Tomattankar ….

Först vill jag börja med att tacka för alla fina kommentarer och mail efter mitt förra inlägg. Det värmde i hjärtat. Jag mår bättre för var dag som går. Har ätit drygt hälften av antibiotikakuren och hoppas och tror att den ska ta bort alla otäcka Borreliabakterier. Fortfarande är tröttheten det som är värst men också den blir bättre för var dag som går. Har ingen värk alls längre förutom i nacken. Men det kan å andra sidan bero på att det blivit väldigt mycket stillasittande de senaste veckorna. Nog om det, nu ska jag prata tomater …

Jag har odlat tomater i många år och har samma antal plantor varje år. Skörden brukar variera och jag minns att år 2013 hade jag ett rekordår. Men det rekordet har slagits med råge i år. Vilket tomatår! Jag skördar och har nu tomater överallt. I skålar, på fat, i fönstren …

På kul så odlade jag i år körsbärstomater i olika färg, röd, gul, grön och svartröd. Kul med dom olika färgerna i sallader men dom röda (Maskotka och F1 ‘Swet’n Neat Cherrie Kisses’) är ändå dom jag tyckt smakat bäst, då främst ‘Maskotka’ som jag odlat i många år …

Jag har också, för första gången, prövat att odla det som brukar kallas för vintertomater. På fatet syns två av sorterna, ‘Principe Borghese’ (den röda) och ‘Vesuvio Giallo’ …

Dom här två sorterna mognade väldigt tidigt, redan i juli och har legat på fatet sedan dess. Det är en liten test att se hur länge dom klarar sig. Dom är fortfarande som färska så dom verkar väldigt hållbara. Och naturligtvis har jag också ätit av dom och använt dom i matlagningen. Tycker dom är goda, i synnerhet ‘Vesuvio Giallo’. Men, jag hade velat att dom skulle mognat lite senare för att kunna ha dom till vintern …

… och då kommer vi till nästa vintertomat, ‘Ponderosa'(bilderna är tagna idag) …

Det här är perfekt. Precis vad jag var ute efter. En tomat som ska vara hållbar och som mognar sent. Massor med klasar att ta in och hänga i fönstren inomhus för att eftermogna. På fröpåsen som jag köpt från Gourmetgarage kan man läsa följande:

”Sen s.k. ”da serbo” tomatsort typisk för Apuliens tomatkultur. Frukterna är runda och släta och färgen är orangeröd. Denna är perfekt att konservera för vinterns behov och hängas upp i en stor klase”

Det ska bli väldigt spännande att följa denna tomat. Om resultatet blir bra kommer jag att satsa på fler plantor nästa år. Men de andra två kommer jag nog inte att satsa på. De första som mognade blev väldigt fina men på slutet har dom haft en tendens att spricka, redan i omoget stadium.

Pistillröta

I år har jag läst på bloggar och andra ställen att det varit ett riktigt ”pistillröteår” på grund av värmen. När jag började odla tomater hade jag väldiga problem med pistillröta på mina stora pastatomater. Det var så trist när det kom fina tomater och så såg dom ut så här …

Jag var nära att ge upp tills jag började googla och hittade diverse knep för att komma tillrätta med problemet. Jag har prövat mig fram och har nu aldrig några problem. I år slarvade jag med en planta och då dök det naturligtvis upp pistillröta. Har nog fått kasta 7 – 8 tomater i år. Men å andra sidan har jag ju 100-tals så det har knappt märkts. Tänkte dela med mig av det jag gör här. Jag är ju absolut ingen expert men fungerar det för mig kan det ju kanske fungera även för er andra.

Pistillröta beror på kalciumbrist. Ju större tomater, ju större risk att få pistillröta. Körsbärstomater har jag aldrig fått röta på. Så här gör jag:

1. Plantera inte för tätt … Jag har stora fyrkantiga krukor som rymmer 40 l jord. Jag har två plantor i varje kruka och det fungerar bra.

2. Undvik för höga temperaturer … Ofta inget problem för mig som odlar mina utomhus. I år har ju varit ett undantag dock.

