Skörd 2017 – Dill och tomatprat

I mitt förra inlägg skrev jag att sommaren checkat ut från sitt rum som nu ska tas över av hösten. Jag skrev också att sommaren ibland glömmer en väska och när man öppnar den så kommer ljumma vindar ut, då blir det brittsommar. Den har faktiskt glömt en väska. Det har de senaste dagarna blåst ljumma vindar och igår letade sig temperaturen upp till +19. Inte dåligt för att vara slutet av september. Men nu ska det handla om skördeåret 2017 och det är dags att dokumentera dill och tomater. Jag tycker det är så bra att dokumentera för att kunna gå tillbaka och titta på året efter.

Dill

Som jag redan skrivit i tidigare inlägg så sådde jag dill i december. Den var så här fin i slutet av maj …

Vi åt färsk, jag skördade och frös och så småningom blev det fin krondill …

Jag brydde mig inte om att så någon mer dill. Jag vet att det brukar vara svårt att få fin dill om man sår för sent, i varje fall brukar inte jag lyckas speciellt bra. Istället brukar jag köpa närodlad dill på torget när hösten närmar sig. Och jag har köpt i två omgångar. Den första den 24 augusti. Den har jag fryst och använder av. Och i lördags (den 23/9) var det dags för en omgång till. Inte så hög dill men fantastiskt fin. Den gick i princip att klippa nästan ända ner …

Jag tar även vara på stjälkarna. Dom fryser jag också och har när jag kokar potatis eller annat som jag vill ha dillsmak på under vintern …

Så nu har jag dill för hela vintern i frysen. Härligt!

Tomater

Först kan jag konstatera att det inte varit någon bra tomatsommar. Tomaterna har varit många men mognat väldigt långsamt och jag har fortfarande närmare 80 kvar ute. Jag tycker inte dom varit lika stora som dom brukar vara heller. Jag försöker att ha dom kvar ute så länge som möjligt. Plockar in med jämna mellanrum och låter dom mogna inomhus men vill inte att alla ska mogna samtidigt, därför har jag dom kvar ute. Just nu är det brittsommarvärme och varma nätter men det gäller att se upp för frostnätter. Vi har varit nära frost. Natten mot onsdagen (den 20/9) hade vi som kallast +2 grader och vi var ute på kvällen och hängde över fiberväv.

Så här ser det ut inne nu, mogna och omogna lite blandat …

Och här följer en liten genomgång av de tomatsorter jag odlat den här sommaren …

Dina, en orange tomat som jag är mycket förtjust i. Det är tredje (eller kanske till och med fjärde) året jag odlar den. Den är i storlek som en ”normal” tomat man köper i affären. Fast och fin och smakar väldigt gott.

Fast ibland tror visst Dina att hon är en bifftomat, flera av Dinorna har blivit så här i år …

Jag odlar tomater för att ha i matlagning. En som jag odlat i många år nu är F1 Incas …

Jag gillar plommonformen på Incas och att dom är så köttiga. Prövade i år även att odla ‘Roma’ som har samma form men blev besviken då dom blev mycket mindre än Incas.

En annan med plommonform som var ny för i år är ‘Cream Sausage’. Den har en blekt gul färg och var en trevlig bekantskap. Jag gjorde tomatsoppa på enbart den och ‘Dina’ och soppan såg lite annorlunda ut då den blev gul. Men den smakade lika gott ändå. Den har gett hyfsat med skörd, tomaterna har inte varit lika stora som Incas men något större än Roma. Men dom är inte lika fasta och köttiga som Incas och blir snabbt övermogna inomhus. Incas kan jag ha liggande länge men ‘Cream Sausage’ bara någon vecka …

En annan tomat jag odlat är Tigerella. I storlek mellan körsbärstomat och en vanlig ordinär tomat. Snygg att se på med sina ränder och den smakar bra. Men jag har märkt att också den blir snabbt övermogen. Det gäller att hänga på och äta dom innan dom blir mjuka …

Körsbärstomater vill jag alltid ha några olika sorter av. Härligt att bara stoppa i munnen eller ha i salladen. ‘Maskotka’ är en röd som är söt och ger rikligt med skörd. Den har jag odlat i många år. Den är behändig då plantan inte blir speciellt hög.

