Idag fyller min blogg 10 år! Tillbakablick och framtidsplaner …

Det här blir ett långt inlägg med mycket text men å andra sidan, 10 år är en lång tid. Det här 10-årsjubileet ger mig en möjlighet att för egen del både se tillbaka och blicka framåt. Hur började det, vad väntar härnäst. Då inlägget är långt har jag delat upp det i stycken med tydliga rubriker för att det ska bli mer lättläst. I slutet kommer lite bilder, en från varje år. Ni som orkar följa med på min 10-års-resa är hjärtligt välkomna. Nu kör jag igång!

H I S T O R I E N

Behovet av att uttrycka sig i ord och bild
Jag har alltid tyckt om och känt ett behov av att dokumentera och i den mån det är möjligt, illustrera det skrivna med bilder. Innan datorernas tidevarv skrev jag dagbok och att ha en dagbok att gå tillbaka till har alltid tilltalat mig. När jag kom hem från resor gjorde jag alltid avancerade fotoalbum med (förutom foton) text och små målade illustrationer. Dom är fortfarande väldigt roliga att titta i.

Egna hemsidor blir på modet
Runt milleniekiftet köpte jag en bok om html och snart blev jag sugen på att bygga en egen hemsida. Till att börja med så lade jag den enbart på hårddisken men blev sugen på att pröva att lägga ut den på ett webbhotell. Nu flyttade jag fotoalbumen hit och tyckte det var roligt när folk kontaktade mig och berättade att dom åkt till ett speciellt resmål bara för att dom läst om det i någon av mina reseskildringar.

Jag startar min första blogg
Det där med att skriva sin html-kod själv var tidsödande och när fenomenet blogga började bli på modet så tänkte jag att det kanske var något för mig. Att ha färdiga mallar att jobba med och att kunna skriva dagbok och illustrera med mina bilder. Jag startade en blogg på en portal som heter blogg.se. Jag önskar att jag kunde skriva vilket år men tyvärr så har dom raderat min blogg utan att ens meddela mig vilket jag tycker är jättedåligt. Men jag vet att jag bloggade där i några år så jag kan tänka mig att jag startade någon gång under 2005/2006.

Här skrev jag om lite av varje och illustrerade inläggen med bilder. Bloggen hette ”Anitas blogg – Lite av mycket”. Jag skrev även några kåserier och som tur var så flyttade jag över dom till WordPress så dom finns i varje fall sparade. Men alla mina inlägg (min dagbok) under flera års tid är alltså borta.

Det fanns, på den tiden, många begränsningar i mallarna hos blogg.se. Man var tvungen att skriva en hel del kod själv och det var ju det jag inte ville hålla på med så jag började titta efter ett annat blogghotell. Då jag hade kontakt med många fotografer på den tiden så visste jag att det som var populärt när man ville lägga ut bilder var WordPress så det blev valet …

Jag startar min nya blogg hos WordPress
Det tog ett tag att lära sig alla funktioner i WordPress. Men här behövde jag inte knappa någon egen kod och det var generöst med lagringsplats. Jag jobbade med min blogg och den 17 februari 2008 var det dags, jag skrev mitt första inlägg. Inlägget var väldigt kort och innehöll en enda bild, dessutom en väldigt liten bild. Bloggmallarna (i varje fall dom jag ville använda) tog inte så stora bilder på den tiden.

Namnbyte och specialisering
Bloggen hette fortfarande ”Anitas blogg – Lite av mycket” men inläggen började mer och mer dra åt trädgård eller natur och växtlighet i största allmänhet. Nu började det också dyka upp olika bloggportaler och gemensamt var att man måste kategorisera sin blogg på något sätt för att vara med. Ok, det fick bli en trädgårdsblogg men för att vidga trädgårdsbegreppet lite döpte jag om min blogg till ”De fyra blomsterhaven”. Tyckte det var lite kul då have är trädgård på danska och mina fyra trädgårdar var fönsterbrädan, uterummet, egna trädgården och allas vår trädgård.

Julen 2010, jag funderar på att lägga ner bloggen
Under senare delen av 2010 kände jag att trädgårdsämnena började tryta. Jag hade massor jag skulle kunna tänka mig att skriva om men det handlade inte om trädgård och jag hade ju kategoriserat min blogg som en trädgårdsblogg. Tanken att lägga ner bloggen började att ta över mer och mer men samtidigt ville jag inte. Då fattade jag ett beslut. Även om bloggen var kategoriserad som en trädgårdsblogg så tänkte jag skriva om annat också. För när allt kom omkring så bloggade jag ju faktiskt för min egen skull. Bloggen var min och i den tänkte jag skriva om vad jag ville. Skulle jag bli utestängd från trädgårdsportalerna så fick jag bli det. I och med att jag tog det beslutet så vaknade blogglusten sakta men säkert till liv igen. Jag bestämde mig för att ha kvar namnet ”De fyra blomsterhaven”. Det hade blivit inarbetat och dessutom så visste jag att även om jag skulle skriva om lite av varje skulle trädgård och natur ändå bli det dominerande ämnet. Och det har visat sig att säkert 90% av inläggen gäller just natur och trädgård.

