Att leta efter en vacker trädgårdsvy …

Det är fredag och jag försöker hålla både huvudet och knät högt. Opererade knät igår, fick en trasig menisk fixad och en glad och en lite mindre glad nyhet. Den glada, minimalt med artros, ”inget att prata om ens” som läkaren sa. Den dåliga, en inflammation och då jag inte tål NSAID så kan det bli en lång rehabilitering i och med att knät nu dessutom är ett öppet sår på insidan efter ingreppet. Men det är i varje fall inte låst längre som det var innan menisken blev fixad. Det är ljuvligt att kunna räta ut benet igen, resten får ta den tid det tar. Så nu måste jag ta det väldigt lugnt ett tag framöver. Tur att det är höst och inga trädgårdsbestyr i sikte på länge. Hunden får nöja sig med korta promenader med matte så får husse ta hand om de längre.

Men nog om det. Nu är det fredag och i Blommig fredag är temat ”Trädgårdens vackraste vy”. Det här kändes rätt hopplöst då jag bara har en fyrkantig yta som inte är speciellt stor, 300 kvm. Så jag gjorde en helt annan vinkling på temat och har istället kallat temat för ”Trädgårdens enda vy”. Varje morgon går jag ut i vardagsrummet och tittar ut över trädgården. Jag liksom säger godmorgon till den. Här ser jag årstidsväxlingarna. Så här såg det ut den 13 november när jag var på väg fram mot fönstret …

Men vyn har förändrats och förändras fortfarande. Nu går vi tillbaka 13 år i tiden, till sommaren 2004. Så var det här vyn jag såg från vardagsrumsfönstret (jag tror inte själv att det är sant att jag bara hade en gräsmatta efter att ha bott där i sju år) …

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Den 9 juni 2013 vaknade jag till regn. Men oj så frodig och fin trädgården var när jag sa godmorgon till den …

I augusti samma år var vyn annorlunda …

Den 27 september var färgerna mustiga …

På självaste Luciadagen förra året var det en rosa morgon och massor av snö …

Ibland så zoomar jag och hamnar längre bort i trädgården trots att jag står på samma ställe i vardagsrummet …

Jag kan till och med zooma och hamna i skogsbacken utanför trädgården …

Men jag kan också sätta på macrot och få riktiga närbilder …

Fåglarna är lättast att fånga på bild från vardagsrummet för då märker dom mig inte …

Den avslutande bilden får bli på årets allra sista blomma av New Dawn. Bilden är från den 13 november och det var en riktigt kall och frostig morgon. Men jag behövde inte gå ut, jag kunde stå i morgonrocken och fotografera höstens sista ros …

Nu återstår bara att önska er alla en skön helg! Själv ska jag fortsätta att hålla både huvud och knä högt 🙂

Titta gärna in till Hélena med Blommig fredag genom att klicka på logan nedan för att se hur andra tolkat dagens tema.

Detta inlägg publicerades i Blommig fredag, Trädgårdsdokumentation, Trädgårdsvandringar. Bokmärk permalänken.

45 kommentarer till Att leta efter en vacker trädgårdsvy …

 1. Marit Sønstebø skriver:

  Hej Anita!
  Så trist med ditt kne! Håper det gror godt fremover, og at du snart er på beina igjen.

  Hvilken forskjell på bildene! Det er stor forandring på en tom gressplen og en som er beplantet med mange planter.
  Utrolig flott ditt bilde med den rosa morgenen! Tenk at det kan skifte så mye.

  Ønsker deg en fin helg!

  Klem, Marit

  • Anita skriver:

   Tack Marit! Knät är fortfarande väldigt ont men ändå lite bättre idag. Jag får ta en dag i sänder.

   Ja det är skillnad på trädgården. Mycket har hunnit hända på 13 år. Och jag trivs mycket bättre när trädgården är frodig än när det bara är en gräsmatta.