En ny bekantskap för i år var ‘Sweet´n neat lemon sherbet’. En liten planta med små gula tomater. Jättesöta och goda. Det finns en röd sort också som heter ‘Sweet´n neat sherrie kisses’. Säkert lika söt och god den. Det här är en liten planta, idealisk att ha på balkong eller i uterummet. Nästa år kommer jag att ha både den gula och den röda …

Ett säkert kort brukar vara ‘Gardener´s Delight’. Den är god men har i år inte gett så stor skörd som den brukar …

Och till sist har vi ‘Ildi’. Den lilla gula som är lite päronformad …

Den använder jag varje år för att ”soltorka” i ugn och sedan lägga in med olivolja med olika kryddor. Blir en utmärkt grund till pastasås. I år har dom inte mognat alls så nu har jag hängt klasarna i fönstret så att dom ska mogna inomhus. Måste ju få min pastasås snart …

Jag brukar göra en väldigt god tomat och paprikasoppa (egen paprika). Den har jag skrivit om förut och receptet finns här. Förra året prövade jag att göra soppgrunder (soppan innan jag tillsatt grädde och creme fraiche). Har gjort samma sak i år och har 14 portioner i frysen och fler ska det bli. Tar fram ur frysen på morgonen. På kvällen är den tinad och det är bara att värma den och tillsätta grädde och creme fraiche och så smakar den som nygjord. Igår gjorde jag en omgång med fyra portioner. Två åt vi igår kväll och två åkte in i frysen. Det ser så härligt ut när grönsakerna är skurna och ska in i ugnen …

Och nu funderar jag på att göra samma sak med grönkålssoppa. Har massor med grönkål. Det är så bra att ha färdiga soppor att ta fram i vinter. Det blir som att återuppleva sommaren.

Nu ser jag att molnen skingrats och solen lyser. Det är dags att gå ut. Önskar er alla en skön vecka, hoppas brittsommarsolen lyser på er också.

Detta inlägg publicerades i Dill, Skördetider, Tomater. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Skörd 2017 – Dill och tomatprat

  1. Anni skriver:

    Vilken fantastisk skörd du fått, trots det konstiga sommarvädret! Dill är en fantastisk krydda. Mmm, nu kom jag att tänka på den gamla klassiskern dill kött, den får man inte ofta längre.
    Jag har bara en tomat, en planta med körsbärstomater som dottern drivit upp. Den blev så stor att jag satte toppen i en egen kruka och jisses, så mycket tomater den ger! De står i mitt lilla växthus och mognar med ett femtontal frukter om dagen. Får kollamed dottern vad den heter.
    Din lilla gula tror jag är samma som jag hade ett år, mycket god och trevlig. Den vill jag gärna ha igen.
    Grönkålen strimlar jag och fryser in, hittade ett nytt recept där grönkål och (puy)linser kokas samtidigt, sköljs av med kallt vatten för att vid servering värmas upp och smaksättas med honung och balsamvinäger. Så gott! Rå grönkål har jag i cole slaw – blir vackert och färgstarkt. Och gott. Soppa gör jag däremot aldrig på den, det har nog med barndomsminnen att göra.

    • Anita skriver:

      Javisst är dill fantastiskt som krydda. Och vet du, här om dagen såg jag ett recept på just dillkött. Det är hur många år som helst sedan jag åt det. Jag sparade receptet. Det ska absolut bli dillkött någon gång i vinter. Jag har ju dill så det räcker 🙂

      Så smart att sätta toppen i en egen kruka. Ingen dålig skörd heller. Tror det går snabbare det här året att få mogna tomater om man har växthus.

      Tack för tipset om att strimla och frysa in grönkål. Har just undrat om det fungerar att göra det. Och rå grönkål i cole slaw, det låter ju hur gott som helst … och vackert. Jag gillade inte grönkålssoppa förut heller men det har ändrat sig när jag börjat göra den själv. Serverar den med grönkålschips, så gott. Det blir faktiskt grönkålssoppa ikväll.

      Kram Anita

  2. Marit Sønstebø skriver:

    Hej Anita!

    Så dyktig du er til å dyrke, og ikke minst så god du er til å lage noe ut av det du dyrker! Her blir det lille jeg dyrker spist ferskt, og ellers blir det gitt bort til naboer.
    Jeg holder meg til blomstene mine, og grønnsaksdyrking er jeg ikke så god til 🙂

    Ønsker deg en fin mandag kveld!

    Klem, Marit

    • Anita skriver:

      Jag ger bort en del av min skörd också, t.ex. inläggningsgurka som ger enorma skördar. Men det mesta tar jag reda på själv. Det är senaste åren jag börjat odla ätbart och jag tycker det blir roligare och roligare. Och så kan man ju blanda det med blommor också. Då får man njuta av båda delarna. 🙂

      Önskar dig en fin onsdag kväll!