3. Försök att alltid hålla jorden fuktig för att plantan ska kunna ta upp kalciumet i jorden … Brukar heller inte vara något problem för mig som odlar utomhus. Men i år har det ibland inte räckt med vattning ens en gång per dag så jag kan tänka mig att i växthus har det blivit väldigt svårt att hålla en jämn fuktighet i jorden.

4. Försök att hålla luftigt mellan plantorna … Tomater har ju en tendens att bli väldigt frodiga. Jag brukar tidigt börja att blada ur för att plantorna ska stå luftigt.

5. Det viktigaste av allt! När första blomklasen visar sig, ta bort alla blad nedanför klasen … Från början var det här det enda jag gjorde och det hjälpte väldigt bra. Så fort jag ser de första blommorna tar jag bort alla blad nedanför ”blomklasen”. Det ska hjälpa kalciumet att inte stanna i de nedre bladen utan ”vandra vidare” uppåt och tas upp av blad såväl blommor/frukt. Det här missade jag på en av mina plantor i år och det är på den jag fått pistillröta. Så jag kan nog säga att det här, plus jämn vattning är det som hjälpt mig mest.

Som sagt, jag är ingen expert. Jag har läst och prövat mig fram men det har fungerat för mig. Om någon av er har några mer tips hur ni undviker pistillröta så skriv gärna det i en kommentar. Och om ni har några tips för att inte tomaterna ska spricka så här på hösten så tar jag gärna emot dom.

Och naturligtvis länkar jag till vår gemensamma samlingsplats …

En fortsatt skön helg till er alla!

Detta inlägg publicerades i Skördetider, Tomater. Bokmärk permalänken.

37 kommentarer till Tomattankar ….

 1. Jättetrevligt och upplysande inlägg. Förra året fick jag massor av ruttnande tomater så i år har jag hoppat tomatodling. Men blir riktigt sugen när jag ser dina fina tomater. Usch så jobbigt du haft det med borrelia, men skönt att du bara blir bättre och bättre. Tack för hälsningen på mailen! Bra initiativ med Trädgårdsfägring. Trevligt att få vara med i gruppen.

  • Anita skriver:

   Tack Ingmarie 🙂 Det låter som du fick som jag fick i början när jag odlade tomater, många med pistillröta. Var också nära att ge upp men ville inte då jag kokar soppor, gör tomatsås till pizza och annat och har i frysen att ta fram under vintern. I år kommer jag verkligen att få fullt i frysen till min stora glädje 🙂
   Och … det är jätteroligt att du vill vara med och administrera TrädgårdsFärgirin. Du är såå välkommen!

   Ha en fin vecka!
   /Anita

 2. Kristinas oas skriver:

  Så skönt att du känner att det blir bättre för varje dag.
  Jag har haft pistillröta på mina tomater vid något enda tillfälle och när jag läser vad du gjort för att undvika det förstår jag varför. Bra med tips!
  Önskar dig en fortsatt fin helg!
  Kram Kristina

  • Anita skriver:

   Tack Kristina!
   Pistillröta drabbar ju stora tomater och det odlar jag många då jag gör mycket soppa, pizzasås mm att ha i frysen under vintern. Och jag tänkte det var bra att dela med mig av mina erfarenheter. Var ju nära att ge upp men är glad att jag inte gjorde det.

   Önskar dig en fortsatt fin vecka. Såg att du varit i helgen och köpt växter. Ska titta in till dig senare och se vilka 🙂

   Kram Anita

 3. Marit skriver:

  Hej Anita!

  Så godt å lese at det går bedre med deg! Det tar nok lang tid, men så lenge det går fremover er det bra. Du er så dyktig til å dyrke tomater! I år har det jo vært et unikt år angående temperaturen ute.

  Håper at du snart blir helt frisk. Ønsker deg en god søndag!
  Klem, Marit

  • Anita skriver:

   Tack Marit, ja det blir bättre för var dag som går. Men ännu har jag inte ork att vara i trädgården och jobba. Men jag hoppas på en lång skön höst.
   Ja i år har det varit ett riktigt tomatår. Härligt för mig som gillar att fylla frysen med soppor, pizzasås och annat till vintern.

   Önskar dig en skön kommande vecka!

