Blandad kompott …

Det har varit mycket fotboll för min del senaste tiden. När det är EM och VM så tittar jag på nästan alla matcher. Tycker det är kul. Och i år var det ju extra roligt att det gick så bra för Sverige. Och trots att det blev stopp i kvartsfinalen så har dom gjort ett fantastiskt VM och jag vill verkligen hylla vårt svenska fotbollslandslag!

För övrigt fortsätter torkan, fast det är ju inte någon nyhet. Jag ställer ut fat med vatten till fåglarna och så skvätter jag vatten på dom växter som har stora blad, daggkåpan t.ex. som ju också förmår att hålla kvar vattendropparna. Läste att det var ett bra knep att ge vatten till våra pollinerare. Inte vet jag men försöka duger …

I trädgården händer inte speciellt mycket. Det är en mellanperiod. Men rosorna blommar och vi har enormt många humlor och bin vilket gläder mig …

Växterna i den vita rabatten har tagit sig väldigt bra. Det är mitt blötaste ställe i trädgården så jag tror att växterna trivs trots att dom inte fått en droppe vatten från mig. Hostan börjar bli enorm och måste delas nästa år. Schersminen har snart blommat ut, även om jag fortfarande förnimmer en doft av smultron. Snart kommer schersminens blygsamma små vita blommor att ersättas av vidjehortensian ‘Annabelle’s stora vita bollar …

Temyntan är på väg …

liksom riddarsporrarna …

och den röda röllekan …

Vi har skördat en hel del fikon i år och fler är på gång …

För övrigt när det gäller det ätbara har vi skördat de första slanggurkorna och tomaterna. Morötterna som jag sådde i november är jättefina. Dillen har kronor och jag funderar på att så en ny omgång. Om den nu vill gro i värmen. Potatisen har vi skördat av men det är inte lika mycket som det brukar. Vet inte om rådjurens framfart kan ha något med det att göra. Grönkålen och löken växer på.

Avslutningsvis ett par bilder från morgonens promenad …

Röda bär i solen …

Jag har sett mycket rallarrosor i år. Den här ensamma var vacker mot den gyllene bakgrunden …

I flera av skogsbackarna växer praktlysing …

Slutligen några blåklockor i det torra gräset …

Det var väl ungefär allt för den här gången. Det kommer att bli sparsamt med bilder från mig ett tag framåt. Jag upptäckte av en slump att jag nästan inte har något utrymme kvar på hårddisken. Så nu är det inte bara rabatterna som ska rensas, nu måste jag också börja rensa bland gamla bilder. I början var jag slö och sparade nästan allt. Ja, ja, det är inte mycket att göra åt det, jag får helt enkelt skylla mig själv. Tyckte jag hade en hel ocean av hårddisk när jag började ladda upp bilder. Men efter drygt 7 år så … Men det är ju inte direkt det jag vill ägna mig åt den här tiden på året så det får väl bli lite då och då. I veckan kommer jag dessutom att vara bortrest en del så då blir det inte 🙂

Nu återstår bara att önska er alla en skön kommande vecka! Vi fortsätter att hoppas på regn!

Och som vanligt länkar jag till …

Detta inlägg publicerades i Sommar, Trädgårdsdokumentation. Bokmärk permalänken.

23 kommentarer till Blandad kompott …

 1. Marit skriver:

  Hej Anita!

  Ja, det svenske fotball laget kom veldig langt. Det er veldig bra spilt. Jeg er ikke fotballintressert, men forstår godt at du liker å følge med.
  Det er utrolig varmt og tørt her også. Hagen tørster etter regn, men det ser dessverre ikke ut til det kommer noe på evigheter
  Ja, bilder fyller mye på en hardisk, for det er ofte store filer.

  Ønsker deg en fortsatt fin sommer!

  Klem, Marit

  • Anita skriver:

   Hej Marit!
   Jag tittar bara på fotboll när det är EM och VM och då tittar jag även om inte Sverige är med. Men är dom det och det går så pass bra som i år är det ju extra kul 🙂
   Vi väntar nog alla på regn och kollar prognoser varje dag men dom ser dystra ut. På onsdag spår dom 1,2 mm, inte mycket det inte.
   När det gäller bilderna är det inte så farligt. Jag har en hel del som jag vet att jag kan rensa bort men vill inte spendera tiden vid datorn den här årstiden. Men det ordnar sig.

