Vårens glädjespridare serenaderar igen …

Tisdag morgon klockan 05:28 den 14 mars 2017. Jag vaknade av skönsång, inte från klockradion för den var många år sedan jag slutade använda. Nu är det mobilen som agerar väckarklocka och det är därför jag vet att klockan var just 05:28 för jag var tvungen att se hur tidig han var, han som väckte mig med sina vackra sångtoner. Vem var han då? Jo Sveriges nationalfågel så klart, koltrasten!

Han hade placerat sig på hustaket hos grannen tvärs över gatan och där satt han och sjöng så det stod härliga till. Jag hade kunnat sova betydligt längre men ska man bli väckt tidigare än man tänkt sig … ja då ska det vara av koltrasten. Det finns ingen fågelsång som gör mig så glad. Visserligen har jag hört spridda sångskurar från honom tidigare i år men dom har inte alls varit så kraftfulla som de toner som kom ur hans strupe den här morgonen.

Jag matar koltrastarna hela vintern med äpplen som jag sätter fast i honungsrosen …

… för jag vill att dom ska vara i min trädgård. Och senare under förmiddagen samma dag så kom också en riktigt stilig svartkläddd herre och poserade för mig. Som tur var hade jag kameran beredd …

Och dagen fortsatte bra för till min stora glädje så hade nu nästa kamelia slagit ut, den vita med gräddgult inre …

Och den andra (eller rättare sagt den första) fortsätter att sprida glädje med sina stora rosaröda blommor …

Nu väntar jag bara på att den ljusrosa ska visa sina första blommor. Och så väntar jag på clivian som är en bra bit på väg. Och på att snön ska smälta i trädgården och att marken ska torka upp så jag kan gå ut och börja fixa i rabatterna. Och så väntar jag på första blåsippan. Var på mitt tidiga blåsippsställe igår men ännu syns bara bladen. Ännu har glädjeämnena bara börjat visa sig i mina fyra blomsterhav. Men den som väntar på något gott …

Det här fick bli mitt bidrag till veckans Blommig Fredag som har temat ‘Glädje’. Återstår bara att önska er alla en glädjefull helg!

Titta gärna in till Hélena med Blommig fredag genom att klicka på logan nedan för att se hur andra tolkat dagens tema.

Detta inlägg publicerades i Blommig fredag, Camellia japonica, Fåglar, Kamelia. Bokmärk permalänken.

48 kommentarer till Vårens glädjespridare serenaderar igen …

 1. Anette skriver:

  För första gången har jag haft koltrasten här hela vintern. Den nobbar äpplen men äter av fröerna. Ännu är den tyst, men nog längtar jag efter hans vackra sång.
  Det var en gång en kamelia här, den sagan slutade snabbt…
  Trevlig helg!
  /Anette

  • Anita skriver:

   Koltrastar som inte äter äpplen, det var ovanligt. Här går äpplena åt i en rasande fart. Det är tur jag kan köpa hela påsar för 10 kr. Fast ibland så kommer björktrasten och lägger beslag på dom. Tråkigt att din kameliasaga tog ett så snabbt slut. Men det är kinkigt det där med kamelior och vinterförvaring. Hade jag inte mitt uterum skulle det inte funka här heller.

   En trevlig helg till dig också!
   /Anita

 2. Sanda Cottage skriver:

  Även jag vaknade just natten till tisdag av den skönsjungande! Inte samma såklart men kanske hade de snackat ihop sig? 😉
  Ljuvligt att våren kommit och här har tjälen börjat släppa i de flesta rabatterna så att händerna kan börja bli snygga igen 🙂

  Kram och trevlig helg!

  //Veronica

  • Anita skriver:

   Jag tror definitivt att dom snackat ihop sig 😉 Här har jag fortfarande snö och tjälen verkar djup, det är väl leran som håller den. Men jag vet ju hur det är. Igår sken i varje fall solen in i fönstret i matrummet. Det är ett tecken på att saker börjar hända. Så småningom ska nog mina händer också bli snygga 🙂

   Kram och trevlig helg till dig också!
   /Anita

 3. Marit Sønstebø skriver:

  Så flotte bilder av svarttrosten, Anita! Jeg har ikke sett den her ennå, men det er nok ikke så lenge til den kommer her heller. Utrolig så vakre dine camellia er! Den som jeg nettopp kjøpte har ikke så gule blomster som din. Er den så gul som på bildet? Den er veldig fin!

