Ett stänk av sommar …

Vilken härlig morgon det var att vakna upp till! Solen sken och luften var ljum. Igår visade termometern plus 26 grader. Kanske visade den lite glädjemätning men varmt var det. Idag blev det inte lika varmt men ändå behagliga temperaturer så det gällde att njuta.

För övrigt har jag inte varit så aktiv med bloggandet och det beror på min dator som inte riktigt velat vara med. Den blev oerhört seg helt plötsligt och det gick varken att jobba med bilder eller blogga. Men efter en del rensningar och omstarter så går den idag hyfsat igen. Den är gammal och det är hög tid att byta! Men jag har varken tid eller lust att hålla på med det nu! Nu är det förberedelser inför den kommande växtsäsongen som gäller. Men … om jag inte är lika aktiv som vanligt på bloggen så vet ni i varje fall vad det beror på, det är datorn som inte vill vara med, inte jag.

Nog om det … Den 14:e april sken solen och det var grillpremiär …

I måndags kom kära svägerskan på ett oväntat besök och hade inte med sig Gevalia men väl en blomsterbukett …

Mina tulpanbuketter har i år nästan varit finast när dom är på väg att vissna …

I vinter har jag förvarat min inlagda gurka i uterummet där temperaturen varit perfekt. Men inför prognoserna om stigande temperaturer fick dom sista fyra burkarna flytta in i kylskåpet …

I uterummet fortsätter kameliorna att blomma …

Fikonbladen blir större för var dag som går …

Ginkons blad börjar få sitt karakteristiska utseende …

Men … i trädgården är läget inte speciellt roligt …

Gräsmattan
Ett ord räcker för att beskriva den, bedrövlig! Det går inte att gå på den för den är så blöt. Det brukar den vara men i år är det värre än någonsin, förmodligen för att tjälen legat kvar så länge och inte släppt ner vattnet. Att städa dom rabatter som ligger så till att jag måste kliva omkring på gräsmattan är bara att glömma. Det blir någon gång framåt maj.

Rhododendron
De rhododendron som jag täckt med säckväv ser fantastiskt fina ut. Mörkgröna, kraftiga blad och stora knoppar. Skillnaden mot de höga som jag inte nådde att täcka är enorm. Dom är gula och flera blad och knoppar har torkat. Jag trodde inte det skulle bli så stor skillnad. Nu vet jag att jag måste försöka täcka dom också nästa år.

Lökblomning
Jag har i princip ingen blomning alls. Snödropparna har börjat blomma så smått och dom verkar komma bra men krokusarna, dom verkar ha försvunnit. Börjar misstänka att jag har haft besök av någon/några som ätit lökarna för på många ställen där jag haft fullt med krokus kommer kanske någon enstaka. Försökte ta några bilder på dom få som blommade. Det blev inte mycket men jag måste ju också få visa upp några vårblommor på min blogg 🙂

Men när inte trädgården levererar, då får jag ta steget ut i allas vår trädgård. Idag blev det en tur till mitt blåsippsställe. Där växer blåsipporna i skogsbackarna och jag slängde mig ner och försökte fånga dom med kameran. Ingen tillrättaläggning, inget bortplockande av grenar och störande grässtrån. Bara bilder tagna rätt ut i naturen, som naturen är. Inga tjusiga bilder men ändå, bilder av naturen just nu! Lägger bilderna i ett bildspel. För att se dom i full storlek (rekommenderas) är det bara att klicka på en av bilderna och sedan bläddra med pilarna. För att komma tillbaka till inlägget är det bara att klicka på X:et.

Det var väl allt för nu. Vi har precis varit ute på kvällspromenad med vår hund och strax ska vi titta på den unge kommissarie Morse. Hoppas ni alla haft och har en riktigt skön helg! Och inlägget länkar jag förstås till …

Det här inlägget postades i Trädgårdsdokumentation, Vår. Bokmärk permalänken.

34 kommentarer till Ett stänk av sommar …

 1. Anni skriver:

  Som jag lider med dig och dina obefintliga vårlökar! Min sydsluttning är överfull av blommande mattor – det är så vansinnigt vackert! Vitsipporna har slagit ut i stora mängder nu och allt är en enda väv av vitt och blått (och mossa). Såg de första narcisserna också, som gula solar.

  Såg förra veckans Gardener’s World och funderade just på om du inte skulle lägga ut lite nya bilder på kameliorna, men nu förstår jag varför det varit lite tyst här. Visst hade du problem med datorn för inte så länge sedan också? Min är också gammal och seg, men i väntan på att maken fixar till yngste sonens gamla (som ändå är nyare än min) så har jag köpt mig en liten bärbar. Vill kunna vara uppdaterad när jag är på resa utan att fumla med mobilen.