   En fortsatt fin sommar till dig också!

   Kram Anita

 2. Ja, fotbollen har verkligen varit kul att titta på. Perfekt att slöa till på kvällarna efter hettan som varit på dagarna – ända till sista Sverige-martchen då jag ärligt talat tyckte dom var väldigt dåliga!
  När det gäller växtlighet så är ju vi lyckligt lottade med både kommunalt vatten och en brunn som ger otroligt mycket vatten – för att vara här på Gotland – så jag kan vattna för fullt i 2 timmar varje dag trots bevattningsförbud. Men det räcker bara till det allra nödvändigaste som ”långrabatten”, ”pallkragsrabatterna” och ”rosenspaljérabatten”, resten får man punktbevattna – och gräset (alltså ogräset) får inget alls och det syns. Det är brunt, men man börjar vänja sig. Det var likadant förra sommaren…..
  När det gäller ”höstfloxen” så hade jag en namnlapp för den kvar och där stod det `Starfire` vilket det helt klart inte är, den är lysande röd! Så jag tror också att det är `Blue Paradise´ även om den är betydligt mer lila nu när den är helt utslagen och vad som syns på mina bilder.
  KRAM/Susie

  • Anita skriver:

   Ja sista matchen var inte bra från Sveriges sida. Fast jag kan inte säga att jag har slöat till fotbollen, jag har varit på helspänn ända tills slutsignalen har gått 🙂
   Vilken tur ni har med er brunn. Vi har otroligt nog inte bevattningsförbud i år men är uppmanade att spara. Jag har faktiskt inte vattnat själva trädgården en enda gång i sommar och det växer riktigt bra ändå. Jag välsignar verkligen min blöta tomt som jag klagade på i våras. Men det måste ju komma regn så småningom. Jag vattnar bara det ätbara och sådant jag flyttat eller nyplanterat och det är inte så mycket.
   Anade att det kanske var ‘Blue Paradise’. Jag har massor av knoppar nu (bakom det 1,5 m höga rådjursstängslet) så i år får jag kanske äntligen njuta av blå blomning. Och min får också alltid en dragning mot lila, i synnerhet när dom varit utslagna ett tag.

   Ha en fin vecka!

   Kram Anita

 3. Inger skriver:

  Vilken härlig vy mot vita rabatten som är jättefin. Egna fikon gör mig grön av avund.
  Allt gott!

  • Anita skriver:

   Tack Inger 🙂 Ja jag älskar den vyn. Den återkommer ofta på mina bilder. Jag är verkligen lycklig över fikonträdet, i synnerhet som vi älskar fikon och det ger rikligt med skörd.

   Allt gott till dig också!
   /Anita

 4. Marika skriver:

  Hej Anita!
  Så fina bilder från din trädgård, vyn med rosorna är fantastisk. Torkan fortsätter, idag är det mulet och det känns skönt. Att ha ett eget fikonträd låter härligt. Står det ute eller inne? Väntar jag på att få skörda de första tomaterna och gurkorna, det dröjer ett tag till innan de mognar. I trädgårdslandet finns det gott om sallad, morötter och ärter, så härligt att plocka direkt från odlingarna. Röllekan blommar fint hos mig med och den har blommat länge, din Temynta har en vacker färg.
  Ha det fint /Marika

  • Anita skriver:

   Hej Marika och tack 🙂 Vyn med rosorna är lite extra i år då det verkar vara ett rosår. Mulet här också men luften står lite stilla och det känns inte som det ska bli något regn, tyvärr. Fikonträdet fick jag av en god vän förra våren och det är enormt tacksamt för det växer och frodas och ger mycket frukt. Det står i en stor kruka på altanen och jag ställer in det i mitt uterum på hösten men låter det stå kvar ute så länge som möjligt. Sedan ställer jag ut det under fiberväv (den tjocka sorten) tidigt på våren, dels som skydd för eventuell nattfrost, dels som avhärdning. Det verkar fungera bra.
   Det är bara en av mina tomater som har gett frukt ännu, ‘Gold Nugget’. Dom andra har inte mognat ännu. Men slanggurkan hinner jag knappt med att skörda av, det kommer massor och alla är skördemogna samtidigt verkar det som. Däremot dröjer Västeråsgurkan men det är många gurkämnen på gång där. Och jag håller med. Det är verkligen en speciell känsla att gå ut i trädgårdslanden och skörda det man ska ha till middagen.

