Morgonpromenad den 24 juli 2018

Just nu känns det där med att blogga om min trädgård ungefär som att vara hård i magen. Man tar i och tar i men ut kommer ingenting. Och egentligen är det kanske inte så konstigt för det händer absolut inget i trädgården förutom att den håller på att så sakta tyna bort. Och för att inte också bloggen ska tyna bort så fick jag fixa lite blogglavemang. Jag tog helt enkelt en tidig morgonpromenad i allas vår trädgård …

Det var fortfarande drägligt när vi tog bilen till Tveta friluftsområde. Bara närheten av vatten är svalkande och skönt …

Det gamla röda huset gömde sig bland skuggorna …

De djupa morgonskuggorna målade växtligheten i svart …

Men när jag lyfte kameran flödade ljus och färg in och gav en skön effekt …

Rallarrosor har jag sett hur många som helst i år. Och här vid vattnet blommade dom fortfarande …

Vattnet likt en spegel skulle nog Bellman ha sagt …

Färgrikedom …

En plats för vila kanske …

Det var dags att dra sig hemåt och äta frukost på altanen. Morgnar och kvällar är den enda stund på dagen det går att vistas där. Och även om trädgården håller på att tyna bort så trivs rosorna trots avsaknad av vatten. En ny blomma har dykt upp på ‘Aïcha’ …

… och ‘William Morris’ har aldrig blommat så mycket som i år …

Några växter jag har vattnat kontinuerligt är de perenner jag flyttade i våras så dom mår förhållandevis bra. Mina flox ‘Blue Paradise’ blommar för fullt nu. Men … dom står bakom ett rådjursstängsel så det känns inte så roligt. Hur kul är det här …

Jag försökte, via macrot, att lägga stängslet i oskärpa och lägga skärpan på floxen. Och då blev det lite bättre, i varje fall på bild. Verkligheten är ju fortfarande densamma …

Jag har funderat på att ta bort stängslet men då finns ju risken att blommorna blir uppätna. Med tanke på att det är i princip de enda perennerna som blommar så vill jag ju ha dom kvar. Och dessutom doftar dom starkt av viol.

För att pollinerarna skulle få något så var jag till Zetas och köpte fyra stora krukor med blommande solhattar ‘Magnus’. Mina egna har bara några små ynkliga knoppar ännu trots bevattning.
Och till min stora glädje så dök det direkt upp fjärilar …

Det är ungefär det som blommar hos mig. Alla clematis har torkat bort, utom ‘Summer Snow’, den klarar sig i alla väder. Vi försöker hålla oss inne om dagarna utom när vi måste gå på hundpromenad. Lucy gillar inte heller värmen men när hon får jaga sin egen orange golfboll spelar det ingen roll hur varmt det är. Jag skulle försöka ta en ”fartserie” med bilder på henne. Ha, det gick inte alls. Får väl skylla på att det var första försöket …

Husse har slängt iväg bollen, här kommer jag! …

… hinner du med matte? Jag är snart ur bild …

… och då får du bara se min bak …

… om jag går lite så här lugnt och stilla, hinner du med då matte? …

Så där ja. Det hjälpte med blogglavemang 🙂 Och trots att det bara var en antydan till trädgård i inlägget så länkar jag det naturligtvis till …

Ha det så bra som det går i värmen och torkan och kom ihåg att dricka mycket vatten!

Detta inlägg publicerades i Sommar. Bokmärk permalänken.

21 kommentarer till Morgonpromenad den 24 juli 2018

 1. Marit skriver:

  Hej Anita!

  Takk for flotte bilder! Hvis en ikke har motiver hjemme, så er det jo bare å gjøre som deg. Mange flotte motiver som du fant. Vakre bilder av hunden din! Ja, hunder elsker baller 🙂

  Ønsker deg en fin uke!

  Klem, Marit

  • Anita skriver:

   God morgon Marit och tack 🙂
   Ja om det inte kommer regn så kommer det nog inte att bli så mycket att ta bilder på i min trädgård. Men det går ju alltid att förflytta sig och även om naturen börjar torka så är det alltid skönt vid vattnet. Jag märkte att till och med gräset var saftigt och grönt längs stränderna.
   När det gäller vår hund Lucy så kan hon gå och dra benen efter sig. Men när husse plockar upp golfbollen, då blir det fart. Vi har dessutom ett par inhägnade områden där hon kan springa lös och jaga den.

   Önskar dig också en fin vecka!

