Ord, tre bokstäver, innehåller ö

Känner mig lite nöjd med rubriken för nu kan jag slå två flugor i en smäll, eller skriva om två ämnen i samma inlägg. Rubriken stämmer nämligen på två ord som är aktuella just nu, snö och frö.

S N Ö

Det gäller att passa på och skriva om snön för även om det imorse var minus 14 spår SMHI att det kan bli upp mot 5 plusgrader på onsdag och då blir det grått och trist igen. I skrivande stund, ca 15:30, är det dessutom dimmigt och lite rå luft och temperaturen har stigit till minus 5 så mildvädret är väl på intågande.

Den 16 januari blåste hårda vindar och det började samtidigt att snöa …

Så mycket snö fick vi inte, kanske 7 cm men på morgonen den 17:e låg trädgården i snö. Belysningen lyste i plommonträdet och koltrasten satt på cafébordet …

Den 20:e, på morgonen, kom det en rejäl snöby …

… men snöbyn drog bort och det blev en fantastisk vinterdag med ca 5 minusgrader. Vi tog en tur till Tullgarn. Slottet såg stiligt ut i snölandskapet …

Sommarens sittplatser var inbäddade i snö …

Eftermiddagsljuset var vackert …

Och mitt i allt det vita lyste vassen i gulröda nyanser …

På ditvägen hade vi åkt in i dimma och på hemvägen var den ännu kraftigare och det kändes som om vi befann oss i den blå skymningstimmen …

Den 21 januari var det betydligt kallare men ändå vindstilla. Den här dagen fick det bli Taxinge. När vi kom dit så låg det dimma över delar av sjön samtidigt som solen sken och det var inte så dumt för det gav spänning åt både färger och ljus. Om färgerna var guldiga dagen innan så var dom blåtonade nu med stråk av rosa. Här kommer ett bildsvep …

Så där, nu var snön dokumenterad. Man vet ju aldrig om det blir den enda vintern vi får i år. Dags för nästa avdelning i inlägget …

F R Ö

Så här års är det chili som gäller för mig. Jag har inte börjat mina sådder ännu men jag har börjat inventera vad jag har och till min stora belåtenhet behöver jag inte köpa chilifrö för jag har dels kvar sedan förra året och sedan köpte jag lite extra när det var extrapriser. Här är sorterna som jag med säkerhet kommer att odla i år …

Vår favoritsort när det gäller chili har blivit en bärpeppar, Capsicum baccatum ‘Jamaican Bell’.

Jag har skrivit om den i flera inlägg, bland annat hur jag brukar fylla den med ost. Det inlägget går att läsa här. Det här kommer att bli min huvudchili. Den är lagom mild, fruktig och god. Jag planerar att ha 6 plantor och jag planerar att så dom i början av nästa vecka.

Jag odlar också alltid cayenne som jag torkar i ugn och mal till pulver. Jag har frön kvar av den sort jag hade förra året, Capsicum annuum ‘Long Red Cayenne’ men har också köpt en annan sort jag inte testat tidigare, Capsicum annuum ‘De Cayenne’. 3 plantor totalt blir det nog.

Jag har alltid haft en favorit som heter ‘Fish’. Också det är en Capsicum annuum och den är extra god just till fiskrätter. Jag använder den alltid då jag gör lax i ugn. Jag torkar den och använder som chili flakes. Problemet är att det är så svårt att få tag på fröer och även när man får tag på fröer så har man tur om plantorna verkligen blir ‘Fish’. Jag har skickat efter fröer i flera år och bara ca 30-40% av plantorna blir som dom ska. Men även om inte plantan skulle bli en äkta ‘Fish’ så smakar ofta frukten rätt lika. Den ”riktiga” plantan är dessutom väldigt vacker. Den blir vitbrokig i bladverket och frukterna får olika färger, blir ibland randiga innan dom så småningom mognar i rött. Förra året lyckades jag få 4 plantor och dom isolerade jag långt från alla andra chiliplantor och jag har nu tagit egna fröer för att se resultatet. Spännande ska det bli. Beroende på hur det går planerar jag att ha 4 plantor.

