Den 11 mars kom sidensvansarna …

Jag trodde inte dom skulle besöka mig i år, sidensvansarna. Dom brukar dyka upp i januari och ett par år har dom varit här under fågelräkningshelgen och tagit hem vinsten då dom ofta kommer i stora flockar. Förra året var dom sena tyckte jag, då kom dom hit den 22 februari. Men i år var dom alltså ännu senare …

Vi var precis på väg ut igår när jag fick se dom. Fick fram kameran för att dokumentera det fina besöket …

På en av bilderna jag tog kom en flygande, såg det inte förrän jag laddade in bilden. Jag beskar bort den skarpa delen av bilden och behöll den oskarpa, på den flygande fågeln. Mest på kul. Tyckte bilden fick lite av en akvarellkänsla …

Igår kväll preparerade jag med äpplen. Dom är här idag också men dessvärre är det uselt fotoväder, dis, dimma och låga moln. Men några ytterligare bilder får det ändå bli, för att dokumentera det celebra besöket …

För övrigt önskar jag er alla en skön början på veckan!

Detta inlägg publicerades i Fåglar. Bokmärk permalänken.

23 kommentarer till Den 11 mars kom sidensvansarna …

 1. Marit Sønstebø skriver:

  Åhhhh, så vakre bilder, Anita! Det er en veldig fin fugl. I mitt barndomshjem hadde vi alltid besøk av sidensvansene på høsten for da hang det igjen epler på trærne som de kom for å spise. Det kunne være veldig mange som kom på en gang.
  Det bildet der den flyr er veldig fint, men også det siste. Nydelige farger!

  Ønsker deg en ny fin uke!
  Klem, Marit

  • Anita skriver:

   Tack Marit! När vi hade flyttat hit 1997 hade vi också besök av sidensvansar varje höst. Då var det här ett område med massor av rönnar. Nu finns bara ett fåtal kvar och i och med det är höstbesöken borta men dom kommer alltid en sväng på vintern istället till mig vilket jag är väldigt glad över.

   Önskar dig också en fin vecka!
   Kram Anita

 2. Vilka fantastiska bilder och fantastiskt fina fåglar! Och dagens första bild med ett äpple med regn på var ursnyggt!!
  KRAM/Susie

  • Anita skriver:

   Tack Susie! Ja sidensvansarna är några av de finaste fåglarna. Deras fjäderskrud påminner verkligen om siden. Idag har vi plus 4 och imorse när jag tog bilden regnade det. Även om det är skönare med sol så tar ju i varje fall regnet lite på snötäcket.

   Kram Anita

 3. Hej Anita!
  Dina bilder är helt underbara. De fina sidensvansarna med sina färgteckningar i vitt, svart, gult och rött och äpplena därtill. Rena konstverken. Sidensvansarna brukar passera här också, höst och vår, men har inte synts till än. Hoppas de kommer för det är verkligen en upplevelse att få se dem.
  Kram Anna-Karin

  • Anita skriver:

   Tack Anna-Karin! Det bästa med sidensvansar är att dom sitter länge kvar och äter. Då hinner jag både hämta kameran och sätta på rätt objektiv. Hoppas sidensvansarna kommer och hälsar på dig också. Om det inte vore så långt mellan oss skulle jag skicka min flock till dig 🙂

   Kram Anita

 4. Hej Anita!
  Bättre än såhär kan bilderna inte bli, du är nog bloggvärldens främsta fotograf. Helt underbart där varje litet strå syns och färgerna är så enormt skarpa.
  Ja, det är sent för sidensvansarnas ankomst, här brukar de komma strax efter jul men i år blir det nog inga besök. Rönnbären torkade bort och inga äpplen blev det på de gamla vinteräppelträden.
  Idag har jag tryggt på beställ-knappen till en ny kamera och som tillval ett macro objektiv. Jag har bestämt att fotografering numera är en alltid närvarande hobby hos mig och kommer att så vara, du är en av inspiratörerna. En bra kamera med tillbehör kostar en mindre förmögenhet men det är värt pengarna. Ett teleobjektiv står på önskelistan när jag väl lärt mig den nya kameran.
  Kram!

  • Anita skriver:

   Oj Gunilla, så fina ord, jättetack, jag blir så glad! Men det finns väldigt många duktiga bloggfotografer och jag är bara en glad amatör. Foto är ju ett av mina stora intressen så jag har tränat i många år. Men jag tycker det är kul att jag inspirerat dig. Så roligt också att du beställt en ny kamera och ett macro. Jag har ju sett i din blogg att du tycker om att fotografera, du tar väldigt fina bilder. Och har man väl vandrat in i kamerans värld, då är man fast. I varje fall var det så för mig och jag anar att det kommer att bli så för dig också. Man får aha-upplevelser hela tiden ju mer man lär sig.Det är verkligen en härlig hobby och för varje nytt moment man lär sig blir man lite pirrig inombords när man märker vad man kan åstadkomma med den nya kunskapen.

   Ha en fortsatt fin vecka! Hoppas du får din nya kamera snart!
   Kram Anita

 5. Carina skriver:

  Fantastiska bilder och så kul att de kikade förbi även den här säsongen. Men tänk – jag har aldrig sett en endaste sidensvans live och aldrig här. Du kan väl avstå några och skicka hit 🙂 Jag skulle hemskt gärna få se en på riktigt.

