Det börjar grönska, i odlingarna inomhus …

Det är fredag igen och dags för ett bidrag till Blommig fredag som den här veckan har temat ”Färg”. Färgen jag tänkte ta mig an är färgen grön och jag tänkte ha en lite egen vinkling.

Grönt är skönt sa man som barn. Och visst är väl den gröna färgen en av de skönaste. Tidigt på våren är längtan stark efter den skira grönskan. Jag hittade en bild från den 25 april 2011. Solen kastar sina strålar genom björkarnas skira, gröna, yrvakna löv. Vitsipporna tittar upp som vita stjärnor i ett gräs som precis börjat grönska …

På sommaren exploderar det av andra färger. Men aldrig är färgerna så intensiva som när dom får bada i ett grönt hav …

Vår och sommar, den dominerande färgen är grönt. Så kommer hösten, första snön. Allt blir vitt. Grönskan är ett minne blott. Men vad är det där? Visst skymtar något grönt i allt det vita. Det är honungsrosens blad som vägrar ge upp. Ännu ett tag kommer bladen att lysa i grönt. Även när vi går in i advent nästa helg. Bilden är tagen den 21 november i år …

Det här var inledningen till mitt egentliga inlägg, att odla grönt inomhus när vi befinner oss mitt i den mörkaste tiden på året. Nu för tiden kan vi ha kryddgrönt året om tack vare de färska kryddorna vi kan köpa i livsmedelsbutiken. Jag har basilika, timjan, rosmarin och persilja. Härligt kryddgrönt. Men i år tänkte jag även försöka mig på att odla lite annat för att se hur det går. Det är första gången jag prövar så det är lite spännande.

Jag har en växtpyramid som jag inte brukar använda förrän framåt senvintern då jag börjar med att dra upp chili, paprika, tomat, kål och annat som är tänkt att ha under kommande sommar och höst. I år har jag dock dragit igång belysningen redan i mitten av oktober. Pyramiden står i mitt ”växtrum” så det är vanlig rumstemperatur som gäller (ca 21 grader) plus att det kanske blir lite extra värme från lysrören. I mitten av oktober sådde jag …

… rucola (senapskål). Den 12 november såg den ut så här …

I mitten av oktober sådde jag också Wasabirucola. Den växte betydligt långsammare och inte förrän nu har den kommit igång. Så här såg den ut den 23 november (den smakar verkligen wasabi) …

Jag sådde rucolan tätt av en orsak. Att få många små späda skott som jag till att börja med skördar genom gallring. Då det gick så bra sådde jag samma dag som rucolabilden är tagen, den 12 november, ytterligare en omgång rucola. Den 23 november såg den ut så här …

Den 12 november sådde jag också en blandning som heter Fedco Green Mix. Den består av mangold, rucola, körvel, krasse, cikoria och kål (vilken sorts kål vet jag inte). Den såg ut så här den 23 november …

Jag sådde också en kryddkrasse som heter Wrinkled Crinkled Cress. Den har kommit så här långt den 23 november …

Första erfarenheten av att odla grönsaker inomhus i vanlig rumstemperatur är … glöm inte vattna! Den 16 november opererade jag knät. Och naturligtvis glömde jag vattna rucolan som var sådd i mitten av oktober dagen innan operationen. Den 17 november hade jag annat än rucola att tänka på och när jag skulle vattna den den 18 november var den totalt vissen. Trodde det var helkört men hällde ändå på vatten för att se om den skulle ta upp sig. Många av de små plantorna dog men många klarade sig faktiskt. Och den 23 november såg den ut så här …

Nu börjar det faktiskt att gå och skörda av den. Varje blad är väldigt kryddigt och gott och det behövs bara några blad på mackan för att få en smak av sommar. Jag kommer att fortsätta att skörda genom gallring och låta några av plantorna växa sig lite högre. Jag funderar på att ta några av dom och sätta i en större kruka med mera jord för att se om jag kan få lite kraftigare plantor.

Här syns sådderna i odlingspyramiden …

Jag har inte sått i speciellt mycket jord, ca 4 – 5 cm. Jag är ju inte ute efter några jätteskördar utan mest späda blad.

Jag har också prövat att odla ärtskott efter inspiration av Sara Bäckmo, Skillnadens trädgård. Men då det bara är jag som gillar dom så sår jag bara i liten skala. Jag använder sådana där förpackningar som man kan köpa ”perfekt mogen avocado” i. Jag gör hål i botten och ställer dom på svarta små plastbrickor som jag fått när jag köpt sockerärter. Lite jord i botten och sedan på med ett lager vanliga gula ärtor som jag köpt i livsmedelsbutiken. Ärterna vill ha mycket vatten så det gäller att inte glömma vattna. Skotten går jag och plockar av och äter som godis. Jag tycker dom är jättegoda. Och om man lämnar lite nertill så växer dom upp igen. Så småningom blir dom beska men man kan ha flera odlingar på gång samtidigt.

