Ny dator, reklamfri blogg och lite annat …

Hej i vårmånaden mars! Här kommer ett livstecken från den osynlige bloggaren …

De första stegen är avklarade, ny dator är inköpt och allt data, värt att spara, överflyttat från den gamla. Det visade sig att jag hade foton sedan 1999 då jag köpte ”min” första digitalkamera i julklapp till maken. Han provade att ta ett par bilder med den, sedan provade jag och resten är historia.

Jag kommer att beskriva lite vad jag gjort så här långt, mest för min egen del, då det här är min dagbok.

Steg 1 – Få igång den nya datorn – klart!
Att starta upp den nya datorn, koppla upp sig mot nätverket, lägga upp användarkonton, lösenord etc var snabbt fixat (det mesta var ju förberett i datorn). Nu hade jag en tom dator redo att fylla med data. Och så vansinnigt skönt med en dator som går snabbt och som jag framför allt kan surfa på. Jag har ju inte ens kunnat kolla min mail, kommentera på bloggar plus att jag inte ens kunnat öppna många bloggar. Men nu känns det som kontakten med omvärlden är återupptagen igen 🙂

Steg 2 – Kopiera data till den nya datorn – klart!
Planen var att använda en extern hårddisk där jag under alla år kopierat ner mina bilder och annat som extra backup. Men det behövdes inte för jag upptäckte att jag kunde koppla upp mig direkt mot hårddisken i den gamla datorn bara jag gav ”mig själv” rättigheter att göra det. Det gjorde att jag kunde sitta vid min nya dator och ta upp mapparna på min gamla dator och sedan kopiera över innehållet till min nya. Det tog lång tid (närmare 2 veckor) då det som sagt var bilder sedan 20 år bakåt men också mycket skräp som jag inte ville ha över. Jag började alltså med en ordentlig städning innan jag var redo att kopiera. Trots det blev det 694 gb så det tog sin tid. Men jag har gott om plats i min nya dator så jag behöver inte vara orolig över att det ska bli platsbrist.

Steg 3 – Reklamfri blogg – klart!
Min plan var att när jag fått igång min nya dator skulle jag också betala för att slippa reklamen på min blogg. Jag har ju inte märkt själv hur mycket reklam som funnits på min blogg (i och med att jag är inloggad på WordPress ser jag ingen reklam) men när jag tog upp min blogg utan att logga in fick jag en chock! Det var reklam överallt! Men nu är bloggen reklamfri! Känns verkligen jätteskönt.

Steg 4 – Nytt fotoprogram – ej klart!
Här har jag inte bestämt mig ännu hur jag ska göra. Jag har i gamla datorn en gammal version av Photoshop (CS5) som fungerar bra där men som inte fungerar i den nya. Nu kan man inte köpa Photoshop till en engångskostnad längre utan bara abonnera till ett fast pris per månad. Nackdelen är att det är dyrt men fördelen borde vara att alltid ha en aktuell programvara att jobba med. Ett annat alternativ är Affinity Photo som går att köpa till en engångskostnad och dessutom är billig. Men, då blir det att lära sig ett nytt program som dessutom bara finns på engelska. Så tills jag bestämt mig kör jag vidare med fotoredigeringen på min gamla. I och med att det är så smidigt att kopiera över datat så kommer jag att ladda in bilderna på min gamla, jobba med dom i fotoprogrammet och sedan lägga över dom i den nya. Visserligen är min gamla dator väldigt seg men ett tag kan jag köra på det sättet. Och ska jag vara riktigt ärlig så gör jag just nu inte mycket med mina bilder så egentligen behöver jag kanske inte så avancerat program. Men samtidigt så har jag planer på att börja fotografera mera så …

Ja, ja, fortsättning följer …

Steg 5 – Nytt nätverk – ej klart!
Vi behöver verkligen ett nytt nätverk som vi kan nå ifrån hela huset. Idag kan vi t.ex. inte titta på play-tjänster i TV-rummet och det går inte att nå nätverket i uterummet och vardagsrummet och knappt i köket. Vi planerar att ha ett s.k. mesh-nätverk (rekommenderas i villor som vår, med tjocka väggar och två våningar). Men orken räcker inte till just nu utan vi väntar ett tag till.