   Kram Anita

 2. Anja C. Hill skriver:

  Hej Anita!
  Vilket underbart friluftsreportage! Så förföriska bilder över vår nordiska skatt. insjöarna.
  Fattar inte att folk blir bara lyriska när de hör ordet hav! 2/3 av jordens yta är hav, men hur många naturliga sötvatten”reservoare” har jorden med dess tillhörande vegetativa miljö? I löööv it!

  Det borde vara obligatoriskt att alla skolelever skulle få lära sig insjöns eller för den delen den mystiska och mytiska skogstjärn-miljön. Och dess betydelse för vår ekosystem.

  Sen är det ju det där otroligt vackra. Jag personligen vet inget vackrare än våra sötvattenmiljöer.

  Hos mig slutade alla rosor i princip att blomma samtidigt, vilket är ca tre veckor sedan. Och, inte en knopp ser jag i någon planta! Men, å andra sidan hade de blommat sedan maj!, vilket jag aldrig har upplevt tidigare.

  Ha det gott!
  /Anja

  • Anita skriver:

   Hej Anja och tack! 🙂
   Så fint du uttrycker det, vår nordiska skatt, insjöarna. För det är verkligen en skatt. Vi har turen att inte ha för långt till några sjöar och vi åker ofta till dom. Den här morgonen var, som dom flesta nu, tryckande. Men när vi kom ner till vattnet så kändes det friskt och skönt. Gräset som växte längs vattnet var friskt och grönt. Här hördes fåglar och naturen kunde andas och leva, trots torkan. Där hörde jag och såg livet. Jag lever verkligen upp när jag får vandra längs en sjö. Däremot är jag ingen badare, jag njuter vattnet från land 🙂

   Mina rosor började också blomma tidigt och ‘Aïcha’ har egentligen blommat klart men kom med två nya knoppar. Däremot brukar ‘William Morris’ blomma länge så att han håller på fortfarande är nog normalt. Om nu något kan räknas som normalt i år. Glad åt honom är jag i varje fall.

   Ha det gott du också!
   /Anita

 3. Märtha skriver:

  Hej på dig! Ja, trädgården vad gäller blommor är ett lite sorgligt kapitel i den här torkan. Har en massa fröställningar och gamla blommor som borde klippas bort, men syssla nu med sånt i minst 25-gradig värme… Vi har dessutom en stor mängd bär att ta hand om, plus tomater, gurkor och chili som kommer i ymniga mängder. Hälsningar från en ögoninflammation!

  • Anita skriver:

   Hej Märtha!
   Ja jag har nog aldrig varit med om en värre trädgårdssommar. Men jag tror att grunden lades redan förra sommaren då vi hade totalt bevattningsförbud och inget regn. Att det sedan regnade under sena hösten hjälpte nog inte. Hos oss spår dom +34 på fredag, pust! Men dom spår också regnskurar på lördag och söndag. Jag hoppas innerligt att det stämmer.
   Så trist med öroninflammation. Hoppas att det bättrar sig snart.

   Kram Anita

 4. Kristinas oas skriver:

  Så fin promenad vi gick följa med på! Tack för det. 🙂 Tråkigt med trädgården, men William Morris var ju hur snygg som helst. Skönt att vissa levererar trots torkan.
  Nog är det varmt alltid. Gör inget annat än dricker vatten på jobbet. Nu är det tre dagar kvar sedan har jag lite mer ledigt och då ser jag fram emot att få vara i skuggan.
  Kram Kristina

  • Anita skriver:

   Var så god Kristina. Det blir nog fler promenader i ”allas vår trädgård” som du får följa med på 🙂
   William Morris är jättefin och det är ju typiskt att den verkar trivas så bra där den står nu för jag ska flytta den. Den står i vägen för en gång vi ska lägga. Men, han har flyttats flera gånger förut och klarat det så jag hoppas han gör det den här gången också.

   Förstår att du ser fram mot din ledighet. Vilken tur att ni har så lummig trädgård att du kan njuta i skuggan!

   Kram Anita

 5. Marika skriver:

  Hej Anita!
  Det blev ett härligt inlägg med fina bilder och en underbar bolljägare.Vackra rosor och en fin flox, härlig färg. Jag sitter gärna i skuggan, på altanen är det för varmt på dagen. Idag skall jag hjälpa dottern med hennes trädgård, går inte att vänta på svalare väder längre, men bävar för bromsar och andra flygfän. Vi får se om det blir något gjort eller om vi hamnar i plastpoolen.
  Ha det fint /Marika

  • Anita skriver:

   Tack Marika 🙂 När det gäller floxen så har jag haft den i många år men då flox är rådjurens favoritmat har jag aldrig sett den blomma mer än med några små blommor som kommit sent på hösten. I år gav jag mig den på att jag skulle få se den i blom. Det lyckades men rådjursstänglset är ju inte så kul.
   Det låter varmt att hjälpa dottern med trädgården. Men som du säger, det är ingen idé att vänta på svalare väder för det verkar aldrig komma. Jag har inte sett så många bromsar ännu men däremot har vi en hel del mygg. Och getingar!
   Platspoolen låter lockande. Om inte annat kanske det blir ett besök i den efter det att trädgårdsarbetet är klart.

