Cliviablomning – uppföljning 2 av mitt försök att så clivia

Jag har en gul clivia. Den har jag tjatat mycket om i blogginlägg genom åren. Ni som sett dom suckar säkert och säger, ”är hon nu i farten igen”. Och det är hon för nu blommar moderplantan …

Men det är inte bara den som blommar, en av de tre clivior som jag sådde 2015 har nu fått sin första blomstängel. Men innan jag visar den så tar jag det från början …

Min clivia har alltid blommat rikligt och efter blomningen våren 2014 satte den ett antal frökapslar. Dom var gröna ända fram till januari 2015 då dom började mogna och bli gula. Jag har läst att gula clivior får gula frökapslar när dom mognat och orange får orange kapslar. Mina blev gula. I februari 2015 ”skördade” jag dom och lät dom ligga och eftermogna ett tag innan jag öppnade dom och plockade ut fröna som jag sedan sådde, den 23 februari 2015. Hur jag gick tillväga har jag skrivit om i detta inlägg.

En månad efter sådd, den 22 mars 2015, hade fröna börjat brista och visade sitt första blad …

I början av maj 2015 var det dags för omplantering av de små skotten. Redan då kunde man se de kraftiga rötterna …

Hur jag gick tillväga går att läsa om i detta inlägg.

Jag behöll 3 själv och dom behandlade jag lite olika. Alla tre fick stå inomhus det första året. I januari 2017 flyttade jag ut två i uterummet för att dom skulle få stå svalt. En av dom fick sedan stå utomhus på sommaren medan den andra fick stå kvar i uterummet. Den tredje var fortfarande kvar i ett fönster inomhus.

Bilden nedan är från den 9 oktober 2017. Den vänstra som fick tillbringa sommaren utomhus växte nästan ingenting. Den i mitten som bodde i uterummet hela sommaren verkade dock trivas. Den högra som bodde i fönstret inomhus verkade också trivas. Min gissning då var att den i mitten var den som skulle blomma först.

Och jag hade rätt! Den 22 april 2018 tog jag bilden nedan. Den i mitten har nu producerat sin första blomstängel …

Den 22 april 2018 öppnade den sin första blomma på stängeln …

Det jag kan konstatera (men som är svårt att visa på bild) är att den är betydligt ljusare i färgen än moderplantan. Blomman har nästan en dragning åt vitt. Jag har försökt att ta en bild i exakt samma ljus och jag har försökt att jämföra bilderna med ”verkligheten” och det här är det närmaste jag kommer. Här syns blomman på den frösådda …

… och här är moderplantan …

Efter att ha läst att det kan ta 5 – 7 år innan en frösådd clivia blommar så känner jag mig mer än nöjd. Nu ska det bli spännande att följa de andra två och se om dom kommer att blomma.

Men nu blir det inga mer frökapslar. Jag har läst att clivia inte alls mår dåligt om man låter blomstänglarna sitta kvar, förutsatt att dom inte producerar många frökapslar. Då tycker den att den ”gjort sitt” och drar sig tillbaka. Jag har alltid låtit stänglarna sitta kvar men dom har inte producerat mer än ett fåtal frökapslar och det verkar inte plantan mått dåligt av. Men förra året producerade den massor av frökapslar och i år är den inte alls lika fin som den brukar vara. Den har bara tre blomstänglar mot sju som den brukar ha. Den ser inte heller speciellt fräsch ut, bladen vissnar och det kommer knappt några nya. Nu kommer jag att pröva med att klippa bort blomstänglarna direkt efter blomning och se om jag kan få den att hämta upp sig. Ska också kolla hur rötterna ser ut. Så nästa cliviauppföljning får kanske bli om moderplantan. Och skulle den ge upp så har jag ju tre nya clivior som kan ta över 🙂

En fortsatt skön vecka till er alla!

Detta inlägg publicerades i Clivia, Mönjelilja. Bokmärk permalänken.

