Chiliskörd – Ostfyllda klockor …

I mitt uterum ser det rätt märkligt ut nu. En massa chiliplantor utan blad. Dom mognar nu snabbt och jag har mycket att ta hand om. En favorit jag har varje år är ‘Jamaican Bell’. Det är en bärpeppar, Capsicum baccatum. Att den har ordet ‘Bell’ i namnet är inte så konstigt. Titta bara på formen, som en kyrkklocka …

Växtsättet på denna chili är att en stam växer rakt upp och delar sig så småningom. Ser lite ut som ett paraply som vänt sig i hård blåst. Varje ”paraplypinne” får sedan rikligt med röda frukter …

Jamaican Bell ger rikligt med skörd. Den är fruktig i smaken, inte så stark och lämpar sig utmärkt att fylla med ost. Jag har under sommaren skördat en hel del som vi ätit ostfyllda gratinerade i ugn. Men jag har också en hel del i frysen, ostfyllda och klara att ta fram i vinter, väldigt praktiskt. Så här gör jag:

När dom är röda och fina skördar jag dom …

Jag skär av ett lock vid skaftet …

Därefter gröper jag ur kärnor och innanmäte med skaftet på en tesked …

Nu fyller jag dom med ost. Exempel på ost att använda är feta men det går också alldeles utmärkt att fylla dom med hårdost. Jag brukar ta från slattarna som blir över på osten som vi har som pålägg. Jag håller då inte på och river osten utan hyvlar bara skivor som jag rullar och trycker ner i frukten. Dom rymmer mycket och man behöver inte snåla på osten. Ju mer ost, ju godare.

Därefter travar jag dom i lådor som jag ställer i frysen …

Nu har jag färdiga ostfyllda chili som jag kan använda under vintern. Vi använder dom som tillbehör till kötträtter, som förrätt eller som en liten kvällsrätt med sallad och ett gott bröd till. När jag ska gratinera dom tar jag så många som jag vill ha och lägger dom i en ugnsfast form med lite olivolja i botten. Därefter hyvlar jag några skivor ost över som får smälta ner över, det blir extra gott. Därefter gratinerar jag dom i 225 grader ca 10 – 12 minuter.

Det går naturligtvis också att använda annan chili, men dom får inte vara för starka. Ett par milda sorter som jag brukar använda är ‘Anaheim’ ‘Alban’ och ‘Big Jim’, samtliga Capsicum annuum. Dom är stora och dom delar jag i halvor, gröper ur och fryser. Dom fyller jag alltså inte med ost förrän det är dags att gratinera dom. Då tar jag antingen fetaost och lägger i dom eller också hyvlar jag vanlig hårdost och rullar ihop och lägger längs chilin.

Det var väl ungefär allt. Nu ska jag gå och skörda ett antal Jamaican Bell. Det har varit riklig skörd i år så det blir många att njuta av i vinter.

Detta inlägg publicerades i Chilepeppar, Chili, Skördetider. Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Chiliskörd – Ostfyllda klockor …

 1. Åsa S skriver:

  Hej Anita,
  Det ser verkligen gott ut med de ostfyllda chilifrukterna. Kanske nåt för Peter att testa nästa år?
  Vi ses i kväll.
  Kram
  Lillsyrran

  • Anita skriver:

   Absolut något för Peter att testa! Han kan få en planta av mig. Frukterna är inte bara goda, dom är vackra också. Roligt att du kommer ikväll. Vi saknade dig förra veckan.

   Kram storasyster

 2. Marit Sønstebø skriver:

  Hei Anita!

  Du er så utrolig dyktig til å dyrke chili og tomater! Jeg må innrømme at chili ikke er min favoritt, for jeg synes det er altfor sterkt 😉
  Men fruktene på de du viser var veldig dekorative! De ser jo ut som små klokker 🙂

  Ha en fin dag!

  Klem, Marit

  • Anita skriver:

   Jag vet att chili inte är din favorit Marit. Det är många som tycker dom är för starka. Jag tycker själv inte om när dom är för starka så jag försöker därför hitta lite mer snälla sorter, Jamaican Bell är en sådan. Jag har fått flera mail där man frågar hur jag ostfyller och fryser chili så jag tyckte det var dags att göra ett inlägg.Och visst är klockorna vackra. Man kan odla chili för att dom är vackra växter också 🙂

   Ha en fortsatt fin dag!

   Kram Anita

  • Cyrillia skriver:

   Jättetrevligt recept! Gillade den ”mesiga” osten bäst 😀

   • Anita skriver:

    Tack så jättemycket 🙂 Kul du hittade mitt recept. Jag har inte skördat mina klockor ännu men jag räknade dom och har närmar 70 st som jag snart ska börja fylla med ost och frysa till vintern. Och … jag gillar också den mesiga osen bäst 🙂

 3. Carina skriver:

  Tack för tipsen! Våren och sommaren gjorde att plantorna satte mycket frukt men eftersom jag måste ha de ute är det alltid en chansning… ..kommer de mogna ja, eller nej. I år blev det njaeee. När det började regna på sensommaren så blev det för vått, kallt och mörkt för dem. Men jag har några jag ska ta in.

  Kram, Carina

  PS. härligt att sommaruppehållet är över och att få läsa dina inlägg igen 😉

  • Anita skriver:

   Ja nu är sommaruppehållet över. Jag har riktig blogginspiration just nu. Får ofta det på hösten av någon anledning.

