Amaryllis 2017 – Statusrapport 2 – men vad i hela världen!

Igår drabbades vi av en s.k. snökanon hörde jag på radion. Snöade ymnigt gjorde det i varje fall och var kaotiskt på vägarna. Imorse när jag vaknade vid 6:30 och gjorde mig klar för att se Luciamorgon på TV var det minus 8 grader. Nu när klockan är 15:30 så visar temperaturen på + 1,7 och snön rinner av träden igen. Troligen ingen vit jul i år heller …

Fast det skulle inte handla om vädret utan det är dags för en ny statusrapport för mina amaryllisar …

Evergreen

I förra inlägget skrev jag att min gröna ‘Evergreen’ börjat blomma och att den inte var alltför upphetsande. Nu när den öppnat sig lite mer börjar jag gilla dess graciösa stil och friska gulgröna färg . Den har fått två utslagna stänglar och en tredje är på gång. Jag gillar att klippa av mina amaryllisar och sätt dom i vas. Hade tänkt köpa några grenar att matcha min ‘Evergreen’ med men hittade inga jag tyckte passade. Så till slut gick jag ut i trädgården och klippte av ett par grenar från en av de rödgrenade kornellerna. Blev en snygg kombination men på den här bilden, från den 11 december, ser grenarna nästan svarta ut …

Gjorde ett nytt försök att ta en bild idag och då syns det att grenarna är röda och att dom gifter sig bra med de skirt gröna blommorna. Jag hade belysning på bilden ovan, därför ser blommorna lite gulare ut. Skulle nog säga att verkligheten ligger lite mellan färgen på de två bilderna …

Red Garden som blev White Garden som blev Red Garden

Japp, ni läste rätt! Jag köpte en Red Garden och blev ytterst förvånad när den första stängeln öppnade sig och jag såg tydligt att blommorna skulle bli vita. Men det gjorde inget för jag gillar ju vita och ju mer tiden gick, ju gladare blev jag över att jag fått fel.

Jag var belåten när jag såg att ytterligare 6 stänglar var på väg. Nu skulle jag frossa i en mängd vita blommor. För ett par dagar sedan så började nästa stängel att öppna sig och vad hände! Den är inte vit! Den är röd! Jag har fått tag i en kameleontamaryllis! Den verkar göra som den vill. Titta bara på bilden nedan, knoppen är helt klart röd …

Jag vet inte vad det här är för typ av amaryllis. Den består ju av en stor lök med ett antal sidolökar och det är moderlöken som är vit och en av sidolökarna som är röd. Jag trodde inte det var möjligt men bevisligen så är det fullt möjligt. Nu återstår bara att se vilken färg övriga 5 stänglar får på sina blommor. En hör till huvudlöken så den blir säkert vit, men de andra? Det kommer troligen att bli en salig blandning. Jag måste säga att jag skulle velat haft en färg, det hade blivit en häftig effekt. Nu blir det mest … ovanligt.

Jaha ja! Det var statusrapport två. Nu väntar jag med spänning på att mina andra sorter ska börja slå ut. Så fort något nytt händer återkommer jag med en ny statusrapport!

Nu återstår bara att önska er en bra fortsättning på Luciadagen 2017!

Detta inlägg publicerades i Amaryllis. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Amaryllis 2017 – Statusrapport 2 – men vad i hela världen!

 1. Marit Sønstebø skriver:

  Ja Anita, været veksler hele tiden her også. I dag har det snødd nesten hele dagen her, men det har ikke blitt mye ut av det.

  Så gøy med dine amaryllis! Det må jo ha vært en sideløk som har blitt krysset med en rød. Spennende er det jo når det hele tiden kommer nye skudd og så mange farger. Uvanlig ja, men veldig fint.

  Den Evergreen har jeg også, og min blomstret i september, og det er andre år på rad den gjør av seg selv. Flott med de røde grenene, og vakre bilder av alt sammen!

  Ønsker deg en fin kveld.

  Klem, Marit

  • Anita skriver:

   Det är tidig morgon och det regnar för fullt ute. Vaknade av hur snön rasade av taket så det var lika bra att gå upp.

   Ja min ”Garden”-amaryllis uppför sig lite som den vill. Det ska bli spännande att följa fortsättningen. Jag hade väl för mig att du också hade Evergreen. Och det kan ju vara trevligt med en amaryllis som blommar i september också när annan blomning börjar avta. Den är ju inte så ”jullik” heller med sina gröna blommor.

   Önskar dig en fin dag!

   Kram Anita

 2. Carina skriver:

  Den gröna är allt vacker tänker jag 🙂 och fint med de grönarna till. Det blev en lite omvänd kombination från röd blomma med grönt ris. Din garden-lök verkar ju lite konstig… ..minst sagt. Men från de jag haft genom åren så känns de vita blommande stänglarna för grova om du förstår. Jag känner mer igen stänglarna runt omrking och storleken hos den som är på väg att bli röd. Du får väl försöka pilla isär de sen i vår.