Och vad har då hänt för övrigt sedan mitt förra inlägg …

Den 4 mars …

Jag såg årets första duva. En väldigt dålig bild men det var den enda jag hann ta innan en skata kom och skrämde iväg duvan …

Samma dag fick vi besök av en ekorre som tyckte koltrastens äpplen var väldigt delikata …

Vädret har varit grått och trist till stor del men den 10 mars sken solen och vi var ute vid Taxinge och jag letade vårvinterfärger …

Isen hade inte så mycket färg men var dramatisk och spännande …

Vid Taxinge Näsby finns en del spännande små byggnader som renoverats. Ett är det så kallade ”Näverhuset” …

Och här går att läsa om Näverhuset och hur renoveringen gått till …

Ett annat hus är ”Ishuset” …

… och här går att läsa mer om det …

Och här syns en av slottets flygelbyggnader. Fast det var egentligen inte den jag fotograferade utan den enorma rhododendronbusken som lyser grön och fin i solen …

Och vad händer då hos mig …

Blyblommorna ser döda ut och det gör till min stora sorg även mitt stora fikonträd. Det började grönska för en dryg månad sedan men stannade sedan upp och igår såg jag att jorden verkade blöt och luktade illa, trots att jag, som vanligt, knappt vattnat alls under vintern. Märkligt. Clivian har inte en enda knopp, jo en som torkade bort. Nu återstå att se hur det gått med Ginkgon. Ännu syns inget livstecken men den brukar å andra sidan vara sen. Pelargonerna ser också halvdöda ut men några kanske tar sig om jag planterar om dom. Sämsta övervintringen i uterummet någonsin och jag vet inte varför.

Men kameliorna frodas och blommar för fullt! Det är ju skönt om något överlever. Här följer några bilder som jag tog den 10 mars

För övrigt så har jag bara sått chili och paprika. Dom är omskolade och ser ut att ta sig fint. Så småningom ska jag så tomater men det blir inte förrän i slutet av mars. Årets sättpotatis (Cherie som vanligt) är inköpt men ligger än så länge i svalen. Men snart ska jag lägga ut dom i ljuset i uterummet.

Det var väl allt just nu. Ska försöka komma igång med bloggandet igen så smått. Igår kväll, den 17 mars vid 19-tiden sjöng koltrasten så där fint som han gör under vår/försommarkvällarna. Kändes så härligt att lyssna till. Just nu, den 18 mars kl 12:30 vräker regnet ner och prognosen säger att det ska fortsätta hela dagen. Men det behövs för att fylla på grundvattennivåerna.

Nu återstår bara en sak. Att önska er alla en skön fortsättning på veckan!

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Camellia japonica, Kamelia. Bokmärk permalänken.

24 kommentarer till Ny dator, reklamfri blogg och lite annat …

 1. Underbara bilder – speciellt på korren och på kameliorna! 🙂 Ska alldeles strax ut i växthuset med en kamera och kolla om min har slagit ut nu. Det var massor med knopp på gång igår…..Den andra jag har blommar på hösten och dom två andra jag köpte har dött. En omgående när jag fick hem den och sen en i höstas – det var alldeles för varmt i växthuset.
  Sen kan jag rekommendera http://www.picmonkey.com som är ett gratis fotoprogram men ändå har en massa bra grejor. Och när det gäller reklam så har jag också betalt för att slippa det, men jag vet ju inte om det funkar – för jag har bara en dator!
  KRAM/Susie

  • Anita skriver:

   Tack Susie!
   Nu har du kanske hunnit kolla kamelian i växthuset. Hoppas den slagit ut, ser fram mot en bild.
   Ska kolla in fotoprogrammet du tipsat om. Än så länge harvar jag vidare med det gamla så behöver jag inte stressa med att välja ett nytt. Skulle ju helst fortsätta med PS då jag redan kan det (har kört det i 20 år).
   Jodå, din blogg är helt utan reklam så det har funkat.

   Nu är det dags för eftermiddagsfika. Har varit ute i ösregn med Lucy. Jag fick vira in henne i ett badlakan när jag kom in och gnugga henne torr. Hon gillar när jag gör det och så blir hon så sött rufsig.

   Ha det bra!
   Kram Anita

 2. Kristina skriver:

  Fina bilder speciellt Ekorren och äpplet, Kameliorna vackra blommar så fint. Kram och tack Kristina Skoglund

  • Anita skriver:

   Tack Kristina! Ja ekorren var så söt. Det var första gången på flera år som jag sett någon här. Och nu har jag sett den i flera dagar så den bor nog uppe i skogen.

   Ha det bra!
   Kram Anita

 3. Storasyster Eva skriver:

  Kära Chillasyster! Inte bara du har skaffat ny dator, så även storasyster. Min mycket gamla stationära dator har lagt av och nu har jag en Lenovo laptop. Jag fick den idag och har fixat till det mesta. Jag ska bara försöka få till utskrifter också, eftersom den här
  datorn är helt wifi-baserad. Jag har ju blivit sekreterare i PRO Centrala Tälje och behöver kunna båda skriva och skriva ut. Jag håller på och laddar ner ett Officepaket, ett sådant som inte dateras upp automatiskt varje år till en kostnad. Det här dateras upp, men kostnadsfritt. I alla fall ännu så länge. Kanske köper jag ett extra tangentbord liknande det jag hade till min fasta dator. Det är mera ergonomiskt att jobba med. Men det är ingen brådska.
  Vilka underbara bilder! Speciellt dem på ekorren!
  Vi ses i morgon!
  Krama Lucy från mig!

