Höst med allt vad det innebär …

Inatt kröp temperaturen ner till 1,5 plusgrader. Fikon, citrus och kamelia fick fiberväv som skydd igår kväll. Men frosten slog alltså inte till även om det var nära. Idag blåser kalla vindar från norr. Det är bara att konstatera, det är höst med allt vad det innebär …

Höst innebär skörd. I år har ju skördarna varit väldigt rikliga av både äpplen, tomater, chili och paprika. En del av chilin torkar jag i ugn. På bilden ses ‘Fish pepper’ till vänster och ‘Long red Cayenne’ till höger, redo att inta ugnen som jag har på varmluft och 90 grader …

Den torkade chilin förvarar jag mörkt i glasburkar. ‘Fish pepper’ använder jag mycket till fisk (den har fått sitt namn just för att den passar så bra till fiskrätter) medan ‘Long red Cayenne’ får malas till pulver med jämna mellanrum. Inte allt på en gång, då finns risken att den klumpar sig …

Min absoluta ostfavorit har jag skrivit om i tidigare inlägg. Den heter ‘Jamaican Bell’. Den har mognat tidigt år och jag har säkert redan 50 ostfyllda i frysen. Dom är vackra där dom mognar i uterummet en efter en …

Jag skördar kontinuerligt, fyller dom med ost och lägger i frysen …

Och äpplena ramlar i drivor nu i de hårda höstvindarna. Dessvärre är dom flesta inte riktigt mogna ännu. Men dom som mognat hyfsat och är fina och oskadade tar jag in …

… och lindar in i papper och lägger i matkällaren. Den här sorten (okänd tyvärr) lämpar sig egentligen inte för lagring men någon månad brukar fungera …

Jalapeño har jag massor i år. Jag hackar, styckfryser och lägger det frysta hacket i fryslådor. En del skär jag i ringar som jag använder till hamburgare under vintern. Lägger ca 5-8 (beroende på styrka) ringar på ett hamburgerbröd och sedan på med själva hamburgaren plus lite valfri topping …

Då frosten kryper närmare har det blivit dags att skörda de sista tomaterna. Vintertomaterna ‘Ponderosa’ skördade jag här om dagen …

Dom är långt ifrån mogna ännu och kommer att ätas i vinter. Ska bli jättespännande att se hur dom smakar och hur dom går att lagra. Det känns att skalet är kraftigt. Dom känns gedigna på något sätt. Inte för små heller, dubbelt så stora som en vanlig körsbärstomat. Nu hänger dom som vackra prydnader i vardagsrumsfönstret …

I köksfönstret ställde jag upp lattemuggarna (med kryddor) och den lilla skålen på fot (med tomater) som jag köpte i somras i Mariefred. Dom ska inte stå så här på rad, det här var bara för dokumentation …

För övrigt så är ytterligare ett fikon på gång att mogna …

Några macrobilder från trädgården får avsluta detta höstinlägg …

… i skuggorna gömmer sig en blå höstaster …

… långt inne i rhododendronsnåret hittade jag en blå klematis. Vilken sort det är har jag inte koll på. Planterade flera olika blå bredvid varandra för många år sedan …

… på min doftbänk har hösten börjat samla sina nedfallna prydnader …

Ett ensamt nypon njuter i solens strålar …

… rönnspireans blomma lyser vit …

… en misslyckad bild på en näva fick bli en abstrakt komposition …

… och rosorna fortsätter att blomma. ‘William Morris’ har knoppar på gång …

… som så småningom kommer att öppna sig och bli så här vackra …

… i uterummet kommer det att blomma länge till, säkert fram till jul, bland annat blommar fuchsiorna …

Det här inlägget tänkte jag att det passade in på temat i TrädgårdsFägring för vecka 39 som är ”Höstbestyr”. Lite annat höstmys blev det den 23 september då jag besökte den här trädgården …

Sanda Cottage hade alltså öppen höstträdgård. Ett mycket trevligt initiativ. Jag var bara där en liten stund men hann ändå ta några bilder. Men dom kommer i ett senare inlägg i veckan.

Nu återstår bara att önska er alla en skön kommande vecka.

Annonser
Det här inlägget postades i Cayenne, Chili, Höst, Skördetider, Tomater. Bokmärk permalänken.

23 kommentarer till Höst med allt vad det innebär …

  1. Marit skriver:

    Hej Anita!
    Så mye fint du lager av mat. Det er utrolig hvor vakre disse chiliene er. De ser ut som små klokker 🙂

    Dine bilder er så vakre og stemningsfulle. Nydelige roser du fortsatt har. Her er det blitt veldig høstlig, og i natt blir det frost her.