   Så synd att vädrets makter satte stopp för din chiliskörd. Men dom brukar kunna eftermogna inomhus. Jag har ju haft mina i uterummet men i år har det varit en hel del löss. Jag har hållit dom i schack så det har inte påverkat skörden men det är ju en del jobb med att gå på lusjakt varje dag och duscha med såpa då och då. Jag har faktiskt haft löss på mina utomhus också. Här har det varit en riktig lussommar, men det beror troligen på att vi fick en sådan torr sommar. Dom trivs då. Jag har faktiskt haft några plantor utomhus också, bland annat en ‘Jamaican Bell’. Den har givit bra med skörd och det märkliga är att frukterna på den plantan blivit mycket större än dom som stått i uterummet. Vet inte varför, det brukar ofta vara tvärtom.

   Kram Anita

 4. lunasblogg skriver:

  Jamaican Bell ser så söt och fin ut och inte alltför starka ut heller, med ost ser de jättegoda ut. Denna sort kanske jag måste jag notera för kommande år. Annars är vi inga stora chilifans här. I år är första året jag inte haft en enda, (brukar bli över i frysen) har bara gul paprika. Jag beundrar din uthållighet med att bekämpa löss och ha mycket chiliodling för vinterhalvåret.
  Kram Luna

  • Anita skriver:

   Ja, Jamaican Bell har blivit en av mina favoriter i och med att den är så praktisk. Det går att ta ut ”innanmätet” utan att skydda händerna och så är den så lätt att fylla med ost. Jag odlar också paprika sedan ett par år tillbaka. Min favorit där är en spetspaprika som heter F1 Lipari. Nästa år ska jag bara ha den och då åtminstone 6 plantor då den är lättodlad och mognar snabbt för att vara en paprika. Och så går den ju även att äta grön. Det är så skönt att ha egen paprika då det är en av de mest besprutade grönsakerna. Ska jag köpa paprika blir det ekologisk och den är inte billig.

   Kram Anita

 5. Anni skriver:

  Men åh! Det är rent av retligt att läsa ett sådant inlägg när nu säsongen är över. Jag vill genast odla den chilin och göra sådana ostfyllda läckerheter! Köper du färdiga plantor eller sår du?
  Jag har en chili i växthuset, men den är grymt stark (jag köpte en planta för att det stod att den var mild …). Förstår att du övervintrar din chili, har du tips på hur jag ska göra? Egentligen vill jag väl inte ha mer av den chilin, men den är vacker med sina långa lila frukter.
  Sedan funderar jag över de där inlagda chilisarna med ost som finns bland delikatesserna i matbutiken, tror du att det är något man kan göra med dina, eller måste dina tillagas?

  • Anita skriver:

   Ja egentligen ska man ju skriva sådana här inlägg när det är dags att köpa nya fröer 🙂 Jamaican Bell är så bra för den är så lätthanterlig. Och inte så stark heller (även om en del frukter kan ha lite bett).

   Jag har försökt att lägga in mina Jamaican Bell enligt modell från delikatessdiskarna men inte fått till det. Vet inte riktigt om dom behandlar dom på något sätt först. Jag har prövat att förvälla dom och sedan fylla dom med ost och sedan lagt dom i olivolja men det blev inte bra. Jag prövade också att köra dom ett tag i ugnen så dom blev lite mjuka, lät dom kallna och fyllde dom sedan med ost och ner i olja. Då blev dom ganska bra men inte som i affärerna. Det är därför jag gratinerar dom i ugn. Då blir dom bäst tycker jag. Gillar dom också varma. Men om jag hittar något bra recept ska jag pröva igen och då kommer jag att skriva om det på bloggen.

   Jag övervintrar inte mina chilis. Jag sår nya varje år, dom växer så fort och hinner ge massor av skörd. Det finns alltid risk att dom har ohyra och det vill jag inte ha på de andra växterna i mitt uterum. Men dom går att övervintra. Är dock ingen expert men det går nog att hitta tips på nätet. Det enklaste är nog annars att du sparar några frukter och tar fröna och sår nya i vår. Även om den är stark så kan man ju odla den för att den är vacker.

   Kram Anita

 6. Pingback: Ord, tre bokstäver, innehåller ö | Anitas blogg … De fyra blomsterhaven

 7. Maria skriver:

  Hur blir de i konsistensen efter att ha varit frysta, blir de inte mjuka och sladdriga? Blir det stor skillnad mot då man ostfyller dem färska? Det låter underbart att kunna gratinera ostfyllda chili året om😋

  • Anita skriver:

   I och med att man sätter in dom direkt i ugnen så blir dom inte sladdriga. Dom blir ju mjuka även som färska när dom gratineras och smaken … den är precis densamma. Och det är precis som du säger. Det är ljuvligt att kunna plocka fram redan ostfyllda chilis ur frysen och bara lägga i en ugnsfast form med lite olivolja i botten och några hyvlade ostskivor över som får smälta ner i värmen och sedan … bara njuta 🙂

 8. Lena Ljungquist skriver:

  Mina klockor blir inte röda, eftermognar de inomhus?

  • Anita skriver:

   Hej Lena!

   Det är likadant med mina klockor i år, nu först har dom första mognat men bara några stycken. Men jag vet att när väl några börjat mogna så kommer dom andra inom en eller två veckor. Jag tror att det är kalla augusti som är boven i dramat. Jag låter alltid mina mogna på plantorna. Jag har dom i uterummet så där kan dom stå länge, en bra bit in i oktober. Dom kan också eftermogna inne men då ska dom helst ha skiftat från den lite blågröna nyansen till gulgrön. Jag tycker dom blir godast om dom får mogna på plantan men om plantorna står utomhus är det ju svårt. Vet ju inte var du har dina. Om du har möjlighet att ha frukterna kvar på plantan några veckor ytterligare så tycker jag du ska ha det. Annars kan du pröva att eftermogna inomhus. Har dom som sagt startat mognadsprocessen så brukar det fungera.

   Lycka till!
   Anita

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s