Rådjur, blommande rosor och nästan frost …

Nationaldagen har passerat, lite kylig men avkopplande och skön med god mat i uterummet. På förmiddagen sken solen och jag fotograferade grannens flagga som fick bli oskarp och istället fick rosen Aïcha ligga i skärpa och bilda en gyllene ram med sina milt gula blommor …

Aïcha i närbild …

Nu börjar också parfymdofter sprida sig i trädgården för nu är det dags för den milt rosa ‘Stanwell Perpetual’ att blomma …

Jag är glad att jag har just dom rosorna, dom är så taggiga att inte rådjuren vill äta knopparna. Däremot har dom som vanligt varit inne och ätit av en del av knopparna på mina ‘Rhapsody in blue’. Men vad värre är, dom har helt kalätit flera av mina klematis. Det har aldrig hänt förut. Så här ser alla bladrankor ut …

Och för första gången har dom också gett sig på potatisen …

Dom brukar komma in och äta upp alla floxen men se där gick dom bet i år. Jag har gjort en tillfällig floxbur, det kommer att bli en snyggare lösning så småningom, den här är bara temporär som en första desperat åtgärd …

För övrigt fortsätter alliumen att blomma. Synd bara att pionerna låter dröja på sig så dom inte kan få blomma ihop. En gul har jag som börjat slå ut men där har jag naturligtvis inte satt några allium. Typiskt mig …

Vintersådden av dill och morötter som jag gjorde i slutet av november förra året blev kraftigt försenad jämfört med året innan beroende på den kalla våren. Men även om det blev försenat så har vi nu så mycket dill att jag planerar att frysa en del …

Och morötterna som jag inte trodde skulle gro alls kom ändå till slut …

Några av irisarna har nu börjat blomma vid dammen men de blå låter sig dröja. Lägg märke till den brunbrända gräsmattan. Till och med min blöta tomt börjar nu bli snustorr …

Och så var det då det där med nästan frost. Natten till den 6 juni hade vi bara plus 1,4 grader. Nära frost alltså. De klassiska järnnätterna. Jag var då glad att jag fortfarande inte satt ut tomaterna. Men idag eller imorgon ska jag sätta ut dom. Något nytt att mumsa på för rådjuren?

Och slutligen, årets sista bild på färgexplosionen i azaleasluttningen som jag tog den 2 juni. Nu bleknar färgerna för var dag som går …

Återstår bara att önska er alla ett skönt avslut på veckan och en skön helg!

Det här inlägget postades i I trädgården, Rosor. Bokmärk permalänken.

34 kommentarer till Rådjur, blommande rosor och nästan frost …

 1. Marika skriver:

  Hej Anita!
  Det ser helt fantastiskt ut med dina fina rosor, och azaleasluttningen är härlig. Men vad tråkigt med rådjuren som tar för sig. Har inte märkt av dem sedan det blev grönt i naturen. Inte kul att behöva hägna in blommor och växter. Sonen har problem med hjortar i Östergötland, de äter allt, och är inte ett dugg skygga.
  Ha en fin helg /Marika

  • Anita skriver:

   Tack Marika! Ja det är så tråkigt med rådjuren. Vi har en så liten tomt så jag tycker vi skulle kunna lyckas med att stänga dom ute men det går inget vidare. Nu har vi gjort nya desperata försök. Hjortproblemen har jag hört talas om, dom är nog som sagt ännu värre än rådjuren.

   Ha en fin vecka!
   /Anita

 2. Märtha skriver:

  ‘Stanwell Pepetual’ har vi också i vårt lilla rosarium här i Borgå (hör du till Svensk Ros? Rosenbladet publicerade min artikel om rosariet i Rosenbladet som jag fick igår). Den rosen är så
  söt, den blommar ju hela sommaren. Vi klippte ner den ordentligt för några veckor sen, den har återkommit med starka skott. Men fy fasiken för rådjuren! Peppar, peppar, inga här ännu… Hoppas allt tar sig! Läste du om våra rhododendron? Nu har jag rätt namn på Tigerstedt! Må gott ändå!

  • Anita skriver:

   Nej jag är inte med i Svensk Ros. Synd, för det hade ju varit jätteroligt att läsa din artikel. Fördelen med Stanwell är som sagt att den fortsätter att blomma även om den har sin intensivaste period nu. Och som den doftar. Jag klippte ner stora delar av min som blivit för vildvuxen och den kommer också med nya fina skott. Det verkar den må bra av.

   Kampen mot rådjuren fortsätter och som tur är gillar dom inte rhododendron. Och jag har läst ditt intressanta inlägg om Tigerstedt.

   Ha en skön vecka!
   /Anita

 3. livsglimtar skriver:

  Så vackra bilder och du, sista bilden är ju fenomenalt tjusig.