Mitt mest lästa inlägg
Det här känns lite lustigt, speciellt som jag just skrivit att jag tänker skriva om annat än trädgård om jag känner för det. Mitt allra mest lästa inlägg har nämligen inte det minsta med trädgård att göra. Det toppar mest lästa inlägg varje vecka och runt nyår varje år rusar det upp mot flera hundra läsningar. Inlägget är från oktober 2012 och heter laktosfri tiramisu.

Andra populära inlägg
Säga vad man vill, men det är väldigt roligt att titta på statistik. Mitt näst mest lästa inlägg handlar om klockranka.

På tredje plats ligger ett inlägg som jag är väldigt förvånad att det ligger så högt i statistiken. Det heter Jag har odlat brysselkål. Jag kan bara gissa att det är många som vill pröva på det där med att odla brysselkål och vid googling hamnar hos mig.

Ett annat populärt inlägg är ett jag presenterade som Månadens favoritväxt för augusti 2013. Det handlar om Blyblomma – Plumbago auriculata. Jag hade tidigare skrivit flera inlägg om blyblomman och då dom ständigt var i topp så kände jag att det var dags att skriva ett lite mer utförligt inlägg där jag bland annat skrev om hur jag övervintrade den.

Jag kan också konstatera att det finns ett cliviaintresse för mina inlägg från 2015 om mina försök att så clivia ligger högt i statistiken. Dom går att läsa här och här. Jag har också fått flera mail med förfrågan om att köpa fröer eller plantor.

Problem ligger också högt upp i statistiken. Ett inlägg från 2011 som handlar om invasion på tomaterna ligger väldigt högt.

Det var lite om den totala statistiken, genom alla år. Om jag tittar på statistiken för enbart 2017 så slogs faktiskt Laktosfri Tiramisu knappt av ett annat inlägg. Ett som också är väldigt välbesökt, i synnerhet på höstarna. Inlägget heter Skördetider – chili. Inte så konstigt kanske. Att odla chili är ju väldigt trendigt.

Populära filosofiska inlägg
Inläggen ovan skulle jag säga är mer faktabaserade. Men jag brukar ibland ägna mig åt att skriva mer filosofiska inlägg och en del av dom har blivit väldigt välbesökta vilket jag tycker är roligt. Här är några exempel …

De första två är inlägg som jag hann rädda från blogg.se och lägga över i ”Äldre kåserier” i min nuvarande blogg. Dom ligger väldigt högt i statistiken:

En bevingad dag – ett totalt oseriöst inlägg om fågelskådning.
Berättelsen om svanungen – en sann berättelse om en övergiven svanunge

Den sista sommardagen – en berättelse om hur sommaren i form av en flicka med blont hår och blå ögon lämnar oss för hösten

Om jag vore en blomma skulle jag vara en … – Ett inlägg jag hade glömt men som jag hittade högt upp i statistiken. Ett helt galet inlägg som tydligen blivit väldigt populärt. Det beskriver mig själv, ja hela mitt liv i form av en … chili 🙂

Berättelsen om våren – Blommig fredag hade temat ”Våren” och jag passade på att skriva en liten saga som blivit välbesökt.

Blommig fredag – när växterna själv får välja – När jag såg inlägget högt upp i statistiken och bara såg titeln förstod jag inte varför det låg så högt upp. Visste inte själv vad det var för inlägg. Men så gick jag in på det och såg att det var min berättelse om ”Fröken Hortensia” och då minns jag att det genererat många kommentarer och att jag även fått några uppskattade mail om det. Dessutom tror jag många hamnar på det om dom googlar på information om hortensia – Hydrangea macrophylla.

Vad har bloggandet gett mig?
Det har gett mig mycket, här följer en lista …

En möjlighet att skriva dagbok på ett enkelt sätt och illustrera med bilder. Det är också lätt för mig själv att hitta tillbaka till specifika inlägg, dels genom sökfunktionen, dels genom arkivet uppdelat på år/månad och dels genom mina egna sammanfattningar i respektive års årskrönika.

Det har varit lärorikt och inspirerande. Jag har lärt mig så enormt mycket framför allt om trädgård genom att läsa andra bloggar. T.ex. Jag har en lista vid datorn där jag skriver upp växter och fröer som skulle kunna passa hos mig och som jag läst om i andras bloggar. Jag har de senaste åren börjat intressera mig mycket för att odla ätbart och där finns en rik källa av bloggar att ösa kunskap ur. Jag följer ett antal bloggar och det är inte bara trädgårdsbloggar, långt därifrån. Det finns mycket annat intressant som det bloggas om.

Jag har själv kunnat bidra med kunskap och inspiration. Det som känns roligt är att även jag själv kunnat bidra med kunskap. Jag har fått både kommentarer och mail med tack för hjälp som läsare fått genom en del av mina inlägg som dom hittat till främst genom att googla. Via kommentarer kommer det också ibland frågor och jag besvarar alla frågor jag får, både genom att besvara kommentaren dom skrivit hos mig men också genom en kommentar i bloggen hos den som frågat. Om den som frågar inte har någon blogg besvarar jag frågan via mail. Ibland kommer också frågor via mail och jag besvarar alla frågor jag får.