Och idag så har jag också gjort min vintersådd utomhus. Det blev morötter och dill, det här är sorterna …

Moroten F1 ‘Flyaway’ är en tidig sort. Jag sådde den förra vintern med ett fantastiskt resultat. I år har jag sått den i en halv pallkrage. I den andra halvan ska jag så en sen morot under våren som jag förhoppningsvis kan lagra under vintern. Dillen ‘Bouquet’ visade sig fungera utmärkt för vintersådd så jag satsar på den i år igen. Jag gör likadant här, halva pallkragen med vintersådd och den andra halvan sparar jag för att så dill i vår. Så här ser pallkragarna ut nu. Kompostgallret ligger som skydd mot katter och fåglar …

Framåt mars kommer jag att lägga på drivbänkar så det blir varmt och gott därinne så fröna kan börja gro.

Nu börjar det närma sig fredag kväll och det återstår bara att önska er alla en skön helg!

Titta gärna in till Hélena med Blommig fredag genom att klicka på logan nedan för att se hur andra tolkat dagens tema.

Det här inlägget postades i Blommig fredag, Dill, Frösådder, Grönsaker, Inomhusodling, Odlingstips. Bokmärk permalänken.

21 kommentarer till Det börjar grönska, i odlingarna inomhus …

  1. Marit Sønstebø skriver:

    Hej Anita!

    Grønt er skjønt ja, og hva hadde vel hagen vært uten den fargen. Det er den mest dominente fargen i naturen, og det liker jeg. Vakre bilder, og ditt bilde av snøen og den grønne rosegreinen var helt nydelig!
    Herlig å se nye spirer i november. Om en måned skal jeg også begynne å så.

    Ønsker deg også en skjønn helg!

    Klem, Marit

    • Anita skriver:

      Hej Marit! Ja en trädgård utan färgen grönt skulle ju inte existera. Det finns ju dessutom så många nyanser av grönt, grönt är inte bara grönt om man säger så. Snön är borta nu men det grönaste i trädgården är fortfarande honungsrosen ‘Lykkefund’. Så du ska så om en månad … då vet jag vad du ska göra i jul 🙂 Det bästa julpyssel man kan tänka sig.

      Önskar dig en fortsatt skön helg!
      Kram Anita

  2. Villroses hage skriver:

    Grønt ER skjønt! Særlig om våren. Og om sommeren, og høsten… Faktisk også om vinteren, ja! Hilket minner meg om at jeg skal få opp plantelys etc. for å så mikrospirer! Frøene har jeg 🙂
    God helg!

    • Anita skriver:

      Precis, grönt är skönt under alla årstider. Vilken tur att du fick en påminnelse att starta upp extrabelysningen. Och så bra att du redan har frön som ligger och väntar. Det är bara att sätta igång. Nästa helg är det redan första advent. Tiden rusar fram!

      En fortsatt skön helg till dig!

  3. Luna Ek skriver:

    Bra inlägg! Jag har också tänkt på att plocka fram belysning och börja så grönt,men det får nog vara till efter jul för det är trångt som det är här. Får nöja mig med att ha kål mangold, rosmarin, mynta, oregano och timjan ute på köksverandan än. Där är extra ljus och lite varmare under tak än. Nu blev jag dock inspirerad att så dill i pallkrage när frosten är borta tillfälligt. Första bilden du visar är otroligt fin! Hoppas ditt knä läker snabbt.
    Ha en bra helg!
    kram Luna

    • Anita skriver:

      Tack Luna! Ja det är just det där med att få plats. Som tur är har jag ett alldeles eget växtrum där jag huserar under vintern. Där har jag min odlingspyramid står och där har jag ett planteringsbord. Det är min lilla vinteroas. Så bra att du fortfarande har lite grönt på köksverandan att njuta av. Det där med att så dill i pallkrage kan jag rekommendera. För mig fungerade det väldigt bra förra året. Men, man vet ju inte om det fungerar lika bra den här säsongen, det beror väl lite på hur vädret blir. Det får ju inte komma en värmebölja så fröna får för sig att gro för tidigt. Men än så länge ligger temperaturen på ett par plusgrader så det är perfekt. Och även om jorden är frusen så fungerar det ändå. Man kan lägga fröna på den frusna jorden och sedan strö varm jord över.

      Knät blir sakta bätte. Jag har olika träningsprogram som jag jobbar med för att stärka muskulaturen.

      En fortsatt skön helg till dig!

      Kram Anita

  4. Carina skriver:

    Även jag blir inspirerad men får skaffa mer yta och en sån pyramid först. Hur stort är tråget du har i botten? Kryddorna står i verkstaden och om jag tänker till så går jag ner och plockar färska där innan jag börjar.

    Visst är grönt den mesta och bästa färgen. Det går liksom inte att föreställa sig en värld utan grönt. Jag älskar vårlökarna på våren men det är först när det börjar grönska som det känns på riktigt 🙂 Så din gröna intro känns helt rätt.