  Grillpremiär hade jag verkligen velat ha här denna helg, men se jag är gräsänka och då blir det ingen stor matlagning. Det vattnas i munnen när jag ser ditt foto.

  Hoppas nu att du får en fin söndag, sedan kommer regnet och gör din gräsmatta än blötare 😦
  Kram.

  • Anita skriver:

   Och gissa vad Anni! Min matta av porslinshyacinter började äntligen komma upp och jag var så glad. Vad händer då, jag tittade ut genom fönstret och där stod ett av rådjuren och åt upp allihopa. Så nu undrar jag om marodörerna är både ovan och under jorden.

   Jag såg också kameliorna i Gardener’s World och då kände jag mig så otroligt glad och stolt. För har jag ingen fin trädgård så har jag i varje fall helt fantastiska kamelior 🙂

   Regnet som kommit är nog bra ändå för vi har haft på gödning.

   Ha en fortsatt fin vecka!
   Kram Anita

 2. Marit skriver:

  Så vakre bilder, Anita! Jeg bladde meg i gjennom alle bildene. Hepatica er en av de fineste blomstene om våren. Skjønne camellia også. Jeg flyttet mine til drivhuset i dag. Endelig skal de få skikkelig med lys.

  Ha en fin søndag!
  Klem, Marit

  • Anita skriver:

   Jag läste att du flyttat dina kamelior till ljuset Marit. Dom kommer nog att stortrivas nu och glädja dig med blommor. Och blåsipporna, jag dom är något av det finaste på våren. Dom tröttnar jag aldrig på 🙂

   Ha en fortsatt fin vecka!
   Kram Anita

 3. Laila skriver:

  Inte roligt med datakrångel! Ruskigt egentligen så beroende man blivit av den här apparaten på bara några decennier! Inte roligt med lökätare heller! Hoppas bara att det inte är sork, det vill man inte ha i närheten av sin trädgård.
  Magiska bilder på blåsipporna – den enkla som uti backarna står är oslagbar!
  Fantastiskt att TrädgårdsFägring mött sådant gensvar, har som ambition att besöka och kommentera alla som länkar men nu i värsta vårbrådskan är det svårt att hinna med. Kärt besvär är det dock. Nya bekanskaper dyker upp och gamla får nytt liv.
  Kram

  • Anita skriver:

   Ja det där med datakrångel är inget kul alls. Så småningom ska jag byta men just nu har jag bara inte tid. Och jag är också så glad över gensvaret vi fått när det gäller TrädgårdsFägring. Det är så trevligt när gamla bekantskaper dyker upp igen samtidigt som nya tillkommer. Och för att inte tala om alla tips man får. Jag har ju fått från dig t.ex. 🙂

   Ha en fortsatt fin vecka!
   Kram Anita

 4. God morgon Anita!
  Så tråkigt med datorkrångel, om det är något som gör mig frustrerad så är det just det. Jag blir totalt hjälplös för jag kan inget om datorer, hoppas det löser sig.
  Jag läste att vi haft den varmaste dagen i april på 16 år, det blev svettigt i trädgården med denna plötsliga värme och blomningen går över alldeles för snabbt. Riktigt trist att våren är så senfärdig hos dig. Jag har också fått massor med skador pga tjältorkan. Nästan hela min stora ljungsamling är borta och en hel del av Rhododendronplantorna är skadade. Jo, jag täckte det som var möjligt men det räckte inte till i år.
  Och dina blåsippsbilder är ljuvliga, jag tittar och lär må du tro!
  Kram!

  • Anita skriver:

   Hej Gunilla!
   Ja det gör mig frustrerad också. Och jag vill absolut inte lägga en massa tid på att få igång en ny dator, inte nu när det är så mycket annat som måste göras … dessutom mycket trevligare saker.
   Men så tråkigt med dina tjältorkeskador. Extra trist var det att läsa om din ljungsamling. Det känns faktiskt lite som en upprepning av den hemska våren 2013.
   Blåsipporna är snart utblommade men jag har passat på att njuta av dom extra mycket i år.