Jag har fått kontakt med trevliga människor. Genom bloggandet har jag lärt känna många trevliga människor och en del har jag har jag haft förmånen att få träffa i verkliga livet. Det har varit och är enormt inspirerande, för jag får nya bekantskaper hela tiden. Det går alldeles utmärkt att ha en dialog via bloggarna. Ofta resulterar det, förutom kommentarer, i mailkontakt och som sagt, även kontakt i verkliga livet.

F R A M T I D E N

Kommer jag att fortsätta blogga?

ABSOLUT! Jag har inga som helst planer på att sluta blogga. Bloggen är min dagbok och mitt dokumentationsverktyg. Dessutom har jag en liten trogen skara med följare och det tillkommer nya kontinuerligt. Om jag tar beslutet att sluta blogga en dag (eller gör ett lite längre uppehåll) så kommer jag att meddela det. Det tycker jag nog att jag är skyldig er som följer min blogg att upplysa om. När jag ibland har gjort uppehåll så har jag fått kommentarer och flera mail med undran över var jag tagit vägen. Det värmer hjärtat. Jag vet dessutom själv hur tråkigt det är när jag följt en intressant blogg och så blir det glesare och glesare mellan inläggen och till slut upphör dom helt. Dels saknar jag inläggen men känner också en oro för blogginnehavaren. Har något hänt? Men oftast är det nog så att man övergett bloggandet och gått över till andra sociala medier. Jag tycker personligen att det ena inte behöver utesluta det andra.

Lite ytterligare statistik. Efter att ha haft en dipp på antal besök under åren 2011, 2012 och 2013 så ökade antalet besök med över 7000 år 2014 och har sedan dess gått stadigt uppåt. Det tolkar jag som att intresset för bloggandet faktiskt börjat öka igen vilket är glädjande.

Avslutningsvis …

Det här blev som sagt ett långt inlägg men det var kul att för egen del både blicka tillbaka och framåt. Och ett inlägg helt utan bilder, det går ju inte. Så avslutningsvis, här kommer en bildkavalkad som startar år 2008 och slutar år 2018!

År 2008

Den första bilden fanns med i ett av de sista inläggen jag skrev på blogg.se. Den togs den 17 januari 2008 och visar en flock på ca 40 sidensvansar i den nedåtgående solen.

År 2009

Jag har en favoritfågel om somrarna när jag gräver i trädgården. Det är rödhaken. Den här minns jag speciellt. Det var sommaren 2009 och han var med mig hela tiden och helt orädd. Till slut frågade jag honom om han kunde vänta medan jag gick och hämtade kameran och det gjorde han. Jag lade mig ner i gräset för att komma i samma nivå och jag fick krypa riktigt nära honom. Jag tog en hel del bilder men det här blev min favorit. Av en slump så fick jag med ett grässtrå som följer rödhakens kontur och ger det lilla extra till bilden.

År 2010

Sommaren 2010 var en riktig fjärilssommar hos oss. Sedan dess så har fjärilarna minskat för varje år och sommaren 2017 hade vi knappt några alls. Inte ett enda påfågelöga såg jag. Så det är med lite vemod jag tittar på den här bilden. Kommer vi någonsin att få en sådan sommar igen, en med fjärilar på var och varannan blomma.

År 2011

Jag har en plats i trädgården som jag kallar roslunden. Nu finns knappt några rosor kvar där men sommaren 2011 hade roslunden sin bästa sommar då de gula rosorna ‘Stockholm’ blommade tillsammans med lavendeln som var ovanligt kraftig och hög.

År 2012

Våren 2012 flyttade en igelkottfamilj in under vår japanska lönn på framsidan. Här syns två av ungarna.

År 2013

Trädgårdsmässorna är ett skönt vårtecken varje år. År 2013 minns jag att jag på Nordiska Trädgårdar blev väldigt förtjust i den här balkongen. Orsaken tror jag var att den fick mig att drömma om Italien, ett av mina favoritresmål.

År 2014

En morgon i april 2014 satt jag i uterummet och drack kaffe. När kaffet var urdrucket tittade jag ner i koppen och fick se detta smycke.

År 2015

Sommaren 2015 skapade jag en egen prärie som blev det årets favorit.

År 2016

Sommaren 2016 minns jag som en riktig tomatsommar. Jag hade tomater överallt.

År 2017

Under många år hade jag hibiskusar som alltid blev angripna av spinn. Men jag ville inte slänga dom för dom var så vackra. Men till slut orkade jag inte med spinnkampen längre. Den sista slängde jag sommaren 2017 och det var min vita. Den här bilden är nog den sista jag tog på den.

