Höstbetraktelser …

Det blir mycket höst nu i mina inlägg. Den 2 oktober fick vi det första höstrusket med blåst och regn. Den 3 oktober sken solen samtidigt som det regnade. Det resulterade i höstens första regnbåge …

Men hösten behöver inte vara regn och blåst. Här kommer några filosofiska tankar om hösten.

Hösten kan vara …

Ett träd som tappar frukt i mängd på trottoar och väg och som mosas av fötter och bildäck men även blir till mat för fåglarna …

Men den kan också vara ett ensamt äpple som fallit ned på den ännu gröna gräsmattan …

Den kan vara en blå ballong i rännstenen, ett minne från den sista sommarfesten …

Den kan vara en blomma som har ordet höst i sitt namn …

Den kan flöda av ljus …

Den kan inbjuda till fotostunder i min favoritdunge med björkar …

Den kan vara en kvarglömd mugg på en soffa i höstsolen …

Den kan vara solen som speglar sig i ett stilla vattendrag …

Den kan vara speglingar i stilla vatten som får alla färger att bli dubbelt vackra …

Den kan vara himlen som fallit ned i vattnet …

Den kan vara en spegling som gör att man inte vet vad som är upp eller ned. Vilken av bilderna är originalet? Det vet bara hösten …

Den kan vara en skata som vandrar i gräs bestrött med morgondagg och röda löv …

Den kan vara rotmos med fläskkorv …

Den kan vara diskade krukor, färdiga att ställa för vinterförvaring …

Den kan vara en rörig skogsbacke som jag tycker är jättefin …

Men den kan också vara en rörig trädgård som jag inte alls tycker är fin just nu. Varför är det så egentligen. Varför tycker jag en ostädad skogsbacke är fin men inte min ostädade trädgård?

Fast egentligen … när solen skiner som idag … och tar fram färgerna i den ostädade trädgården. Då blir jag ändå rätt glad när jag ser den …

Det var några höstbetraktelser från de senaste 5-6 dagarna. Det känns som det går snabbt nu. Träden får fler och fler färgade blad. Den första frostnatten rycker närmare. Jag måste snart ta in växterna som ska in för vinterförvaring i uterummet. Men först ska det skrubbas rent så eventuella rester av ohyra försvinner. Så kan hösten också vara.

Önskar er alla en skön avslutning på den första oktoberveckan!

Detta inlägg publicerades i Höst. Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Höstbetraktelser …

 1. Carita Nordén skriver:

  Vilken underbar betraktelse av hösten, lite melankolisk men vacker. Så skönt att ha krukor ha tvättade inför nästa säsong, det brukar jag slarva med så jag får göra det på våren i stället när det egentligen inte finns tid för sånt. Jag kanske ska ta tag i det nu istället. Jag tycker att din skogsbacke och din trädgård ser lika fina ut, jag ser ingen skillnad. Ha en fin hösthelg. Carita

  • Anita skriver:

   Ja hösten är ju en melankolisk tid, men vacker ändå. Och lite rogivande på något sätt. Det där med att tvätta krukor började jag med för några år sedan. Det är tråkigt jobb men såå skönt på vårarna när det är bara att plocka fram de rena krukorna.

   Ha en skön helg du också!
   Anita

 2. Anni skriver:

  Poetisk, vacker, vemodig och alldeles, alldeles underbar är din höstbetraktelse. Om din trädgård är ostädad så är du desto duktigare på att tvätta krukor. Jag blir väldigt imponerad och känner mig förskräckligt slarvig.
  Hela ditt inlägg påminner mig om sångfrasen ”Minns i november, den ljuva september …”. Hoppas att frosten dröjer, mina stora flitiga lisor klarar ju inte minsta lilla kyla och jag vill så gärna njuta av dem ett tag till.
  Men tänk hur jag har gjort bort mig. Jag har alltid trott att lökar ska planteras så snart man fått hem dem, men nu har jag förstått att om det är varmt kan de gro redan under hösten. Precis det har hänt med en lite udda lök jag köpt. Inte sjutton kommer den att blomma i vår, den kommer ju att duka under av kylan och inte ha någon kraft kvar i löken sedan. Så trist.

  Önskar dig en solig och färgstark helg!

