Tusen trädgårdar 2018, jag besökte två i Södertälje

Tack alla ni fantastiska trädgårdsinnehavare som öppnar era trädgårdar för allmänheten under evenemanget ”Tusen trädgårdar”. Jag besökte två trädgårdar i min hemstad Södertälje och tänkte visa några bilder från dom.

Den första trädgården visade sig ligga endast 15-20 minuters gångväg från mig. Den heter Eden Garden Raja och här älskas buxbom och formklippning. Det är en ung trädgård, det mesta jobbet har gjorts de senaste fem åren. Längs gatan växer formklippta lindar för att skydda mot insyn och trafikbrus …

En känsla av slottspark …

Men här fanns även blommande rosor, honungsrosen var i sitt esse …

Och här är de två sista bilderna från denna trädgård. Det var fantastiskt roligt att besöka den och det var så härligt att se och höra ägarnas glädje och entusiasm för sin trädgård …

Den andra trädgården jag besökte har jag besökt flera gånger förut. Det är trädgården Klarbäret. Om den första trädgården låg 15-20 minuter från där jag bor nu så ligger den här 15-20 minuter från mitt barndomshem. Så i dom här trakterna känner jag mig hemma och promenerar ofta.

Klarbäret är en lummig och vacker trädgård och direkt man kommer in känner man sig välkommen …

Höga träd skänker skugga. Härligt en sommar som denna då temperaturen allt som oftast letar sig upp mot +30 grader …

Dom här röda liljorna var makalöst vackra, liksom omgivningen dom växte i …

Sol och skugga i skön harmoni …

Överallt hittade jag spännande detaljer, en myra …

Olika fåglar …

Men även andra detaljer fångade mitt öga …

Ett nytt stenparti, jättesnyggt …

Och till sist. En riktig snygging, ”Djävulsklo”. Tyvärr var fotoförhållandena inte lätta så jag kan inte göra den rättvisa. Men jag kan lova att den var väldigt dekorativ där den växte i det fina betongtråget …

Det var alltså mina besök i trädgårdar under 2018 års ”Tusen trädgårdar”. En inspirerande och härlig dag! En skön vecka till er alla!

Och som vanligt länkar jag till …

Detta inlägg publicerades i 1000 trädgårdar, Trädgårdsvandringar, Tusen trädgårdar. Bokmärk permalänken.

25 kommentarer till Tusen trädgårdar 2018, jag besökte två i Södertälje

 1. Märtha skriver:

  Tack för det! Jag sitter och formulerar mitt inlägg om ”Öppna Trädgårdar” hos oss, det blir lite annorlunda… En kopp te och en skorpa först… Ha det gott!

  • Anita skriver:

   Var så god 🙂 Jag var inne och läste som hastigast hos dig igår, får komma tillbaka. Svårt att hinna med allt nu.

   Ha det gott du också!

 2. Marit skriver:

  Hej Anita!

  Så flotte bilder fra de spesielle hagene du besøkte! Jeg synes at formklipte planter er så fint, og det var inspirerende å se hvordan de var bygget opp. Buksbom trives ikke så godt her dessverre, for de liker ikke kulden her. Den djevelkloen så spennende ut. Jeg måtte google den, og den trives best i sitt opprinnelige miljø sto det, dvs. i Afrika. Godt gjort å få den til å vokse i et trau. Jeg antar at den må inn om vinteren…

  Ønsker deg en fin uke!
  Klem, Marit

  • Anita skriver:

   Hej Marit!
   Ja det var verkligen roligt att se den formklippta trädgården och framför allt höra deras entusiasm över sin trädgård. Buxbom fungerade bra hos dom men dom hade fått jobba hårt med sin jord som från början bara var lera.
   Djävulsklon var verkligen läcker med sina blå blommor.

   Önskar dig också en fortsatt fin vecka!

   Kram Anita

 3. Så kul att få kika in och så olika det är hos alla. Det är ju en del av upplevelsen. Kul att den första trädgården har så formstarkt uttryck, hoppas de orkar hålla den igång.
  //Helene

  • Anita skriver:

   Hej Helene!
   Ja det är inspirerande att få titt in hos andra. Jag tror att dom orkar hålla den igång, jag hoppas det i varje fall. Dom var otroligt entusiastiska. Dom hade drivit upp de flesta buxbomsplantorna själva via sticklingar. Dom hade jobbat mycket med jorden och tydligen fått till ett idealiskt växtklimat.

   Ha en fortsatt skön vecka!
   /Anita

 4. Inger skriver:

  Så inspirerande att besöka andras trädgårdar, det blev en trädgård för mig igår. Och Klarbäret besökte jag förra sommaren.
  Allt gott!

  • Anita skriver:

   Hej Inger!
   Ja det är verkligen inspirerande. Hoppas du fick inspiration från ditt trädgårdsbesök. Och så var det ju roligt att höra att även du besökt Klarbäret.