   Önskar dig en fortsatt fin helg!
   Kram Anita

 2. Anni skriver:

  Men Anita, återigen blir jag helt tagen av dina foton. Jag som skulle skriva om ditt knä och operation, men jag kommer helt av mig när jag sitter här och bara gapar framför dina foton. Vilken vy, vilken trädgård, vilken förändring! Tänk om de där som vill ha en gräsmatta åt barnen insåg vad det är barn (och trädgårdstokar) helst vill ha. En trädgård som är som ett äventyr. Ett vackert äventyr. Och jag inser hur stor skillnaden är mellan en fuktig (om än med vattningsförbud) trädgård och min snustorra. Din är frodig som vore den brittisk.
  Dessutom plockar du in de ljuvligaste foton på småfåglarna. Både blåmes och rödhake som jag älskar. Måste genast gå ut och kontrollera att de har tillräckligt med mat, fast idag har vi mildgrader här. Igår var det så halt att jag knappt kunde gå till affären, fick ta med mig cykeln som stöd men skulle aldrig vågat cykla.
  Hoppas verkligen att du blir ordentligt ompysslad och kan koppla av så att knät läker fort. Önskar dig en bra helg.
  Kram.

  • Anita skriver:

   Tack Anni 🙂 Jag minns när jag var barn, vi bodde i ett radhus och det bästa vi barn visste var att springa runt bland buskarna och leka och kunna gömma oss. Det fanns också en allmänning med buskar och stora stenar och dom var våra ”hästar”. Jag brukar promenera där ibland och ”min häst” finns fortfarande kvar. Undrar om jag inte ska skriva ett inlägg om den. Visst ska en trädgård vara som ett stort äventyr. Både för barn och vuxna. Det stämmer att vår trädgård är frodig. Det gäller att anpassa växterna efter en ”blöt” trädgård. Men det har också sina fördelar, i synnerhet en torr sommar som den i år. Men regnet kom. Oktober var en av de regnigaste sedan 1931 stod det i tidningen igår. Om det dessutom kommer lite snö så kanske grundvattennivån stabiliseras och då kanske vi slipper bevattningsförbud nästa år. Och visst är det mysigt med fåglar i trädgården. Om ett par månader är det dags för fågelräkning. Förra året vann skatan hos mig. Tror aldrig jag sett så många skator på en gång. Men rödhaken är min favorit. Han brukar följa mig i trädgården.

   En fortsatt skön helg till dig!
   Kram Anita

 3. Anette skriver:

  Åh så läckert det blivit, vilken lyckad förändring!
  Hoppas ditt knä frisknar på sig nu.
  Trevlig helg!
  /Anette

  • Anita skriver:

   Tack Anette! Ja det har hänt mycket på 13 år. Tur man har bilder att titta tillbaka på, man glömmer ju så lätt.

   En trevlig helg till dig också!
   /Anita

 4. Villroses hage skriver:

  Den eneste utsikten din er jo helt fantastisk!
  God bedring med kneet,
  og god helg!

 5. Du behöver bara en utsikt när du har denna. Väldigt vackert och man får intrycket av att det är mycket större än vad du beskriver. Hoppas att knäet tillfrisknar.
  //Helene

  • Anita skriver:

   Tack Helene! Ja det är rätt märkligt. Ju mer växter man har, ju större ser trädgården ut. Man får plats med mycket även om jag skulle vilja ha mycket mer.

   Önskar dig en fortsatt skön helg!
   /Anita

 6. Hej Anita!
  Tråkigt att läsa om ditt knä, vi behöver ju våra ben och fötter till det mesta i vardagen. Hoppas att du snart blir bra.
  Smart att jämföra utsikten under många år och olika årstider. Ibland tänker man inte ens på hur det faktiskt såg ut en gång, nuet är som om det alltid varit så och mycket faller i glömska, åtminstone hos mig.
  Alla din bilder är som vanligt, helt suveräna men jag fastnade för regnbilden !
  Trevlig helg Anita !