 4. Isas Trädgård skriver:

  Vilken fantastisk blomning i din azaleasluttning – så vackert !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  • Anita skriver:

   Tack Isa! Ja azaleasluttningen är trädgårdens vackraste del. Synd bara att det går så fort över. Men azaleorna är ju som tur är vackra även på hösten när dom får en fantastisk bladprakt.

   Ha det så gott du också!
   Kram Anita

 5. Marit skriver:

  Din azaleablomstring er jo bare så fin! Den minner om den de har i Augusta i USA på en golfbane de har der 🙂
  Jeg forstår godt din desperasjon. En vil jo ikke få spist opp halve hagen 😦

  Ønsker deg en fin kveld og god helg, Anita!
  Klem, Marit

  • Anita skriver:

   God morgon Marit! Javisst påminner min azaleaplantering om den i Augusta 😉
   När det gäller rådjuren fortsätter kampen. Jag har försökt att täppa igen ingångshålen och har inte sett dom på ett par dagar nu. Men jag har då ännu inte varit ute än och tittat, dom kan ju varit inne inatt igen.

   Önskar dig en fin vecka!
   Kram Anita

 6. Kristinas oas skriver:

  Men så trist med rådjur som äter allt och lite till! Potatisblast…?!
  Här har det ”bara” varit plus sju grader som kallast på nätterna, men det gäller att ha koll på termometern.
  Rosorna är så vackra och så kommer ju dofterna på bred front med dem. 🙂
  Önskar dig en fin helg!
  Kram Kristina

  • Anita skriver:

   Jodå, potatisblast var tydligen populärt. Och när jag tittade efter så upptäckte jag att även alla nävor var avätna liksom kärleksörten och gulltöreln. Som tur är är det ju tidigt på säsongen så både kärleksört och nävor kan ju komma tillbaka. Men kommer tillbaka gör väl rådjuren också förstås. Ja, ja, det är en prövning att vara odlare. Men av någon anledning ger man aldrig upp ändå 🙂

   Önskar dig en fin vecka!
   Kram Anita

 7. Inger skriver:

  ‘Aïcha’ är en av mina favoritrosor. Vilken färgprakt i azaleasluttningen, härligt.
  Trevlig helg!

  • Anita skriver:

   Ja ‘Aïcha’ vill jag inte vara utan. Den blommar ett tag till medan azaleasluttningen nu bleknat bort för den här säsongen.

   Ha en skön vecka!
   /Anita

 8. Att ni har haft det så kallt!? Här hade vi en dag förra veckan med bara 14 grader och en otrolig blåst, alltså kändes det som minusgrader! Men det var trots det runt tio på natten och sen dess har det varit varmt igen.
  Men temperaturen är tydligen väldigt lokal. Igår åkte vi till andra sidan ön för att inhandla lite grönsaker och där var det bara 19 grader, vi hade 23. Men det var pålandsvind från havet och trots att trädgården ligger lika långt in på ön som vårt hus (c:a 5 km) så påverkar vinden otroligt!
  KRAM/Susie

  • Anita skriver:

   Jodå, de beryktade järnnätterna kom på besök. Men nu spår dom i varje fall tvåsiffriga nattemperaturer så nu har jag satt ut alla tomater. Pålandsvind kan ju ge betydligt svalare temperaturer. Det brukar till och med vara så att vi känner av den ibland. Hoppas ni hittade fina grönsaker 🙂

   Kram Anita

 9. Villroses hage skriver:

  Herlige Aïcha! Synd med glupske rådyr…. Vanvittig flott Azalea-avslutning!
  Ha det fint!

  • Anita skriver:

   Tack så mycket 🙂 Ja det är inte roligt med rådjur som kaläter. Dom har förstört ännu mer sedan jag skrev detta. Mitt svar kommer sent, din kommentar hade hamnat i skräpmappen men nu är ordningen återställd.

   Ha det fint!
   /Anita

 10. Luna Ek skriver:

  Så fint Aicha matchar flaggan. Vi hade också lite svalare två nätter men nu är det samma tropiska värme som förut. Tror också rådjuren har varit inne och ätit av vissa rosor, lite mystiskt är det att en del har hur mycket knopp som helst medan andra stubbade skott. Nu har fårullen åkt upp igen.
  Ha det gott!
  kram Luna

  • Anita skriver:

   Ja jag tyckte att ‘Aïcha’ bildade en fin gyllene ram till flaggan. Igår hade vi nog varmaste dagen hittills men idag är det betydligt svalare och det kom till och med lite regn, med betoning på lite. Men jag hoppas att det ska komma lite mer under dagen. Det där med fårull har jag nu också testat. Vet inte om det hjälper hos mig men jag prövar allt då jag inte lyckas stänga dom ute med stängsel.