46 kommentarer till Cliviablomning – uppföljning 2 av mitt försök att så clivia

 1. Åsa skriver:

  Käraste Anita,
  Så roligt att läsa om dina clivior och se deras förhandling från frö till blomning.
  Nu ser jag med spänning fram emot hur min lilla planta ska utvecklas! 🌸
  Kram från lillasyster

  • Anita skriver:

   Hej på dig lillsyrran,
   Jag hoppas att din lilla cliviaplanta ska växa till sig. Annars får väl ”mamma Anita” komma och säga till på skarpen 🙂
   Kram från storasyster

 2. Märtha skriver:

  Toppenintressant! Jag har ju inte följt din blogg så länge så jag har inte läst om dina clivior tidigare. Jag är inte så bra på krukväxter, ”i mitt förra liv” var dagsljuset i huset så dåligt att det inte alls lönade sig att försöka – köpte en blomma och kastade den när den ”tog slut”. Nu är det annorlunda, men måste ändå satsa på att bara sköta, det blir för många projekt annars. Har grönväxter i ett nästan för soligt utrymme sommartid. Det räcker. Här är inget väder att jobba ute i, hoppas på bättre – men nu blir det konsert, sen ”opera live” och sen ”opera live på bio”. Tre kvällar i rad. Trevligt veckoslut till dig!

  • Anita skriver:

   Clivian fick jag av en kär vän och hon har fått tillbaka en fröplanta som jag hoppas ska blomma hos henne så småningom. Jag är väldigt glad över den då den är gul och inte orange vilket är den vanligaste färgen på clivia.
   Visst, man kan inte hålla på med för många projekt. För mig är det tur att jag har mitt uterum med mina växter då det inte går att vistas i trädgården ännu. Snön är borta men inte vattnet.

   Hoppas du haft/har det bra på dina operakvällar!
   /Anita

 3. Charlotta skriver:

  Clivia påminner mig alltid om min mamma, hon var alltid så stolt när Clivian blommade. Den var rödorange och fanns där i fönstret så länge hon levde. Eller, sista året var det nog bara krukan, jag tror hon glömde bort att vattna då. I alla fall fanns ingen clivia att ta hand om när lägenheten skulle röjas.
  Lycka till med din Clivia-familj! ♥

  • Anita skriver:

   Ja clivia är ju en gammal växt och inte så lätt att få tag på längre. Din mammas clivia var säkert många år gammal. De riktigt gamla orange var nog också lättare att få i blom. Jag är glad över mina frösådda plantor då min moderplanta inte ser riktigt kry ut.

   Ha en skön söndag!
   /Anita

 4. Marit skriver:

  Hei Anita!
  Så spennede å lese om dine eksperimenter med å så clivia! Fantastisk flotte blomster på dine. Det var jo morsomt at den ble lysere enn morplanten! De lysegule synes jeg er utrolig vakre.

  Jeg har nettopp åpnet min ene frøkapsel som jeg klippet av stilken som hadde begynt å råtne. Inni der var det to frø som jeg nå har sådd. Det er første gang at mine variegerte clivia har blomstret og første gang at de har satt frø. Så jeg er veldig spent på om frøene vil spire. Jeg aner jo ikke om de var modne nok. Fargen på blomstene var oransje.

  Jeg ønsker deg en fortsatt fin uke!
  Klem, Marit

  • Anita skriver:

   Hej Marit!
   Det ska bli så spännande att följa din frösådda clivia. Jag håller verkligen tummarna för att den var tillräckligt mogen. Jag tror nog det då stängeln hade vissnat. Roligt att den innehöll två fröer då har du dubbel chans att få en ny liten clivia.

   Ha en skön söndag!
   Kram Anita

   • Siv Westerback skriver:

    Hej!
    Jag undrar om du vet om skotten på sidorna av den gula också blir gula från en frösådd gul? Eller kan den bli antingen gul eller orange eller till o med vit?
    Vilken färg kan blommorna från deras frön bli då? Är det säkert att fröna är till en gulblommig?

    Hälsningar Siv

 5. Marika skriver:

  Hej Anita!
  Kan förstå känslan av att lyckas med en egen frösådd som blir en vacker blomma. Färgen är riktigt vacker. Jag lyckas inget vidare med inneväxter, är så glad varje år när amaryllisarna blommar, men annars är det bara gröna växter hos mig. Får njuta av blommorna utomhus i stället.
  Ha det fint /Marika

  • Anita skriver:

   Hej Marika!
   Amaryllisar är fina när dom än blommar och bladväxter är väldigt vackra så det är inte så bara tycker jag. Jag har ju mina krukväxter i uterummet, min oas den här tiden på året då jag inte kan vara ute i trädgården. Idag vräker dessutom regnet ner och späder på vattnet.