   Kram Anita

 4. Villroses hage skriver:

  Ja, hvilket tomatår! Plukker og plukker… Jeg har 30 ulike sorter, bare én av hver, og halvparten i drivhus. Har endelig i år vært flink til å plukke blader, og det hjalp! Takk for flere gode råd.
  Er så moro med ulike farger, fasonger og smaker. Jeg henger alltid inn i kjøkkenvinduet de grønne klasene når kulden kommer, og mange modner og holder helt til jul.
  Fortsatt god bedring!

  • Anita skriver:

   Tack så mycket!
   Det låter verkligen härligt med 30 olika sorter. I år har vi verkligen kunnat bada i tomater 🙂 Roligt att höra dina erfarenheter. Ser att du också bladar ur och att det hjälper. Det ska bli väldigt spännande att ta in ‘Ponderosa’ som ska vara idealisk att lagra. Jag kommer att återkomma med en rapport senare i vinter om hur det har gått. Om den har mognat, hur den smakar etc.

   Ha en fortsatt skön vecka!
   /Anita

 5. Carina skriver:

  Bra tips! Både på tomatsorter och pistillröta. Mina tomater har torkat ut en del och en sort har fått röta. Men jag har ändå tagit till vara och skurit bort. När jag sen ändå kör in de i ugnen och gör en röra så fungerar det bra. Ponderosa ska jag definitivt skriva upp. Upplever också att Principe egentligen är lite för tidig för att bli en bra vintertomat. Men jag har fått mängder av min favorit ‘Green Grape’. Så nu ska jag lära mig att göra egna frön. För de jag köpte och senare fick som kompensation gror f-baskat dåligt.

  Bra att du stadigt blir bättre men var rädd om nacken 🙂 Kram, Carina

  • Anita skriver:

   Tack Carina!
   Bra att du skriver om att du tar tillvara även dom med pistillröta. Det gör jag också när jag gör röror. Skär bort det ruttna och använder det andra. Fast i år har jag så stor skörd så då har jag faktiskt slängt dom.
   Jag kommer att återkomma med en rapport senare i vinter om ‘Ponderosa’, hur den smakar innan lagring, hur den går att lagra, hur den smakar efter lång lagring. Kul att testa. Kul att höra att du fått bra skörd av din favorittomat.

   Ha en fortsatt skön vecka! Jag lovar att vara rädd om nacken!

   Kram Anita

 6. Spændende tomatudvalg 🙂 🙂 – og sikken flot høst 😉
  Måske skal vi to bytte lidt tomatfrø ??? her i løbet af efteråret 😉

   • Anita skriver:

    Hej Tim!
    Ja i år har det varit ett riktigt tomatår. Fast jag har inte kommit så långt att jag prövat med att ta fröer. Det får nog bli ett annat år. Jag har dessutom en hel del F1-tomater och dom går ju inte att ta frö ifrån. Dessutom antar jag att man måste isolera plantorna från varandra, annars blandar dom sig väl med varandra? Som du hör är jag total novis 🙂

    Ha en fortsatt fin vecka!
    /Anita

 7. Märtha skriver:

  Hej på dej! Här finns tomater så det står härliga till. Pistillröta är inget problem, kommer den så kommer den. Vi har ”fullt” i växthusen, men automatbevattningen (blumat) gör troligen att pistillrötan inte angriper. Försöker ta till vara, kokar lite ketchup, min djävulssylt (finns sådan i Sverige?) verkar ha blivit en succé, och dessutom mixar jag och sätter i små påsar för såser och grytor längre fram. Har aldrig gillat ”eftermognade” tomater, tycker de blir sega och smaklösa. När säsongen är slut så är den. Vi har ju 62 sorter i år, och plantornas antal går inte att överblicka… ‘Green Kiwi’ är en favorit. Grön, söt och gooo… Lyckligt tillfrisknande!