  Önskar dig också en fin vecka! Kram, Carina

  • Anita skriver:

   Tack Carina! Ja det är ordning på dom som kommer hit varje år. Jag har sagt åt dom nu att göra en avstickare till dig, får se om dom lyder 🙂 Jag blir glad varje år jag ser sidensvansarna lite som när de första blåsipporna dyker upp (vilket väl lär ta ett tag för nu snöar det horisontellt här hos mig)

   Kram Anita

 6. Märtha skriver:

  Jag minns sidensvansinvasioner från min barndom, i rönnarna. Det var mäktigt, det verkade som om de varit hundra och åter hundra… Nu har jag inte sett sådana på länge. Fågelutbudet här är lite mindre artrikt. Pilfinksinvasioner har vi då och då. Håller med övriga här, du tar såå fina bilder! Mina bilder är oftast enbart ”bruksbilder”, jag får en skrividé och så skall den illustreras på något sätt. Ibland blir det bättre än ibland… Jag njuuter av dina bilder!!! #### Kommer du till Älvsjö 22 mars? Då är vi där, hela dagen…

  • Anita skriver:

   Tack Märtha! Jätteflockar med sidensvansar som åt upp alla rönnbär om höstarna minns jag också. Det fanns mängder av rönnar förr, nu är dom sällsynta ja det är faktiskt så att de flesta träd över huvud taget huggs ner här omkring. Ibland känns det som min trädgård är en oas för fåglarna att samlas i. Kanske därför jag har så många olika sorter. Om allt går som det ska så är jag på mässan den 22 mars. Det vore kul om vi kunde träffas och hälsa.

 7. Marika skriver:

  Hej Anita!
  Så vackra bilder du tar. Blir lika fascinerad varje gång av hur fin fjäderdräkt och fantastiska färger sidensvansen har. Och andra fåglar för den delen.
  Ha det fint /Marika

  • Anita skriver:

   Tack Marika! Ja det är fantastiskt med sidensvansarna. Jag förstår varför dom fått det namnet. Fjäderdräkten ser verkligen ut som siden. I år har vi dessutom steglitser här varje dag och dom är jättevackra dom också. Lite samma färger som sidensvansarna men dom är mycket mindre.

   Ha det fint du också!
   /Anita

 8. Kristinas oas skriver:

  Så fina fåglar och bilder Anita! Jag tycker så mycket om sidensvansar, men de senaste åren har de hälsat på där hemma när jag har jobbat. Rönnarna har plötsligt bara varit länsade på bär…
  Tack detsamna!
  Kram Kristina

  • Anita skriver:

   Tack Kristina! Vilka ofina sidensvansar som kommer när du är på jobbet. Dom kunde ju vara hyggliga och vänta till helgen 🙂 Men jag tror dom är glada att hitta en trädgård där det finns rönnbär. Vårt område var ett riktigt rönnbärsområde förut men nu finns i princip inga rönnar kvar.

   Ha en fortsatt skön vecka!
   Kram Anita

 9. Linda skriver:

  Så härligt med sidensvansar. Jag har haft en på besök – undrar var resten av flocken befann sig.

  Min chili är jättemild. Jag lovar. Jag är inte alls glad i starkt. Vill du ha frö? 😀

  Var fick du tag i Tom Thump?

  Ha det så härligt!

  Kram
  Linda

  • Anita skriver:

   🙂 Kan det vara så att resten av flocken befann sig hos mig 🙂

   Jag skulle gärna vilja ha frön men inte i år då jag redan sått alla mina chilis och inte har plats för någon mer. Men om du har så jag kan få nästa år skulle jag gärna ta emot.

   ‘Tom Thumb’ har jag köpt hos Impecta.

   Ha det härligt du också!

   Kram Anita

 10. Anja C. Hill skriver:

  Vilka underbara bilder på likaså underbara fåglar. Sidensvans har aldrig besökt – så vitt jag har sett – min fågelrestaurang. Men, jag har haft på besök andra, rara vingade gäster under årens lopp. Vissa år dyker de upp – andra inte. Att få ha fåglar i trädgården är ett bonus där bolagsdirektörer med sina bonusar kan slänga sig i väggen med ;-). Betrakta en mindre korsnäbb på nära håll, eller ”snacka” med en kavat rödhake på sensommaren och förvånas över att domherren väljer ens trädgård som häckningsplats på sommaren är upplevelser som jag inte vill vara utan.
  Tack för de jättefina bilderna!
  Ha det gott!
  /Anja

  • Anita skriver:

   Tack Anja 🙂 Så synd att sidensvansarna nobbat din fågelrestaurang. Imorse var det 12 minusgrader här och jag var ute och satte upp nya äpplen. Då satt dom uppburrade i äppelträdet och väntade, helt orädda. Dom vet nog att ”matte” bara vill dom väl. Håller med om att fåglar i trädgården är en stor bonus. Jag vill ha dom här året om och dom är här året om. Och när rödhaken kommer och följer med mig när jag gräver, då är lyckan total. Men domherrarna är aldrig här så där har du en fågel som jag inte har. Och jag måste gratulera till att dom till och med valt din trädgård som häckningsplats. Vilken ynnest!

   Ha det gott du också!
   /Anita

 11. Anni skriver:

  Vilka färger du fick på dina bilder! När jag fotograferat dessa underbara fåglar tycks det alltid vara gråväder så att bilderna blir grådaskiga de också. I år har jag inte sett en enda sidensvans. Jag njuter av dina sagolikt vackra foton istället (hit kommer sidensvansarna alltid precis före en köldknäpp med snö, så nu är de faktiskt inte välkomna!).

 12. Pingback: Årskrönika 2018 | Anitas blogg … De fyra blomsterhaven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s