   Ha det fint du också!
   /Anita

 6. Wow, säger jag bara! Det går alltså att så clivia fast det krävs förstås både kunskap och uthållighet och du har ju båda. Tycker det var extra spännande att den första fått ljusare gul färg. Grattis till riktigt snygga plantor!
  /Anette

  • Anita skriver:

   Tack Anette!
   Kunskapen håller jag på och bygger upp och uthållig har jag lärt mig att vara 🙂 Jag blev förvånad när jag såg att barnet fått ljusare färg. Den är verkligen fin så jag hoppas den håller kvar den färgen.

   Ha en fin söndag!
   /Anita

 7. Carita Nordén skriver:

  Vad duktig du är på clivia. Jag har en stor planta som jag fått en gång men sköter den inte egentligen och den blommar inte. Det är tre stora plantor, tror jag i samma kruka och jag har en känsla av att jag måste plantera om dem, när jag ser dina bilder. Vackra är dom i alla fall. Ha det fint. Carita

  • Anita skriver:

   Hej Carita!
   Har du din clivia i uterummet? Jag tror att det är lite tricket för att den ska blomma, att den får stå lite svalt på vintern. Dom gillar att stå trångt men inte för trångt. På min lilla som blommar nu har rötterna kommit ut genom krukan så den måste jag plantera om när den blommat klart. Känns lite pirrigt.

   Idag regnar det i våra trakter men jag hoppas du får en bra söndag ändå!
   /Anita

 8. Anja C. Hill skriver:

  Hej, hej Anita!
  Faktiskt riktigt roligt att även du tar upp krukodlingens möjligheter. Du har ju ett härligt uterum och plats för även lite mer platskrävande växter. Kommer ihåg min svärmors vurm för Clivia. Att du dessutom driver plantor från frön bevisar din stora kunskap om fröodlingar. Jättetrevligt! Lycka till med varenda planta!
  Ha det jättegott! /Anja

  • Anita skriver:

   Tack Anja!
   Ja jag tycker det är roligt att även skriva lite om krukväxter och min clivia är jag väldigt glad över och faktiskt stolt att det gått så bra att driva upp fröplantorna. Extra spännande också att den fått en annan färgnyans. Hoppas det håller i sig för den är verkligen snygg.
   Fortsättning följer …

   Ha det jättegott du också!
   /Anita

 9. Tack för tipset om kamelian! Jag var lite inne på det här med vattenbrist under leveransen som ju drog ut på tiden, alltså vattnade jag alla så fort dom kom hem med kalkfritt vatten och så ställde jag dom i solskyddat läget i växthuset. Har läst på att dom inte gillar stekande sol!!
  Den enda som reagerade lite konstigt var just den här med fula blad där allt vattnet verkade rinna rätt igenom. Så igår vattnade jag den igen – och nu håller jag tummarna. Den ser iaf inte sämre ut…..
  Jag fick en orange Clivia av min kusin när vi flyttat ner hit och den blommade varje år, men till slut var den så ful i bladen att jag kastade den. Hade inte en tanke på att jag kunde sått frön av den…..
  KRAM/Susie

  • Anita skriver:

   Hej Susie,
   Jag har ju redan svarat hos dig om kamelian. Håller tummarna för att din kamelia hämtar upp sig när den fått acklimatisera sig hos dig.
   Det var ju synd att du inte tog frön från din clivia. Men det är inte alltid dom blir befruktade och får frökapslar. Ibland får man pollinera dom själv.

   Kram Anita

 10. Tack för ”trösten” om min ledsna kamelia!
  KRAM/Susie

 11. Carina skriver:

  Så häftigt! Den ljusare gula är helt underbar, förlåt mamma gul men jag är svagare för månskensgult 😉 Det är bara kul att följa dina clivior och fröplantornas utveckling.