      Kram Anita

  3. lunasblogg skriver:

    Jag är imponerad av din tomatodling och att du fick så fin dill tidigt i maj. Jag gör som du fryser mycket dill och tar stjälkarna för sig. Tomater har jag faktiskt aldrig fryst men så har jag inte heller mer än vi äter färsk. Tipset med fryst grönkål och purpurkål det ska jag dock ta efter. Det har jag mycket av.
    Så glad man blir av lite brittsommar, särskilt efter mycket regn.
    Ha en trevlig vecka du också
    kram Luna

    • Anita skriver:

      Tack Luna, jag har ju förstås väldigt många tomatplantor så då blir det ju en hel del skörd. Jag är lite av en tomatoman 🙂 Kul att du också fryser dill och även stjälkarna. Det finns ju massor av smak även i stjälken. Purpurkål har jag inte provat. Låter spännande, kanske något för nästa år. Och visst blir man glad av brittsommar. Skönt med lite sommarvärme när vi närmar oss oktober.

      Ha en fortsatt trevlig vecka!

      Kram Anita

  4. Linda skriver:

    Tänk att det ändå har gått så bra som det har gjort med tomater utomhus. Solen har ju varit framme så gott som hela tiden i sommar, men det har inte varit särskilt varmt. Tack för tipset om dill – ska också så i vinter, alternativt sent i höst.

    Angående känslighet för tomater så har det faktiskt varit lite bättre i sommar. Men det kanske beror på att jag hela tiden söker sorter som jag inte reagerar på 🙂

    Selandia är inte en bifftomat, men de flesta blir stora och väldigt goda. Så här skriver Runåbergs om sorten: Många har under flera år frågat efter denna svenska tomat och nu har vi förökat upp tillräckligt med frö för att kunna erbjuda den. Den intoducerades 1937 och var en trotjänare för yrkesodlingen under 1940-70-talet. 1981 försvann den från marknaden, ersatt av de nya hybriderna. Frukten är rund, röd, 2-3-rummig, fast, något saftig och mycket aromatisk och väger kring 100g. Den mognar med de medeltidiga på plantor som blir 1,2 (på friland) -2,5 meter höga. Selandia är främst ämnad för växthuskultur, men ger även en hygglig skörd på friland i ett skyddat läge. En portion innehåller ca 20 frön.

    Hoppas att du får en finfin dag!
    Solsken
    //Linda

    • Anita skriver:

      Idag skördade jag faktiskt mina sista tomater. Nu ska dom få mogna inomhus. Dom hade börjat skifta lite färg så det kommer nog att gå bra.

      Tack för tipset om Selandia. Den ska jag absolut testa. Jag brukar testa någon ny sort varje sommar och så tar jag bort andra sorter som jag inte varit nöjd med. Kanske blir det Selandia nästa sommar. För även om det är en växthustomat så verkar den ju även fungera på friland.

      Ha en fin kväll!

      Kram Anita

  5. Carina skriver:

    Läser nyfiket om frusen dill och undrar… ..vad är skillnaden? Jag har försökt frysa dill och persilja men tycker det blir en geggig röra när det tinar som får en konstig bismak. Särskilt persilja vill jag gärna kunna frysa 🙂

    Ska också göra ett tomatinlägg. Har odlat Dina för första gången och gillade att de var så bastant köttiga om du förstår vad jag menar.

    Kram, Carina

    • Anita skriver:

      Hm, konstigt. Persilja har jag förstås prövat att frysa men dill har jag frusit i flera år nu. Konstigt att du får en geggig röra och en konstig bismak. Jag köper ju min på torget. Det är en kraftig dill med kraftiga stjälkar, mycket aromatisk. Dom säljer den som infrysningsdill. Tyvärr har jag inte frågat efter namnet på den. Men den håller exakt samma smak hela vintern och våren. Har aldrig haft någon bismak. Och när jag öppnar lådan så ser den ut som färsk. Använder den i fiskgrytor, när jag stuvar potatis, när jag gör gubbröra etc. Tyvärr har jag inget råd att ge. Jag ska däremot pröva att frysa lite persilja i år. Har så enormt mycket persilja så det känns synd om den ska förfaras. Får se hur jag lyckas.