   Ha en fortsatt fin vecka!
   Kram Anita

 5. Skulle inte klara mig nån längre tid utan fungerande dator. Har naturligtvis också varit utsatt för det och då blev det en ny, för här på landet har man inte så mycket annat att roa sig med!
  Vad gäller mina kamelior så är dom tydligen ÄNTLIGEN på väg efter en massa strul. Och då är det väldans skönt att växthuset är helt klart. Alltså glasen är putsade, rena skyddsgardiner upphängda och hela golvet är målat. Dom gamla växterna som behövde det är beskurna eller helt nerklippta och en del av dom är utflyttade till altanen. Resten är besprutade med ett organiskt gift!
  Tyvärr ser det ut som om min bougainvilla är helt död, jag chansade på att klippa ner stammarna tills jag hittade lite grönt – men nu ser dom små pinnarna helt bruna och torra ut. Men…..man kan inte lyckas med allt!!
  KRAM/Susie

  • Anita skriver:

   Nu var det ett par dagar sedan du skrev din kommentar Susie så dina kamelior har kanske kommit nu. Ska kika in till dig senare och se. Det kanske var tur att dom blev försenade för vilket fint och städat växthus dom får komma till nu.
   Så tråkigt med din bougainvillea, men låt den stå ett tag, det kan komma nerifrån. Jag har haft samma problem med min blyblomma ett år och jag var helt säker på att den var död. Men så plötsligt började det komma nya gröna skott på de ”döda” stammarna.

   Ha en fortsatt skön vecka!
   Kram Anita

 6. Marika skriver:

  Hej Anita!
  Helt fantastiska bilder på blåsipporna. Mina krokus blommar som aldrig förr, och det är jag glad för. I år har de klarat sig från att bli uppätna, du fick fina bilder på de som är kvar. Hos mig tror jag det är rådjuren som äter på dem. Vädret är helt fantastiskt, hoppas din gräsmatta torkar upp.
  Ha en fin söndag /Marika

  • Anita skriver:

   Tack Marika 🙂 Jag vet att rådjuren äter på mina krokusar också men problemet var att i år kom dom inte ens upp. Men då kom porslinshyacinterna en masse istället och vad hände då? Jo rådjuren kom och åt upp dom. Vi har nu gött gräsmattan och hoppas att den ska ta fart lite åtminstone. Sedan får vi stödså lite där det är som värst.

   Ha en fortsatt fin vecka!
   Kram Anita

 7. Märtha skriver:

  Känner igen mig med datakrånglet. Skaffade en ny i juletid och hittade en lämplig vänlig ”datanisse” på samma gång. Och den gamla betedde sig som en gammal hund – d.v.s när en ny kom i huset började den fungera bättre! Och nu har jag blivit van vid två… Här år råkallt idag, chilihuset fylls med plantor – mannens jobb, det är han som är chiliodlaren. Just nu nöjer jag mig med ordodlande… Vackra bilder! Mina blåsippor är få, vitsipporna hukar, bruna rhododendron även här och gräsmattorna skall man tala tyst om. Hostornas blekbeige fjolårsdelar skall bort. NU. Ha det gott, med eller utan dator!

  • Anita skriver:

   Så bra att hitta en vänlig ”datanisse”. Passar ju bra i juletid också 😉 Men typiskt att den gamla anade oråd och började fungera igen. Så är det ibland.
   Kan tänka mig att ni har massor av chili, vet ju hur många sorter ni sådde. Eller din man kanske jag ska säga. Du är ju ordodlare med den äran.

   Ha en fortsatt fin vecka!
   Kram Anita

 8. Laila skriver:

  Hej igen! Eftersom du brukar få problem med vita flygare på dina rhododendron tycker jag att du ska testa min dunderspray som garanterat jagar bort de otäckingarna utan att bladen eller miljön tar skada. Du hittar receptet på min blogg under etiketten chilipeppar en bit ner i högerspalten!

 9. Inger skriver:

  Så mycket fint du bjuder på. Datorkrångel är aldrig kul, hoppas den funkar ännu en tid.
  Allt gott!

  • Anita skriver:

   Tack Inger! Ja jag hoppas den kommer att fungera så länge som jag inte har tid att hålla på med datorbyte. Helst skulle jag vilja att den håller till i höst … vi får se.