    Hoppas knän läker som det ska! Kram, Carina

    • Anita skriver:

      Precis, det där med yta är största problemet. Jag har ju som tur är ett eget växtrum där jag kan ha min pyramid stå uppställd året runt. Men jag har faktiskt också en odlingsstation med belysning som står i matkällaren. Den tar inte lika mycket plats. Lådorna som jag sått i hör faktiskt till den. Dom har måtten 12 x 35 cm. Problemet med matkällaren är bara att jag glömmer gå in där så det är därför jag valt att ha min odling inne i huset. Vill liksom gå och titta på den spirande grönskan hela tiden. Och plocka av bladen 🙂

      Odlingspyramiden består av två brickor med måtten 55 x 125 cm. Där ligger en underbevattningsmatta så egentligen skulle jag kunna ställa mina odlingslådor på mattan och vattna direkt på den. Men jag har ställt dom i vanliga odlingstråg och vattnar i dom, mest för att underbevattningsmattan ska hålla sig fräsch tills jag startar med ”dom riktiga sådderna” senare i vinter som ska ligga till grund för nästa års sommarodlingar.

      Knät blir sakta bättre även om det fortfarande är svullet och ont. Det gäller att ha tålamod 🙂

      En fortsatt skön helg till dig!
      Kram Anita

  5. Anni skriver:

    Alltså Anita – hade inte du opererat knät? Hur får du ihop det med alla dessa odlingar, du måste vara sanslöst envis! 😉 Eller så får du oanande krafter av att äta färskt grönt mitt i vintern.
    Ditt första foto bara jag njuter av och längtar till och vill alls inte inse att det är fem månader kvar. Nog är årstiderna felfördelade här i landet?
    Sedan inspireras jag av dina odlingar, men tror att jag nöjer mig med att lägga lite gula ärtor på jord och se om där kommer några skott. Eller så gör jag falafel av ärtorna 🙂 det är trots allt lite svårt att kombinera vinterodlingar med julpyntet som snart ska upp.
    Krya på knät nu och njut av föradventshelgen.
    Kram!

    • Anita skriver:

      Alltså, jo jag har opererat knät. Det har jag blivit medveten om idag då jag fick för mig att baka storbak. Inte bra för knät! Nu får resten av kvällen ägnas åt stillasittande aktiviteter och troligen morgondagen också. Och på tal om bakning, knät känns nu som en limpa, svullet och eländigt. Men jag är övertygad om att det går över efter lite vila, optimist som jag är

      Mitt första foto nämner du, är det ”bara” fem månader kvar? Jag var tvungen att räkna på fingrarna, trodde det var sex månader. Nu kom våren helt plötsligt en månad tidigare, yippeeee Falafel har jag aldrig prövat att göra men skulle vilja. Visst måste man väl fritera dom? Jag är lite hispig mot att fritera efter en brand en gång i olja med ett förstört kök som resultat.

      Men nu ser vi fram mot advent. Nästa helg tänds alla adventsljus vilket känns hur mysigt som helst. Tills dess, ha en skön helg och vecka!

      Kram Anita

  6. Lena i Wales skriver:

    Du har gröna fingrar också!
    Helt fantastiskt det du odlar och sådan inspiration. Men som den ”traveler” jag är, är det svårt att följfölja odlande, något jag saknar. Har experimenterat en del förr, men så reser jag iväg igen och det blir inte bra.
    Härliga bilder som vanligt och ta det varsamt med knät!

    • Anita skriver:

      Nej är man ute på resande fot är det svårt att odla om man inte har någon som sköter om vattningen.
      Det går framåt med knät och jag försöker vara så varsam som möjligt med det.

      Ha en fortsatt skön vecka!
      /Anita

  7. jannibele skriver:

    Grønt er like skjønt i den voksne verden som i barndommen. Du tar sånne vakre bilder av det grønne. Du er godt i gang med sådden. Jeg er litt for lat til å så på vinteren, men kanskje jeg skal endre på det:)
    God søndag.
    Jannicke

    • Anita skriver:

      Javisst är grönt skönt. Det är första gången jag prövar mig på att så lite sallad på vintern. Det blir ju inga mängder men de små bladen blir väldigt smakrika. Får se om det är något jag kommer att göra varje vinter 🙂

      Ha en skön vecka!
      /Anita

  8. Jag tror bestämt att dina björkar är vackra året runt när du håller i kameran!

  9. Anja C. Hill skriver:

    Härligt! Får se om inte även jag snart ska kunna visa upp lite ätgrönt :-)!
    Ha en fin vecka!
    /Anja

  10. Kristinas oas skriver:

    Nu blev jag väldigt sugen på ärtskott! 🙂 Bara jag som gillar det också här hemma.
    Vad vore världen utan grönska?! Själv är jag väldigt förtjust i den där ljust gröna kulören som stjälken på pärlhyacinter har… Underbar! Och fortare än vi kan ana är vi där igen!
    Kram Kristina

    • Anita skriver:

      Ärtskott är sååå gott tycker jag. Egentligen är det rätt bra att det bara är jag som tycker om dom, då får jag ha dom ifred 😉 Det känns också alltid som jag stoppar i mig något nyttigt när jag tar mig ett ärtskott. Och jag håller helt med, pärlhyacinternas stjälkar har en fantastisk ljust grön kulör.

      Kram Anita

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s