   Ha det gott du också!
   Kram Anita

 11. LOTTA skriver:

  Vilket vackert potpurri av azaleor du har i din trädgård ! Vilken fröjd för ögat och sinnena att njuta av dem.
  Vackra bilder du delar med dig av från din trädgård, TACK !
  Inte visste jag att rådjuren var så hungriga att de till och med går på potatis och klematis. De kanske har svårt med torkan och födan också, hmmm…..
  Önskar dig en fin söndag !
  KRAM LOTTA

  • Anita skriver:

   Tack Lotta! Nu har färgexplosionen avtagit men snart kommer pionerna och tar över. Jodå, rådjuren verkar äta det mesta. Dom har även ätit nävor, gulltörel och kärleksört. Födan tror jag inte dom har så svårt med häromkring. Finns mycket i skogen men jag tror dom hellre äter godsakerna i min trädgård. Däremot kan dom nog känna av vattenbristen. Lite regn kom det imorse men det skulle behövas betydligt mer.

   Önskar dig en fin vecka!
   Kram Anita

 12. Rosorna är väldigt fina och tidiga i år. Allt är förresten tidigt. Tråkigt att rådjuren fortsätter att äta i din trädgård. Här brukar det lugna sig på sommaren. Hoppas vi sllpper fler järnnätter nu.
  //Helene

  • Anita skriver:

   Ja allt är tidigt i år utom mina pioner. Bara en enda har slagit ut, dom andra har knoppar men det ser ut att dröja minst en vecka till. Jo, det brukar lugna sig med rådjuren här också men inte förrän framåt augusti. Vi får se hur det blir. Har gjort ytterligare försök med instängsling och även prövat att hänga upp fårull. Och jag tror järnnätterna är över för i år.

   Ha en fin vecka!
   /Anita

 13. Så fint med rosorna! Jag kan ju inte skryta med att vara nån stor rosodlare, de trivs nämligen inte så bra i min sandhög till trädgård, men ‘Rhapsody in blue’ finns och har kapats drastiskt av rådjuren några gånger medan de inte alls rör de gammaldags kanelrosorna alldeles bredvid. Jag har de senare åren haft god framgång med apelsinstora bollar av otvättad ull både bland tulpaner och annat de gillar så nu får det mesta vara i fred. Att de till och med ger sig på klematis, alltså…
  Ha det gott
  /Anette

  • Anita skriver:

   Hej Anette!
   Så du har samma problem med just ‘Rhapsody in Blue’. Jag har nu testat att sätta upp otvättad fårull vid känsliga växter bland annat rosen. Jag lade också ut på mina nyutplanterade zinnior. Vad tror du hände? Jo när jag kom hem här om dagen så stod ett rådjur och åt upp varenda zinnia. Alla mina röda heucherablommor var nu också uppätna och där hade jag också lagt ut fårull. Men otroligt nog var knopparna på rosen kvar. Men rådjuret hade nog inte bara hunnit dit. Så det verkar tyvärr inte fungera hos mig. Suck…

   Ha det gott du också!
   /Anita

 14. Anni skriver:

  Ska hålla mig kort denna gång 😉
  Förbenade rådjur – FY vad jag lider med dig! Vet att Victoria från Zetas och Michael Bindefeldt pratade på Nyhetsmorgon om något medel som hjälper dem, Michael har ju enorma mängder tulpaner som han tydligen får ha i fred. Men jag anar ju att du provat allt.
  Dina rosor ger mersmak, tänk att man aldrig kan ha för många … måste faktiskt plantera fler denna sommar. Någonstans.
  Kram, kram!

  • Anita skriver:

   Och jag har inte hunnit svara ens 🙂
   Jo det känns som jag provat allt. Fast det där medlet verkar ju intressant. Ska försöka googla efter det. Prövade fårull men det brydde dom sig inte ett dugg om. Alla mina zinnior är nu ett minne blott. Och visst ger rosor mersmak, fråga rådjuren 😉

   Kram Anita

 15. Anni skriver:

  Nu du Anita, nu har jag fyra stora blomställningar på min mönjelilja. Kunde inte låta bli att tänka på dig när jag såg dem!
  Vad gäller lusthusgolvet som du undrade över hos mig så är det målat, jag skrev om hela bygget här:
  https://vardagsnjutning.blogspot.com/2015/04/inte-utan-stolthet.html

  • Anita skriver:

   Åååh så roligt. Du måste ta bilder på den när den blommar. Och nu har jag varit inne och tittat ordentligt på lusthusgolvet. Det är så snyggt och jag är så imponerad av ditt jobb. Nu ska jag titta in till dig. Har inte hunnit blogga alls senaste tiden.

   Kram Anita

 16. Ping: Årskrönika 2018 | Anitas blogg … De fyra blomsterhaven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s