År 2018

Ni som följt min blogg vet att jag har en björkdunge en bit från där jag bor som jag följt i alla år genom alla årstider. Det har nog blivit mitt favoritmotiv och naturligtvis måste det motivet vara med i 10-årsjubileet av min blogg. Den här bilden tog jag den 30 januari 2018 som var en vacker vinterdag och det får bli avslutningsbilden i mitt jubileumsinlägg.

Avslutningsvis, TACK till alla er som fortsätter att blogga och TACK till alla er som följer min blogg. Nu har vi inlett ett nytt spännande år. Jag hoppas vi ses!

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Blogg allmänt. Bokmärk permalänken.

32 kommentarer till Idag fyller min blogg 10 år! Tillbakablick och framtidsplaner …

 1. Carina skriver:

  Till lycka med dagen som man säger på norska 🙂 Kommer inte ihåg när jag hittade till dig eller vilken väg som tog mig hit. Men blyblommeinlägget kommer jag ihåg liksom andra senare du nämner. Uppskattar oerhört att du fortsätter. Tycker om slow-reading lika mycket som slow-cooking. En slags anti-trend??!?!
  Bloggvärlden har precis som du skriver vidgat trädgårdsvärlden oerhört. Bakgrunden i HTML – det visste jag inte men kul att läsa. Du känns som en person som gör saker grundligt 🙂
  Nu ser jag fram emot många fler blogginlägg och -år!!!

  Kram från Carina

  PS firar du med tårta eller annat idag?

  • Anita skriver:

   Stort tack Carina! Jag kommer inte heller ihåg hur vi hittade varandra men jag är innerligt glad att vi gjorde det. Slow-reading var ett bra uttryck och anti-trend kan man väl verkligen kalla det för i det snabba tidevarv vi nu befinner oss i. Själv tycker jag det är skönt att kunna luta mig tillbaka och både skriva och läsa engagerande och inspirerande blogginlägg, gärna med mycket text. Jag skulle naturligtvis ha firat med tårta idag men det hade jag inte en tanke på. Men jag har smultronglass i frysen, den tror jag passar bra en dag som denna 🙂

   Jag ser också fram emot många blogginlägg i många år framåt från dig!

   Kram Anita

 2. Luna Ek skriver:

  Hej Anita! Nu har jag läst hela inlägget och det var jätteintressant, även att se vad som är mest läst. Grattis till 10-årsjubileet! Jag kan förstå att du lyckats hålla liv i bloggen så länge. Inläggen förmedlar en poetisk ton och värme, variation och noggrannhet men framför allt så är det de fina bilderna som gör bloggen så hållbar och levande. Själv började jag lite smått 2011 på WordPress med små bilder och text, eftersom jag skrev mycket på min hemsida då, ( hemsidan gör jag dock inte något åt längre, sedan jag dragit ned på uppdragen ) Trots att bloggen var tänkt som en Feng Shui relaterad trädgårdsdesign blogg så har jag inte velat tjata ut ämnet utan visa lite av varje. Roligt att höra att du fortsätter att blogga, själv måste jag ransonera tiden framför datorn så blogginläggen och kommentarerna hos andra är inte så många längre, däremot snabba Insta från mobilen. Ändå kan jag konstatera att min blogg alltid är mer välbesökt särskilt vad gäller marktäckare, väderstreck, feng shui prognoser, plantera och så enl. månen och sådant.
  Ha en bra helg
  Kram Luna

  • Anita skriver:

   Hej Luna och tack för gratulationerna och dina fina ord om mina blogginlägg och mina bilder. Jag har alltid tyckt om att skriva, ja faktiskt ända sedan jag var barn och bloggen är en utmärkt plats att skriva ner sina tankar på. Och så tycker jag ju om att fotografera och bloggen är ett suveränt verktyg för text och bild. Så det var 2011 du började. Jag tror jag har följt din blogg länge och jag vet ju att du dragit ned på bloggandet. Förstår dig om du känner att du måste ransonera din datortid men du ska veta att jag blir lika glad varje gång jag ser i min läsare att du skrivit ett nytt inlägg. Jag hoppas därför att du då och då kommer med nya inlägg och inte helt slutar. Du skulle bli saknad.

   Tack och en bra helg till dig också!
   Kram Anita

   • Luna Ek skriver:

    Åh, tack Anita! Känns bra att veta att man skulle bli saknad. Det är sådant som gör att man vill fortsätta. Ord är viktigt, det vet vi och särskilt i kombination med foto och det kan du också med råge.Och jag tror banne mig att vi blir lite mer ordningsamma vi som läser din blogg också, ler. Det vi läser om smittar.
    Kram Luna

 3. Lena i Wales skriver:

  Stort grattis kära Anita!
  Så kul att läsa hur du började och dina tankar kring bloggande och jag är glad att du tänker fortsätta.
  Känner igen vissa av mina egne tankar i det du skriver.
  Ska gå tillbaka senare och läsa mer av länkarna. En mycket trädgårdsintresserad väninna kommer snart på besök och då kan vi njuta tillsammans av din blogg.
  Önskar dej en trevlig helg!