   Ha en fin dag hos dottern!
   /Anita

 6. Tim Skovrup skriver:

  skønne stemningsbilleder 🙂 lige til at blive i godt humør af 🙂

  • Anita skriver:

   Tack Tim 🙂 Ja det är skönt att fly in i skuggan, ner till vattnet där det är svalt och skönt tidiga morgnar. Där är det också fortfarande grönt och vackert och man kan för ett tag glömma torkan som håller på att ta många träd och växter i vår natur.

 7. Blogglavemang, ha, ha, ha! Här är det inte ämne som saknas ut tiden att sitta ner. Vattningen har tagit över mitt liv. Lavemanget funkade ju fint. Njutbara bilder och GRÖNT att vila bilderna på runt sjön. Actionbilderna roliga och fina. Den vovveenergin skulle man ha.
  Tack för infon om fellänkning. Nu är det tillrättat.
  Allt gott
  /Anette

  • Anita skriver:

   Ja nu vet jag att det fungerar med blogglavemang så det får det bli mer av 🙂 Det var väldigt härligt den där morgonen vid sjön. Och det var så skönt att se frisk grönska till skillnad mot alla träd och växter som håller på att torka bort i naturen.
   Förstår att vattningen håller på att ta över ditt liv. Det går mycket tid år vattning här också, jag har ju, precis som du, en hel del ätbart.

   Allt gott till dig också!
   /Anita

 8. Cathy skriver:

  Äntligen en bild på Lucy:-). vilken gullig hund, hon ser verkligen glad ut. Är hon en golden retriever? Crispie är likadan, tycker det är jobbigt med värmen och ligger helst inne och försöker hela tiden hitta svalka, men om det är får med i ekvationen skulle hon kunna springa tills hon stupade. Det går bara att gå någon längre promenad om man är uppe före 6 på morgonen, phew. Jag är ibland så trött att vi stapplar ut från trappen, det är ju inte så lätt att sova bra i denna värme. Jag har samma intention varje kväll, gå upp sådär vid 5 för att få lite mer svalka, men Nä säger kroppen när det är dags, så det blir halv 6 om vi har tur. I morse var det lite över 20 grader redan kl 6. Inte klokt helt enkelt. Alla blommor, i alla fall perennerna, blommar över med raketfart känns det som. I förrgår var riddarsporrarna så vackert blå men idag är det helt vissna. Floxen är fina just nu. Det har tagit väldigt lång tid för dahlior att börja blomma och jag sådde en del astrar (som jag trodde var dahlior när jag planterade ut dem;.)) och de har inte börjat blomma än. Gazaniorna är tacksamma, de blommar fint och Glansmalvor också. I år sådde jag Rosenskära och de har blivit jättefina och blommar mycket. Tomater har vi så vi kan sälja och likaså brytbönor. Vi har inte bevattningsförbud här vilket egentligen är lite konstigt. Springer med kanna efter kanna flera gånger om dagen. Lobeliorna i krukor har bränts upp och ser bedrövliga ut. Fuchsiorna tycker väl inte så värst mycket om denna hetta, de gillar ju skugga och svalare väder bättre.
  Det har inte gått att åka till några får och träna heller förutom de gånger vi varit på kurs. Vi har kurs inbokad i mitten på augusti uppe i Skinnskatteberg, bara att hoppas att det blir svalare till dess.
  Hoppas vi får regn. Klappa om Lucy och hälsa från Crispie:-)
  Kram, Cathy

  • Anita skriver:

   Hej Cathy!
   Ja äntligen fick jag till det och la ut lite bilder på Lucy! Hon är ingen Golden utan en liten blandrashund men vilka raser hon ”består” av vet vi inte. Det lustiga är att en dag var jag ute med henne och då kom det en man cyklande och hade en hund i en korg på cykeln. Han stannade och utbrast ”men dom är ju helt lika”! Och när jag tittade på hans hund hajade jag till för det var precis som att titta på Lucy. Den var lite mindre men i övrigt en kopia. Han visste inte heller vilka raser som hans hund bestod av så där fick jag ingen hjälp. Så småningom kommer jag nog att skriva ett blogginlägg om henne.
   Jag håller med om att det är olidligt att gå ut på dagarna. Vi kommer inte iväg så tidigt som du men det är ändå relativt svalt vid 7-tiden. Nu säger ju prognosen att det ska komma regn på söndag, jag hoppas innerligt att det stämmer för nu håller naturen och trädgården på att tyna bort.
   Glansmalvor var jättelänge sedan jag sådde men jag har fröer kvar så nästa år kanske det blir av igen. Inga av mina frösådder av sommarblommor har lyckats i år. Vet egentligen inte varför för dom har fått vatten. Men dom ville inte växa till sig riktigt från början. Det kan ha varit så att jag skolade om dom i för små krukor.
   Tomater har vi också massor och jag tog bort en hel del blad igår så att dom får mer ljus och kan börja mogna. Dom små körsbärstomaterna mognar men dom stora pastatomaterna dröjer.
   När det gäller fuchsior så har jag två sorter som gillar värme så dom växter och frodas. Den ena blommar inte så mycket för jag klipper den hela tiden så den ska bli tät till nästa säsong. Jag har stammat upp den och vill ha en fin krona.
   Vi hoppas på att det blir svalare till mitten av augusti så att ni kan åka till Skinnskatteberg. Och vi håller tummarna för regn i helgen!

   Jag har klappat Lucy och hälsat från Crispie! Hon hälsar tillbaka 🙂

   Ha det så bra som det går i värmen!

   Kram Anita

 9. Linda skriver:

  Hej!

  Vilken träffande liknelse. Skrattade gott när jag läste. Jaa du, stackars trädgård. Känner också att bloggen riskerar att tyna bort i samma takt som trädgården. Och i går höll jag på att tyna bort. Vet inte om jag har upplevt sådan värme i Sverige tidigare än just i går. Till slut tog jag med mig katten som såg halvdöd ut och stängde in oss båda i ett rum med luftkonditionering. Vi sov gott en stund och vaknade betydligt piggare. Morgonpromenad låter härligt. Jag väntar dock tills temperaturen har sjunkit. I den här värmen simmar jag med ljudbok i öronen. Det är underbart! Härligt med så mycket vackert, med stiltjen och dina otroligt klara och skarpa bilder.
  Kram
  Linda

  PS! Det är inte för sent att så squash. Jag har små plantor som jag räknar med att kunna skörda i höst 😀

  • Anita skriver:

   Oj, har missat din kommentar. Får skylla på värmen, det går att skylla mycket på värmen i sommar 😉
   Låter bra att ha ett rum med luftkonditionering. Det önskar jag vi hade också. I höst ska vi installera klimatanläggning. Vi har pratat om det i många år men när hösten kommer har vi ofta glömt det. Men nu ska det bli av. Vi kollade faktiskt i somras men alla var ”av någon underlig anledning” slutsålda.
   Att simma med en ljudbok i öronen låter härligt. Men hur klarar du att hålla ”boken” vattentät?

   Når det gäller squash så får det nog ändå vänta till nästa år. Jag har liksom tröttnat på att odla i år. Nu vill jag bara skörda det jag har. Men nästa år ska jag nog se om jag inte ska satsa på dina sorter. Har skrivit upp dom 🙂

   Kram Anita

 10. Anni skriver:

  Just nu känner jag att det är tur att jag inte har en trädgårdsblogg utan en blandad kompott. Man orkar ju inte ens vara ute och rensa i det vissna så att det ser trevligare ut, det är alldeles för varmt! Ja, man orkar inte ens njuta av det lilla som faktiskt ser bra ut.
  Härligt att du har så mycket vatten omkring dig och så många trevliga ställen att åka till. Jag har inte körkort så här cyklas det alltid – men återigen inte i denna värme! Jag får njuta av svalkan och grönskan i dina bilder istället.

  • Anita skriver:

   Javisst är det härligt att inte ha en ren trädgårdsblogg. Det har ju inte jag heller även om trädgård har blivit det mest dominerande ämnet genom åren. Men det kommer nog att bli mindre trädgård och mer annat i fortsättningen för mig.
   Jag har inte heller körkort men som tur är har ju mannen det 🙂 Fast sjön i det första inlägget når jag till fots. Runt den sjön finns många pärlor och jag tröttnar aldrig på att promenera där.

   Kram Anita

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s