  Kram, Carina

  • Anita skriver:

   Javisst är det lite häftigt. Jag är både glad och stolt. Och mamma gul får nog faktiskt förlåta mig också för jag gillar också den blekgula färgen bättre 🙂 Dessutom har den ett grönt svalg vilket inte mamman har. Nu är jag väldigt spänd på hur dom andra ska se ut när dom blommar. Det är säkert anlag från moderns föräldrar som dyker upp.

   Kram Anita

 12. Inger skriver:

  Vilken jättefin clivia, jag har bara den vanliga i orange. Den får stå ute hela sommaren och blommar då bra.
  Allt gott!

  • Anita skriver:

   Hej Inger och tack!
   Intressant att höra att din står ute hela sommaren. Jag lät en av mina stå ute i somras och den växte nästan inte alls. Men, vi hade en väldigt konstig sommar också, det kan bero på det. Jag ska testa i år igen.

   Allt gott till dig också!
   /Anita

 13. Lena i Wales skriver:

  Du har verkligen tålamod.
  Vi skriver om en annan samma blomma i våra bloggar.
  Roligt att se att våren äntligen nått dej! Vintern var ser, men nu är den borta.
  Önskar dej en skön söndag!

  • Anita skriver:

   Hej Lena, ja jag har läst i din blogg om din blommande kamelia. Fantastisk. Våren är lite trög, vi har haft minusgrader senaste två nätterna. Men det är ju ingen snö i varje fall 🙂

   En skön söndag till dig också!
   Anita

 14. Cathy skriver:

  Vad härligt och vad duktig du är som sått frö och fått så fina nya Clivior:-)
  Ha en skön söndag kväll, här skiner solen igen efter mycket regn under natten och förmiddagen.
  Kram, Cathy

  • Anita skriver:

   Ja jag är jätteglad över mina nya clivior och i synnerhet den som nu blommar. Såg din fina kamelia också. Jättekul att den klarat vinterns så bra.
   Det började med sol imorse men nu mulnar det på igen. Hoppas vi slipper regn.

   Kram Anita

 15. Anni skriver:

  Hurraaaa, nu är hon i farten igen!
  Ojojoj, så lycklig du måste vara som redan fått blommor på din frösådd! Och så vacker den är, den lilla nyförlösta 🙂
  Ser också att dina clivior bara har en ”strut” per kruka. Jag borde dela på min. Borde gjort det för flera år sedan. Ska gå och räkna strutar i min kruka … äsch, det var stört omöjligt. Kanske tio stycken? Jag får fotografera ordentligt när jag delar på den, så ska du få förfasa dig.

  Och du, tack för dina goa kommentarer om min keramik ❤

  • Anita skriver:

   Tack Anni! Den lilla nyförlösta blir vackrare och vackrare för var dag som går, men så tycker väl alla mammor 🙂
   När det gäller strutarna så kan jag tala om att det bara är mina frösådder som har en strut per kruka, moderplantan har massssor! Så inte skulle jag förfasa mig över din inte. Jag låter det vara många strutar i den krukan för då blir det många blomstänglar, även om det i år bara blev tre.

   Ha det fint!
   Kram Anita

 16. Kristinas oas skriver:

  Men så roligt att frösådderna redan blommar, ja, i alla fall den första! Grattis! Gillar också den blekgula, riktigt snygg!
  Kram Kristina

  • Anita skriver:

   Tack Kristina! Ja den blekgula är snäppet finare än ”mamma clivia”. Dessutom har den grönt svalg vilket är väldigt läckert. Ska bli spännande att se om kommande blomstänglar kommer att bli lika fina.

   Kram Anita

 17. Helena G skriver:

  Hej! Vilka fantastiska clivior du har! Det är inte så att du har några frön över som du skulle kunna tänka dig att sälja? //Helena

  • Anita skriver:

   Hej Helena! Nej, tyvärr har jag inga fröer och jag planerar inte heller att pollinera för att få några fler, moderplantant har inte mått bra av att producera fröer så nu får den vila. Hoppas du kan hitta någon annanstans.

   /Anita

 18. Hej! Grattis till ditt lyckade cliviaprojekt. Jag har inte läst om dina clivior förut och tycker det var mycket intressant att följa hur du drog upp plantorna från frö. Underbar färg på blommorna!
  Varma hälsningar/Gunilla

  • Anita skriver:

   Hej Gunilla och tack! Jag tyckte det var roligt att pröva för att se om jag skulle lyckas att få … först plantor och sedan … blommor. Och det lyckades ju över förväntan. Nu väntar jag bara på att de två andra ska få blommor också.