  Ønsker deg en skjønn vårhelg!

  • Anita skriver:

   Marit … nu vet jag ju att koltrasten kommit till dig också 🙂 Jag är verkligen glad över mina camellior. Den gula som jag fotograferat är verkligen så där gul men det varierar från blomma till blomma. De som är lite större blir väldigt gula medan de lite mindre inte blir fullt lika gula. Men gula blir dom, som riktig gammaldags gräddglass 🙂

   En skön helg till dig också!

   Kram Anita

 4. Carina skriver:

  Haha… inte var det en koltrast här inte… ..det var en skock skräniga skator. Ovanligt men sant. Det brukar vara fåglarna i skogen jämte. Underbart med blommande kamelior. Den gräddvita är såå fin. Undrar om det är samma som jag hittade i vår – Bushfield’s Yellow…

  Ha en fin helg! Kram, Carina

  • Anita skriver:

   Oj, har skatorna redan börjat skräna hos dig. Jag såg åtta stycken skator igår men än så länge håller dom näbben på morgnarna. Imorse väckte koltrasten mig 4:58 och en stund senare satte årets första ringduva igång. Så nu är våren på väg på riktigt. Jag har etiketten till min kamelia någonstans men vet inte var. Men jag är nästan helt säker på att det är en Bushfield’s Yellow.

   Ha en fin helg du också!

   Kram Anita

 5. Marit Sønstebø skriver:

  Var litt for rask igjen… 😉

  Klem, Marit

 6. Marika skriver:

  Härligt med fågelsång, de gläds nog också, åt sol och värme. En glädjesång.
  Trevlig helg /Marika

  • Anita skriver:

   Marika, av någon anledning hade din kommentar hamnat i spam. Det händer då och då att en del kommentarer hamnar där, vet inte varför. Men nu såg jag den och tackar för den. Koltrastarna fortsätter att sjunga här trots att det snöade imorse.

   Önskar dig en fortsatt fin vecka!
   /Anita

 7. Anni skriver:

  Vilka fantastiska kamelior! Så vackra! De ser ut att vara riktigt stora också, dina plantor.
  Koltrastar har jag många här också, men har inte fått njuta av någon sång ännu. Prova att mata dem med russin också, det tycker de om!
  Önskar dig en sångfylld helg!

  • Anita skriver:

   Ja två av mina kamelior har blivit riktigt stora. En är som ett litet träd. Det värsta är att dom börjar bli så besvärliga att plantera om. Förra året blev det inte av men i år måste jag försöka få det gjort. Russin … det måste jag pröva. Tack för tipset.

   En skön helg till dig också, hoppas koltrastarna börjar sjunga hos dig snart också!
   /Anita

 8. Marit Sønstebø skriver:

  I dag kom svartrosten hit også! Et par har spist solsikkefrø på bakken i hele dag 🙂

  Klem, Marit

 9. anjahill skriver:

  Bästa Anita! Nu vill jag tala några allvarsord med dig 😉 Om koltrastar – dessa skönsjungande ligister och huliganer! Hemma hos oss räcker det inte att sjunga skönt. Nä. Hos oss måste man göra rätt för sig. Och dessa skönsjungande marodörer gör livet surt för en alpinodlare. De hackar sönder alla torvblockskanter. De stjäl växtskyltar och tar gärna en icke-väletablerad växt som ännu inte hunnit klamra sig fast jätteordentligt. De saboterar mig så gott de går. På hösten hinner de för det mesta äta upp alla amerikansk blåbär trots att det finns hur mycket som helst vilda blåbär utanför staketet. Jag visar finger åt dem och kör dem kärna till din trädgård så att du får njuta flerdubbelt ;-)))!
  Om jag kan bortse från klagomålen ovan, kan jag ändå hålla med om deras charm och musikalitet. Och jag, min olycksaliga, matar dem genom hela vintern ! Undrar vad det är för fel på mig? Kanske du vet?