En annan sort jag alltid odlar är Capsicum annuum ‘Jalapeno’. Dom brukar jag grilla eller steka hela. Jag brukar också skära dom i ringar och frysa in och ha till egna hamburgare. Jag lägger några ringar på hamburgerbrödet och sedan på med hamburgaren plus andra tillbehör. I år ska jag testa en variant av ‘Jalapeno’ som jag köpte i höstas. Den heter ‘Jaladuro’ F1. 2 plantor av varje får det bli.

När jag var i Berlin i höstas såg jag en chili som var väldigt vacker. Frukterna hade alla möjliga färger men verkade mogna i lila. Jag köpte fröer. Det är en Capsicum frutescens som heter ‘Ecuador Purple’. Jag vet inte hur den smakar men gruppen den tillhör brukar vara startk. Den kommer jag att odla, om inte annat för att den är vacker. 2 plantor blir det nog.

En annan jag alltid har är en med små frukter som är idealiska att ha inomhus i fönstret. Den heter ‘Fireworks’ och den tar jag alltid egna fröer av varje år. Jag brukar ha mellan 4 och 6 plantor. Jag brukar ha den i kalla såser. En frukt räcker för den är het. Den går också bra att torka.

Ett par lite mildare sorter ska jag också ha, Capsicum annuum ‘Big Jim’ och Capsicum annuum F1 ‘Impala’. En eller två plantor av varje.

Den sista jag kommer på just nu att jag ska ha är ‘Etna’. Jag tror att det är en Capsicum annumm. Jag fick plantan förra sommaren och har tagit fröer. Hade tänkt att försöka övervintra den för den växte så vackert men den fick löss så jag var tvungen att slänga den.

Det är dom jag bestämt just nu. Har fler men inte bestämt vilka av dom jag ska ha om jag nu ska ha några fler, det har blivit rätt många redan. En sak har jag i varje fall bestämt. I år ska jag försöka hålla ned antalet plantor. Det säger jag varje år men i år ska det verkligen bli så. Jag odlar nämligen även spetspaprika, Capsicum annuum ‘F1 Lipari’ och det har gått så bra så där kommer jag nog att satsa på 6 plantor. Köpte även en annan paprika som heter ‘Marconi Rosso’ som jag också ska testa. Det är ingen spetspaprika och den ska vara tidig så förhoppningsvis mognar den innan spetspaprikorna sätter igång.

Det var allt för nu. Nu återstår bara att önska er alla en bra kommande vecka!

Annonser
Det här inlägget postades i Chili, Fröer, Frösådder, Vinter. Bokmärk permalänken.

23 kommentarer till Ord, tre bokstäver, innehåller ö

  1. Märtha skriver:

    Jag låter min man, som har odlat chili i minst 15 år, helt ta hans om den odlingen. Han tänker så 211 sorter, mest av chinense i år igen. Vi gör en sås med tropiska frukter som bas och just chinensessorter i. Den såsen säljer vi, och den är populär – även här hemma, förstås. Bara den här köldknäppen (här är nu -9,8) är över skall fröna sås. Lite sent för i år, speceillt Pubescens-sorterna tar lång tid på sig. Jag har ännu ”vintersemester” från odlandet. ### Och oj, vilka stiliga vyer du fotograferar! Ha det bra! Märtha

    • Anita skriver:

      Oj! Nu blir jag djupt imponerad! 211 sorter. Det måste ta enormt med plats. Jag som brukar ha ett 30-tal plantor har jättetrångt. Men det låter spännande att ni gör sås som ni säljer. Själv sår jag aldrig chinense. Jag har faktiskt jättesvårt med chinense-smaken. Jag pratade med en representant för en chiliförening på en trädgårdsmässa förra året och han sa att det är märkligt med chinense, antingen älskar man smaken eller också tycker man inte alls om den. Och jag tillhör alltså den senare kategorin.