  • Anita skriver:

   Hej på dig Märtha och tack!
   Hoppsan, 62 sorter! Det var inte illa. Då förstår jag att en och annan med pistillröta inte gör så mycket. Och automatbevattningen gör nog susen, just jämn bevattning är viktigt.
   Djävulssylt har jag aldrig hört talas om. Det låter som det ingår chili i den eller … ? Jag gör också soppor, pizzasås och annat som jag fyller frysen med. Det är det jag har mina stora tomater till. Jag kan hålla med om att dom man eftermognar inte alls blir som de man kan plocka direkt från kvisten. Men jag har hört att ‘Ponderosa’ ska vara bra att lagra och faktiskt inte smaka så dumt heller. Tycker det är väldigt kul att prova. Skulle ju vara häftigt att äta tomater som jag odlat på sommaren i januari. Dom man köper i affären under vintern smakar ju i princip ingenting. Men jag återkommer med en rapport om var jag kommer att tycka om dom.

   Ha en skön vecka!
   /Anita

 8. Lena i Wales skriver:

  Vad skönt att du känner dig bättre. Förstår att du haft en tuff tid.
  Vilken färgglädje med dina tomater. Underbara foton.
  Har inte hört talas om patillröta.
  Önskar dej en god fortsättning och gott tillfrisknande!

  • Anita skriver:

   Tack Lena! Ja det går åt rätt håll men det tar sin tid.

   Ja tomater kan ha vilken färg som helst verkar det som 🙂 Jag är glad över årets stora skörd då jag gillar att göra soppor och såser och fylla frysen med till vinterns behov.

   Ha en fin vecka!
   /Anita

 9. Hoppas verkligen att du är frisk från borrelian nu! Förra året fick jag en stor ring, alltså drog jag iväg till VC direkt och fick antibiotika så jag hann aldrig känna av något. 🙂
  I år har jag – hitintills – klarat mig. Men man är kanske lite extra utsatt när man har hund. Och på tal om det, hur går det för din lilla stackare!? 😦
  I åt har jag varken haft chili (som fick så mycket löss i mitt växthus) eller tomater, vilket grämer mig eftersom jag älskar tomater av alla former – var dom är fasta. Det enda jag har haft i matväg är mina två vinddruvsstockar samt 2 lime. Dom senare har dock inte fått några frukter – ännu. Den gamla stora har en grupp med blommor och små små frukter just nu. Men jag har kvar sen förra året, så det gör inte så mycket! 🙂
  KRAM/Susie

  • Anita skriver:

   Nja, frisk är jag inte. Det är segt. Framför allt tröttheten. Men den hemska värken är borta och jag är inte längre öm i huden. Att vara ute i trädgården och jobba fungerar inte ännu. Men jag hoppas att jag ska vara frisk om några veckor. Läkaren sa att tröttheten kan hålla i sig. Får man bara ringen så är det inga problem. Då har man inte hunnit få några andra symptom. Men jag fick inte ringen den här gången. Och då jag alltid trodde man måste få det så fattade jag inte att det kunde vara Borrelia. Men som tur var gjorde doktorn det.

   Vår hund Lucy mår bättre och bättre för varje dag som går. Hon tror själv att hon är helt frisk. Här om dagen hoppade hon upp i soffan i uterummet innan vi hann reagera. Och där låg hon och såg hur belåten ut som helst. Och som tur var verkar hon inte ha tagit skada. Men hon är svag i bakdelen och bakbenen och måste ha massage och träning varje dag. Och imorgon blir det ”vattentramp”. Så småningom ska hon få börja med balansplatta. Hon behöver träna balansen för att få tillbaka styrkan i musklerna. Det är mycket jobb men det är hon värd, vår lilla gumma.

   Det är alltid tråkigt med löss. I år har vi inte haft en enda lus i uterummet. Jätteskönt med helt lusfri chili och paprika. Tomaterna har jag ju ute så dom är inte så känsliga. Ja tomater vill jag ha varje år. Hoppas du kan odla nästa sommar.

   Kram Anita

   • Skönt att höra att det går åt rätt håll för er båda! Santos ska till vetten i början på oktober. Han har så vansinnigt dåliga tänder trots att han får tuggben varje dag. Han har redan för två år sen fått flera borttagna och risken är stor att det åker fler den här gången tyvärr!!
    Efter att ha fått bladmögel från potatis på tomaterna två år efter varandra – utan att odla någon potatis det andra året – så vågar jag inte ha tomater ute. Förra året hade jag massor av tomater i växthuset, men när dom också fick löss då tröttnade jag. I år har jag enbart haft 2 lime, 4 kamelior, 2 yucca och så några sommarblommor – och mina 2 vindruvsstockar förstås. Inga angrepp alls, trots den otroliga hettan som det varit där ionne ibland trots en vädringsdörr och 2 vädringstakfönster. Men växthuset ligger i söder och min gubbe klippte av vindruvsrankorna i taket! Han vet att jag beskär vindruvorna flera gånger och extra mycket på hösten, så han skulle vara snäll!! Hade faktiskt inte hjärta att skälla på honom, utan sa lite försiktigt att dom skulle varit kvar – och måste få vara kvar i år!
    KRAM/Susie