   Allt gott till dig också!
   Anita

 10. Anja C. Hill skriver:

  Hejsan Anita!
  Måste kommentera först dina fantastiska blåsippsbilder som man får verkligen njuta av via din kamera. Vansinnigt tjusiga, levande, vackra bilder !
  Det där med datorer är ett kapitel för sig – det brukar lösa sig 😉
  Vita flygare i rododendron är hyfsat vanliga, särskilt en torr sommar. Laila dunderkur funkar säkert bra. Att ge rådet att duscha med slangen ofta när det är torrt är naturligtvis ett råd man inte kan följa med bevattningsförbud.
  Vilken fantastisk samling kamelior du har! Jag älskar också kamelior men har ingenstans att njuta av dem när de blommar.
  Idag har vi haft ett åskväder som heter duga: Hela huset skakade!
  Ha det gott och fortsätt att presentera dina fina bilder i bloggen.-)!
  /Anja

  • Anita skriver:

   Hej Anja!
   Stort tack för dina fina ord. Jag älskar blåsippor och jag älskar mina besök i blåsippsbacken. Varje år jag ligger där och fotograferar kommer det vänliga människor och frågar om jag mår bra. Och då talar jag om att jag mår jättebra för jag njuter av alla blåsippor.
   Du har så rätt, datorkrångel löser sig, problemet är bara att jag inte har tid med det just nu, mitt i alla omskolningar och sådder.
   Kameliorna älskar jag och är så glad att jag kan ha dom och njuta av dom hela tiden dom blommar.
   Åskväder, det tänker man sig inte den här tiden på året.

   Ha en fortsatt fin vecka!
   Kram Anita

 11. Laila skriver:

  Anita! Karin Fransson med bloggen ;Min trädgård har länkat ffg, jag kan inte lägga in henne i vår blogglista, kan du?

 12. Carita Nordén skriver:

  Så underbara vårbilder du visar. Vi verkar bo på väldigt olika ställen i samma stad. Vi har faktiskt torrt och nästan ingen fukt i jorden när man petar lite så nu har vi ställt ut alla vatten tunnor igen och hoppas på att vi kan samla så mycket det går. Vårstädningen har börjat och nu hoppas jag på hyfsat väder så att det går att vara ute . Ha en fortsatt fin vecka. Carita

  • Anita skriver:

   Ja visst är det väl konstigt att vi har så olika förhållanden fast vi bor i samma stad. Jag får vänta med städningen ett tag till. Det är bara att hålla sig till tåls. Vi har haft på lite gödning på gräset och hoppas att det ska hjälpa lite.

   Ha en fortsatt fin vecka du också!
   Anita

 13. Kristinas oas skriver:

  Vilken fin blåsippsbacke Anita! Här är blåsipporna sällsynta och jag njuter därför desto mer av dina bilder.
  Lider med dig; lökar som försvinner och blöt gräsmatta. Hopplöst ju!
  Önskar dig en fin vecka, och så hoppas vi värmen gör susen i din trädgård nu.
  Kram Kristina

  • Anita skriver:

   Jag vet att blåsippor är sällsynta i Skåne så du får gärna njuta av mina 🙂 Och jag får njuta av dina bilder på vårblommor för dom är ju sällsynta hos mig. Men porslinshyacinterna började komma upp en masse och vad händer då. Jo rådjuren åt av alla knoppar. Hopplöst. Men, men, det kommer alltid bättre tider 🙂

   Ha en fortsatt fin vecka!
   Kram Anita

 14. Isas Trädgård skriver:

  Fantastiska bilder som verkligen förmedlar VÅR med stora bokstäver – vilken blåsippebacke du har att njuta av !!
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  • Anita skriver:

   Tack Isa 🙂 Ja jag är så glad över blåsippsbacken. Över huvud taget finns det väldigt mycket blåsippor runt där jag bor och det är jag så tacksam över. Och i år är det ett blåsippsår verkar det som.

   Ha en fortsatt fin vecka!
   Kram Anita

 15. Veronica skriver:

  Ljuvliga, ljuvliga blåsippsbilder! jag skulle vilja ha ett sånt ställe att gå till men hittills har jag inte hittat något i trakten.
  Men tills dess njuter jag till fullo av dina bilder. Givetvis som ett bildspel ❤

  Kram

  • Anita skriver:

   Tack Veronica! Du får så gärna njuta av min blåsippsbacke ❤ . Jag njuter av dina trädgårdsbilder för det har jag ju inte några själv 🙂

   Kram Anita

 16. Ljuvliga bilder som fångar vårstämningen! Saknar ett uterum och varje gång jag läser om hur du använder ditt till vinterförvaring och nu gurkor känner jag saknad ännu mer.
  Allt gott
  /Anette

  • Anita skriver:

   Tack Anette! Ja mitt uterum har jag mycket glädje av. Alla inläggningar förvarar jag där och på vintern har jag det som extra skafferi. Och så har jag ju alla mina blommor också 🙂

   Allt gott till dig också!
   /Anita

 17. Ping: Årskrönika 2018 | Anitas blogg … De fyra blomsterhaven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s