      Köldknäppen är på väg bort från oss nu och den mildare luften drar vidare österut så snart kommer den nog till dig också så då kan du börja så 🙂

      Ha det bra du också!
      /Anita

  2. Marit Sønstebø skriver:

    Ja, hos deg med mindre stabilt vintervær er det jo greit å dokomentere snøen mens den er der. Flotte vinterbilder, og det ene ser ut som en snøstorm. De er så vakre alle sammen! Vi hadde en dag i forrige uke med sånt vær her også, og da kom det mye snø. Det er nesten1 meter med snø her nå, og jeg undrer på når våren kommer hit i år… 😉

    Snø og frø rimer på hverandre. Disse chili som du viser, og som ser ut som små bjeller er så søte. Jeg sådde frø her i går, og det er jo så hyggelig å vente på friske nye spirer!

    Ønsker deg en fortsatt fin dag, Anita!

    Klem, Marit

    • Anita skriver:

      Ja jag är glad att jag hann dokumentera vintern. Måste ju veta hur vädret utvecklar sig när jag skriver min årskrönika för nästa år 🙂 Nu får vi ju mildväder igen. Såg att ni också ska få milt. Fast ni har ju så mycket snö så det kommer kanske inte att märkas så mycket, mer än att snön på träd och buskar rinner av och att himlen blir grå och trist istället för blå och vacker.

      Jamaican Bell ser verkligen ut som små kyrkklockor. Vacker är den och god är den.

      Ha en fortsatt fin dag du också!

      Kram Anita

  3. Carina skriver:

    Vilka underbara bilder och fina kompositioner antingen det är dimma eller bara sol. Gillar den rödgula vassbilden, snöstormen och ja egentligen allihop. Men bänken med bojen väcker mest tankar.

    Tror jag ska hoppa över paprika och chili helt i år. Har inget bra ställe mer än mot en vägg ute och blir det en dålig sommar blir det ingen eller väldigt liten skörd. Men jag gick igenom tomatpåsarna och valde ut några av dem. Ska hålla nere antalet jag också 🙂

    Kram, Carina

    • Anita skriver:

      Tack Carina. Jag blev själv nöjd med bilden med bojen och bänken. Gillar att hitta motiv som triggar fantasin lite.

      Förstår om du hoppar chili och paprika. Det är viktigt att ha bra förutsättningar för att få bra skörd. Jag har ju mitt uterum men jag brukar även ha plantor utomhus. Ibland fungerar det, ibland inte. Och jag får aldrig lika mycket skörd på de jag har ute som de jag har i uterummet även om det är gynnsamt väder. Tomater däremot odlar jag alltid utomhus. Jag får alltid hyfsat med skörd men det är en väldig skillnad på när dom mognar. Värst är om det kommer köldknäppar när dom sätter blom. Men jag har alltid dubbel fiberväv till ett par veckor in i juni, ibland till midsommar och det brukar gå bra. Det är faktiskt ett måste med fiberväv då jag inte har möjlighet att avhärda dom. I år ska jag pröva att så tomatsorter som ska vara extra hållbara. Det ska bli spännande. Kommer ett tomatinlägg så småningom 🙂

      Kram Anita

  4. Så vackra vinterbilder. Ser orört och lite mystiskt ut på många bilder. Känns ju som en stor kontrast till chilibilderna. Men frösådderna ska förstås planeras. Vad gör du av all chili du odlar med så många plantor (minst 30 räknar jag till)? Förutom att det är ett stort nöje i sig, alltså. Jag brukar odla några få sorter och de räcker mer än väl ett helt år.
    //Helene

    • Anita skriver:

      Tack Helene 🙂 Det gällde att hinna dokumentera den lilla snön vi fick innan den försvinner.