  • Anita skriver:

   Tack Anni 🙂 Ja jag är jätteduktig, sedan några år tillbaka, på att tvätta krukor. Det är bara så skönt på våren att hämta de rena fina krukorna. Det är väldigt trist jobb nu på hösten men det är ännu tristare på våren 😉 Jag hoppas också att frosten dröjer men imorse hade vi bara plus 4 så det närmar sig. Vi får i varje fall hålla tummarna att gubben frost håller sig borta ett par veckor till.

   Men så tråkigt med löken. Jag trodde som du att det är bra att plantera lökarna så fort som möjligt. Jag har inte hunnit plantera mina ännu, det kanske visar sig att det är bra.

   Önskar dig också en solig och färgstark helg!

   Kram Anita

 3. Marit Sønstebø skriver:

  Vakre betraktninger om høsten, Anita! Lyset i bildene dine er så vakkert, og du beskriver høsten så fint. Her har det blitt veldig høstlig de siste dagene, og i natt var det kun 0,6 grader. Jeg har fått samlet alle mine planter som skal inn utenfor kjelleren, men så var det stopp. Må rydde og få unna ting som står der fra før. Jo mere planter som skal inn, jo mer plass krever de 😉

  Ønsker deg en fortsatt fin torsdag!

  Klem, Marit

  • Anita skriver:

   Tack Marit 🙂 Jag älskar att fånga ljuset på hösten, i synnerhet som det börjar bli mer och mer sällsynt när regndagarna tar över. Har ni haft så pass kallt. Imorse hade vi plus 4 men jag anar att första frosten kan vara på väg. Jag ska städa uterummet idag och ställa in kamelior, citrus och annat. Det kommer att kännas skönt när dom är inne.

   En fortsatt skön torsdag till dig också½

   Kram Anita

 4. Vackert Anita, både bilderna och texten!

 5. Lena Skog skriver:

  Anita, vad ska man säga… jag blir så berörd av din text o dina underbara bilder, soldiset du fångar genom björkdungen är så trolskt och vackert.
  En fin helg önskar jag dig!
  Varm hälsning från Lena

  • Anita skriver:

   Stort tack Lena 🙂 Det är härligt att fånga soldiset nu i de sista löven som hänger kvar. Snart tar höststormarna över och träden blir kala. Men ännu hoppas jag på sköna höstdagar att njuta av.

   En varm hälsning och fin helg till dig också!
   Anita

 6. Carina skriver:

  Härlig höstbetraktelse! Hoppas ni också fick en släng brittsommar eller nästintill. Läste lite om det och tydligen ska temperaturen upp kring 18 grader i solen runt Brittadagen i oktober. Det hade jag nog igår eftermiddag. Satte mängder med växter och lökar och hann ändå med en härlig stund i solstolen 🙂
  Nu ska jag så lite frön och sen fota mina älskade gräs… ..igen 🙂
  Ha en härlig helg! Kram, Carina

  • Anita skriver:

   Tack Carina 🙂 Nja, någon brittsommar hade vi inte igår. Här blåste det kalla nordanvindar och jag fick ha en extra tröja under jackan. Imorse var det bara plus 4 och nu hänger molnen tunga och mörka på himlen. Men jag håller mest på inomhus nu, eller rättare sagt i uterummet. Det ska skrubbas ordentligt innan växterna ska in för vinterförvaring.

   En skön helg till dig också!

   Kram Anita

 7. Anja C. Hill skriver:

  Så sagolikt vackra och stämningsfulla naturbilder från din trädgård och på andra ställen.
  Höstens ljus och färger är så himla fotogeniska och du fångar dem som den sanna fotokonstnären du är!
  Ha en fin dag!
  /Anja

  • Anita skriver:

   Tack Anja för dina fina ord! Ja hösten är min tid, jag älskar att vara ute med kameran. Det finns så mycket stämning i hösten och det gäller att ta vara på varje uns innan löven faller. Till och med en mulen dag som den idag flammar färgerna.

   Önskar dig en skön helg!
   /Anita

 8. Linda skriver:

  Visst är det skönt med diskade krukor. Det är inte världens roligaste jobb, men det är guld värt när det är gjort. Jag har ställt upp en stor balja med vatten så att vattnet finns där när jag går förbi med en kruka. Fast i dag är det nog dags att tömma baljan och fylla på med nytt vatten. Ska ställa den på ett bättre ställe också i hopp om att solen ska värma vattnet lite grann – baljan är ju trots allt svart.