  • Anita skriver:

   Tack Gunilla, ja det är besvärligt med knän som krånglar men jag hoppas att det ska bli bättre efter operationen. Opererade mitt andra knä för två år sedan och det blev väldigt lyckat. När det gäller trädgården är det tur att jag har bilder så jag kan se hur det såg ut en gång i tiden. Man har ju som sagt en tendens att glömma. Det är precis likadant för mig som för dig. Det är på något sätt nuet som är det som gäller. Ibland kan jag titta på bilder bara några år bakåt i tiden och se växter som inte finns kvar och som jag glömt att jag hade. Och regnbilden gillar jag också. Den är så försommargrön, hela sommaren ligger framför en.

   En trevlig helg till dig också!
   /Anita

 7. Luna Ek skriver:

  Men Anita! Blev inte knät bra? Vilken otur när du ändå inte har artros. Det har tyvärr jag, men det är inget att göra åt, inte i knäna förstås men mycket i ryggen.
  Det var en himla bra vinkling, din enda vy blev ju hur varierande som helst och så mycket du gjort på 300 kvm. Det är mina favorit trädgårdar att skapa lite compact living känsla så att ytan upplevs som mycket större och djupare.
  Som vanligt jättefina bilder. Ta nu hand om dig och låt mannen passa upp.
  Stor kram Luna

  • Anita skriver:

   Hej Luna! Jodå, mitt knä blev bra som jag opererade för två år sedan. Nu är det dags för det andra knät. Mitt första hade jag också en meniskskada i men också artros. Jag var därför säker på att dom även skulle hitta artros i det här knät och blev positivt överraskad när det knappt var någon artros alls. Men det kommer nog att ta sin tid innan jag är igång igen. Som tur är är det ju vinter på gång och inte några trädgårdsaktiviteter. De närmaste månaderna ska jag ägna mig åt rehabilitering så ska det nog bli bra.
   Och visst blev trädgården annorlunda. Och den känns större i och med att den nu har lite olika rumsindelningar.

   Jag lovar att ta hand om mig och mannen passar verkligen upp så jag har det så bra så. Önskar dig en fortsatt skön helg!
   Kram Anita

 8. Cathy skriver:

  Din trädgård är fantastiskt vacker och ser mycket större ut när man ser dina foton. Tråkigt med knät, hoppas på snabb bättring. Och hund? Har ni skaffat hund igen, det har jag visst missat:-). Mer bilder på hunden önskas:-). Crispie har haft det lite tråkigt då vi inte kunnat valla på över en månad, hon har varit mer rastlös både ute och inne ett tag. Igår var vi iväg till fåren igen och idag har hon varit lite mer nöjd.
  Hoppas du får en skön helg.
  Kram, Cathy

  • Anita skriver:

   Tack Cathy! Knät ska nog bli bra så småningom. Jag opererade mitt andra knä för två år sedan och det blev väldigt lyckat. Jag har en tendens att skada menisken i mina knän. Jag är förmodligen för mycket ute och gräver 🙂 Jag har nog inte skrivit så mycket om hunden och inte visat några bilder. Får se om jag kan lägga ut någon i något inlägg. Hon är så svårfotograferad för när jag ska ta en bild på henne så är hon aldrig stilla. Fast hon sover ju ibland förstås, får väl ta en bild då 🙂 Skönt för Crispie att hon fick träffa fåren, förstår om hon blir rastlös och längtar efter att valla.

   Ha en skön helg du också!
   Kram Anita

 9. Sanda Cottage skriver:

  Jaha, är det NSAID det heter? Jag är oxå allergisk mot det men då sa de ASA!?
  Hur som,
  Vilka galet vackra bilder och OJ, vad du måste vara duktig på fönsterputsning 😉

  Kram på dig och krya!

  //Veronica

  • Anita skriver:

   NSAID är det dom sagt till mig men jag tror att jag har hört ASA också. Ja, ja, allergiska är vi i varje fall båda verkar det som. Jag är rätt allergisk mot fönsterputsning också kan jag meddela. Men på morgnarna ligger inte solen på så då går det bra att ta bilder ändå. Och när det blir för dimmigt … ja då blir jag ju tvungen att tvätta dom 🙂

   Ha en skön helg!