      Det är inga som helst problem med att göra av med all chili jag odlar. Jamaican Bell t.ex. fyller jag med ost och har som förrätt, tillbehör, kvällstilltugg och annat. Det blir ostfyllda klockor både under sommaren och så fyller jag upp frysen för att ha under vintern. Tyvärr har vi bara några omgångar kvar i frysen trots att jag tyckte jag frös in många. Det är därför jag ska satsa på 6 plantor i år. Jalapeno grillar/steker jag ju och har som tilltugg. Har prövat Pimiento de Padron som ska vara den mest idealiska att grilla/steka men dom jag odlat har blivit jättestarka. Jalapeno fungerar bättre. Och så skär jag ju i ringar och fryser in och har till heta hamburgare. Och så torkar jag i ugn och mal till pulver. I och med att jag använder chilipulver till nästan all mat så går det åt. Och det som blir över hackar jag och fryser och har i grytor och annat. Så för mig är det inga som helst problem att göra av med chilin 🙂

      Ha en skön vecka!
      /Anita

  5. Linda skriver:

    Och om vi rimmar lite så kan vi få med ett ord till – även om det endast innehåller två bokstäver: tö 😉 Jag kommer att sakna snön, men jag fick i alla fall ett par tillfällen att åka längdskidor och vintern är ju inte slut än på ett bra tag.

    Tack för chilitipset. Det är som sagt dags att börja så nu. Det hade fallit ur huvudet på mig 😀

    Ha en riktigt fin dag!
    Kram
    Linda

    • Anita skriver:

      Japp, det är lätt att rimma den här årstiden verkar det som. Töandet är på väg vare sig vi vill eller ej. Det värsta är att det börjar smälta på vägarna och så fryser det på igen och blir ishalka. Det hade varit bättre om det kunde vara ett par minusgrader istället tills det är dags för riktig dagsmeja. Kul att du hann åka lite längdskidor i varje fall. När det gäller att så chili så finns det gott om tid ännu, i synnerhet när det gäller Capsicum annuum-sorterna.

      Ha en riktigt fin dag du också!

      Kram Anita

  6. Hej Anita!
    Underbart med snö, underbart med frö. Inte lika kul med tö. Hoppas snön får vara kvar eller att det kommer mer innan vintern är över. Det är så vackert och det blir så mycket ljusare när allt kläs i vitt.
    Dina foton är underbara. En sann skönhetsupplevelse. Ljuset, dramatiken, allt det vita …. ja, vintern är vacker.

    Många spännande chilisorter du inspirerar med. Läste i ditt förra inlägg om chili om ‘Jamaican Bell’ och har införskaffat fröer till den. Det ska bli spännande att prova. Odlar också paprika, har fått plantorna och vet tyvärr inte vad det är för sort, men otroligt goda det är de. Vilken smak! Går absolut inte att jämföra med köpta, och dessutom så är de ju ekologiskt odlade och garanterat giftfria.

    Kram Anna-Karin

    • Anita skriver:

      Underbart är kort heter det i visan och det stämmer oftast när det gäller snö. Den ersätts av tö och så fryser det på igen och blir ishalka. Och så håller det på så. Apropå frö, i helgen ska jag placera mig vid fönstret och räkna fåglar. Lika spännande varje år. Mina stora flockar av gråsiskor har dock ersatts av bara ett par enstaka exemplar. Får se vilka besök jag får under fågelräkningen. Hacke brukar vara ett säkert kort liksom koltrasten. Och talgoxen och blåmesen förstås.

      Kul att du ska testa ‘Jamaican Bell’. Hoppas du inte blir besviken. Hos mig ger dom stora skördar varje år och trots det så är mitt stora förråd jag byggde upp i frysen till vintern snart slut. Dom är helt enkelt för goda när man fyller dom med ost och åker fram som tillbehör till de flesta rätter.

