Det känns som en bra dag …

Det utlovades plusgrader men minusgraderna håller i sig. Imorse vaknade vi till minus 8,6. Trots det så har det inte känts så kallt de senaste dagarna. Förmodligen för att de isande, gråkalla vindarna avtagit. Nu har det dragit in lite moln så temperaturen kommer säkert att stiga under dagen. Men jag tror det kan bli en bra dag. Det är en rätt skön tid nu tycker jag. Här kommer lite rapporter av skiftande slag …

OS i Pyeongchang har inletts …
Frukosten intogs vid tv:n där vi tittade på OS och såg Charlotte Kalla vinna guld i Skiathlon. Ett stort grattis till dig Charlotte! Och grattis till Marit Björgen och Norge som tog silver och Krista Pärmäkoski och Finland som tog brons. Grattis också till Ebba Andersson som gjorde en topprestation och slutade fyra med bronskänning.

Årets frösådder, en statusrapport …
På fröfronten är läget följande: Alla chili och paprikafröer är i jorden. Jag sådde resterande i torsdags, den 8 februari och sådderna står nu över elementet i vardagsrummet där det är varmt och gott i och med att minusgraderna håller i sig. ‘Jamaican Bell’ som jag sådde den 30 januari började gro den 5 februari. Slutligen så grodde 11 stycken och dom står nu under 15 timmars växtbelysning i min växtpyramid för att inte bli för långa och gängliga.

Trädgårdens fåglar, färggrannare är någonsin …
De senaste dagarnas vinterväder har gjort att vi nu har mängder av fåglar vid matstationerna. Jag får hela tiden stå beredd att fylla på. Jag kan konstatera att om det varit fågelräkning nu så hade steglitsen vunnit hos mig. Efter att ha varit väldigt ovanlig i min trädgård så är det nu den vanligaste gästen. Imorse räknade jag till 12 stycken. Gråsiskorna är också tillbaka och vi har nu också en hel del grönfinkar.

Här syns fyra steglitser vid favoritmaten, skalade solrosfrön …

Det är första året vi har en fröautomat med enbart skalade solrosfrön och det kanske är därför som steglitserna hittat hit. Dessutom har gråsiskorna kommit tillbaka och dom gillar samma mat. Tycker det är härligt med samlingsbilder, att se hur dom samsas med varandra. Här syns två seglitser, tre gråsiskor och en blåmes …

Och här är steglitserna tillsammans med grönfinken …

Här kan man se hur långhalsad en steglits kan vara. Den sträcker sig långt in för att nå maten …

Närstudie av ätande steglits …

Men ibland så försvinner alla färgglada småfåglar och in på arenan kommer den större, lika färgglada hackspetten …

Kompisar? Visst ser det halvätna äpplet ut som en fågel och visst ser björktrasten ut som den just upptäckt samma sak …

Och vad händer på trädgårdsfronten …
I uterummet står tre primula i olika färg och blommar för fullt. Dom ska senare i vår planteras ut på gynnsamma ställen i trädgården och så får vi se om dom kommer att blomma nästa år. Här syns en av dom njuta av februarisolens strålar …

Alla rhododendron har stora knoppar. Bladen har rullat ihop sig i kylan. Snart är det dags att täcka dom med säckväv som skydd mot varma solstrålar och isande vintervindar …

Även azaleorna har stora knoppar. Vi har ju rådjursbesök varje dag och jag är glad varje dag jag fortfarande ser knopparna, än så länge har rådjuren inte hittat dom …

Honungsrosen har fortfarande gröna grenar och ett och annat grönt blad. Dessutom röda nypon. När sedan en steglits sitter i den, då känns vintern inte så farlig ändå …

För övrigt så är den vackraste växten i trädgården den här tiden på året syrenhortensian med sina spröda fjolårsblommor …

Det var väl ungefär allt. En rätt bra dag känns det som. Dessutom så hittade jag våra gamla plankor djupt in i ett av köksskåpen så idag så blir det en klassisk plankstek till middag med ryggbiff, bearnaisesås, spritsat potatismos, grillad tomat och Haricots vertsbuketter lindade med bacon. Till det ett glas rött vin! Hur många år som helst sedan vi åt det 🙂

En fortsatt skön helg till er alla!