  • Anita skriver:

   Stort tack till dig Lena! Jag minns så väl när du hade startat din blogg och skrev din första kommentar hos mig. Det var så jag hittade dig och sedan dess har jag i princip följt alla dina inlägg med undantag för perioder då jag varit bortrest eller haft korta blogguppehåll. Din blogg är en fantastisk informationsbank om UK och framför allt Wales. Men även om Spanien. Och så trevligt skrivet också. Jag hoppas att både du och jag kommer att följa varandra på våra bloggar i många år framåt.

   Önskar dig också en trevlig helg!
   Kram Anita

 4. Marit Sønstebø skriver:

  Hei Anita!

  Grattis med ditt jubileum! Vi har fulgt hverandre i mange år nå, og jeg setter veldig stor pris på bloggen din! Du tar jo så nydelige bilder av alt som er. Fuglebildene dine er helt fantastiske, og det samme av blomster.

  Jeg startet med blogg i 2003 tror jeg, og den lå på et norsk nettsted som het hagegal. Det var uten bilder og det var en erfaring å ta med seg, og det var nyttig å ta med til det som kom siden. Men det var moro, og det ga mersmak.
  Så godt å lese at du ikke vil gi deg! Det har jo vært perioder hvor jeg har vært alvorlig bekymret for hvor du har blitt av, men så har du plutselig vært tilbake igjen! 🙂
  Ja, sånn blir det bare, for plutselig må en prioritere ting foran bloggen. Jeg synes bloggfellesskapet på kryss av landegrenser er så spennende, og i tillegg så lærer en så mye.

  Takk for ditt tilbakeblikk og vakre bilder!

  Ønsker deg en skjønn lørdag!

  Klem, Marit

  • Anita skriver:

   Hej Marit och tack för gratulationer och fina ord!
   Det är roligt att du tycker om mina fågelbilder. Jag vet ju att både du och jag är intresserade av fåglarna i våra respektive trädgårdar och det är så roligt att jämföra vilka olika sorters fåglar vi har. Och så tycker jag det är så roligt att jämföra vad dom heter på norska och svenska. Ofta är namnet samma men ändå lite olika.
   Ja vi har följt varandra i många år nu och det tycker jag är så roligt. Det är det som är så härligt med bloggandet att det går över landgränserna. Jag har ju ibland gjort blogguppehåll, det blir så ibland. Det kommer jag säkert att göra i framtiden också, ibland är man ju ute or reser eller håller på med något som tar all tid. Men jag kommer i fortsättningen att, i den mån det är möjligt, tala om när jag planerar att göra ett uppehåll.

   Jag hoppas vi kommer att följa varandra i många år framåt!

   Önskar dig en fortsatt skön helg!
   Kram Anita

 5. Hej Anita!
  Först ett stort tack för den historiska tillbakablicken, för mig som hittade dig ganska sent var det en mycket trevlig läsning.
  Jag hoppas du har rätt om att bloggandet är på uppgång igen och att inte allt tagits över av de snabba sociala medierna.
  En liten lustighet – jag har också tänkt exakt så en gång, det är min blogg och där skriver jag vad jag vill. Djur, natur, miljö och klimat är, förutom trädgård då, hjärtefrågor för mig men kan upplevas väldigt kontroversiella. Att ta ställning i dessa frågor så tydligt som jag gör kan reta upp en och annan men…det är min blogg.
  Det första jag fastnade för på din blogg var de unika bilderna, så oerhört skickligt som du hanterar kameran, du är en stor inspiration för mig i min strävan att bli en bättre fotograf. Sedan gillar jag dina texter, sättet du formulerar dig på och att du är en reflekterande person. Dina texter har en ovanlig kombination av lågmäldhet men samtidigt en bestämdhet som gör att läsaren tar dig på allvar. Du är en duktig skribent Anita och det är ett nöje att läsa dina texter.
  Som tur är tänker du fortsätta vilket gläder mig och jag ser fram emot att få ta del av dina bilder, nu när våren snart är här!
  Kram!

  • Anita skriver:

   Hej Gunilla och ett stort tack för dina fina ord, du ska veta att jag uppskattar dom mycket!

   Vi har ju som sagt inte följt varandra under så lång tid. Jag undrar om det inte var mina inlägg om chili som förde oss tillsammans? Det är det som är så roligt med bloggandet, man får nya bekantskaper, hittar nya intressanta bloggar och bloggare. Jag uppskattar din blogg mycket, blandningen, att du som jag inte bara renodlat skriver om trädgård (vilket vi ju älskar) men också om annat och i mig har du en som hejar på dig i dina inlägg om djur, natur, miljö och klimat. Dom behövs verkligen och du skriver så bra. Du ska veta att jag lärt mig mycket genom dina inlägg och även studerat vidare i ämnena du skrivit om. Ett inlägg som jag speciellt minns är det med titeln ”Kortsiktighetens kultur”.