      Det är en enorm skillnad mellan egenodlad paprika och köpt. Just paprika känns bra att odla själv för att veta att dom är giftfria. Jag försöker alltid köpa ekologisk paprika men det är inte alltid helt lätt att få tag på. Bättre då att odla själv. Jag är förvånad över att det går så bra att odla spetspaprika. Dom ger riklig skörd och mognar faktiskt riktigt snabbt. Men, jag har dom ju i mitt uterum förstås.

      Kram Anita

  7. Jag gillar din kluriga bloggrubrik. 🙂 Men mest är jag förtjust i dina underbara vinterbilder. Favoritfotot blev det upplysta plommonträdet och den effektfulla svarta koltrasten mot snön.
    Januarikramar från Bosse

    • Anita skriver:

      Tack Bosse 🙂 Det blev lyckat med belysning i plommonträdet. Och extra fint mot snön. Men det är samtidigt väldigt bra när det inte är någon snö för då lyser det upp i det svarta. Koltrasten kommer ständigt på besök. Mest äter han av äpplena. Han satt säkert på bordet och väntade på att ”matte” skulle sätta ut dagens ranson. I helgen är det förresten dags för fågelräkning. Då blir det ingen datortid utan då bänkar jag mig vid fönstret mest hela dagarna.

      Kram Anita

  8. Undersköna naturbilder ! Du är en sann konstnär med din kamera. Vi har haft liknande väder här, vi bor ju inte så långt från varandra har jag förstått. I helgen köldrekord – 15 grader men nu har värmen återkommit och snön smälter, det dundrar på taket när snön rasar.
    Kram!
    /Gunilla

    • Anita skriver:

      Stort tack för dina fina ord Gunilla! Jag är glad jag hann ta lite bilder med det fortfarande var riktig vinter. Vi bor ju som sagt inte så långt ifrån varandra men vädret kan ju skifta bara några km bort. Men vi har nog haft rätt lika väder den här perioden. Det dundrar för fullt här också. Jag var ute med hunden för en stund sedan och vilken modd det var! Det gick knappt att ta sig fram. Men hunden tyckte det var roligt att ”plaska omkring” i snön 🙂

      Kram Anita

  9. Kristinas oas skriver:

    Snö och frö och tö… Snabbt går det från vitt till slaskbrunt! Men varje köldperiod som är över för oss ju närmare våren.
    Vackra vinterbilder var det hur som helst, vi hade ingen sol nör snön hos oss kom, så jag njuter lite extra av dina bilder med det gyllene ljuset.
    Och så var det frö… Många chilisar blir det! 🙂 Själv köper jag några, just chili med sin tidiga sådd funkar inte för mig. Som tur är har en lokal plantskola en del att välja på. Lite julafton att se vad det blir för sorter i år? Lycka till med sådderna!
    Kram Kristina

    • Anita skriver:

      Visst är det så. Och vet du, när jag var ute och gick med hunden för en stund sedan så var det ett annorlunda ljus. Det drog åt vår på något sätt. Annars tror jag vi hade tur som hade luckor i molntäcket när snön fallit. På de flesta håll i Sverige var det tydligen mulet. Jag är i varje fall tacksam att jag hann dokumentera den lilla släng av vinter vi fick 🙂

      Vilken tur du har som kan få tag på chiliplantor. Det är ju jättebra. Här finns egentligen ingen som säljer vad jag vet. Möjligen Zeta men jag tror inte dom har så många sorter. Jag vill ju ha mina favoritsorter också 🙂