    Ønsker deg en fin uke!
    Klem, Marit

    • Anita skriver:

      Tack Marit! Ja, Jamaican Bell är vackra och även goda då dom inte är så starka. Jag är glad över rosorna och undrar hur länge dom kommer att blomma. Det är många knoppar på gång på flera av dom. Vi har haft nära till frost men det har klarat sig. Idag är det regnigt och blåsigt. Inte trevligt alls.

      Önskar dig en fortsatt fin vecka!
      Kram Anita

  2. karsten F skriver:

    Hej Anita

    Ja hösten är här – det lär bli nattfrost i stora dela av norden denna vecka, -5 nu i natt… vi får se!

    Super bilder!

    Ha en trevlig ny vecka

    • Anita skriver:

      Hej Karsten och tack!

      Vi klarade oss från nattfrost vilket var tur för jag hade mina växter kvar på altanen. Men den första frostnatten rycker allt närmare.

      Ha en fortsatt fin vecka!
      /Anita

  3. Inger skriver:

    Du kan verkligen konsten att ta hand om en skörd, ja flera skördar är det ju. Föredömligt.
    Fikonbilden fastnade jag för, så fin.
    Kram

    • Anita skriver:

      Ja skördarna är ovanligt stora i år så jag gör mitt bästa. Fikonet hoppas jag har klarat de senaste låga temperaturerna och hårda vindarna. Ska gå ut och titta lite senare idag.

      Kram Anita

  4. Charlotta skriver:

    Det är härligt att skörda och njuta även av den senare delen av trädgårdssäsongen.
    Önskar dig en skön höstvecka!

  5. Marika skriver:

    Hej Anita!
    Härligt att fylla förråden med sommarens skördar. Dina ostgömmor ser riktigt läckra ut. Jag har tömt växthuset, nu står det bara några paprikor kvar, utanför har jag några tomatplantor, får nog plocka in tomaterna. Du har mycket fint som blommar fortfarande, och alldeles underbara bilder.
    Ha det fint i höstsolen. /Marika

    • Anita skriver:

      Hej Marika och tack!
      Ja det är en härlig tid nu. Älskar skördetiden. Fyllda Jamaican Bell har blivit en av de stora favoriterna. Härligt att plocka fram när det är vinter ute och gratinera i ugnen. Har också några tomater kvar ute. Dom är så pass gröna så jag tvivlar på att dom kommer att mogna. Men jag får väl försöka att ta in dom.

      Ha en fortsatt fin höstvecka!
      /Anita

  6. Åsa S skriver:

    Hej Anita,
    Vilka härliga bilder, och tack för tipset för att torka chilin. Vi torkade på 50 grader, det tog lång tid. Trodde inte att vi vågade höja temperaturen.
    Bilden på nävan tycker jag är helt underbar, vilken spännande komposition!
    Vi ses förhoppningsvis ikväll.
    Kram
    Åsa

    • Anita skriver:

      Jag jag körde också på låg temperatur förut men har prövat mig fram till högre. Man blir ju så otålig när dom aldrig blir klara. Kul att du gillade bilden på nävan som av misstag blev en abstrakt komposition.

      Krya på dig från förkylningen!
      Kram Anita

  7. Kristinas oas skriver:

    Härligt att det blev så mycket skörd av både det ena och andra. Äpplena ser så röda och goda ut. 🙂
    Mycket höstbestyr blir det och de dagar solen skiner är bra mycket trevligare.
    Önskar dig en fin vecka!
    Kram Kristina

    • Anita skriver:

      Ja i år har det varit rekordskördar. Äpplena är jättegoda men tyvärr svåra att lagra. Och dom mognar egentligen inte förrän en bit in i oktober. Det värsta är att de hårda vindarna gör att dom dråsar i backen. Men jag har så många så jag får en rejäl skörd ändå.

      Önskar dig också en fortsatt fin vecka!

      Kram Anita

  8. Carina skriver:

    Mmm härliga skördebilder 🙂 Tack för tipset – jag försökte torka chili på ca 60 grader. En paprikasort ‘Ference Tender’ som ska ge mycket bra paprikapulver.

    Höstöppen trädgård tyckte jag var superinitiativ. Vi fokuserar ju alltid på vår och försommar annars.

    Kram, Carina

    • Anita skriver:

      Tack Carina 🙂 Paprikapulver har jag prövat och märkt att det tar mycket längre tid att få dom torra, dom har ju oftare tjockare fruktväggar. Men det blir gott. Förra året blandade jag paprikapulver med lite chilipulver, blev väldigt gott. Kul att testa olika egna varianter.