 10. Visst har det varit ett härligt år för utomhustomaterna! I växthuset däremot för varmt och där kunde de gett mer, men det räcker och blir över. Jag njuter så bara av att se alla dina fat och klasar. Även här pistillröta på två tomater och en paprika. Håller med om dina goda råd och kan tillägga att man kan låta de drabbade tomaterna sitta kvar eftersom rötan inte smittar. Tar man bort blir det bara nån annan tomat som får fläckarna istället.
  Ha det gott
  /Anette

  • Anita skriver:

   Hej Anette!
   Ja jag kan tänka mig att det inte varit lätt att odla tomater i växthus den här sommaren. Så du har fått pistillröta även på en paprika. Det har aldrig hänt mig. Får var uppmärksam där också.
   Ditt råd om att låta tomaterna sitta kvar är väldigt bra. Det gör jag också. Det är ju som sagt kalciumbrist och inget som smittar och tar man bort drabbade tomater kan det bli obalans i plantan och andra drabbas.

   Ha det gott du också!
   /Anita

 11. Anni skriver:

  Vilken odlingslycka! Så många härliga tomater du har och så vansinnigt goda de ser ut allesammans. Jag tror att jag behöver börja anteckna vilka tomater ni proffs tycker bäst om, du och Anette på Rost och Rädisor kan ju det här! Själv har jag fler plantor än någonsin, både ute och i mitt lilla växthus, men det mognar bara någon tomat då och då. Pistillröta har jag också, nu vet jag hur jag ska undvika den. Jag skär bort den delen av tomaten och äter resten, har som sagt inte så stor skörd att jag kan slänga någon.
  Kanske man enbart ska satsa på småtomater nästa år, de verkar inte drabbas lika lätt eller vad tror du? Dessutom mognar de tidigare och skörden blir större än de bjässar jag odlar nu.

  Kram igen ❤

  • Anita skriver:

   Ja odlingslycka är det. Men jag vill nog inte kalla mig för proffs. Jag prövar lite olika sorter varje år. Och i år håller jag ju på och testar vintertomater vilket är väldigt spännande. Bra att du inte slänger dina tomater med pistillröta utan skär bort det skadade och använder resten. Det gör jag normalt också men i år har jag ju drunknat i tomater så i år har jag slängt dom. Det är ju inget farligt, ser bara lite trist ut.

   Små tomater har jag aldrig fått röta på, i och med att frukterna är små har dom nog lättare att ta upp kalciumet i hela frukten. Så vill man undvika röta, små tomater. Men jag vill ha stora också då jag kokar mycket soppa, såser och annat som jag fyller frysen med till vintern. Det är så härligt 🙂

   Kram igen till dig också ❤

 12. Inger skriver:

  Grattis till en fin skörd, ser verkligen goda ut.
  Kram

 13. Tomater kan blir beroendeframkallande förstår jag. Jösses vad många sorter. Tack för tips om pistillröta. Har heller inte haft det i år, tack och lov men jag har inte så många plantor.
  Ha det fint
  Helene

  • Anita skriver:

   Ja jag kan inte tänka mig ett år utan tomater så beroendeframkallande är dom verkligen. Vilken tur att du klarat dig från pistillröta. Men om du får problem så kan du försöka att göra som jag gör. Det har som sagt fungerat bra för mig.

   Ha det fint du också!
   /Anita

 14. Åsa S skriver:

  Vilken härlig tomatskörd! Den plantan vi fick av dig i våras har gett goda tomater, men nu börjar den ta slut. Chiliplantan är full av frukter, en hel del redan röda. Tyvärr verkar den ha fått spinn, bladen faller av bara man tittar på plantan. Men frukterna verkar ha klarat sig, och jag håller tummarna för att de som inte är mogna ännu blir det trots spinn.