Detta inlägg publicerades i Fåglar, Februari, Frösådder, Vinter. Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Det känns som en bra dag …

 1. Hej Anita!
  Jag bara suckar över dina bilder, inte bara de vackra fågelbilderna utan allt håller samma höga kvalitet. Skärpan du får till är beundransvärd.
  Vi missar heller inget av OS, stora beundrare av längdskidåkning och skidskytte. Klockan på ringning i morse så jag hann äta frukost innan den förnäma underhållningen körde igång.
  Kram!

  • Anita skriver:

   Gunilla, jag nästan rodnar över dina fina ord, stort tack ska du ha. Men du ska veta att jag kastar massor av bilder också, säkert 90% går i papperskorgen. Men så slösar jag också för jag vet att bland alla oskarpa bilder döljer sig ofta några som blivit skarpa och då är det värt mödan. Och så är det ju så himla roligt att fotografera.

   Imorse gick det inte lika bra för de svenske i skidorna men Norge var fantastiska och i synnerhet segraren som efter fallet fick kämpa sig ifatt övriga startfältet. Fantastiskt att se.

   Ha en fin söndag!
   Kram Anita

 2. Marit Sønstebø skriver:

  Hej Anita!

  Gratulerer med gullmedaljen til Charlotte Kalla! Så gøy at hun vant den. Så vakre bilder av fuglene, Anita! Steglits har jeg kun sett her en vinter, og da var det veldig mildt her. De er så spesielle.
  Hakkespett er her også, og den ser jeg daglig. Her om dager så jeg spurvehauken igjen, og nå har den blitt veldig stor. Spennende å se på fugler!
  Så vakre primula du har, og veldig spesiell farge på de.

  Jeg ønsker deg en fortsatt fin kveld og helg!

  Klem, Marit

  • Anita skriver:

   Tack Marit och idag är det min tur att gratulera Norge och i synnerhet segraren Simen Hegstad Krüger som gjorde ett makalöst lopp efter fallet. Fantastiskt roligt att se!

   Det är så roligt med steglitserna. Jag var nyss ute och fyllde på maten och jag hinner inte mer än gå ett par steg från matstationen så kommer en hel flock dit. Dom verkar förstå att jag är ofarlig och den som förser dom med mat. Sparvhöken brukar jag se om vintrarna här och den var ju till och med i min trädgård i somras och tog en björktrast. Men den här vintern har jag inte sett den. Men den lurar säkert uppe i skogen någonstans.

   En fortsatt fin söndag önskar jag dig!
   Kram Anita

 3. Alltså, dessa underbara steglitsar, som små papegojor i buskarna. Långhalsen är roligaste fågelbilden jag sett på länge. Bra fångat!
  Här curlar vi också fåglarna med skalade frö och slipper dessutom alla skal på gräsmattan.
  Ha det så gott
  /Anette

  • Anita skriver:

   Ja steglitserna är faktiskt som små papegojor. Och det syns i synnerhet på den ”långhalsade” bilden. Det gäller att ha lång hals och att kunna göra sig smal när man ska nå maten. Men dom behöver inte kämpa så mycket, ”matte” är där och fyller på ofta. Det där med skalade frön är väldigt bra, dyrare men definitivt värt det för som du säger, man slipper alla skal, dom blir ju många under en lång vinter/vår.

   Ha det gott du också!
   /Anita

 4. Luna Ek skriver:

  Vilka härliga fågelsamlingar! Så många olika får vi aldrig här. Det där med planksteg blev jag plötsligt väldigt sugen på.
  Tack för titten hos din vinterdag och tack för kommentar hos mig igår.
  Ha en bra söndag
  Kram Luna

  • Anita skriver:

   Jag är så glad att vi har alla dessa fåglar hos oss. Till min stora bedrövelse så håller dom på och fäller alla träd omkring vårt lilla bostadsområde till fördel för ett expandernade köpcentra och industriområde. Förutom att det innebär att vi nu hör allt oväsen från motorvägen så tar dom bort boplatserna för alla djur. Jag hoppa i varje fall fåglarna kan känna att dom har en fredad zon hos oss. Vi har fortfarande dessutom en skogsbacke bakom vår trädgård där dom kan hålla till.

   Ha en bra söndag du också!
   Kram Anita

 5. Carina skriver:

  Underbara bilder Anita oavsett hur många du slänger 🙂 Favoriten blev äpplet och björktrasten. Och jag tänker att det var en härlig lördag du beskrev – lite av allt i lagom tempo. Ibland är det kul att plocka fram gamla rätter och återuppliva dem. De var ju aldrig dåliga man bara tröttnade… ..ett tag.