  Här töar och fryser det om vartannat och därför är det ömsom snö och ömsom vatten som faller. Det här måste va en mardröm fär växterna. Ska jag ha sommarjackan eller vinterjackan – typ.

  Kram, Carina

  • Anita skriver:

   Ja man vänjer sig vid den gröna. Från att ha sett oansenlig ut så blir den finare och finare, i synnerhet med några röda grenar till. Den är dessutom finare i verkligheten än på mina bilder. Och min gardenamaryllis är inte riktigt klok. De olika stänglarna uppför sig ju som sagt helt olika också, inte bara färgmässigt. Intressant att du berättar om din erfarenhet av både den vita och röda garden. Jag har ju ytterligare en stängel i huvudlöken som är betydligt mindre än de andra. Undrar hur den kommer att bli. Det är nästan som en julkalender, man vet inte vad som kommer att finnas i nästa lucka 🙂

   Imorse vaknade jag tidigt av att snön rasade från taken och regnet smattrade mot rutan. 3 grader plus visade termometern. Och igår såg jag på väderprognosen att dom spår ner till minus 11 i helgen. Som sagt, en mardröm för växterna.

   Ha en fin dag!

   Kram Anita

 3. Kristinas oas skriver:

  Hoppsan, vilken överraskning med färgerna! Blir intressant att följa.
  De gröna var annorlunda, har nog inte bestämt mig för vad jag tycker om dem. 😉
  Kram Kristina

  • Anita skriver:

   Japp, en riktig överraskningsamaryllis. Skrev just i min kommentar till Carina att den är lite som en adventskalender, man vet inte vad som befinner sig i nästa lucka 🙂 Den gröna är verkligen annorlunda och definitivt inte jullik. Den är finare i verkligheten. Den är väldigt svår att göra rättvisa på bild. Men där den står i köksfönstret, ackompanjerad av ett par röda grenar, är den faktiskt inte alls så dum. Fast ibland får jag känslan av sallad, vill liksom sätta tänderna i den 😉

   Ha en fin dag!

   Kram Anita

 4. Lena i Wales skriver:

  Ett bra felköp! Jättefint och fina bilder!
  Ha det bra!

 5. Hej Anita!
  Oj då, vad mystiskt, någon sån amaryllis har jag varken sett eller hört talas om tidigare. 🙂 Om den håller sig till de vita och röda färgerna så tycker jag nog att den är både vacker och häftig, och inte bara annorlunda. ”Evergreen” var helt underbar. Jag är som alltid svag för de lite grön – gul – vita lite limefärgade tonerna (eller hur man ska beskriva dem). Och med rödtonade kvistar till. Perfekt!
  Önskar dig en fin tredje advent!
  Kram Anna-Karin

  • Anita skriver:

   Ja mystiskt är det men det händer ju ibland med blommor, att dom visar annan färg än den dom ska så det kan tydligen hända med lökar också. Den röda har nu slagit ut och nu är en ny vit på gång. Dom andra gissar jag på blir röda men det får jag se när dom öppnar sig i min amarylliskalender. Evergreen växer hos mig mer och mer för varje dag. Och då menar jag inte att den växer fysiskt utan att jag blir mer och mer nöjd med den för varje dag som går. Den står sig länge innan den vissnar också. Nu är det två nya stänglar på gång. Det var en inte alltför stor lök så jag är väldigt nöjd att den ger fyra stänglar.

   Önskar dig en fin kommande vecka!
   Kram Anita

 6. Anni skriver:

  Jag trycker att din Evergreen är helt underbar, så läcker med en attityd som amaryllisar inte brukar uppvisa.extra snyggt med grenarna till.
  Men den där julkalenderlöken, den är verkligen spännande – tänk om du får flera olika färger på de olika stänglarna!? Snacka om att få mycket för pengarna 🙂 Hellre det än det jag drabbats av där den ena lökens knoppar bara vissnat utan att ens slå ut och den andra löken knappt orkar slå ut sina blommor. Lite som att kasta pengarna i sjön, tänker jag surt. Första gången jag drabbats av något sådant, men nu lär det dröja innan jag köper en amaryllis igen.

  • Anita skriver:

   Japp! Evergreen har blivit en favorit hos mig. Från början tyckte jag den var oansenlig men inte nu. Och fyra stänglar på en inte alltför stor lök är tacksamt. Men det låter ju jättekonstigt med din amaryllis. Det har jag heller aldrig varit med om. Det måste ju varit något fel på löken redan när du köpte den och så visade sig inte felet förrän efter ett tag. Verkligen som att kasta pengarna i sjön. Du skulle gå tillbaka med den och begära en ny. Som tur är växer mina som dom ska men dom jag skickade efter har bara fått en stängel. Utom den fina Tres Chic som blommar nu till min stora glädje. Måste komma ihåg att fota den kom jag just på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s