   Kram Anita

 10. Hej Anita, Åh så vackra bilder, väntar på snön. Kram

  • Anita skriver:

   Tack Kristina! Jag såg på vädret igår att dom varnar för s.k. snökanon framåt söndag/måndag här hos oss. Blir det så kommer det att komma rejält med snö. Känns lite tidigt men jag känner på mig att det blir en snörik vinter i år. Får se om jag känner på mig rätt.

   Önskar dig en trevlig helg!
   Kram Anita

 11. Marika skriver:

  Så vackra bilder från din trädgård, och det är ju inte ”bara en liten plätt”, du får den att se enormt stor ut med dina bilder. Dina små gäster har du fångat så fint på bild.
  Krya på dig /Marika

  • Anita skriver:

   Tack Marika. Ja den ser väldigt mycket större ut med mer växter än när det bara var en gräsmatta. Och fåglarna tröttnar jag aldrig att ta bilder på.

   Önskar dig en skön helg!
   /Anita

 12. Före- och efterbilder är alltid kul och särskilt med början från ett blankt blad. Wow, säger jag bara! Boden så bra riktmärke annars hade det varit svårt att orientera sig.
  Roligt med så många olika sorters bilder från samma utgångspunkt, att uppleva en hel värld från vardagsrummet.
  Lycka till med knäet!
  /Anette

  • Anita skriver:

   Tack Anette! Ja jag gillar också före och efterbilder. Och bilden från 2004 är verkligen ett blankt blad. Jag kan överblicka ”min värld” från vardagsrummet men går jag ut så kan jag studera detaljerna. Det är härligt.

   Önskar dig en skön helg!
   /Anita

 13. Livihagen.com skriver:

  For ei fantastisk flott utvikling det har vært i din hage. Nydelige bilder og herlige planter. Spennende å få se forandringen fra år til år. God bedring med kneet. Ha ei riktig fin helg. Hilsen fra Liv

  • Anita skriver:

   Tack Liv! Ja det har verkligen hänt saker i trädgården. Det blev nästan lite av en aha-upplevelse för mig själv när jag såg bilden från 2004 och jämförde med de senare.

   Önskar dig en skön helg!
   /Anita

 14. Carina skriver:

  Härligt att du fått knät åtgärdat även om det tar tid, rätt tid på året. När du skriver om din vy, den enda vyn så tänker jag att det nog ändå är din vackraste. Hade du verkligen fortsatt att stanna till och kika varenda dag om du inte gillade den? Det måste va något särskilt med den 🙂

  Tycker du visar underbara bilder över vyn både inzoomade och utzoomade.

  Krya på dig och ha en lugn och skön helg! Kram, Carina

  • Anita skriver:

   Ja det är skönt att kunna rätta ut det förut låsta knät igen. Den enda vyn ja, dig går jag och kikar varenda dag. Just nu ser den lite trist ut men det är ju faktiskt november och de flesta löven har fallit. Det har varit mulet och då blir den lite extra trist men det behövs bara lite sol så blir den helt annorlunda igen. Då hittar jag vackra vyer i vyn, den enda vyn.

   Tack och en skön helg till dig också!
   Kram Anita

 15. Lena i Wales skriver:

  Krya på dej!
  Jag gillar före och efter bilder, de säjer så mycket. Vad mycket som hänt i din trädgård, tänk vad mycket du gjort. Vilken stor skillnad under olika årstider och olika väder.
  Önskar dej en skön och vilsam söndag!

  • Anita skriver:

   Tack Lena! Ja det har hänt mycket men om jag inte haft bilderna skulle jag inte haft ”en aning” om att jag gjort så mycket som jag gjort.