      Kram Anita

  10. Cathy skriver:

    Härliga vinterbilder, allra helst den bilden med träd i vattnet, den gillar jag skarpt. Jag är väl sådär med snö, vi fick ju en hel del vi också någon vecka efter vi kommit hem. Det är vackert, men rätt jobbigt att pulsa omkring när jag går ut med Crispie i skogen. Är det sen soligt och vackert och helg, då kan det vara jobbigt att vara liten vallhund när det svishar skidor framför nosen och man inte får stoppa dem. Nu är det tö och slask och blåser. Bäst är om all snö försvinner innan det fryser på igen för då blir det inte kul att ta sig ut. Ska visst snöa igen till helgen. Jag har tagit fram de få pelargoner jag till slut sparade från förra året, de har fått komma ut i fönstren och få lite ljus och lite lite vatten. Vi får väl se om de klarar sig och börjar växa. Än så länge har Kamelian klarat sig fint i uterummet trots period med -3 grader där ute. Massor med knopp är det så jag håller tummarna för att det inte ska bli någon köldknäpp sådär igen.
    Ha det så bra. Kram, Cathy

    • Anita skriver:

      Tack Cathy! Ja det är jobbigt att pulsa men vår hund älskade när det var snö, hon skuttade och sprang, nu går hon mest och tycker det är jobbigt med gruset på vägarna. Men jag hoppas precis som du att all snö ska försvinna innan det blir kallt igen. För ishalkan som blir är inte roligt. Jag har mina Icebug, skulle aldrig ha klarat vintern utan dom.

      Fantastiskt om kamelian klarar sig och har massor av knopp. Då håller vi tummarna för att det inte blir så kallt. Dom tål ju några minusgrader men det får inte bli under för lång tid. Jag har också massor av knopp på tre av mina. Den största som brukar blomma rikligast var lite dålig förra året och satt bara ett fåtal knoppar. Nu har den i varje fall börjat växa igen så den hade kanske bara ett viloår. Hoppas det för den är stor som ett litet träd.

      Ha det så bra du också!
      Kram Anita

  11. Anni skriver:

    Visst fick vi några vackra dagar med snön och solen! Du var dock ute i betydligt bättre miljöer än jag och vilka fantastiska foton du tog! Snacka om att fånga allt det vackra med vintervädret! Jag njuter för fullt av dina foton, vill inte lika gärna vara ute i kylan. SÅ: tackolov för tö – men att allt skulle försvinna i natt var jag faktiskt inte beredd på.

    Blir nästan lite matt, men samtidigt väldigt intresserad och nyfiken, när jag läser om alla chilisorter du (och Märtha!) tänker odla. Jag som bara hade en planta i somras och sedan undrade vad jag skulle göra med den – den skulle ju varit mild men var väldigt stark! Torkad stark chili har jag så jag klarar mig livet ut redan …

    Nu ska jag ut och njuta av vårvädret – snart kommer säkert vintern tillbaka.
    Kram.

    • Anita skriver:

      Det var några sköna vinterdagar men det gällde verkligen att ha ordentligt på sig. Fyra lager hade jag så jag klarade mig. Och så blev det milt och snön bara försvann i ett nafs. Men jag måste säga att det känns lite vårlikt. Det märks att det är ljust längre på eftermiddagarna och ljuset är lite annorlunda, lite ljusare på något sätt. Tycker det är härligt.

      Ler när jag ser din reaktion över min chiliodling. Men den är ju ingenting mot Märthas man som ska odla över 200 sorter. Jag har lärt mig under åren vilka sorter jag vill ha och som jag verkligen använder. Det viktigaste för mig är att ha chili att ostfylla och dom måste vara milda med bara ett litet sting. Sedan är det viktigt att ha en hyfsat mild som vi kan grilla och steka och cayennepulver är ett måste. Och lite chiliflakes … och en del att hacka och använda som färsk 🙂 Det är faktiskt så illa att en del har tagit slut, mina ostfyllda som jag hade i frysen t.ex. Dom blev så himla goda i år så dom gick åt trots att jag hade två stora lådor i frysen.

      Hoppas du fick njuta av vårvärmen, trots blåsten. Men var man bara i lä så gick det bra.

      Kram Anita

  12. Ping: Årskrönika 2018 | Anitas blogg … De fyra blomsterhaven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s