   Jag har faktiskt läst att bloggandet börjar gå uppåt igen och jag har ju även märkt det på min egen blogg. Trots att jag inte på något sätt gör reklam för den så får jag nya följare och antalet besök ökar hela tiden. Så jag tror verkligen att det är så. Jag hoppas vi kommer att följa varandras bloggar under lång tid framöver.

   Kram Anita

 6. Märtha skriver:

  Grattis, grattis! Du har verkligen hållit på länge! Jag har inte många läsare, hör inte till någon ”bloggkategori” eller någon annan sammanslutning, men jag passar ju inte in någonstans i det sammanhanget heller. Beslöt från första början att jag skriver om precis vad som helst, helst i nån sorts kåseriform. Bilderna är oftast rätt så simpla, tagna med telefonen. Tvärtom med dig, minsann, oj, såna bilder! Jag har ju inte sett din blogg förrän för några veckor sen, så övriga ”värderingar” kan jag inte komma med. Men är glad åt din blogg! Kanske vi kan träffas på mässan i Älvsjö? Vi är där på torsdag. Fira dina jämna år ordentligt! Kram, Märtha

  • Anita skriver:

   Tack, tack Märtha! Det är härligt med bloggar om allt, i synnerhet i kåseriform, jag gillar kåserier och har skrivit några själv. Jag är glad att du hittade min blogg för det gjorde att jag hittade din. Nu vet jag t.ex. vad Runebergstårta är, det hade jag aldrig hört talas om förut 🙂
   Visst vore det roligt om vi kunde stråla samman vid någon plats på mässan och hälsa på varandra. Vi får höras om det när det närmar sig.

   Ha en fortsatt skön helg!
   Kram Anita

 7. Åsa skriver:

  Hej Anita
  Grattis till dina 10 år som bloggare och tack för din fina tillbakablick. Jag följer dig kanske inte varje vecka, men varje gång jag hittar in njuter jag av dina vackra bilder och fina texter.
  Jag gläds åt att du tänker fortsätta blogga så att vi får njuta av din fina trädgård och finurliga tankar även i fortsättningen.
  Kram från lillsyrran

  • Anita skriver:

   Kära Åsa …. tack för gratulationen! Jag blir alltid lika glad när du tittar in och skriver några rader. Vi ses ju dessutom en hel del i verkliga livet 🙂 Dom fina kommentarer jag fått på det här inlägget gör att jag känner mig ännu mer sporrad att blogga under lång tid framåt.

   Vi ses på tisdag!
   Kram från storasyster

 8. Sanda Cottage skriver:

  Jaa, du Anita! Du äger den blogg som jag gillar att läsa bäst! Jag älskar att du nästan alltid skriver i kåseriform! Du vet att jag gillar det 🙂
  Jag läste inte bloggar för 10 år sedan men när jag började runt 2010 hittade jag din blogg ganska snabbt Du är en inspiratör och jag älskar att du och många andra fortsätter att blogga och inte bara lägger upp bilder på Instagram.
  Text är viktigt, lärande och inspirerande på ett helt annat sätt 🙂

  Tack för ett långt men som vanligt lättläst inlägg och du…. Steglitserna får du gärna skicka hit men jag blev så lycklig att vi har sidensvansar i trädgården var och varannan dag just nu och de har bara swischat förbi en gång om året förut.

  Keep ut the good work!

  10 år till minst ❤

  Kram

  • Anita skriver:

   Veronica … jag blir så glad! jag vet att du gillar min blogg och mitt sätt att skriva och jag gillar din och ditt sätt att skriva. Jag hittade din blogg tidigt och föll direkt och jag är så glad att också du fortsätter blogga. Visst kan vi ha lite upp och nedgångar ibland men då får vi se till att sporra varandra. Och så är jag så glad att du fått besök av de färgglada sidensvansarna i din trädgård. Du längtade efter färg och jag tror att dom hörde det och kom hem till dig 😉 Jag pratade med steglitserna här om dagen, gav dom till och med en vägbeskrivning till dig så vi får se om dom dyker upp 🙂

   Nu kör vi vidare med våra bloggar … 10 år minst som sagt!

   Kram Anita

 9. Anja C. Hill skriver:

  Vilket härligt inlägg! Fantastisk tillbakablick på vad du åstadkommit på tio år av bloggande. Jag älskar din präriebild och kommer väl ihåg den. Att alla dina bilder är underbara är ju ett faktum som man egentligen inte ens behöver nämna .-) Kanske ska även jag börja kolla på statistiken över mest lästa inlägg – vilket jag har aldrig gjort. Att du kan länka tillbaka till gamla inlägg är strålande fint. De har du mycket glädje av. Hos mig fungerar det dåligt. 2/3 av bilderna är borta och jag ser bara en triangel med utropstecken i.
  Dina fågelbilder berör också. Som rödhake”fän” blir jag nästan rörd i tårar av den fina porträtten över denna tuffa och samtidigt så väna pippin.
  Nu ser jag framemot nästa 10 åren. Alltid mycket att lära och se! Vilken tur för oss, dina läsare, att du inte la av. Grattis och lycka till med nästa decenniet!
  Ha det superfint!
  /Anja

  • Anita skriver:

   Stort tack för dina uppskattande ord Anja!