   Ha det fint du också!
   /Anita

 5. Anja C. Hill skriver:

  Hej Anita!
  Vilket fint inlägg med underbara bilder – som vanligt :-)!

  Fotbollen upptar inte min tid, men maken kan inte slita sig 😉
  Rallarrosor har jag även i rabatten – de vita. De står egentligen för skuggigt, men vitt tycker jag gör sig bäst i flytande skugga precis som din rosa mot den gyllne bakgrunden. De blommar ju och längre i lite svalare förhållanden.

  Att skörda fikon måste kännas väldigt speciellt. Får du så många att du kan torka några också eller går de åt i färskkonsumtion?

  Rosorna är fina i år och i din andra bild anar man även doften…
  Ha det fortsatt gott och hoppas att det inte dröjer ”för” länge innan du publicerar nästa inlägg 😉

  /Anja

  • Anita skriver:

   Tack Anja 🙂
   Ja fotbollen tycker jag är kul när det är mästerskap, annars blir det inte mycket tittande. Men snart är det över för den här gången.

   Vita rallarrosor har jag sett i rabatter England och det har varit väldigt vackert. Kul att du har det också hos dig.

   När det gäller fikonen får jag inte så många (ännu) att jag kan torka. Samtidigt är dom så goda att äta färska så det blir nog det även om dom blir många. Om jag hinner med förstås, skulle det bli jättemånga så kanske jag torkar några, bara för att pröva.

   Ha det gott du också!
   /Anita

 6. Carina skriver:

  Först njöt jag av den milda blomningen i vitt-gult-aprikost så samstämmigt och skönt ihop med solljuset. Fikonet gör mig glad… Vill gärna få egna här också men den lilla busken visar inga tecken på frukt. Får nog skaffa den en långt större kruka tror jag. Och med dig i åtanke köpte jag en guldazalea i fredags liksom en senblommande och doftande ‘Lemon Drops’. Det blir fler och fler doftande växter här nu… Och förresten du som gillar doft. Kanske att Philadelphus ‘Innocence’ är i din smak. Enorma blommor och här blommar den fortfarande medan smultronschersminen är slut sen några veckor.

  Kram, Carina

  • Anita skriver:

   Ja vet du, igår kväll när jag duschat gick jag ut och ställde mig under rosenbågen med honungsrosen (som nästan blommat ut) ovanför mig och New Dawn till vänster. Det var som att stå i en grotta av rosor. Och när eftermiddagssolen skiner (som i min bild) är det trädgårdens finaste vy. Jag är väldigt glad över den.

   Jag tror att ditt fikon kommer igång, mitt fick jag ju förra året och då var det några år gammalt redan. Det står i en relativt stor kruka, ca 20 l. När dom väl kommer igång så brukar dom producera bra med frukt. Jag har fått många fler i år än förra året. Så du ska se att det kommer sig.

   Härligt att du också satsar på dofter. Guldazalea är ett måste för mig. ‘Lemon Drops’ låter spännande. Alltid kul när man får tag i senblommande azaleor. Jag kan mycket väl tänka mig att Philadelphus ‘Innocence’ vore något för mig men tyvärr finns ingen plats. Annars vore det ju en dröm att ha den vid doftbänken där det börjar bli lite ”dofttomt” just nu.

   Kram Anita

 7. Lena i Wales skriver:

  Tack för trevlig rundvandring i den fina trädgård!
  Jag följde på något sätt med i ruset av VM fotboll, fast jag egentligen inte tycker om att se på fotboll. Men när det var match Sverige mot England kunde man ju helt enkelt inte undvika det i vårt hem bestående av en svenska och en engelsman. Efter den matchen lade jag av. Mannen pratar fortfarande fotboll, men jag är tyst. Ett sätt att få mig tyst på, säjer mannen, hi,hi!
  Jag önskar det fina vädret håller i sig, eftersom jag snart är på väg mot Sverige och vill bada i en insjö!!!
  Ha det bra!