   Varma hälsningar till dig också!
   /Anita

 19. Hej Anita!
  Vad härligt det måste kännas att ha fått blommor på en frösådd planta så snabbt. Kul också att den inte blev exakt lik moderplantan utan lite ljusare i tonen, men mild vacker gul färg har de båda två.

  Min ”lilla” clivia som jag vann på ett lotteri har vuxit till sig rejält men några blommor är inte på väg än. Men den som väntar på något gott …….

  Hoppas ”mamma” Clivia hämtar upp sig och piggnar till nu när den får vila lite.

  Önskar dig en fortsatt fin majvecka i det strålande vädret!
  Kram Anna-Karin

 20. Pingback: Årskrönika 2018 | Anitas blogg … De fyra blomsterhaven

 21. Inger Steinbauer skriver:

  Åh så häröigt se en gul clivia. Jag har jagat med ljus o lykta, även via trädgårdsmästare, men kammat noll. Nu är det här inlägget ett år gammalt o jag undrar om det är möjligt att via dig komma över liten planta, stickling eller frö. Har en clivia själv som jag fått sidoplanter av o inte tänkt på att kunna ta fröställningarna o sätta ner. Är dock den ‘vanliga’ orange. Mecket blomvillig o tacksam blomma. Hoppas du återkopplar med besked.

 22. Ylva Westerlund skriver:

  Har följ din frösådd av gul Clivia. Har sökt i flera år efter den gula varianten. Det är väl inte att hoppas på att du har kvar och säljer en planta? Eller du kanske har tips var man kan köpa. Mvh Ylva

 23. Lollo skriver:

  Spännande läsning!
  Dina gula är så vackra! Blir sugen på att försöka hitta en sådan.

  Har du någon gång delat på en Clivia?

 24. Inger skriver:

  Vilken underbar färg. Följer med stor nyfikenhet din lyckade utökning av gula cliviabeaståndet. Kanske kan bli försäljning med tiden. 🤗

 25. Christina Arvidsson skriver:

  Hej!
  Jag har också en som jag gött upp från frö, sattes augusti 2020 och är ca 1 dm hög bara nu. Vet att det tar ännu flera år innan den ens kan sätta blommor.
  Undrar: hur stor är de på bilden där den mittersta blommar? [ hur hög ca ] svårt få grepp om.
  Undrar också om din doftar? Det här fröet ska vara från en doftande, men undrar om kanske även doft förändras på bebisen, då färgen ju verkat göra det? Har du koll på det?
  Kanske färgen blivit intensivare allt eftersom den blivit äldre???
  Hälsningar från Christina

  • Anita skriver:

   Hej Christina!

   Så spännande att du också sått clivia. Jag antar att du menar hur hög är själva plantan (den mittersta som blommar). Ja du, det är ju några år sedan men jag skulle nog kunna säga att den då var ungefär 3 dm hög, Det som sägs om clivia är att dom inte börjar blomma förrän dom fått sju bladpar. Jag vet inte om det stämmer men det kan mycket väl göra det då min hade just sju bladpar det året den blommade.

   Min doftar inte, visste faktiskt inte ens att det fanns doftande clivior. Låter spännande. Det där med färgen (att den var ljusgul) var nog bara en tillfällighet för de stänglar som kommit efter det har varit lika som moderplantan. Jag har ju också bara en sort så jag kan aldrig få clivior som blivit korsbefruktade, alla får samma färg.

   En annan sak med just den gula är att den nog måste stå svalt över vintern för att blomma. Jag har en, som nu är jättestor, som står i vårt sovrumsfönster. Trots att vi aldrig har värmen på där så blommar den inte. Den växer, är väldigt frodig och fin men inga blommor kommer. Däremot så blommar dom som står i uterummet troget varje år. Så om du har ett svalare utrymme för övervintring så är det bra.

   Roligt att du hörde av dig! Lycka till med din clivia och jag håller tummarna för att du får blommor på den om några år.

   Önskar dig en fin Valborg och en fin vår!
   /Anita

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s