  Ha en go’ helg med dina koloratursopraner!
  /Anja

  • Anita skriver:

   Men o Anjaj, sickna marodörer. Jag vet ju att dom har en tendens att sprätta löv omkring sig. Det har jag märkt. Jag lägger löv i rabatterna på höstarna och koltrastarna sprätter iväg dom all världens väg. Och dom har minsann knaprat på mina torvblock också, vid dammen. Men att dom var så busiga som dom är hos dig hade jag väl aldrig trott. Och trivs gör dom säkert också i och med att du matar dom 🙂 Sådana är dom. Busiga men charmiga.

   Ha en riktigt go helg du också!
   /Anita

 10. Åh vilken jättefin bild på koltrasten. Det är vackert med koltrastsång i arla morgonstund, men kanske inte varje dag;) Jag matar dem inte, men de stannar troget i trädgården ändå:)
  Trevlig helg
  Kram Maria

  • Anita skriver:

   Ja han kom och poserade för mig precis utanför fönstret. Jag fick ta flera bilder och våra blickar möttes till och med. Ett kärt möte. Men jag håller med om att han behöver inte väckas varje morgon. Men imorse var det dags igen … kl 4:58 🙂

   Trevlig helg till dig också!
   Kram Anita

 11. lunasblogg skriver:

  Vilket härligt uppvaknande! Förvånar mig inte för det var några ljusa och härliga vår morgnar i mitten av veckan här med plusgrader och sol. Nu har tjäle och snöfläckar gått här också efter onsdagens hårda blåst.Jag har visserligen inte hört koltrasten än men både honor och en hane brukar komma till oss vid matningen eftersom bären varit slut länge. Vilka fantastiska kamelior du har.
  Trevlig helg
  Kram Luna

  • Anita skriver:

   Ja kameliorna är min stora glädje så här års. Så tjäle och snöfläckar är borta hos dig. Här ligger fortfarande snön i trädgården och det finns ingenting ännu som kommit upp. var och letade bland löven igår. Och snart kommer du nog att få höra koltrastens skönsång ska du se.

   Önskar dig en skön söndag!

   Kram Anita

 12. Villroses hage skriver:

  Det var sannelig en fin nasjonalfugl! De er jo her hele året nå, med klimaendringene. Jeg kan også tidfeste sangen nesten like nøyaktig. Forrige søndag,12. mars ca kl 18 befant jeg meg i toppen av et epletre jeg holdt på å beskjære, da jeg hørte den vakre sangen for første gang 😀
  Vidunerlig vakre Kamelia…

  • Anita skriver:

   Det var omröstning för ett eller ett par år sedan om Sveriges nationalfågel och jag är inte förvånad över att det blev koltrasten. Fast jag hade faktiskt lagt min röst på rödhaken som är min absoluta favoritfågel och hade koltrasten som god tvåa. Kul att du också precis vet datum och klockslag när du hörde sången första gången i år.

   Önskar dig en skön söndag!
   /Anita

 13. Cathy skriver:

  Min Kamelia har inte slagit ut än! Den har stått i uterummet ända sedan vi kom hem, den hade många knoppar när den kom in från grannens, och har några knoppar kvar men ingen verkar vilja blomma. Det var någon natt när det varit minus 7 i uterummet under februari. Då såg den ganska ledsen ut men nu är den frisk och grön i bladverket. Om den inte vill blomma i år så åker den nog ut. Det är för svårt att få till bra vinterförvaring när vi är borta över jul och även sen då vi inte har värme i uterummet. Den vill ju ha ljust så att ta in den när det är kallt blir nog inte så bra, och så blir det nog för varmt då.
  Kram, Cathy

  • Anita skriver:

   Det är ju ändå helt fantastisk att den kunnat överleva i uterummet trots minusgrader. Det visar att dom är tåligare än man tror. Håller tummarna för att du får njuta att blomning snart. Jag har en rosa som blommar väldigt sent, säkert över en månad senare än de andra så hoppet finns att din är en sådan också. Ja det är kinkigt det där med vinterförvaringen. Om jag inte hade uterummet skulle jag inte heller ha några kamelior.

   Ha en skön söndag!