  • Anita skriver:

   Kära storasyster! Tänk vilken tur dom har som fått en så bra sekreterare i PRO Centrala Tälje. Spännande med din nya laptop men tråkigt att din gamla helt lagt av nu. Du får berätta mer imorgon. Sista körövningen innan konsert nästa vecka, jösses som tiden går.

   Lycka till med dator, skrivare, officeprogram och annat!

   Kram från Chillasyster och Lucy

 4. Sanda Cottage skriver:

  Vad skönt att du börjar få grejerna att fungera igen 🙂 Saknar din blogg helt enkelt!

  Vi ska till Nordiska Trädgårdar på fredag. Har du tänkt att åka dit i år? Hoppas det, hoppas fredag, hoppas vi ses ❤

  Kram

  • Anita skriver:

   Ja, jag är så glad att jag lyckats flytta över alla mina bilder men fortfarande återstår en hel del annat att lösa. Och det har varit tidsödande så frösådder och annat har blivit satta på vänt.

   På torsdag ska jag till mässan. Det har blivit tradition med fika och lunch tillsammans med trädgårdsresenärer som jag rest tillsammans med i många år. Och lite ska jag väl hinna se av själva mässan också 😉 Det blir den stora mässdagen för mig. På fredag ska jag nog också dit men bara en kort stund. Ska träffa en god vän och vi ska ha traditionellt ”långfika”. Åker nog hemåt igen senast vid 11:30 -tiden. Men har vi tur så kanske vi springer på varandra! Om jag ser något på torsdagen som jag inte orkar bära hem så kanske jag köper det på fredagen 🙂

   Kram Anita

 5. Marika skriver:

  Hej Anita!
  Härligt att få ordning på PC;n och fixat alla program. Dina bilder är fina, speciellt den lilla ekorren, min har inte visat sig, trots att jag lockar med nötter. Så vackra kamelior. Här är likadant väder, regn snöslask, och lite sol däremellan.
  Ha det fint /Marika

  • Anita skriver:

   Hej Marika!

   Ja det är skönt att vara igång igen men det har tagit sin tid. Dessvärre har jag ett problem och det är att jag inte kan kommentera hos dig. Men jag lyckades till slut få in en kommentar hos dig på en annan dator och jag har förklarat det där så du vet.

   Kameliorna slår ut mer och mer för var dag som går. Nu är det dags för dom rosa ”marsipanblommorna” att slå ut. Och idag skiner dessutom solen. Det ska bli skönt att gå ut på promenad med vår hund Lucy. Och på torsdag ska jag åka på mässan 🙂

   Ha det fint du också!
   /Anita

 6. Märtha skriver:

  Välkommen tillbaka, nu när du kan börja läsa andras bloggar, så kanske du märker att jag har utmanat dig! Men utmaningen är det ingen brådska med. Instämmer med övriga, ekorrbilderna är faktiskt fina! Jag fick annars från början rådet att betala lite för bloggen i stället för att acceptera reklam – och inte har jag störts av reklam i din blogg, precis. Det finns andra bloggar som är så nedlusade av reklam att en titt är tillräcklig. På torsdag gör jag Älvsjö-mässan osäker! Ha det gott!

  • Anita skriver:

   Tack så mycket! Oj då, har jag blivit utmanad. Så bra att det inte är någon brådska för nu har det mesta hamnat på vänt efter allt tidsödande jobb med nya datorn så just nu hinner jag nog inte anta någon utmaning.
   Du har nog inte sett reklamen i och med att du är inloggad på WordPress. Är man inloggad ser man ingen reklam även om vissa bloggar har reklam. Men andra, som inte har WordPress har nog störts av reklamen. Men nu är den borta och det känns så skönt!

   Jag gör också mässan osäker på torsdag. Men det blir fullt upp med lunch, fika och annat tillsammans med trädgårdsresenärer som jag gjort många resor med. Vi träffas bara en gång om året och det är väldigt trevligt. Men lite besök på själva mässan ska jag väl också försöka hinna med 🙂

   Ha en fortsatt skön vecka och ha det så trevligt på mässan!
   /Anita

 7. Marit skriver:

  Hej Anita!

  Så godt å høre fra deg! Gratulerer med ny data, og håper at du får tid til å blogge litt mer fremover 🙂
  Vakre bilder som alltid! Ekornet var veldig søt.
  Camelliablomstring hos deg er jo så vakker! Mine står for kjølig i forhold til dine for de blomstrer senere.

  Ønsker deg en fortsatt fin uke!