  Kram, Carina

  • Anita skriver:

   Tack Carina 🙂 Kul att du gillade äpplet och björktrasten. Den blev lite av min favorit också. Lördagen flöt som sagt på i ett lugnt och skönt tempo. Planksteken smakade inte alls dumt. Det finns många gamla klassiker som man antingen glömt eller tröttnat på och när man plockar upp dom igen blir dom kallade retro. Fast jag gillar retro 🙂 Vi hann också med en tur till kakslottet vid Taxinge där vi, förutom promenad, inköpte varsin Baileysbiskvi (en biskvi smaksatt med Baileys) som vi hade till kaffet efter middagen. En favorit som vi däremot aldrig tröttnar på 🙂

   Kram Anita

 6. Cathy skriver:

  Oh så många fina fåglar du har vid dina matstationer:-). vi har väldigt dåligt med fåglar hos oss, tror det kan bero på att vi åker bort nästan en månad under vintern och då tar kanske maten slut och de flyttar till andra ställen det finns mat. Vi har bara haft några koltrastar och någon enstaka talgoxe hos oss ännu. Men kanske det blir fler när bosäsongen börjar. Såg att Sverige vunnit medalj i vinter OS i skiathlon, vad är det? Jag tittar sällan eller aldrig på vinter OS så jag hänger inte alls med.
  Kram Cathy

  • Anita skriver:

   Jag tror du har rätt Cathy, i och med att ni är borta en hel månad runt jul så hittar nog fåglarna andra ställen där det finns mat. Men dom kommer nog tillbaka, när bosäsongen startar är dom i stort behov av mat. Skiathlon är ett skidlopp med masstart där första halvan körs i klassisk stil och efter halva loppet byter man skidor och kör andra halvan i fristil. Jag gillar OS och framför allt längdskidor tycker jag är kul att titta på. Och nu har ju loppen gått på drägliga tider också. Men dom grenar som går mitt i natten får vara för mig.

   Kram Anita

 7. Vilka underbart cackra fåglar dom är steglitsarna! Jag tittade naturligtvis också på Kalla och även i morse var jag uppe för att titta på gubbarna – men det blev inte lika kul; Tre norrmän längst fram – det är lite trist!!
  Er lördagsmiddag lät väldigt gott och väldigt mycket 80-tal. Jag gjorde faktiskt något liknande härom dagen. Jag gjorde mig till och skulle som jag brukade då, göra egen bearniasås. Men…jag var lite lat och gjorde den inte med hjälp av vattenbad utan vispade den i en köksmaskin. Blev bara rinnande och totalt misslyckad…..fast smaken var god! *fniss*
  KRAM/Susie

  • Anita skriver:

   Ja det är helt otroligt. Men vi har i det närmaste blivit invaderade av steglitser. Och som dom äter. Men dom är såå välkomna. Nej det gick inte så bra för de svenske imorse. Men man måste beundra norrmannen som vann, vilken upphämtning efter fallet.
   Jag vet det där med att försöka sig på att vispa i köksmaskin, det blir precis så som du beskriver, som vatten. Har gjort samma sak själv men inte igår 🙂 Visst är det kul att plocka fram gamla klassiker ibland, sådana man inte lagat på evigheter.

   Kram Anita

 8. Anni skriver:

  Har du så många steglitsar! WOW! Och vilka bilder sedan då! Men du, köper du skalade solrosfrön bland fågelmaten eller lyxar du till med fröna som jag brukar strö på yoghurten? Jag vet ju att man kan styra vilka fåglar man får besök av genom att välja frösort, men jag har aldrig riktigt brytt mig. Borde göra det inser jag nu! Och så ska jag hänga ut ett äpple i trädet istället för att bara slänga bitar på marken. Då är det andra än koltrasten som äter, det minns jag ju från förra vintern. Har bara inte tänkt på det …

  • Anita skriver:

   Ja steglitsarna är här varje dag nu, såg dom precis. Ska strax gå och fylla på maten. Jag köper säckar med skalade solrosfrön. Dom är lite dyrare men man slipper fröskalen som skräpar ner rätt mycket annars. Men jag köper också vildfågelmix men den maten äter mest sparvarna och dom är inte så många i år så den maten är dryg. Jordnötter får dom också men den äter mest blåmesar och talgoxar av.

   Kram Anita

 9. Pingback: Årskrönika 2018 | Anitas blogg … De fyra blomsterhaven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s