   En skön och vilsam söndag till dig också!
   /Anita

 16. Åsa S skriver:

  Käraste syster,
  Vilka fina bilder, som alltid, och tänkt vilken vacker trädgård du skapat. Häftigt med årstidernas skiftningar.
  Vila knät ordentligt, hoppas verkligen det går snabbt med läkningen, du behövs på julkonserten kära Anita.
  Kram från lillsyrran

  • Anita skriver:

   Tack kära Åsa! Ja det är alltid kul att följa årstidsväxlingarna, bekvämt när man kan göra det från vardagsrummet också.
   Jag ska göra mitt bästa för att vila knät men det känns inte speciellt bra än så länge. Men det har ju bara gått några dagar sedan operationen, jag är nog lite otålig. Men jag ska göra mitt bästa för att vara med på julkonserterna, jag vill inte missa dom för allt i världen. Ser så fram mot dom.

   Ha en fin vecka kära lillasyster,
   Kram från storasyster

 17. Linda skriver:

  Så skönt att du i alla fall har blivit opererad och fått goda besked. Nu får vi hoppas att det andra också ska lösa sig snabbt!

  Tack för tipsen! Nu är min vitlök nedpetad och jag har också fåror att så morötter i 😀

  Massor av stora varma kramar till dig!
  Linda

  • Anita skriver:

   Tack Linda! Knät blir långsamt bättre, får ta det lite lugnt, väglaget är inte det bästa för ett nyopererat knä. Så bra att du fixat fåror. Så gjorde jag förra året och sådde då inte förrän den 8 december och det blev perfekt resultat frampå våren.

   Önskar dig en skön kommande vecka!
   Varma kramar till dig också, Anita

 18. Hej Anita!
  Skönt att höra att du fått tillbaka rörligheten i knät efter operationen. Man glömmer lätt bort hur värdefullt det är att kunna röra sig som man vill, tills man inte kan det under en period. Minns när jag inte kunde röra på axeln för många, många år sen. Vet fortfarande inte vad det var men fick smärtstillande och inflammationshämmande med en massa varningstrianglar på och det läkte så småningom ut. Det kändes som ett mirakel. Förstår att det kan dra ut på tiden lite extra för dig när du inte tål NSAID, men som du skriver, skönt att det inte är så mycket att göra i trädgården nu, och förhoppningsvis får du en snabb läkning också utan läkemedlen i fråga.
  Till din trädgårdsvy. Underbar. Så mysigt och lummigt du har det. När man ser den första bilden med gräsmattan är det svårt att förstå hur en yta kan förvandlas så. Då en trist plan, nu en inbjudande trädgård.
  Blev speciellt förtjust i bilden från den 9:e juni. Det är något drömskt över den. Och bilden med dina rododendron och azaleor med den vackra portalen och äppelträdet i förgrunden. Ack så vackert!

  Tänker på dig och hoppas du blir bra i ditt knä så snart som möjligt.
  Stor Kram Anna-Karin

  • Anita skriver:

   Tack Anna-Karin! Ja det är skönt att kunna räta ut knät igen som varit låst sedan i augusti. Sedan så gäller det bara att läkningen går som den ska, att det inte blir infektioner eller annat. Men jag har gott mod. Att kunna äta NSAID är en fördel, så skönt att det hjälpte för din axel. Man undrar ju vad det är när man plötsligt får ont någonstans. Ofta har man ju gjort något monotont som till slut ger en svårläkt inflammation. Hoppas i varje fall att axeln håller sig nu och inte börjar göra ont igen.

   Jag blev själv förvånad när jag såg min bild från 2004. Kommer inte ens ihåg att jag bara haft en gräsmatta. Lite växtlighet fanns det väl till höger (som inte syns i bild) men det var det lilla. Jag ler lite när jag ser hur noga jag varit med att få med de rosa blommorna i förgrunden. Och bilden från den 9 juni är min favorit också. Det är det lätta sommarregnet som skapar det drömska. Säga vad man vill men regn kan göra underverk.