  Jag ska passa på att gå ut och greja nu medan solen fortfarande skiner. Den ska tydligen ersättas med regn om några timmar.

  Ha en det så jättefint!
  Kram
  Linda

  • Anita skriver:

   Diskade krukor är det bästa som finns på våren 🙂 Oj, hade du solsken ett tag igår. Här regnade det och blåste så det gick knappt att gå ut. Har aldrig sett så många trasiga paraplyer i papperskorgarna tror jag. Låter smart med baljan. Jag använder spillvatten. Blir alltid spillvatten innan duschvattnet blir varmt, efter äggkoket etc.

   Ha en fortsatt skön vecka!

   Kram Anita

 9. Vilken fin höstbetraktelse med många tillfällen för reflektion. Ljuset, färgerna, himlen och vattnet så fint fångade i dina bilder och din text.

  Känslan hoppade från stilla betraktelser till mer konkreta göromål såsom odiskade krukor medan jag läste, precis så som hösten är. Dina krukor som diskats påminde mig om mina som låg bakom skjulet och som jag missade när jag diskade. De gav upphov till en djup ”höstsuck”. 🙂 Brukar precis som du diska noggrannt för att hålla ohyran borta.

  Tycker bilderna från din trädgård är vackra, precis som de från den ostädade skogsbacken, med höstfärger och löv som fallit till marken. Intressant fundering det där med varför man hänförs över det ostädade i naturen men har svårare att fördra samma sak i trädgården. En fråga väl värd att fundera på. Tänker att bland det mest ostädade och samtidigt mest underbara som finns är en blåsippsbacke med alla brungrå döda fjolårslöv om våren. Den skulle inte vara fin städad, och dessutom skulle ju blåsipporna snart försvinna om man tog bort löven.

  Ditt inlägg satte fart på mina tankar men kanske dags att avsluta.

  Önskar dig en fin fortsatt oktober!
  Kram Anna-Karin

  • Anita skriver:

   Jag har också några odiskade krukor kvar utomhus. Men dom är inte många nu och dom ska snart vara rengjorda dom också är tanken. Men vi fick ett enormt dåligt väder i helgen. Det regnade och nordan blåste så det gick inte att vara ute. Idag har det varit sol till och från men nu ligger gräset under vatten så nu går det inte att gå på gräsmattan. Vi som har blöta tomter du vet.

   Det där med blåsippsbacken var ju en alldeles utmärkt reflektion på att ostädat är fint. Som du säger, vad vore blåsippsbacken utan alla torra löv som verkligen lyfter fram den blå färgen. Det var nästan så jag fick en liten vårlängtan 😉 Men idag när jag var ute på promenaden så tänkte jag också på det ostädade. Efter gårdagens blåst hade det blåst ner massor av löv i olika färg på den svarta asfalten. Som vackra smycken låg dom där. Tänk så trist om dom kommer och sopar bort dom.

   Önskar dig en fortsatt fin vecka!
   Kram Anita

 10. Cathy skriver:

  Fina ord och vackra bilder:-). Gillar din björkdunge, och alla de andra bilderna också förstås. Idag vräker regnet ner och det blåser kraftigt. Men Crispie och jag har ändå fått några sköna turer i skogen, skönt med regnväder ibland, det blir mycket lugnare i skogen för Crispie. Inte så mycket folk och andra hundar. Det har ju inte varit väder för så mycket trädgårdsarbete på sista tiden. Mycket blommar fortfarande, gräsmattan skulle behöva klippas i alla fall en gång till innan vintern. Vi får hoppas på några torra dagar framöver.
  Kram, Cathy

  • Anita skriver:

   Ja jösses som det regnat i helgen. Vi drog oss för att gå ut på hundpromenad igår men när man väl dragit på sig regnställ och stövlar så är det skönt. Och Lucy älskar att vara ute oavsett väder. Vi skulle också behöva klippa gräset snart. Det växer fortfarande mycket. Det värsta är att det blir så svårklippt när det blir långt. Men nu ligger gräsmattan under vatten efter allt regn så nu går det inte. Hoppas det blir uppehåll till helgen. Det verkar som om vi får allt regn som inte kom i somras nu.

   Kram Anita

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s