De bleka pastellernas tid …

Från hallen ser jag vårt uterum. En mulen dag när jag passerade såg jag något i ögonvrån. Jag stannade upp och hjärtat slog en glädjevolt. Årets första rosa kamelia var på gång. Knoppen hade precis börjat öppna sig och där skymtade blombladen, vackert skulpterade likt bladen på en marsipanblomma. Bakom blommade den vitgula kamelian och när jag såg kombinationen slog det mig. Så vackra dom var tillsammans … de mjuka fina pastellfärgerna ljusrosa och blekgult.

Några dagar senare hade kamelian öppnat sig lite mer. Kunde inte låta bli att ta en bild genom dr Westerlunds gröna blad som fick agera mjukt, ljusgrönt pastellfilter …

Samma dag som jag upptäckte kameliaknoppen köpte jag en tulpanbukett. Blommorna var fortfarande i knoppstadiet och det var svårt att avgöra vad färgen skulle bli när dom öppnade sig. Men jag såg en blekgul nyans och jag tyckte mig skymta några ljust rosa stråk i några av knopparna. Ett par dagar senare började dom slå ut och det visade sig vara samma pastellkombination som hos mina kamelior …

Den 20 februari lyste solen och gav blå skuggor på snön som fick agera bakgrund till en av tulpanerna som böjt sig graciöst …

Den här bleka pastellkombinationen tilltalade mig. Kanske berodde det på den ovanligt grå februaridagen då jag upptäckte den. Kanske tärde jag en vårlängtan eller kanske var det så enkelt att det faktiskt var en snygg kombination.

Tankarna lekte vidare. Jag såg framför mig en sky av blekgula blommor där en och annan ljust rosa blomma tittade upp. Inte för många rosa bara så pass många att dom skulle skapa lite spänning och en fundering om dom hade kommit dit av misstag. Ett misstag som skulle lyfta fram den blekgula färgen och ge den huvudrollen medan den ljusrosa fick nöja sig med pris för bästa biroll. Det här var angenäma tankar som svävade runt i huvudet en grå dag i februari. I mars har säkert dom tankarna svävat bort och ersatts av andra. För hur det än är. När sommaren kommer med sitt breda färgspektra skulle kanske den här kombinationen bli ganska blek. Utom när mörkret börjar falla, då skulle dom verkligen lysa tillsammans i en månskensplantering.

En fortsatt skön vecka till er alla!

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Färgkombinationer, Februari. Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till De bleka pastellernas tid …

 1. Marit Sønstebø skriver:

  Hei Anita!

  Åhhh, sier jeg bare! Jeg er veldig glad i pastellfarger og alle de du viser er jo bare så vakre. Hvor mange grader er det i din utestue? Dine camellia kommer alltid så tidlig i blomst. Mine står i kjelleren, og der er det kun 3 grader. Stabilt kaldt, men med ledlys over seg. Din blek rosa er bare så vakker, og navnet på den skulle jeg gjerne ha visst navnet på. Men dessverre er de sjelden merket med navn. Flotte tulipaner også!
  Ønsker deg en fin kveld.
  Klem, Marit

  • Anita skriver:

   Hej Marit! Så roligt att du också tycker om pasteller. I mitt uterum är det mellan 7 och 10 grader. Just nu har vi kallt utomhus så då är det ner mot 5-6 grader. Men kameliorna trivs väldigt bra och börjar alltid blomma i februari och håller på till i början av april. Dom har ingen tillskottsbelysning heller och ligger det snö på det genomskinliga taket så kan det bli rätt mörkt under vintern. Men dom trivs bra ändå. Jag skulle också önska att jag visste namnet på den rosa men tyvärr är den köpt i en vanlig blomsterhandel och den hade ingen namnlapp.

   Önskar dig också en fin kväll!
   Kram Anita

 2. Märtha skriver:

  Kort sagt: AAAvundsjuuk! Både på blomuppfödaren och på fotografen! Underbart, helt enkelt! Härliga bilder! Just nu känner jag mig enbart som en ”fotograf” som tar enkla bruksbilder, inte satsar på komposition eller annat konstnärligt. Men den här kylan inspirerar inte heller till att kuta runt med kameran – just nu -17,4. Har inga fotograferingsbara blommor inomhus… Hälsar OrdOdlaren.

  • Anita skriver:

   Tack Märtha! Blomuppfödare var ett trevligt ord 🙂 Jag förstår att en temperatur ner mot minus 17,4 inte inbjuder till fotosessioner utomhus. Här har vi blygsamma 5 minusgrader. Men med lite råkall luft därtill känns det kallare. Om jag odlar blommor så odlar du ord med den äran.

   Tack för att du tittade in och ha en bra torsdag, hoppas att temperaturen stiger under dagen!
   /Anita

 3. Carina skriver:

  Pastellrosa är en favorit här också och jag tycker det är underbart att du inspireras att tänka i pastell i grått februariväder. En bra grej med trist väder helt enkelt. Själv satt jag och tänkte på en röd ballong i en svartvit värld på vägen hem och hur jag aldrig gjort något av mitt fotoprojekt som grott länge i huv’et.

  Och tänk… i mars-april någon gång ska det landa kamelior, bla, hos mig och minst en om inte två var ljust rosa 🙂

  Kram, Carina

  • Anita skriver:

   Februari har alltid känts lite som en pastellmånad för mig. Då vaknar lusten till färg lite försiktigt. Och jag kan ju säga att kameliorna hjälper till en hel del 🙂 Härligt att det kommer att landa kamelior hos dig inom en snar framtid. Så här års vill jag alltid investera i några fler men jag brukar hejda mig. Vet ju att jag inte har plats.