   Önskar dig en skön vecka och tack för att du tänker på mig!
   Stor kram till dig också, Anita

 19. Anja C. Hill skriver:

  Hej Anita!
  Håller tummarna att knäet snar är läkt helt och hållet!
  Din ”enda vy” är ju helt magisk – oavsett årstiden. Det är så roligt att få se före-och-efterbilder. 300 kvm ren paradis! Att grunden är platt syns inte ett spår av. Du har förvaltat mer än väl dina kvadratmetrar! Inte illa att mötas av de där vyerna inifrån.
  Ha det gott och krya på dig!
  Anja

  • Anita skriver:

   Tack Anja! Det går framåt även om det går sakta, men det är nog för att jag är lite otålig 😉 Ja det har hänt mycket med min enda vy de senaste åren. Det är tur att jag i varje fall tog några bilder på hur den såg ut när det bara var en gräsmatta. Idag är vyn lite novembergrå efter att snön gått bort men det är en viss tjusning i det också, i synnerhet när man vet vad som ska komma så småningom, om ett antal månader.

   Ha det gott du också!
   /Anita

 20. Kristinas oas skriver:

  Skönt med de positiva nyheterna om knät, håller tummarna att allt läker som det ska nu. Tur att det är några månader av naturlig vila som väntar och att du kan se trädgården så bra inifrån huset. Jag blev alldeles paff när jag såg den gamla bilden, så mycket du har gjort sedan dess och så bra det har blivit! Boden gör det lätt att orientera sig i bilderna och gör ju också att ögat söker sig in i bilderna, om du förstår hur jag menar.
  Nu är det snart helg igen, så jag önskar dig en bra fortsättning på veckan.
  Kram Kristina

  • Anita skriver:

   Tack Kristina! Ja det var positivt att det inte var artros, eller i varje fall minimalt. Läkningen verkar gå åt rätt håll även om det går sakta (i varje fall för en otålig person som jag 🙂 ). Jag förstår att du blev paff när du såg den första bilden. Du har ju sett min trädgård i verkligheten och vet att den är lite av en ”djungel”. Till nästa år har jag en hel del stora omflyttningar på gång. Hade tänkt göra dom i år redan men fick lägga det på hyllan då det blev bevattningsförbud och dessutom gick knät åt skogen redan i början av augusti. Men nästa år hoppas jag både på hög grundvattennivå och hög rörelsenivå i knät 🙂

   Önskar dig en skön fortsättning på veckan!
   Kram Anita

   • Kristinas oas skriver:

    Hur är det förresten Anita, visst är du med i STA? Eller minns jag alldeles tokigt? Om du ska på riksmötet i Stockholm nästa år så ses vi där, jag och min likaledes trädgårdstokiga mamma har redan bokat in oss på riksmötes-hotellet.
    Kram Kristina

    • Anita skriver:

     Jodå, jag är med i STA men jag har inte ens hunnit fundera på riksmötet ännu. Kanske jag deltar när det är i Stockholm om jag kan ta mig dit kollektivt. Det vore dessutom jätteroligt att träffas. Ler när jag ser att ni redan bokat hotell. Det gillar jag 🙂

     Kram Anita

     • Kristinas oas skriver:

      Då får vi se helt enkelt. 🙂
      I år stod vi över riksmötet just pga hotellfrågan. Det fanns inga rum kvar i närheten när vi skulle boka i januari… 😦
      Så denna gång har vi bokat rum så snart de gick ut med på vilket hotell supén är.
      Kram Kristina

 21. Carita Nordén skriver:

  Tänk så många olika vyer från samma ställe i en trädgård. Man kan nästan inte tro att det är samma. Det är ju tack vare våra årstider bland annat så dom ska vi vara tacksamma för. Sen ser man också förändringarna om man tittat tillbaka på sina foton. Ibland har man nästan glömt hur mycket man har förändrat. Mörkret återkom när snön som vi fick försvann.
  Så tråkigt med ditt knä men nuförtiden går mycket att åtgärda. Hoppas det blir bra så småningom. Ha det fint. Carita

  • Anita skriver:

   Ja vyn har verkligen skiftat. Och man måste ha foton för att komma ihåg förändringarna. Det är märkligt så fort man glömmer. Jag tänkte på mörkret igår kväll. Det regnade och all snö var borta. Det var kolsvart ute. Idag är det i varje fall klart så förhoppningsvis får vi lite sol som lyser upp.

   Ha det fint du också!
   /Anita

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s