   Kram Anita

 14. Carita Nordén skriver:

  Oj, jag väntar bara på att våra koltrastar ska ta ton, jag har inte hört det ännu. Vi har flera som fortfarande äter här. Jag får väl skärpa hörseln eller vakna tidigare. Det är betydligt enklare nu när mornarna är så ljusa och härliga. Ha det fint. Carita

  • Anita skriver:

   Det beror på var dom behagar sätta sig och sjunga tror jag. ”Min” koltrast sitter på grannens hustak tvärs över gatan det är därför jag hör honom. Och han hörs väldigt väl där han sitter och sjunger. Igår såg jag vårens första bofink och duvparet kom tidigare i veckan. Nu väntar jag bara på rödhaken. Min absoluta favoritfågel.

   Ha en skön söndag!
   /Anita

 15. Janicke skriver:

  Åh vilka kamelior, underbart!
  Blir avundsjuk på dig som kan mata in koltrastarna. Jag bor i hyreshus och i vår gemensamma trädgård får inga fåglar matas på grund av risken för att råttor hittar hit. Vi har lägenheter även på markplan och det har hänt att en och annan råtta har letat sig in.
  Har inte hört koltrasten än, men snart så … Däremot skränar skatorna som vanligt och är upptagna med att förbättra sina bon i de tallar som växer i vår trädgård. Alltid nåt!

  • Anita skriver:

   Ja det är inte så lätt när man bor i hyreshus då det ofta är matningsförbud där. Och att få in råttor, hu vilken mardröm. Hoppas koltrasten snart tar över efter skatorna. Här har jag sett skator men dom har som tur är hållit näbben.

   Ha en skön söndag!
   /Anita

 16. bjorgnin skriver:

  Heisann, å bli vekt slik er bare få forunt! Helt fantastisk! Det er vår og mer fuglesang kommer. Deilig å gå og lytte etter den i skogen! Ha riktig go´hælj ;:OD)

  • Anita skriver:

   Ja nu kommer vårfåglarna en efter en. Jag har nu sett vårens första duvpar och bofinken. Det är en härlig tid nu!

   Ha en skön söndag!
   /Anita

 17. Linda skriver:

  Koltrastar är fina. De sjunger hos oss hela tiden nu. I helgen började bofinken och lärkan att drilla och jubla.

  Visst är du bra på azaleor? Du får jättegärna kika in hos mig och komma med tips på hur jag ska sköta min godisblommande fining 😀

  Kram
  Linda

  • Anita skriver:

   Jag såg också bofinken i förra veckan. Och ringduveparet som kommer troget varje år den här tiden. Våren är verkligen på väg även om vädret är nyckfullt.

   Kram Anita

 18. Lena i Wales skriver:

  Mycket att glädjas åt, både fågelsång och blommande växt!
  Ha det bra!

  • Anita skriver:

   Ja man får leta glädjeämnen när man vaknar till snöfall som jag gjorde imorse. Som tur är värmer solen så mycket så här års att den smälter snabbt. Det blåser lite kallt men det känns ändå som vår i luften. Jag tror det beror på ljuset.

   Ha det bra du också!
   /Anita

 19. Linda skriver:

  Tack! Jag ska kolla vad den heter. I boden är det väldigt svalt, så där tror jag att den trivs. Eller jag ser ju att den har trivts där i vinter 🙂 Grejen är att jag väldigt gärna vill ha den i kruka, så att ha den ute känns lite vanskligt – det blir ju riktigt kallt ibland på vintrarna.

  Kram
  Linda

  • Anita skriver:

   Ja just det, du har ju haft den en vinter i boden. Och har du det svalt där så fungerar det säkert. I kruka ska du nog inte ha den ute, då är det nog bättre att fortsätta att övervintra den i boden.

   Kram Anita

 20. Kristinas oas skriver:

  Fina kamelior och så härligt med koltrastsång på morgonen. Numera har det flyttat in en koltrast i vårt grannskap som sjunger så vackert för oss.
  Kram Kristina

  • Anita skriver:

   Jag är så glad över mina kamelior och här om dagen slog även en rosa ut, ser ut som en marsipanros. Vilken tur att en koltrast flyttat in i grannskapet hos er. Koltrastens sång vill man ju inte vara utan.