      Höstöppen trädgård var verkligen ett trevligt initiativ. Höstträdgårdarna är ju ofta härligt mustiga i färg och form. Det kommer ett inlägg lite senare i veckan.

      Kram Anita

  9. Sanda Cottage skriver:

    Men vad man kan göra med chili. Jag tror att vi verkligen måste skärpa till oss! Har försökt att torka chilin i svamptorken och i ugnen i 50 grader! men inget händer ju så nu blir det TheAnitaWay i helgen!
    Det var verkligen superkul att du kom förbi och jag hade ju velat att du stannade länge, länge och det bara var vi 🙂 Så vi kunde prata trädgård i flera timmar. Men det får bli en annan gång.
    Ska bli spännande att se hur du fångat vår höstträdgård på bild.

    Kram

    • Anita skriver:

      Ja testa med varmluft och högre temperatur. Körde själv 50 grader i början men blev galen på att det aldrig blev klart.
      Det var verkligen jättekul att besöka er i söndags. En energikick för mig som fått ställa in allt den här sommaren. Tänk vad bara en halvtimme kan göra 🙂 Och strosa i er trädgård och prata i timmar ser jag fram emot. Det måste bli av nästa sommar. Det får vi se till.
      Snart kommer mitt inlägg från i söndags. Det blev vääääldigt många bilder 🙂

      Kram
      Anita

  10. Merja skriver:

    Jag har odlat chili Jamaican Bell för första gången i år. Riktigt snygga! Kul att läsa om ditt tips med att fylla dem med ost och gratinera sedan! Vilken ost använder du?.
    Trevlig helg!

    • Anita skriver:

      Hej Merja! Din kommentar hade blockats av någon anledning men nu är det åtgärdat. Beträffande hur jag gör med Jamaican Bell har jag svarat hos dig.

      Ha en fortsatt skön vecka!
      /Anita

  11. Anni skriver:

    Jag tror att du har Cox Pomona! Plockmoget nu, men inte riktigt ätmoget än? Super till både paj och mos. Kika på bilden i min EFIT – eller googla. Jag har två träd som var fyllda med vackra röda äpplen i år.
    Tror jag ska prova dina Jamaican Bell nästa år, det ser så gott ut med ostfyllningen. Och fikonet får det att vattnas i munnen på mig.

    En helt annan sak, jag skulle gärna vilja ha några ”måste”-tips om Dublin. Har en resa på gång dit och vet att du kan stan. Kram ❤

    • Anita skriver:

      Anni, jag undrar om du inte löst mysteriet. Nu har jag tittat på dina bilder, jag har googlat, jag har läst på olika plantskolor och beskrivningen stämmer precis. Mina äpplen och dina äpplen är ju väldigt lika.
      Jamaican Bell måste du bara prova. Ger massor av skörd är har en fruktig god smak och är inte allför stark (även om vissa kan vara starka). Och … är lätta att fylla med ost!

      När det gäller Dublin så … hm … kan stan vet jag inte direkt. Men några saker jag kommer att tänka på direkt är:

      Howth som är en liten fiskeby och som man når lätt med tåg var en upplevelse och något jag verkligen vill rekommendera. Trinity College har en jättefin park och så har vi ju naturligtvis Botaniska trädgården där framför allt växthusen är något alldeles extra. Och så är det ju alla musikställen. Det är bara att vandra mellan pubarna och vara med och sjunga och skråla. Temple Bar-området har musik överallt men det är också mycket folk. Det ska finnas en berömd musikpub (inte i Temple Bar) men den vet jag inte vad den heter och den hann vi inte med. Men alla är så hjälpsamma och vänliga i Dublin så det är bara att fråga. Hotellpersonalen ställer alltid upp. Och just det, ett besök på Guinness förstås. Man tar sig lätt mellan olika platser med Hop-on-hop-off-bussarna. Ska se om jag kommer på något mer, då återkommer jag.

      Kram Anita

      • Anni skriver:

        Toppen! Jag tyckte väl att äpplet såg ut som mitt!

        Howth och en vandring längs kusten är inplanerat, hoppas bara på en dag med bra väder 🙂 Guinness älskar jag, men vi har besökt så många bryggerier och whiskydestillerier så jag tror att vi skippar sådana besök – om det inte regnar en dag och vi behöver skydd! Ska kolla upp åldersgränser på pubar, trist om sonen inte får komma in. I England vet man aldrig när han är välkommen eller inte, även om man kommer för att äta.
        Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s