   Det var väldigt roligt att göra en tillbakablick, man behöver blicka bakåt ibland för att kunna fortsätta framåt. Det där med statistik är väldigt roligt. Jag häpnar över en del av de inlägg som är mest välbesökta och undrar varför. Men samtidigt så vet jag att folk hamnar hos mig när dom googlar. Jag hamnar ju själv på intressanta bloggar när jag googlar och i slutändan börjar jag följa många av dom. Din har jag följt i många år men minns inte hur jag hittade den. Möjligen kan det ha varit genom Blommig fredag. Om du har möjlighet så kolla gärna din statistik, det är väldigt roligt faktiskt och ger en hel del aha-upplevelser. Däremot är det ju väldigt trist att dina bilder försvunnit. Några sådana problem har jag aldrig haft som tur är, mina inlägg bygger ju mycket på bilderna så skulle dom försvinna skulle jag nog tappa sugen.

   Ha det superfint du också Anja! Jag hoppas att även du fortsätter att blogga i många år framåt!
   /Anita

 10. Anni skriver:

  Men åh! Jag ska ju iväg och jobba. Hinner inte läsa nu! Skickar ett cybergrattis och ber att få återkomma!

 11. Kristinas oas skriver:

  Tänk att det redan är 10 år sedan! Stort grattis Anita! Kommer inte riktigt ihåg när jag började följa dig, men har för mig att det var hyfsat snabbt efter att jag själv började blogga för drygt fem år sedan.
  Minns många av dina senare inlägg. Liksom de andra så måste jag också lyfta fram dina fina bilder och ofta underfundiga texter som skäl till varför jag hoppas att du fortsötter blogga många år framåt. Jag har ju haft förmånen att få komma och hälsa på och det tyckte jag var så roligt. Det blir en fördjupad relation och ännu längre kommentarstrådar efteråt. 🙂
  Kram Kristina

  • Anita skriver:

   Tack Kristina 🙂 Ja det är inte klokt som tiden går. Både min blogg och jag är 10 år äldre 😉 Jag tror faktiskt att det är så att vi har följt varandra ända sedan du började, i varje fall inte långt därefter. Jag minns att du i början hade en utlottning och jag vann fröer som jag sådde. Jag har fortfarande riddarsporrarna kvar som blir kraftigare för varje år. Lejongapsrankan minns jag. Den var så fantastiskt fin och jag var så stolt. Så en dag kom jag ut i trädgården och då hade kaninerna bitit av varenda ranka vid basen.
   Men vi har ju också träffats i verkliga livet. Det var en så trevlig dag och jag kommer aldrig att glömma den enorma regnskuren. Det smattrade så dant mot taket i uterummet att vi knappt hörde vad vi sa. Från ditt besök har jag ju också ett växtminne, vippramsen som jag längtar efter varje år. Någon gång hoppas jag att vi kanske kan träffas hos dig också.

   Återigen, tack Kristina! Jag hoppas att vi båda kommer att följa varandra via bloggarna länge än!

   Kram Anita

   • Kristinas oas skriver:

    Vem kan glömma den regnskuren?! En dag när det inte skulle regna en droppe…
    Vi får hoppas vippramsen får växa fint utan sen frost denna vår.
    Det är roligt att byta växter och nävan jag fick av dig trivs bra i Skära rabatten.
    Hoppas också på många fler bloggår tillsammans! 🙂
    Kram Kristina

 12. Hej Anita!
  Jag känner mig alldeles rörd och vet inte riktigt vad jag ska säga. Stort grattis förstås. ”Bamsegrattis” Din blogg är underbar. Du skriver på ett sätt som gör läsningen till ren njutning. Förutom att jag njutit så har jag också funnit massor med inspiration och kunskap hos dig. Matnyttigt, intressant, kul och alltid illustrerat med fina bilder. Dina foton är, som jag sagt flera gånger förr, i en klass för sig. Toppklass. Mycket bättre än många professionella fotografers.

  Allteftersom jag läste ditt inlägg blev jag rädd att du skulle avsluta med att tacka för de många åren och ta farväl. Så glad jag blev när du istället full av lust och energi skrev att du tänker fortsätta och absolut inte har några planer på att sluta. Jag håller med dig när du skriver att om man skulle sluta så skulle man vilja tala om det. Det är absolut så att man via bloggen får ovärderliga kontakter och ju mer man besöker varandras bloggar och läser varandras kommentarer desto bättre lär man känna varandra. Och när man träffas så knyts än djupare vänskapsband. Att bara lämna skulle kännas omöjligt. Jag gör uppehåll ibland och skriver mer sällan än många andra, men har heller inga planer på att sluta. Hinner inte med i det höga tempot och den täta inläggsfrekvensen som många har men kämpar på. 🙂 Om jag skulle sluta, vilket jag absolut inte tänker om jag inte blir tvungen till det av en eller annan anledning, så skulle jag skriva det och jag skulle kontakta alla er som via våra bloggar fått så mycket kontakt. Så även om jag dröjer lite ibland så är jag allt med. 🙂

  Intressant att läsa om dina mest lästa inlägg. Tiramisu är gott men nog inte en vinnare som jag skulle kunnat gissa mig till. Hade nog snarare trott på tomater eller chili. Eller det om dig som chili – stark som en chili. En underbar liten berättelse.