  Sköt om dig och så hoppas jag att vi ses ikväll.
  Kram från Åsa

  • Anita skriver:

   Hej kära syster Åsa … Så roligt att plantan ni fick har gett skörd och jag håller med om att dom var goda. Första gången jag odlar den. Kan bli nästa år också då det är en liten, behändig planta bra att ha i uterummet … eller er inglasade balkong. Trist att ‘Fish’ fått spinn. Men jag tror att frukterna klarar att mogna ändå. Jag har klarat mig från spinn det här året. Hade lite tidigt i våras och trodde det var kört men efter ett intensivt tvättande flera ggr/dag (av varje enskilt blad plus stammar) fick jag bort det.

   Jag planerar att komma på körövningen ikväll. Fortfarande enormt trött men vi sitter ju ner mest hela tiden 🙂

   Vi ses ikväll! Kram

 15. Marika skriver:

  Hej Anita!
  Låter bra att du mår bättre. Vilket trevligt inlägg. Jag har fått en fin skörd av tomater i år, har rensat ut de flesta krukorna från växthuset, utanför står några plantor, som har många fina tomater kvar. Fick röta på en stor bifftomat, men resten klarade sig bra, troligen för att jag satsar på körsbärstomater. Tack för tips om sorter som jag inte har provat. Jag har svårt att begränsa mig med antal plantor, men skall nog göra det, nästa år.
  Ha det fint och krya på dig /Kram Marika

  • Anita skriver:

   Tack Marika 🙂

   Så roligt att du också fick en fin skörd av tomater. Jag minns att du hade röta på din bifftomat. De små har jag aldrig varit med om att dom drabbas. Dom har inte hotat med någon nattfrost ännu på ett tag så dom kan nog stå kvar ute. Jag har också mina kvar ute. I år har jag ju också testat vintertomater. Är extra spänd på ‘Ponderosa’ och senare i vinter kommer jag att skriva om den. Hur det än är så vore det lite lyxigt att kunna äta egenodlade tomater även under vintern, även om smaken naturligtvis inte kan jämföras med de solmogna man plockar.

   Ha det fint du också!
   Kram Anita

 16. Siv skriver:

  Hej Anita! ”Ramlade in” på din blogg för en stund sedan och har nu scrollat och blivit helt betagen av dina underbara foton! Bra tips för tomatodling fick jag också. Har själv haft två stora krukor med tomater på balkongen och fått drösar av tomater, som jag äter nästan som godis. Nu kommer jag att följa din blogg!

  • Anita skriver:

   Hej Siv!
   Så roligt att du hittade min blogg. Visst är det härligt med tomater. Bästa godiset som finns. Har själv precis ätit Mozarella med massor av tomater i olika färg.

   Ha en fortsatt skön vecka och välkommen att följa min blogg!
   /Anita

 17. Eva-Mari skriver:

  Tack snälla du för att du spårade upp namnet på min fina Peperomia. Jag googlade på Kranspeperomia och nog är det en sådan… men, mina stammar har längre mellan bladkransarna. Förmodligen är det en variant… de är ju levande växter och varianter förekommer.
  Hjälp vilka tomater du odlat fram! Du är sannerligen utrustad med gröna fingrar!

  Hoppas ni kryar på er, både du och vovven.
  Kram Eva-Mari

  • Anita skriver:

   Hej Eva-Mari!

   Jag såg också att du har längre mellan bladkransarna på din än det är på bilderna. Men annars liknar den väldigt mycket. Och som du säger, det är säkert en variant av den.
   I år har tomaterna varit väldigt tacksamma. Har en hel del kvar ute ännu. Håller koll så att det inte blir nattfrost. Men försöker få så många som möjligt ska mogna på plantan. Imorgon blir det pizza med hemgjord, extra kryddig, tomatsås.

   Tack för krya-på-dig-hälsningen. Vovven och jag gör vårt bästa för att bli friska och krya igen!

   Kram Anita

 18. Pingback: Årskrönika 2018 | Anitas blogg … De fyra blomsterhaven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s