   Allt gott till dig också!
   /Anita

 5. Carina skriver:

  Tack för jag fick följa med.. ..har inte besökt någon av trädgårdarna. Spännande med det klippta där fanns en del former att inspireras av. Jag håller ju på och drar upp småplantor mest hela tiden 🙂

  Kram, Carina

  • Anita skriver:

   Det var så lite så 🙂 Det var verkligen spännande med det formklippta. Dom drev upp sina buxbomsplantor från små egna sticklingar. Dom hade jobbat hårt med jorden och fått till ett idealiskt växtklimat. Och deras entusiasm var så härlig. Trädgården var ju dessutom bara fem år. Jag hoppas jag får möjlighet att följa den.

   Ha en fin vecka!
   Kram Anita

 6. Carita Nordén skriver:

  Oj så roligt att få se lite av den andra trädgården som hade öppet, väldigt olik vår egen. Det är så spännande med alla olika trädgårdar. Jag är imponerad av att du ser alla små detaljer, vissa har jag inte ens tänkt på längre. Man blir visst hemmablind efter ett tag och ser inte det man har. Roligt att du gillar vår trädgård. Ha en fortsatt fin sommar men vi hoppas på regn trots allt. Carita

  • Anita skriver:

   Ja det är ju synd när man har sin egen trädgård öppen att man inte kan besöka andras. Hoppas ni får möjlighet att besöka den någon gång.
   Och så vill jag tacka för besöket hos er. Som vanligt gick jag bara omkring och njöt. Älskar era slingrande gångvägar omfamnade av grönska. Och så är det ju så kul med alla detaljer jag hittar. Roligt för er också att se dom från någon annans ögon kan jag tänka mig.

   En fortsatt fin sommar till er också! Och nu för tiden innefattar en fin sommar en hel del regn. Hoppas det kommer snart. Regn på nätterna och sol på dagarna vore fint.
   /Anita

 7. Kristinas oas skriver:

  Kul att få följa med till trädgårdarna! Jag tyckte om det formklippta och alla uppvuxna träd och kul detaljer. Just att det är så olika är ju en del av ”vinsten” med att åka runt och titta.
  Kram Kristina

  • Anita skriver:

   Jag hoppas ni hade en bra dag i söndags Kristina. Kan tänka mig att många hämtade inspiration från er. Den här gången blev det två helt olika trädgårdar för mig. Det var extra roligt att hitta den formklippta och att den låg på promenadavstånd från mig. Hade ingen aning om den tidigare.

   Ha en fortsatt fin vecka!
   Kram Anita

 8. Åsa skriver:

  Vi besökte också Eden Garden Raja, väldigt annorlunda. Vilka trevliga ägare. Klarbärsgatan missade vi, hade sett fel på dag och cyklade dit i lördags, tji fick vi!
  Vackra bilder som alltid och tack vare dig fick jag uppleva Klarbäret ändå.
  Imorgon ger vi oss iväg mot Piemonte i Italien, med övernattningar i Tyskland och Österrike på vägen ner.
  Önskar er en fortsatt härlig sommar med fina dagar i er vackra trädgård.
  Kram från lillasyster

  • Anita skriver:

   Men så roligt att ni också besökte Eden Garden Raja. Synd vi inte var där samtidigt. Ägarna var verkligen trevliga och så entusiastiska. Dom älskar verkligen sin trädgård. Men så synd att ni missade Klarbäret. Det är en riktig pärla. Men dom har öppet då och då så det kommer förhoppningsvis nya tillfällen.
   Nu återstår bara att önska er en riktigt härlig resa. Piemonte, tycker om det namnet. Det får det att vattnas i munnen på något sätt 🙂 God mat och god dryck tänker jag på.

   Ha det så bra och kör försiktigt!
   Kram storasyster

 9. Lena i Wales skriver:

  Oh, vad roligt att vi också får se dessa trädgårdar! Skulle gärna varit i Sverige denna helg.
  Härligt att så många verkar ha anammat detta med Öppna trädgårdar.
  Ha en fin dag!

  • Anita skriver:

   Ja man kan ju dessvärre bara vara på en plats samtidigt. Jag skulle gärna besökt dom trädgårdar du besökte och som en bonus fått träffa dig 🙂

   Ha en fin dag du också!

 10. livsglimtar skriver:

  Eden garden var lite för stel för min smak, men den andra i din barndoms omgivning fick mig att sucka av välmående. Mjukt böljande, fantasifull och vacker, kan man önska mer av en trädgård?

  • Anita skriver:

   Ja det är helt olika typer av trädgårdar. Jag gillar också den mjukt böljande stilen (har den själv) men det var samtidigt roligt att se den formklippta och framför allt att höra deras entusiasm och hur dom jobbade för att få buxbom och annat att trivas.

 11. Anni skriver:

  Eden garden påminner mycket om hur holländarna skapar sina trädgårdar, men oj så annorlunda med det svenska gula huset till. Vilket jobb de lagt ned!
  1000 trädgårdar verkar så kul och inspirerande, synd bara att man inte hinner till så många en sådan dag.

  • Anita skriver:

   Så roligt att du nämner likheten med holländarnas trädgårdar, han är nämligen från Holland och det är han som ligger bakom mycket av designen. Att få till en sådan fin trädgård som dom hade på bara fem år är imponerande. Men jag förstår att dom lyckades för den glädje och entusiasm som dom utstrålade var verkligen energigivande.

   Kram Anita

 12. Pingback: Årskrönika 2018 | Anitas blogg … De fyra blomsterhaven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s