  • Anita skriver:

   Hej Lena!
   Jag väntade med att svara till idag för att se hur det gick i fotbollen …. nej, det råkade bara bli så. Men jag antar att maken hade sorg igår kväll. Men det kan ju bli fortfarande bli en medalj och det är väl inte fy ska det heller.
   När det gäller vädret så lär du inte behöva oroa dig för regn. I varje fall inte när du är i Stockholm för här innehåller prognoserna noll droppar med regn. Att bada i en insjö låter härligt. Det är fullt vid badplatserna nu.

   Ha det så fint!
   /Anita

 8. Linda skriver:

  Ja, jösses så torrt där! Jag önskar att jag hade en stor damm med en pump i – då skulle det inte kännas lika hemskt att vattna trädgården. Inne i vinterträdgården har jag börjat satsa på riktigt torktåliga växter som inte har något emot höga temperaturer. Jag börjar fundera på om jag ska satsa på sådana även i mina södra batter. Och andra sidan så betyder två torra somrar inte att det kommer att följa flera sådana.

  Vad fint det är med alla rallarrosor. Jag funderat på att plocka och sätta i vas. Fast jag vet inte om det fungerar. Mjölkört har ju fått sitt namn av en anledning och jag vet inte om växter med tjock vit vätska fungerar att sätta i vatten. Jag får helt enkelt testa och se någon dag.

  Tack för hälsningen. Jag har inte mäktat med bloggandet den senaste tiden och blev extra glad när du hörde av dig.

  Ha det så gott i sommarvärmen och njut. Stora kramar
  Linda

  • Anita skriver:

   Hej Linda! Så roligt att höra ifrån dig.

   Ja vi är många som lider av torkan nu. Och oron över bönderna och deras djurbesättningar är stor. Jag lider verkligen med dom.
   När det gäller växter i trädgården så ska jag göra en inventering vid sommarens slut vilka som har klarat torkan bäst hos mig. Vi hade ju enormt torrt förra sommaren också även om det sedan kom mängder av regn under hösten. Jag kommer att göra som du, satsa på torktåliga växter för där vi bor har somrarna varit regnfattiga de senaste åren. Det kan regna runt omkring men kommer inget här.
   Rallarrosor är vackra och i år är det väldigt många. Du får pröva att sätta i vas och se om det går.

   Ha det så gott som det går i sommarvärmen du också och njut av din ledighet!

   Varma kramar
   Anita

   • Linda skriver:

    Hm … det där känner jag igen. Det regnar runt omkring (på andra sidan sjön). Det ser ut som om det ska komma till oss, men så viker det av åt öster. Fast i år är det visst inget regn när borta heller.

    Kram
    Linda

 9. Anni skriver:

  Åh, din trädgård ser precis lika lummig och skön ut som de många trädgårdar jag besökt ute i Europa. Full av inspiration kom jag hem i fredags till min torra öken. Visst hade mina trädgårdsvakter gjort sitt jobb med den äran, men det var några växter som behövde akut hjälp och en större nyplantering som nog inte klarat sig. Mina grönsaker är i stort sett förkrympta, squashen ser ut som för tre veckor sedan och jordgubbar har ingen sett en enda. Nä, suck, vilket antiklimax att komma hem till.

  Din vitkantade funkia är fantastisk – precis sådan vill jag också ha, sådana stora vackra bestånd!

  Klart att man följer fotbollen när man kan, synd bara att så mycket tid går åt till det 😉 Kan du förstå att fransk teve inte visade Sveriges två matcher som gick kl 16!?! Ska man anse sig värdig att vinna VM tycker jag också att man ska visa matcherna. Tackolov för att jag släpade med min bärbara och att makens surf var lite bättre än hotellens wifi så vi fick se lite hackande sändningar.

  Men du, nog sparar du dina bilder på fler ställen än datorns hårddisk? Tänk om något händer så du blir av med alla? Jag har två externa diskar och nu på resan sparade jag bilder på min bärbara också. Har tagit 4500 foton med kameran och ytterligare 500 med mobilen, så det lär ta ett tag innan jag hunnit sortera allt!!! Men sedan. då ska du få se på trädgårdar! Och lite annat 🙂

  Kram!