  Din avslutande bildkavalkad är så fin. Vilka vackra foton, som alltid, och vilken härlig mix. Det var svårt för jag tyckte om dem alla, men rödhaken fastnade jag lite extra mycket för.

  Tack för din fina blogg och på återseende i framtiden. 🙂

  Kram Anna-Karin

  • Anita skriver:

   Anna-Karin! Om du känner dig rörd så är det inget mot vad jag känner efter att ha läst dina fantastiskt fina ord! Stort, stort tack till dig!

   Nej, jag kommer definitivt inte att sluta blogga, i synnerhet inte efter all uppskattning jag fått i och med mitt jubileumsinlägg. Jag är alldeles varm inombords och har fått en riktig inspirationskick. Jag är också glad att du och jag har hittat varandras bloggar. Varje gång det kommer ett nytt inlägg från dig blir jag glad för då vet jag att jag kommer att få en inspirerande stund vid datorn. Och du behöver inte känna att du måste skriva inlägg ofta. Det har egentligen aldrig jag gjort heller. Det kan gå lite i perioder. Har jag mycket omkring mig så blir det mer sällan. Det ska vara roligt att blogga, det får inte bli ett tvång.

   Det var roligt när jag såg din förvåning om mitt mest lästa inlägg 🙂 Det är nog helt enkelt så att Tiramisu är populärt men, det finns inte många recept som är laktosfria. Folk googlar och hamnar hos mig. Det roliga är att jag märker mot slutet av veckorna och till stora helger att besöken ökar. Roligt att du gillade mitt inlägg om ”mitt liv som chili”. Jag hade kul när jag satte ihop det och hade väl aldrig trott att det skulle bli så välbesökt som det blivit. Förmodligen är det väl samma sak där. Folk googlar på chili och råkar hamna där.

   Rödhaken är också favoritbild hos mig också, fågelvän som jag är. Och den poserade ju så fint för mig. Just den här rödhaken var med mig varenda dag i trädgården den sommaren. Rödhakarna är ju sällskapliga men den här var något alldeles extra och jag är så glad att jag fick en så fin bild av den.

   Tack Anna-Karin! Jag hoppas vi kommer att följa varandra via bloggarna i många år framåt!

   Kram Anita

 13. Anni skriver:

  Nu har jag suttit här och läst, njutit och lett igenkännande och fascinerats över dina fantastiska foton. Inser att det finns så mycket här hos dig som jag vill läsa, inte bara de inlägg som skrivs sedan jag började följa dig. Minns när jag första gången vågade kommentera hos dig, det handlade om när magnolior blommar i Italien och jag blev så glad över att du tog dig tid att svara mig.
  Rödhakefotot är så fint, precis som du skriver gör grässtrået något extra. Helt perfekt. Och så snäll han var som väntade på dig när du hämtade kameran.

  Grattis på tioårsdagen, du vackra och läsvärda blogg! Och bloggarvän!

  • Anita skriver:

   Tack Anni 🙂 Jag är väldigt glad över att vi har hittat varandras bloggar och jag hoppas vi kommer att följa varandra lång tid framåt. Jag har många gånger funderat på att vara med i EFIT, kanske blir det premiär någon gång det här året, du har inspirerat mig 🙂 Den rödhaken var något alldeles extra. Han var verkligen med mig hela tiden och inte bara den dagen utan i flera veckors tid. Jag grävde mycket den sommaren, kanske satt han helt enkelt och väntade på att jag skulle gräva upp några feta maskar till honom.

   Tack för gratulationen kära bloggarvän. Jag hoppas som sagt att vi kommer att följa varandra länge 🙂

   Kram Anita

 14. Pingback: Årskrönika 2018 | Anitas blogg … De fyra blomsterhaven

 15. Lollo skriver:

  Tittat lite bakåt i din blogg och hittat mycket intressant läsning.
  ”Varför” man vill blogga är något som kommer upp både här och där, då och då, hos många med blogg. Inte minst har du och jag ventilerat det tidigare 🙂
  Väldigt intressant att läsa din tillbakablick och dina funderingar kring just ditt bloggande.
  Kramis

  • Anita skriver:

   Så roligt att du hittat mitt gamla 10-årsinlägg 🙂 Oj, så mycket jag skrev i det ser jag nu när jag läser det igen. Men det var roligt att läsa det.
   Ja du och jag har ju ventilerat det där med bloggandet och WP en del och kommer du ihåg att dom ändrade prissättningen och vilket liv det blev. Vet inte om du sett det men dom har nu ändrat tillbaka till den gamla prismodellen. Förutom gratisbloggarna som fortfarande bara har 1 Gb utrymme. .

   Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s