      Kul att du också odlat Dina och gillar den. Precis så, jag gillar också att de är så där bastant köttiga. Jag förstår precis vad du menar. Det är sådana tomater jag vill ha 🙂

      Kram Anita

  6. Hoppas du hittar en till sådan väska. 🙂
    Du lägger inte in blogginlägg speciellt ofta. Men när de kommer… suveränt Anita. Både underbara frestande foton och lockande personlig text. Härlig dokumentation som även kommer oss bloggbesökare till skänks.
    Bloggkram Bosse
    Ps. Förra veckan återsåg jag en av mina favoritfilmer. ”Stekta gröna tomater”.

    • Anita skriver:

      Tack för dina fina ord Bosse, så glad jag blir. Och jag ska definitivt se till att sommaren inte får tillbaka sin väska på ett tag. Den behåller vi och njuter ett tag till av de sköna sommardagarna 😉

      ”Stekta gröna tomater” är också en av mina absoluta favoritfilmer. Oj så sugen jag blev att se den igen.

      Bloggkram till dig också
      Anita

  7. Birgitta skriver:

    Så många fina tomater du odlat fram. Försökte odla tomater även på friland i år men i ett obevakat ögonblick tog rådjuren så gott som allihop. Bättre tur har jag haft med dillen. Mellan mars och juli sådde jag i omgångar och alla sådderna har blivit fina. Nu ligger de i frysen även hos oss.
    Ha det gott!
    Birgitta

    • Anita skriver:

      Nej, dessa rådjur. Dom var på och åt av min Västeråsgurka men den kom igen som tur var och nu har jag 14 burkar härlig inlagd gurka. Vilken fin dillskörd du verkar haft. Bara att gratulera, dill kan vara lite kinkig. Men visst är det härligt att ha dill i frysen och slippa köpa den där vissna i kruka som säljs i affärerna. På vintern är inte den speciellt rolig.

      Ha det gott du också!
      Anita

  8. Vilka underbara bilder och så många fina tomater du fått, och tomatsorter du odlar. Den första bilden med alla tomaterna i olika färg, form och storlek är verkligen härlig. Det vattnas i munnen. Min tomatskörd har tyvärr varit skral i år. De fick aldrig riktig fart och de tomater vi fick har gått åt direkt, så det blev inget att stoppa i frysen. Bilden på dina tomater och paprikor som ska in i ugnen sätter verkligen igång smaklökarna och får mig att sukta. Tänk vad underbart att kunna plocka fram sen i det kulna november eller i mörkret i januari. Jag funderar på att köpa mig ett litet växthus för att förbättra odlingsbetingelserna så att jag kan göra som du. Tomater är så gott.

    Dillen också superfin. För den har också mitt år varit bra så där har jag gjort som du, fruset in såväl stjälkar som blad. Gott gott!

    Tack för ett superfint inlägg, och hoppas ”Britt” håller sin väska öppen ett tag till. 🙂
    Kram Anna-Karin

    • Anita skriver:

      Tack Anna-Karin 🙂 Ja det är lite speciellt den här tiden när jag skördat en massa tomater som ligger med sina olika färger i skålar och på fat. Det blir lite som ett stilleben. Jag brukar pröva ett par nya sorter varje år och ta bort några gamla. Men en del favoriter hänger med år efter år. Så tråkigt att det gick dåligt med din tomatskörd. Men det har inte varit någon bra tomatsommar i år. Om jag jämför med förra året så är det här året en katastrof. Men jag ska inte klaga. Jag har ju så många plantor så jag får mycket tomater ändå. Soppan jag gör doftar och smakar riktig sensommar. Och precis som du säger, det är otroligt mysigt att plocka fram ur frysen när mörkret står och stampar utanför fönstret eller när snön yr runt knuten. Att då få en förnimmelse om sommar när det är som mörkast och kallast är inte fel. Ett växthus tror jag är en bra investering. Jag har så liten tomt så jag får inte plats med något men som tur är har jag en bra plats där jag kan odla tomater utomhus.

      Det verkar som om alla lyckats med dillen i år. Kul att du gör som jag, fryser både stjälkar och blad. Det är lite samma sak där. Att öppna lådan med frusen dill och känna aromen när det är vinter och kallt är fantastiskt.

      Tyvärr verkar ”Britt” ha stängt väskan för när jag var ute på hundpromenad för en stund sedan var det så kallt så jag blev frusen ända in i märgen. Och jag hade ändå ordentligt med kläder på mig.

      Önskar dig en skön helg!
      Kram Anita

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s