  Klem, Marit

  • Anita skriver:

   Tack Marit! Jo nu ska jag försöka få iväg ett blogginlägg då och då. Men, mycket har fått stå på vänt i och med det tidsödande datorbytet (allt är ju dessutom inte klart) så det blir nog fortfarande lite glest mellan inläggen.
   Kameliorna blommar mer och mer för var dag som går. Och nu är dom rosa på gång också. Det blir nog en hel del kameliabilder i kommande inlägg 🙂

   Ha en fortsatt skön vecka du också!

   Kram Anita

 8. Åsa S skriver:

  Käraste Anita,
  Så härligt att du är tillbaka i bloggande och delar med dig av dina tankar och vackra bilder. Kan inte annan än instämma med övriga, ekorren är helt underbar! Koltrasten hörde vi mycket på Teneriffa, men först ikväll, på väg till kören, hörde jag den här hemma! Så härligt, snart är det verkligen vår.
  Lycka till med dina chili- och paprikaplantor.
  Kram
  Lillsyrran

  • Anita skriver:

   Tack käraste Åsa,
   Ekorren var fin där den satt och åt av äpplet. Tur jag hade kameran i närheten.
   Jag hörde också koltrasten (för andra gången) igår när jag var på väg till kören. Det kändes verkligen härligt. Och nästa vecka har vi konsert! Känns också lite som ett vårtecken även om det inte är vårkonsert utan ”körens favoriter”.
   Ha nu en härlig kryssning och hälsa alla från mig!
   Kram Anita

 9. Kristinas oas skriver:

  Så skönt att ha dig tillbaka, grattis till nya datorn! 🙂
  Hoppas det löser sig med fotoprogrammet också, har själv ett gammalt. Använder det mest för att minska fotona i storlek och göra beskärning ibland.
  Dina foton på den lille ekorren är ju för söta! Det ser ut som den säger ”min, bara min” om äpplet. 🙂
  Kram Kristina

  • Anita skriver:

   Tack Kristina 🙂
   Det löser sig säkert med fotoprogrammet och jag behöver inte stressa, jag kan ju använda det gamla i och med att det är så lätt att kopiera över de redigerade bilderna från gamla datorn till den nya.
   Och ekorren var så söt. Han tittade lite misstänksamt på mig först men sedan brydde han sig inte utan bara smaskade på äpplet. Är så glad att vi har ekorrar igen. Dom har varit borta i rätt många år. Maten räcker till både dom och fåglarna 🙂

   Kram Anita

 10. Anni skriver:

  Underbara lilla ekorre ❤
  Vad gäller reklam så har jag aldrig sett någon hos dig eftersom jag har Adblock installerad. Slipper al reklam även på sidor som Facebook, det är väldigt skönt!
  Kram igen.

  • Anita skriver:

   Javisst är ekorren söt.
   Oj, det visste inte jag, att det gick att blockera reklamen. Jag blev chockad när jag insåg hur mycket reklam som fanns på min blogg men då känns det ju skönt att du sluppit den. Och nu behöver inte ens Adblock jobba för att ta bort den 🙂

   Kram Anita

 11. Carina skriver:

  Grattis till allt dy bockat av på listan. Det är klokt att ta ett strategiskt grepp när man ändå byter. I samband med att jag hade datastrul så hjälpte supporten för mitt virusprogram mig att lägga upp en liten app som visar en räknare för hur mycket reklam en sida innehåller. Det är helt galet 50 olika typer av annonser lätt….

  Tror det är rea, 20% på Affinity nu. Och det känns som jag skrivit det men om inte så har Moderskeppet bra kurser. Å andra sidan är prenumerationspriset för photoshop+lightroom billigt om man tänker på hur de underhålls. Att teckna bara PS är ingen bra idé har för mig det blir dyrare 🙂

  Den rent vita kamelian var väldigt söt veet du vad den heter?

  KRam, Carina

  • Anita skriver:

   Ja det där med reklam blir mer och mer irriterande och att det kan vara 50 olika typer av annonser förvånar mig inte längre.

   Jodå, du har skrivit om Moderskeppet och jag ska gå med där så fort jag köpt nytt fotoprogram. Även om jag kört Photoshop i många år så har jag bara utnyttjat en liten del och har mycket kvar att lära, nu när jag tänker satsa mer på fotograferingen. Det lutar nog ändå åt PS+LR, det är det billigaste alternativet och så vet jag att jag har en aktuell programvara hela tiden. Som det varit nu har jag inte kunnat uppgradera min gamla dator då dom slutat (sedan ett antal år tillbaka) att underhålla PS CS5. Såg också att PS + LR var billigare än att bara teckna PS. Har aldrig använt LR men det finns ju, som sagt, väldigt bra kurser i allt hos Moderskeppet.

   Den vita kamelian heter ‘Nobilissima’.

   Kram Anita

 12. Pingback: Årskrönika 2019 | Anitas blogg … De fyra blomsterhaven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s