   Kram Anita

   • Kristinas oas skriver:

    Min kamelia är ett sorgekapitel… En enda knopp är kvar som inte torkat in, trots idog vattning. Suck. Men i år är det inte ohyra på den i alla fall…
    I många år sjöng inte koltrasten här. När svärmor flyttade från sitt hus till hemmet var det det jag saknade mest från den trädgården. Nu sjunger koltrasten här och både maken och jag gläds.
    Kram Kristina

    • Anita skriver:

     Ja dessa kamelior. Min gulvita tappade många blad helt plötsligt för någon månad sedan. Inga knoppar, bara blad. Dom föll i drivor. Men så slutade det och nu kommer massor av nya blad. Vet inte vad den fick för utbrott, är bara glad att den tog sig igen för den har så vackra blommor att jag inte vill vara utan dom. Men dom är nyckfulla kameliorna. Det jag vet är extra kinkigt är när dom inte får tillräckligt med ljus på vintern. Jag har ju mina i uterummet men försöker placera dom så nära uterumsdörrarna som möjligt så att dom ska få så mycket som det bara går av det ynka vinterljuset. Ett år ställde jag dom i det mörkaste hörnet. Tänkte att dom ska ju ändå vila under vintern. Men se då föll alla knoppar. Nu håller vi tummarna för den enda knoppen som är kvar på din kamelia slår ut. Och i morse väcktes jag återigen av koltrasten … och han blir tidigare och tidigare med sina serenader 🙂

     Kram Anita

 21. Har varit och hälsat på min syster som bor lite längre söderöver. Där såg jag koltrasten men tyvärr bjöd den inte på sin underbara melodiösa vårsång. Däremot blommade snödropparna, krokusarna, blåsipporna och irisarna för fullt. De vackra kameliorna saknades dock. Din ”gräddiga” är så vacker att det nästan gör ont. Är nu tillbaka i min egen betydligt brunare trädgård men vet att snart så börjar det grönska och blomma ……
  Kram Anna-Karin

  • Anita skriver:

   Det är så lustigt med koltrastarna. Man hör en som sitter nära och sjunger … och så hör man en som sitter längre bort och svarar. Undrar vad dom pratar om 🙂
   Min gräddiga kamelia är jag väldigt glad åt och nu har den många utslagna blommor. Dessutom började en rosa blomma här om dagen. Min trädgård var inte ens brun imorse, den var vit för det snöade ymningt. Men som tur är smälter ju snön snabbt i vårsolen. Men gammal snö ligger fortfarande kvar i trädgården. Men jag säger som du, jag vet ju att det så småningom kommer att börja grönska och blomma även här.

   Ha en fortsatt skön vecka!

   Kram Anita

 22. Koltrastarna kanske pratar om oss 🙂 – Den där nya rabatten hon håller på med ser lovande ut. – Mmm, där kan vi sprätta loss ordentligt sen. – Oh vad kul vi ska ha…….. 🙂 Vem vet!
  Där jag kommer ifrån brukade man säga att ”aprilasnö är som fåragö” . (Fåragö lär betyda fårgödsel på den vackra dialekten ”Väschöska” 🙂 ) Nu är det ju bara mars men snön är säkert bra även om man inte längtar efter vitt utan grönt nu. Tur vi har lite sådder att pyssla med medan vi väntar.
  Kram Anna-Karin

  • Anita skriver:

   Ja men så är det säkert, koltrastarna pratar om oss. Och sprätta loss, det kan dom minsann. Här sprätter dom fjolårslöv så man tror det stormar ute. När jag var liten och det snöade i april så sa alltid mamma att ”det är bra med aprilsnö för den tar bort den gamla snön”. Det var mycket snö tydligen när jag var liten 🙂 Åtminstone är det väl så jag minns det … och somrarna var ju alltid så varma och soliga. Men inne är det i varje fall grönt och frodigt. Broccoli, svartkål, grönkål och minimajs tar sig bra och på söndag är det som sagt dags att så tomaterna. Just tomatsådden längtar jag extra mycket efter.

   Kram Anita

 23. Vilken söt väckarklocka du har. <3. Trots att jag inte matar dem brukar koltrasten sjunga för mig. Jag är också mycket förtjust i dem.
  Vårkramar Bosse

 24. Pingback: Årskrönika 2017 | Anitas blogg … De fyra blomsterhaven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s