  • Anita skriver:

   Tack Anni 🙂 Dessvärre är den inte så lummig längre. Nu har torkan och extremvärmen drabbat den med kraft. Den höll sig länge men när den började torka ihop så gick det snabbt. Mina annars så fina clematis ger i år bara några förkrympta, torra, stackars blommor. Och funkians blad börjar få bruna kanter istället för vita. Samma sak med många av mina grönsaker. Salladen vill inte växa. Mina inläggningsgurkor är många men dom utvecklas sååå långsamt. Likadant med potatisen. Vi brukar ha massor och det har vi nu också men oj så små dom är trots att jag vattnat. Däremot frodas tomater, paprika och chili. Där verkar det bli jätteskördar i år.

   Trist att fransk tv inte visade Sveriges matcher. När vi var ute och bilade 1994 var det inga problem alls att se Sverige matcher. Tur var väl det för då fanns ju inte den digitala tekniken som den finns idag. Tur att ni kunde se dom i varje fall även om det var hackigt.

   Jodå, visst sparar jag mina bilder på andra ställen också, två närmare bestämt. Men jag laddar alltid ner dom på hårddisken först och den börjar bli full. Men jag har ägnat några timmar åt rensning nu när det varit varmt och jag inte kunnat vara ute så nu är läget lite bättre igen. Och dom jag har rensat ligger ju kvar på backuperna 🙂

   Ser verkligen fram mot dina trädgårdsinlägg senare. Dom brukar vara så inspirerande både i text och bild!

   Ha det så bra som det går i värmen!

   Kram Anita

 10. Cathy skriver:

  Här är så torrt och hett att det är närapå olidligt. Det går inte att gå ut med Crispie annat än före 7 och efter 5 på kvällen. Vi har haft över 30 grader i skuggan i flera dagar och temperaturen i solen ligger över 40 (igår var det 49 grader på termometer som sitter i solen). Vi ska åka ner på vallningskurs till Skåne imorgon, jag bävar lite för hur det ska gå i värmen. Varken jag eller hunden gillar denna extrema värme. Vi har odlat potatis i år för första gången och det blev mer än vi trodde. Annars är det lite sämre med det mesta i hettan. En del bönor har inte grott alls och rödbetorna är senare än förra året. Men vi har fått en hel del tomater som börjar mogna.

  Ha en bra dag i värmen:-)
  Kram, Cathy

  • Anita skriver:

   Hej Cathy!
   Samma sak här, läste imorse att Östra Svealand kommer att få högsta temperaturerna och lägsta chanserna till regn närmaste tiden. Åtminstone 10 dygn framåt får vi stå ut med extremvärmen. Det känns verkligen som det räcker nu. Avundas dig inte att åka bil ända ner till Skåne (du är väl där nu). Jobbigt att åka med hund i värmen. Det blir många stopp kan jag tänka mig. Som tur är finns det ju AC på bilarna nu i varje fall. Tänk förr när man fick åka med alla rutor nedvevade.
   Kul att det gått bra med er potatis. Vi har mycket potatis men dom är väldigt väldigt små. Dom orkar inte riktigt växa till sig i torkan. Igår gjorde jag en punktbevattning på potatisen för att se om det hjälper något. Vi ska ju spara vatten så det har inte blivit tillräckligt med vatten skulle jag tro. Bönor har vi inga men jag såg att grannens börjar torka bort. Däremot stortrivs tomater, chili och paprika så där blir det stora skördar.

   Ha det så bra som det bara går i värmen!

   Kram Anita

 11. Rosor och ruiner skriver:

  Tack för tipset om vatten på daggkåpan, det måste jag börja med, man vet ju inte hur man skall ge dem vatten annars..
  FInfin hosta, jättestor!
  Ja det där med bilder och plats, min mobil är full sedan länge så det går inte att ta kort, måste rensa men det är ju så tråkigt… roligare att bara knäppa en massa kort 😉

  Ha det gott i värmen!
  Gunilla

 12. Pingback: Årskrönika 2018 | Anitas blogg … De fyra blomsterhaven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s