söndagen då dom sålde ut en massa växter. Jag minns att jag gjorde en del fynd, bland annat några väldigt ovanliga pelargoner.
   Låter härligt med trädgårdsmässan i Visby. Jag ser fram mot mässan varje år och det känns lite tomt när den är avklarad. Men du har ditt att se fram emot.

   Kram Anita

   • Det fanns 2 anledningar till att jag var där varje dag. Först och främst att jag bodde 10 min gångväg därifrån, sen att jag är med i Sv.Bonsaisällskapet som funktionär. Fast i ärlighetens namn ska jag erkänna att det var roligare under dom första åren på Sollentunamässan trots att det var en bit att åka då! Älvsjömässan var för stor och för opersonlig. Fast nu var det 10 år sen jag var där, så hur det är nu vet jag inte…..men det låter inte så bra!
    KRAM/Susie

 6. Marit skriver:

  Hej Anita,

  Så fint det var laget med de miniatyrhusene og hagene! Må være morsomt å lage sånne.
  Så vakre bilder av blåveisen! Det må være veldig tidlig bart hos deg i forhold til her. Her ligger det fortsatt mye snø.

  Ønskee deg en fortsatt fin uke!
  Klem, Marit

  • Anita skriver:

   Hej Marit!
   Ja miniatyrträdgårdarna var verkligen inspirerande. Jag fick faktiskt lust att bygga en egen i en pallkrage, att ha åtminstone över sommaren. Men, det blir troligen morötter eller något annat i den istället, jag har ju inte så mycket plats 🙂
   Jag blev verkligen glad när jag såg blåsipporna även om dom inte var så många och jag fick leta efter dom. I trädgården har jag fortfarande snö kvar men långt ifrån som hos dig.
   Jag hoppas att våren kommer till dig snart och att snön smälter!

   Önskar dig en fortsatt fin vecka!
   Kram Anita

 7. cathystankar skriver:

  Vilken fantastisk bild av supermånen:-). Jag har börjat byta till ny blogg för utrymmet för bilder var fullt på min ”gamla” blogg. Det har inte blivit så mycket skrivet i nya bloggen ännu. Hoppas få lite mer energi och inspiration till det nu när det börjat bli skönare väder.
  Ha en härlig kväll.
  Kram, Cathy

  • Anita skriver:

   Ja supermånen var häftig och det var bara ren tur att jag råkade titta ut genom fönstret när den var som maffigast. Din nya blogg följer jag nu 🙂

   Ha en fin vecka!
   Kram Anita

 8. Vilka roliga miniatyrträdgådar! Det riktigt kliar i fingrarna att göra något liknande. Fantastiskt fina bilder från skogen, riktig trollskogskänsla med mossa och rotvältor. Ha det gott/Gunilla

  • Anita skriver:

   Jag har alltid varit fascinerad av miniatyrlandskap typ modelljärnvägar o.d. så jag föll för de små trädgårdarna. Annars är den ”naturliga” storleken ute i skogen min favorit. Är så glad att det fortfarande i varje fall finns någon skog kvar att promenera i … som du säger, riktig trollskog dessutom.

   Ha det gott du också!
   /Anita

 9. Nina Hansson skriver:

  Åh de är så fina blåsippor a. Jätte fina bilder. Ha en fin vårdag kram från Nina

 10. Carina skriver:

  ..och jag fick en melodislinga att nynna på medan jag läser och njuter. Visst är vårens ljus både speciellt och på ett sätt svårfångat 🙂 Var i reservatet för två veckor sedan men ser att det är dags för ett återbesök nu. Fast det är så mycket med olika porträtt jag måste fota och fixa. Tänk om de kunde lägga alla workshopar november till februari.

  Miniträdgårdarna är en kul idé och ni är många som hittat och fångat dem. Jag är jättetråkig och går inte alls igång på idéen. Var det en skön känsla att gå därifrån utan några växtfynd eller tvärtom? Jag är lite ledsen numera för när jag besöker botan konstaterar jag oftare och oftare att vagnarna blivit mer mainstream och den där bubbliga fyndkänslan infinner sig sällan numera – tyvärr.

  Kram, Carina

  • Anita skriver:

   Just det, jag vet precis vilken melodislinga, det var den som inspirerade mig till rubriken. Nu har ytterligare några dagar gått och kanske har du varit på återbesök i reservatet. Du får ta lite porträtt på sipporna 🙂

   Jag gillade miniatyrträdgårdarna, förmodligen för att jag alltid varit fascinerad av dockskåp och landskap, typ modelljärnvägar, i miniatyr och kanske för att min trädgård ser ut som en pallkrage … fast lite större.

   När det gäller att handla på mässan så gör jag inte det längre. Lite fröer möjligen men i år blev det inte ens det. Så jag förstår din känsla. Men jag gillar ändå känslan att gå där, framför allt det där med att träffa goda vänner som jag ofta bara träffar en gång om året.

   Kram Anita

 11. Hej Anita!
  Om jag får välja mellan din vackra skog och mässan så är valet enkelt, jag väljer skogen. Många år sedan jag besökte mässan och jag saknar den inte.

  Dina blåsippsbilder är förstås helt outstanding, vad annars än när du håller i kameran. Jag gissar att det var magläge där framför sipporna. Jag bor i blåsippsland och borde ge mig ut och kolla om de vaknat här.
  Kram!

  • Anita skriver:

   Hej Gunilla!

   Ja valet är detsamma för mig, jag älskar skogen men gillar ändå mässan, fast mest då för att jag träffar goda vänner där som jag inte träffar annars.

   Jodå, rejält magläge får man räkna med för att komma i nivå med blåsipporna. Och nu för tiden är det inga problem sedan jag opererat meniskerna i båda knäna. Nu kan jag krypa på knä som vanligt igen. Med försiktighet dock så inte meniskerna pajar på nytt.

   Kram Anita

 12. Rosor och ruiner skriver:

  Vilka söta små miniträdgårdar! 😉
  Vilken härlig skog, nästan Ronja Rövardotter-skog över det!
  Ha det fint!
  GUnilla

  • Anita skriver:

   Ja miniträdgårdarna var fina men skogen är ännu finare. Och vist är det lite av Ronja Röverdotter-skog över den.

   Ha det fint du också!
   Anita

 13. Anni skriver:

  Vad kul att läsa att du också gillar Märklin! Om du visste hur många Märklinutställningar jag släpat med mina barn på under våra resor (den i Hamburg är helt fantastisk – jag har visat bilder från den i bloggen). Jag skulle själv gärna vilja ha ett helt alplandskap med tåg som tuffar runt, det lockar mig mer än miniatyrträdgårdar. Min storebror hade ett landskap på en skiva som gick att fälla ned över sängen och idag bygger och målar han specialtåg (det finns mycket pengar i plånböckerna hos Märklin-männen …).

  Din sagoskog gillar jag också, men det beror såklart på ditt sätt att med dina foton framkalla magin som inte alla människor annars ser. Det där ljuset! Underbara ljuset!

  Kram!

  • Anita skriver:

   Ja modelljärnvägar och framför allt då landskapen som är uppbyggda runt dem är något jag verkligen gillar och fascineras av. Så häftigt det låter med landskapet på en nedfällbar skiva. Och jag har nu varit inne och tittat på dina bilder från Hamburg, dit vill jag bara åka!
   Sagoskogen är verkligen en sagoskog, en sista spillra av skogarna häromkring känns det dessvärre som. Och ljuset älskar jag … brukar säga att det är min bästa vän 🙂

   Kram Anita

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s