   Det där med en röd ballong i en svartvit värld låter spännande. Jag var på antikmässan förra veckan och såg en svartvit målning med bara två röda paraplyer som bars av några på väg nerför en trappa. Så snyggt!

   Kram Anita

 4. Anni skriver:

  Men du ser ju hur snyggt det är med den mörkare lila färgen bakom pastellerna … en lila rabatt med små rosa-gula solar i, hur skulle det vara? 😉
  Den där kamelian är verkligen fulländad, precis som en marsipanros. Jag blir rent av sugen att smaka. Lyckliga du som kan njuta kalorifri tårta 🙂 Mycket romantiskt foto också, med det gröna filtret och pärlspontpanelen bakom. Så vackert att man dånar. Och tulpanerna därtill, matchande snyggt.
  Nu drömmer vi vidare om en värld med lite mindre vitt …

  • Anita skriver:

   Jo men visst, det skulle ju kunna vara hur läckert som helst 🙂 Det är roligt att leka med färg och färgkombinationer. Ibland nästlar sig någon ny färg in bland ursprungsfärgerna och leder tankarna vidare till nya kombinationer. Kul att du såg detaljen med pärlspontpanelen i bakgrunden. Kämpade för att få den lodrät. Den vita världen kommer sakta men säkert att ersättas med mer färg. Redan om några veckor är det dags att lägga sig på knä i ”min backe” som vetter mot söder och leta efter de första blåsipporna.

   Kram Anita

 5. Mycket angenäma pasteller! Grattis till fröken kamelia. Måste vara den perfekta växten för att även njuta uterum på vintern.
  /Anette

  • Anita skriver:

   Tack Anette, både från mig och fröken kamelia. Ja mitt uterum verkar vara den ideala platsen för kamelior till min stora glädje. Dom behövs nu när inget annat blommar.

   Ha en fin helg!
   /Anita

 6. Hej Anita!
  Ja, nog är det vackert och du gör det ännu vackrare genom din kamera. Vilken tillgång det är med ett svalt uterum vid den här tiden på året. Just nu känns det som om ingenting händer i naturen, minusgraderna är konstanta och gråvädret dominerar. Bara ljuset känns annorlunda.
  Kram!

  • Anita skriver:

   Tack Gunilla! Ja jag är så glad att vi vinterbonade uterummet. Sedan är det så praktiskt att inte förrän i februari börjar solen titta in korta stunder. Det gör att det håller sig svalt under hela den tid växterna behöver vila. Och för kameliorna verkar det vara helt idealiskt. Imorse var det ”bara” två minusgrader men dimma. Luften kändes lite råkall. Igår tittade jag på mina rhododendron, det börjar bli dags att täcka dom mot vårvinterns nyckfulla väder med sol på dagarna och kyla på nätterna.

   Ha en fin helg!
   Kram Anita

 7. Carita Nordén skriver:

  Jättefina milda färger som passa bra till det grå. Men snart börjar färgsättningen i trädgården och då skulle dom nog försvinna i all färgprakt som kommer. Ha det fint. Carita

  • Anita skriver:

   Precis så Carita, fast som jag skrev i slutklämmen, i en månskensrabatt skull dom lysa när skymningen faller. Det känns i varje fall skönt att njuta av lite pasteller nu när det är så vintrigt. Vi ska få riktig sträng kyla och kalla vindar närmaste veckan. Burr!

   Ha en skön helg!
   /Anita

 8. Linda skriver:

  Hej!

  Grattis i efterskott till tioårsjubileet 😀 Jag har varit ute och rest och sett rabatter med clivior i. De har fått mig att tänka på dig. Jag har dock endast sett orangefärgade och inte dina vackert gula.

  Hoppas att allt är bra med dig. Ska du till mässan i år? Tänk om det kunde bli så där att vi råkar få syn på varandra i trängseln 😀

  Solsken
  Linda

  • Anita skriver:

   Tack Linda 🙂 Jag anade nästan att du varit ute och rest. Kul att du sett clivior. De orange är ju vanliga, då känns det extra kul med min gula 🙂

   Jodå, planen är att åka till mässan … om tågen går, det har varit väldigt mycket strul senaste tiden. Och det vore väl sjuttsingen om vi inte skulle lyckas springa på varandra den här gången 🙂

   Ha en fortsatt skön helg!
   Kram Anita

 9. Lena i Wales skriver:

  Vad roligt att din camelia blommar! Älskar camelia och väntar på våren i Wales så min buske sak blomma.
  Älskar tulpaner också, vilka är ovanliga både i Wales och Spanien, men så vanliga i Sverige.
  Önskar dej en skön söndag!

  • Anita skriver:

   Ja jag är glad att den rosa också börjat blomma, i synnerhet som vi fått en riktig köldknäpp här, då behövs blomsterfägring. Jag vet ju att du har din vackra kamelia i trädgården Lena. Hoppas att den kommer att få många blommor i år, har för mig att du sa att det var lite sparsamt förra året. Det är konstigt att inte tulpaner är speciellt vanliga i Wales, dom växer ju i alla trädgårdar om våren i UK, det minns jag från mina trädgårdsresor.

   Önskar dig en skön vecka!
   /Anita

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s